Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

JAK POZNAT RAKOVINU VARLAT

OBSAH

Jak poznat rakovinu varlat?

Většina mužů objeví rakovinu varlat sama, aniž by to bylo úmyslné, nebo při kontrole hrudek na varlatech. V jiných případech může lékař zjistit rakovinu varlat během rutinní fyzické zkoušky. Na rozpoznání rakoviny varlat se používají různé metody, od ultrazvuku až po krevní testy. Dalším účinným zjištěním rakoviny varlat je počítačová tomografie (CT).

Zdroj: Rakovina varlat

Diskuze

V diskuzi JAK POZNAT RAKOVINU PRSU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Katarina.

Fotodynamicka terapia- dobrý den, chcela by som sa prosím spýtať na túto terapiu. Diagnostikovali mi rakovinu prsníka, zajtra podstupujem prvú chemoterapi. Hľadám všetky možné účinne prostriedky na vyliečenieProsím vás aké sú predpoklady,že by som sa mohla pod dohľadom alebo konzultáciami môjho onkológa zúčastniť takejto liečby?Dakujem pekne a prajem pekný den

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Jak poznat rakovinu prsu

Rakovina varlat foto

Zde je několik fotografií, na kterých můžete vidět rakovinu varlat.

Zdroj: Rakovina varlat

Poradna

V naší poradně s názvem BYLINNÉ ČAJE BOLEST VARLAT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jan.

Dobrý den
Delší dobu mě bolí obě varlata levé víc,15 dní užívám čaj který jsem si tady přečetl. Bolest trochu ustoupila , jak dlouho se má čaj užívat a zda se po určité době na několik dní vysazuje užívání.Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Dlouhodobá bolest varlat není obvyklá a mohla by být prvotním příznakem vážného onemocnění. Určitě doporučuji návštěvu na urologii a nechat si provést alespoň vyšetření varlat ultrazvukem. Nebolí to a není to nepříjemné. Nepodceňujte to a objednejte se tam! Čaj, který je uveden v článku je možné používat dlouhodobě. Tento čaj léčí tím, že tlumí bolest varlat, ale neléčí samotnou příčinu bolesti.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bylinné čaje bolest varlat

Jde rakovina jazyka vyléčit?

Rakovinu jazyka je možné vyléčit, přičemž výhled je lepší pro lidi, kteří stihnou včasnou diagnózu. Lidé s rakovinou, která se nešíří, mají vyšší míru přežití.

78% lidí přežije pět let u rakoviny jazyka, než se rakovina rozšíří, ve srovnání s 36%, u kterých se rakovina již rozšířila.

Zdroj: Jak poznat rakovinu jazyka

Diskuze

V diskuzi VELIKOST MÝCH VARLAT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tomas.

Dobrý den chci se zeptat zda má velikost varlat je správná měří 4,5cm děkuji.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Velikost mých varlat

Rizikové faktory pro vznik rakoviny varlat

Přesné příčiny rakoviny varlat nejsou známy. Nicméně, studie ukázaly, že několik faktorů může zvýšit pravděpodobnost vzniku tohoto onemocnění.

Nesestouplé varle (kryptorchismus)

Normálně varlata sestoupí zevnitř břicha do šourku před narozením. Riziko rakoviny varlat je vyšší u mužů s varletem, které nesestoupilo dolů do šourku. Toto riziko se nemění ani po operaci nesestouplého varlete. Zvýšené riziko se vztahuje na obě varlata.

Vrozené vady

Zvýšené riziko vzniku rakoviny varlat je u mužů narozených s abnormalitami varlat, penisu, nebo ledvin. Dále mohou mít zvýšené riziko muži, u nichž se v minulosti vyskytla tříselná kýla. Přesněji tedy kýla v oblasti třísel, v místě střetu stehna a břicha.

Opakovaná rakovina varlat

Muži, kteří již někdy měli rakovinu varlete, mají zvýšené riziko vzniku rakoviny u druhého varlete. V těchto případech je nezbytné pravidelné vyšetřování varlat ultrazvukem, alespoň jednou za rok!

Rodinné predispozice rakoviny varlat

Riziko vzniku rakoviny varlat je vyšší u mužů, jejichž otec nebo bratr má tuto nemoc. Rakovina varlat je tedy dědičné onemocnění.

Zdroj: Co je to rakovina varlat?

Poradna

V naší poradně s názvem RAKOVINA VARLAT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr.

Dobrý den chtěl bych se zeptat? Když mám varlata jak tenisák naběhle a penis taky nevim z čeho?! Chodit se pořádne nedá. Diky za odpověd

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Budete muset jít na urologii, kde vám varlata vyšetří. Otok varlat může způsobit nebezpečná infekce chlamydií. Chlamydie se dají léčit pouze antibiotiky, která jsou jen na lékařský předpis.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Rakovina varlat

Protézy varlat – foto

Tady jsou fotografie, na kterých je možné vidět, jak vypadají protézy varlat.

Zdroj: Život po odstranění varlat

Diskuze

V diskuzi OPERACE VARLAT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel František Mašek.

Dobry den.Dá se operovat varle tvrdé v lokální anestézi? děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Operace varlat

Diagnostika

Při podezření na rakovinu jazyka může lékař provést biopsii.

Každý, kdo se obává, že by mohl mít rakovinu jazyka, by se měl co nejdříve objednat k lékaři.

Při vyšetřování se vás lékař pravděpodobně zeptá na jakoukoli relevantní anamnézu, včetně rodinné anamnézy. Prohlédne vám jazyk a ústa. Vyšetří lymfatické uzliny, aby zjistil, zda nedochází k jejich zvětšení.

Pokud má lékař podezření, že je přítomna rakovina jazyka, provede biopsii. To představuje odebrání vzorku tkáně a odeslání na testování.

Pokud výsledky biopsie potvrdí rakovinu, lékař může doporučit CT nebo MRI vyšetření, které ukáže, zda se rakovina rozšířila do jiných částí těla.

Zdroj: Jak poznat rakovinu jazyka

Diskuze

V diskuzi RADA PROTI SVĚDĚNÍ VARLAT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel František Machovsky.

Dobrý den. Mám delší dobu svědění na varlatech. Jak léčit. Dekuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Rada proti svědění varlat

Vyšetření varlat

Zde je video, na kterém je viditelné vyšetření varlat.

Zde je několik fotografií, na kterých je vidět vyšetření varlat.

Zdroj: Rakovina varlat

Diskuze

V diskuzi ANTIKONCEPCE PRO MUŽE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milan.

Pánové, je zde nová mužská antikoncepce, při které dochází k ozáření varlat ultrazvukem a ty pak produkují neplodné sperma. Zatím je to ve výzkumu, do několika let to bude volně dostupné v kapesním ultrazvukovém inhibitoru plodnosti na dvě tužkové baterky AA. Po ozáření varlat ultrazvukem efekt neplodného spermatu vydrží jen několik dní.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Antikoncepce pro muže

Bolest varlat od páteře

Na vině bolesti varlat od páteře mohou být také velmi upnuté džíny či spodní prádlo a bolest varlat bývá provázána s bolestí bederní páteře.

Zdroj: Bolest varlat

Poradna

V naší poradně s názvem SVĚDĚNI VARLAT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Tak v tom případě nepoužívejte isopropylalkohol, ale sáhněte po nějakém relipidačním krému. Příklady jsou vidět zde: www.zbozi.cz/hledani…
Určitě nadále zůstaňte v péči kožního lékaře a zaměřte se na správnou funkci zažívacího ústrojí s pomocí gastroenterologa. Projevy na kůži většinou ukazují na nějaký vnitřní problém a nejčastěji to bývá právě spojeno s trávením.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Tomaš.

moc děkuji za rady .tomaš

Zdroj: diskuze Paraziti pod kůží v šourku

Fotografie rakoviny varlat nebo jen jednoho varlete

Fotky, na kterých je vidět projev rakoviny varlat jsou zde.

Zdroj: Co je to rakovina varlat?

Poradna

V naší poradně s názvem KOŘEN Z PAMPELIŠKY NA RAKOVINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ludvik Miskov.

jak na přípravu kořene a užívání. Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Kořeny pampelišky důkladně omyjte, nakrájejte a sušte v sušičce potravin nebo v troubě při 120 stupních Celsia, dokud nejsou úplně suché. Jakmile jsou suché, pečte je v troubě při teplotě 180 °C, dokud nezhnědnou (ale nespálí se). Opečené kořeny vložte do hrnce s vodou a přiveďte k varu. Použijte poměr 2 polévkové lžíce kořene na 1/2 litru vody. Poté vařte 20 minut. Přeceďte a vypijte.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kořen z pampelišky na rakovinu

Prognóza u rakoviny jazyka

Výhled pro osobu s rakovinou jazyka závisí na aktuálním stádiu a na úspěšnosti léčby.

Podle statistik 83,7% lidí s rakovinou úst nebo hltanu ve stadiu 1 přežije 5 a více let. Jen 39,1% lidí přežije 5 a více let, u nichž se rakovina už rozšířila.

Zdroj: Jak poznat rakovinu jazyka

Diskuze

V diskuzi KOLAGEN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamil.

Manželka užívá kolagen a jde to na ní poznat. Má hezčí kůži a celkově omládla.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zuzka.

No já mám tu stejnou zkušenost jak vaše manželka. Pokožka je po kolagenu hebčí a mám posit, že můj vzhled je mladistvější po čtyřicítce.Vyzkoušela jsem kolagen forte od rosenpharma.cz, jsem s ním naprosto spokojená

Zdroj: diskuze Kolagen

Fotografie

Jak vypadá loupání varlat u psů se můžete podívat zde.

Zdroj: Loupání varlat u psů

Vlastní vyšetření rakoviny varlat

Vlastní vyšetření varlat je důležité pro rozpoznání prvních příznaků rakoviny. Rakovina varlat je často diagnostikována u mužů ve věku od 15 do 34 let. Včasná diagnóza zvyšuje pravděpodobnost přežití. Vlastní vyšetření zahrnuje kontrolu varlat pomocí prstů a přejíždění po varlatech a hledání různých nesrovnalostí. Důležité je, aby se muž zaměřil na obě varlata a porovnal shody či rozdíly. Dále je důležité srovnání hmotnosti varlat a jejich citlivosti. Zapotřebí je také pouhým pohledem zjistit, zda jsou varlata oteklá nebo zvětšená, protože bolestivá a těžká varlata mohou být předzvěstí vážnějších zdravotních problémů.

Zdroj: Rakovina varlat

Jak poznat, že jde o rakovinu

Zhoubným nádorem (rakovinou) se obecně nazývá onemocnění, za nímž se skrývá skupina více než 100 různých chorob. Ačkoli každý druh se od jiného liší v mnoha ohledech, všechny mají společný alespoň v určité fázi nekontrolovatelný buněčný růst buněk, které se vymkly kontrolním mechanismům pacientova organismu. Překotně a bez kontroly rostoucí buňky tvoří nádor. Zhoubné nádory mohou destruovat a ničit okolní tkáně a orgány. Mohou tvořit dceřiná nádorová ložiska v ostatních částech organismu.

Zhoubné nádory vyvíjející se ve varleti se nazývají nádory testikulární. Nádory varlat jsou velice zrádné v tom, že většina z nich vůbec nebolí. Většinou si pacient při samovyšetření či náhodou zjistí nějakou změnu na varleti. Varle se může zvětšit, ale i zmenšit, může se objevit hrbolek či jakákoliv jiná změna povrchu varlete, někteří muži necítí bolest, ale v zásadě jakýsi pocit dyskomfortu a podobně. Ovšem i u nádoru se může objevit bolestivost, většinou má charakter jakéhosi táhnutí v tříslu nebo šourku, nebo náhlé tlakové bolesti při krvácení do nádoru varlete. Každá změna, kterou si všimneme na varleti, by nás měla vést k návštěvě urologa nebo praktického lékaře. Léčba zhoubných nádorů varlat je na velmi vysoké úrovni a mnoho pacientů má šanci na trvalé vyléčení – kritický je zde čas, kdy muž s návštěvou lékaře otálí, nechá maligní proces růst a metastazovat, a tím se vystavuje zbytečnému riziku.

Zdroj: Bolest varlat

Svědění ovlivňující kůži šourku

Ekzém

Je chronické kožní onemocnění projevující se svěděním, zánětem, zarudnutím a otokem kůže. Na ekzém není žádný lék, proto by se s ním mělo zacházet tak, aby nedocházelo k jeho dalšímu rozšíření.

Extramammary Pagetova choroba

Jedná se o rakovinu kůže, která vypadá podobně jako ekzém, vyrážka se objevuje v oblasti třísel a anální kůže. Pokud vyrážka nereaguje na danou léčbu, je zapotřebí zjistit, jestli příčinou není vážnější stav.

Zdroj: Rada proti svědění varlat

Bolest varlat na dotek

Bolest varlat na dotek může být způsobena zánětem. Varle může být postiženo zánětem, spíše je však postiženo nadvarle. Typickými příznaky jsou především bolestivost, otok na postižené straně, zduření nadvarlete. Infekce se může přenést při kapavce a jiných onemocněních, které postihují močovou trubici a prostatu. Léčba spočívá především v podání antibiotik. Samozřejmě bolest varlat může způsobit i přílišná sexuální aktivita nebo naopak dlouhá sexuální abstinence.

Zdroj: Bolest varlat

Příznaky rakoviny prsu a jak rakovina prsu vypadá

Okem patrné změny prsu:

  • Změna ve velikosti či tvaru prsu může ukazovat na počátek rakoviny prsu.
  • Vtažení bradavky také napovídá o zhoubném bujení v prsu.
  • Otok, šupinatění, zarudnutí či „pomerančový“ vzhled kůže prsu také může být příznakem rakoviny prsu.

Pohmatem patrné změny zahrnují:

  • Hrbolek či ztluštění v části prsu nebo poblíž prsu, i v podpaždí může být projevem nádoru v prsu.
  • Přílišná citlivost bradavky také nasvědčuje na možnou rakovinu prsu.

Fotografie jak vypadá rakovina prsu se svými příznaky:

  • Ukázky toho, jak se rakovina prsu projevuje, jsou vidět na fotografiích zde.
  • Fotografie šupinatění prsu při rakovině prsu jsou vidět zde.
  • Fotografie symbolu rakoviny prsu jsou vidět zde.

Zdroj: Jak poznat rakovinu prsu


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Michal Vinš


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP