Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

JABLKA S MRKVI PODLE MACINGOVE

OBSAH

Kniha Antonie Mačingové Zhubněte jednou provždy

Kompletní program podle Antonie Mačingové včetně všech receptů je k dispozici v její knize Zhubněte jednou provždy.

Zdroj: 28denní detoxikační program podle Mačingové

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN - A MRKEV se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Slava.

Wafarin a mrkvove salaty

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Mrkev můžete jíst, i když užíváte Warfarin. Jedna středně velká mrkev má v sobě 8 mikrogramů vitamínu K. Během jednoho dne byste měla sníst potraviny, které v souhrnu budou mít 90 mikrogramů.

Například, když sníte jedenáct středních mrkví pokapaných olivovým olejem, tak jste splnila limit pro příjem vitamínu K a v tom dni byste již neměla konzumovat žádné potraviny s vyšším a vysokým obsahem vitamínu K.

Vybírat si pak můžete jen z potravin s nízkým vitamínem K. Patří sem výrobky z mouky (knedlíky, chléb, zákusky), rýže, libové maso s omáčkou. Z ovoce mají nízký obsah vitamínu K jahody, jablka, broskve, vodní meloun, ananas a banány. Při léčbě Warfarinem můžete tyto potraviny konzumovat bez omezení.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin - a mrkev

Antonie Mačingová

Mgr. Antonie Mačingová žije na Slovensku v Košicích, vystudovala UPJŠ, obor andragogika, a již několik let se zabývá účinkem stravy na lidský organismus, jejím ozdravujícím a očistným efektem. Často pořádá na toto téma přednášky a školení. Ve svých knihách se snaží jednoduchou formou přiblížit způsob, který odbourává mýtus o tom, že se lze podkožního tuku zbavit pouze snižováním množství přijaté stravy.

Zdroj: 28denní detoxikační program podle Mačingové

Diskuze

V diskuzi JAK LÉČIT PRŮJEM U ŠTĚNĚTE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.

Dobrý den máme 7 tydení štěně a má průjem. Jeden den má rýží s mrkví a kuřecím masem a četla jsem že můžou černé uhlí ale nevím jestli to můžou štěňata.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Jak léčit průjem u štěněte

Kniha Antonie Mačingové „Zhubněte jednou provždy“

Kompletní program podle Antonie Mačingové včetně všech receptů je k dispozici v její knize Zhubněte jednou provždy.

Zdroj: Jídelníček na 28 dní od Mačingové

Poradna

V naší poradně s názvem GUTALAX PŘÍBALOVÝ LETÁK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tereza.

Dobry den mam problem mela jsem zacpu vzala gutalax vyprazdnila mam bolesti furt chodim vyprazdnovat je to v poradku

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča .

Gutalax někdy působí až 6 hodin. Také když se užijete vyšší dávka, tak může být následující průběh dramatický. Zkuste si dát k jídlu jen dušenou rýži s mrkví a přestaňte užívat gutalax. Mělo by se to spravit.

Zdroj: diskuze Gutalax příbalový leták

Kniha Antónie Mačingové Zhubněte jednou provždy

Kompletní program podle Antónie Mačingové včetně všech receptů je k dispozici v její knize Zhubněte jednou provždy.

Zdroj: Jak detoxikovat organismus za 28 dní

Poradna

V naší poradně s názvem DIETA POLE MAČINGOVÉ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina Blažková .

Dobrý den.
Jsem diabetik 1.typu, chtěla bych vyzkoušet osmadvacetidenní očištění
stravovací program podle Antonie Mačingové, je pro mě vhodný? Děkuji Blažková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pro diabetiky prvního stupně se dieta od Mačingové může použít jen pod dohledem diabetologa, který stanovuje dávkování inzulínu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Dieta pole Mačingové

Celerová pomazánka s mrkví

Ingredience: 300 g celeru, 2 střední mrkve, 3 kyselé okurky, 150 g měkkého salámu, 150 g tvrdého sýra, 1 majonéza, sůl, pepř, lžíce hořčice a kečupu

Postup: Celer s mrkví dáme zhruba na 15 minut vařit, zchladlé oloupeme. Všechny suroviny najemno nastrouháme nebo rozsekáme v robotu, spojíme majonézou, ochutíme a máme hotovo. Je vhodné nechat pomazánku do druhého dne v lednici rozležet. Pomazánky je opravdu velké množství a postačí na větší množství chlebíčků.

Zdroj: Celerová pomazánka

Jahody a cukrovka

Denní porce jahod pro diabetiky je 7 středně velkých jahod. Je vhodné jahody kombinovat i s dalšími potravinami, například je vhodný jogurt, tvaroh, ovesné vločky či müsli, díky tomu se sníží glykemický index a vyrovná se hladinu cukru v krvi.

Jahody ve 100 g obsahují 7,68 g sacharidů.

Jablka ve 100 g obsahují 13,81 g sacharidů.

Ovšem jablka, jak již bylo popsáno, obsahují prospěšné látky, které nezvyšují hladinu cukru v krvi.

Zdroj: Jablka a cukrovka

Poradna

V naší poradně s názvem NIZKA HLADINA BILIRUBINU V KRVI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel DANIELA.

mám nizku hladinu bilirubinu t.j. 3,48 ked som bola na krvnom obraze čo to znamená.Začala som pit štavu z cvikle jablka a mrkvy každy den cca nepretržite 3 mesiace
neni to s tým spojené. Som anemicka mám malo železa. Ďakujem za odpoveď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nárazově nízká hladina bilirubinu v krvi není nic vážného a u většiny lidí není třeba žádných lékařských zásahů k jejímu zvýšení. Hladinu bilirubinu v krvi snižuje vitamín C podávaný ve vysokých dávkách. Váš pokles bilirubinu tedy může způsobit nepřetržité pití šťávy z červené řepy, jablka a mrkve, o kterém píšete. Z lékařského hlediska by bylo vhodné hladinu sledovat jednou za půl roku a pak teprve učinit nějaká opatření k jejímu zvýšení, jako například: snížení příjmu kofeinu a udržování příjmu vitaminu C na doporučených denních dávkách 60 mg za den. Dlouhodobě nízký bilirubin může signalizovat selhání ledvin a nebo přispět k rozvoji ischemické choroby srdeční.
Při anémii je vhodné doplňovat železo pomocí doplňků stravy. Je to efektivnější a lépe se odhadne potřebné množství.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nizka hladina bilirubinu v krvi

Jídelníček na druhý týden

  • 8. den: Snídaně: BIO bílý jogurt, vlašské ořechy, med, skořice. Oběd: široké bezvaječné těstoviny s kedlubnou. Večeře: boršč.
  • 9. den: Snídaně: kiwi, banán, ořechy, med, mletá skořice. Oběd: brokolice na česneku se zázvorem a nízkotučný sýr. Večeře: brynza s bílkem.
  • 10. den: Snídaně: mrkev, jablka, ořechy, med, hrozinky. Oběd: mrkvový perkelt a nízkotučný sýr. Večeře: salát z červené řepy a vejce.
  • 11. den: Snídaně: BIO bílý jogurt, vlašské ořechy, med, skořice. Oběd: fazolové lusky a vejce. Večeře:
  • ervená řepa s ořechy a sušenými švestkami.
  • 12. den: Snídaně: kiwi, banán, ořechy, med, mletá skořice. Oběd: bezvaječné těstoviny se špenátem. Večeře: rychlá hrachová polévka.
  • 13. den: Snídaně: mrkev, jablka, ořechy, med, hrozinky. Oběd: mrkvový perkelt a sýr. Večeře: boršč.
  • 14. den: Snídaně: zde dle chuti výběr ze snídaně, která Vám nejvíce v tomto týdnu chutnala. Oběd: kuřecí stehno s celerem. Večeře: brokolice na česneku se zázvorem a nízkotučný sýr.

Zdroj: Jídelníček na 28 dní od Mačingové

Poradna

V naší poradně s názvem PRŮJEM U DOSPĚLÝCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana Okrajkova .

Dobrý den chtěla bych se zeptat před třemi dny u mě zřejmě začala střevní chřipka měla jsem dva dny teploty okolo 38 stupňů a bolesti a křeče v žaludku a břiše a průjem teď se to trochu zklidňuje dodržují dietu a pijí černý čaj a nepřímou minerálku Mattoni nic jsem proti průjmu nebrala tak se chci zeptat jestli jsem neudělala chybu v tom ze jsem třeba měla užívat endiaron proti průjmu mám obavy aby tam nezůstaly nějaké bakterie nebo nějaká infekce ve střevech nevím co mám teď dělat jestli to začít brát nebo už nemusím a čím upravit správnou funkci střev vodnaty průjem už nemam ale pevnou stolici taky ne můžete mi prosím poradit předem děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Způsobů, jak se zbavit průjmu je několik. Vy jste si vybrala ten nejstarší ve formě diety. Tento způsob léčby je také účinný a vede k vyléčení. Pokud tedy příznaky, jako jsou křeče a vodnatá stolice, mizí, tak již není třeba užívat endiaron. Na zhutnění stolice funguje hořká čokoláda nebo vařená rýže s mrkví.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Průjem u dospělých

Dušená mrkev s hráškem a vepřovým masem

Ingredience: 500 g mrkve, 3 lžíce hladké mouky, 400 g mraženého hrášku, 1 lžička cukru, 1 200 ml vody, 650 g vepřové plece, 1 cibule, sůl, mletý pepř, muškátový květ, 3 lžíce citronové šťávy, máslo

Technologický postup: Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno. Mrkev očistíme a nakrájíme na kostky. Maso nakrájíme na kostky. Cibuli zpěníme na másle, přidáme kostky masa, chvíli restujeme. Potom podlijeme polovinou vody, posypeme solí i pepřem a dusíme do poloměkka. Když je maso poloměkké, přidáme nakrájenou mrkev, mražený hrášek, cukr, citronovou šťávu a podle chuti dosolíme, dopepříme a dochutíme muškátovým květem. Přidáme zbylou vodu a dusíme doměkka. Nakonec maso s hráškem a mrkví zahustíme moukou rozmíchanou v troše vody a zjemníme kouskem másla. Krátce povaříme a odstavíme. Maso s hráškem a mrkví podáváme s vařenými bramborami.

Zdroj: Dušená mrkev na másle s vepřovým masem

Diskuze

V diskuzi DOPLNĚK STRAVY NA PLEŤ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie .

Dobrý den,chci se zeptat,zda existují nějaké tabletky popřípadě doplněk stravy na pleť s pigmentací-se světle hnědými flíčky na tváři?Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Krasojizda.cz.

Na pigmentaci byl oblíbený výrobek Imedeen Prime Renewal, jenže ten už dlouho není k dispozici. Pokud se ale podíváme na složení, najdeme na trhu několik výrobků, které lze rovněž využít. Neobotanics Skin Essence obsahuje látky, které byly testované na pigmentaci s pozitivním výsledkem. Řeč je například o kyselině ellagové (extrakt z granátového jablka)

"Výsledky dvojitě zaslepené, placebem kontrolované klinické studie, realizované na 13 zdravých ženách ve věku 20 - 40 let, ukázaly, že zvýšení příjmu kyseliny ellagové ve formě extraktu z granátového jablka po dobu 4 týdnů potlačuje pigmentaci v lidské pokožce vlivem UV záření."

Více zde: www.neobotanics.cz/v…

Zdroj: diskuze Doplněk stravy na pleť

Zelená nebo červená

Je jen na vás, jakému druhu jablek dáte přednost.

Zdroj: Jablka a Warfarin

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A JEHO NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdenka.

Děkuji za info o valfarinu. Manzel bude brát lék 1x denne jedna se o valfarinu orion 5 mg. Má rád ovoce jako je meloun jahody, jablka, broskve, meruňky švestky. Je možné toto ovoce při léků varfarin konzumovat. Dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Při léčbě Warfarinem je potřeba hlídat příjem vitamínu K. Ten je obsažen ve všem, co vyrostlo jako rostlina. Nejvíce vitamínu K je obsaženo v zelených potravinách, jako je zelí, kapusta, okurky, brokolice, rajčata. Na tyto potraviny je potřeba dát pozor a nárazově se jimi nepřejídat.
Zkuste, ať se manžel stravuje jako do teď. Lékař při zavádění léčby Warfarinem bude kontrolovat účinky a kdyby byly ve stravě manžela problémy, tak je objeví.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a jeho nežádoucí účinky

Pudinkové řezy se šlehačkou

Ingredience: 4 vejce, 100 g cukru, 1 vanilkový cukr, 6 lžic vlažné vody, 200 g polohrubé mouky, 1 kypřicí prášek do pečiva

Ingredience na náplň: 750 g nastrouhaných jablek, 2 vanilkové cukry, trochu mleté skořice

Ingredience na pudink: 500 ml mléka, 3 vanilkové pudinky, 100 g cukru, 2 vanilkové cukry, 400 ml pochoutkové 16% smetany

Ingredience na povrch: 2 balení šlehačky v prášku

Postup: Jablečná nádivka: jablka očistíme, nastrouháme najemno. Plech vyložíme alobalem, posypeme vanilkovým cukrem, skořicí a rovnoměrně navrstvíme nastrouhaná jablka.

Těsto: Bílky vyšleháme se špetkou soli do pěny, po lžících zašleháme cukr, vanilkový cukr, přidáme vodu, prosátou mouku smíchanou s práškem do pečiva, může se přidat i nastrouhaná citronová kůra. Těsto rovnoměrně rozetřeme na jablka a upečeme. Necháme vychladnout a otočíme jablky nahoru. Množství těsta je určeno pro plech o rozměru 28 x 38 cm.

Pudink: 350 ml mléka dáme svařit se 100 g krystalového cukru, ve zbylém mléce rozmícháme 3 ks vanilkového pudinku, přilijeme do vroucího mléka a uvaříme hustý pudink. Přikryjeme a necháme vychladnout. Po vychladnutí přišleháme zakysanou smetanu a naneseme na vychladlé těsto s jablky.

Šlehačku připravíme podle návodu a rozetřeme na pudinkovou nádivku. Odložíme do chladu, ozdobíme podle vlastní fantazie, nakrájíme a podáváme.

Zdroj: Pudinkové řezy – recepty

Poradna

V naší poradně s názvem VARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina.

Dobrý večer chci se zeptat jestli můžu betakaroten když jim varfarin.dekuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Beta-karoten může zvyšovat riziko krvácení při užívání s léky, které samy o sobě zvýšují riziko krvácení. Mezi tyto léky patří aspirin, antikoagulancia (léky na ředění krve), jako je warfarin nebo heparin, protidestičkové léky, jako je klopidogrel a nesteroidní protizánětlivé léky, jako je ibuprofen nebo naproxen. Beta-karoten raději doplňujte přírodními zdroji, především mrkví.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin

Jablečná povidla s octem

Ingredience

  • 5 kg jablek,
  • 2,5 kg cukru,
  • 1/8 l octa.

Postup

Vyzrálá, klidně i popadaná jablíčka oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. V porcelánové nebo skleněné míse smícháme jablka s cukrem a octem a necháme 24 hodin odstát. Poté vše přendáme do hrnce a svaříme, až jablka zesklovatí. Horká jablečná povidla nalijeme do čistě vymytých sklenic a pořádně zavíčkujeme. Jablečná povidla jsou velice dobrá a vhodná hlavně na koláče a lívance. Vydrží dlouho a neztrácí barvu.

Zdroj: Jablečná povidla od babičky pečená v troubě

Vídeňská bábovka s jablky

Ingredience: 320–350 g jablek (5 středních), citronová šťáva, 1 lžička skořice, 350 g polohrubé mouky, 1/2 hrnku mléka, 180 g oleje, 200 g cukru krupice, 3 vejce, 1 vanilkový cukr (ale nemusí být), 1 prášek do pečiva, 2 lžíce kakaa

Postup: Nastrouháme jablka nahrubo. V míse ušleháme vejce s cukrem a vanilkovým cukrem. Postupně přiléváme olej, pak přidáme nastrouhaná jablka, skořici a mouku s práškem do pečiva, nakonec mléko. Do poloviny těsta vmícháme kakao. Nalijeme do větší bábovkové formy a pečeme asi 30 minut na 170 stupňů a pak 30 minut na 180. Tato bábovka je vláčná a chutná po jablkách.

Zdroj: Bábovka

Rozdíl mezi detoxikací a dietou

28denní detoxikační plán není dieta. Dieta je o krátkodobé změně stravování, kdy chceme šetřit některý vnitřní orgán, aby se zregeneroval. Detoxikace není jen o 28 dnech, je možné ji opakovat dvakrát i třikrát po sobě. Po ukončení detoxikace je nutné pokračovat v nastoupené cestě dál. Pokud dojde k návratu ke starým stravovacím návykům, vrátí se také staré problémy.

Zdroj: 28denní detoxikační program podle Mačingové

Jaké množství

Jablka jak přírodní, tak konzervovaná obsahují velmi málo vitaminu K, tudíž v rámci „warfarinové diety“ je možno je pojídat bez výraznějšího omezení. Nutno jen připomenout, že u osob léčených Warfarinem není důležité jen omezovat potraviny s vyšším či vysokým obsahem vitaminu K, ale také je potřeba dbát na určitou, pokud možno pravidelnou dodávku vitaminu K v potravě. Zpravidla se jedná o průměrnou denní dávku cca 250 mcg vitaminu K. Jedině při relativně standardní dodávce vitaminu K v přirozených zdrojích potravy je možno zajistit, aby se hodnota INR při Quickově testu pohybovala v požadovaném rozmezí, tedy mezi 2 a 3.

Mějte tedy i v tomto případě na paměti, že všeho s mírou.

Zdroj: Jablka a Warfarin

Dušená mrkev na sladko

Suroviny:

  • 10 kusů mrkve
  • 1 špetka soli
  • 3 lžičky cukru
  • 3 lžičky octa
  • 3 ks vejce natvrdo
  • 5 lžic hladké mouky
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce oleje

Postup:

Nastrouháme mrkve nahrubo, přidáme hrášek, sůl a cukr a dáme vařit. Do druhého kastrolu oloupeme brambory a dáme vařit. To samé uděláme také s vajíčky. Až je mrkev měkká, tak si připravíme zásmažku a přidáme ji k mrkvi. Na závěr přidáme přibližně 2 malé lžičky octa.

Zdroj: Recepty na dušenou mrkev

Ano či ne

Látky obsažené v jablkách zpomalují proces stárnutí. Ovšem žádnou razantní změnu neočekávejte. Jablko nám poskytuje vlákninu, která je obsažena hlavně ve slupce. Proto nám naše babičky a maminky říkávaly, že je z celého jablka tím nejzdravějším a že je opravdová škoda ji vyhazovat. Pozitivem je, že konzumace jablek není v případě léčby Warfarinem nijak omezena, ale držte se pravidla „všeho s mírou“. Nadměrná konzumace vždy může spíše uškodit než pomoci. Každopádně není třeba se obávat, že po jablkách ztloustnete, i když se zdají velmi sladká. Mají nízký obsah cukru a málo kalorií. Ne nadarmo je to ovoce, které mohou do svého jídelníčku zahrnout i diabetici. Každé jablko obsahuje až 85 % vody!

Jablka nám toho dávají ještě víc. Obsahují vitamin C a látky pro tělo nezbytné: železo, měď, zinek, křemík, vápník, hořčík a draslík. Draslík pomáhá udržovat správnou hladinu vody v těle, působí na správnou funkčnost ledvin a svalů. Jablka jsou také zdrojem antioxidantů, které nás chrání před volnými radikály.

Takže užíváte-li Warfarin, vůbec se nebojte každodenní konzumace jablek.

Zdroj: Jablka a Warfarin


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Nina Vinšová


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP