Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

JAK RYCHLE SNÍŽIT HOREČKU

OBSAH

Léčba horečky

Horečku snižujeme podáváním přípravků obsahujících například paracetamol nebo ibuprofen, případně aplikujeme chladný zábal nebo sprchujeme v chladné vodě (pozor na sekundární podchlazení u dětí!). Pouze pokud horečka není zvládnutelná uvedenými prostředky, obracíme se na lékaře.

Zdroj: Rady jak na horečku

Poradna

V naší poradně s názvem JAK RYCHLE SNÍŽIT HLADINU CUKRU V KRVI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vera.

Potrebuju radu abych srazila cukr ani boruvky ani zeli tak co dal dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Cvičení je rychlý a účinný způsob, jak snížit hladinu cukru v krvi co nejrychleji. Cvičení může snížit hladinu cukru v krvi po dobu 24 hodin nebo i déle po jeho skončení. Je to proto, že po cvičení je vaše tělo citlivější na inzulín. Fyzická aktivita způsobuje, že tělo využije glukózu jako energii. V důsledku toho buňky dodávají glukózu do svalů a hladina cukru v krvi obvykle klesá. Aby to fungovalo, potřebujete formu cvičení, která rozpumpuje vaše srdce rychleji než obvykle. To může být třeba chůze rychlým tempem, jízda na kole do kopce nebo dřepy.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jak rychle snížit hladinu cukru v krvi

Příznaky horečky

Zvýšená tělesná teplota není nemoc, nýbrž příznak, který může signalizovat přítomnost choroby. Je součástí boje organismu proti původcům infekce a podporuje vylučování toxických látek. Horečku způsobuje celá řada činitelů, mimo jiné dehydratace, přepracování, včelí či komáří bodnutí, alergická reakce, otrava, rakovinné bujení, bakteriální nebo virová infekce. Buňky imunitního systému po rozpoznání nepřátelského agens uvolní bílkoviny, které zprostředkují informaci do části mozku zvané hypothalamus o potřebě zvýšit tělesnou teplotu. Horečku tedy není vhodné okamžitě potlačit, zejména nepřesahuje-li 40 °C či netrvá-li déle než 3 dny. V některých případech se dokonce doporučuje zvýšit tělesnou teplotu například horkou koupelí, aby se urychlil průběh onemocnění. V některých zahraničních nemocnicích se umělé vyvolávání horečky využívá i při léčbě chronických onemocnění (například rakoviny).

Zdroj: Rady jak na horečku

Poradna

V naší poradně s názvem JAK RYCHLE SNÍŽIT HLADINU CUKRU V KRVI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vera.

Mam rotoped a ani nepomaha mam jeste nemocnou pater a v unoru na 4 operaci patere a picham inzulin mam si pridat jednotky dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nelze takto přes internet měnit dávkování inzulínu, na kterém závisí váš život. Ani vy byste neměla očekávat takové rady, natož je následovat. Pokud používáte inzulín a máte potřebu ještě více snížit krevní cukr, tak musíte komunikovat se svým lékařem, který zná váš zdravotní stav. Zavolejte mu a poraďte se s ním na dalším postupu.
Pokud máte příznaky spojené s vysokým krevním cukrem, jako je:
- zmatek
- ketony v moči, diagnostikovaný pomocí testovacího proužku
- nadměrná žízeň
- časté močení
- nevolnost
- dušnost
- bolest břicha
- zvracení
V těchto případech potřebujete okamžitou lékařskou pomoc a měla byste kontaktovat linku 112. Samovolné změny v léčbě mohou ohrozit váš život a vy přeci ještě umřít nechcete, že ne?

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jak rychle snížit hladinu cukru v krvi

Jak snížit cukr v krvi v těhotenství

Odpověď na tuto otázku je jednoduchá – je potřeba snížit spotřebu cukru. To je hlavní cesta, jak požadovaného stavu dosáhnout. Důležité je i snížit příjem škrobových sacharidů, které se v těle změní na cukr.

Zdroj: Jak rychle snížit hladinu cukru v krvi

Diskuze

V diskuzi JAK RYCHLE SNÍŽIT HLADINU CUKRU V KRVI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vera.

Potrebuju radu abych srazila cukr ani boruvky ani zeli tak co dal dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Vera.

Dekuji tak tohle nemam pivham inzulin rano a vecer zitra si doktorve zavolam dekuji co rikste na yen Diaben

Zdroj: diskuze Jak rychle snížit hladinu cukru v krvi

Čím snížit cukr před odběrem krve

Zaručených rad na snížení cukru co nejrychleji před odběrem naleznete na internetu opravdu velkou řadu, ale tyto rady jsou často zavádějící. Možná si díky nim snížíte rychle hladinu cukru, ale opravdu jen na krátký čas. Uvědomte si, že jedině režimová opatření, která jsou nastavena při léčbě cukrovky, prospívají vašemu organismu. A pokud se s nimi neztotožníte, tak problém s cukrovkou nevyřešíte. Je to vaše zdraví a vaše zodpovědnost!

Zdroj: Jak rychle snížit hladinu cukru v krvi

Poradna

V naší poradně s názvem CO DĚLAT KDYŽ MÁ VÁŠ PEJSEK HOREČKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel No co teda delat?.

ale co delat?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Při horečce je potřeba, aby pejsek hodně pil. Umístěte misku s vodou hned vedle místa, kde pes odpočívá. Když pes nemá snahu pít, tak mu udělejte kuřecí vývar a vychlazený a bez kostí mu ho dejte. Také krmení je v této době důležité a pes by měl každý den přijmout dostatek potravy. Když nemá chuť na pevnou stravu, tak zkuste konzervu a nebo zase masový vývar i s masem bez kostí. Pokud má pes vysokou horečku a vy s ním nemůžete zajít k veterináři, tak nejlepší domácí pomoc na horečku je psa vykoupat ve vlažné vodě po dobu přesně dvou minut. Voda nesmí být studená a čas nesmí překročit uvedenou dobu. Když to nepovede ke snížení teploty, tak psa na několik minut obložte ledem od zadních nohou až k hlavě. Vždy nezapomeňte psa osušit, aby nezůstával dlouho mokrý. Když se takto nepodaří horečku snížit do prvních 24 hodin, tak bude nezbytná návštěva veterináře, který zjistí příčinu a předepíše vhodnou léčbu. Nejčastěji to jsou antibiotika a nebo nesteroidní protizánětlivé léky.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Co dělat když má váš pejsek horečku

Jak se dá rychle snížit vysoký krevní tlak

Ještě před nasazením léků lékař ve většině případů doporučuje změnu životního stylu: Máte-li nadváhu, pokuste se zhubnout. Srdce člověka s nadbytečnými kilogramy se totiž mnohem více namáhá a tato práce navíc způsobuje zvýšení krevního tlaku. Proto zhubnutí vede i ke snížení tlaku. Dále se snažte snížit každodenní stres a napětí. Naučte se relaxační techniky (například autogenní trénink, jóga). Omezte spotřebu soli pod 5 g denně. Toto opatření vede ke snížení krevního tlaku o 5 mm Hg a organismus též lépe reaguje na léčbu léky. Díky tomu může lékař v některých případech dokonce snížit jejich dávkování. A čím menší dávky léků, tím méně vedlejších účinků. Snažte se rovněž pravidelně věnovat vytrvalostním sportům, a to 3─5x týdně 20─60 minut. Mezi vytrvalostní sporty patří rychlá chůze, běh, cyklistika, jízda na běžkách a turistika.

Zdroj: Jak rychle snížit vysoký krevní tlak

Léky na vysoký tlak

Zde můžete vidět seznam léků na vysoký krevní tlak.

Zdroj: Jak rychle snížit vysoký krevní tlak

Diskuze

V diskuzi JAK ZAMASKOVAT ALKOHOL V DECHU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milča.

Rychlé a hluboké dýchání. To je způsob, kterým můžete ovlivnit dechovou zkoušku na přítomnost alkohlu v krvi. Rychlé a hluboké dýchání je jedna z nejúčinnějších metod, jak snížit obsah alkoholu v dechu. Rychle proudící vzduch totiž plíce od alkoholových výparů mírně vyčistí. Podle odborných testů se tak dá snížit obsah alkoholu v dechu až o 20 procent. Efekt trvá ale jen několik sekund. Je třeba prodýchávat opravdu zhluboka, ale decentně, abyste na sebe při kontrole neupozornili a policistům tak nebylo na první pohled jasné o co se snažíte...

Podle posledních poznatků je vhodné se vymluvit na právě nedeávné a opakované použití ostřikovače skel. Směs do ostřikovačů obsahuje alkohol a ten se při stírání předního skla dostává větráním do vozu a zvyšuje hladinu alkoholu v dechu. Řidič má v tomto případě právo před dechovou zkouškou se hluboce prodýchat na čerstvém vzduchu, aby jakoby výpary z ostřikovače vydýchal. Tohoto práva je možno využít právě když víte, že jste před jízdou pili a potřebujete snížit hladinu alkoholu v dechu. Takže bezprostředně před dechovou zkouškou a přímo před policisty pětkrát hluboce nadechnout a vydechnout a potom hned se stejnou razancí nafoukat do alkoholového testeru.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Jak zamaskovat alkohol v dechu

Hodnoty vysokého tlaku v těhotenství

Hodnoty vysokého krevního tlaku v těhotenství v klidu jsou při opakovaném měření vyšší než 140/90.

Zdroj: Jak rychle snížit vysoký krevní tlak

Diskuze

V diskuzi CO SPUSOBUJÍ ZAVRATE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr zmrzlik.

pri rychlem pohybu pri zmene tela nap. rychle postavení rychle otocení se na par sekund zamota hlava

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Co spusobují zavrate

Pomůže na rychlé snížení Gurman Diamizin?

Tento doplněk stravy dle zkušeností uživatelů perfektně zabírá na udržení normální hladiny cukru. Potlačuje chuť na sladké a tím drží hladinu cukru v krvi v normě a zároveň tím napomáhá redukci váhy.

Zdroj: Čím snížit cukr před odběrem krve

Diskuze

V diskuzi JAK RYCHLE SE ŠÍŘÍ SVRAB? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavel.

Dobrý den. Udělalo se mi několik ohnisek vyrážky po těle, vypadá to na svrab (zdvojené pupínky, svědění atd), i když ne v místech typických pro svrab. Mám to na rameni, v oblasti kostrče a na podbřišku, také na jednom kotníku. Teď je víkend, ihned v pondělí se chystám k lékaři. Některé vyrážky už mám delší dobu a nenapadlo mne, že by to mohl být svrab, protože se to nešíří moc rychle. Nevíte někdo, jak rychle se svrab po těle rozšiřuje? Děkuji.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Jak rychle se šíří svrab?

Dieta na vysoký tlak

Při dietě, která má pomoci snížit vysoký krevní tlak, se doporučuje konzumace bílého masa, zejména drůbeže a ryb, jež obsahují omega 3 mastné kyseliny s antisklerotickým účinkem (týdenní dávka ryb by měla být alespoň 2 x 200 g). Dále jsou vhodné kvalitní rostlinné oleje (za studena lisovaný olivový, sezamový či lněný olej), potraviny s větším množstvím vlákniny (především zelenina a ovoce), tmavý chléb a jiné tmavé pečivo, dalamánky, celozrnné těstoviny, rýže natural, čerstvé šťávy z červené řepy, karotky, celeru, petržele, špenátu, citrusových plodů a rybízu. A nepostradatelný je již zmíněný česnek.

Zdroj: Jak rychle snížit vysoký krevní tlak

Diskuze

V diskuzi ČÍM SNÍŽIT GGT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr.

ahoj
mám zvýšené hodnoty GGT, čím se dají snížit???

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Čím snížit ggt

Kdy je tlak vysoký

Krevní tlak je síla, kterou působí krev na cévní stěny. Podle nejnovějších doporučení Světové zdravotnické organizace má normální krevní tlak hodnoty pod 130/85 mm Hg, za optimální se považují hodnoty mírně pod 120/80 mm Hg. O vysokém krevním tlaku lze hovořit tehdy, když lékař nejméně při dvou oddělených měřeních zjistí hodnoty vyšší než 140/90 mm Hg.

Zdroj: Jak rychle snížit vysoký krevní tlak

Poradna

V naší poradně s názvem DOTAZ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Aneta.

Dobry den chci se zeptat beru antibiotika Cotrimoxazol AL forte ale mam horecku mohu to kombinovat s Coldrexem Dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Při užívání antibiotika Cotrimoxazol AL forte by se na bolest a na horečku neměly používat přípravky s obsahem ibuprofenu, diklofenaku, naproxenu a kyseliny acetylsalicylové. Na horečku je možné užít jen paracetamol. Coldrex v sobě obsahuje právě paracetamol, ale bohužel také vitamín C, který společně s těmito antibiotiky škodí ledvinám a proto není vhodné užívat Coldrex a Cotrimoxazol AL forte dohromady. Na snížení herečky použijte raději samotný Paralen.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Dotaz

Jak stabilizovat hladinu cukru v krvi na delší dobu

Základem úpravy a stabilizace hladiny krevního cukru je zdravá strava s vysokým podílem vlákniny, aby se glukóza uvolňovala pomaleji. V kombinaci zdravé stravy s konzumací přírodních pomocníků dochází k významnému synergickému efektu. Nejenom že snížíte zvýšenou hladinu cukru, ale zároveň také budete účinně hubnout.

Zdroj: Jak rychle snížit hladinu cukru v krvi

Octový zábal na nohy

Namočte utěrku do octa nebo octové vody a přiložte si ji na nohy. Nechte půl hodiny působit. První pozitivní účinek se dostavuje za 15–20 minut. Nenechávejte si zábal ale déle než hodinu, protože ocet je kyselina a může způsobit kožní problémy.

Princip účinku

Ocet je velmi účinné antiseptikum, působí silně protizánětlivě a příjemně chladivě. Stejně jako tvarohové zábaly snižují i „octové ponožky“ horečku. Za dvě hodiny se tělesná teplota díky zábalu sníží přibližně o jeden stupeň.

Na co účinkuje

Ocet vytahuje horko z těla, octové obklady se dávají na končetiny, či přímo na kotník proto, že snižují horečku a otok.

Zdroj: Zábaly proti horečce

Snížení hladiny kreatininu

Osoby s vysokou hladinou kreatininu trpí rizikem dehydratace, poškozením srdce a ledvin, dokonce i smrti. Chcete-li snížit úroveň kreatininu, zde jsou možné způsoby:

  • Člověk by měl snížit příjem kreatinových doplňků.
  • Pijte co nejvíce tekutin, jak je to možné, protože močením můžete snížit hladinu kreatininu.
  • Vždy kontrolujte úroveň kreatininu pomocí krevních testů, podle nich přesně poznáte, zda je tato látka vylučována správně z těla.
  • Jezte dietní jídla, která prospívají ledvinám a nezatěžují je.
  • Pokud hladina kreatininu není snížena dietou ani léky, lékaři mohou diagnostikovat selhání ledvin, pacient by v tomto případě musel podstoupit dialýzu.

Zdroj: Jak snížit kreatinin v krvi

Horečka

Při měření teploty pamatujeme na to, že v konečníku a v ústech je teplota vyšší až o 0,5 °C než v podpaží. O zvýšené teplotě (subfebrilii) mluvíme, pohybuje-li se její hodnota v rozmezí 37–38 °C. Normálně se objevuje po tělesné námaze, jinak je nejčastěji příznakem virového onemocnění. Při teplotě nad 38 °C mluvíme o horečce a teplotě nad 40 °C o hyperpyrexii. Takový stav, je-li navíc doprovázen třesavkou (zimnicí) při nástupu horečky, svědčí obvykle pro bakteriální onemocnění. Horečku lze krom měření teploměrem rozpoznat také podle planoucích tváří a lesklých očí. Vysoká tělesná teplota se může dále objevovat u celkového přehřátí organismu. Na vině mohou být i závažné alergické reakce, choroby pojivové tkáně a nádorová onemocnění (u těchto nebývá přítomna třesavka). V určitém počtu případů se příčinu horeček nepodaří zjistit.

Zdroj: Rady jak na horečku

Octový versus octanový zabal

Octan jako takový má stahující, svíravý a lehce chladivý účinek, tlumí pocení. Působí také protisvědivě a má mírné dezinfekční účinky. Takto ovšem působí jen na místě aplikace a není zde jistota, zda by celkově snížil horečku. Dříve se octanový zábal používal při otoku kotníku. Octan hlinitý nelze nahradit octem.

Více se dozvíte zde.

Kdy zábaly nedávat:

  • Když má nemocný studené končetiny, zimnici nebo studenou, takzvanou „husí“ kůži obecně.
  • Při různých kožních nemocech – infekcích, ekzémech, lupénce a podobně.
  • Starší lidé obecně by měli zábal konzultovat s lékařem.
  • Nevhodný je také například pro kardiaky nebo epileptiky.

Doporučení

Pokud máte horečku, nemusíte se shánět po ručnících ani houbě, ale budete potřebovat o to více vody. Horečka se dá dobře snížit koupelí. Do vany se napustí voda o dva stupně chladnější, než má pacient teplotu – studenější voda by byla nepříjemná. Postupně pak můžeme připouštět chladnou vodu tak, aby měla teplotu kolem třiceti stupňů. Nepoužíváme ale nikdy vodu studenou!

Neochlazujte tělo déle než pět až deset minut. Dospělý nemocný se do ní může ponořit na deset až patnáct minut. U dětí má být ve vaně přibližně maximálně pět centimetrů vody a dítěti se vodou polévají trup a končetiny.

Jestli máte raději sprchu než koupele, vsaďte na ni i při nemoci. Dospělému je sprcha obvykle i příjemnější než jakýkoliv zábal. Teplotu vody si nemocný může stejně jako při koupeli sám regulovat podle toho, jak studenou vodu ještě zvládne. Délka sprchování by ale podle odborníka neměla přesáhnout čtvrt hodiny. U dětí od čtyř let stačí maximálně čtyři minuty.

Zdroj: Zábaly proti horečce

Jak poznám, že mám vysoký krevní tlak

Vysoký krevní tlak nebolí ani nemusí být provázen konkrétními příznaky. Prvními symptomy mohou být závratě, bolest hlavy, únava, nervozita. Asi u 90 % populace není známa příčina vysokého krevního tlaku. Ví se, že mezi faktory zvyšující riziko hypertenze patří strava s vysokým obsahem sodíku, nedostatek pohybu, stres, obezita a dědičnost. Muži jsou k vysokému krevnímu tlaku dvakrát náchylnější než ženy.

Při neléčení vysokého krevního tlaku hrozí poškození srdce, ledvin, očí a cév (konkrétně: infarkt myokardu, mozková mrtvice, selhání ledvin, cévní postižení oka, ateroskleróza).

Nejdůležitějším vyšetřením v případě podezření na vysoký krevní tlak je jeho změření. Aby byly výsledky měření opravdu prokazatelné, doporučuje se opakované měření nebo dlouhodobé měření během celých 24 hodin.

Zdroj: Jak rychle snížit vysoký krevní tlak


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Gabriela Štummerová


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP