Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

JAK NA HOREČKU

OBSAH

Léčba horečky

Horečku snižujeme podáváním přípravků obsahujících například paracetamol nebo ibuprofen, případně aplikujeme chladný zábal nebo sprchujeme v chladné vodě (pozor na sekundární podchlazení u dětí!). Pouze pokud horečka není zvládnutelná uvedenými prostředky, obracíme se na lékaře.

Zdroj: Rady jak na horečku

Poradna

V naší poradně s názvem DOTAZ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Aneta.

Dobry den chci se zeptat beru antibiotika Cotrimoxazol AL forte ale mam horecku mohu to kombinovat s Coldrexem Dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Při užívání antibiotika Cotrimoxazol AL forte by se na bolest a na horečku neměly používat přípravky s obsahem ibuprofenu, diklofenaku, naproxenu a kyseliny acetylsalicylové. Na horečku je možné užít jen paracetamol. Coldrex v sobě obsahuje právě paracetamol, ale bohužel také vitamín C, který společně s těmito antibiotiky škodí ledvinám a proto není vhodné užívat Coldrex a Cotrimoxazol AL forte dohromady. Na snížení herečky použijte raději samotný Paralen.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Dotaz

Příznaky horečky

Zvýšená tělesná teplota není nemoc, nýbrž příznak, který může signalizovat přítomnost choroby. Je součástí boje organismu proti původcům infekce a podporuje vylučování toxických látek. Horečku způsobuje celá řada činitelů, mimo jiné dehydratace, přepracování, včelí či komáří bodnutí, alergická reakce, otrava, rakovinné bujení, bakteriální nebo virová infekce. Buňky imunitního systému po rozpoznání nepřátelského agens uvolní bílkoviny, které zprostředkují informaci do části mozku zvané hypothalamus o potřebě zvýšit tělesnou teplotu. Horečku tedy není vhodné okamžitě potlačit, zejména nepřesahuje-li 40 °C či netrvá-li déle než 3 dny. V některých případech se dokonce doporučuje zvýšit tělesnou teplotu například horkou koupelí, aby se urychlil průběh onemocnění. V některých zahraničních nemocnicích se umělé vyvolávání horečky využívá i při léčbě chronických onemocnění (například rakoviny).

Zdroj: Rady jak na horečku

Diskuze

V diskuzi VAKCINA SILGARD se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eina.

No jo, v těch článkách toho napíšou, ale praxe je úplně jiná. Teď mám právě za sebou poslední očkování a během celého půl roku jsem se rozhodně v sexu nezdržovala. Pokud máš stálého partnera, není se čeho bát.... :-) Jo a s tím přispíváním VZP mi bylo řečeno že se hradí pouze dívkám od 13 do 18 let - zatím jsem to nikde nenašla, ale na pojišťovně mě tím docela zaskočili. Nevíte někdo jak to je??

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Martina.

Žádné vedlejší účinky jsi nepozorovala ??? Horečku ? Virážku ? Bolesti hlavy ?

Zdroj: diskuze Re: vakcina Silgard

Diagnostika horečky

Diagnostika horečky závisí na příznacích, je stanovena měřením teploty. Teplota vyšší než 38 °C je považována za horečku.

Zdroj: Horečka

Poradna

V naší poradně s názvem CO DĚLAT KDYŽ MÁ VÁŠ PEJSEK HOREČKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel No co teda delat?.

ale co delat?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Při horečce je potřeba, aby pejsek hodně pil. Umístěte misku s vodou hned vedle místa, kde pes odpočívá. Když pes nemá snahu pít, tak mu udělejte kuřecí vývar a vychlazený a bez kostí mu ho dejte. Také krmení je v této době důležité a pes by měl každý den přijmout dostatek potravy. Když nemá chuť na pevnou stravu, tak zkuste konzervu a nebo zase masový vývar i s masem bez kostí. Pokud má pes vysokou horečku a vy s ním nemůžete zajít k veterináři, tak nejlepší domácí pomoc na horečku je psa vykoupat ve vlažné vodě po dobu přesně dvou minut. Voda nesmí být studená a čas nesmí překročit uvedenou dobu. Když to nepovede ke snížení teploty, tak psa na několik minut obložte ledem od zadních nohou až k hlavě. Vždy nezapomeňte psa osušit, aby nezůstával dlouho mokrý. Když se takto nepodaří horečku snížit do prvních 24 hodin, tak bude nezbytná návštěva veterináře, který zjistí příčinu a předepíše vhodnou léčbu. Nejčastěji to jsou antibiotika a nebo nesteroidní protizánětlivé léky.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Co dělat když má váš pejsek horečku

Octový zábal na nohy

Namočte utěrku do octa nebo octové vody a přiložte si ji na nohy. Nechte půl hodiny působit. První pozitivní účinek se dostavuje za 15–20 minut. Nenechávejte si zábal ale déle než hodinu, protože ocet je kyselina a může způsobit kožní problémy.

Princip účinku

Ocet je velmi účinné antiseptikum, působí silně protizánětlivě a příjemně chladivě. Stejně jako tvarohové zábaly snižují i „octové ponožky“ horečku. Za dvě hodiny se tělesná teplota díky zábalu sníží přibližně o jeden stupeň.

Na co účinkuje

Ocet vytahuje horko z těla, octové obklady se dávají na končetiny, či přímo na kotník proto, že snižují horečku a otok.

Zdroj: Zábaly proti horečce

Horečka

Při měření teploty pamatujeme na to, že v konečníku a v ústech je teplota vyšší až o 0,5 °C než v podpaží. O zvýšené teplotě (subfebrilii) mluvíme, pohybuje-li se její hodnota v rozmezí 37–38 °C. Normálně se objevuje po tělesné námaze, jinak je nejčastěji příznakem virového onemocnění. Při teplotě nad 38 °C mluvíme o horečce a teplotě nad 40 °C o hyperpyrexii. Takový stav, je-li navíc doprovázen třesavkou (zimnicí) při nástupu horečky, svědčí obvykle pro bakteriální onemocnění. Horečku lze krom měření teploměrem rozpoznat také podle planoucích tváří a lesklých očí. Vysoká tělesná teplota se může dále objevovat u celkového přehřátí organismu. Na vině mohou být i závažné alergické reakce, choroby pojivové tkáně a nádorová onemocnění (u těchto nebývá přítomna třesavka). V určitém počtu případů se příčinu horeček nepodaří zjistit.

Zdroj: Rady jak na horečku

Diskuze

V diskuzi ROSUCARD 20 MG se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Svárovský Karel.

Prosím o informaci zda je možné přerušit užívání léku Rosucard 20 mg vzhledem k bolest svalů.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Pavel Ondrůšek.

Po užití léku Rosucar10mg na noc /předepsané diabetologem/ má bolesti na spáncích a někdy slabou horečku. Co poradíte,Pavel

Zdroj: diskuze Rosucard 20 mg

Recept na octový obklad

Na horečku I: Smíchejte stejné množství studené vody a octa a do takto připravené tekutiny namáčejte kapesníky. Nemocnému je přiložte na plosky nohou a na dlaně a přikryjte je dalším kusem látky. Nechte obklady působit několik minut a poté je znovu namočte. Postup můžete opakovat několikrát denně.

Na horečku II: Vlněné ponožky namočte do studeného octového roztoku, který připravíte ze šesti lžic octa a půllitru vody. Ponožky vyždímejte a oblékněte si je. Přes ně natáhněte suché ponožky a lehněte si. Po dvaceti minutách zábal vyměňte.

Na otok: Smíchejte jeden díl teplé vody s jedním dílem octa a do tohoto roztoku namočte čisté kousky látky. Vymačkejte z nich tekutinu a přiložte je na kotníky a zápěstí. Obklad nechte působit. Tuto proceduru opakujte, dokud otok neustoupí.

Zdroj: Octový obklad

Diskuze

V diskuzi CARZAP se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarmila Moldrzyková.

Carzap má jako možné vedlejší účinky uvedeno: snižuje imunitu, způsobuje
horečku, bolesti v krku, zánět průdušek, snižuje počt bílých krvinek ap.
Je vhodné začít brát tento Carzap právě v této době, kdy otřebujeme silnou
imunitu? Děkuji za odpověď.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Carzap

Nutnost návštěvy lékaře při horečce

  • časté močení, pálení při močení nebo krev v moči;
  • bolest soustředěná do jednoho místa v krajině břišní;
  • prudké bolesti hlavy a zvracení;
  • prudký vodnatý průjem trvající déle než čtyřiadvacet hodin;
  • otoky žláz nebo vyrážka.

Zdroj: Rady jak na horečku

Diskuze

V diskuzi OTOKY TRHÁNI ZUBU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jindra.nouzecka.

Byla mě operována uzdička a pravá pulka dásně.Bolí to i když to bylo provedeno25.10.Otok se zvětšuje.Mám dělat výplachy a ledovat?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Šárka Kadlubová.

Dobrý den, včera mi byla vytržena šestka vlevo nahoře. Ráno jsem se probudila s nateklou levou tváří. Při doteku na tvář je dáseň v okolí vytrženého zubů citlivá, ale nic mně nebolí, horečku nemám. Tvář leduji. Mohu již ránu vyplachovat, anebo ještě počkat, otok až otok opadne? Děkuji.

Zdroj: diskuze Otoky trháni zubu

Použití Aulinu pro psa

Pokud má váš pes bolesti nebo horečku, může být užitečné poskytnout mu malou dávku Aulinu. Pokud však váš pes trpí chronickým bolestivým stavem, nezačínejte léčbu Aulinem, pokud vám to nedoporučí váš veterinář. Pokud to váš veterinář schválí, můžete si nechat Aulin předepsat, protože lék je vázán na lékařský předpis.

Zdroj: Aulin pro psa dávkování

Diskuze

V diskuzi RAKOVINA JAZYKA PŘÍZNAKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Paters.

Uz dlhsie sa mi robia na jazyku te gulicky co to ?
Prosim rychlo odpovede na mail

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lamička * *.

Dobrý den, předavkovala jsem se horkým nápojem celaskon. Měla jsem horečku a nevšimla jsem si ,že je tam napsáno jeden sáček na den. Nic méně objevili se mi hrbolky na jazyku popřípadě mám i lehce podrážděny hltan. Doktor mi předepsal takovou žlutou lepkavou tekutinu a prý si to tím mám mazat. Může mi nějaký doktor který mě nechce zabít vysvětlit jestli se jedná o rakovinu. Díky za nic

Zdroj: diskuze Rakovina jazyka příznaky

Co je Aulin?

Aulin obsahuje nimesulid, což je humánní lék celosvětově schválen k léčbě akutní bolesti spolu s bolestí vyplývající z chronických stavů, jako je osteoartritida a primární dysmenorea. Nimesulid je nesteroidní protizánětlivé léčivo s vlastnostmi tišícími bolest a snižujícími horečku jak u lidí, tak i u psů.

Zdroj: Aulin pro psa dávkování

Poradna

V naší poradně s názvem INFORMACE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Fany.

Dobrý den.Jsem po operaci prostaty.Vše jsem si vyslech.Ale chci se zeptat jak dlouho bude léčba trvat než se vrátím k normálnímu procesu.Piji 2,5 až 3 L deně.někdy nemám problém s močením ale stane se,že zd dva tři dni to močit nejde a nejde.Dostal jsem horečku 38.5.Obdržel jsem Ciplox 500 a byla mě zavedená cevka na dva dny.Jaké je ideální pití - čaj bylinky.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Na podporu zklidnění zánětu po operaci prostaty je nejlepší čaj z vřesu.
Recept na přípravu čaje: 2 lžičky květů nebo zelených větviček, čerstvých nebo sušených, krátce povaříme ve 1/4 l vody. Necháme 15 minut stát, přecedíme a pijeme vlažný v množství 1 až 2 šálky denně.
Dalším podpůrným prostředkem je extrakt z brusinek, nejlépe v kapslích a užívat dle návodu od výrobce. Oboje je možné kombinovat.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze INFORMACE

Zimnice bez horečky

Zimnice je běžně způsobena nízkými vnějšími teplotami nebo měnícími se vnitřními teplotami, například když máte horečku. Když máte zimnici bez horečky, příčiny mohou zahrnovat nízkou hladinu cukru v krvi, úzkost nebo strach nebo intenzivní fyzické cvičení.

Zdroj: Každý večer zimnice

Diskuze

V diskuzi OPERACE PROSTATY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Van3113.

Dobrý den chtěla bych se zeptat děda je po operaci zvětšené prostaty vzali mu to a posílali do prahy a dopadlo to dobre . Ale zajímá me vyndali mu i hadicku už a i cural ale večer dostal horečku a měnili krev a mel nízký tlak ,tlak mel vždycky normální a zajímá jaké jsou nasledky nebo co by to mohlo byt a z čeho děkuji za jakoukoliv odpověď .

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Operace prostaty

Léčba

Nekomplikovaný virový zánět nosohltanu trvá většinou 3–5 dnů a nevyžaduje léčbu antibiotiky. Měřte dítěti teplotu, pokud má více než 38 °C, podejte lék s účinnou látkou paracetamolem nebo ibuprofenem v dávce odpovídající věku a váze dítěte podle příbalového letáku. Vysokou horečku pomůže srazit i vlažná sprcha nebo studený zábal.

Zdroj: Zduřelý čípek v krku

Účinky kanadských brusinek

Blahodárné účinky na lidský organismus dokonce potvrzují i moderní studie. Brusinky mohou odvrátit infekci močového ústrojí a jsou užitečné i v prevenci zubního kazu. Účinně také působí proti viru, který způsobuje opary, snižují horečku a podporují imunitu.

Zdroj: Lesní brusinky jako lék

Zimnice a rakovina

Když rakovina způsobí horečku, vaše tělo se může nadměrně potit, když se snaží ochladit. V některých případech dochází k nočnímu pocení v důsledku léčby rakoviny, jako je chemoterapie, léky, které mění hormony, a morfin. Pokud se vaše noční pocení objeví kvůli rakovině, pravděpodobně zaznamenáte další příznaky.

Zdroj: Každý večer zimnice

Jak zvládnout cestovní horečku

Všechny potíže jsou důsledkem stresu, kterému říkáme cestovní horečka. Proto doporučujeme pár tipů pro zvládnutí stresu před cestou:

  1. Rozdělte úkoly mezi rodinu, ať na všechno nejste sami. Zapojením ostatních členů do příprav, předáte část zodpovědnosti a věřte, že se vám uleví. Připravte seznam věcí pro všechny, nikoli jen pro sebe.
  2. Máte-li pocit, že vás cestovní horečka přeci jen dohnala, doporučujeme Hypnox StressPro, přírodní přípravek pro regulaci stresu. Působí rychle a pomůže vám efektivně zvládnout dny před dovolenou nebo dokonce cestu autem či letadlem. Je nenávykový a koupíte ho bez předpisu ve vaší lékárně.
  3. Před cestou si dopřejte jen lehká jídla a vyhněte se rizikovým potravinám jako např. příliš studená jídla, zmrzliny, smetana a majonézy, konzumace ovoce se slupkou (např. jablka), zelenina s tendencí k nadýmání.
  4. K překování únavy za volantem vám pomůže nejen šálek čaje anebo kávy, ale vyzkoušejte také přírodní energetický Smartdrink – UP! Energy, který bezpečně probudí a dodá energii na několik hodin.

Máte vlastní tip jak zvládnout cestovní horečku? Napište nám o tom v diskusi. Příjemnou cestu!

Autor: JK, zdravi-lecba.cz

Zdroj: Cestovní horečka

Průběh onemocnění

Onemocnění se projevuje zvýšenou teplotou nebo horečkou. Onemocnění se nevyhýbá ani kojencům a batolatům, ty mohou mít horečku až 40 °C. Dalšími příznaky je změna chování dítěte, ale i dospělého, únava, rozmrzelost, bolestivé polykání, zduřelý čípek, zduřelé mízní uzliny na krku, nechutenství, rýma, kašel, chrapot, může se přidat i bolest břicha.

Zde můžete vidět, jak vypadá zduřelý čípek v krku.

Zdroj: Zduřelý čípek v krku

Virové příznaky ušní infekce

Symptomy virové infekce ucha závisí na tom, v které části ucha se infekce nachází.

U dospělých symptomy zahrnují:

  • horečku
  • bolest uší
  • ztrátu sluchu
  • pocit zablokování ucha
  • závrať

Příznaky u kojenců jsou:

  • popudlivost
  • potíže se spánkem
  • tahání uší
  • horečka
  • výtok z uší
  • ztráta rovnováhy
  • známky sluchových obtíží

Zdroj: Virová nebo bakteriální infekce ucha


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jana Fábryová


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP