Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

JAK DLOUHO SE LÉČÍ ÚŽEH

OBSAH

Jak dlouho trvá úžeh

Vždy záleží na konkrétním stavu pacienta. Pokud dojde k otoku mozku, je nutná hospitalizace.

Zdroj: Úžeh

Diskuze

V diskuzi LUPÉNKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Markéta Zralá.

dobrý den.mám lupénku již dlouho a nemohu se jí zbavit slišela jsem v televizi že se léčí lejzrem prosím kde a kdo to muže léčit děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Lupénka

Úpal, nebo úžeh, jaký je rozdíl?

Úpal a úžeh mají jedno společné, většinou k nim můžete přijít v horkém počasí. Jde však o dvě různá onemocnění.

Úpal lze charakterizovat jako přehřátí organismu a selhání vlastní tělesné termoregulace. Riziko vzniku úpalu roste při teplotách nad 35 stupňů, zejména při zvýšené vlhkosti.

Úžeh si přivodíte po dlouhém pobytu na přímém slunci. Zejména, když se nechráníte pokrývkou hlavy. Infračervená složka slunečního záření proniká kůží, podráždí mozek a mozkové pleny. Čím intenzivnější je záření, tím dříve si úžeh můžete přivodit.

Zdroj: Úpal

Poradna

V naší poradně s názvem OBRNA LÍCNÍHO NERVU 3 MĚSÍCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tomáš K..

Dobrý den ,mám obrnu lícního nervu už 3 měsíce a zatím se to léčí velmi pomalu , nevíte jak dlouho to ještě bude trvat? Byl jsem na CT , kde výsledky dopadly dobře. Potom jsem byl na lumbálce , kde mi také nic nenašli a tak mám strach jestli se mi to uzdraví. Všichni doktoři se diví ,že se mi to léčí tak pomalu. Je mi 21... děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Rekonvalescence po obrně lícního nervu je u každého člověka individuální a může dlouho trvat. Důležité je obnovit nervová spojení se svaly, které inervuje lícní nerv. Na to nejlépe pomáhá svalová rehabilitace, například pomocí masáže a nebo také elektrostimulace. Vhodné je i obličejové cvičení mimických svalů.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Obrna lícního nervu 3 měsíce

Jak dlouho trvá úžeh

Doba trvání je různá, pokud se stav do dvou dnů nezlepší anebo přetrvávají obtíže, doporučuje se hospitalizace, kde se pomocí infuzního roztoku dodají chybějící tekutiny. Úžeh u dětí může provázet i průjem.

Nejsme-li schopni stav zvládat, voláme zdravotnickou pomoc 155!!!!!

Zdroj: Úžeh - doba trvání

Diskuze

V diskuzi JAK DLOUHO SE LÉČÍ DEPRESE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Roman.

dobrý den,už dva roky se léčím na deprese ale pořád se toho nemúžu zbavyt.pouřívám antidepresiva elicea 20mg na den a amisulprid 100mg .jsem pořád dost unavený ke všemu jsem dost lhostejný a nic mě nebaví pořád bych jenom pospaval.Prosím o radu jak dlouho to ještě bude trvat než se uzdravím.Děkuji.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Jak dlouho se léčí deprese

Úžeh latinsky

Latinsky se úžeh dá přeložit jako heliosis, insolatio ictus caloris, ictus solis.

Zdroj: Úžeh - doba trvání

Diskuze

V diskuzi JAK DLOUHO VAŘÍME VÁCLAVKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tonda.

jak dlouho vařit guláš z václavek ??

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Jak dlouho vaříme václavky

Úpal nebo úžeh rozdíly

Jak je zde popsáno, tak hlavním rozdílem mezi úpalem a úžehem je, že úpal může vzniknout i ve stínu při nadměrném horku (třeba i v sauně). Naproti tomu úžeh vzniká výlučně jen z přehnaného slunění v létě na přímém slunci.
 

Zdroj: Úpal a letní úžeh

Poradna

V naší poradně s názvem ZA JAK DLOUHO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Štěpa.

Za jak dlouho začnou antibiotika působit?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Antibiotika začínají působit do 20 minut od spolknutí. Znatelná úleva přichází za 24 hodin. Poslední zbytky antibiotik se z těla vyloučí do dvou dnů od posledního spolknutí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Za jak dlouho

Letní úžeh

Úžeh je typický při pobytu na přímém slunci, kdy si v postatě neuvědomujeme, že jsme vystaveni slunečnímu záření a ultrafialovým paprskům. Při letním úžehu dochází ke kombinaci zmíněného přímého oslunění a k přehřátí organizmu. Pokud se navíc ještě nechráníme ochrannými faktory, tak na pokožce dochází k zarudnutí, jakoby spálení pokožky.
 

Zdroj: Úpal a letní úžeh

Diskuze

V diskuzi ZAVAŘOVÁNÍ HOTOVÝCH JÍDEL DO SKLENIC se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karel.

Jak dlouho zavařování segedínský guláš z bůčku a jak dlouho vydrží v mrazáku

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jan.

Při zavařování čehokoliv v mikrovlnce, nikdy neutahuji šroubovací víčko silou, neboť zahříváním na vysokou teplotu hrozí, že se ze sklenice stane granát, který je schopen nejen způsobit prasknutí sklenice, ale i zdemolovat dvířka mikrovlnky. Víčko se dotahuje tzv. na doraz, ihned po ukončení sterilizace. To by ale mělo platit při sterilizaci i troubě, zavařovacím hrnci, apod.

Zdroj: diskuze Zavařování hotových jídel do sklenic

Rozdíl úžeh a úpal

Úpal nebo úžeh, tak tyto zdravotní komplikace si mnoho lidí plete, možná i proto, že se často vyskytují společně. Pomůckou pro jejich rozlišení může být následující zjednodušení: slunce sežehne hlavu, následuje tedy úžeh; na úpal ale stačí cokoli, co „pálí“, tedy i teplý vzduch.

Pro vznik úžehu je bezpodmínečně nutné sluneční záření, zatímco úpal může zjednodušeně řečeno vzniknout i v příliš přetopené tmavé místnosti anebo v extrémně vlhkém prostředí.

Zdroj: Úžeh - doba trvání

Diskuze

V diskuzi JAK DLOUHO UŽÍVAT ŠVÉDSKÉ KAPKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dáša Vratilova.

Mám dotaz,jak dlouho mužů používat kapky? Bolí mě ramena.Dekuji Dáša

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Jak dlouho užívat švédské kapky

Úžeh příznaky

Celkové přehřátí organizmu má za následek většinou večer stav zvracení, schvácenost. Nejhůře tyto příznaky nesou děti a starší lidé.
 

Zdroj: Úpal a letní úžeh

Diskuze

V diskuzi JAK DLOUHO TRVÁ LÉČBA SVRABU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra.

Dobrý den, jsem přeléčená po svrabu (několikrát natření infectoscabem), je možné, aby se následně po léčbě ještě dělaly větší pupeny na genitáliích a hýždích? Kůže po těle mě ještě svědí, ale je čistá nebo se objeví pupínek a do rána zmizí...Pořád se pozoruji, jestli se mi to nevrací a je to už velmi vyčerpávající. Pořád dodržuji doporučení ohledně praní prádla, výměny ložního prádla a čištění matrací a sedačky parním čističem. Jsou tyto následky po léčbě normální?
Velmi děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Nika.

Dobrý den, jak dlouho má být člověk se svrabem doma? A když je 4 dny po namazání InfectoScab tak kdy může do kontaktu s blízkými osobami? A jak dlouho trvá než se úplně ztratí ta vyrážka? A co doporučujete za mast na to aby to nesvědělo? Děkuji předem za odpověď.

Nika

Zdroj: diskuze Jak dlouho trvá léčba svrabu

Příznaky

Salmonela se projevuje střevními potížemi – průjmem a zvracením. U nemocného se objeví vodnatý průjem i 20krát až 30krát za den, křeče břicha, pocit na zvracení, samotné zvracení, horečka a bolesti hlavy. Ve stolici se může nacházet krev, hnis, hlen a podobně. Po vysoké ztrátě tekutin se objevuje dehydratace a celková slabost. Je nasnadě otázka, jak dlouho salmonela trvá a jak dlouho se léčí, ale to vždy záleží na průběhu onemocnění.

Zdroj: Salmonela

Diskuze

V diskuzi JAK DLOUHO SE MAJÍ TYTO TABLETY UŽÍVAT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka Vaňková.

A jak dlouho se teda můžou brát??

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana.

Tuto informaci výrobce neuvádí.

Zdroj: diskuze Jak dlouho se mají tyto tablety užívat

Nebezpečí

Silná forma úžehu může způsobit zánět mozkových blan, či dokonce smrt. Úžeh vyžaduje okamžitou léčbu. Neléčený úžeh může poškodit mozek, srdce anebo ledviny. Poškození se zhoršuje, pokud se léčba odkládá.

U dětské populace jsou nejčastějšími pacienty novorozenci a děti mezi 4. a 5. rokem.

U kojenců, dětí a starších lidí hrozí vyšší riziko vzniku úžehu. Kojenci a děti jsou ohroženy, protože mají rychlejší metabolismus, navíc pocení není na takové úrovni jako u dospělých. Děti se také neumí postarat samy o sebe, proto je nutné, aby byli rodiče zejména v horkých dnech velice obezřetní a nepodceňovali možnost úžeh u dětí.

Starší osoby jsou náchylnější na úžeh, protože jejich kardiovaskulární systém není schopen zareagovat tak rychle na tepelné změny jako u mladých lidí. Vznik úžehu je ovlivněn i sníženou schopností pocení a sníženým vnímáním pocitu žízně.

Úžeh jen málokdy vede k trvalému poškození. Pro úplné vyléčení má však velký význam brzký příchod do nemocnice a okamžité řešení stavu pacienta.

Zdroj: Úžeh - doba trvání

Diskuze

V diskuzi JAK DLOUHO LZE UŽÍVAT WOBENZYM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Josef.

1/Dobrý den, prosím o odpověď jak dlouho lze užívat Wobenzym při zánětlivém dlouhodobém onemomocnění páteře?

2/Jak dlouho lze užívat Wobenzym na imunitu - angina, a podobné choroby

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marie.

Wobenzym lze užívat dlouhodobě a vlastně pořád. Manžel jako lékař má přístup k tomuto léku za výhodnější ceny a užívá jej již 20 let bez přerušení.

Zdroj: diskuze Jak dlouho lze užívat wobenzym

Zvracení při úžehu

Úžeh je přehřátí mozku, které vzniká dlouhotrvajícím působením slunečního záření. Stane se tak, když člověk tráví příliš mnoho času na slunci bez dostatečné ochrany – pokrývky hlavy. Tím dochází k podráždění mozku a mozkových blan. Působením slunečních paprsků se tělo přehřeje. Pocením pak z těla odchází voda a dochází k dehydrataci. Úžeh se může projevit až s několikahodinovým zpožděním. Úžeh může být podpořen také přílišným oblékáním, nadměrnou konzumací jídla a pitím alkoholických nápojů. Zvracení je průvodním příznakem úžehu.

Nejčastější příznaky:

  • bolesti hlavy
  • závratě
  • zvracení
  • zarudlá a horká kůže, ale i spálená kůže
  • zmatení, dezorientace
  • zvýšené pocení, zrychlený tep
  • hukot v uších
  • záblesky před očima, poruchy vidění
  • křeče
  • velká žízeň a projevy dehydratace (sucho v ústech, ospalost, neklid, tmavá moč)
  • horečka, zimnice
  • ztuhlost šíje
  • přecitlivělost na světlo a hluk

Zdroj: Úžeh a zvracení

Jak dlouho trvá úžeh

V případě úžehu je nejdůležitější postiženého ochladit, dostat ho ze slunce, ochlazovat hlavu studenými obklady a podávat dostatečné množství tekutin. V případě vážného stavu pacienta je třeba přivolat lékařskou pomoc. Doba trvání úžehu je různá, pokud se stav do dvou dnů nezlepší anebo obtíže přetrvávají, doporučuje se hospitalizace.

První pomoc při úžehu:

  • Při podezření na úžeh musíte postiženého dostat ihned do stínu a chládku.
  • Vysvlečte postiženého z šatů, položte jej a podložte mu hlavu, vhodná je i poloha v polosedě.
  • Pokud je to možné, osprchujte postiženého vlažnou vodou.
  • Není-li možná koupel ani sprcha, omývejte kůži postiženého houbou namočenou ve vodě.
  • Pacienta přitom ovívejte, dojde k urychlení ochlazování.
  • Přikládejte chladné obklady hlavy, lze použít i led.
  • Na rozproudění krevního oběhu silně třete ruce i nohy.
  • Podávejte dostatek tekutin – vlažné čaje (černý, zelený, mátový).
  • Pro rychlé doplnění minerálů je možné koupit v lékárně rozpustnou směs, která doplní hořčík a může tak zmírnit případné křeče.
  • Jakmile postiženému klesne teplota pod 37 °C, osušte ho a zaveďte na nejbližší pohotovost.
  • Tělesnou teplotu postiženého je důležité sledovat také proto, aby nedošlo k podchlazení!
  • Několik dalších dní se postižený musí vyhýbat alkoholickým nápojům a zůstat ve stínu a chládku.

Zdroj: Úžeh a zvracení

Úžeh, nebo úpal, jaký je rozdíl?

Úpal vzniká následkem pobytu v horkém, silně nevětraném prostředí, kdy tímto mechanismem dochází k celkovému přehřátí organismu. Naproti tomu úžeh je stav vznikající přímým působením slunečních paprsků na nepokrytou hlavu, čímž dochází k přehřátí mozkových obalů a jejich překrvení. Hlavními příčinami úpalu je pobyt v horkém prostředí, dehydratace organismu či nesprávně zvolené oblečení. Příčina úžehu spočívá v dlouhodobém pobytu na otevřeném slunci bez ochrany. Jeho typickými příznaky jsou: snížení krevního tlaku (hypotenze), tachykardie (zrychlení srdeční frekvence, pulsu), bolesti hlavy, zmatenost, eventuálně až ztráta vědomí, nevolnost na zvracení a zvracení, svalové křeče, šokový stav, suchá kůže a žádný pot, zvýšená teplota nebo horečka, červené zbarvení kůže (erytém).

Úžeh od úpalu se někdy může lišit také tím, že příznaky přicházejí s určitým zpožděním (obvykle v noci po denním slunění).

Zdroj: Úžeh

Co je to úžeh

Úžeh je onemocnění způsobené přímým působením slunečních paprsků na hlavu. Vzniká při pobytu na slunci bez pokrývky hlavy, přičemž při prudkém slunečním záření stačí i velmi krátká expozice. Následně dochází k podráždění a přehřátí mozku a mozkových blan. K úžehu dojde většinou ve spojení s úpalem, liší se však časovým zpožděním propuknutí potíží. Po dni stráveném sluněním v noci propukají podobné příznaky jako u úpalu, navíc se přidává i ztuhnutí šíje. Těžké případy mohou vést k otoku mozku až smrti.

Prevencí je pokrývka hlavy, dostatečná hydratace organismu, a je-li možno, tak časté ochlazování koupáním či sprchováním. Postiženého úžehem přeneseme do chladnější místnosti a podáváme obklady a dostatek tekutin. Při závažnějších projevech je nutné vyhledat lékaře.

Zdroj: Úžeh - doba trvání

Příčina vzniku úžehu

Úžeh vzniká přehřátím způsobeným přímým účinkem slunečních paprsků především na hlavu, která není kryta žádnou pokrývkou. Úžeh obvykle vzniká ve spojitosti s úpalem, ale zde je přímo drážděn a poškozen mozek se svými obaly. Příznaky jsou podobné jako u úpalu: bolesti hlavy, závrať, zmatení, zvracení. Objevuje se ale také spálená kůže vlivem slunečního záření. Často se příznaky úžehu objeví až několik hodin po vystavení slunci, zpravidla až po opuštění nepříznivého prostředí a po částečném odpočinku organismu, například v noci po slunění a podobně. Jen občas se mohou dostavit i křeče a bezvědomí. Poněvadž se jedná o závažnou poruchu termoregulace, je jasné, že rychleji jsou postiženy děti, především kojenci, jejichž termoregulace sama o sobě není ještě dokonalá a dostatečná.

Zdroj: Úžeh

Co dělat když se objeví zimnice

Úžeh lze klinicky rozdělit na námahový a klasický (nenámahový).

Námahový úžeh – vysoká teplota, nadměrné pocení, které se objeví po fyzické námaze při pobytu na slunci. Samotnému úžehu často předcházejí bolesti břicha, svalové křeče, nevolnost, průjem, zvracení, závratě nebo zhoršené dýchání, zimnice z přehřátí. Tento typ úžehu nejčastěji postihuje mladé sportovce (především fotbalisty), kteří své tréninky nepřerušují ani ve velmi horkých letních dnech.

Klasický úžeh – jde o klasický typ úžehu, který vzniká při dlouhém pobytu na přímém slunci.

První pomoc při zimnici z přehřátí spočívá v doplnění tekutin a chlazení kůže mokrými obklady.

Léčba zahrnuje rychlé zchlazení a standardní postupy:

  • tělesná teplota musí být okamžitě snížena;
  • pacient by měl být přesunut do chladné a stinné místnosti;
  • mohou se použít aktivní metody chlazení – koupel ve vlažnější vodě, pozor na moc studenou vodu, ta může pacienta uvést do šoku;
  • využít chladné obklady na hlavu, trup;
  • zapnout ventilátor nebo klimatizaci.

Zdroj: Úžeh a zvracení


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP