Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

JAK SE PROJEVUJE RAKOVINA KONEČNÍKU

OBSAH

7 příznaků rakoviny konečníku

Rakovina konečníku zpočátku nebolí, bolest konečníku se objevuje, až když se vyskytnou další projevy.

Příznaky:

  • změna pravidelnosti stolice;
  • průjem nebo zácpa;
  • krev nebo hlen ve stolici;
  • stolice z těla odchází v úzkém proužku;
  • zažívací problémy (nadýmání, křečovité bolesti břicha);
  • neúmyslná ztráta tělesné hmotnosti;
  • časté či bolestivé větry;
  • také se může objevit únava a pocit špatného vyprázdnění střeva.

Zdroj: Rakovina konečníku

Poradna

V naší poradně s názvem RAKOVINA TŘÍSLA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslav Nový.

Jak se rakovina třísla projevuje.děkuji za odpověd.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

V třísle se může vyvinout rakovina mízních uzlin, tak zvaný Hodgkingův syndrom. Mezi hlavní příznaky patří hrudky pod kůží, což je zvětšená lymfatická uzlina. Obvykle to nepřekáží, ale po pití alkoholu může být toto místo bolestivé. Hrudka se může časem zvětšovat, nebo se mohou objevovat nové hrudky poblíž nebo dokonce v jiných částech těla.

I jiné rakoviny mohou také způsobit oteklé lymfatické uzliny. Pokud máte zvětšenou lymfatickou uzlinu, zejména pokud jste v nedávné době neměli infekci, je nejlepší navštívit lékaře, aby byla příčina nalezena a léčena, pokud to bude potřeba.

Někteří lidé mají tzv. Příznaky B, kam patří:

Horečka (která může trvat několik týdnů) bez infekce
Mokré noční pocení
Ztráta hmotnosti bez vysvětlení (nejméně 10% vaší tělesné hmotnosti po dobu 6 měsíců)
Tyto příznaky jsou důležitou součástí diagnostiky a určují výhled do budoucna.

Obecné (nespecifické) příznaky

Svědění kůže
Pocit únavy (únava)
Ztráta chuti k jídlu
Někdy jediným příznakem může být pocit únavy po celou dobu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Rakovina třísla

Co je rakovina

Slovo „rakovina“ je nesprávným překladem původně v řečtině použitého slova karkinoma – tedy krabovina. Rakovina je onemocnění, při kterém dochází k nekontrolovanému růstu určité skupiny buněk. Obecně lze říci, že u každého typu buněk, jenž v lidském organismu existuje, může dojít k rakovinnému bujení. Nádorová onemocnění se dělí podle náležitosti buněk k určitým základním typům.

Zdroj: Jak se projevuje rakovina

Poradna

V naší poradně s názvem TVRDE VARLATA PO OPERACI TŘÍSELNÉ KYLY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mašek František.

Jsem po 12 operaci kyl a poslední mi chirurg v jedné nemocnici zřejmě něco přerusil a od té doby mám tvrde a bolestive varlata jsem sledovany na urologi a PSA mám negativní,jédna se o rakovinu?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Tvrdé a bolestivé varle bude následek nebo spíše pokračování těch Vašich mnoha kýl. Kýla se totiž může udělat i ve varleti a projevuje se právě zbytněním varlete a jeho bolestivostí. Nehledal bych zde hned rakovinu. Nechte si varlata vyšetřit ultrazvukem, aby se rakovina vyloučila a dál zůstaňte v péči Vašeho urologa.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Tvrde varlata po operaci tříselné kyly

Věk

Kolorektální karcinom většinou vzniká ve věku nad 50 let, výjimkou ale nejsou ani pacienti v mladém věku. Rakovina konečníku ve 20 letech je naštěstí jen výjimečným případem.

Zdroj: Rakovina konečníku

Poradna

V naší poradně s názvem PROČ PRASKAJÍ ŽILKY V KONEČNÍKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marcela.

při stolici mi praskají v konečníku žilky,a trochu krvácím.Toto se mi stává asi 3 krát do roku.Co mám dělat,abych tyto problémy neměla?
Děkuji Marcela

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Když se u vás objeví období krvácení z konečníku, tak do své stravy přidejte psilium. To vám zjemní stolici, která pak nebude tolik dráždit žilky v konečníku.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Proč praskají žilky v konečníku

Rakovina konečníku ve 20 letech

Věk není rozhodující. Jak již bylo napsáno výše, rakovina rekta se může objevit i v mladém věku. Nádor se může vyskytovat v některých rodinách častěji, přičemž je zásadním faktorem genetika, ale i stravovací návyky. Vedle toho je známo několik genetických poruch, v jejichž rámci se může karcinom vyskytovat. Pro to, že je nádor součástí nějakého genetického syndromu svědčí právě nízký věk nemocného (20–30 let).

Zdroj: Rakovina konečníku

Diskuze

V diskuzi MOKVÁNÍ A SVĚDĚNÍ KONEČNÍKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarda.

Delší dobu mě trápí mokvání a současné svědění konečníku. Zkoušel jsem Faktu,Dobexyl, ale nic nepomáhá. Krátkodobě mi pomáhá Pimafucort. Zhruba po týdnu se problémy stále vracejí. Co s tím?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana.

Dobrý den mám časté svědění u konečníku,bez mokvání.můžu poprosit o radu děkuji

Zdroj: diskuze Mokvání a svědění konečníku

Krvácení z konečníkurakovina

Nádor je závažné onemocnění. Jeho rizikem je to, že se některé projevy mohou podobat hemoroidům nebo nemusí být skoro vůbec pozorovatelný. Napovídajícími příznaky pak může být větší únava, noční pocení, hubnutí, snížená nebo změněná chuť k jídlu. Také proto je nutné jakýkoliv výskyt krvácení z konečníku nepodceňovat. V některých případech se nemusí jednat o rakovinu, ale o polypy ve střevech. Také ty je nutné řešit. Při rakovině konečníku je často krve ve stolici tak malé množství, že prostým okem nelze rozeznat. V takovém případě se hovoří o okultním krvácení.

Zdroj: Krvácení z konečníku

Diskuze

V diskuzi CO NA TO? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Maaarcy.

Co tak na alergii, která se projevuje jako senná rýma užíváte? máte něco osvědčenýho co fakt pomůže?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lucinka.

Podle jsou nejlepší kapky allergodil allergodil.drmax.cz/

Zdroj: diskuze Alergie

Jak se projevuje rakovina tlustého střeva

S rakovinou tlustého střeva je spojeno mnoho snadno rozpoznatelných symptomů. Problém je v tom, že se často neobjeví, dokud rakovina není v pokročilém stadiu.

Prvním příznakem je krev ve stolici. Ta se vyskytne, protože nádory krvácejí, takže když se nádor objeví na konci tlustého střeva nebo v konečníku, krev by měla být ve stolici jasně rozpoznatelná. Pokud je ale nádor na začátku tlustého střeva, krev uschne ještě dříve, než se dostane ven z těla, a proto ji neuvidíte. Mezi další symptomy patří průjem, zvracení nebo zácpa. V případě, že je nádor na konci tlustého střeva nebo v konečníku, může být pro přebytečný materiál velmi těžké dostat se skrz, což způsobí zácpu, nebo velmi tenkou až stužkovitou stolici. Nádor někdy může zablokovat tlusté střevo úplně a způsobí tak vnitřní překážku. To znamená, že střevem nic neprojde, a někdy nemůže do tlustého střeva proudit ani krev. Toto způsobuje velmi vážné a bolestivé křeče, které mohou být i příznakem perforace střevní stěny. Jedná se o velmi akutní stav a žádá si okamžitý zásah lékaře. Neplánovaný úbytek na váze je také jedním z příznaků, protože pokud tělo začne samo od sebe snižovat hmotnost, znamená to, že je chyba v metabolismu. V tomto případě je pak jasné, že nádor produkuje chemikálie, jež zrychlují metabolismus. Jak už bylo uvedeno, nádory krvácejí a ani si toho nemusíte všimnout. To může vést k poklesu hodnoty železa v krvi a k anémii, nedostatku kyslíku v krvi. Ta se projevuje slabostí a častou nadměrnou únavou.

Zdroj: Jak se projevuje rakovina

Poradna

V naší poradně s názvem VYHŘEZLÝ KONEČNÍK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.

Prosi o radu asi tri mesice u me stridani zacpy a prujmu nekdy neudrzeni stolice krev hlen ve stolici nekdy tuzkovite stolice pri tlaceni na stolici cervena boule i pri pohledu do zrcatka pri zatlaceni cervena boule.muze se jednat o vyhrez konecniku?dekuji moc za odpoved.ls

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pro srovnání s vašimi poznatky zde můžete vidět, jak vypadá prolaps konečníku, lidově výhřez konečníku: www.google.cz/images…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Vyhřezlý konečník

Objevuje se krvácení z konečníku u dětí

Proktitida je zánět konečníku a řitní krajiny. U dětí se nejčastěji vyskytuje v období dospívání. Příčinou zánětu mohou být některé nemoci, například Crohnova choroba, vředový zánět tlustého střeva, streptokoková infekce nebo sexuálně přenosné nemoci, v ojedinělých případech může být vyvolán ozařováním, léky používanými k léčbě problémů s konečníkem, alergií na potraviny, tuberkulózou, poraněním konečníku nebo chronickou zácpou. Toto onemocnění se mimo jiné projevuje krvácením z konečníku.

Krvácení z konečníku u dětí může dále způsobit tuhá stolice, roupy (jako důsledek škrábání v okolí konečníku), ale i konzumace určitého druhu potravin (zde se nejedná o krvácení, nýbrž o zabarvení stolice do červené barvy).

Zdroj: Krvácení z konečníku

Diskuze

V diskuzi UŠI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jif.

Mám to samé, u mě je to alergie na nějakou potravinu, která se projevuje svěděním v uších, teprve půjdu na podrobnější testy.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kristyna.

alergie .Mám taky .... alergie na vše krom psa hnus velebnosti ....svědí mně pravé .

Zdroj: diskuze Uši

Prognóza

Při včasném záchytu je prognóza dobrá, pětileté přežití je 80 %, při záchytu pokročilých forem je prognóza špatná, průměrná doba přežití je 11 měsíců.

Zdroj: Rakovina konečníku

Diskuze

V diskuzi SVĚDĚNÍ KŮŽE V HLAVĚ A SVĚDĚNÍ KONEČNÍKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel VILIAM ČONKA.

Chtěl bych zjistit z čeho mě stále svědí kůže v hlavě na zádech konečník a to snad celé tělo trpím s akné mám CHOPN

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Mája.

Na svědění konečníku používám hemostop.

Zdroj: diskuze SVĚDĚNÍ KŮŽE V HLAVĚ A SVĚDĚNÍ KONEČNÍKU

Nejčastější příčiny svědění konečníku u dětí

Onemocněním, které se projevuje svěděním konečníku u dětí, je již výše zmiňovaná infekce roupy. Pro tuto nemoc je dokonce svědění konečníku jediným příznakem. Onemocnění je typické pro děti, obzvláště pro dětské kolektivy. Zde nahrává nemoci i nízká úroveň hygieny. Úporné svědění nastává především v noci, kdy samička vylézá a klade vajíčka okolo řitního otvoru. Konečník dítě silně svědí, dítě se škrábe – vznikají ragády, které se mohou sekundárně infikovat. Dalším důsledkem je neklid dítěte a rovněž nespavost kvůli úpornému svědění. V tomto případě je nutná návštěva lékaře.

Zdroj: Svědění konečníku

Diskuze

V diskuzi PODRÁŽDĚNÍ KONEČNÍKU PO ROUPECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel VP.

Dobrý den, zajímalo by mne jestli po likvidaci roupů přípravkem Vermox, po první tabletě, může pokožka kolem konečníku být ještě pár dní podrážděná a svědit.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Podráždění konečníku po roupech

Prognóza u rakoviny jater

Rakovina jater je závažné onemocnění, které je v současné době nevyléčitelné. Dnešní medicína však dokáže život s tímto onemocněním prodloužit. Pokud není rakovina jater léčena, je doba přežití v horizontu šesti až devíti měsíců. Jestliže byla rakovina jater zaléčena, musí pacient doživotně chodit na pravidelné kontroly na onkologii.

Zdroj: Rakovina jater

Poradna

V naší poradně s názvem KDE BOLÍ SLINIVKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslav.

kde se nachází slinivka a jak se projevuje.děkuji za odpověd.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Tady je popsáno umístění slinivky břišní: www.ceskenemoci.cz/s…
Tady je popsáno jak se projevuje podrážděná slinivka: www.cukr-v-krvi.cz/p…

Zdroj: diskuze Kde bolí slinivka

Příznaky rakoviny děložního čípku

Rakovině děložního čípku mohou předcházet předrakovinná stadia, která jsou bezpříznaková a odhalitelná pouze pravidelnými gynekologickými kontrolami. Její časné stadium nezpůsobuje bolesti ani jiné těžkosti. Problémy se objeví až při zvětšování nádoru a jeho prorůstání do pochvy a jiných orgánů, například močového měchýře a konečníku. Nádorové buňky se mohou dostat i do vzdálenějších částí těla, například plic. To může trvat řadu let, někdy i 10–20 let, proto se vyskytuje převážně u žen mezi 45.–55. rokem života. Mezi hlavní příznaky rakoviny děložního čípku patří krvácení mimo menstruační cyklus, zapáchající výtok z pochvy bílé barvy, bolesti v oblasti pánve, dolní části hřbetu a nohou. Kvůli útlaku žil v pánevní oblasti se rovněž objevují otoky dolních končetin. Častá je bolest při pohlavním styku a obtíže při močení a vyprazdňování. V pozdějším období se rakovina projeví i hubnutím a únavou.

Zdroj: Jak se projevuje rakovina

Je nebezpečné slabé krvácení z konečníku

Slabé krvácení z konečníku je relativně častý příznak, který by se neměl podcenit a vždy by měl být konzultován s lékařem. Krev může být zjištěna buď při pohledu na stolici, nebo nalezena na rukavici při vyšetření konečníku prstem.

Zdroj: Krvácení z konečníku

Operace

V případě, že se nádor podaří diagnostikovat v časném stadiu, ve většině případů lékaři přistoupí k operaci a dojde k chirurgickému odstranění celého nádoru. 80 % pacientů se pak vrátí k běžnému životu. Ve druhém a třetím stadiu je kromě chirurgického zákroku nutná také chemoterapie a radioterapie (ozařování).

Operaci můžete vidět na videu.

Zdroj: Rakovina konečníku

Stadia kolorektálního karcinomu

  • Stadium 0: Nádor je omezen pouze na sliznici střeva.
  • Stadium I: Nádor se ze sliznice střeva dostává do hlubších vrstev stěny střeva.
  • Stadium II: Nádor může prorůstat celou stěnou střeva případně až do sousedních orgánů, nešíří se však do okolních uzlin a nejsou vzdálené metastáze.
  • Stadium III: Kromě stěny střeva nebo konečníku došlo k rozšíření nádoru do okolních uzlin, nedošlo však ke vzniku vzdálených metastází.
  • Stadium IV: Došlo ke vzniku metastází, nejčastěji v játrech nebo v plicích.

Zdroj: Rakovina konečníku

Výtok z konečníku v těhotenství

Při výtoku z konečníku v těhotenství je vhodné navštívit gynekologa, který provede výtěr z konečníku na mikrobiologické vyšetření, zda se nejedná o zánět bakteriálního původu. Konečník je možné mazat krémem Bepanthen sensiderm a dodržovat zvýšenou hygienu. Možné je i proktologické vyšetření konečníku.

Zdroj: Výtok z konečníku - příčiny

Rakovina jater metastázy

Metastázy rakoviny jater se nejčastěji šíří do plic, mozku nebo slinivky břišní. Ovšem mohou se vyskytnout také jinde. Tyto metastázy výrazně snižují šanci na přežití.

Zdroj: Rakovina jater


Autor obsahu

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP