Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

JAKÉ DRUHY CHEMOTERAPIE JSOU

OBSAH

Formy chemoterapie

Chemoterapie může mít různou podobu: tablety podávané ústy, roztok nebo mast aplikovaná zevně na pokožku, aplikace do svalu, aplikace do žíly, aplikace do nádoru.

Nejčastěji je chemoterapie podávána infuzí, a to nitrožilně. Chemoterapeutik je více druhů a záleží na rozhodnutí lékaře, který konkrétní lék a v jaké formě bude podáván. Kromě druhu a rozsahu rakoviny záleží na celkové kondici pacienta, jeho dalších onemocněních a na užívaných lécích. Doba a intenzita chemoterapie se u jednotlivých pacientů liší v závislosti na předchozích skutečnostech.

Zdroj: Chemoterapie a její následky

Diskuze

V diskuzi SLOVNÍ DRUHY URČOVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milka.

Náš mladej začal brát ve škole slovní druhy a dost s tím zápasí. Máte někdo radu na procvičování slovních druhů na internetu?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Honza.

Nejlepší cvičení na slovní druhy jsou tady tema.pravopiscesky.c…

Zdroj: diskuze Slovní druhy určování

Cíle chemoterapie

Kurativní chemoterapie – cílem je vyléčení rakoviny.

Adjuvantní chemoterapie – doplňková chemoterapie, která je podávána po radikální operaci nebo po radioterapii s cílem podpořit celkový účinek léčby.

Neoadjuvantní chemoterapie – je podávána před operací nebo radioterapií s cílem zmenšit nádorovou masu a tak usnadnit vlastní výkon.

Paliativní chemoterapie – cílem je zmírnit projevy rakoviny a zmírnit její průběh, nebo dosáhnout delší remise.

Zdroj: Chemoterapie a její následky

Poradna

V naší poradně s názvem DIETA PŘI RAKOVINĚ SLINIVKY BŘIŠNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeněk Kudrna.

Jaké jídla jsou zakázaná a jaké povolena

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Když už rakovinu slinivky máte, tak od diety neočekávejte žádné velké léčebné účinky. Spíše zde půjde o to, nezhoršovat zdravotní stav, který už tak komplikuje rakovina a její léčba.
Tady je uvedeno co je vhodné jíst při rakovině slinivky: www.ceskenemoci.cz/r…

Zdroj: diskuze Dieta při rakovině slinivky břišní

Chemoterapie a vypadávání vlasů

Jedním z nejhorších vedlejších účinků chemoterapie je často vypadávání vlasů. Rakovinové buňky se dělí rychlým tempem, stejně jako buňky vlasových folikulů. Chemoterapie nedokáže tyto dva typy buněk od sebe odlišit, takže lék má tendenci napadat oba druhy.

Rozsah vypadávání vlasů se může značně lišit v závislosti na tom, jaké typy léků se používají a jaké dávky. Někteří lidé mohou zaznamenat pouhé řídnutí, zatímco jiní mohou ztratit všechny vlasy.

Proces ztráty vlasů obvykle začíná po několika ošetřeních. Vlasy mohou vypadávat postupně nebo mohou vypadávat v chomáčích. Někteří pacienti se rozhodnou oholit si hlavu a někdy nosí paruky nebo šátky, aby se nemuseli dívat, jak jejich vlasy vypadávají. Zbývající vlasy mohou během chemoterapie vypadat matně nebo mohou být suché.

Někteří pacienti neztrácejí nejen vlasy na hlavě, ale ztrácí ochlupení po celém těle.

Zdroj: Šedivé vlasy po chemoterapii

Diskuze

V diskuzi STAVY PO CHEMOTERAPII se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie Rybková.

Dobrý den, čeká mě chemoterapie, našla jsem si v pravém prsu bulku velikost 24x24x13mm. Můj postup je chemoterapie ,operace a ozařování. Čeká mě bio-CHT AC/T + Herceptin. Mám prosbu, mohu k této léčbě užívat Wobenzyn. Moc děkuji za odpověď. Rybková Marie

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Stavy po chemoterapii

Co je to chemoterapie

Chemoterapie se používá u nádorových onemocnění. Může vést k úplnému zničení nádoru, zastavení jeho růstu, částečnému zmenšení nebo zmírnění problémů, které nádor vyvolává. To, jak bude chemoterapie úspěšná, závisí na mnoha faktorech. Tím nejdůležitějším faktorem je druh a rozsah nádorového onemocnění a také to, zda již vznikly metastáze.

Zdroj: Chemoterapie a její následky

Diskuze

V diskuzi SMRKOVÉ VÝHONKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vendy.

jaké další recepty jsou na využití smrkových výhonků

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Stachiv.

Dobrý den při výrobě sirupu se mi po 2 tydnechi ve vrchní vrstvě která nebyla natocena ke slunci objevila nějaká bílá hmota(nebyla tam zanesena, sklenice byly vytvářené , výhonky z hor, sklenic bylo víc a bylo to ve všech) nejsem si jist zda to nebyla plisen. Sirup jsem slil necedeny přes plátno je jemně zelené zakalený po odstáti se na hladině objeví pěna....je sirup k požívání nebo na vylití? Děkuji předem za radu

Zdroj: diskuze Smrkové výhonky

Léčba

Obecně platí, že se vzrůstajícím věkem klesá šance na vyléčení. Z tohoto důvodu je zapotřebí každého nemocného před zahájením léčby pečlivě vyšetřit a stanovit tak možná rizika léčby. Jako základní léčebný postup se volí „systémová léčba“, to je léčba, která zasahuje celý organismus. Mezi ni se počítá chemoterapie a imunoterapie. V určitých situacích pak lékař navrhuje použití radioterapie. Mezi speciální formy chemoterapie a imunoterapie patří vysoce dávkovaná léčba s autologní transplantací krvetvorných buněk a alogenní transplantace krvetvorných buněk. Tyto metody jsou známé pod starším označením jako transplantace kostní dřeně. Dále se používá chemoterapie.

Zdroj: Rakovina třísla

Diskuze

V diskuzi MARCELA.BIEWALD@YAHOO.DE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marcela Biewald.

Dobry den zaujala mne Vase prednaska z Imunologie odpusteni, protoze jsem si jista ze pacient se da lecit prirodni lecbou , jen jsem o tom zde v Cechach neslysela . A tak jsem rada ze jsem Vas nasla.
Zalezi mi na muzi ktery trpi nevylecitelnym sarkomem jak rekli lekari. Probehla chemoterapie, operace, jake jsou moznosti.
Sama mam take mnoho otazek. Trpim autoimunitni nemoci, stitne zlazy .
Dekuji za brzky kontakt. Existuji prednasky i v nemeckem jazyce , velmi by to pomohlo hlavne lidem kteri onemocneli rakovinou. Dekuji.
S pozdravem a pranim vseho dobreho hlavne zdravi, lasky a Bozi pozehnani.
Tel.728477539
Marcela M.Biewald

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Marcela.biewald@yahoo.de

Následky

Chemoterapie vedle nádorových buněk postihuje i ty zdravé. Důsledkem může být zejména poškození sliznic zažívacího traktu, porucha plodnosti a pokles krevních destiček nebo krvinek. Nepříjemný je také pokles bílých krvinek, které odpovídají za imunitu.

Mezi méně časté, ale přece se vyskytující nežádoucí účinky chemoterapeutické léčby dále patří: bolesti kloubů, obtížné dýchání, snížení objemu moči, pálení a řezání při vylučování moči, ztráta vlasů a ochlupení.

Zdroj: Chemoterapie a její následky

Poradna

V naší poradně s názvem LAPACHO A RAKOVINA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Evušenka.

dobrý den ví někdo jestli se může lapacho užívat i při léčbě citostatiky

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Lapacho a cytostatika - cytostatika jsou látky, které se používají k léčbě nádorových onemocnění a hemoblastóz a jejich hlavním cílem je zastavení růstu buněk, jak nádorových, tak i těch zdravých. Smrtící efekt cytostatik je bohužel nespecifický, takže postihuje i zdravé buňky. Cytostatika = chemoterapie.

Lapacho je spíše uklízečka jedů z našeho těla. Takže při současném užívání cytostatik není dobré odvar z Lapacha pít, neboť by mohl snižovat účinek cytostatik a de facto by prodlužoval léčbu i utrpení pacienta. Naopak po skončení chemoterapie je Lapacho, stejně jako i ostatní detoxikační pomocníci, velmi vhodné.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Lapacho a rakovina

Důležité je zvážit toxicitu podaného léku a množství jeho nežádoucích účinků. Zejména však záleží na tom, jak je chemoterapie úspěšná a jestli na ni pacient odpovídá.

Dopad léčby se hodnotí podle čtyř stupňů odpovědi organismu:

  • Úplná odpověď – nádorové ložisko zcela zmizelo a nejsou žádné další známky nemoci.
  • Částečná odpověď – nádor se zmenšil o více než 50 %, ale známky choroby zůstávají.
  • Přetrvávající onemocnění – velikost nádorového ložiska zůstává neměnná.
  • Progrese onemocnění – tumor se zvětšuje a na léčbu nijak nereaguje.

Toto hodnocení se provádí mezi léčebnými cykly. Pokud se nádor zvětšuje, chemoterapie je zastavena a pacient je převeden na jiný typ léčby.

Zdroj: Chemoterapie a její následky

Diskuze

V diskuzi WARFARIN A CO NEJÍST PŘI JEHO UŽÍVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iveta.

Dobrý den,

můžete mi, prosím, napsat, jaké ovoce a zeleninu nesmím jíst při užívání warfarinu?

Děkuji moc za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Tibor.

Beru warfarin a hodnoty krve quicku jsou porad jine jake ovoce muzu a jake ne.

Zdroj: diskuze Warfarin a co nejíst při jeho užívání

Proč vypadávají vlasy po chemoterapii?

Vypadávání vlasů je známkou toho, že chemoterapie dělá to, co dělat má. Chemoterapie má totiž podobný účinek i na jiné rychle se dělící normální buňky, včetně těch vlasových. Ne všechny koktejly cytostatik způsobují úplnou ztrátu vlasů, ale pokud je ve směsi silná látka adriamycin, ozdoba hlavy této látce jistě podlehne. Stejně tak i obočí a řasy a ostatní ochlupení po těle. Když vidíte holohlavou ženu, je to přinejmenším nezvyklý pohled, a můžete se vsadit, že jde skoro vždy o pacientku po chemoterapii. Z toho vyplývá dvojí problém: žena nejenže přichází o své vlasy, ale navíc i okolí zjistí, že se léčí s rakovinou.

Ztráta vlasů je častý nežádoucí účinek chemoterapie, který se však nemusí vyskytnout u každého nemocného. I když tento důsledek léčby nemocného neohrožuje, jde o nepříjemný nežádoucí stav. Naštěstí po skončení léčby vlasy v každém případě znovu narostou, často ve znatelně lepší kvalitě, než měly ty původní. S vlasy výjimečně vypadává i obočí, řasy a další ochlupení. Pokud je zřejmé, že je ztráta vlasů nevyhnutelná, cítí se ženy lépe v paruce, kterou by měly získat ještě před prvními příznaky a kterou jim lékař může předepsat. Je možné používat i tužku na obočí a umělé řasy.

Doporučená péče o vlasy v průběhu chemoterapie

  • Používejte nedráždivé šampony.
  • Používejte na vlasy měkké kartáče.
  • Při sušení vlasů nepoužívejte vysokou teplotu.
  • Nepoužívejte barvu na vlasy.
  • Nepoužívejte tepelnou ani chemickou úpravu vlasů (takzvanou trvalou).
  • Ostříhejte si vlasy nakrátko.

Zdroj: Vlasy po chemoterapii

Poradna

V naší poradně s názvem LÁZNĚ PO OPERACI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Monika.

20.1. jdu na operaci - výměnu kyčelního kloubu. Zajímalo by mne, zda mám nárok na bezplatné lázně. Pokud ano, jak mám postupovat, abych je dostala. Za odpověď předem moc děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

O nároku na lázně po náhradě kyčelního kloubu může rozhodnout jen vaše zdravotní pojišťovna. Jsou dva typy této lázeňské péče. První je doléčení ihned po operaci, kde vám pomohou rozhýbat vyměněný kloub - toto je přiděleno hned bez rozhodnutí pojišťovny. Na tuto léčbu vás může poslat ošetřující ortopéd. Druhý typ je léčba udržovací, na kterou vás může poslat váš praktický lékař na základě doporučení ortopéda. Na všem se dohodněte se svým ortopédem, jaké máte vy konkrétně možnosti lázeňské péče.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Lázně po operaci kyčelního kloubu

Detoxikace po chemoterapii

Detoxikace představuje v případě nádorového onemocnění doprovodný proces. Po chemoterapii je potřeba upravit prostředí organismu do maximální detoxikace, aby se mohl bránit vedlejším účinkům chemoterapie a zároveň ji v efektu podpořit. Boj s nádorovým onemocněním je dlouhý. Dochází při něm k postupné nápravě jednotlivých částí organismu, imunitního systému, souhry různých procesů v našem těle. K detoxikaci organismu je vhodný preparát Candid, který je připravený tak, aby pomáhal v kombinaci s ostatními přípravky zabraňovat rozrůstání nádoru. Je vhodné ho také užívat opakovaně. Některé nádory jsou specifické tím, že se na jejich vzniku podílejí viry (lymfatické uzliny, kosti) u jiných jsou to specifické mikroorganismy jako rickettsie (nádory kostní dřeně). U dalších hraje velkou roli hormonální nerovnováha (nádory prsu, prostaty, vaječníků, dělohy). Při těchto nádorech se doporučují preparáty VelienHelp a VelienDren.

Na detoxikaci organismu jsou vhodné i bylinné směsi. Ty se podávají mimo jídlo (tedy 30 minut před jídlem, nebo 2 hodiny po jídle).

Příklad použití:

  • 1 lžička tymiánové směsi
  • 1 lžička kopřivové směsi
  • 1 lžička rakytníkové směsi
  • 1 tableta Glucamedicu – extraktu z hlívy
  • půl lžičky práškového vitamínu C

Vše zalít 3–4 dcl vody. Směs se užívá 3–5x denně.

Zdroj: Chemoterapie a její následky

Poradna

V naší poradně s názvem BOLAVÉ NOHY PO CHEMOTERAPIE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.

Můj příbuzný prodělal chemoterapii a nyní se mu rozbolavěli nohy - lýtka. Nohy má oteklé, dělají se mu otvory do lýtek, neustále mu z těchto ran něco teče a ničím se to nedá zahojit.Nohy mu stále ošetřujeme, přebalujeme, mažeme ruznými mastmi a k ničemu to nevede. Velmi prosím o radu, co by bylo dobré použít k ošetření.
Děkuji moc.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Je potřeba, abyste tyto problémy konzultovali s onkologem, který vedl chemoterapii vašeho příbuzného. Otevřené nohy mohou být následkem rozkolísané hladiny krevního cukru, ale také následkem chemoterapie. Než konzultaci s onkologem provedete, tak nohy pečlivě převazujte a udržujte bez zánětu. Proti zánětu otevřených nohou je dobrá mast na záněty - Triamcinolon.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bolavé nohy po chemoterapie

Příznaky dermatographie

Příznaky dermatographie zahrnují:

  • zvýraznění zarudlých šrámů;
  • otok;
  • zánět;
  • svědění.

Příznaky se objevují během několika minut a mohou trvat až půl hodiny. Ve vzácných případech může dojít k pomalejšímu vývoji dermatographie, která pak trvá několik hodin až několik dní.

Zdroj: Jaké jsou příčiny dermatographie

Poradna

V naší poradně s názvem DOTAZ NA ČAJ Z BORŮVEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Stanislav.Bubník.

Jaké jsou zkušenosti s užíváním čaje z listů borůvky
Kolikrát za den by se měl pít
Zda může být lupení z kanadské borůvky nebo jenom z klasické,která roste v našich podmínkách
Jaké množství se dává třeba na 1/2 l vody a jak dlouho se louhuje
Děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Borůvkový čaj se vyrábí macerací sušených listů a plodů borůvkového keře. Použít se může jak borůvčí české, tak i kanadské odrůdy.

Pití borůvkového čaje je moudrá volba pro každého, koho trápí příznaky šedého zákalu nebo má nízkou imunitu. Rovněž pomáhá tam kde je demence, Alzheimerova nemoc, diabetes, infekce ledvin, vysoký cholesterol, vysoký krevní tlak, osteoporóza, špatný metabolismus, nedostatek živin a anémie. Pomáhá i lidem s vysokým rizikem různých druhů rakoviny.

Účinky na srdce: Čaj z borůvek může poskytnout podporu kardiovaskulárnímu systému mnoha způsoby. Za prvé, díky obsahu draslíku může mít vazodilatační efekt, což znamená snížení krevního tlaku a snížení rizika vzniku aterosklerózy, mrtvice a infarktu. Za druhé, bylo prokázáno, že vysoká koncentrace proanthocyanidinů (to jsou oligomerní flavonoidy) v borůvkovém čaji snižuje riziko srdečních onemocnění.

Účinky na kognitivní funkce: Antioxidanty obsažené v tomto ovocném čaji mohou výrazně ovlivnit kognitivní funkce tím, že brání oxidativnímu stresu a ukládání plaků v mozku. Toto zanášení plakem vede ke zpomalování nervových spojení a je příčinou Alzheimerovy choroby, demence a dalších neurodegenerativních onemocnění.

Účinky na trávení: Kyselina gallová je přirozeně se vyskytující antioxidant v borůvkách, který může mírnit zánět v těle, včetně žaludku. Účinkuje tak, že pomáhá vyvážit bakteriální hladiny ve střevě, může optimalizovat trávení, snižuje nepohodlí, křeče a nadýmání, a zmírňuje příznaky zácpy a průjmu.

Účinky na imunitní systém: Imunitní systém může být posílen jednak přítomností vitamínu C a antokyanem v borůvkovém čaji. Vitamín C stimuluje produkci bílých krvinek a působí jako antioxidant, zatímco antokyan bude vyhledávat volné radikály, aby je zneutralizoval ještě před tím, než mohou přimět buňky mutovat nebo podstoupit apoptózu.

Účinky na oči: Přítomnost vitamínu A v borůvkovém čaji znamená, že tento bylinný nápoj může pomoci ochránit a posílit i oči. Je známo, že vitamín A působí jako antioxidant , zejména v obraně proti makulární degeneraci sítnice a zpomaluje nástup šedého zákalu.

Účinky na ledviny: V tomto čaji se nalézá kyselina ellagová, což je polyfenolický antioxidant, který pomáhá detoxikovat močový měchýř, tedy jeho stěny, tím, že zvyšuje kyselost moči. Kromě toho, tato aktivní složka borůvkového čaje může snížit hladinu oxalátů v těle, což může omezit vznik ledvinových kamenů.

Účinky na diabetes: O čaji z borůvky je známo, že snižuje úrovně krevního cukru optimalizací funkce slinivky břišní. Zvyšuje sekreci inzulinu a zlepšuje inzulínovou rezistenci v těle. Pro ty, kteří trpí cukrovkou nebo mají vysoké riziko vzniku tohoto stavu, tento lahodný čaj funguje zároveň jako preventivní opatření.

Účinky na kosti: Borůvkový čaj zvyšuje hustotu kostí a snižuje riziko vzniku osteoporózy. Přestože obsah minerálů v borůvkovém listí není velký, postačuje k tomu, aby lidské tělo dosáhlo zdravého zvýšení příjmu minerálních látek.

Účinky na krevní oběh: Čaj z borůvky obsahuje železo a vápník, který může zlepšit vychytávání železa z trávicího systému. Železo je klíčovou součástí červených krvinek a jeho dostatek znamená lepší okysličení tkání, které potřebují obnovu nebo opětovný růst. Zlepšená cirkulace může také zvýšit hladinu energie a zabránit příznakům chudokrevnosti - anémie.

Rakovina: Borůvky se staly známé jako super-potravina kvůli jejich účinku na rakovinu. Z velké části je to kvůli antokyanům nacházejících se v těchto bobulích a listech borůvčí, ze kterých se dělá tento čaj. Pravidelné pití borůvkového čaje může znatelně snížit riziko rakoviny tlustého střeva, prostaty, prsu, plic a rakoviny děložního čípku, a to díky kyselině gallové a dalším antioxidantům obsaženým v tomto čaji.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Dotaz na čaj z borůvek

Podpora trávení

Šťáva z Aloe vera slouží jako účinná léčba zánětlivých střevních onemocnění. Aloe vera může jednak pomoci s detoxikací střev, jednak snížit střevní mikroorganismy (kvasinky). Šťáva z Aloe vera může podpořit vaše celkové zdraví, pomůže vám s mnoha zdravotními problémy, od pálení žáhy až k zácpě.

Zdroj: Jaké jsou výhody pití šťávy z Aloe vera?


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP