Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

JAK KONZUMOVAT SKOŘICI

OBSAH

Skořice a hubnutí

Často je skořice předmětem diskuzí i v otázkách hubnutí. Na řádcích výše bylo zmíněno, že skořice jako lék dokáže snižovat hladinu cukru v krvi. Na stejném základě je postavena i účinnost při hubnutí. Mnozí výživoví poradci se tak shodují, že skořice může při pravidelném a dlouhodobém užívání zlepšovat funkčnost inzulinu, a tak usnadňovat snahu shodit nějaké to kilo. Pokud si však myslíte, že budete každý den konzumovat skořici a váha půjde dolů, mýlíte se. Nikdy se nedočkáte výsledků bez pohybové aktivity a případně i nastavené diety.

Zdroj: Léčivé recepty se skořicí

Diskuze

V diskuzi MED SE SKOŘICÍ NA CUKROVKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miroslav.

Dobrý den, chtěl bych vyzkoušet med se skořicí, mám diabet 2typu,beru 2x denně Siofor 850, můžete mi poradit jak a v jaké kombinaci med se skořicí UŽÍVAT? DĚKUJI

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Mašlonka Leo.

mam cukrovku druheho typu picham si inzulin v davce 30 slyšel jsem že na cukrovku kladně působi med se skořici můžu ho konzumovat v davce dvě kavove lžíčky medu s michat s půl lžičkou skořice v teple vodě a na lačno vypit?

Zdroj: diskuze Med se skořicí na cukrovku

Účinná prevence nachlazení

Díky antibiotickým a protiinfekčním účinkům je skořice společně s medem považována za nejvhodnější přírodní prevenci a případně i terapii při chřipce, nachlazení nebo třeba angíně. Med je označován jako přirozené antibiotikum, jeho síla je tak v kombinaci se skořicí ještě zesílena.

Zdroj: Léčivé recepty se skořicí

Nežádoucí účinky skořice

Skořice obsahuje látku zvanou kumarin, ta je ve velkých dávkách toxická. Ve skořici kasiové neboli čínské je mnohem více kumarinu než v „pravé“ cejlonské skořici. Nejlepší je tedy kupovat cejlonskou skořici. Pokud ale seženete jen skořici kasiovou, nejezte jí více než půl polévkové lžíce denně (0,5–2 gramy). Pokud máte cejlonskou skořici, můžete konzumovat až 1 polévkovou lžíci (cca 5 gramů) denně.

Jako vždy používejte selský rozum, neexistuje žádný vědecký důkaz, který by potvrzoval zázračné léčivé účinky směsi skořice a medu na všechny nemoci.

Zdroj: Na co je dobrá skořice a med

Poradna

V naší poradně s názvem ZA JAK DLOUHO LZE KONZUMOVAT ZELENINU HNOJENOU KRISTALONEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hanka.

Za jak dlouho lze konzumovat zeleninu a jahody hnojené kristalonem plody a květ

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Když postupujete podle návodu na Kristalonu, tak můžete spotřebovávat průběžně jak to roste. Kristalonem se hnojí pravidelně po celou produkční dobu až do poloviny srpna. V Kristalonu nejsou žádné jedy, aby byla nutná ochranná lhůta.

Zdroj: diskuze Za jak dlouho lze konzumovat zeleninu hnojenou kristalonem

Med se skořicí – recept

Med má řadu léčivých účinků, obsahuje glukózu, fruktózu a minerály, jako je železo, vápník, fosfát, chlor, draslík a hořčík. Najdeme v něm také vitamíny B1, B2, B3, B5 a B6. Navíc má antiseptické, protizánětlivé, antioxidační, antibakteriální a léčebné vlastnosti.

Skořice patří mezi nejzdravější druhy koření na světě. Oba druhy skořice (kasiová/čínská i cejlonská) mají řadu léčivých účinků, ovšem cejlonská skořice je přece jen o něco zdravější a je vhodnou volbou, pokud chcete skořici konzumovat pravidelně. Obsahuje rovněž vitamíny A, E, D a K, navíc má silné antimikrobiální a protizánětlivé vlastnosti. Společně s medem tak funguje jako přírodní léčba mnoha nemocí.

Skořice a med pomáhají léčit řadu různých onemocnění. Zlepšují zdraví srdce, pomáhají léčit rány a tato kombinace je vhodná pro diabetiky. Vyzkoušejte například tento jednoduchý recept:

Recept

Postačí vám jedna polévková lžíce medu a skořice a trocha teplé vody. Vše rozmíchejte a vypijte.

Med se skořicí můžete buď konzumovat přímo, nebo nanášet zevně na pokožku. Kupujte pouze vysoce kvalitní, surový (nefiltrovaný) med a cejlonskou skořici. Jedině tak dosáhněte těch nejsilnějších léčivých účinků.

Zdroj: Na co je dobrá skořice a med

Poradna

V naší poradně s názvem MED SE SKOŘICÍ AKNÉ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamča.

Na akné je dobré použít med se skořicí, vytvořit z toho takovou hnědou kašičku a pak si to nanést na problematická místa. Skořice nám pleť jemně obrousí a stáhne, med pokožku zase vyživí a desinfikuje. Kašičku z medu a skořice stačí nanést na pleť, vetřít a po 20 minutách opláchnout.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Med se skořicí akné

Med a skořice jako lék

Skořicová kůra patří mezi přírodní antibiotika, skořice tudíž účinně bojuje proti širokému spektru virů, bakterií a plísní. Skořici byste měli užívat po dobu alespoň 40 dnů, poté si můžete udělat přestávku, během které využíváte ochranné účinky skořice. Co se týče dávkování, zde neplatí, že čím více je skořice, tím lépe. Optimálně bychom měli užívat (na větší sklenici vody) přibližně 3 g skořice denně, což je méně než čajová lžička. Účinek skořice je zesilován medem (tyto dvě látky se vzájemně podporují). Těhotné ženy by měly skořici konzumovat jen velmi málo.

Zdroj: Báječné účinky medu a skořice

Diskuze

V diskuzi ZA JAK DLOUHO LZE KONZUMOVAT DOMÁCÍ KYSANÉ ZELÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdenka.

za jak dlouho lze konzumovat domácí kysané zelí

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Za jak dlouho lze konzumovat domácí kysané zelí

Warfarin a hroznové víno

Z ovoce se nedoporučuje konzumovat v jakémkoliv množství sušené švestky, mango, kiwi, ostružiny. Maliny se konzumují jen v malém množství. Takže pokud vám to zdravotní stav dovolí s ohledem na jiná onemocnění, hroznové víno můžete konzumovat.

Zdroj: Warfarin a ovoce

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A JEHO NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdenka.

Jakékoliv ovoce se může při valfarinu konzumovat?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Při léčbě Warfarinem se může jíst všechno, jen některé potraviny - ty zelené je potřeba hlídat.
Ať manžel jí jako do teď a počká na první výsledky při kontrole u lékaře.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a jeho nežádoucí účinky

Kešu ořechy a Warfarin

Pistácie ve 100g obsahují 26 mikrogramů vitamínu K. Tudíž se mohou při léčbě warfarinem konzumovat s obezřetností.

Zdroj: Warfarin a ořechy

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr Hanuš.

Dobrý den, prosim o dotaz.Mohu konzumovat pri Wrfarinu kolač s Červeným rybízem,děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Rybíz je skvělé ovoce a zdravé díky vysokému obsahu vitamínu C. Rybíz zároveň obsahuje i vitamín K, který přímo ovlivňuje účinky Warfarinu. Čím více vitamínu K sníte, tím slabší bude účinek Warfarinu. Při léčbě Warfarinem je důležité udržet denní příjem vitamínu K na stejné úrovni 90 mikrogramů za den pro ženy a 120 mikrogramů pro muže. Proto by měl každý pacient mít pevně daný jídelníček a ten pak dodržovat alespoň 4 týdny. Když do takového jídelníčku neplánovaně zařadíte koláč s rybízem, tak je třeba vědět, že 100 gramů rybízu obsahuje 11 mikrogramů vitamínu K. Jedno kilo rybízu zcela vyčerpá stanovený limit pro denní příjem vitamínu K. Odhadem tedy musíte určit, kolik rybízu bylo na koláči a ponížit jinou potravinu se stejným obsahem vitamínu K v tom konkrétním dni. Jedna kulička rybízu bude mít hmotnost přibližně 1 gram.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Meruňky a warfarin

Warfarin a jahody

I když jahody obsahují průměrně 11,1 μg vitaminu K1 ve100 g, je možné je konzumovat, ale nepřecpávat se jimi, jíst je v rozumné míře.

Zdroj: Warfarin a ovoce

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN 5MG se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Josef Slavík.

Užívám Warfarin 5mg.Mohu konzumovat zeleninu(rajčata,ředkvičky,česnek) a lžičku jablečného octa ve sklenici vody?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Při léčbě Warfarinem je třeba dbát na příjem vitamínu K. Množství přijatého vitamínu K za jeden den by mělo být 90 mikrogramů pro ženy a 120 mikrogramů pro muže. Různé potraviny mají různé množství vitamínu K. To znamená, že když do svého jídelníčku zařadíte nějakou potravinu, tak byste měl ubrat jinou potravinu s podobným množstvím vitamínu K. Takto můžete konzumovat prakticky jakékoliv potraviny, ale v přiměřeném množství. Ředkvičky, česnek a jablečný ocet patří mezi potraviny s nízkým obsahem vitamínu K. Rajče obsahuje více vitamínu K a sníte-li jich jeden kilogram během jednoho dne, tak jste vyčerpal téměř veškerý limit pro příjem vitamínu K. Pro přehled uvádím množství vitamínu K ve vámi uvedených potravinách:
- 100 gramů rajčat obsahuje 7,9 mikrogramů vitamínu K
- 1 hlavička ředkvičky obsahuje 0,06 mikrogramů vitamínu K
- 1 stroužek česneku obsahuje 0,05 mikrogramů vitamínu K
- Jablečný ocet neobsahuje žádný vitamín K a nijak neovlivňuje účinky Warfarinu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Walfarin

Zelený čaj se skořicí

Zelený čaj stimuluje nervovou soustavu a zapříčiňuje uvolňování tuků do krve jako paliva pro tělo. Tento proces je nazýván termogeneze a i díky němu má zelený čaj zmíněné pozitivní účinky při hubnutí. Bonusem navíc je i fakt, že zelený čaj působí jako životabudič a vydržíte díky němu například déle cvičit.

Skořice kladně působí například na zažívání a snižuje hladinu cholesterolu. Dále zabraňuje vzniku krevních sraženin (díky schopnosti ředit krev) a celkově pomáhá krevnímu oběhu. Podílí se také na úspěšné léčbě kožních infekcí. Kromě toho zvyšuje mozkovou aktivitu a má dezinfekční a antibiotické účinky. Zmínit musíme i pozitivní vliv na obranyschopnost organismu a její užívání se doporučuje i při nachlazení a chřipce. Vzhledem k pozitivnímu účinku na trávení přispívá skořice k hubnutí. Dle některých studií navíc pomáhá při léčbě několika druhů rakoviny. Navíc se jedná o účinný antioxidant. Co se týče vedlejších účinků, někdy může způsobovat alergické reakce. Konzumovat skořici ve větší míře by rozhodně neměly těhotné ženy. A pokud užíváte inzulin či léky na ředění krve, měli byste pravidelný příjem skořice konzultovat s lékařem.

Zdroj: Zelený čaj na hubnutí

Poradna

V naší poradně s názvem SKOŘICE A WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Svatava Krejčí.

Může se skořice konzumovat s lékem warfarin ?


Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Skořice neovlivňuje srážlivost krve a proto se může používat společně s lékem Warfarin.

Zdroj: diskuze Skořice a warfarin

Ano či ne

Čerstvý hrách lze konzumovat velmi střídmě, a to pouze jako ozdobu či doplněk, nikdy ne jako hlavní chod.

Zdroj: Hrách a Warfarin

Poradna

V naší poradně s názvem DETOXIKACE JATER se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Andrea.

je možné po dobu detoxikace konzumovat se štávami také psylium???

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Psylium je dietní vláknina, která zkracuje dobu pohybu stravy v trávicím traktu. Z tohoto pohledu je užívání Psylia během detoxikační kůry nevhodné, protože během detoxikace se zpravidla omezují energetické potraviny a pokud by se ještě takto urychlilo trávení, tak by mohla hrozit podvýživa.
Psylium je ale nesmírně vhodné užívat okamžitě po skončení detoxikace, kdy obohatí stravu o zdravou vlákninu. Psylium a hemerojdy - psylium pomáhá také proti vzniku a rozvoji hemorojdů.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Detoxikace jater

Lískové ořechy a Warfarin

Lískové ořechy ve 100g obsahují 60 mikrogramů vitamínu K. Tudíž se mohou při léčbě warfarinem konzumovat s obezřetností.

Zdroj: Warfarin a ořechy

Makadamové ořechy a Warfarin

Makanové ořechy ve 100g obsahují 2 mikrogramy vitamínu K. Tudíž se mohou při léčbě warfarinem konzumovat.

Zdroj: Warfarin a ořechy

Ořechy vlašské a Warfarin

Vlašské ořechy ve 100g obsahují 2 mikrogramy vitamínu K. Tudíž se mohou při léčbě warfarinem konzumovat.

Zdroj: Warfarin a ořechy

Koktejly ze skořice

Je hlavně důležité si uvědomit, že neplatí, že čím víc skořice, tím lépe. Optimální denní dávka bývá kolem 3 gramů. Je to množství menší než čajová lžička. Pokud chcete kupovat skořici ekonomicky, zvolte si balení ve větším množství. V tom případě ji však skladujte v utěsněné nádobě, aby si uchovala svou čerstvost. Hodně receptů na koktejly se zmiňuje o možnosti přidávat skořici pro „obohacení chuti“, ale je dobré si zvyknout přidávat jednu čajovou lžičku na dvě sklenice nápoje. Její přidání ještě před mícháním zvyšuje aroma a příchuť, avšak můžete občas posypávat i povrch jako ozdobu.

Skořicový nápoj

Místo drahých podpůrných prostředků na hubnutí můžete vyzkoušet skořici, jednu ze základních ingrediencí našich kuchyní. Říkáte si skořice a hubnutí, to nejde dohromady?! Pozitivní vliv bylin a koření na naše zdraví je znám již několik tisíciletí. Díky skořici nejen že zhubnete, ale také regulujete hladinu cholesterolu a cukru v krvi.

Zdroj: Léčivé recepty se skořicí

Rebarborová limonáda se skořicí

Ingredience:

  • rebarbora
  • cukr
  • limetka/citrón
  • směs hřebíčkového koření
  • celá skořice

Postup přípravy:

  • Rebarbora se oloupe, nakrájí na 2cm kousky a rozvaří ve vodě s cukrem dle chuti, přidáme šťávu z 1 citrónu a  koření a vaříme ještě 10 minut, po vychladnutí rozmixujeme a přepasírujeme, dle chuti potom ředíme vodou nebo minerálkou, šťávu skladujeme v ledničce.

Zdroj: Léčivé recepty se skořicí

Odvar z bobkového listu a skořice

Pro lepší chuťový zážitek můžete odvar z bobkového listu vylepšit celou skořicí.

Recept

Ingredience: 15 ks bobkových listů, 1 celá skořice, 3 dl vody; hrnec

Postup: Do hrnce vložte bobkové listy, zalijte je vodou a dejte vařit. Když začne voda vřít, tak je nechte vařit asi 12 minut. Potom čaj vypněte a přidejte celou skořici a nechte i s bobkovými listy louhovat 3 hodiny. Po třech hodinách přeceďte čaj a odstraňte bobkové listy i skořici.

Doporučení: Tento vylouhovaný čaj pijte pomalu a postupně během celého dne. S touto kúrou je nejlepší začít od 7. hodiny ranní a postupně vypít celý čaj přibližně do 19 hodin.

Zdroj: Zelený čaj na hubnutí


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP