Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

JAK ZLEPŠIT PRŮCHODNOST CÉV

OBSAH

Co to jsou antikoagulanty?

Antikoagulanty jsou léky, které zabraňují srážení krve. Tyto léky jsou velmi rychlé a účinné. Dalo by se říci, že antikoagulanty ředí krev. Používají se k léčbě a prevenci vzniku krevních sraženin, které mohou vzniknout v cévách. Krevní sraženiny mohou blokovat průchodnost tepen nebo žil. Zablokování cév zastavuje proudění krve a kyslíku, čímž dochází k nedostatečnému prokrvování konkrétních částí těla. Velmi často dochází k poškození tepen a žil, což má za následek vážné problémy, například mrtvici nebo infarkt. Krevní sraženiny ve velkých žilách způsobují hlubokou žilní trombózu, což vede k plicní embolii. Naštěstí existuje několik antikoagulantů, jako je například warfarin, které tomuto dokážou zabránit. Mezi antikoagulanty se dá zahrnout i aspirin, protože má vliv na prevenci vzniku krevních sraženin a zabraňuje dělení krevních destiček. V součastné době je nejvíce předepisován warfarin.

Zdroj: Antikoagulanty, léky proti srážení krve

Diskuze

V diskuzi MOBIVENAL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Swobodová.

Dobrý den,mám sníženou průchodnost cév v dolních končetinách,levá noha 3.stupeň,pravá noha 1.stupeň.Užívám ráno 2 tablety léku Detralex a nosím vysoké kompresní punčochy.Mohu a je vhodné k tomu užívat ještě Mobivenal?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Olina.

Přesně stejnou věc jsem řešila se svou doktorkou taky. Řekla mi, že mám užívat buď jedno nebo druhé. Jak Mobivenal tak i Detralex obsahují stejné množství účinné látky s tím rozdílem, že Detralex je schválen jako lék a Mobivenal jako doplněk stravy s volným prodejem bez předpisu. Takže se rozhodni buď pro ověřený Detralex nebo Mobivenal a nebo současně, každý v poloviční dávce.

Zdroj: diskuze Mobivenal

Výživa pro dobrou paměť

Pravidelný příjem některých živin může zlepšit paměťové dovednosti. Zvýší-li se příjem vitamínu B6, B12 a kyseliny listové, které chrání mozek od aminokyselin. Aminokyseliny by mohly být toxické pro nervové buňky v mozku. Vitamíny C, E a beta karoten neutralizují volné radikály a tím zlepšují tok kyslíku v těle, včetně mozku. Omega-3 mastné kyseliny jsou spojeny s kognitivní - rozpoznávací funkcí. Pokud budete chtít přidat do jídelníčku jeden z těchto doplňků, tak byste se měli poradit se svým lékařem. 

 

Zdroj: Rady jak si zlepšit paměť

Diskuze

V diskuzi ÚČINNÁ PREVENCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jura.

Nikolo to mimo není. :-|



Protože to, kdy ti Azheimer nastoupí a taky v jaký podobě se ovlinit dá. Jde tam kromě genů (který nezměníš, to je jasný), taky o průchodnost cév v mozku (vaskulární demence) a to už se určitě ovlivňovat dá. Když se o riziku Alzheimera dozvíš dejme tomu ve třiceti a budeš to řešit, může se ti posunout třeba na 95. A to už je teda setsakra dobrý.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Re: účinná prevence

Příznaky vysokého cholesterolu

Vysoký cholesterol nijak nebolí ani se neprojevuje, o to je nebezpečnější. Zjistí ho až lékař z krve.

Příznaky pocítí pacient teprve ve chvíli, kdy dojde k rozvoji aterosklerózy a je omezena průchodnost tepny. Záleží na tom, kde se postižená tepna vyskytuje a k jakému orgánu vede. V důsledku aterosklerózy tak dochází například k infarktu myokardu (část srdce vyživovaná ucpanou cévou odumírá), cévní mozkové příhodě, ucpání cév dolních končetin a podobně.

Zdroj: Cholesterol a diabetes

Diskuze

V diskuzi JAK SE PROJEVUJE UCPÁVÁNÍ CÉV se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Josef Bartík.

Pacientka po úspěšné operaci srdce (trojitý bypass) si stěžovala na bolest pravé nohy.Nikdo na to cca 7 dnů nereagoval.Poté byla převezena z fakultní nemocnice do nemocnice krajské (noha byla od lýtka směrem dolu silně tmavě modrá)kde byl okamžitě zahájen pokus o průchodnost cév a žil,který byl bohužel bezúspěšný (noha byla již v tak velmi zanedbaném stavu z předchozí nemocnice) a následovala amputace končetiny ve stehně.Vzhledem k tomu,že pacientka v bezprostředně krátké době absolvovala několik velmi náročných operativních zákroků, bohužel po několika dnech zemřela,její organizmu byl natolik vyčerpán,že již nedokázal dále bojovat.Podle mého laického názoru byla po operaci bypassu totálně zanedbána pooperační léčba.Chci ještě podotknout,že v krajské nemocnici byly bleskově zahájeny všechny potřebné zákroky na vysoké profesionální úrovni což je třeba zdůrazni a za což všem týmům, které v této nemocnici byly účastny vyslovuji neobyčejné díky.Prosím o případné odborné posouzení jak by měl celý případ,od operace až po následnou léčbu,probíhat.Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kryglova.

Lékařka řekla že je nevhodný pribinacek dítě má 20 měsíců je to pravda

Zdroj: diskuze Jak se projevuje ucpávání cév

Zdravotní účinky klystýru

Pokud jsou střeva zanesena mnoholetými usazeninami, do krve se dostávají škodliviny, které mohou negativně ovlivnit funkci různých orgánů. Klystýr vrací střevům schopnost zásobovat nás živinami a nastartuje obranyschopnost, zlepší činnost všech orgánů včetně pokožky, přes kterou škodliviny vystupují z těla ven, odstraní zácpu a mnoho dalších potíží.

Věřte tomu nebo ne, klystýr se používá jako hlavní způsob odstranění toxinů z těla, zlepšuje vstřebávání živin z potravy, přetváří tlusté střevo a zlepšuje jeho průchodnost. Díky klystýru dochází k odstranění fekální hmoty, která stagnuje ve střevech. Fekální hmoty jsou pro tělo jedovaté a mohou se vstřebat do tlustého střeva. Zároveň zvyšuje vstřebávání živin z potravin, které konzumujete vyčištěné.

Zdroj: Klystýr

Poradna

V naší poradně s názvem DEKOLT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna Zdráhalová.

dOBRÝ DEn,
ráda bych požádala o radu,
mám vrásky na dekoltu, protože spím jen naboku,
lze to něčím zlepšit?
děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Sama jste určila příčinu zkrabacení kůže na dekoltu - spánek na boku. Když odstraníte tuto příčinu, tak se zastaví zhoršování těchto vrásek. Zvráštělou pokožku můžete vypnout posílením prsních svalů. Aplikací krému proti vráskám můžete pomoci k regeneraci pokožky.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Maska na obličej na omlazení

Léčba rýmy

Léčba rýmy je symptomatická, celkově se podávají u akutní rýmy antipyretika, důležitý je dostatek tekutin a zvýšený přívod vitamínů. Dětem, které neumějí samy smrkat, je nutné nosní sekret i několikrát denně odsát. Nosní kapky (dekongestanty) se nemají používat déle než týden, neboť zde hrozí riziko návyku (sanorinismus). Po použití není vhodné zbytek nosních kapek či sprejů uchovávat, může se na nich infekce držet. Dále je možné použít nosní sprchu nebo výplach nosu některým z běžně dostupných sprejů se solným roztokem. Při rýmě je třeba udržovat průchodnost nosu, aby nehrozil zánět středního ucha. Hlen (mukus, též sliz) je hustá tělní tekutina vylučovaná sliznicemi (takzvanou mukózní membránou). Jeho funkcí je zvlhčovat a chránit určité partie těla, jako je trávicí, dýchací a rozmnožovací soustava.

Zdroj: Inkubační doba rýmy

Diskuze

V diskuzi KDE BOLÍ ARTRÓZA KYČLE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jindřich Nesrsta.

V březnu 2019 jsem se podrobil výměně kyčelního kloubu, následovala rehabilitace v lázních Klimkovice. Po návratu pravidelně cvičím, denně jezdím na rotopedu. Přesto všechno mě příšerně bolí úpony nad třísly u obou nohou a v kříži. Pokud si sednu, velmi rychle v oblasti kříží a kýčlí zatuhnu a musím se rozcvičit. Při kontrole na ortopedii mi lékař sdělil, že budu muset absolvovat ještě druhou výměnu, tentokrát pravé kýčle. Už téměř nevěřím, že se to ještě může zlepšit, celý život jsem byl aktivní sportovec, provozoval jsem turistiku a jezdil na kole. Je ještě naděje, že se to může zlepšit? Brzy mi bude 68 let.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Kde bolí artróza kyčle

Prevence

Pokud přemýšlíte, jak se zbavit oděrek na stehnech, existuje několik tipů. První věc, kterou musíte udělat, je zaměřit se na snížení své vlastní váhy. Důležité jsou zdravé stravovací návyky a dostatečné množství pohybu. Další příčinou odřených stehen je nošení dlouhých těsných kalhot, které způsobují tření mezi stehny. Ideální je nošení šortek nebo kalhot, které nejsou těsné. Volné oblečení zajišťuje průchodnost vzduchu, čímž nedochází k pocení a následnému tření. Neideálnější řešení je nošení volného bavlněného oblečení, které zajišťuje jemnost pro stehna, zároveň nedochází k takovému tření, které by způsobovalo odřeniny. Vždy mějte na paměti, že je důležité udržovat pokožku v suchu a pohodlí. Zároveň je ideální používat pudr. Pudr absorbuje vlhkost a činí povrch kůže hladký, takže je zde menší riziko tření. Velmi vhodná je dostatečná konzumace vody, protože voda udržuje pokožku dobře hydratovanou a zabraňuje vysoušení. Suchá kůže vede ke zhoršení odřených stehen.

Zdroj: Rady na odřená stehna

Poradna

V naší poradně s názvem VYHŘEZLÁ PLOTÉNKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna.

Dobry den.
Mám dva měsíce po reoperaci vyhřezlé plotýnky,záda mne na pravé straně stále bolí.Prave stehno mám znecitlivěle,nad kotníkem mne stahuje křeč a chodidlo mne stále brni prsty si necítím. . Při chůzi mám pocit ,že chodím bosá po ostrém kameni.Na rehabilitaci chodím zatím necítím žádnou úlevu.S takovymi pocity se špatně usíná. Doma cvičím co jsem se naučila v nemocnici.Co mám dělat ještě víc nebo nedělat .Děkuji za odpověď Kovaříková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Poraďte se s neurologem, co se s tím dá dělat. Povězte mu, jak probíhala rehabilitace a jaké máte pokroky od operace. Jedině neurolog vám může pomoci zlepšit váš zdravotní stav.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bolest po operaci vyhrezle plotynky

Účinky

Hloh představuje efektivní lék při srdečních potížích a snižuje krevní tlak. Působení hlohu je uznáváno i ze strany mnohých lékařů, kteří ho také doporučují jako podpůrný doplněk léčby. Látky obsažené v hlohu mají stimulační účinek na srdeční sval a jeho prokrvení, zlepšují průchodnost cév a tepen a celkově zlepšují prokrvení celého těla. Působí i jako regulátor, a to zejména v případě vysokého krevního tlaku, který účinně snižují. Hloh funguje rovněž jako prevence a léčba anginy pectoris, doporučuje se i jako prevence infarktu a na rekonvalescenci po něm. Uklidňujících účinků hlohu lze využít například v případě nespavosti nebo v čase silného nervového vypětí a dlouhodobého stresu. Pomáhá i ženám v období menopauzy, kdy zmírňuje nepříjemné stavy. Při užívání hlohu je velmi důležitá vytrvalost a trpělivost. Výsledný léčivý efekt je výsledkem pravidelného a dlouhodobého užívání. Výhodou hlohu je, že na rozdíl od mnoha jiných bylin s účinkem na srdce a krevní oběh není toxický, nejsou u něj známé žádné nežádoucí účinky, jediným problémem by mohla být kontraindikace s jinými léky. Léčivé účinky mají listy a plody hlohu (takzvané hložinky), ovšem ne tak výrazné jako květ.

Zdroj: Hloh

Poradna

V naší poradně s názvem ŽLUTÁ STOLICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna Košutová.

Většinou do 10-20minut po jídle -průjmová stolice (většinou voda) žluté barvy. Někdy tato stolice je i v klidu.(mimo stavu po jídle)
Žlučník mám od 40 let ex. Zůstal mi chronický zánět slinivky.
Je mi 79let.
užívám tyto léky: Betahistin, tezeo, Tenaxum, Digoxin, Betalog, Siofor 2tabl 500ml)Apo Allopurinol, Warfarin, Tootvacard, Verospiron

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zkuste užívat jeden měsíc probiotika. Vyzkoušené jsou Biopron s trávicími enzymy. Do několika dnů by se to mělo zlepšit, ale léčbu po zlepšení neukončujte, ale pokračujte v ní, až do využívání celého balení. Tady můžete vidět jak probiotika vypadají a kolik stojí: www.zbozi.cz/vyrobek…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Žlutá stolice

Škornice

Škornice se historicky používá k léčbě ztuhnutí tepen nebo symptomů souvisejících s touto chorobou. Tato bylina tedy může zlepšit příznaky u lidí s postižením tepen.

Zdroj: Čištění cév přírodní cestou

Diskuze

V diskuzi POPRASKANÉ ŽILKY NA NOHOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Chvalova drahomira.

Dobrý den, mám popraskané žilky na jedné noze a to pod kolenem a boční straně stehna, což se projevuje velkou bolestí .
Mám cukrovku s inzulínem. Prosím poraďte co s tím. Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Redakce Krasojizda.cz.

Dobrý den, Drahomíro,
Existuje přímá souvislost mezi stavem cév a onemocněním diabetes a je známé, že diabetici velmi často trpí potížemi s cévami, které mohou vést až k operaci. Je několik možností, co pro sebe můžete udělat:
- Doporučujeme užívání aloe vera, nejlépe ACTIValoe, protože pozitivně ovlivňuje činnost slinivky břišní a regeneruje betabuňky slinivky.
- Navštivte odborníka ohledně stravy a úpravy jídelníčku, v případě potřeby je nutné upravit hmotnost. Strava by měla obsahovat hodně zeleniny a vlákniny, ovoce již v menší míře.
- Absolutně nepostradatelné jsou Omega 3 NMK!
- Můžete užívat některý z doplňků stravy, které obsahují bioflavonoidy, antioxidanty, vitaminy C, E, B
- Vhodné pro průchodnost cév jsou také ginkgo biloba, lecitin a selén.
Jestli je možné něco doporučit pak vyzkoušejte třeba doplněk stravy Veregin (na bázi ginkgo biloba, antioxidantů, kaštanu atd.) anebo Neobotanics Novarix Essence, který má výborné složení (antioxidanty, dále účinné látky diosmin, hesperidin, aescin atd.) a máme s ním dobré zkušenosti.

Dále je potřeba upravit životní styl a zařadit do denního programu pohyb. Pro externí použití doporučuje speciální mastě. Péče o pokožku je základem a přestože mnohé zdroje uvádějí, že krémy a mastě jsou neúčinné, máme na to jiný názor. Obsahují-li kvalitní komponenty budou jistě dobrým pomocníkem. V některých případech lze například hojivou dubovou kůru anebo listy kaštanu použít jako obklad na postižená místa.

přejeme hodně zdraví!

Zdroj: diskuze Popraskané žilky na nohou

Odstranění rozptylování 

Pokud se snažíte o zapamatování důležitých informací, tak byste měli odstranit všechna rozptýlení. Důležité je, aby vaše pozornost byla zaměřena jen na informace, které se pokoušíte zapamatovat. Naučte se odolávat okolnímu rozptýlení.
 

Zdroj: Rady jak si zlepšit paměť

Diskuze

V diskuzi FIBROZA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr Frybert.

Dobrý den.Jsem rok po operaci dlazdicoveho nádorů mandle a následného ozarovani,mám firozu v hrtanove cast,spatne se mi polyka.Lékaři říkají,to chce čas.Je možné to rehabilitací zlepšit,např. Masáže,cvičení nebo vodním proudem?díky za radu a buďte zdravý. Petr
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Fibroza

Nohy nahoru!

Tímto pokynem máme na mysli cvičení, které nejen posiluje vnitřní nebo vnější stranu stehen, ale především napomáhá ke zlepšení průtoku krve v celých končetinách. Lehněte si na záda, ruce vložte pod hýždě, abyste zamezili zvýšené námaze zad. Udržujte hýždě stisknuté a dolní část zad tlačte proti podlaze, pak zvedněte jednu nohu a nějakou dobu ji držte nahoře, kolmo proti podlaze. Držte do té doby, dokud neucítíte, jak krev proudí vzhůru do vašich nohou, lýtek a stehen. Opakujte toto cvičení i s druhou nohou. Pro dokonalý odpočinek ležte na podlaze s hýžděmi u zdi. Obě zvednuté nohy se tak zároveň opírají o zeď, i takto lze zlepšit krevní oběh v dolních končetinách. Případně můžete toto cvičení zlepšit ještě tím, že budete u zvednutých nohou kroužit chodidly v kotnících.

Zdroj: Cviky proti křečovým žilám

Diskuze

V diskuzi MILGAMMA TABLETY CENA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslava Šlegrová.

Dobrý den, pokud někdo z Vás užíval lék Milgamma alespoň 1 měsíc a zpozoroval nějaké, byť malé zlepšení Vašich problému, buďte tak laskaví a celou dobu užívání a mimořádných reakcí mě prosím popište. Pokud by se dal zlepšit stav nervů, bylo by to skutečně úžasné. Děkuji Vám za případné informace. S pozdravem Jaroslava Šlegrová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ivana Petiková.

Kamarádka v lékárně jim děkoval pan že po třech měsících přestaly bolesti zad. Zkouším užívat ale četla jsem že se po nich pribira na váze. PETIKOVA

Zdroj: diskuze Milgamma tablety cena

Jak na hustotu vlasů

Existují metody, které zaručují zhoustnutí vlasů, ale takové nelze řadit mezi metody přírodní. Věnujme se tedy některým přirozenějším postupům, které přesto mohou (ale nemusí) významně přispět ke zlepšení stavu.

Zdroj: Jak zlepšit hustotu a kvalitu vlasů

Květák a zdraví

Květák obsahuje malé množství sacharidů a proteinů a skoro žádný tuk. Dále obsahuje provitamin A (beta-karoten), vitamin B a E a významné množství vitaminu C (46 mg/100 g). Z minerálů obsahuje velké množství draslíku a nepatrné množství sodíku. Nachází se v něm také hodně vápníku, hořčíku, fosforu a železa, stejně tak i chrom, zinek, mangan, měď a selen. Květáku nechybějí fytochemické antikarcinogeny, díky nimž lze tuto zeleninu využít při prevenci rakoviny. Květák jako výborný zdroj vitaminů, minerálů a stopových prvků reguluje náš trávicí proces – působí na celý trávicí trakt od žaludku po slepé střevo. Díky tomu, že je lépe stravitelný než jiné brukvovité rostliny, doporučuje se lidem se žaludečními chorobami (gastritidou, vředy, dyspepsií). Jelikož reguluje průchodnost střev, lze jej použít jak při zácpě, tak průjmu a též při podráždění nebo zánětu tlustého střeva. Díky nízkému obsahu sodíku a tuků a velkému množství draslíku květák pomáhá zmírňovat problémy se srdcem a oběhovou soustavou, do svého jídelníčku by ho měli tedy zařadit i lidé s hypertenzí či arteriosklerózou. Květák je rovněž diuretikum a „pročišťovač“, urychluje vylučování přebytečné vody z tkání (edémy) a odpadních látek metabolismu. Jeho konzumace se tak osvědčila při selhání ledvin, artritidě, dně, otocích spojených s chorobami ledvin a při ledvinových kamenech. Konzumace květáku se v neposlední řadě doporučuje osobám se zvýšeným rizikem onemocnění zhoubným nádorem z jakýchkoliv příčin, například výskyt v rodině či působení karcinogenních vlivů (záření, tabák, alkohol a jiné).

Konzumace květáku by se však měla omezit v případě cholelitiázy (žlučníkové kameny), protože může způsobit zdravotní komplikace, a dokonce narušit proces trávení – kvůli vysokému obsahu celulózy květák zvyšuje produkci plynů ve střevech. Květák není rovněž vhodný pro osoby trpící dnou, 100 g květáku totiž obsahuje 24 mg kyseliny močové.

Zdroj: Květák

Co dělat, když je to infarkt?

Akutní infarkt myokardu vážně ohrožuje člověka na životě. První pomoc při infarktu myokardu je často tím nejdůležitějším život zachraňujícím opatřením. Jde o zavolání rychlé lékařské pomoci. První pomoc při infarktu myokardu musí být rychlá a rozhodná, váhání si může vybrat tu nejvyšší daň. Infarkt myokardu vzniká v případě ucpání jedné nebo více tepen, které zásobují srdeční sval kyslíkem a živinami. Srdeční sval, tedy myokard, bez nich nemůže fungovat, začne odumírat a hromadí se v něm nejrůznější odpadní látky. Pokud infarkt nastane, jsou časté případy úmrtí ihned v prvních minutách. Vše závisí na rozsahu postižení srdce. U velké části lidí postižených infarktem myokardu nastupuje nevratné poškození srdce až po různě dlouhé době, to znamená do hodiny od vzniku infarktu myokardu, nebo ještě později. Když se v tomto relativně krátkém časovém úseku podniknou patřičné kroky, je možné nejen zachránit lidský život, ale i výrazně zlepšit vyhlídky na kvalitu života postižených lidí. Tyto kroky nejsou nijak zvláště složité.

Při zahájení první pomoci je nutné onemocnění nejprve správně rozpoznat. Hlavním příznakem infarktu myokardu je náhlá svíravá bolest nebo pálení v oblasti hrudní kosti. Tato bolest nejčastěji vystřeluje do levého ramene nebo do celé levé ruky. Bolest může vyzařovat například i do pravého ramene, dozadu mezi lopatky nebo do čelisti. Jak srdeční tep, tak dýchání jsou zrychlené. K tomu se přidávají příznaky jako bledost, pocení, celková schvácenost nebo ztráta vědomí. Popsané příznaky se nemusí vyskytovat u každého pacienta. Není-li postižení srdce takového rozsahu, postiženému zabezpečíme klid a zajistíme polohu nejlépe vsedě. Vhodné je také podání acetylsalicylové kyseliny, například aspirinu či acylpyrinu. Dostatečné množství představuje jedna tableta, která zabezpečí snížené srážení krve a mírně zpomalí rozvoj poškození srdce. Jestliže postižený přestane kdykoliv v průběhu čekání na rychlou záchrannou službu reagovat, je nutné zajistit volné dýchací cesty a zahájit resuscitaci.

V případě, že pacient ztratil vědomí, je nezbytně nutné zajistit průchodnost dýchacích cest a zahájit masáž srdce. Pacienta uložíme na záda a zakloníme co nejvíce hlavu. Otevřeme ústa postiženého a zkontrolujeme, zda se v dutině ústní nenachází cizí předmět či něco, co by vedlo k uzavření dýchacích cest. Dnes již není povinné dýchání z úst do úst, ale povinná je srdeční masáž. Ta se provádí přiložením obou dlaní na sebe do dolní části hrudní kosti a stlačováním hrudníku frekvencí 100 stlačení za minutu. Vzhledem k tomu, že se jedná o fyzicky namáhavou činnost, je vhodné přivolat si pomoc z okolí.

V případě podezření na infarkt myokardu je životně důležité ihned volat zdravotnickou záchrannou službu, která zajistí transport na nejbližší specializované oddělení. Nikdy se nesnažte transportovat člověka s infarktem do nemocnice sami. Lékař rychlé zdravotní služby posoudí, do které nemocnice pacienta zavést, a již v přepravovaném voze se pacientovi dostane odborné pomoci.

Zdroj: Jak poznám infarkt

Ženšen

Ženšen podporuje svalovou syntézu a umožňuje tělu přizpůsobit se fyzické zátěži. Také může zlepšit pocit pohody, stabilizovat energetické hladiny, působí na zdraví srdce. Ženšen a další adaptogenní byliny pomáhají tělu, aby se vyrovnalo s každodenním stresem, výkyvy spánku, nálad nebo chuti k jídlu.

Zdroj: Bylinky na růst svalů a těla

Uspořádání informací 

Při psaní poznámek byste se k nim měli vrátit zpět a zreorganizovat je do logického pořadí. Když uložíte skutečnosti v logickém pořadí, může vám to pomoci si vzpomenout v případě potřeby v závislosti na jejich vývoji. Pokud reorganizujete fakta, měli byste při třídění informací využít obrázky a kategorie, čímž si vytvoříte vizuální reference, které vám pomůžou si na ně lépe vzpomenout.
 

Zdroj: Rady jak si zlepšit paměť

Opakování 

Prostřednictvím hudby, která vám pomůže si zapamatovat pracovní materiály a funguje podobně jako komerční hit, který vám uvízl v hlavě. Pokuste se najít hudební rytmus, který si můžete snadno zapamatovat a do kterého následně přidáte slova, která si chcete zapamatovat. Myšlenkovou píseň si zpívejte pravidelně, protože vám to pomůže rychle si připomenout informace.
 

Zdroj: Rady jak si zlepšit paměť


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP