Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

JAK ZVEDNOUT NÍZKÝ TLAK

OBSAH

Bylinky na nízký tlak

Domácí recept na nízký tlak: Rozmarýnové víno

Příprava: 1 l bílého vína smíchejte s 20 g suchých lístků rozmarýnu a nechejte pět dní v uzavřené láhvi stát, potom přeceďte. Užívejte dvě skleničky denně k jídlu.

Z bylinek pomáhá regulovat krevní tlak kopřiva nebo zázvor (z obou rostlin si můžete připravit čaj).

Zdroj: Nízký tlak

Poradna

V naší poradně s názvem KREVNÍ TLAK V 70 LETECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr Bradáč.

112 68 72

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ačkoli je za optimální považována hladina krevního tlaku 120/80 mmHg, za normální se ještě považuje systolický tlak mezi 91 a 119 mmHg a diastolický krevní tlak mezi 61 a 79 mmHg. Až hladina krevního tlaku, která klesne pod 90/60 mmHg, se obvykle označuje jako nízký krevní tlak (hypotenze). Váš naměřený tlak 112/68 při tepu 72 lze i v sedmdesáti letech považovat za uspokojivý nízký krevní tlak.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Krevní tlak v 70 letech

Přejídání a nízký krevní tlak.

Při přejídání se vlivem přeplnění žaludku a započetí intenzívního trávicího procesu soustředí mnoho krve v břiše, což může vyvolat prudký pokles krevního tlaku. V takovém případě pomůže si lehnout na záda, volně dýchat a za chvilku zvednout nohy, pokrčit je v kolenou a udělat několik šlápnutí, jakoby do pedálů na kole. Pak zase chvíli odpočívat a znovu to opakovat, než potravu strávíte a stav se stabilizuje. Proto se pro udržení zdravého krevního tlaku nepřejídejte.

Zdroj: Tipy a triky jak zvýšit nízký krevní tlak

Diskuze

V diskuzi KREVNÍ TLAK HODNOTY 131 NA 77 A TEP 51 se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarmila Martinská, 8O let.

celý život jsem sportovala, ale zdá se mi tep nízký, často i pod 50

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Krevní tlak hodnoty 131 na 77 a tep 51

Co pomáhá na nízký krevní tlak

Doporučuje se pozvolné vstávání (z postele, ze židle), zvýšit příjem tekutin, zvolit vhodnou pohybovou aktivitu, jíst častěji a v menších porcích, případně lze tlak povzbudit slabým černým čajem, kávou nebo lékořicí. V případě, že se dostavují mdloby při dlouhém stání a ve špatně větraných prostorech, může pomoci zkřížení nohou nebo si sednout/dřepnout a dát hlavu mezi kolena. Při omdlení je nejúčinnější uvést danou osobu do polohy vleže a zvednout jí nohy.

Homeopatika na nízký tlak

V homeopatii se nepodává homeopatický lék například jen na nízký tlak, ale na základě celkového homeopatického vyšetření, kdy je vhodná i následná kontrolní konzultace. Homeopatie léčí především příčinu, nízký tlak je jen důsledkem určité příčiny. Homeopatie není o bylinné léčbě, i když se zde jedná o přírodní léčbu, která se vyrábí z rostlin, živočichů či nerostů.

Bylinky na nízký tlak

Z bylinných léků, které mají vliv na nízký krevní tlak, je například vhodné jmelí bílé a kokoška pastuší tobolka, ale i zde je vhodná jistá opatrnost a odborná konzultace.

Zdroj: Mám nízký tlak

Diskuze

V diskuzi SKOŘICE A KREVNÍ TLAK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mária.

Dobrý den prosím mám dotaz dcera má problémy s nízkým tlakem může jíst skořici ?A prosím co by měla na nizky tlak? Děkuji za odpověď

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Skořice a krevní tlak

Příznaky

Projevy nízkého tlaku jsou charakteristické těmito příznaky:

  • závratě;
  • únava;
  • mžitky před očima;
  • bolest hlavy;
  • mdloby (až krátkodobá ztráta vědomí);
  • studené končetiny;
  • hučení v uších;
  • pocení.

Nízký tlak se léčí pouze v některých případech.

Zdroj: Mám nízký tlak

Diskuze

V diskuzi JAK ZVÝŠIT NÍZKÝ KREVNÍ TLAK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Nikola Horváthová.

Dobrý den trpím nízkým tlakem většinou můj tlak bývá 90 na 60 100 na 60 merim asi 151cm, vážím 49kg.Můj nízký tlak mi znepříjemňuje zivot , pořád se mi točí hlava jako bych seděla na kolotoči.Je to hrozný celá jsem stoho slaba bojím se jit sama ven abych sebou někde neprastila.Nemohli byste mě prosím poradit co stím dělat ? Byla bych vam moc vděčná děkuji Horváthova

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Jak zvýšit nízký krevní tlak

Na nízký krevní tlak pijte více vody. 

Téměř každý může těžit z pití dostatku vody a to platí zejména, pokud máte právě nízký krevní tlak. Kapaliny zvyšují objem krve a zabraňují dehydrataci, což jsou důležité faktory, které je nutno ohlídat při léčbě hypotenze. Pro podporu pitného režimu je vhodný rozmarýnový čaj, který zároveň i snižuje krevní tlak. Rozmarýnového čaje se pije jeden litr denně.

Zdroj: Tipy a triky jak zvýšit nízký krevní tlak

Diskuze

V diskuzi KREVN106 65 70 Í TLAK PODLE VĚKU 82ROKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Honza.

Dobrý den.Vnemocnici 11dní.Kovid-19 Přijel domu v pořádku.Druhý den tlak 106 65 80.Trvá to již 6 dní stále nízký tlak.Unava dušnost .Mám kardiosimulátor.Nechutná mi jíst.Stále bych spal.V nemocnici bez problému.Děkuji za odpověd. Honza

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Krevn106 65 70 í tlak podle věku 82roku

Nízký spodní krevní tlak

Nízký spodní tlak se nazývá diastolický tlak. Pokud je hodnota diastolického tlaku nižší než 60 mm Hg, mluví se o nízkém diastolickém tlaku. Možnými příčinami tohoto snížení jsou například léky na potenci, tricyklická antidepresiva, alfa- a betablokátory, diuretika a léky na Parkinsonovu chorobu. Nízký diastolický tlak se může objevit i v těhotenství kvůli zátěži plodu na matčin krevní oběh. Zvláště v těhotenství je proto nutné mu věnovat dostatečnou pozornost.

Nízký spodní tlak může mít nepříjemné projevy, jako jsou mdloby, mžitky před očima, závratě, slabost, studené končetiny či hučení v uších. Kvůli nízkému tlaku jsou totiž mozek a končetiny nedostatečně prokrvovány, a tedy málo okysličeny.

Zdroj: Mám nízký tlak

Diskuze

V diskuzi OTEC PLESKAČ RADÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna Ivičičová.

Chvála Kristu,prosím o radu jak používat lékařskou síru.Zda nasypat do ponožek nebo vložit něco nepropustného aby to přes ponožku neprášilo. Předem děkuji za odpovědˇ´a přeji krásný den.Anna Ivičičová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Bohumila.

Prosím, můžete mi poradit?
Nastávající maminka 36 let v pátém měsíci těhotenství má nízký tlak. Existují bylinky, které tlak zvýší. Našli jsme si něco, ale jsou to protichůdné rady. Předem děkuji za odpověď. Bohumila

Zdroj: diskuze Otec pleskač radí

Co znamená nízký tep

Pokud nejste aktivní sportovec a máte příliš nízký pulz, který doprovází dýchací obtíže a výrazná únava, může se jednat o závažný problém a je vhodné vyhledat lékaře. Velice nízký tep je nutné řešit aplikací kardiostimulátoru.

Zdroj: Správný krevní tlak a tep

Diskuze

V diskuzi VYSOKÝ SPODNÍ KREV 90/80/110 se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zde.

Dobrý den trpim spíše na nízký tlak ale poslední dobou mám spodní vyšší a tep přes 100 a není mi moc dobře.Lejarka zatím nijak nepomohla.Dekuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Vysoký spodní krev 90/80/110

Šťáva z červené řepy na nízký krevní tlak.

U některých lidí může zvýšená konzumace šťávy z červené řepy zvýšit krevní tlak. Červená řepa harmonizuje krevní tlak, vysoký snižuje, nízký zvyšuje. Vypijte v průběhu dne půl litru pravé šťávy z červené řepy a pijte to po dobu jednoho týdne. Po týdnu proveďte zkušební měření krevního tlaku a zhodnoťte, jestli se snížil. Pokud ne, tak další konzumace této šťávy z řepy nebude mít na Vás již žádné účinky vedoucí ke zvýšení krevního tlaku.

Zdroj: Tipy a triky jak zvýšit nízký krevní tlak

Diskuze

V diskuzi BOLESTI HLAVY A ÚČINNÁ LÉČBA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana tomášová.

Vím že na podobné věci je dobrý a poměrně účinný preventan od farmaxu. Možná k tomu může mít člověk též nízký tlak, a proto se mu točí hlava a bolí ho ...

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Re: Bolesti hlavy a účinná léčba

Na nízký tlak používejte kompresní punčochy. 

Stejné elastické punčochy, které se běžně používají k úlevě od bolesti a od otoků křečových žil, můžou zároveň pomoci snížit zadržování krve v dolních končetinách a tím zvýšit krevní tlak. Pokud se nebude muset krev rozlévat do natékajících nohou a bude se moci rychle vracet zpět k srdci, dosáhne se tím zvýšení krevního tlaku. 

Zdroj: Tipy a triky jak zvýšit nízký krevní tlak

Diskuze

V diskuzi ČESNEK A CITRON ČISTIČ CÉV se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavel.

60% vodku koupím kde?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Luďka.

Chtěla bych na lačno citrónovou vodu (beru na lačno letrox 75)
Mám rada cesnek (mam leta nízký tlak) nedoporučuje se mi ho jist často.

Zdroj: diskuze Česnek a citron čistič cév

Vitamíny na nízký krevní tlak.

Nízký krevní tlak je možné do dvou týdnů zvýšit formou gigantické dávky kyseliny pantotenové v množství 350 mg denně, což je 50 krát více, než doporučená denní dávka, ale přesto je to bezpečné. Léčbu je třeba po dvou měsících přerušit a vystřídat ji přípravkem B komplex Forte v doporučené denní dávce po dobu dvou měsíců. Pokud se tlak zase zvýší, tak je možné to celé zase opakovat. 

Pravidelné doplňování vitamínu C je také prospěšné pro udržení zdravého krevního tlaku. Vitamín C by se měl přijímat v každém jídle (celkem 6 jídel denně je optimální) v množství 100 mg.

Zdroj: Tipy a triky jak zvýšit nízký krevní tlak

Diskuze

V diskuzi TRITACE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Michaela.

Dobrý den,
můj manžel užívání nyní cca měsíc lék Tritace 5mg/1x denně. Při kontrole u obv. lékařky mu byl naměřen tlak 133/95 s tím, že "dolní" tlak je stále vyšší mu lékařka zvýšilila lék Tritace na 10 mg/1x denně. Mám obavy z možných nežádoucích účinků např. hyperkalemie, protože rozbor krve ani moči nebyl u manžel proveden. Prosím o Váš názor, zda v případě zvýšené dávky hrozí vyšší riziko nežádoucích účinků? Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Františka Votavová.

Mám kolísavý krevní tlak.Ve stresových situacích mi vyskočí,potom se drží v normě.14 dní jsem užívala 2,5 mg ,Tlak jsem během té doby neměla vysoký,brala jsem tedy týden poloviční dávku, tlak v pořádku,spíše někdy nízký.Přestala jsem užívat léky ,při nízkém tlaku .kolem 100 /75 jsem se necítila dobře. Chtěla bych vědět,jak dlouhodobý účinek má třítýdenní užívání rtritace,jmůže se mi tlak upravit sám bez léků? Přestala jsem pít kávu, alkohol, zhubla.Tak nevím....děkuji za odpověd

Zdroj: diskuze Tritace

Co značí nízký tep a vysoký tlak

Nízká srdeční frekvence se dá vysvětlit tím, že může jít o trénovaného sportovce s převahou jedné složky autonomního nervového systému (vagotonus). Velice nízký tep je nutné řešit aplikací kardiostimulátoru. Vysoký krevní tlak, který ještě může vzrůst při sportovním výkonu, hrozí vážnými komplikacemi (infarkt, mrtvice, selhání ledvin, a to i v mladém věku). Každopádně pokud se objevuje tato kombinace, je nutné navštívit lékaře.

Zdroj: Správný krevní tlak a tep

Trvale nízký krevní tlak bez příčiny

Pokud není jasné, co je příčinou nízkého krevního tlaku nebo neexistuje účinná léčba, tak nastupuje léčba, která se soustředí přímo na zvyšování krevního tlaku a snižování příznaků a symptomů hypotenze. V závislosti na Vašem věku, zdravotním stavu a typu nízkého krevního tlaku, který máte, můžete dosáhnout jeho zvýšení několika způsoby:

Zdroj: Tipy a triky jak zvýšit nízký krevní tlak

Správný krevní tlak u dospělých

Na velikost krevního tlaku působí mnoho faktorů: věk, aktuální mentální a fyzické rozpoložení, okolní teplota a jiné. Například u starších lidí je vysoký systolický a nízký diastolický tlak normální z důvodu opotřebení a menší pružnosti krevního řečiště. Obecně je nebezpečnější vysoký spodní tlak, protože se jedná o nejnižší tlak v krevním řečišti, tedy tlak, který jej namáhá neustále. Americká kardiologická asociace považuje od roku 2017 za vysoký krevní tlak hodnoty nad 130 mm Hg, respektive nad 80 mm Hg.

Zdroj: Správný krevní tlak a tep

Na nízký tlak používejte o trochu více soli. 

Odborníci obvykle doporučují omezit množství soli ve stravě, protože sodík může zvyšovat krevní tlak a také odvápňuje kosti a způsobuje rakovinu žaludku. Nás ale zajímá její účinek na krevní tlak a sůl může u některých lidí zvýšit krevní tlak, někdy i dramaticky. Proto pro lidi s nízkým krevním tlakem to může být prospěšná věc i při mírném zvýšení solení. Ale protože vysoké hladiny sodíku můžou vést k srdečnímu selhání, zejména u starších osob, je důležité se poradit se svým lékařem o množství zvýšené soli ve stravě pro Vaši konkrétní situaci.

Zdroj: Tipy a triky jak zvýšit nízký krevní tlak

Nízký tlak v těhotenství

Nízký tlak se u ženy může objevit v těhotenství. Rostoucí dítě je pro oběhový systém člověka zátěž sama o sobě. A proto se může stát, že krev, která zásobuje miminko, se nedostává jinde. Nevolnost a stavy na omdlení se nejčastěji objevují hned na začátku těhotenství, pak až v jeho druhé půlce, kdy může krevní tlak klesat o 10–15 mm Hg.

V těhotenství se může objevit i takzvaný hypotenzní syndrom. Ten někdy postihuje těhotné ženy, které spí na zádech. V této poloze totiž zvětšená děloha tlačí na dolní dutou žílu a nastávající mamince se může udělat nevolno. Ve většině případů stačí změnit návyky a ležet na levém nebo pravém boku, po porodu se vše vrátí do normálu.

Zdroj: Mám nízký tlak


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP