Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

JAK UŽÍVAT SKOŘICI

OBSAH

Účinná prevence nachlazení

Díky antibiotickým a protiinfekčním účinkům je skořice společně s medem považována za nejvhodnější přírodní prevenci a případně i terapii při chřipce, nachlazení nebo třeba angíně. Med je označován jako přirozené antibiotikum, jeho síla je tak v kombinaci se skořicí ještě zesílena.

Zdroj: Léčivé recepty se skořicí

Diskuze

V diskuzi MED SE SKOŘICÍ NA CUKROVKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miroslav.

Dobrý den, chtěl bych vyzkoušet med se skořicí, mám diabet 2typu,beru 2x denně Siofor 850, můžete mi poradit jak a v jaké kombinaci med se skořicí UŽÍVAT? DĚKUJI

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Mašlonka Leo.

mam cukrovku druheho typu picham si inzulin v davce 30 slyšel jsem že na cukrovku kladně působi med se skořici můžu ho konzumovat v davce dvě kavove lžíčky medu s michat s půl lžičkou skořice v teple vodě a na lačno vypit?

Zdroj: diskuze Med se skořicí na cukrovku

Koktejly ze skořice

Je hlavně důležité si uvědomit, že neplatí, že čím víc skořice, tím lépe. Optimální denní dávka bývá kolem 3 gramů. Je to množství menší než čajová lžička. Pokud chcete kupovat skořici ekonomicky, zvolte si balení ve větším množství. V tom případě ji však skladujte v utěsněné nádobě, aby si uchovala svou čerstvost. Hodně receptů na koktejly se zmiňuje o možnosti přidávat skořici pro „obohacení chuti“, ale je dobré si zvyknout přidávat jednu čajovou lžičku na dvě sklenice nápoje. Její přidání ještě před mícháním zvyšuje aroma a příchuť, avšak můžete občas posypávat i povrch jako ozdobu.

Skořicový nápoj

Místo drahých podpůrných prostředků na hubnutí můžete vyzkoušet skořici, jednu ze základních ingrediencí našich kuchyní. Říkáte si skořice a hubnutí, to nejde dohromady?! Pozitivní vliv bylin a koření na naše zdraví je znám již několik tisíciletí. Díky skořici nejen že zhubnete, ale také regulujete hladinu cholesterolu a cukru v krvi.

Zdroj: Léčivé recepty se skořicí

Poradna

V naší poradně s názvem MED SE SKOŘICÍ AKNÉ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamča.

Na akné je dobré použít med se skořicí, vytvořit z toho takovou hnědou kašičku a pak si to nanést na problematická místa. Skořice nám pleť jemně obrousí a stáhne, med pokožku zase vyživí a desinfikuje. Kašičku z medu a skořice stačí nanést na pleť, vetřít a po 20 minutách opláchnout.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Med se skořicí akné

Med a skořice jako lék

Skořicová kůra patří mezi přírodní antibiotika, skořice tudíž účinně bojuje proti širokému spektru virů, bakterií a plísní. Skořici byste měli užívat po dobu alespoň 40 dnů, poté si můžete udělat přestávku, během které využíváte ochranné účinky skořice. Co se týče dávkování, zde neplatí, že čím více je skořice, tím lépe. Optimálně bychom měli užívat (na větší sklenici vody) přibližně 3 g skořice denně, což je méně než čajová lžička. Účinek skořice je zesilován medem (tyto dvě látky se vzájemně podporují). Těhotné ženy by měly skořici konzumovat jen velmi málo.

Zdroj: Báječné účinky medu a skořice

Diskuze

V diskuzi LÉK PRADAXA A JEHO CENA PRO PACIENTA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiřina Hanzalová.

Dobrý den, mám dotaz. Užívala jsem lék Warfarin a nyní budu brát Pradaxu. A prosila bych od vás odpověď, čeho se mám vyvarovat při užívání Pradaxy. Zatím vím, že se mám vyhnout bylinkám třezalce a šalvěji. Ostatní bylinkové čaje můžu? Také kustovnice čínská a chia semínka nejsou vhodné? A co kolagen Q10 Omega3 mastné kyseliny?
Můžu multivitamíny s minerály? Na kosti potřebuji vitamín D3, který mi předepisovala doktorka. Neměla jsem ho skoro rok. Léky vhodné jsou typu Paralen, Panadol a Paracetamol?
A jak je to se stravováním? Můžu špenát,brokolici,salát,česnek a ostatní zeleninu, která se musí "hlídat" při užívání Warfarinu??
Děkuji za vaši odpověď, na co je třeba dávat pozor při užívání Pradaxy.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jiří Tragan.

chtěl jsem užívat cejlonskou skořici na snížení cholesterolu , ale na obalu skořice je oznámení jako kontraindikace léky na ředění krve. Nyní užívám eliquis vztahuje se to i na tento lék /vadí 1 malá lžička skořice obden /?

Děkuji za odpověď J.Tragan

Zdroj: diskuze Lék Pradaxa a jeho cena pro pacienta

Nežádoucí účinky skořice

Skořice obsahuje látku zvanou kumarin, ta je ve velkých dávkách toxická. Ve skořici kasiové neboli čínské je mnohem více kumarinu než v „pravé“ cejlonské skořici. Nejlepší je tedy kupovat cejlonskou skořici. Pokud ale seženete jen skořici kasiovou, nejezte jí více než půl polévkové lžíce denně (0,5–2 gramy). Pokud máte cejlonskou skořici, můžete konzumovat až 1 polévkovou lžíci (cca 5 gramů) denně.

Jako vždy používejte selský rozum, neexistuje žádný vědecký důkaz, který by potvrzoval zázračné léčivé účinky směsi skořice a medu na všechny nemoci.

Zdroj: Na co je dobrá skořice a med

Poradna

V naší poradně s názvem OBSAH PURINŮ VE SKOŘICI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Štefania Libiakova.

chcela by som vedieť,kedže mam dnu ,koľko purinu obsahuje škorica a či je vhodne piť škoricovo jablčny napoj ďakujem

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Skořice je vynikající ochucovadlo, kterého pro dosažení vůně a chuti není potřeba mnoho. Proto obsah purinů ve skořici není vůbec podstatný. Skořicovo-jablečný nápoj nebude při dně problém. V některých zdrojích se dokonce uvádí domněnky, že by pití rozemleté skořice rozředěné ve vodě mohlo snižovat hladinu kyseliny močové v krvi, ale zatím to není nijak prokazatelně doloženo.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Obsah purinů ve skořici

Rebarborová limonáda se skořicí

Ingredience:

  • rebarbora
  • cukr
  • limetka/citrón
  • směs hřebíčkového koření
  • celá skořice

Postup přípravy:

  • Rebarbora se oloupe, nakrájí na 2cm kousky a rozvaří ve vodě s cukrem dle chuti, přidáme šťávu z 1 citrónu a  koření a vaříme ještě 10 minut, po vychladnutí rozmixujeme a přepasírujeme, dle chuti potom ředíme vodou nebo minerálkou, šťávu skladujeme v ledničce.

Zdroj: Léčivé recepty se skořicí

Otok zmizel, jak dlouho potom užívat Furon

Rozmezí mezi jednotlivými dávkami musí činit 6–8 hodin. O tom, kdy smíte nebo nesmíte užívat tablety Furon, by měl rozhodnout v první řadě ošetřující lékař.

Zdroj: Jak dlouho užívat lék Furon

Poradna

V naší poradně s názvem MED SE SKOŘICÍ AKNÉ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamča.

Na akné je dobré použít med se skořicí, vytvořit z toho takovou hnědou kašičku a pak si to nanést na problematická místa. Skořice nám pleť jemně obrousí a stáhne, med pokožku zase vyživí a desinfikuje. Kašičku z medu a skořice stačí nanést na pleť, vetřít a po 20 minutách opláchnout.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Viki.

ja si ju davam cez noc ked sa chystám spat . ale zatial to nepomaha mam cakat dhlhsie ???

Zdroj: diskuze Med se skořicí akné

Skořice a hubnutí

Často je skořice předmětem diskuzí i v otázkách hubnutí. Na řádcích výše bylo zmíněno, že skořice jako lék dokáže snižovat hladinu cukru v krvi. Na stejném základě je postavena i účinnost při hubnutí. Mnozí výživoví poradci se tak shodují, že skořice může při pravidelném a dlouhodobém užívání zlepšovat funkčnost inzulinu, a tak usnadňovat snahu shodit nějaké to kilo. Pokud si však myslíte, že budete každý den konzumovat skořici a váha půjde dolů, mýlíte se. Nikdy se nedočkáte výsledků bez pohybové aktivity a případně i nastavené diety.

Zdroj: Léčivé recepty se skořicí

Diskuze

V diskuzi SKOŘICOVÁ VODA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hošková Květa.

Prosím o recept na skořicovou vodu, kterou pili u Dády Patrasové - mluvila o celé skořici. Kolik a na jaké množstí vody. Děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Skořicová voda

Med se skořicí – recept

Med má řadu léčivých účinků, obsahuje glukózu, fruktózu a minerály, jako je železo, vápník, fosfát, chlor, draslík a hořčík. Najdeme v něm také vitamíny B1, B2, B3, B5 a B6. Navíc má antiseptické, protizánětlivé, antioxidační, antibakteriální a léčebné vlastnosti.

Skořice patří mezi nejzdravější druhy koření na světě. Oba druhy skořice (kasiová/čínská i cejlonská) mají řadu léčivých účinků, ovšem cejlonská skořice je přece jen o něco zdravější a je vhodnou volbou, pokud chcete skořici konzumovat pravidelně. Obsahuje rovněž vitamíny A, E, D a K, navíc má silné antimikrobiální a protizánětlivé vlastnosti. Společně s medem tak funguje jako přírodní léčba mnoha nemocí.

Skořice a med pomáhají léčit řadu různých onemocnění. Zlepšují zdraví srdce, pomáhají léčit rány a tato kombinace je vhodná pro diabetiky. Vyzkoušejte například tento jednoduchý recept:

Recept

Postačí vám jedna polévková lžíce medu a skořice a trocha teplé vody. Vše rozmíchejte a vypijte.

Med se skořicí můžete buď konzumovat přímo, nebo nanášet zevně na pokožku. Kupujte pouze vysoce kvalitní, surový (nefiltrovaný) med a cejlonskou skořici. Jedině tak dosáhněte těch nejsilnějších léčivých účinků.

Zdroj: Na co je dobrá skořice a med

Poradna

V naší poradně s názvem SKOŘICE JAKO PROSTŘEDEK KE SNÍŽENÍ KREVNÍHO CUKRU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jirina.

Dobrý den,
ráno si dávám do hrnku s meltou menší půlku kávové lžičky skořice. Je to mnoho? Nemůže mi takové množství uškodit? Děkuji za Vaši radu. Jiřina

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Bezpečné množství skořice pro zdravého člověka je 6 gramů denně. Při léčbě Warfarinem nebo při léčbě diabetu je lepší skořici moc nepoužívat.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Skořice jako prostředek ke snížení krevního cukru

Jak často se může užívat

Při konzumaci řepné šťávy by měli být opatrní pacienti trpící diabetem, a to vzhledem k vysokému obsahu cukru.

Zdroj: Jak často se může užívat štáva z červené řepy

Diskuze

V diskuzi KÁVA+SKOŘICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Květa.

Jak ovlivňuje káva účinky skořice. Myslím rozpustná káva k ní malinko mleté skořice, chuťově je to výborná "jiná" káva. Ponechává si skořice výše uvedené léčebné účinky? Jak na sebe tyto dvě ingredience působí? Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Nataša Lehrová.

Piji denně kávu se skořicí. V minulosti jsem měla ledvinové kameny. Netvoří syrová skořice usazeniny na ledvinách?

Zdroj: diskuze Káva+skořice

Použití skořice

Recept je jednoduchý – užívat by se měla zhruba 1 lžička skořice denně (v žádném případě neužívejte větší množství, mohli byste si způsobit zdravotní potíže). Uvařit si můžete i skořicový nápoj na hubnutí. Pokud vypijete každý den šálek čaje nalačno a večer před spaním, na své postavě to poznáte již za několik dní.

TIP:

Skořicový čaj je výborný s medem, se kterým má ještě blahodárnější účinky – posiluje imunitní systém, snižuje hladinu cholesterolu, zabraňuje vytváření křečových žil, pomáhá při zánětech močových cest, působí preventivně proti žaludečním vředům a čistí průdušky. Dále zbaví plynatosti nebo osvěží dech.

Zdroj: Léčivé recepty se skořicí

Diskuze

V diskuzi MED SE SKOŘICÍ NA HUBNUTÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Luboš.

Vezměte 4 lžíce medu, 1 lžíci skořice a spolu se 3 šálky vody uvařte jako čaj. Toto píšete. Otázka zní - jestliže teplota zahřátí medu, aby neztratil své vlastnosti je 40-45 stupňů - vysvětlete postup výroby čaje.
děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Med se skořicí na hubnutí

Skořice je kůra stromu

Skořice se v podobě, v jaké ji známe, získává ze stromu zvaného skořicovník, je vlastně jeho kůrou. Ten se pěstuje v různých tropických oblastech, podle nichž se pak rozeznávají hlavní druhy. Z tohoto pohledu je za nejkvalitnější považována skořice pocházející ze Srí Lanky, z ostrova Cejlon. Dále se skořicovník pěstuje i na jihu Číny, v Thajsku a Indonésii (rostlina se jmenuje skořicovník čínský a mimo skořice poskytuje jako koření i své plody, nazývané kassiové květy). Tento druh má zase hrubší kůru a je zabarven více do červena, také oproti prvně zmiňovanému netvoří typické svitky, ale spíše jen pruhy. Obvykle se první úroda sklízí ve 2 až 3 letech stáří rostliny. Dobrou skořici poznáte podle charakteristické červenožlutohnědé barvy, pružnosti a samozřejmě podle specifické vůně.

Zdroj: Léčivé recepty se skořicí

Otok nezmizel, jak dlouho užívat Furon

Při vyšších dávkách se denní dávka rozdělí do dvou nebo více dávek. Rozmezí mezi jednotlivými dávkami musí činit 6 až 8 hodin. Pokud otok nemizí, je třeba Furon užívat dlouhodobě. Při dlouhodobé léčbě je někdy vhodné užívání přerušovat každý druhý nebo třetí den. Půl až celé dvě tablety, to je denní dávka, kterou vám předepíše lékař, pokud jde o stav spojený s otoky. Při léčení hypertenze (vysokého krevního tlaku) je maximem jedna tableta denně, ale obvykle se lék Furon kombinuje i s dalšími různými léčivy.

Zdroj: Jak dlouho užívat lék Furon

Příznaky

Skořice je pravděpodobně nejsilnějším alergenem mezi kořeními a ochucovadly. Lidé, kteří jsou alergičtí na skořici, bývají současně alergičtí i na bobkový list. Mezi projevy této alergie patří kopřivka, bolesti hlavy a astma (poruchy srdečního rytmu).

Zdroj: Skořice – předávkování

Všestranné využití skořice

Vyrábí se z ní různé oleje, masti či tinktury, dokonce může být i přirozenou vůní v bytě, ve farmacii se užívá při výrobě léků, aby upravila jejich nepříjemnou chuť a podpořila možnost rychlejšího vstřebání do organismu. V kombinaci s medem je dle rad, které se tradují z generace na generaci, zaručeným receptem na to, jak snadno porazit angínu nebo chřipku.

Zdroj: Léčivé recepty se skořicí

Léčivé účinky skořice

  • zlepšuje trávení
  • pomáhá při nevolnosti
  • působí proti nachlazení
  • odstraňuje bolesti svalů a kloubů
  • snižuje projevy revmatismu
  • pomáhá v boji proti infekci
  • je účinná v boji proti celulitidě
  • snižuje špatný cholesterol (ten příznivý ponechává)
  • podporuje chuť k jídlu
  • mírní menstruační potíže
  • tlumí kašel

Zdroj: Léčivé recepty se skořicí

Med se skořicí na hubnutí

Med je lék. Je to okamžitý zdroj energie, který organismus vstřebává bez zbytečného zatěžování trávicího ústrojí. Med obsahuje fosfor, vápník, sodík, draslík, síru a hořčík.

Skořice čistí krev, pomáhá ochablým střevům a je lipotropní (zabraňuje ukládání cholesterolu a tuku v játrech). Jen samotná vůně skořice zvyšuje mozkovou aktivitu. Skořice působí také preventivně proti Alzheimerově chorobě, případně zpomaluje průběh tohoto onemocnění. Má pozitivní účinky i na tlusté střevo a dokáže odplavit z těla nadbytečné tuky, čímž snižuje hladinu cholesterolu. Pomáhá tak předcházet onemocněním srdce a ateroskleróze. Skořice má též neuvěřitelnou schopnost zahřát celé tělo. Trpíte-li na studené ruce a nohy, neváhejte a přidejte si trochu skořice do čaje. Díky svému unikátnímu složení a hřejivému účinku představuje skořice typické koření podzimního a zimního období.

Každodenní užívání medu a skořice posiluje imunitní systém a chrání tělo před viry a bakteriemi. Cukr obsažený v medu pomáhá nejvíce při regeneraci tělesných sil. Pacienti-senioři užívající med a skořici v poměru 1 : 1 bývají čilejší a ohebnější.

Při hubnutí vypijte každý den ráno (půl hodiny před snídaní na lačný žaludek) šálek medu se skořicí. Pravidelné užívaní medu a skořice by mělo snížit váhu i u mimořádně obézních osob, neboť zabraňuje usazování tuku i při požívání mimořádně tučných jídel. Čaj připravený z medu a skořice, pije-li se pravidelně, zabraňuje rovněž potížím „dlouhého věku‟. Vezměte 4 lžíce medu, 1 lžíci skořice a spolu se 3 šálky vody uvařte jako čaj. Pijte 1/4 šálku třikrát denně. To udržuje kůži „čerstvou‟ a hebkou až do vysokého věku.

Zdroj: Báječné účinky medu a skořice


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP