Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

JAK LÉČIT SLEZINU

OBSAH

Byliny a doplňky stravy

Nejúčinnějšími bylinami proti zanesení jater a sleziny jsou pampeliška a kořen lopuchu. Kořen pampelišky a lopuchu má velmi efektivní výsledky. Je možné, že se objeví nežádoucí účinky, které zahrnují vyrážku. Tyto účinky se nejčastěji projevují u lidí, kteří mají delší dobu ucpaná játra a slezinu. Kořen pampelišky a lopuchu je k dostání ve formě čaje, kapslí nebo tinktury.

Pokud jsou játra a slezina velmi ucpané, objeví se symptomy onemocnění. Jakmile k tomuto dojde, je důležité konzumovat čaj ve velmi malém množství po dobu dvou dnů, s postupným zvyšováním dávek. U tinktury je to obdobné. Vždy se začíná od jedné kapky a postupně se zvyšuje. Velmi prospěšný může být v tomto případě i červený jetel, jedná se o detoxikační bylinu, která je účinná rovněž při hormonálních problémech.

Zdroj: Rady na domácí léčbu jater a sleziny

Diskuze

V diskuzi BOLEST SLEZINY MŮŽE BÝT PŘÍZNAKEM NEMOCI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Rozalia Jarošova.

Mám rada dera mám cystu na slezinu 8+9 cm potrebujem poradiť Ďakujem vám

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Bolest sleziny může být příznakem nemoci

Ječné zrno foto

Tady je několik fotografií, na kterých je vidět ječné zrno na oku.

Zdroj: Jak léčit ječné zrno

Poradna

V naší poradně s názvem ZVĚTŠENÁ SLEZINA DIETA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslav.

Jakou dietu mam brát na slezinu děkuji za odpověd.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Slezina je právem považována za hlavní orgán trávení, zodpovědný za přeměnu a extrakci živin z potravin, které jíme. Podle učení jin a jang je slezina jinový („studený“) orgánový systém, který dává přednost jídlu a pití, která se zahřívají na tělesnou teplotu.
Co není dobré pro slezinu:
Zmrazené jídlo jako například zmrzlina, zmrzlá ovocná tříšť, ledové nápoje, okurka, beninkasa voskonosná známá též pod jménem vosková tykev, hlávkový salát a grapefruit poškozují „oheň“ sleziny. Dále nejsou vhodné potraviny, které jsou podle jin a jang tak zvaně „vlhké“ - jako jsou mléčné výrobky, rafinované cukry a sladkosti, mohou také trávicí proces dusit.
Co je dobré pro slezinu:
Obecně platí, že k dobré výživě sleziny je třeba potraviny vařit nebo je alespoň ohřát na pokojovou teplotu. Vhodné potraviny jsou sezamová, dýňová nebo slunečnicová semínka, luštěniny, fazole, lehce vařená zelenina, malá množství libového masa, fíky, kokosy, hrozny, třešně, datle, brambory, sladké brambory, hnědá rýže, oves, rýže, zázvor a jarní cibulky.
Bylinky na slezinu:
Úplně nejlepším pomocníkem pro slezinu je čaj z Pchu-er, též puerh. Jde o tmavý čaj pěstovaný v čínské provincii Jün-nan. Čaj z Pchu-er se vyrábí, až na pár výjimek, z jednoho druhu čajového keře, ta-jie, v doslovném překladu název znamená "velký list" a zpracovává se užitím dodatečné fermentace čaje. V ČR se dá koupit na internetu tady: www.prozdravi.cz/pch…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zvětšená slezina dieta

Domácí léčba nemocné sleziny

Je důležité vědět, zda jste očkováni, jinak je zde vysoké riziko nákazy některou infekcí. Velmi vhodné je, aby byl pacient každoročně očkován proti chřipce, tetanu, záškrtu nebo černému kašli.

Zdroj: Jak na zdravou slezinu

Poradna

V naší poradně s názvem RADY NA DOMÁCÍ LÉČBU JATER A SLEZINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslav.

Mohu na slezinu brát teplou koupel,saunu,vířivku atd,děkuji za odpověd,

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ano, to vše podpoří zdraví sleziny. Slezina je studený orgán a teplo jí dělá dobře.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zvětšená slezina dieta

Slezina – foto

Zde je několik fotografií sleziny: slezina foto.

Zdroj: Jak na zdravou slezinu

Diskuze

V diskuzi ODSTRANĚNÍ SLEZINY U PSA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Rozalia Gvothova.

Može žiť psík bez sleziny chcú ho operovať zajtra ale neviem či môžem veriť mladému veterinárovi ktorý najprv povedal že ho uštipol kliešť týždeň som chodila na infúziu dnes urobil krvné testy rengen ultrazvuk ale má zlé krvné testy chce odstrániť slezinu dnes psík normálne papal nestrácal povedzte čo. mám robiť

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Odstranění sleziny u psa

Byliny na podporu zdravé sleziny

Bylinné léky mohou zlepšit zdraví a funkci vnitřních orgánů, včetně jater a sleziny. Je důležité, aby si každý člověk uvědomil, že každý orgán plní určitou funkci. Většina orgánů, včetně jater nebo sleziny, má mnoho funkcí, které pomáhají s udržením těla v dobrém celkovém zdraví.

Byliny na podporu sleziny

Některé bylinné léky pomáhají s podporou zdraví sleziny a s léčbou nemocí ohrožujících právě slezinu. Velmi užitečné byliny jsou následující:

  • pampeliška
  • rournatec
  • zpododěr americký
  • jelení jazyk celolistý
  • dříšťal
  • bílý dub

Pampeliška je jednou z nejčastěji používaných bylin v léčbě zvětšené sleziny či jater. Zároveň jsou v ní obsaženy účinné látky, především terpen a kumarin. Další vhodnou bylinkou je například žen-šen (připisuje se mu obzvlášť léčivé působení na okruh sleziny) a takzvané zahřívající koření – skořice, kurkuma, zázvor, kardamom, muškátový oříšek.

Zdroj: Jak na zdravou slezinu

Příznaky nemocné sleziny

  • nemusejí se objevit žádné příznaky;
  • objevuje se bolest nebo pocit plnosti v levé horní části břicha, bolest může zasahovat až do levého ramene;
  • pocit plnosti, který se objevuje bez konzumace potravy nebo při konzumaci jen malého množství, k tomuto problému dochází, jakmile rozšířená slezina tlačí na břicho;
  • anémie;
  • únava;
  • časté infekce;
  • krvácení.

Zdroj: Jak na zdravou slezinu

Diskuze

V diskuzi ODSTRANĚNÍ SLEZINY U PSA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ján.

Našemu 10-ročnému Yorksheerovi odstránili slezinu. Operácia sa podarila.

Kto a aké má skúsenosti so stravou po takejto operácii? Naša skúsenosť je, že je extrémne citlivý na stravu, prakticky sme našli len jedinú konzervu, ktorú akosi akceptuje jeho trávenie - Dechra Specifi Digestive Support, ostatné pokusy nedopadli dobre. Zmenili sme aj dávkovanie z 2x denne na 4x v menšom množstve. Inak ale veselo psík žije bez problémov ďalej. Sem tam vnímame, že nemá celkom prirodzenú chuť do jedla.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Odstranění sleziny u psa

Vhodné a nevhodné potraviny pro zdravou slezinu

Vhodné potraviny

  • jáhly (proso) – při oslabení sleziny je tato obilovina velmi doporučována, je však potřeba ji správně připravit, jinak by byla těžko stravitelná;
  • pohanka, rýže, oves, brambory;
  • podušené nebo pečené ovoce (nejlépe jablka, meruňky, třešně, broskve, hrušky, švestky, maliny, jahody, hrozny), dobré jsou i průmyslové mošty (projdou pasterizací, což je krátké zahřátí na 78 stupňů, vydrží déle a mají zachovaný obsah živin) – nejlepší sladidlo a zdroj energie, spolu s javorovým sirupem;
  • vařená nebo dušená zelenina – dýně, celer, mrkev, řepa, květák, špenát, cukety, kořenová zelenina, zelený salát, cibule, česnek;
  • luštěniny, fazole, hrách.

Nevhodné potraviny

  • rafinované cukry a tučné potraviny;
  • syrové ovoce a zelenina;
  • mléčné výrobky (okyselují a zatěžují lymfatický systém);
  • potraviny obsahující lepek (zamezují vstřebávání vitamínů ve střevech);
  • pšenice;
  • droždí;
  • pivo;
  • káva;
  • studené nápoje;
  • šťáva z rajčat a citrusů – okyselují organismus.

Zdroj: Jak na zdravou slezinu

Poradna

V naší poradně s názvem SILNÉ NOČNÍ POCENÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana Šklíbová.

Chtěla bych se zeptat,co bych mohla udělat,abych se zbavila silného pocení v noci.. je mi 54let. Jsem 3 roky po transplantaci ledviny , užívám 11 léku,imonusupresiva. Asi 2-3x se v noci převlékám.Je to opravdu moc nepříjemné. Také se od 4h. budím i když jdu spát po l0h. Jsem též chudokrevná a mám od mala také fybrosu a cirhozu jatetrnemám slezinu a další. Chodím si lehnout i přes den,jsem dost unavené. Mohli by jste mi něco doporučit. Šalvěj čaj mi nepomáhá a nechci užívat další léky. Díky za vaši odpovědˇ. Ivana Šklíbovbá

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Příčina vašeho nadměrného pocení je zaviněna vašim komplikovaným zdravotním stavem a nepůjde proti tomu bojovat běžnými prostředky. Já si myslim, že nejlépe pro sebe uděláte, když si na to pocení zvyknete. Přizpůsobte k tomu své lůžko. Použijte na přikrytí jen tenkou přikrývku například povlečení bez náplně, které si během noci klidně vyměňte, až bude vlhké. Na noc zkuste nosit oblečení z funkčního prádla. To odvádí pot od těla a omezuje pocit spocení. Experimentujte s tím.
Chápejte své pocení jako novou alternativní vylučovací cestu svého těla. Píšete, že nemáte ledvinu ani slezinu a játra taky máte poškozená, což jsou všechno orgány, které se starají o odvod nepotřebných látek z těla. Vaše tělo se tomu přizpůsobilo a začalo se odvodňovat prostřednictvím potu. Když se budete snažit tomu zabránit, tak si evidentně ublížíte, protože co pak nastane? Zadržování vody v těle a z toho otoky, celulitida, vysoký krevní tlak.
Přizpůsobte svůj život těmto novým podmínkám a rychle si na to zvykněte, ať se tím zbytečně netrápíte. Hodně pijte a buďte ráda za každý den, který můžete tady být.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Silné noční pocení

Co je slezina?

Slezina je orgán, který není k životu bezpodmínečně nutný a její odstranění (například při vnitřním krvácení) nemá ve většině případů pro člověka tragické následky. Histologicky je tvořena bílou a červenou pulpou. Bílou pulpu vytvářejí uzlíky lymfatické tkáně – Malpighiho tělíska, která jsou tvořena z malých B-lymfocytů. Červená pulpa se skládá z vaziva, které je vyplněno krevními cévami. Hmotnost sleziny kolísá v rozmezí 50–250 g.

Slezina je zodpovědná za kvalitu našeho imunitního systému, protože čistí lymfatický systém, odvádí z těla chemické látky a barviva, které jíme spolu s potravinami, a podílí se na krvetvorbě tím, že odstraňuje z krve staré červené krvinky. Slezina „třídí“ zdravé červené krvinky od poškozených. Poškozené krvinky se totiž nedokážou prodrat trámčinou červené pulpy, zachytí se v ní a zanikají. Pro lidský plod je slezina orgánem krvetvorby. Bílá pulpa hraje důležitou roli v obranyschopnosti organismu. Podílí se na tvorbě a dozrávání některých druhů bílých krvinek a na tvorbě protilátek.

Zdroj: Jak na zdravou slezinu

Diskuze

V diskuzi DANCUL14@SEZNAM.CZ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Daniela šopikova.

dobry den mam takovy problem ..Mam 10 letou fenku rotvajlera a zacli se ji delat male nadry na mlecne zalže jelikoz nebyla kastrovana ..nas pan veterinar jei chce vykastrovat a pri vysetreni sona se znistilo ze ma neco i na slezine ale nevi se co to je ..Krev i rtg byli v poradku ale musime se rozhodnout zdali ji dat vyoperovat i slezinu ..Jelikoz ma byt i kastrovana i vybrana slezina a mlecna zlaza ,mela by to byt trosku nariocnejsi operace ,tak se obavam ze v jejim veku by to nemusela zvlaadnout .Moc se tim trapim a nevim jak se rozhodnout nechi aby trpela pokud se to nejak zhordi ale zatim to neni pry akutni ..ale bojim se i tech komplikaci po operaci jak t bude zvladat ..NEMUZU SE ROZHODNOUT ..POTREBOVALA BYCH PORADIT JESTLI TO MA CENU JI OPEROVAT NEB JI NCHAT DOŽIT ALE CHCI PRONI JEN TO DOBRE

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Alena.

Vážená paní,
ráda bych se podělila o své zkušenosti. Nevím, zda je to ještě aktuální.

S pozdravem

AlenaM

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Zdroj: diskuze Dancul14@seznam.cz

Diagnostika svrabu

Svrab může diagnostikovat a léčit pouze lékař, praktická zdravotní sestra, asistent lékaře, pediatr nebo dermatolog.

Zdroj: Léčba svrabu

Diskuze

V diskuzi DÁ SE LÉČIT ZTRÁTA PIGMENTU A KTERÝM LÉKEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarmila Sadílková.

Kterým lékem se dá léčit ztráta pigmentu, děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Dá se léčit ztráta pigmentu a kterým lékem

Co způsobuje bolestivé koutky

Bolestivé koutky mají více původců.

Zdroj: Jak léčit bolestivé ústní koutky

Poradna

V naší poradně s názvem ONYCHODYSTROFIE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Antonín Šavrda.

Nehty na nohou rostou dobře, ale podklad je ztluštělý, bílý a drobí se. Dermatoložka diagnostikovala jako onychodystrofie, ale nesdělila příčinu vzniku, ani jak léčit. Jsem nespokojen s jednáním dermatoložky a proto se obracím na vás o radu: Příčina a jak léčit .

Děkuje za odpověď Šavrda

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Přesnou příčinu lze zjistit z laboratorního vyšetření stěru z drolící se části nehtu. Zkuste návštěvu u jiného kožního lékaře, který bude mít zájem nalézt pravou příčinu vašeho problému a podle výsledků z laboratoře pak určí další postup.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Onychodystrofie

Expektorancia

Expektorancia jsou látky, které usnadňují vykašlávání. Expektorancia jsou užívána při léčbě kašle s tvorbou hlenu, což je produktivní kašel. Expektorancia pomáhají tělu se zbavit nadměrného hlenu jeho zkapalněním a snížením jeho hustoty. Mucosolvan je hlavním a nejznámějším zástupcem expektorancií u nás.

Zdroj: Jak léčit průdušky

Léky na závratě

Lékař vám může předepsat léky, které působí na závratě a snižují jejich závažnost. Druhy léků na závratě:

  • kinetózní léky – snižují pocit závratí a napomáhají proti nevolnosti a zvracení;
  • léky na nevolnost – potlačují nevolnost a zvracení během závratí.

Zdroj: Jak léčit Menierovu chorobu?

Dieta na vysoký krevní tlak

Dieta, kterou lze snížit vysoký krevní tlak je podrobně popsána zde: dieta na vysoký krevní tlak.

Zdroj: Jak léčit vysoký krevní tlak

Možné příčiny

Kvasinková infekce, opar – herpes, bakteriální infekce, diabetes, cirhóza jater, ekzémy, afty. Nejčastější příčinou jsou nežádoucí bakterie a kvasinky. Většinou koutky vznikají jako druhotný projev hlavního onemocnění.

Dále snížená imunita, špatná ústní hygiena, nedostatek vitamínu B2, nadbytek vitamínu A, zvýšená teplota, chudokrevnost.

Zdroj: Jak léčit bolestivé ústní koutky


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP