Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

JAK SE POZNA INFARKT

OBSAH

Může být infarkt bez příznaků

U některých nemocných může naopak proběhnout infarkt zcela bez příznaků (zejména u diabetiků, kteří mívají obecně menší vnímání bolesti kvůli postižení periferních nervů), jindy jsou příznaky velmi mírné a rozpoznání infarktu je tak pro laika obtížné.

Zdroj: Jaký je tlak při infarktu

Diskuze

V diskuzi JAK POZNAM NEMY INFARKT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiří.

Dibry den chci se zeptat kdyz se chvilemi potim a pak zase ne muze se jednat o infarkt? Dekuji za info s pozdravem pan Zikmund

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Jak poznam nemy infarkt

Jak dlouho trvá infarkt

Tak to je otázka, na kterou není odpověď. Více než 40 % infarktů může u lidí proběhnout bez toho, aby si jich dotyční vůbec povšimli. Podle vědců si infarkt neuvědomí dokonce více než polovina žen a asi třetina mužů. Důvody toho, proč si tak vysoké procento lidí infarkt ani neuvědomí, spočívají v tom, že symptomy těchto infarktů bývají méně typické. Nemocný nemusí například pociťovat jinak obvyklé bolesti hrudníku. A proč infarkt neregistrují častěji ženy než muži? Ženy mohou cítit bolest ramen místo bolesti hrudníku. Někdy si také myslí, že měly silnou chřipku, jejíž rekonvalescence trvá dlouho.

Zdroj: Jaký je tlak při infarktu

Poradna

V naší poradně s názvem JAK SE POZNÁ PARKINSONOVA NEMOC se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hlavatý Ladislav.

Prosím, jak se pozná Parkinsonova nemoc?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Častým projevem parkinsonovy choroby jsou třes či pocity únavy a ztuhlosti v končetinách a zádech. Také křeče, častější zácpa a problémy se spaním. Následuje zpomalení chůze a zhoršená mimika. Jedním z prvních varovných signálů může být klidový třes rukou, zhoršení čichu a chuti. Zpočátku může třes postihnout jen jednu končetinu a teprve postupem času postihuje obě strany. Často třesem trpí horní a dolní končetiny křížem, tedy například pravá ruka a zároveň levá noha. Parkinsonický třes může zachvátit taky jazyk, rty a krk.
Onemocnění se potvrdí vyšetření mozku lékařem neurologem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jak se pozná parkinsonova nemoc

Obrázky

Zde můžete vidět fotografie zachycující příznaky onemocnění dnou.

Zdroj: Jak se pozná dna

Poradna

V naší poradně s názvem VODA NA PLICÍCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiřina Horáčková.

Jakým vyšetřením se pozná voda na plicích?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pleurální výpotek, někdy označovaný jako „voda na plicích“, je nahromadění přebytečné tekutiny mezi vrstvami pleury mimo plíce.
Voda na plicích nemusí mít žádné příznaky a často se zjistí až z rentgenového snímku. U některých pacientů ale byly hlášeny příznaky jako bolest na hrudi, suchý, neproduktivní kašel, dušnost nebo obtížné, namáhavé dýchání, ortopnoe (neschopnost snadno dýchat, pokud osoba nesedí vzpřímeně nebo nestojí vzpřímeně).
Jak se diagnostikuje pleurální výpotek?
Mezi testy, které se nejčastěji používají k diagnostice a hodnocení pleurálního výpotku, patří:
- Rentgen hrudníku,
- Počítačová tomografie (CT) skenování hrudníku,
- Ultrazvuk hrudníku,
- Thoracentéza (jehla zasunutá mezi žebra pro získání biopsie nebo vzorku tekutiny),
- Analýza pleurální tekutiny (vyšetření tekutiny odebrané z pleurálního prostoru).
Pokud pleurální výpotek zůstal nediagnostikován navzdory předchozím, méně invazivním testům, lze provést torakoskopii. Torakoskopie je minimálně invazivní technika, při které se využívá malé kamerky zasunuté do pleurálního prostoru. Provádí se v celkové anestezii. Tato metoda umožňuje nejen vizuální hodnocení pohrudnice, ale často umožní i léčebný zásah.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Voda na plicích

Subjektivní příznaky infarktu

Subjektivní příznaky infarktu se dělí do dvou skupin:

  • Němý infarkt myokardu – pacient nemá žádné subjektivní příznaky.
  • Akutní infarkt myokardu – bolest za hrudní kostí palčivého charakteru, která je velice intenzivní a může trvat od pár desítek minut až několik hodin. Bolest se ve většině případů šíří do levého ramene, lopatky až krku. Vyskytují se příznaky jako nadměrné pocení, především studený pot, nevysvětlitelný strach ze smrti, závratě, mdloby. Objevuje se nevolnost s pocity na zvracení, pocit úzkosti a dušnosti. Nemocný má problém se nadechnout. Charakteristická je bledá barva kůže, zejména na tváři.

Zdroj: Jak poznám infarkt

Diskuze

V diskuzi KREVNI USAZENINY A ACYPYRIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Josef.

....mam na mysli krevni usazeniny v cevkach v mozku, kde se ucpe prokrvovani casti mozku a lide tomu rikaji mrtvice.
Acylpyrin ma schopnost ucpane cevky procistit?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Flekova Zdeňka.

Nevím o tom nic,ale moc by mě to zajímalo.Mám totiž ateriosklerozu(je to ucpávání cév.Taťka mi zemřel na infarkt v 55letech.Jestli můžete poraďte.Moc děkuji Fleková Zdeňka

Zdroj: diskuze Krevni usazeniny a acypyrin

Foto svrabu

Zde můžete vidět další fotografie s příznaky onemocnění svrabem: svrab foto.

Zdroj: Jak se pozná svrab

Diskuze

V diskuzi JAK SE POZNA PRECHOD U ZENY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.

Dobry den chtela jsem se zeptat jestli to muze byt prechod nebo neco jineho je mi 43 let a uz 3 tyden mam slabou menstruaci je to spise spineni boleji me zada dekuji za vasi odpoved

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana.

Dobrý den, pokud tři týdny špiníte, tak by bylo dobré neotálet a navštívit gynekologa.

Zdroj: diskuze Jak se pozna prechod u zeny

Co se stane, když nic neudělám?

Čas hraje v případě infarktu zásadní roli. Pokud pacient nedostane okamžitou odbornou pomoc, tak již zhruba po 20 minutách začíná srdeční sval odumírat. Do šesti hodin odumře kompletně. Infarkt je až 5x častější u mužů než u žen. S přibývajícím věkem jeho riziko narůstá. Mnoho úmrtí na infarkt myokardu, stejně tak jako mnoho závažných postižení srdečního svalu, je dáno zbytečným váháním a rozpaky nad přivoláním pomoci. Vzniklé příznaky nikdy nepodceňujte. Není-li infarkt srdce správně a včas léčen, může vzniknout výduť srdeční komory. Ta představuje balónovité vyklenutí zeslabené stěny srdečního svalu v místě infarktu s následným zhoršením srdeční funkce. Důsledkem je jeho selhávání. Ještě horší eventualitou je prasknutí srdce. Prevencí infarktu je zdravý životní styl, vyvarování se stresových situací, dostatek pohybové aktivity a nekouření.

Zdroj: Jak poznám infarkt

Poradna

V naší poradně s názvem PROBLÉM S BRNÍCÍ LEVOU RUKOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel JUDr. František Prorok.

Dobrý den,, chtěl bych se poradit o mém problému. V pátek mne asi ve 20.00 hodin přepadla náhlá slabost s pocitem na zvracení a až svíravým pocitem silného brnění levé paže. Nepotil jsem se - uvedu, že jsem parkinsonik, již šestý rok, jsem diabetik II. stupně, prodělal jsem asi před dvaceti lety němý infarkt bez následků, zjištěno pouze zúžení cév asi z 1/3.
Pocit na zvracení odezněl poměrně rychle, trvá brnění v levé ruce nestejné intenzity, zhoršila se znatelně chůze. Lze považovat tyto znaky za slabý infarkt nebo doporučujete návštěv jiného specialisty, děkuji za odpověd,ˇProrok.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nejprve byste měl navštívit svého praktického lékaře, protože on zná dlouhodobě váš zdravotní stav a může lépe rozpoznat co se vám v pátek stalo. Může zde být několik různých příčin a každou z nich vyšetřuje jiný specialista. Než byste se vlastním hledáním dostal k tomu správnému, tak by mohlo být pozdě. Neodkládejte to a běžte k praktickému lékaři co nejdříve.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Poceni a bolest leveho ramene

Co může ukázat vyšetření krve

Při podezření na dnu lékař odebere krev a moč. Může tak vyhodnotit hladinu kyseliny močové. Případně doporučí punkci kloubu a z odebrané tekutiny zjišťuje hladinu soli.

Zdroj: Jak se pozná dna

Poradna

V naší poradně s názvem CHLORELLA A JEJÍ NEGATIVNÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Habrová Milena.

Přeji hezkýden

užívám walfarin ,můžu užívat k tomu Chlorellu.V lékarně mě jí prodala, ale jestli jí můžu nebo né, to neuměla odpovědět, díky za odpověd

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Já bych chlorellu společně s warfarinem nedoporučoval. Může vám po chlorelle zhoustnout krev a mohla byste z toho mít trombózu, infarkt nebo mrtvici. Zkuste na detoxikaci raději nějakou osvědčenou detoxikační dietu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Chlorella a její negativní účinky

Co může být příčinou

Ostrá bolest mezi lopatkami může, ale nemusí signalizovat ischemickou chorobu srdeční. Přibližně 30 % lidí, které postihne infarkt, necítí onen všeobecně známý a popisovaný tlak na prsou. Bolest mezi lopatkami se objevuje podobně jako ztížené dýchání, nevolnost či bolest čelisti. Jestliže se tyto příznaky u vás objeví (objeví se víc než jedna bolest), je dobré vyhledat pomoc co možná nejdříve. Svalová bolest bývá bolest tupá, naopak infarkt představuje spíše ostrý a překvapivý útok na tělo. V případě infarktu je důležité dostat se k lékaři včas, ideálně s doprovodem. Sami rozhodně neřiďte.

Zdroj: Bolest mezi lopatkami a nevolnost

Diskuze

V diskuzi KOLAGEN V POTRAVINÁCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marcela.

Hovězí maso není zrovna nejlepší! Možná, že hovězí kližka má velký obsah kolagenu, ale také má velký obsah transmastných kyselin, které způsobují infarkt nebo mrtvici. Tady je článek o tom, jak je hovězí maso jedovaté: www.ceskenemoci.cz/h…

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Vanda.

tento doplněk stravy jsem již vyzkoušela. Opravdu pokožka se stává hebčí díky přísunu kolagenu. I zdravá strava kolagen postrádá a proto mi pomohl k hebčí pokožce tento doplněk stravy.Kolagen FORTE se vstřebává snadněji.Osvědčil se mi kolagen FORTE od rosenpharmy, je běžně dostupný v lékárnách

Zdroj: diskuze Kolagen v potravinách

Angina pectoris

Infarktu většinou předchází onemocnění, které se označuje jako angina pectoris. Anginu pectoris řadíme stejně jako infarkt mezi ischemické choroby srdeční, pro něž je typické špatné prokrvení srdce, které může být způsobeno buď nedostatečným přísunem kyslíku, nebo zvýšenou spotřebou kyslíku srdcem při zátěži. Zužování věnčitých (koronárních) tepen aterosklerotickým procesem může mít různé klinické projevy, které se shrnují pod společný název ischemická choroba srdeční (ICHS). Jejím nejznámějším projevem je infarkt myokardu, častějším a hlavně dlouhodobým projevem jsou svíravé bolestivé pocity na hrudi, které se označují jako anginózní bolesti neboli stenokardie. Zásadní rozdíl mezi infarktem a anginou pectoris je ten, že při angině nedochází k odumírání srdeční tkáně.

Zdroj: Jak bolí angina pectoris

Poradna

V naší poradně s názvem RAKYTNÍK - JEHO PĚSTOVÁNÍ A VYUŽITÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Romana Boxanová.

Dobrý den,
Mohu se zeptat jak se pozná samec a samice rakytníku? Jaký je rozdíl? Děkuji Boxanová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Když se rostliny rakytníku pěstují ze semen, je vlastně nemožné rozeznat, zda jsou samčí nebo samičí po dobu 3-4 let po vysetí, dokud se jim nevytvoří poupata. Z tohoto důvodu se rostliny rakytníku obvykle množí z řízků nebo pomocí výhonků z mateřských rostlin spíše než ze semen. Řízky jsou vždy stejného pohlaví jako rostlina, ze které jsou odebrány.
Samec vytváří nahnědlé květy, které produkují větrem distribuovaný pyl. Samčí květy mají okvětí složené ze 2 volných blanitých kališních lístků, obsahují 4 tyčinky a jsou uspořádány v drobných hlávkách. Oproti tomu samičí květy mají kalich trubkovitý, zakončený 2 laloky, obsahují jediný jednopouzdrý semeník a jsou uspořádány v drobných hroznech.

Zdroj: diskuze Rakytník - jeho pěstování a využití

Jak poznat záchvat dny

Akutní záchvat dny nastupuje velmi rychle. Má za následek velkou citlivost a bolestivost kloubu. Prvním postiženým kloubem bývá nejčastěji palec u nohy. Palec napuchne, zčervená, je přecitlivělý na dotek a kůže je leskle napnutá. U nemocného se velmi často objevuje zimnice a zvýšená teplota.

Zdroj: Jak se pozná dna

Diskuze

V diskuzi JAK SE POZNA PRECHOD U ZENY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel MARIE.

prosim o radu je 52 a uz tri tydny mam něsičky a vypada to že nechcou skončit sice nejsou silne ale stale je mam a to nemluvim o močovem měchiri mam co delat na zachod děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel MarieCermakova.

Mam jiz treti tyden menstruaci nekdy sulnejsi a nekdy slabsi je mi 50 let mam pritom bolesti bricha Dekuji

Zdroj: diskuze Jak se pozna prechod u zeny

Příznaky

Ucpané tepny většinou nezpůsobí žádné zjevné příznaky, takže problém je často přehlédnut, pokud nezpůsobí náhlý problém, jako je srdeční infarkt nebo mrtvice. Někdy se ale mohou objevit varovné signály toho, že je tepna ucpaná dříve, než způsobí vážnou událost. Například angina pectoris nastává, když dojde k ucpání cévy zásobující srdce. To může způsobit příznaky, jako je bolest na hrudi, dušnost, bušení srdce a pocení, které mohou být vyvolány fyzickou aktivitou. Přechodné ischemické ataky (TIA) nebo malé mozkové příhody se mohou objevit, když dojde k blokádě tepen postihující mozek. Příznaky mohou zahrnovat dočasnou slabost na jedné straně vašeho těla, ztrátu zraku v jednom oku nebo nezřetelnou řeč. Angina pectoris může být známkou toho, že vám hrozí srdeční infarkt, zatímco TIA je varováním, že vám hrozí závažná mozková příhoda.

Zdroj: Jak poznám ucpávání cév

Kdy navštívit lékaře?

Je třeba pozorovat místo kousnutí a reakci těla na kousnutí po kousnutí hmyzem. Silná reakce na bodnutí může ukazovat buď na alergii, nebo otravu krve – obojí by mělo být okamžitě lékařsky ošetřeno.

Naštěstí je otrava krve po bodnutí vosou nebo jiným hmyzem velmi vzácná – obvykle stačí bodnutí zchladit, dokud se příznaky jako bolest a svědění samy nezlepší.

Zdroj: Jak se pozná otrava krve po bodnutí hmyzem

Jak se pozná rakovina kostí

Onemocnění je velmi nebezpečné, protože se neprojevuje žádnými příznaky až do pozdních stadií onemocnění. V pozdních stadiích se objevují bolesti kostí a zlomeniny, které vznikají už při malém tlaku na kost. V konečné fázi nastupují klasické příznaky nádorového onemocnění, to je v době, kdy se metastáze rozšiřují po celém těle. Projevují se příznaky celkového onemocnění jako zvýšená horečka, pocení, hubnutí, slabost.

Zdroj: Rakovina kostí

Hodnoty krevního tlaku při infarktu

Vysoký krevní tlak (hypertenze) není sám o sobě onemocněním, ale závažným faktorem, který zvyšuje riziko onemocnění srdce a cév. Srdeční infarkt nastává tehdy, pokud se céva zcela a trvale uzavře nebo zúží. Pak dochází k velice silným a nepřestávajícím bolestem v hrudníku, s vyzařováním do levé ruky nebo do lopatky, k nimž se připojí i strach ze smrti. Může se však stát, že srdeční infarkt probíhá bez příznaků nebo jsou příznaky velmi mírné. Komplikací infarktu se smrtelnými následky je srdeční arytmie, respektive selhání srdce, kterému se však dá předejít včas začatou odbornou léčbou. V případě srdečního infarktu je tedy životně důležité, aby se postižený dostal okamžitě do nemocnice, kde mu bude odstraněno ucpání cévy. Následkem srdečního infarktu může dojít i k náhlé srdeční smrti. Zanedbaný vysoký krevní tlak poškozuje koronární cévy a urychluje proces kornatění cév. Většinou se vysoký krevní tlak ohlásí v pokročilejším věku, ale může být vyvolán i genetickou predispozicí, nadváhou a konzumací příliš slaných jídel. Pokud snížíme vysoký krevní tlak, uděláme významný krok k prevenci srdečního infarktu.

Zdroj: Jaký je tlak při infarktu

Příznaky

Dna se projevuje silnou bolestivostí kloubů, především na palci u nohy. Onemocnění postihuje také kotníky, kolena, zápěstí nebo klouby prstů ruky. Bolest nastupuje náhle, obvykle brzo ráno a je tak intenzivní, že pacienta nenechá spát a probudí ho. Kloub je červený, horký a extrémně citlivý na dotek. Kůže nad postiženým kloubem je tak vypnutá, že se až leskne, takzvaný zrcátkový fenomén. Soubor těchto příznaků – zvaný akutní dnavý záchvat – vzniká často při působení stresu, po úrazu, po nadměrné konzumaci potravin a alkoholu.

Zdroj: Jak se pozná dna

Jak se pozná rakovina krční mandle

Povrch nádoru má tendenci brzy vředovatět. Vždy když se nádor rozpadá, je tento jev doprovázen výrazným, pro okolí nesnesitelným zápachem z úst. Nemocní většinou přicházejí k lékaři s nádorem přesahujícím velikost 4 cm v průměru, což je známkou pozdního stadia onemocnění. Metastáze v lymfatických uzlinách bývají u 40 % pacientů s rakovinou hltanu. Problémem bývají skryté nádory, které postihují převážně mandle. Pacient nemá žádné obtíže, útvar roste a začne metastazovat do uzlin. Zvětšené, metastázemi postižené uzliny bývají prvním příznakem tohoto typu nádorů.

Zdroj: Rakovina krčních mandlí příznaky


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP