Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

JAK NA MIGRÉNU

OBSAH

Domácí léčba migrény

Snažte se vyhledat všechny momenty, které u vás vyvolávají migrenózní stavy, a poté se jim pokuste vyvarovat. Důležitá je změna životosprávy, to znamená nejen vyhýbat se jídlům, která by mohla záchvat spustit, ale především dbát na dostatečný spánek a pravidelný denní režim. Migrenici by se také měli vyhnout například nočním směnám či hlučným místům.

Zdroj: Domácí rady na migrénu

Diskuze

V diskuzi JAK SNÍŽIT GGT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iveta Dušková.

Dobrý den, mám vysoké ggt 5,22.Pokládá se již za hodně vysoké nebo mírně vysoké.Alkohol vůbec nepiju.Uzivam triptany na migrenu,mohou mít na ggt vliv?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Jak snížit GGT

Komplikace migrény

Jednou z komplikací může být chronická migréna neboli transformovaná migréna. V tomto případě se bolest hlavy vyskytuje více než 15 dní v měsíci a postupně se zvyšuje frekvence záchvatů a klesá intenzita bolesti. Nevolnost, citlivost na ostré světlo a hlasitý zvuk se může a nemusí objevit. Další obvyklou komplikací je status migrenosus. O tomto stavu mluvíme v případě, že migrenózní záchvat trvá déle než 3 dny a splňuje všechna kritéria migrény bez aury. Může se také stát, že příznaky aury přetrvávají déle než jeden týden, anebo dojde až k migrenóznímu infarktu, kdy nastane ischemie v mozku. Je také popisováno, že migréna může spustit i epileptický záchvat. Většinou se jedná o migrénu s aurou a epileptický záchvat se objeví v průběhu migrény nebo těsně po ní.

Zdroj: Domácí rady na migrénu

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A JINÉ LÉKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavla Hirschfeldová.

Dobrý den začala jsem užívat warfarin a deně užívám Magnezium+b+c vitamíny 3v1 mohu to společně užívat mám bolesti v zádech doktor mi předepsal Diclofenac,který ted nemohu užívat jaký jiný lék mohu užívat a co paralen co na migrénu děkuji za odpověd.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Magnezium + B + C jsou vzhledem k Warfarinu neškodné. Diclofenac posiluje účinky Warfarinu a hrozí krvácení, můžete ho ale použít ve formě gelu, který se nanáší na bolestivá místa. Diclofenac je obsažen například ve Voltarenu. Vnitřně můžete na bolest užívat Paralen a nebo na předpis lék Tramadol.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a jiné léky

Mám zácpu, co mě čeká?

Lidé se zácpou si obvykle také stěžují na depresi, bolest hlavy a na migrénu. Pak se také se zácpou objevuje bušení srdce, nespavost, a kožní nemoci. Co je ale na zácpě nejhorší, je fakt, že zácpa je předchůdcem vzniku nebezpečného nádorového onemocnění tlustého střeva a konečníku. Tento karcinom tlustého střeva se v ČR řadí na přední místa v úmrtnosti!

Zdroj: Zácpa a její domácí léčba

Diskuze

V diskuzi JEDLÁ SODA JAKO LÉK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Markéta30.

Četla jsem že jedlá soda má blahodárný vliv na organismus, ať už v boji s překyselením, rakovinou, bolestí hlavy a dalšími problémy. Máte s tím zkušenost? Opravdu to pomáhá? Radí smíchat lžičku jedlé sody s citronovou šťávou a užívat to každý den před jídlem. Myslíte, že to má smysl? Už dlouho trpím na migrénu a zkouším co se dá. Toto asi ublížit nemůže ne?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Rudolf.

Jedla soda skutečně pomáhá. Já ji užívám již dávno, ale:
Jedla soda se nesmí užívat víc než 6 lžiček denně, nesmí se užívat déle než dva týdny v kuse.
Jedlu sodu nesmíte z důvodu strávení jídla užívat 30 minut před nebo po jídle.
Zda pomáhá na migrénu netuším.
Já z dcérou jezdím na masáže krční páteře, které ji s migrénou výborně pomáhají. Ale chce to najít zkušeného maséra.

Zdroj: diskuze Jedlá soda jako lék

Zaměřeno na migrénu:

Pokud trpíte opakujícími se bolestmi hlavy, které se dostavují několikrát do měsíce, vyhledejte pomoc lékaře. Většina nemocných trpí zhruba 2-3 roky, než pomoc vyhledá a zcela zbytečně. Je důležité vědět, že na migrénu klasické léky proti bolesti nezabírají a budete muset sáhnout po přípravku na předpis. Kromě toho však existují i přírodní preparáty, které lze využít i jako prevenci anebo jako součást léčby.

  1. Barny`s Flavomigran je výroben z osvědčené kopretiny řimbaby, která se na migrény často používá. Přispívá k významnému snížení frekvence a intenzity bolestí hlavy. Přípravek je nenávykový a doporučuje se užívat ho dlouhodobě (cena zhruba 135 Kč).
  2. Čaj Migrenan Dr.Popov je vhodný při bolestech hlavy a migrénách, obsahuje nať z účinných bylin: meduňka, třezalka, hluchavka a levandule (cena od 35 Kč).

V České republice je spotřeba léků opravdu vysoká, proto bychom měli být při konzumaci jakýchkoli přípravků opatrní.

Zdroj: Bolesti hlavy a účinná léčba

Prevence migrény

Úspěšná prevence migrény prozatím neexistuje. Vědci se shodli na tom, že migréna, podobně jako mnoho jiných problémů, je také dědičným onemocněním. Pokud jí trpí jeden z rodičů, existuje 50% možnost, že se u potomka bude vyskytovat také. Jestliže jí trpí oba rodiče, je tato možnost až 85%. Ke zlepšení kvality života je nutné vedení migrénového kalendáře. Do něj si migrenici zaznamenávají všechny stresující události po dobu 24 hodin před vznikem migrény a všechny potraviny, které po tu dobu jedli.

Zdroj: Domácí rady na migrénu

Diskuze

V diskuzi BOLEST, CO ZMIZELA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vlasta Dobrá.

Má dcera začala před 3 týdny užívat přípravek Senzycol na zánět v těle. Zmiňuji to, protože během těchto 3 týdnů měla také mestruaci, ale tentokrát jinou. Ona byla úplně v pohodě nechápala z čeho by to mohlo být a já také ne. Vždy totiž trpěla příšernými bolestmi, zvracela a měla migrénu. Vůbec nevím, po kom tohle zdědila po mě určitě ne. No, ale tentkrát fakt nic byla úplně v pohodě a jediné, co nás nakonec napadlo tak právě Senzycol. Myslíme si, že to musí být zásluha totoho doplňku stravy. Uvidíme při další menstruaci, ale snad máme pravdu a má dcera konečně budu v pohodě i když to zrovna bude mít.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Bolest, co zmizela

Migréna

Migréna je obvykle středně silná nebo silná bolest hlavy pociťovaná jako pulzující bolest na jedné straně hlavy. Mnoho lidí má také příznaky, jako je zvýšená citlivost na světlo nebo zvuk, nevolnost, zvracení, které může mít barvu čirou, zelenou, žlutou a nebo oranžovou.

Migréna je běžný zdravotní stav, který postihuje přibližně 1 z 5 žen a přibližně 1 z 15 mužů. Obvykle začínají v rané dospělosti. Neexistuje žádný lék na migrénu, ale existuje řada léčebných postupů, které pomáhají zmírnit příznaky.

Zdroj: Zvracení zelené vody

Diskuze

V diskuzi ZÁNĚT MOZKOVÝCH BLAN NÁSLEDKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Dobrý den,tuto nemoc jsem prodelala v roce 2015.byla jsem 14 měsíců na neschopence.vic jak pul roku jsem kvuli bolestem hlavy nespala.nejvice mi pomohl cipralex,vitamin b,hořčík(magnosolv)100% fyzicky i psychický klid.žádná televize,počítač,knížky,jen ticho. do ted mam následky,ale nestezuji si.mam prisny rezim-pravidelný spanek,nepřetěžovat se,vitamíny. Jak něco poruším,tak tělo "vypne".trvá to i týden,než začnu "fungovat".zkousela jsem sportovat,ale tělo se brání. Chce to čas.ty bolesti hlavy jsou fakt děsný,ale přejde to.na spani me pomáhá,když si dam na hlavu polštář,který se dává do mikrovlnky,je naplněný nějakými krystaly,takže je těžší něž normální polštář.mam ho jako závaží.hlavu mě jakoby uzemní a zklidni.drzim palce.je to beh na dlouhou trat.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Hupina.

Dobrý den, na podzim v roce 2017 jsem prodělala zánět mozkových blan a mozkového obalu - klíšťovou meningoencefalitidu - a dodnes marodím. Dodnes mne provázejí šílené migrény, bolesti zad, únava ... po propuštění z nemocnice 100% klid, tmu a dojít si max. na wc, jinak nic. Měla jsem i dost pošramocené nervy, rozčílila mne a rozhodila i úplná maličkost - to už se docela srovnalo - jen, když mám nějaký stres, nebo se rozčílím, hned dostanu migrénu, to mi zatím zůstalo. Pak se postupně zapojovat do běžného života, ale opravdu postupně, tělo si samo řekne, kdy má dost. Když jsem po 3 měs. zkusila uvařit jídlo, tak jsem si během vaření musela 3 x lehnout a odpočívat, to trvalo min. půl roku a víc. Dnes toho zvládnu mnohem víc, ale tělo má furt své hranice a samo si řekne a nejde nic jiného, než si pak lehnout a počkat, až to zase půjde. Jinak vše pomalu odeznívá, ale jak píše paní, je to běh na dlouhou trať, marodím už rok a půl a stále bojuji s migrénou a bolestmi zad, křeče do chodidel, brnění rukou a zvýšená únava ... Jsem v péči neurologa, na bolesti beru Sumatriptan 100 mg + Stugeron na prokrvení mozku a proti únavě + samozřejmě i Magnosolv.

Zdroj: diskuze Zánět mozkových blan následky

Diagnostika migrény

Pro toto onemocnění neexistuje objektivní test, proto je diagnostika založena především na anamnéze. Využívá se standardizovaných dotazníků, které mají určitá kritéria. Lékař se bude ptát na frekvenci a intenzitu migrény, zda byla přítomna aura, jak dlouho trvala, jaký charakter měly bolesti hlavy, zda byly pulzující, jednostranné, zda byla přítomna nevolnost (nausea) nebo zvracení. Také je důležité lékaři popsat okolnosti, za kterých k migrenóznímu záchvatu došlo, a všechny příznaky, které se objevily.

Zdroj: Domácí rady na migrénu

Léčba migrény

Léčba migrény je dvojího charakteru. Nemedikamentózní spočívá v odstranění spouštěcích faktorů, úpravě životního stylu, přikládání studených obkladů na čelo a zařazení relaxačních technik. Medikamentózní léčba je založena na užívání léků několika druhů. Můžeme je rozdělit na farmaka k léčbě akutního migrenózního záchvatu (analgetika, triptany) a léky užívané průběžně, působící proti vzniku migrény (profylaktická léčba). Migrenici by však měli užívat jen ta léčiva, která jim předepíše lékař. Mnoho lidí léčí migrénu běžnými analgetiky (Ibalgin, Aspirin, Acylpirin, Paralen a další), která mají jen přechodný efekt a mohou způsobit návyk, popřípadě vznik každodenních bolestí hlavy. Výrazný pokrok v léčbě migrény zaznamenaly právě triptany. Mohou se užívat v podobě tablet, nosních sprejů nebo injekcí. Pokud se migrenózní stavy vyskytují častěji než 3x za měsíc, je nutné aplikovat i profylaktickou léčbu, která má za úkol snížit počet frekvencí záchvatů. Lékař předepisuje příslušnou léčbu dle deníčku, který si migrenici osobně vedou. Zaznamenávají si do něj přesný čas a délku záchvatů, jejich intenzitu a případný vegetativní doprovod.

Zdroj: Domácí rady na migrénu

Volně prodejné léky na bolest hlavy:

Analgetika:

Jsou to léky tlumící náhlou bolest a mnoho z nich je možné zakoupit v lékárnách bez lékařského předpisu. Jejich užívání se doporučuje také u prvních varovných příznaků signalizujících migrénu – včasné podání dokáže migrénu zastavit. Analgetika však nejsou vhodné k dlouhodobému užívání, protože se jejich účinek snižuje a dávky je potřeba neustále zvyšovat. Navíc při určité dávce těchto látek se jejich účinek pak už nezvyšuje.

Další účinné látky:

Mezi hojně rozšířené patří preparáty na bázi látek jako je ibuprofen (Brufen, Ibalgin, Nurofen) a naproxen (Nalgesin). Účinkem jsou velmi podobné kyselině acetylsalicylové, uvádí se však, že jsou méně dráždivé na žaludek. Naopak kyselina acetylsalicylová je účinná látka proti bolesti obsažena v různých lécích, avšak obvykle působí dráždivě na žaludek. Patří sem např. Acylpyrin, Anopyrin 400, Aspirin atd. Další skupina léků obsahuje paracetamol, který nepůsobí dráždivě na žaludek, avšak při předávkovaní poškozuje játra. Patří sem např. Medipyrin, Panadol, Paralen, Ataralgin, Valetol a další. Některé z uvedených léků obsahují i jinou přidanou účinnou složku, jejíž úkolem je zajistit rychlejší účinek. Mnoho z preparátů obsahuje také kofein, ten však brání spánku. Obecně se právě spánek považuje za výborný prostředek proti bolesti.

Přírodní alternativa přípravků proti bolesti:

Existují dokonce přípravky ulevující od bolesti založené na bázi účinných složek, které jsou organismu zcela přirozené.

  1. Za zmínku stojí např. HERBAACTIVE - gel na bolest hlavy a migrénu je čistý přírodní produkt s kombinovaným účinkem léčivých bylin, mentolu a eukalyptu je určen k tlumení bolestí hlavy při migréně, únavě, stresu.nebo neurotických potížích (Cena: 41 Kč)

Zdroj: Bolesti hlavy a účinná léčba

Účinky máku na lidské zdraví

Mák obsahuje vodu, tuk, vlákninu, bílkoviny, sacharidy, železo, zinek, vápník, měď, mangan, hořčík, fosfor, selen, draslík, sodík, omega-3 a omega-6 nenasycené mastné kyseliny, vitamíny B, C, E, kyselinu pantotenovou a kyselinu listovou.

Mák má několik funkcí: podporuje obranyschopnost; pomáhá při prevenci chřipky, nachlazení, rakoviny a kardiovaskulárních onemocnění a při osteoporóze; eliminuje migrénu; normalizuje hladinu cukru v krvi; podporuje vyprazdňování; obnovuje střevní mikroflóru; čistí tlusté střevo; odkyseluje organismus; povzbuzuje a uklidňuje celé tělo; zkvalitňuje spánek; dodává tělu dobrý tuk; snižuje vysoký cholesterol; podporuje pevnost kostní tkáně; podporuje krvetvorbu; zklidňuje nervový systém; při vnějším použití léčí kožní onemocnění (ekzémy, vyrážky, lupénku); zlepšuje kvalitu vlasů a nehtů.

Zdroj: Mák

Bezpečnost hormonální antikoncepce

Za předpokladu, že se hormonální antikoncepce užívá pravidelně, tak se jedná o velmi bezpečnou metodu ochrany před početím. Hormonální antikoncepce je vhodná i pro dlouhodobé užívání. Zároveň má celou řadu dalších příznivých účinků na zdraví ženy, ale má i své nevýhody. Hormonální antikoncepce vyžaduje pravidelné bezchybné užívání a je třeba pamatovat na to, že účinky hormonální antikoncepce mohou být sníženy některými léky (antibiotiky) nebo také průjmem či zvracením.

Nežádoucí vedlejší účinky hormonální antikoncepce

  • Při užívání hormonální antikoncepce se mohou u některých žen přechodně objevit drobné nepříjemnosti, jako zvýšení citlivosti prsou nebo nevolnost.
  • Hormonální antikoncepce může někdy vyvolat nebo zhoršit akné.
  • Hormonální antikoncepce někdy způsobuje akantózu.
  • Hormonální antikoncepce také někdy může za jinak nevysvětlitelné vypadávání vlasů.
  • Hormonální antikoncepce může zhoršit migrénu.
  • Při užívání hormonální antikoncepce je mírné riziko vzniku krevních sraženin.
  • Při užívání hormonální antikoncepce může dojít ke slabému krvácení i mimo obvyklý menstruační cyklus.

Zdroj: Jaká hormonální antikoncepce je nejlepší

Rizikové faktory migrény

Vzhledem k tomu, že příčina nemoci není zcela známa, jsou pro každého migrenika specifické rizikové spouštěcí faktory různé. Spouštěcí faktory jsou v zásadě dvojího druhu. Nekontrolovatelné faktory, které zahrnují například menstruační cyklus, meteorologické změny počasí a další vlivy, které nemůžeme ovlivnit. Mezi kontrolovatelné spouštěcí faktory patří například stres, nedostatek spánku, pasivní kouření, některé druhy jídel, silné světlo, hlasité zvuky, výrazné pachy a další, kterým je možno se vyhnout. Každý migrenik by proto měl odhalit své kontrolovatelné spouštěcí faktory a snažit se jich vyvarovat v běžném životě. Průběh migrény může také zhoršit nadužívání některých léků, zejména barbiturátů a opiátů. Mnohdy stačí k úplnému vymizení migrény pouhé vysazení hormonální antikoncepce.

Zdroj: Domácí rady na migrénu

Příznaky a projevy migrény

Migréna má jako mnoho jiných onemocnění také několik fází.

Prodrom

Tato fáze je velice nenápadným, varovným okamžikem, předcházejícím vlastní nemoci. Obyčejně se manifestuje změnou nálady, neklidem, nervozitou, únavou, depresí, podrážděností, nechutenstvím a podobně. Mnohdy jsou však tyto příznaky tak slabé, že si jich migrenik ani nepovšimne.

Aura

Tato fáze není přítomna vždy. Týká se asi jenom 20 % migreniků a trvá obvykle 5 minut až 1 hodinu.

Vlastní bolest hlavy

Jedná se o středně až nesnesitelně velké bolesti, které jsou většinou pulzujícího charakteru, lokalizované jednostranně, často v okolí oka. Záchvat může být doprovázen zvracením a nevolností. Tato fáze je pro migrenika tou nejobávanější a nejbolestivější. V tuto chvíli většinou vyhledává tichou, tmavou místnost. Mezi časté příznaky migrény patří abnormální citlivost na zvukové, zrakové, čichové i dotykové podněty. Migrenici také mohou pociťovat vnitřní zmatek, ospalost, podrážděnost, závratě, výpadky zorného pole nebo dvojité vidění. Silnější migrény bývají doprovázeny i zvracením, které je typické tím, že po něm nepřichází úleva.

Postdrom

V této poslední fázi probíhá již zotavování a bolesti hlavy postupně odeznívají. Může trvat hodiny až dny a přítomna bývá většinou únava a nechutenství.

Zdroj: Domácí rady na migrénu

Proč menstruace bolí

Menstruace bolí, protože jí mohou předcházet nebo ji provázet různé nepříjemné symptomy vyvolané působením účastnících se hormonů a křečemi dělohy. Závažnější příznaky mohou zahrnovat značnou menstruační bolest (dysmenorea), abdominální (břišní) bolest, migrénu, depresi a dráždivost. Některé ženy zažívají syndrom předmenstruačního stresu (PMS nebo premenstruační syndrom) – cyklickou klinickou entitu. Seznam a intenzita prožívaných potíží je individuální. Navíc i u jednotlivých žen se může intenzita symptomů měnit od cyklu k cyklu. Bolestivý průběh menstruace se často upraví po prvním porodu.

Menstruační bolesti se projevují křečemi v podbřišku, přicházejí ve vlnách a mohou být provázeny bolestmi v bederní krajině, nevolností s nucením na zvracení, a dokonce i zvracením. Křeče jsou způsobovány děložními stahy a jsou spojeny s vysokou hladinou prostaglandinů – látek podobných hormonům. Nezdravá výživa a nedostatek pohybu obtíže ještě zhoršují.

Pokud začnete mít uvedené problémy po čtyřicítce nebo se objeví znovu po letech nebolestivých menstruací, může být příčinou skryté onemocnění, například endometrióza, nemoc, při které ostrůvky děložní sliznice vycestují z dělohy do dutiny břišní a uchytí se na jiných vnitřních orgánech. Každý měsíc tyto buňky zbytňují a krvácejí stejně jako buňky děložní. Vyvolávají většinou záněty hostitelských tkání.

Zdroj: Babské rady na menstruační bolesti

Vzájemné působení Citalonu s dalšími léčivými přípravky

Lékař, který Citalon předepisuje, by měl vědět o všech lécích, které pacient užívá nebo je užíval v nedávné době, a to i léky, které jsou dostupné bez lékařského předpisu. Některé léky mohou způsobit problémy, pokud se užijí s přípravkem Citalon. Pokud pacient užívá kterékoli z následujících léčiv, je nutná porada s lékařem, předtím, než se začne přípravek Citalon užívat.

  • Opatrnosti je třeba při užívání Citalonu a léků, které zvyšují hladiny serotoninu, jako je Oxitriptan nebo L-tryptofan, což je volně prodejný doplněk stravy.
  • Opatrnosti je třeba při užívání Citalonu a léků na depresi, jako jsou jiné léky ze skupiny SSRI, například fluoxetin, fluvoxamin, paroxetin, sertralin, venlafaxin. Pak také pokud se užívají IMAO, tricyklická antidepresiva jako je klomipramin, nortriptylin a desipramin, bupropion, a třezalka tečkovaná, což je bylinný přípravek.
  • Opatrnosti je třeba při užívání Catalonu a léků na Parkinsonovu chorobu, jako je selegelin (IMAO).
  • Opatrnosti je třeba při společném užívání Citalonu a léků na migrénu nazývané triptany, jako je sumatriptan.
  • Opatrnosti je třeba při užívání Citalonu a léků na bolest, jako je Tramadol.
  • Opatrnosti je třeba při užívání Citalonu a léků na duševní nemoci, jako je lithium, risperidon, thioridazin, fenothiaziny, pimozid a haloperidol.
  • Opatrnosti je třeba při užívání Citalonu a léků na vysoký krevní tlak nebo srdeční selhání, jako je metoprolol.
  • Opatrnosti je třeba při užívání a léků na nepravidelný srdeční tep, například propafenon, flekainid.
  • Opatrnosti je třeba při užívání Citalonu a léků zabraňující srážení krve, jako je warfarin, dipyridamol, tiklopidin, obecně nazývané antikoagulancia.
  • Opatrnosti je třeba při užívání Citalonu a léků proti bolesti a zánětu, jako je kyselina acetylsalicylová nebo jiné léky nazývané nesteroidní antirevmatika, jako je ibuprofen, diklofenak a celekoxib.
  • Opatrnosti je třeba při užívání Citalonu a léků na žaludeční vředy, jako je omeprazol, lansoprazol, esomeprazol nebo cimetidin.
  • Opatrnosti je třeba při společném užívání Citalonu a léků k prevenci malárie, jako je meflochin.

Zdroj: Citalon, alternativní zbraň na deprese

Přenos kvasinkové infekce na partnera

Kvasinkovou infekci můžete získat nechráněným sexem s partnerkou či partnerem, kteří už s kvasinkami bojují. Při milostném laškování je totiž močová trubice naprosto nechráněná a pro kvasinky toto prostředí představuje zemi zaslíbenou. Začnou tedy dělat to, co umí nejlépe: množit se. U řady mužů probíhá kvasinková infekce bez jakýchkoli projevů, takže se následně mohou nevědomky nakazit i další sexuální partnerky či partneři.

Kvasinkové jedy mohou narušit produkci hormonů v těle, následkem čehož často polevuje u mužů i u žen sexuální touha. Sexuální nezájem pak vede k nespokojenosti v partnerském vztahu, čímž se okruh problémů rozšiřuje. Útěcha je hledána v jídle a často, bohužel, i v alkoholu. Nadbytek uhlovodanů vyživuje patogenní kvasinky, a tak se frigidita prohlubuje. Začarovaný kruh se uzavírá a přibraná kila nepřidají na kráse ani na spokojenosti.

Nedostatek minerálů a vitamínů vyvolaný kvasinkami může vést k vypadávání vlasů, lámavosti nehtů, chronickým ekzémům a ke kazivosti zubů. Houbové jedy mohou vyvolávat bolesti hlavy, migrénu, bolesti kloubů, svalů. Kvasinka Candida albicans je v kyselém prostředí rychlá, pohyblivá a rychle se šíří do všech míst v těle, i do těch nejvzdálenějších. Naopak v zásaditém prostředí je líná, pomalá, nepohyblivá. Ráda ulpívá a vytváří takzvané skládky, tedy místa pro vznik cyst a nádorů.

Candida albicans se usazuje ve střevech a zde tvoří podhoubí/povlak na velkých částech střevních sliznic. Ten následně brání vstřebávání vitamínů a živin. Nefunkčnost střev pak velmi oslabuje imunitní systém. Je méně známé, že střeva se podílejí na tvorbě takzvaných hormonů dobré nálady. Střevo patologicky osídlené kvasinkami má tedy vliv na vznik pocitů únavy a depresí.

Zdroj: Nejúčinnější mast na kvasinky u mužů


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jana Fábryová


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP