Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

ISCHIAS A PLAVÁNI

OBSAH

Co na oteklé nohy u dětí

Na oteklé nohy u dětí v případě, že jejich příčinou není nějaké onemocnění, je vhodné plavání. Plavání je jednou z mála aktivit, během nichž se dolní končetiny nadřou tak akorát, a zároveň dojde k úlevě od otoku a bolesti. Stačí 30 minut aktivity.

Zdroj: Domácí recepty na oteklé nohy

Diskuze

V diskuzi ZÁNĚT SEDACÍHO NERVU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Valerie.

Dobry den mam problem kdyz sedim spatne se mi vstava proze mam velke bolesti nevim jak to popsat jako sval v zadku v tech pulkach nejprv sem si myslela jestli to neni kostrc tak nevim je to uz delsi dobu vzdycky premyslim jak vstat aby to nebolelo dekuju za radu valerie

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Iveta Jelínková.

Prosím mám intenzivní silné bolesti vpravo v bederní oblasti a kyčle a bolí mě lýtko až do prstů do nohy Brno mě to a hlavně v noci z bolestí jsem už šílená a již trvají 12 dní jde o ischias?

Zdroj: diskuze Zánět sedacího nervu

Příznaky

Lumbago může například způsobit zvedání těžkých věcí či prudká rotace trupu, při kterých dochází k uskřinutí měkkých tkání a podráždění nervových kořenů. Větší problém představuje vyhřezlá meziobratlová ploténka a další změny na páteři, kdy dochází k utlačení a poškození nervové struktury, a výsledkem může být až poškození funkce. Objevují se bolesti vystřelující do končetiny a celková pohyblivost je omezena. Řešení spočívá v některých případech v chirurgickém zákroku. Bolestí v bederní oblasti se mohou projevovat i další choroby, jako například ledvinová či gynekologická onemocnění.

Význam slova lumbalgie je bolest v bederní části páteře a v kříži bez vystřelování do končetin. Jedná se o výraz pocházející z latinského názvosloví: lumbago, ischialgie lumbo-; -algie. Lumbalgii známe pod více pojmy: lumbago, ústřel, ischias anebo houser. Tento zdravotní problém je druhým nejčastějším důvodem návštěvy lékaře člověka do 45 let a nejčastější příčinou vystavení nemocenského lístku v podobě pracovní neschopnosti. V České republice je stav natolik vážný, že s lumbalgií mají problém 4 z 5 a ve věku nad 60 let již polovinu lidí trápí chronická lumbalgie.

Zdroj: Lumbalgie

Poradna

V naší poradně s názvem CHŮZE,JÍZDA NA KOLE,PLAVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Swobodová.

Dobrý den,mám ještě jeden dotaz:na neprůchodnost cév v levé noze 3.st. a v pravé noze 1.st.užívám ráno 2 ks Detralex a nosím kompresní punčochy.Mám doporučení také na chůzi,jízdu na kole a plavání.Prozatím mohu jezdit doma na rotopedu a chodit,ale nevím,jak dlouho denně,poradíte mi?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Posílení svalů lýtkové pumpy je prospěšné a proto byste tyto aktivity měla dělat co nejčastěji, podle toho jak vám to dovolí váš zdravotní stav. Vhodné je také zařádit cviky na posílení lýtkových svalů pomocí výponů na špičkách třeba na hraně schodu. Vhodné je také několikeré vyhřátí spodní části dolních končetin horkou vodou a pak jejich schlazení (taková minisauna na nohy). Při odpočinku je dobrý krátkodobý sed v kleče a zvedání nohou vzhůru, například vleže zvednout nohy a opřít je o stěnu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Chůze,jízda na kole,plavání

Ischias

Zánět sedacího nervu (ischias) způsobují anatomické změny – například vyhřezlá meziobratlová ploténka, která tlačí na nerv, vadné rozložení meziobratlového skloubení nebo degenerace vazivového systému. Stačí potom jeden nešťastný pohyb – a na bolest je „zaděláno“. Páteřní svaly se snaží ochránit rozbolavělé místo před přetěžováním či dalším pohybem, a tak se stáhnou. Zároveň meziobratlové klouby ztuhnou v nesprávném postavení, zablokují se a námi vnímaná bolest se ještě zvýší. Bolest se začne šířit, „vystřelovat“, a my ji pak pociťujeme nikoli jako bolest v zádech, ale na úplně jiných místech. Bolet nás může například celá dolní končetina – bolest vyzařuje podél celého sedacího nervu, což jsou pro ischias typické příznaky. Příznaky jsou nepřehlédnutelné – prudká bolest ve spodní části zad se objeví nejčastěji při zvedání těžkého břemene v předklonu, při prudkém pohybu zad nebo po ofouknutí studeným průvanem, když máme rozehřáté svaly a zpocenou kůži zad. Při ataku ischiasu se člověk nemůže narovnat, prudká bolest vystřelující do nohy mu brání v jakémkoliv pohybu. Léčba je nezbytná, jednak tlumí příznaky, tedy bolest, ale rovněž pomáhá odstranit příčiny, protože ischias se opakovaně vrací.

Zdroj: Vyhřezlá ploténka

Poradna

V naší poradně s názvem KRTEK OBECNÝ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marcela Kýrová.

Dobrý den,
můžete mi sdělit, zda umí krtek plavat? Ptala se mne na to moje kamarádka a té tuto otázku zcela vážně položil její vnouček. Neuměla odpovědět a já to také nevím - nikdy mne nenapadlo o tom přemýšlet. Děkuji.

S pozdravem
Marcela Kýrová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ano, krtek obecný umí plavat. Krtci dávají přednost pobytu v podzemí a suchu, všichni krtci mohou v případě potřeby také plavat. Byly pozorováni krtci, kteří dokázali plavat až hodinu v kuse a za tento čas uplavali vzdálenost 1 km. K plavání používají své silné paže.

Někteří krtci dokonce plavou pod vodou a mohou zadržet dech až na 10 sekund.

Krtci tuto schopnost plavání využívají k zajištění bezpečnosti v době povodní. Ve skutečnosti, během vysokých období záplav, krtci používají své plavecké dovednosti, aby se dostali blíže k povrchu.

Důkazem k tvrzení, že krtek obecný může plavat, je toto video:
youtu.be/9zlIcPt-RAY

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Krtek obecný

Plavání

Plavání je bez omezení, jen pozor na čistotu vody. V létě může pes oschnout sám, když je chladněji, je lepší jej důkladně vysušit ručníkem. Labrador má převislé uši, které se snadno zapaří, po koupání je tedy dobré je vysušit. Pokud se pejsek vyválí v nějaké špíně, umyjte jej důkladně psím šamponem, zabráníte tím rozvoji bakteriálních a kvasinkových infekcí.

Zdroj: Výcvik štěněte labradora

Poradna

V naší poradně s názvem KDYŽ PLÍCE BOLÍ - ZÁPAL PLIC se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana Trnková.

Dobrý den, pane doktore, mnohokrát děkuji za uklidňující odpověď. Měl jste pravdu, po třetím dnu s antibiotiky teplota spadla na normální. Jen se cítím slabá, unaví me i jen namazat si chleba. Poslední antibiotika beru ve čtvrtek 10.10. Domníváte se, že můžu na procházky od pátku? Děkuji za odpověď. Dana Trnková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Procházky můžete absolvovat hned od pátku. Začněte pomalu a postupně každým dnem o trošku přidejte. Vyvarujte se pobytu v prašném prostředí. Naopak plavání v bazénu by pro vás bylo ideální.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Je bakteriální zápal plic nakažlivý?

Léčba

Léčba otoků nohou spočívá v první řadě v léčení příčiny. K podpoře léčby je klíčová změna pohybových návyků, pravidelný sport, procházky, cyklistika, plavání. Moderní medicína na léčbu nabízí diuretika na odvodnění a venofarmaka na lepší kondici cév.

Zdroj: Oteklé nohy a červené fleky

Poradna

V naší poradně s názvem SLINIVKA A POHYB PO ZÁNĚTU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr.

DOTAZ:

1. Kdy lze po akutním zánětu slinivky (hospitalizace v nemocnici), začít sportovat (pouze rekreačně), běhání, plavání aj.. ??

2. Dietou se doporučuje, menší porce jídla a častěji denně, nebo klasika, ráno snídaně, oběd, večeře ?????

Děkuji za reakce

Petr

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Se sportováním je možné začít hned, jak se objeví přirozená touha po sportu a neprojevuje se žádná bolest nebo jiné nepříjemné pocity. Začíná se zlehka a postupně se přidává na intenzitě. Jídlo zachovejte v režimu vydatná snídaně, oběd a chudší večeře. Mezi hlavními jídly zařaďte ještě svačiny s poloviční vydatnostní než následující hlavní jidlo.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze SLINIVKA A POHYB PO ZÁNĚTU

Prevence

Nízkému tlaku způsobenému jiným onemocněním předcházet nelze. K prevenci hypotenze projevující se z neznámé příčiny může pomoci zvyšování fyzické odolnosti, a to běhání, plavání, aerobik, a dále vyhýbání se situacím, ve kterých dochází k těžkému snížení tlaku, tedy dlouhé stání, rychlé vstávání.

Zdroj: Náhlý pokles krevního tlaku

Poradna

V naší poradně s názvem CO NA OTEKLÉ NOHY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina.

DOBRY DEN MAM OTEKLE A PEVNE NOHY MAM KŘEČOVEŽILI A JSEM SILNA SNAŽIM SE CVICIT ZHUBNOUT ALE NEJDE BERU VENERUTON BYLA JSEM I NA SKLEROTIZACI A POŘAD NENI LEPSI TAKY BERU ANTIKONCEPCI AZALIA PROSIM O RADU DEKUJI

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Na oteklé nohy zkuste Mobivenal micro, který je volně prodejný v lékárně. Na zhubnutí zařaďte do svého denního rytmu trochu pohybu, třeba jízdu na kole nebo plavání a omezte u večerních a odpoledních jídel sacharidové přílohy a upřednostňujte libové maso.

Zdroj: diskuze Co na oteklé nohy

Léčba

U náhlého poklesu krevního tlaku postiženým prospěje pravidelné cvičení, plavání. Jedinci by se měli vyvarovat náhlých změn polohy. Doporučuje se zvýšení příjmu soli cca na 10 a více gramů na den. Jídlo by mělo být častější a měly by se konzumovat menší porce. Doporučuje se používání elastických punčoch, bandáž dolních končetin a užívání léků, které ovlivňují napětí ve stěně cév.

Zdroj: Náhlý pokles krevního tlaku

Diskuze

V diskuzi UZIVANI W ARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Nechybova.

Dobrý den.skoro rok uzivam warfarin a přibrala jsem 7kilo.přitom se SPATNE redim ,při 4mg MAM KVIK 1.58 při zvýšení na 5mg 1.78 a s každým miligramem jdou kila opět nahoru.již rok přísně dodržují TE nekonzumuji nevhodné potraviny a mám zhoršením funkcí ledvin a problémy s kovovým měchýře.vážím UŽ 104 kg a trapim se.můj lékař o změně léků nechce ani slyšet.jak mohu sama napomoci řešení krve a tím snížit dávky w arfarinu?dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Nikola.

Po warfarinu se netloustne. Tloustne se při nadbytku jídla a nedostatku pohybu. Základní pravidlo -> více se hýbu = více jím. Pro hubnutí buďto omezte příjem potravy a nebo zintezivněte pohyb. Vhodný pohyb jsou procházky v přírodě, jízda na kole, plavání, atd.

Zdroj: diskuze Warfarin+Pivovarské kvasnice

Vyhřezlá ploténka – příznaky

Když vyhřezlá ploténka tlačí na nerv nebo okolní části páteře, rozlišujeme různé symptomy podle toho, v jaké části páteře k vyhřeznutí ploténky došlo.

Pokud se jedná o vyhřeznutí ploténky v bederní páteři, pak se setkáváme s následujícími symptomy:

  • bolest vystřelující do kostrče, nohou a chodidel; bolest zad může i nemusí být přítomna (jedná se o ischias);
  • necitlivost nebo mravenčení v nohách nebo chodidlech;
  • oslabení svalů.

Pokud se jedná o vyhřeznutí ploténky v krční páteři, pak nemocný pociťuje následující symptomy:

  • bolest v oblasti lopatek;
  • bolest, která vystřeluje do ramen, paží a někdy do rukou a prstů;
  • bolest krční páteře, obzvláště na zadní straně krku a po stranách; bolest se může stupňovat při otáčení hlavou;
  • křeče krčních svalů.

Symptomy vyhřezlé ploténky ve střední části zad bývají různé. Může docházet k bolesti v horní části zad, dolní části zad, břicha nebo nohou. Dále také slabost nebo znecitlivění jedné nebo obou nohou.

Zdroj: Vyhřezlá ploténka

Diskuze

V diskuzi SEX PO OPERACI PROSTATY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sexchtíč.

Dobrý den,
Je možné ještě souložit po operaci prostaty

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jirka.

Jsem 8 měsíců po robotické operaci.Stále mě trápí inkontinence. Pravidelně cvičím Kegelovy cviky, provádím venkovni aktivity, tenis,kopaná, plavání. Nadváhou netrpí ani nejsem kuřák. Má někdo prosím zkušenost jak snížit na minimum únik moči aby se člověk zbavil plenek .Kdo to zažil tak ví jak je to pro člověka a okolí nepříjemné. Děkuji za každou radu a zkušenost.

Zdroj: diskuze Sex po operaci prostaty

Arnika v homeopatii

Arniky není nikdy dost. Arnika by neměla chybět v žádné domácnosti. Arnika je vytrvalá bylina z čeledi hvězdnicovitých. Vyznačuje se přízemní růžicí listů, lodyhou s 1 nebo 2 páry vstřícných lodyžních listů a velkými úbory žlutooranžových květů. Arnika je rozšířena výhradně v Evropě. Vyskytuje se i v České republice, kde patří k ohroženým druhům a je chráněna zákonem. Arnika je ceněná léčivá rostlina používaná zejména zevně na poranění a záněty. Homeopatická tinktura se připravuje z usušeného práškovaného oddenku nebo z květů, které se sbírají před rozkvětem i se zákrovem. Tinktura se ředí lihem. Její použití je dosti široké a zahrnuje pohmožděniny, podlitiny, vyvrknuté klouby, neuralgie, ischias, pooperativní péči, šokové stavy, bolesti svalů a kloubů, srdce, žaludek a také některé negativní stavy mysli. Homeopatická arniková tinktura bývá podávána jako první pomocný prostředek k ošetření šoku například po úrazu, lékařských zákrocích, ztrátě blízkého člověka, návštěvě zubaře, při bolesti v krku a podobně.

Zdroj: Homeopatika

Poradna

V naší poradně s názvem VYHŘEZLÁ PLÉNKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marcela.

Dobrý den, chtěla bych se prosím zeptat, mám vyhřezlou ploténku posun-L5S1 přes 1cm,celkem bez bolesti. Rodina mě tlačí do lyžování(naposledy jako dítě),není to pro mě nebezpečné?
Mám strach, že spadnu a něco se stane.
Děkuji Hrbková (42let)

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Vaše obavy jsou skutečně opodstatněné, zvláště když jste dlouhou dobu nevykonávala žádnou sportovní aktivitu. V takovém případě nejsou Vaše svaly dostatečně zpevněné a tudíž nemohou poskytnout optimální oporu páteři při lyžování. Můžete to dohnat a pod vedením zkušeného fyzioterapeuta si ve fitness své tělo během tří až čtyřech měsíců zpevnit. Jinak volte raději sporty, které nezatěžují páteř, jako například jízdu na kole a plavání.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Vyhřezlá plénka

Ostatní prostředky

Udržujte oči hydratované pomocí pitné vody, zvlhčujte vzduch v interiéru, a to zejména během zimních měsíců, kdy bývá vzduch sušší. Ale pozor na vysokou vnitřní vlhkost, která podporuje růst plísní a může způsobovat alergické reakce projevující se zase suchýma a podrážděnýma očima. V domácnostech je doporučeno udržovat úroveň vlhkosti mezi 30–45 %, aby nevznikaly plísně. Suchým očím uleví i časté mrkání, vhodné je nošení brýlí při plavání. Také se doporučují teplé a vlhké obklady, které podráždění uklidňují a stimulují produkci slz.

Zdroj: Domácí léky na suché a podrážděné oči

Poradna

V naší poradně s názvem TRAZODONI HYDROCHLORIDUM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mariejackova.

Prosím o laskavé sdělení- trpím vážnými poruchy spánku, budím se už po dvou-max.3 hod.Zoplpidem mi sice pomůže usnout, za2-3 hod jsem stejně vzhůru a většinou už neusnu.Po poradě s lékařem mi přidal Azohoneurax 75mg, protože se dlouhodobě potýkám i s úzkostmí.Mohu brát Azoneurax ráno, aspoň než se mi upraví spánek nebo večer oba léky najednou?
Kontraindikaci obou léků jsem nikde nenašla.

Děkuji za odpověď a přeji hezké předjarní dny.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zkuste začít pomalu s citem sportovat. Procházky v přírodě, jízda na kole, jóga, plavání, sauna, to vše jsou velmi příjemné činnosti, které vás unaví a přirozeně prodlouží váš spánek. Také byste měla navštívit jiného (nového) psychiatra, který by vám pomohl pochopit účinky antidepresiv a léků na spaní a třeba najít jinou kombinaci léků, než máte nyní. Dle zdravotního zákona máte možnost využít nezávislé konzultace s druhým lékařem specialistou. Využijte toho. Více hlav více ví.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Trazodoni hydrochloridum

Co znamená bolest bederní páteře a břicha

Bolest bederní páteře a břicha může vyvolávat dráždění sedacího nervu (n. ischiadicus) například po prudkém pohybu do otočení, při zvedání těžkých břemen, ale i při výhřezu ploténky. Nerv může být drážděn i probíhajícím zánětem. Tomuto onemocnění říkáme různými názvy jako ústřel, ischias či lumbago. Jedná se o prudkou bolest bederní krajiny spojenou s reflexním stažením svalů, znemožňující zpravidla jakýkoli další pohyb. Proto – přestože se časem tato bolest samovolně vytrácí – bývá lumbago velmi nepříjemnou a omezující záležitostí.

Pokud bolí bedra a břicho, může se jednat i o příznak onemocnění vnitřních orgánů. Bolesti beder nejčastěji souvisejí s nemocemi ledvin, případně u žen s gynekologickými infekcemi. Rozpoznat bolest beder způsobenou svalovým přetížením od té vyvolané ledvinami není jednoduché. Je však důležité i na tuto variantu myslet, protože se může jednat o zánět ledvin, který přejde-li do chronické fáze, může vést až k renální insuficienci a trvalému poškození ledvin. Bolest beder při onemocnění ledvin je lokalizována spíše mezi posledním žebrem a křížovou kostí, a navíc pokud v tomto místě na pár vteřin lehce přitlačíte, ucítíte prudkou tupou bolest vycházející „zevnitř“.

Zdroj: Bolest zad v křížové oblasti

Co je lék Muscoril cps. a k čemu se používá

Thiocolchicosidum je léčivá látka, která zejména uvolňuje svaly, ale má i protizánětlivé účinky a dovede zmírnit bolest. Působí na kosterní svalstvo, nesnižuje výrazněji hybnost svalů ovládaných vůlí, nepůsobí na dýchací svalstvo, nehrozí tedy nebezpečí dechového útlumu. Účinek této látky nastupuje za 1–2 hodiny po užití přípravku a trvá nejméně 12 hodin. Při opakovaném podání přetrvává účinek preparátu i několik dnů po ukončení léčby.

Lék Muscoril cps. je určen k léčbě bolestivých křečových stahů svalstva při akutních a dlouhodobých revmatických nebo ortopedických onemocněních (ústřel, ischias, poškození šlach a podobně) nebo při poranění.

Užívání léku Muscoril cps. u dětí mladších 15 let se nedoporučuje.

Muscoril cps. obsahuje laktózu. Pokud vám váš lékař řekl, že nesnášíte některé cukry, poraďte se s ním, než začnete tento léčivý přípravek užívat.

Čeho se vyvarovat před užitím léku Muscoril cps.

Neužívejte lék Muscoril cps:

  • jestliže jste alergický/á (přecitlivělý/á) na léčivou látku nebo na kteroukoli další složku tohoto přípravku;
  • jestliže jste těhotná nebo kojíte.
Zvláštní opatrnosti při použití léku Muscoril cps. je zapotřebí v následujících případech:
  • jestliže trpíte epilepsií, nebo u vás existuje riziko epileptického záchvatu, může u vás přípravek vyvolat epileptický záchvat;
  • pokud se u vás během léčby vyskytne průjem, upozorněte na tuto skutečnost lékaře, může být nutné snížit dávku přípravku;
  • pokud trpíte poruchou funkce jater nebo ledvin.

Zdroj: Lék Muscoril

Potraviny pro krevní skupinu AB

Pro tuto krevní skupinu jsou nejvhodnější potraviny, které urychlují metabolismus: tofu, ryby, zelenina, kysané mléčné výrobky, ovoce, luštěniny, ananas, mléčné výrobky, řasy.

Doporučení: mezi nevhodné potraviny patří červené maso, kukuřice, pohanka, pšenice, pomeranče. Mléko a mléčné výrobky jezte samostatně nebo jen se zeleninou. Z bylin a koření nepoužívejte: anýz, balzamikový ocet, jablečný ocet, kapary, kajenský, černý a bílý pepř, rajský protlak, vinný ocet, želatinu, worchestrovou omáčku. Z čajů nekonzumujte čaje z aloe, jetelový, diviznový, hořcový, chmelový, reveňový, list senný.

Tělesné cvičení pro krevní skupinu AB

Cyklistika, plavání, golf, tanec, rychlá chůze, aikido, taj-či, hathajóga.

Zdroj: Dieta podle krevních skupin

Bylinky

Na otoky nohou a chodidel použijte dvě plné hrsti podbělového květu a listu, které zalijte vroucí vodou. Nechte vyluhovat a následně si 20 minut v nálevu máčejte nohy. Lázeň provádějte denně, dokud problémy neustoupí. Nálev lze používat několik dní po sobě.

Základní doporučení:

  • měňte polohu nohou (ve vlaku, v letadle, při sledování TV);
  • pijte dostatek tekutin;
  • hýbejte se s rozumem (pravidelné procházky, jízda na kole, plavání);
  • pozor na příliš vysoké teploty (dochází při nich k rozšiřování cév, což podporuje vznik otoků);
  • udržujte si optimální váhu;
  • kupte si vhodnou a zdravotně nezávadnou obuv;
  • dopřejte si masáž nohou nebo studenou koupel, žilní potíže pomáhá léčit takzvaná Kneippova lázeň.

Zdroj: Domácí recepty na oteklé nohy

Příznaky

Je důležité uvědomit si příznaky stresu a správně interpretovat příčiny. Jasným varovným signálem je nervové a emocionální napětí. To se snadno řekne, ale hůř udělá, když je člověk téměř neustále vystaven stresovým situacím. Některým se nelze vyhnout, ale zkuste si k zátěžovým situacím vytvořit protipól. Najděte si čas na odpočinek, užívejte volna lenošením nebo oblíbenou činností.

Pokud budete pravidelně sportovat, prakticky tím budete přirozeně reagovat na stres, neboť cvičení pomáhá snížit hormony produkované stresem a současně jsou do organismu vyplavovány takzvané hormony štěstí (například endorfin), které zvyšují pocit blaha a zlepšují náladu. Když budete všímaví, brzy zjistíte, jaké účinky vám přináší třeba jogging, jaké plávání nebo i namáhavé cvičení ve fitness.

Zdroj: Vitamíny na snížení stresu

Prevence

S otoky nohou se častěji setkávají obézní lidé nebo těhotné ženy. Příčina otoků nohou v tomto případě spočívá v nárůstu váhy. V těle dochází k hromadění vody, se kterou se organismus hůře vypořádává. Důležité je zařadit do svého režimu pravidelný pohyb, především chůzi, a střídat různé polohy nohou.

Prevence otoků nohou:

  • měňte polohu nohou (ve vlaku, v letadle, při sledování TV);
  • pijte dostatek tekutin;
  • hýbejte se s rozumem (pravidelné procházky, jízda na kole, plavání);
  • pozor na příliš vysoké teploty (dochází při nich k rozšiřování cév, což podporuje vznik otoků)
  • udržujte si optimální váhu;
  • kupte si vhodnou a zdravotně nezávadnou obuv;
  • dopřejte si masáž nohou nebo studenou koupel, žilní potíže pomáhá léčit takzvaná Kneippova lázeň.

Zdroj: Oteklé nohy a červené fleky


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP