Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

JAK VYROBIT MAST Z KOSTIVALU

OBSAH

Příprava kostivalové masti

Domácí výroba mastí je populární téma, proto zde přinášíme i návod na výrobu kostivalové masti. Pravá kostivalová mast obsahuje čerstvý kořen kostivalu. Ten se sbírá na jaře nebo na podzim, jak jsme se již zmínili výše.

Důležité upozornění:

  • Účinné látky kostivalu můžete zničit stykem s kovem! Takže při sběru a čištění používejte keramický nůž a keramickou škrabku.

Zdroj: Léčivé účinky kostivalu

Diskuze

V diskuzi KAŠTAOVA MAST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tetyana.

Dobry den. SE da kaštanová mast z jara vyrobit i z květu kaštana , či jenom z listu ? Děkuji za odpověď

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Kaštaova mast

Dostupné výrobky s kostivalem

Perorální výrobky z kostivalu byly zakázány, ale stále jsou k dispozici výrobky pro použití na kůži. Kostivalové masti obsahují 5 až 20 % kostivalu, jedná se o krémy, zábaly a masti vyrobené z čerstvé nebo sušené byliny. Zejména se vyrábí z listů a kořenů kostivalu. Doporučuje se používat výrobky vyrobené jen z listů kostivalu. Ujistěte se, že jste si koupili kostivalovou mast od společnosti, která má dobrou pověst.

Zdroj: Rizika u kostivalové masti

Poradna

V naší poradně s názvem LOPUCHOVÁ MAST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Popová marie.

Jak vyrobit lopuchovou mast - na lupenku
díky

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča .

Lopuchová mast se dělá z kořene lopuchu.
Umyjte a nastrouhejte kořen lopuchu a smíchejte ho se slunečnicovým nebo olivovým olejem a kakaovým máslem v poměru jeden díl strouhaného kořene, dva díly oleje a jeden díl másla. Směs dejte do vodní lázně (hrnec v hrnci s vodou) a zahřejte to na teplotu 90°C a udržujte to tak 2 až 3 hodiny. Pak to preceďte a smíchejte to se strouhaným včelím voskem v poměru čtvrt hrnku vosku na dva hrnky kapaliny. Vychlaďte to a mast je hotová.

Zdroj: diskuze Lopuchová mast

Z čeho je kostivalová mast vyrobena?

Kostival obsahuje látky, které pomáhají regenerovat pleť, včetně alantoinu, rozmarýnové kyseliny a taninu. Jak jsme již zmínili, kostival však také obsahuje jedovaté sloučeniny zvané pyrrolizidin alkaloidů.

Dostupné formy kostivalu

Perorální výrobky z kostivalu byly zakázány, ale stále jsou k dispozici výrobky pro použití na kůži. Kostivalové masti obsahují 5 až 20 % kostivalu, jedná se o krémy, zábaly a masti vyrobené z čerstvé nebo sušené byliny. Nejčastěji jsou vyráběny z listů a kořenů kostivalu, doporučuje se používat raději výrobky z listů kostivalu. Také se ujistěte, že jste si koupili kostivalovou mast od společnosti, která má dobrou pověst.

Zdroj: Kostivalová mast

Poradna

V naší poradně s názvem KAŠTANOVÁ MAST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarka.

Neznáte někdo recept na kaštanovou mast, chtěla bych si ji udělat z čerstvých kaštanů?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Kaštanová mast je výborná na bolístky kloubů, svalů, ale také na hemoroidy, různé pohmožděniny a výrony a křečové žíly. Dá se použít buď kupovaná koňská mast a nebo je možné si ji vyrobit doma podle receptu, který je tady www.ceskaordinace.cz…

Zdroj: diskuze Kaštanová mast

Použití kostivalu

V minulosti byl kostival používán také k léčbě žaludečních potíží. Tato bylina však obsahuje nebezpečné látky nazývané pyrrolizidiny alkaloidu, které jsou velmi toxické pro játra a mohou způsobit i smrt. Nebezpečné škodlivé látky z kostivalu se mohou vstřebávat do těla a hromadit se v něm. Měli byste být opatrní, pokud používáte mast obsahující kostival. Nepoužívejte kostivalovou mast, pokud máte porušenou kůži.

Zdroj: Kostivalová mast

Poradna

V naší poradně s názvem NÁVOD NA PŘÍPRAVU KOSTIVALOVÉ MASTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Kostivalová mast a jak si připravit kostivalovou mast doma, zde je návod. Pravá kostivalová mast obsahuje k čerstvý kořen kostivalu. Ten se sbírá na jaře nebo na podzim.

Důležité upozornění!
Účinné látky kostivalu můžete zničit stykem s kovem!
Takže při sběru a čištění použijte keramický nůž a keramickou škrabku.

Kořen krátce ale dobře opláchneme ve slaném roztoku. Dvě hrsti kuchyňské soli na litr vody. Pak kořen necháme okapet a nakrájíme na tenké plátky nebo ho nahrubo nastrouháme na nekovovém struhadle. Ve vodní lázni v nekovové nádobě rozpustíme lékařskou vazelinu nebo sádlo v množství, které nám v tekutém stavu dovolí potopit všechen nakrájený kořen. Až se nám to rozpustí, tak přidáme nakrájený kořen. Necháme dvacet minut zahřívat ve vroucí vodě. Pak odstavíme, necháme vychladnout a při poklesu teploty pod 40*C přidáme trochu rozpuštěného včelího vosku nebo medu a do směsi dále ještě rozmáčknuté dvě kapsle vitamínu E 400mg a jednu kapsli vitamínu C (důležitý je ten obsah v kapslích), zamícháme a necháme odstát do druhého dne při teplotě kolem 20*C. Druhý den to přivedeme do tekutého stavu, ale moc to nepřehříváme, aby med, či včelí vosk, neztratily cenné látky, jež vysoké teploty ničí. Po ztekucení to přefiltrujte přes gázu nebo dětskou plenu. Získanou tukovou tekutinu nalijte do sterilních kelímků a uchovejte v chladu a temnu. Nejlépe v chladničce. Mast lze připravit případně i ze sušeného kořene kostivalu, ale sušený kostivalový kořen je třeba před přípravou rozdrtit v nekovovém hmoždíři.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marie.

Marně sháním recept na kaštanovou mast, kterou bych si chtěla vyrobit, neznáte jej. Díky.

Zdroj: diskuze Návod na přípravu kostivalové masti

Kostivalová mast a jak si připravit kostivalovou mast doma

Domácí výroba mastí je pro vás určitě populární téma, proto zde přinášíme návod na výrobu kostivalové masti. Pravá kostivalová mast obsahuje čerstvý kořen kostivalu. Ten se sbírá na jaře nebo na podzim.

Zdroj: Návod na přípravu kostivalové masti

Poradna

V naší poradně s názvem KAŠTANY VÝROBA DOMÁCÍ MASTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Květa.

Chtěla bych si udělat mast z kaštanů na bolavá kolena. Trpím artrozou.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Jasně, na bolavá kolena to prý dobře zabírá. Tady je recept, jak si vyrobit kaštanovou mast: www.ceskaordinace.cz…

Zdroj: diskuze Kaštany výroba domácí masti

Použití kostivalu

V minulosti byl kostival používán také k léčbě žaludečních potíží. Tato bylina obsahuje nebezpečné látky nazývané pyrrolizidiny alkaloidu, které jsou velmi toxické pro játra a mohou způsobit i smrt. Nebezpečné látky v kostivalu se mohou vstřebávat do těla a škodlivé látky mohou zůstat v těle. Měli byste být opatrní, pokud používáte mast obsahující kostival. Nepoužívejte kostivalovou mast, pokud máte porušenou kůži.

Zdroj: Rizika u kostivalové masti

Diskuze

V diskuzi PRÁSKOVÁ SÍRA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dagmar Procházková.

Zápasíme se svrabem. Infektoscab na recept nepomohl a Juklova sirná mast obsahuje pouze 4% síry. Také zádné zlepsení. Ani Clarkia nepomáhá. Chceme si sami vyrobit sirnou mast. Kde koupit sirný prásek? Dagmar Procházková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Andrea.

Koupili jsme na likochem.cz

Zdroj: diskuze Prásková síra

Upozornění

Kostival obsahuje toxické látky, které mohou způsobit vážné poškození jater, a dokonce i smrt. Výrobky s obsahem kostivalu by neměly být použity perorálně. Toxické látky v kostivalu mohou být absorbovány kůží, proto se aktuální kostivalové přípravky používají jen krátkodobě a pod dohledem lékaře. Kostivalová mast nesmí být aplikována na otevřené rány či na popraskanou pokožku. Kostivalové krémy se nesmějí používat, pokud trpíte jaterním onemocněním, alkoholismem nebo rakovinou. Děti, starší lidé, těhotné a kojící ženy nesmějí používat žádné kostivalové výrobky.

Zdroj: Kostivalová mast

Diskuze

V diskuzi POMOC se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdenka.

prosim nevite nekdo jak se vyrabi smolna mast byla bych vam velice vdecna mela jsem ji jeste po pratete jenze dosla a ja bohuzel nemam recept a nikde nedokazu zjistit jak si ji zase vyrobit prosim o pomoc (smolna mast nebo nekdo rika mast ze smůly)

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Pomoc

Popis kostivalu

Kostival je vytrvalá bylina původem z Evropy a části Asie. Roste na vlhkých půdách, má silný, chlupatý stonek a roste až do výšky 1 metru. Květy kostivalu jsou fialové, modré nebo bělavé, hustě uspořádané ve shlucích. Listy kostivalu jsou podlouhlé, tvar se často liší v závislosti na jejich poloze na stonku. Nižší listy jsou široké na základně a zúžené na koncích, zatímco horní listy jsou široké na středu a zúží se pouze na koncích. Vnitřní část kořene je černá a bělavá a plná šťávy. Kostivalové přípravky se vyrábějí nejen z listů, ale i z jiných částí rostliny. Mladé lístky kostivalu obsahují více jedované látky pyrrolizidinu alkaloidu než staré listy. Přípravky vyráběné z kořenů obsahují až 16násobek pyrrolizidinu alkaloidů.

Zdroj: Kostivalová mast

Diskuze

V diskuzi BOULE POD KŮŽÍ NA BRISE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr Mikulec.

boulička na břiše psa- může to být také lipom- tzn. nezhoubný tukový nádorek, pokud je bulka pohyblivá pod kůží. Mám vlastní zkušenost, mám již 3.labradora a všichni to měli. Pokud se odoperuje, většinou narůstá pomalu znovu. Ale mám vyzkoušenou vynikající mast přímo na lipomy. Je to krušinová mast- můžete vyrobit snadno doma. Natírali jsme psovi velký lipom na zádech a po měsíci už úplně zmizel. Už je to rok a zatím nikde. chtělo by to ale trochu vyholit srst, aby se mastička dostala přímo na kůži a mazat 3x denně. Bylinky na mast koupíte buď v .bylinkářství nebo na internetu. Skládají se z: krušina, měsíček,třezalka a k tomu potřebujete dobré domácí sádlo. Návod k vaření vám zdarma pošlu na mail.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Peter.

a viete mi prosim vas niekto poradit ako tu krusinovu mast presne vyrobit doma?..kolko coho potrebujem a v akom pomere na jej vyrobu..dakujem

Zdroj: diskuze Boule pod kůží na brise

Jak vyrobit kostivalovou mast?

  1. Umyjte a osušte listy kostivalu a pak je nasekejte. Rozpusťte vazelínu v misce, kterou ponořte do lázně s vroucí vodou.
  2. Jakmile se vosk roztaví, přidejte kostivalové listy, které jsou nasekané a duste je po dobu jedné hodiny, za stálého míchání. Občas zkontrolujte hrnec, abyste se ujistili, že je tam dostatek vody.
  3. Použijte gumové rukavice, protože cedění bude velmi horké, nalijte kostivalové listy do cedníku nebo hadrového sáčku. Přeceďte tolik směsi, jak to bude jen možné, přes sáček do misky.
  4. Nalijte horkou směs do čisté sklenice. Umístěte víko na sklenici, ale nechte směs vychladnout, než jí uzavřete. Označte sklenici datem a uložte ji do chladné spíže nebo lednice, kde vydrží po dobu tří měsíců.

Zdroj: Výroba kostivalové masti

Poradna

V naší poradně s názvem OTEC PLESKAČ RADÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alois Dočkal.

Vážený pane,
manželka má osteroporozu na Vaši radu si v lékárně koupila
kostival kořen který je prodáván v sáčku,ale není tam návod.
Poraďte prosím jak se to má užívat.Předem Vám děkujeme.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Sušený kořen kostivalu se používá k výrobě odkladu a masti. Hotový produkt se pak přikládá na bolavé místo.
Zde naleznete recept na výrobu obkladu: odstavec.ceskaordina…
Zde naleznete recept na výrobu masti: odstavec.ceskenemoci…
Recept na mast je z čerstvého kořene. Pokud máte kořen sušený, tak přeskočte přípravu a mytí kořene a rovnou ho použijte do rozehřátého tuku.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Otec pleskač radí

Výroba masti

Kostivalová mast je prakticky stejně účinná jako nesteroidní antirevmatika. Po aplikaci masti zmizí bolest velmi rychle a hematomy se také vstřebají rychleji. Především je však mast vhodná k léčbě zánětů z přetížení - naraženin nebo natažených svalů a šlach. Kostivalovou mast je možné použít i jako masážní emulzi a otoky se s její pomocí dají tlumit i při krvácejících poraněních. Docela nedávno lékaři zjistili, že kostivalová mast pomáhá také při proleženinách.

Postup: 2 hrsti listů dejte do 250 g horkého sádla, mírně osmažte, asi 3 minuty. Nechte přes noc odstát a ráno sádlo rozpusťte a přefiltrujte. Uskladněte ve skleničkách s víčkem.

Zdroj: List kostivalu

Diskuze

V diskuzi PŘÍPRAVA KRUŠINOVÉ MASTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tamara.

Dobrý den,
naše fenka má taky lipom, veterinář řekl zkusit mast a potom se uvidí. Tak jsem se ji snažila vyrobit, ale když jsem přidala 17g měsíčku, tak se sádlo úplně "vcuclo" a skoro nic jsem zpátky nepřecedila, jen mi zůstala hromada hodně mastných bylin. Je správně těch 17 g měsíčku? Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Alzbeta.

Dobry den,
Tez se mi stalo, ze po pridani 17g mesicku nezbyla temer zadna tekutina. Mozna bylo sadlo prilis horke, klasicky delam masti spise ve vodni lazni. Vyresila jste to nejak? Diky.

Zdroj: diskuze Boule pod kůží na brise

Upozornění

Kostival obsahuje toxické látky, které mohou způsobit vážné poškození jater a dokonce i smrt. Výrobky s obsahem kostivalu by neměly být použity perorálně. Toxické látky v kostivalu mohou být absorbovány kůží, proto se aktuální kostivalové přípravky používají jen krátkodobě a pod dohledem lékaře. Kostivalová mast nesmí být aplikována na otevřené rány či na popraskanou pokožku. Kostivalové krémy se nesmějí používat, pokud trpíte jaterním onemocněním, alkoholismem nebo rakovinou. Děti, starší lidi, těhotné a kojící ženy nesmějí používat žádné kostivalové výrobky.

Zdroj: Rizika u kostivalové masti

Kostivalová tinktura

Listy kostivalu jsou vhodné na obklady nebo celkovou koupel při revmatických bolestech, dně, bolestech kloubů či poruchách prokrvení. Kostivalový prášek a mast jsou dnes k dostání v mnohých lékárnách. Samotná výroba není složitá.

Postup: Sušené nebo čerstvé listy napěchujeme do sklenice až po hrdlo. Zalijeme pálenkou, vše musí být důkladně ponořeno. Postavíme na 2 až 3 týdny na slunce, kde necháme louhovat. Přecedíme a nalijeme do skleniček s uzávěrem.

Obklady z tinktury je možné s úspěchem používat při vnějších i vnitřních ranách, při poraněních všeho druhu - pohmožděninách, výronech krve a zlomeninách.

Zdroj: List kostivalu

Projevy kostivalu v těle

Kostival zmírní vaše bolesti a podpoří regeneraci tkání a hojení ran. Léčivé účinky kostivalu pocítíte na svém těle, budete-li ho používat lokálně na rány, vředy, zlomeniny, modřiny, podlitiny, výrony a vyvrtnutí. Příjemnou úlevu vám přinese také čaj z listů, a to při vředech, silné menstruaci, průjmech, dlouhodobém kašli, angíně, revmatismu, bronchitidě a zánětech dásní.

Zdroj: Léčivé účinky kostivalu

Možná rizika kostivalu

Rostlina obsahuje toxické alkaloidy, které poškozují játra, a vysoké dávky užívané dlouhodobě mohou způsobit až jejich rakovinu. Kostival by se neměl užívat déle než 10 dní, aby se alkaloidy stihly odbourat a vyloučit z organismu.

Zdroj: Léčivé účinky kostivalu

Recept na přípravu obkladu z kostivalu

Ingredience: 1 čerstvý kořen kostivalu, 1 středně velký oloupaný brambor, gáza

Postup: Čerstvě vykopaný kořen najemno nastrouhejte, přidejte 1 najemno nastrouhaný brambor. Promíchejte a vytvořenou směs dejte na gázu a přiložte na bolavé místo.

Zdroj: Kostivalové obklady

Nežádoucí účinky kostivalu

Vzhledem k tomu, že zvyšuje riziko poškození jater, neměl by se kostival používat s jinými léky, které mohou také ovlivnit funkci jater, jako je například Tylenol. Pokud užíváte jakékoli léky, ať už jsou na předpis, nebo volně prodejné, zeptejte se svého lékaře, zda můžete použít kostivalové produkty. Společně s používáním kostivalových produktů není vhodné pít kávu nebo čaj z kozlíku lékařského, neboť jde o přípravky, které mohou navýšit jaterní problémy.

Zdroj: Kostivalová mast


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP