Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

JAK SE PROJEVUJE RAKOVINA LEDVIN

OBSAH

Co je rakovina

Slovo „rakovina“ je nesprávným překladem původně v řečtině použitého slova karkinoma – tedy krabovina. Rakovina je onemocnění, při kterém dochází k nekontrolovanému růstu určité skupiny buněk. Obecně lze říci, že u každého typu buněk, jenž v lidském organismu existuje, může dojít k rakovinnému bujení. Nádorová onemocnění se dělí podle náležitosti buněk k určitým základním typům.

Zdroj: Jak se projevuje rakovina

Poradna

V naší poradně s názvem RAKOVINA TŘÍSLA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslav Nový.

Jak se rakovina třísla projevuje.děkuji za odpověd.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

V třísle se může vyvinout rakovina mízních uzlin, tak zvaný Hodgkingův syndrom. Mezi hlavní příznaky patří hrudky pod kůží, což je zvětšená lymfatická uzlina. Obvykle to nepřekáží, ale po pití alkoholu může být toto místo bolestivé. Hrudka se může časem zvětšovat, nebo se mohou objevovat nové hrudky poblíž nebo dokonce v jiných částech těla.

I jiné rakoviny mohou také způsobit oteklé lymfatické uzliny. Pokud máte zvětšenou lymfatickou uzlinu, zejména pokud jste v nedávné době neměli infekci, je nejlepší navštívit lékaře, aby byla příčina nalezena a léčena, pokud to bude potřeba.

Někteří lidé mají tzv. Příznaky B, kam patří:

Horečka (která může trvat několik týdnů) bez infekce
Mokré noční pocení
Ztráta hmotnosti bez vysvětlení (nejméně 10% vaší tělesné hmotnosti po dobu 6 měsíců)
Tyto příznaky jsou důležitou součástí diagnostiky a určují výhled do budoucna.

Obecné (nespecifické) příznaky

Svědění kůže
Pocit únavy (únava)
Ztráta chuti k jídlu
Někdy jediným příznakem může být pocit únavy po celou dobu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Rakovina třísla

Prognóza u rakoviny jater

Rakovina jater je závažné onemocnění, které je v současné době nevyléčitelné. Dnešní medicína však dokáže život s tímto onemocněním prodloužit. Pokud není rakovina jater léčena, je doba přežití v horizontu šesti až devíti měsíců. Jestliže byla rakovina jater zaléčena, musí pacient doživotně chodit na pravidelné kontroly na onkologii.

Zdroj: Rakovina jater

Poradna

V naší poradně s názvem PŘÍZNAKY PŘI ONEMOCNĚNÍ LEDVIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdenka.

Již delší dobu mám otoky kotníku,dušnost,unavu,je možné že by se mohlo jednat o onemocnění ledvin? děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ano, otoky dolních končetin a únava můžou být příznakem onemocnění ledvin. Dušnost by ale spíše ukazovala na kardiovaskulární problém. Nejlépe bude, když svůj zdravotní stav zkonzultujete se svým praktickým lékařem. Popřípadě "na vlastní pěst" můžete na poliklinice v Lipníku nebo lépe v Olomouci navštívit přímo nefrologii s ledvinami a kardiologii se srdcem a cévami.
Otoky dolních končetin můžete korigovat zvednutím nohou vleže a jejich opřením o svislou stěnu, popřípadě nošením kompresních punčoch. Únavu vám pomůže zmírnit odkyselení organizmu a užívání probiotik. Dušnost, tu až podle její příčiny.
Svůj stav nepodceňte a nechte se vyšetřit.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Příznaky při onemocnění ledvin

Příznaky rakoviny ledvin

Rakovina ledvin se jen zřídkakdy projeví již v rané fázi nemoci. V pozdějších stadiích mohou příznaky a symptomy rakoviny ledvin zahrnovat krev v moči, která může být růžová, červená nebo barvy kofoly, dále bolest zad těsně pod žebry, která neustupuje, hubnutí a ztrátu hmotnosti, únavu, hmatný útvar v břišní dutině, opakované horečky.

Zdroj: Rakovina močového ústrojí

Poradna

V naší poradně s názvem TVRDE VARLATA PO OPERACI TŘÍSELNÉ KYLY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mašek František.

Jsem po 12 operaci kyl a poslední mi chirurg v jedné nemocnici zřejmě něco přerusil a od té doby mám tvrde a bolestive varlata jsem sledovany na urologi a PSA mám negativní,jédna se o rakovinu?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Tvrdé a bolestivé varle bude následek nebo spíše pokračování těch Vašich mnoha kýl. Kýla se totiž může udělat i ve varleti a projevuje se právě zbytněním varlete a jeho bolestivostí. Nehledal bych zde hned rakovinu. Nechte si varlata vyšetřit ultrazvukem, aby se rakovina vyloučila a dál zůstaňte v péči Vašeho urologa.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Tvrde varlata po operaci tříselné kyly

Bolest ledvin a zvracení

Zánět ledvin se projevuje bolestmi v boku, horečkami, zvracením a většinou i potížemi s močením. Kolem pupíku nemoci močové soustavy typicky nebolí. U těchto obtíží vyhledejte lékaře, který stanoví přesnou diagnózu.

Zdroj: Bolest ledvin

Diskuze

V diskuzi LEDVINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena.

Dobrý den, bojim se ze mam zánět ledvin občas mi boli konečník hodně trpím na záněty. Muže to byt od ledvin ten konečník? Děkuji Janoušková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milca milena.

Mela jsem.zanet mocoveho měchýře ten sem si vilecila ale zacali me dost bolet ledviny hrozne bolesti zasla jsem si k doktorovi a byl mi predepsan furolin ale nevim jestli tento lek je na zanet ledvin nezda se mi zanet mocoveho mechyre uz nemam ale bolesti neustoupili

Zdroj: diskuze Ledviny

Nejčastější nález na ledvinách

Nejčastějším nálezem na ledvinách je zánět, písek, kameny, snížená funkce, úraz, odražení, zvětšení, cysta, bloudivá ledvina, selhání ledvin, rakovina, Alportův syndrom.

Zdroj: Nemoci ledvin a jejich příznaky

Poradna

V naší poradně s názvem JAK SNÍŽIT KREATININ V KRVI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Dobrý den,
léčím se na nefrologii s chronickým selháváním ledvin. Píšete v článku, že je potřeba zvýšit pitný režim, aby se kreatinin z ledvin vyplavil. Uvědomujete si, že jsou to obecné informace, které můžou člověku s chronickým selháváním ledvin ublížit??? Při tomto onemocnění je více tekutin spíše na škodu, dle odborného názoru nefrologa.
Jana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ano, máte pravdu, že při špatné funkci ledvin může být nadbytek tekutin rizikový. Do článku jsme proto doplnili informaci pro koho je text určen, neboť byl koncipován pro zdravé lidi jejichž zvýšený kreatinin souvisí s jejich aktivní sportovní či hubnoucí činností.
Z vašeho příspěvku je cítit, že vás toto nedorozumění rozčílilo, což je nám všem v redakci velmi líto a věříme, že toto opatření zamezí opakování této situace. Zároveň vám ale děkujeme, že jste nám dala o této situaci vědět.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jak snížit kreatinin v krvi

Rakovina ledvin

Rakovina ledvin vzniká tehdy, když buňky tohoto orgánu začnou nekontrolovaně růst. Nejčastějším typem rakoviny ledvin u dospělých je takzvaný adenokarcinom ledviny, ale mohou se objevit i méně obvyklé typy. U malých dětí je pravděpodobnější vznik Wilmsova tumoru, což je speciální typ nádoru ledvin. V poslední době se výskyt rakoviny ledvin zvyšuje. Jedním z důvodů může být skutečnost, že zobrazovací techniky, jako je například počítačová tomografie (CT), se dnes používají poměrně často a diagnostika je tím jednodušší, a tak se mnohdy rakovina ledvin odhalí ještě před nástupem prvních příznaků. Lze tedy konstatovat, že většina nádorů ledvin se najde náhodně při vyšetření kvůli jiné nemoci.

Rakovina ledvin patří ve vyspělých zemích mezi nejčastější urologické nádory a již několik let má nejvyšší výskyt na světě právě v České republice. Vedle trvale narůstajícího výskytu (incidence) v dnešní době přetrvává bohužel také vysoká úmrtnost na tuto nemoc.

Zdroj: Rakovina močového ústrojí

Poradna

V naší poradně s názvem NEMOC LEDVIN A JEJÍCH PŘÍZNAKY HNĚDÉ FLEKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Teri.

Dbrý den.Asi před 2 roky jsem se léčila s ledvinami,nebot mi levá ledvina pracuje jen na 18 procent doporučil mi lékař ledvinu odebrat jiný lékař mě léčil dostávala jsem antibiotika více druhů.Zároven jsem měla zánět močových cest.Počástečném zlepšení antibiotiky se mi na těle hlavně pod prsy na břiše utvořili hnědé docela velké fleky dostala jsem na léčení mast která mi moc nepomáhá.Můžete mi poradit co s tím a nějakou léčbu.Díky za odpověd

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ahoj Teri, podle toho co píšete se nedá takto po internetu jednoznačně určit příčina vašich fleků pod prsy. Může jít o alergickou reakci na antibiotika, může jít také o opruzeniny, které se předčasně opálily a zhnědly a nebo to může souviset s nějakým neznámým komplikovaným onemocněním, které se takto projevuje na kůži. Já bych doporučil zajít s tím na kožní a ukázat to dermatologovi. Jen tak se dá nejrychleji dosáhnout uspokojivého výsledku vyléčením. Vezměte sebou názvy všech ATB, které jste brala i současnou mast a zkuste to takto vyřešit.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nemoc ledvin a jejích příznaky hnědé fleky

Příčiny rakoviny ledvin

Není jasné, co přesně způsobuje rakovinu ledvin. Rakovina ledvin vzniká, když DNA (genetická informace) některých ledvinových buněk zmutuje, čímž se poruší regulace růstu a množení buňky. Mutované buňky neustále rostou a příliš rychle se množí. Hromadící se abnormální buňky pak vytvoří nádor, který může být dokonce větší než samotné ledviny. Některé buňky se mohou od ledviny odtrhnout a šířit se (metastazovat) do vzdálených částí těla, kde vytvoří takzvané sekundární nádory. Mezi rizikové faktory patří: vyšší věk, kouření, obezita, vysoký krevní tlak (hypertenze), dlouhodobá dialýza, některá genetická onemocnění, jako je von Hippel-Lindau syndrom, Birt-Hogg-Dubé syndrom nebo tuberózní skleróza.

Zdroj: Rakovina močového ústrojí

Poradna

V naší poradně s názvem OTAZKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Robert.

Ma uzivani kotvicniku nejake negatyvni ucinky na funkci ledvin nebo na onemocneni dnou? Mam spatnou funkci ledvin a dnu. Dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nemoc dna je výsledkem onemocnění ledvin. Co se týče tribulusu, tedy kotvičníku zemního, tak nemá žádné prokázané negativní účinky na ledviny.
Z výzkumu na zvířatech se zdá, že plody tribulusu ledviny spíše chrání před oxidačními poškozeními a to již v poměrně nízkých dávkách. Rovněž se zdá, že kotvičník také působí proti stresu a dá se o něm hovořit jako o adaptogenu.
Jiným výzkumem bylo prokázáno, že tribulus snižuje vysoký krevní tlak. Vzhledem k tomu, že snížení krevního tlaku bylo spojeno se zvýšením močového výkonu, zdá se, že pozorované přínosy byly prospěšné i pro ledviny.
Z výživného hlediska nemá tribulus žádné nebezpečné množství purinů a je proro při dně povolen.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kotvičník nežádoucí učinky

Prognóza rakoviny ledvin

Onemocnění se nesmí podceňovat. Léčebné výsledky u rakoviny ledviny je možné zlepšit důsledným uplatňováním pravidel časné diagnostiky u rizikových nemocných a následně adekvátně vedenou komplexní terapií s použitím nových efektivních technologií a léčebných preparátů.

Zdroj: Rakovina močového ústrojí

Poradna

V naší poradně s názvem ČISTĚNÍ LEDVIN PETRŽELÍ PŘESNÝ RECEPT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie Syrovátková.

Dobrý den,prosila bych o sdělení přesného návodu na petrželový odvar.Děkuji ,Marie

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Množství vody je 7 hrnečků na jeden hrneček petržele.

Zdroj: diskuze Čistění ledvin petrželí přesný recept

Bolest ledvin při nádechu

Bolest ledvin při nádechu anebo bolest ledvin při pohybu mohou být způsobeny zánětem ledvin. S jistotou vám to ale řekne až váš lékař poté, co vás vyšetří a zkontroluje vám moč. Také tyto bolesti mohou být zaměněny za bolesti páteře, které mohou vystřelovat do oblasti ledvin.

Zdroj: Bolest ledvin

Diskuze

V diskuzi LEDVINOVÁ OČISTA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra.

Prosím o radu. Všude jsou nejrůznější informace o funkci, čištění ledvin, ale jídelníček pro selhávající ledvin, kdy je potřeba omezit fosfor, draslík a sodík není nikde. Velmi bych potřebovala nasměrovat tímto směrem. Děkuji Věra

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Ledvinová očista

Zánět ledvin a alkohol

Konzumace alkoholu při zánětu ledvin je striktně zakázaná. Pacient užívá antibiotika, při kterých nelze požívat alkohol. Dále je při zánětu ledvin zhoršená jejich funkce, tudíž jakákoliv konzumace alkoholu by nemocnému jen ublížila.

Zdroj: Zánět ledvin

Poradna

V naší poradně s názvem NEVYHOVUJÍCÍ POTRAVY PŘI NEDOSTATEČNÉ FUNKCI LEDVIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miroslava Podělová.

Prosím o seznam nejvíce nevyhovujících potravin při nedostatečné funkci ledvin i bylinek,které je naopak možné používat.Děkuji a myslím a doufám ,že pomůžete i více nemocným s touto chorobou.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Nejvíce nevyhovující potravina je sůl a všechno co ji obsahuje. Dále pak velké množství masa, vajec a luštěnin. Potraviny s vysokým obsahem fosforu také nejsou vhodné.
Seznam nevhodných potravin:
Maso, drůbež, ryby, obiloviny a ovesné vločky, mléčné výrobky, fazole, čočka, ořechy, pomeranče, banány, brambory, rajčata, hnědá a divoká rýže, otruby obilovin, celozrnný chléb a těstoviny.
Nevhodné potraviny můžete konzumovat, ale jen v malém množství.
Seznam vhodných potravin:
Čerstvé ovoce a zelenina, pečivo, bílá rýže, rýžové mléko (ne obohacené), kukuřičné a rýžové lupínky, lehce ochucené limonády, jablka, broskve, mrkev, zelené fazole, bílý chléb a těstoviny, bílá vařená rýže.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nevyhovující potravy při nedostatečné funkci ledvin

Věk

Kolorektální karcinom většinou vzniká ve věku nad 50 let, výjimkou ale nejsou ani pacienti v mladém věku. Rakovina konečníku ve 20 letech je naštěstí jen výjimečným případem.

Zdroj: Rakovina konečníku

Co je zánět ledvin

Zánětlivé onemocnění ledvin postihuje tkáň ledvin, především pak ledvinové pánvičky. Nejčastější příčinou zánětu ledvin je proniknutí infekce z nižších částí močových cest, a to z močového měchýře a močových cest, do ledvin. Infekčním mikroorganismům může výrazně pomoci zúžení až ucpání močových cest, protože jakékoliv zpomalení průtoku je příležitostí pro šíření mikroorganismů. Dalším původem vzniku zánětu může být proniknutí infekce z krve při její filtraci v ledvinách.

Zdroj: Zánět ledvin

Rakovina jater metastázy

Metastázy rakoviny jater se nejčastěji šíří do plic, mozku nebo slinivky břišní. Ovšem mohou se vyskytnout také jinde. Tyto metastázy výrazně snižují šanci na přežití.

Zdroj: Rakovina jater

Chronický zánět ledvin

Opakovaný či špatně léčený zánět ledvin může vést ke chronickému zánětu. Takovýto zánět není akutní, ale i tak dochází k postupnému ničení ledvin, jejich jizvení a tvorbě vaziva. Může také přejít na vazivové pouzdro ledviny a šířit se i mimo ni. Následně se pomalu snižuje funkce ledvin a pacienti jsou odkázáni na hemodialýzu či čekají na transplantaci ledvin. V průběhu chronického zánětu však může dojít i k recidivě a zánět se stává akutním.

Zdroj: Zánět ledvin

Zánět ledvin bez teplot

Zánět ledvin je zákeřný v tom, že leckdy probíhá pomalu a bez příznaků. Prvním signálem může být mírné pobolívání v zádech a otoky, tyto příznaky jsou již známkou poškození ledvinných funkcí. Neléčení zánětu může vést až k selhání ledvin. Proto je velmi důležité nepodceňovat i sebemenší příznaky a okamžitě navštívit lékaře.

Zdroj: Zánět ledvin

Obrázky

Zde můžete vidět, jak vypadá rakovina jazyka.

Zdroj: Rakovina jazyka - obrázky


Autor obsahu

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP