Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

JAK ODBOURAT TUKY V KRVI

OBSAH

Co znamená zvýšený tuk v krvi

Při zvýšené hladině cholesterolu je třeba upravit životosprávu a dodržováním zásad zdravého životního stylu se snažit o její snížení. Častým mýtem je přesvědčení, že je třeba hlídat pouze příjem cholesterolu. Denně bychom měli ve stravě přijmout maximálně 300 mg cholesterolu, v případě, že máme zvýšenou hladinu cholesterolu, pak maximálně 200 mg denně. Ještě důležitější je ale zaměřit se na složení tuků, protože nevhodné tuky ovlivňují hladinu LDL cholesterolu v krvi.

Zdroj: Tuky v krvi

Diskuze

V diskuzi DIETA NA VYSOKÉ TUKY V KRVI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Paula .

Prosím ....máte někdo jídelníček na dietu vysokého cholesterolu .....a tuku v krvi .....vyzkoušený ???

děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Stanislav Weidenthaler.

Nepoužívejte žádnou dietu na cholesterol ale použijte lék Sortis.Ten vám napíše vaše obvodní lékařka a nic se nedoplácí.Je to Sortis 4émg a berte dvě pilulky večer.Měl jsem cholesterol 7,3 a nyní mám 4,1.Tak vám mohu jedině pomoci.

Zdroj: diskuze Dieta na vysoké tuky v krvi

Tuky v krvi – hodnoty

Doporučená hladina celkového cholesterolu (takzvaná cholesterolemie) v krvi je do 5,00 mmol/l (milimolů na litr). Hladina od 5,01 do 6,5 mmol/l je označována za zvýšenou. Lidé s touto hladinou cholesterolu by si měli více všímat svého jídelníčku a upravit svůj životní styl. Nad 6,5 mmol/l je hladina označována jako riziková. Lidem s takto vysokým cholesterolem hrozí větší riziko vzniku srdečně-cévních onemocnění, proto by měli být v péči lékaře.

V případě zvýšené hodnoty je důležité znát nejen svůj celkový cholesterol, ale také takzvanou hladinu hodného HDL a zlého LDL cholesterolu v krvi. Zvýšená hladina LDL cholesterolu (nad 3 mmol/l) totiž způsobuje usazování nadbytečného cholesterolu v cévních stěnách, kde tvoří sklerotické pláty. Tím cévy ztrácejí pružnost a zužuje se prostor pro průtok krve. HDL cholesterol má naopak ochrannou funkci, neboť krev zbavuje nadbytečného cholesterolu (odvádí ho zpět do jater, kde je metabolizován).

Zdroj: Tuky v krvi

Diskuze

V diskuzi DIETA NA VYSOKÉ TUKY V KRVI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Paula .

Prosím ....máte někdo jídelníček na dietu vysokého cholesterolu .....a tuku v krvi .....vyzkoušený ???

děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Stanislav Dlouhý.

Léčím se na diabetes2. Při kontrole mě lékařka zjistila větší množství tuku v krvi. Alkohol nepiji. Cholesterol mám v normě. Jak se tuku zbavit ? Děkuji S.D.

Zdroj: diskuze Dieta na vysoké tuky v krvi

Co znamená vysoký tuk v krvi

Zvýšený cholesterol je jedním z významných rizikových faktorů srdečně-cévních onemocnění (tato onemocnění způsobují více než 50 % všech úmrtí v ČR). Problém zvýšené hladiny cholesterolu se přitom týká téměř 70 % dospělé české populace. Onemocnění charakteristické zvýšenou hladinou cholesterolu v krvi se nazývá hyperlipidemie neboli hyperlipoprotenie (HLP). Jednou z dalších život ohrožujících onemocnění je familiární hypercholesterolémie, která je charakteristická částečnou nebo úplnou absencí receptorů pro LDL částice.

Hypercholesterolémie může být: primární (familiární, čili geneticky podmíněná) nebo sekundární (získaná, lze ji tedy odstranit).

Zdroj: Tuky v krvi

Dieta

Při dietě ke snižování triglyceridů v krvi se doporučuje vyhnout se jakémukoliv tučnému jídlu, vařit více „na vodě“, konzumovat libové a ideálně drůbeží nebo rybí maso, hojně zeleniny namísto omáček, vyhnout se smaženým jídlům a vaření na oleji. Omezit tuky, zejména živočišné, vyloučit kalorické potraviny (sladké, tučné), výrazně omezit alkohol (je velmi kalorický). Nekonzumovat smažené, fritované pokrmy a potraviny, které jsou bohatým zdrojem cholesterolu (žloutky jako samostatný pokrm, vnitřnosti).

Zdroj: Triglyceridy v krvi

Poradna

V naší poradně s názvem CELULITÍDA - KOFEÍN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Nikola.

Dobrý den,
chtela jsem se zeptat tedy kofeín taky pomáha k výsktu celulitídy? nadměrní uživání? Já piju kafé raz za den nebo i někdy jednou za 3 dny, celulitídu jsem nikdy neměla až na poledního půl roku, už 6 rok chodím ke konim a vždy jsme makali i přes zimu, ale tuhle zimu jsme u koní nebyly, byly fujavice a 2-3 měsíce se nic nedelalo, taky jsem přibrala asi 4 kilá po zime, a bylo tam i málo pohybu tak se domnívam že to je určite tím nedostatkem pohybu. Tak bylo psano někdecže se celulitida může vytvářet i kvůli anatikoncepci je to pravda?

Díky za odpovědi

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Celulitida přichází s věkem. Podporuje ji přibírání na váze a necvičení. Tím, jak se hromadí tuk pod kůží, vznikají nerovnoměrné ďůlky. Nejčastěji se to projevuje na stehnech a na hýždích. Káva pomáhá proti celulitidě, ale ne sama o sobě. Káva obsahuje kofein, který zrychluje krevní oběh a ve spojení s intenzivním pohybem dokáže odbourat podkožní tuk. Chcete-li se zbavit celulitidy, tak začněte sportovat. Ideální je běh na jednu hodinu. Pak posilování svalů celého těla ve fitness. Pomáhá také jízda na kole po dobu několika hodin denně. A samozřejmě je nutné přizpůsobit stravu, kde je nutné omezit přijímané tuky a vyřadit přílohy u večerních jídel.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Celulitída - kofeín

Kdy uvidím výsledky?

První dva týdny budou jistě dost tvrdé, avšak pokud vytrváte, ve třetím týdnu už se můžete těšit z viditelných výsledků. Když také současně změníte doposud nezdravý životní styl, cvičení bude snazší a bude vám přinášet radost a skvělý pocit z osobního úspěchu. Navíc budete perfektně učit svůj metabolizmus jak odbourat tuk.

Zdroj: Spalování tuků a tepová frekvence

Poradna

V naší poradně s názvem ZINNAT A SLUNCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Aneta.

Dobrý den,mohu na slunce s antibiotiky zinnat?A co citrusove plody ci mleko aj..?..dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Když užíváte antibiotika Zinnat, tak normálně můžete na sluníčko. Nebyly hlášeny žádné nebezpečné reakce na slunce. Z citrusových plodů nesmíte jíst grepy. Grapefruitový džus zpomaluje dobu, za kterou je tělo schopno odbourat účinnou látku a to by mohlo způsobit, že hladina antibiotika v krvi stoupne nebezpečně vysoko. Mléko v tomto případě můžete.
Antibiotika Zinnat rovněž zvyšují riziko vzniku opruzenin, dále mohou způsobit nevolnost, zvracení a průjem, problémy s ledvinami, kvasinkové infekce a alergická reakce. Tato antibiotika snižují účinky hormonální antikoncepce a během léčby tak může dojít k otěhotnění.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zinnat a slunce

Snížení vysokého cholesterolu

Prvním krokem je zdravý životní styl, při nadváze nebo obezitě je důležité snížení hmotnosti a stabilizace váhy. Lékař může nejprve navrhnout nefarmakologickou léčbu (dieta na snížení cholesterolu a dostatek pohybu), posléze farmakologickou léčbu. Nejvíce používanými léčivými přípravky na snížení cholesterolu jsou statiny, dále se využívají pryskyřice, ezetimib, fibráty a kyselina nikotinová. Pacient musí počítat s tím, že léčba je dlouhodobá, většinou trvá po celý život.

Zdroj: Tuky v krvi

Diskuze

V diskuzi ZRYCHLENÉ DÝCHÁNÍ U PSA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie Mestlova.

9lety staford rychle a krátce dýchá prodělala mrtvici a od té doby bere ENARAPLIN APREDNISOL.Museli jsme i odbourat procházky, které miloval,má ventilator.Ma nadváhu,ale není to hrozně.Vetelinarka řekla je to starý pes.Je nám 76 a pátý staford nevíme co dál.Prosim pomoc.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Zrychlené dýchání u psa

Cholesterol v potravinách

Obsah cholesterolu ve 100 g potravin:

Maso: jehněčí 71 mg, hovězí zadní 67 mg, telecí kýta 65 mg, vepřový bok 75 mg, vepřová pečeně 9 mg, vepřová kýta 60 mg, kuře s kůží 75 mg, srnčí hřbet 85 mg

Ryby: kapr 70 mg, kaviár 490 mg, sardinky v oleji 140 mg, treska (filé) 50 mg

Uzeniny: párky 85 mg, salám lovecký 85 mg, šunka bez kosti 68 mg

Vnitřnosti: jitrnice 105 mg, játrová paštika 108 mg, játra 300 mg, ledvinky 380 mg, mozeček 2 500 mg

Tuky, vejce: máslo 240 mg, máslo pomazánkové 93 mg, sádlo vepřové 94 mg, vejce slepičí (1 ks) 250 mg

Sladkosti: čokoláda mléč. 74 mg, keksy máslové 37 mg, piškoty 223 mg

Příkrmy: těstoviny vaječné 30 mg

Mléčné výrobky: jogurt 2,5 % tuku 9 mg, jogurt 1 % tuku 5 mg, kefír 4 mg, mléko egalizované 14 mg, nanuk 31 mg, smetana 12% 37 mg, šlehačka 33% 105 mg, Hermelín 45% 77 mg, Eidam 80 mg, sýr Niva 50% 105 mg, sýr tavený 65% 90 mg, tvaroh měkký, netučný 5 mg, tvaroh tvrdý 11 mg

Uzeniny: šunka bez kosti 7 g, tlačenka 38 g, tlačenka drůbeží 11 g, salám Vysočina 40 g, salám drůbeží 10 g, salám šunkový 13 g, salám Poličan 35 g, párky 22 g, paštika játrová 41 g

Pečivo: chléb 1 g, bábovka 23 g, listový závin 16 g, slané crackery 30 g

Tuky, vejce, ořechy, máslo: 75 g, máslo pomazánkové 32 g, slanina 78 g, Flora 70 g, Rama 75 g, olej 74 g, Diana 40 g, vejce 1 ks 5 g, mandle 50 g, lískové ořechy 63 g

Mléčné výrobky: mléko egalizované 2 g, mléko nízkotučné 1 g, žervé 15 g, sýr tavený 30% 11 g, sýr tavený 70% 34 g, Lučina 27 g, Eidam 30% 14 g, jogurt bílý 4 g, jogurt Vitalinea 1 g, tvaroh Danissimo 6 g

Zdroj: Tuky v krvi

Diskuze

V diskuzi JAK SNÍŽIT CUKR V KRVI CO NEJRYCHLEJI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karlos.

To byl přesně můj případ. Zdravý životní styl, dostatek pohybu a přesto mi cukr v krvi létal okolo 6ti mol. Nakonec se mi povedlo pomocí doplňku stravy cukr v krvi zkrotit a držet ho na uzdě.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel IVa.

Co vam pomohlo? vyzkousela jsem uz hodne veci ale nic nezabira

Zdroj: diskuze Jak snížit cukr v krvi co nejrychleji

Hladina cukru v krvi – tabulka

Zde můžete vidět tabulku hodnot cukru v krvi.

Hraniční hodnoty cukru v krvi

čas hodnota
před snídaní 3,9 - 5,9 mmol/l
před obědem 3,9 - 6,1 mmol/l
hodinu po jídle méně než 6,7 mmol/l
dvě hodiny po jídle méně než 6,7 mmol/l
mezi 2. a 4. hodinou ranní více než 3,9 mmol/l

Zdroj: Hodnoty cukru v krvi

Poradna

V naší poradně s názvem SNÍŽENÍ ŽELEZA V KRVI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Melicharová Jana.

Dobrý den, prosím o radu jak mám snížít s-železo v krvi mám vyšší hodnotu, co můžu jíst a co ne?

Děkuji Melicharová Jana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nadbytek železa v krvi je stav nazývaný hemochromatóza. Následující doporučení jsou návrhy, které modifikují stravu pro jedince s hemochromatózou. Každý člověk je jedinečný, což je třeba vzít v úvahu před použitím každé z těchto navrhovaných dietních úprav. Zejména lidé s onemocněním jater, by měli být opatrní při konzumaci některých potravin nebo látek.

- Snížit spotřebu červeného masa!
Červené maso obsahuje nejvíce snadno vstřebatelné formy železa.

- Vyhnout se potravinám s vysokým obsahem živočišných tuků!
Tuky v kombinaci s nevázaným železem můžou generovat volné radikály, což je destruktivní pro buňky a může to způsobit poškození DNA.

- Omezte příjem vitaminu C na 200 mg za den.
Vysoké dávky vitaminu C zvyšují vstřebávání železa.

- Pokud jsou povoleny alkoholické nápoje, tak konzumovat s mírou!
Alkohol zvyšuje vstřebávání železa. Příliš mnoho alkoholu může způsobit poškození jater. Červené víno může být díky tříslovinám přínosem, pokud je konzumováno s mírou. U pacientů se zvýšenými jaterními enzymy nebo poškozením jater, jako je cirhóza by se měli vyhnout alkoholu úplně. Zároveň se pro ně nedoporučuje ani nadměrná konzumace tříslovin.

- Vyvarujte se sladkých potravin nebo nápojů!
Cukr zvyšuje vstřebávání železa.

- Konzumujte hodně ovoce a zeleniny, včetně špenátu!
Tyto potraviny obsahují vlákninu a antioxidanty, které inhibují produkce volných radikálů. Špenát obsahuje šťavelany, které narušují vstřebávání železa obsaženého v této rostlině. Ovoce a zelenina obsahují druh železa, který se těžko vstřebává.

- Jezte ořechy, obilí, rýži a fazole!
Tyto potraviny mají vysoký obsah vlákniny, která narušuje vstřebávání železa a podporují trávení.

- Vyhněte se syrovým korýšům!
Mušle mohou obsahovat bakterii zvanou Vibrio vulnificus, která může být nebezpečná pro osoby s vysokou hladinou železa v organismu. Dávejte pozor při chůzi naboso na plážích, kde se mohou vyskytovat kontaminované skořápky.

- Čaj nebo káva s jídlem můžou snížit vstřebávání železa!
Tyto nápoje obsahují taniny, které zastavují absorpci železa.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Snížení železa v krvi

Co jsou triglyceridy

Triglyceridy, nebo také triacylglyceridy, jsou látky složené z alkoholu glycerolu a tří zbytků mastných kyselin. Je to základní zásobní látka v lidském těle. Představují v podstatě zásobárnu tuků našeho organismu. Určitá část triglyceridů koluje v krvi a představuje energii pro svalovou činnost, zbytek je uložen v tukové tkáni. Vyšetření zjišťující hladinu triglyceridů v krvi musí být prováděno nalačno. Po požití potravy se totiž triacylglyceridy objeví nejprve v krvi, neboť jsou dopravovány ze střev k tukové tkáni.

Zdroj: Triglyceridy v krvi

Diskuze

V diskuzi CUKR 8, V KRVI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.

Jaké byliny na malé množství v krvi. Naměřeno 8 v 70 letech po druhé.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Cukr 8, v krvi

Co znamená hladina cukru v krvi 20

Při glykemii nad 17 mmol/l se nedoporučuje pohyb – cvičení, běhání. Je důležité zvýšit pitný režim a upravit inzulinový režim. Není dobré nechávat hodnoty glykemie dlouhodobě vyšší, neboť mají nepříznivý vliv na organismus.

Zdroj: Zvýšený cukr v krvi

Poradna

V naší poradně s názvem JÍDELNÍČEK PO OPERACI ŽLUČNÍKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana.

Dobrý den , slyšela jsem.ze se mají omezit i zdravé tuky jako je avokado a ořechy.Pak ale v jídelníčku je ovesna kaše s ořechy nebo avokadova pomazanka.Muzete dovysvětlit jak to ted je?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ve svém dotazu správně uvádíte, že v případě problémů se žlučníkem se má OMEZIT příjem tuků. Všech. Nezdravých i těch zdravých. Omezit ovšem neznamená zcela vyloučit. Tuky lidské tělo potřebuje pro mnoho důležitých funkcí, mimo jiné i pro transport nezbytných vitamínů. Tuky nezle ze stravy zcela vyloučit. Proto jsou tučné potraviny přítomny i v doporučeném jídelníčku, ovšem v omezeném množství v daném dni nebo týdnu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jídelníček po operaci žlučníku

Co znamená vysoký cukr v krvi

Hyperglykemie je definována jako zvýšení krevního cukru nad normu. Za normoglykemii (normální hladinu cukru) u zdravých osob na lačno se považují hodnoty cukru v rozmezí 3,5−5,5 mmol na litr krve. U diabetiků je za optimální glykemii (ke které směřuje terapeutická intervence) považováno rozmezí 4−6 mmol/l, rozmezí 6−7 mmol/l je hodnoceno jako uspokojivé a hodnoty nad 7 mmol/l již představují neuspokojivou hladinu cukru v krvi.

Zdroj: Jak snížit cukr v krvi

Zvýšená glukóza v krvi

Glykemie neboli hladina krevního cukru, odborně také glukosemie, to všechno jsou termíny používané k vyjádření koncentrace glukózy v krvi. Referenční hodnoty glykemie na lačno se pohybují mezi 3,3–6,6 mmol/l v kapilární krvi, 3,9–5,5 mmol/l v žilní krvi a 4,2–6,4 mmol/l v krevní plazmě. U diabetiků by hodnota glykemie neměla optimálně přesáhnout 6,0 mmol/l na lačno a 7,5 mmol/l po jídle. Pokles glykemie pod dolní hranici normy (< 3,3 mmol/l) se nazývá hypoglykemie. Zvýšená hladina glykemie (> 5,5 mmol/l – na lačno pro nediabetika) se označuje jako hyperglykemie.

Hodnota glykemie se může měřit laboratorně, což je velmi přesné měření. Častější způsob měření je pomocí glukometru, což je jednoduchý přístroj určený k domácímu a rychlému měření glykemie.

Zdroj: Hodnoty cukru v krvi

Vysoká hladina bílkoviny v krvi

Vysoké hodnoty bílkovin v krvi mohou nastat z různých příčin, někdy dlouho trvá, než se na důvod přijde. Někdy o tomto stavu ani nevíme a bílkoviny se časem znormalizují samy, což může být po nějaké přechozené, hlavně virové infekci, a imunitnímu systému trvá dlouho, než se se situací vyrovná. Příčinou může být rovněž některé z autoimunitních onemocnění, ale zde trvá diagnostika dlouho a není jednoduchá.

Zdroj: Bílkoviny v krvi a moči

Normální hladina cukru v krvi

Glykemie neboli správná hladina cukru v krvi se u zdravého člověka pohybuje v rozmezí 3,9–5,9 mmol/l na lačno. Hodnota cukru v krvi u zdravého člověka se snadno zjistí z kapky krve. Opakovaně se zvyšující hodnoty jsou prvními příznaky vzniku cukrovky. Proto je měření glykemie nejčastěji prováděným vyšetřením u diabetiků.

Ideální je, když klient přijde na lačno, jedině tak lze získat co nejpřesnější údaje. Vycházet lze ale i z postprandiálního měření neboli hodnoty změřené po jídle.

U zdravých osob nepřekračuje postprandiální glykemie hodnotu 7,8 mmol/l, u pacientů s cukrovkou je obvykle zvýšena.

Zdroj: Hodnoty cukru v krvi

Zvýšené triglyceridy

Pokud hladina triacylgylcerolů přesáhne hodnotu 11 mmol/l, hrozí riziko pankreatitidy (zánět slinivky břišní) a je třeba tuto situaci urychleně řešit.

Vysoká hladina triglyceridů zpomaluje proudění krve, zvyšuje její srážlivost a způsobuje inzulinovou rezistenci. Tyto faktory mají za následek zdravotní problémy. Konzumuje-li člověk dlouhodobě potraviny s vysokým obsahem kalorií, ztrácí tělo svoji schopnost regulovat metabolismus sacharidů a triglyceridů. Strava s vysokým podílem sacharidů dokáže u některých citlivých jedinců zvýšit hladinu triglyceridů. Maximální zvýšení hladiny triglyceridů lze u nich očekávat asi tři až pět týdnů po přechodu na zdravou stravu. Prakticky u všech těchto lidí se následně hladina triglyceridů vrátí na počáteční úroveň. Vzestup hladiny triglyceridů způsobují jednoduché cukry, včetně cukrů, které se nalézají v ovoci, dále alkohol, polynenasycené a nasycené tuky, kofein a potraviny, které neobsahují dostatečné množství vlákniny. Člověk, který má zvýšenou hladinu triglyceridů, by se měl těmto produktům zcela vyhýbat, a to dokonce někdy i včetně ovoce.

Zvýšená hladina triglyceridů nás informuje o množství částic přenášejících cholesterol v krvi. V tomto případě mluvíme o hyperlipoproteinémii (zvýšený výskyt lipidů a lipoproteinů v krvi).

Primární hypolipoproteinémie představuje genetickou poruchu metabolismu lipidů a lipoproteinů (většina případů onemocnění).

Sekundární hypolipoproteinémie bývá důsledkem nějakého onemocnění, které nepříznivě ovlivňuje metabolismus lipidů a lipoproteinů v krvi. Jde zejména o diabetes mellitus (významný rizikový faktor), onemocnění štítné žlázy (nízká hladina hormonů štítné žlázy je typickým faktorem působícím na zvýšenou hladinu LDL cholesterolu), neprůchodnost žlučových cest a jater (vede ke zvýšení, respektive hromadění cholesterolu v krvi z důvodu zablokování vylučování cholesterolu a žlučových kyselin), chronická onemocnění jater, onemocnění ledvin, akutní a chronická infekční onemocnění, alkoholismus a v neposlední řadě obezita.

Zdroj: Triglyceridy v krvi

Jak snížit cukr v krvi v těhotenství

Příznaky těhotenského diabetu většinou nejsou žádné (kromě vysoké hladiny cukru v krvi), protože cukrovka se během těhotenství nestihne většinou rozběhnout natolik, aby pacientka nějaké příznaky pocítila. Časté močení a silný pocit žízně jsou příznaky klasické silné cukrovky a u gestačního diabetu se vyskytují jen ojediněle.

Všechny ženy, kterým je v těhotenství zjištěna zvýšená hladina cukru v krvi, by měly být odeslány do diabetologické poradny. U těhotenské cukrovky dobře kompenzované na dietě je možné sledování na běžné diabetologii, v případě potřeby další léčby (inzulin) je vhodné sledování na pracovišti zaměřeném na léčbu diabetu u těhotných.

Zdroj: Zvýšený cukr v krvi


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jana Fábryová


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP