Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

JASNĚ ČERVENÁ KREV Z KONEČNÍKU

OBSAH

Krvácení z konečníku v těhotenství

Pokud se jedná o jasně červenou krev, mohly by to být hemoroidy, o kterých ani nemusíte vědět. Je-li krev tmavá, může jít například o polyp na střevě, pokud navíc trpíte nadýmáním, častěji chodíte na záchod, objevuje se hlen ve stolici, můžete mít třeba ulcerózní kolitidu nebo Crohnovu chorobu. Bohužel toto vyžaduje konzultaci s lékařem, a pokud se onemocnění prokáže, musíte pravidelně chodit na kontroly.

Zdroj: Krvácení z konečníku

Diskuze

V diskuzi KRVACENI Z KONEČNÍKU U DĚTÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna.

Dobrý den mám dotaz mám dceru je jí 8 let. Po stolici se jí objeví jasně červená krev na toaletním papíře. Není ji moc jen trochu. Moc prosím o radu. Mám strach aby to nebylo něco vážnějšího. Předem děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Manisha.

Dobry den mam dotaz mam mladsi sestru jeji 14 let a krvaci z konecniku prosim mohla by ste mi rict to to znamena mam oni strach dekuji vam za odpoved

Zdroj: diskuze Krvaceni z konečníku u dětí

Krvácení z konečníkujasně červená krev

Krvácení z konečníku projevující se jasně červenou krví se nejčastěji objevuje při hemoroidech. Hemoroidy je onemocnění cév, které se nachází v konečníku. Hemoroidy trpí velká část dospělé populace. Je to důsledek nedostatku pohybu a špatné životosprávy, ve které chybí dostatečné množství vlákniny. Rozlišujeme hemoroidy vnitřní a vnější. Obecné projevy hemoroidů jsou pálení, svědění, bolesti a vlhkost v okolí konečníku. V některých případech se může objevit boulička u konečníku, což je vlastně nateklý hemoroid. Po stolici můžeme najít na toaletním papíru (někdy i ve stolici) stopy jasně červené krve nebo hlenu. Ačkoliv mnoho lidí hemoroidy řeší pouze domácí léčbou, tedy různými mastičkami a čípky, není to optimální cesta. Stav hemoroidů se totiž může postupně zhoršovat a tím se komplikuje možnost léčby. Včas lze hemoroidy léčit nechirurgicky pomocí ultrazvuku, elektrické energie nebo podvázáním gumovými kroužky. Pozdní fáze je možné řešit už jen chirurgicky.

Další možností výskytu červené krve po stolici je anální fisura, laicky řečeno řitní trhlina, což je vlastně poranění řitní sliznice. Ve většině případů k němu dochází v důsledku zácpy – příliš tuhé stolice. Důsledkem je bolestivost během stolice a po stolici. Některé fisury se zhojí samy, jiné přetrvávají a stávají se chronickými. Léčba probíhá buď za pomoci sedacích koupelí, čípků a mastí, nebo přichází na řadu chirurgické řešení.

Nález jasně červené krve se nazývá enteroragie. Jasně červená krev není natrávená a pochází z dolní části trávicího traktu. Krvácení z dolní třetiny tenkého střeva, z tlustého střeva a z konečníku se tak projeví jasně červenou krví.

Zdroj: Krvácení z konečníku

Poradna

V naší poradně s názvem KREV V KONEČNÍKU PŘI ZÁCPĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karel Walther.

Dobrý den . beru Calcichew D3 proti měknutí kostí ,špatně se vypráznuji velmi málo jen tak na papír a nakonec se mi po tom slabém vyprázdnění objeví krev na papíře asi doufám že z konečníku je červená . Glukosol na vyprázdnění nezabírá. děkuji za odpověd.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pro kvalifikované zjištění příčin vašich nesnází bude potřeba důkladnější vyšetření, které přinese více ukazatelů, než uvádíte ve svém dotazu. Doporučuji navštívit ordinaci lékaře gastroenterologa a s jeho pomocí zkusit zjistit možnou nápravu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Krev v konečníku při zácpě

Čerstvá krev ve stolici

Světlá krev ve stolici se označuje termínem enteroragie. Jasně červená krev není natrávená a pochází z dolní části trávicího traktu. Krvácení z dolní třetiny tenkého střeva, z tlustého střeva a z konečníku se projeví jasně červenou krví. Příčinou světlé krve ve stolici může být: porucha srážlivosti krve, divertikulóza (nezdravé stravování s nedostatkem vlákniny), ulcerózní kolitida, Crohnova choroba, hemoroidy, rakovina tlustého střeva, potravinová alergie.

Zdroj: Krev ve stolici

Diskuze

V diskuzi ČERVENÁ ŘEPA A WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ludmila Mikšátková.

Maminka užívá warfarin, ale je poslední dobou anemicka a proto se mi zdál dobrý nápad doplnit stravu výtažky z červené řepy. Není to kontraproduktivní vzhledem k warfarinu?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Diviš M..

Jak vadí červená řepa při užívání Warfarinu zda moc ředí krev nebo málo. Děkuji

Zdroj: diskuze Červená řepa a warfarin

Barvy menstruační krve

Zářivě červená: jasně červená menstruační krev znamená, že krev tělo opustila velice rychle. Tento typ výtoku krve je v pořádku a bývá většinou lehký a rychlý.

Tmavě červená: tmavě červená krev je obvykle "starší krev". Ta může být uložena v děloze delší dobu a chvilku trvalo, než se z těla dostala. Mnoho žen mívá takovouto tmavě červenou krev ráno po probuzení.

Hnědá/černá: tato krev je také starší, stejně jako předchozí. Většina žen může mít tmavě hnědou až černou krev ke konci menstruace. Může to být také krev, která v děložním záhybu zůstala z minulého období menstruace. Vyskytuje se také u žen, které menstruují častěji (mají kratší menstruační cyklus, například 21 dní).

Oranžová: jasně červená menstruační krev, která se mísí s kapalinami z děložního čípku může mít oranžový nádech s červenými proužky.

Zářivě oranžová: krev může být spojena s infekcí, takže pokud máte podezření, je nejlepší poradit se s gynekologem.

Zdroj: Hustá krev

Poradna

V naší poradně s názvem KRVÁCENÍ Z KONEČNÍKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karel Malý.

Dobrý den mám na vás dotaz se kterým mi doufám poradíte. Když jdu na záchod tak se mi objevuje na papíře krev. Ze začátku se moc neobjevovala ale posledních dnech se to zhoršilo. Po sprše když jdu na záchod tak se neobjevuje ale druhý den už se opět objeví. Poradíte mi děkuji Karel Malý .

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Důležitým ukazatelem je barva krve. Je-li čerstvá, červená, tak zřejmě máte hemoroid. Pokud je krev tmavá, tak krvácí tlusté střevo. Nejlepší bude, když zajdete na gastroenterologii. Tam vám vyšetří celý konečník i střevo a vy přesně budete vědět na čem jste.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Krvácení z konečníku

Je nebezpečné slabé krvácení z konečníku

Slabé krvácení z konečníku je relativně častý příznak, který by se neměl podcenit a vždy by měl být konzultován s lékařem. Krev může být zjištěna buď při pohledu na stolici, nebo nalezena na rukavici při vyšetření konečníku prstem.

Zdroj: Krvácení z konečníku

Diskuze

V diskuzi KRÁLÍČEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavel.

Tak to jsem jedna z mála, které je to jasné - když jsem to totiž říkal mé mamce, tak jí to nebylo jasné proč. :-D

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Gondíkovec.

A můžete tyhle červy a parazity získat třeba z jídla, z masa nebo z ryb?

Zdroj: diskuze Králíček

Krev ve stolici po porodu

Krev ve stolici po porodu může být způsobena hemoroidy, které jsou častým nežádoucím příznakem po porodu, nebo jen prasklinkou v konečníku. Hemoroidy může vyloučit jen lékař. I malá prasklinka může v jednu chvíli hodně krvácet, krvácení by však mělo přestat samo. V případě pochybností je důležitá návštěva lékaře, který zhodnotí momentální zdravotní stav. Potvrdí-li se problém s praskáním okolí konečníku, je důležitá úprava stravy a zvláčnění okolí konečníku pomocí vazelínové masti.

Zdroj: Krev ve stolici

Diskuze

V diskuzi KRÁLÍČEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel DendaBenda.

Jo jasně. to je mi jasné. To bych stejně i tak udělala, kdybych se sama neodčervovala... :-)

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Pavel.

Tak to jsem jedna z mála, které je to jasné - když jsem to totiž říkal mé mamce, tak jí to nebylo jasné proč. :-D

Zdroj: diskuze Králíček

Krev ve stolici po porodu

Krvácení ve stolici po porodu může být způsobeno rovněž hemoroidy, které jsou častým nežádoucím příznakem po porodu, nebo jen prasklinkou v konečníku. K zamezení těchto nežádoucích příznaků po porodu je vhodné mazat čistou lékařskou vazelínou nebo jakýmkoli mastným krémem okolí konečníku pro lepší průchod stolice. Pak se dá vyloučit natržení sliznice tužší stolicí při průchodu konečníkem. Hemoroidy může vyloučit jen lékař. I malá prasklinka může v jednu chvíli hodně krvácet, krvácení by však mělo přejít samo. V případě pochybností je důležitá návštěva lékaře, který zhodnotí momentální zdravotní stav. Potvrdí-li se problém s praskáním okolí konečníku, je důležitá úprava stravy a zvláčnění okolí konečníku.

Zdroj: Co znamená krev ve stolici

Poradna

V naší poradně s názvem BOLEST V LEVÉM PODBŘIŠKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marek.

chtel bych se vas zeptat na otazku.Uz dlouhou dobu me boli v levym podbrisku a nevim co to je.Take mam problemy se stolici vzdy kdyz jdu tak hodne krvacim asi pred 4 lety jsem byl v nemocnici na kontrole kde mi do konecniku dali kameru a rekli ze tam nenam nic.Ale ted mam velke bolesti na leve strane bricha mohli by ste mi nak pomoct nebo aspon poradir?Dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

4 roky od poslední kolonoskopie je dlouhá doba a mohlo se mnoho věcí ve vašich střevech změnit. Abyste zjistil proč a co vás tam bolí a z čeho vám teče krev, tak budete muset podstoupit kolonoskopii znovu. Zajděte za svým praktickým lékařem a požádejte ho o žádanku na toto vyšetření. Po vyšetření pak bude jasné na čem jste a půjde podle toho stanovit rychlá a účinná léčba.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bolest v levém podbřišku

Jaká poradna lékaře se zabývá krvácením z konečníku

Lékařský obor zabývající se onemocněním konečníku, neoperační léčbou a operacemi hemoroidů (často nesprávně nazývané hemeroidy), trhlin v konečníku, píštělí a zánětů konečníku se nazývá proktologie. Mezi nejčastější potíže pacientů patří svědění konečníku, pálení konečníku, krvácení z konečníku nebo krev ve stolici. Dalšími častými projevy onemocnění konečníku mohou být bolestivé výstupky a trhlinky v konečníku nebo bolesti při vyprazdňování stolice (takzvané potíže s defekací). Nejfrekventovanějšími onemocněními způsobujícími tyto problémy jsou řitní trhliny a hemoroidy. Naprostá většina těchto potíží je řešitelná ambulantně. Po úvodním pohovoru a základním vyšetření je naplánována takzvaná proktoskopie (anoskopie) a posléze navržen i způsob léčby. Léčba může být chirurgická i nechirurgická. Většinou se jedná o kombinaci obou těchto metod.

Zdroj: Krvácení z konečníku

Diskuze

V diskuzi KOUŘENÍ PŘED KOLONOSKOPIÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana.

Dobrý den, jakou dobu před vyšetřením kolonoskopie se nesmí kouřit?
Mám jít na ni v 9.20h.Můžu si ještě ráno zakouřit? Děkuji za odpověď Dana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ivana Rechova.

Mám absolvovat kolonoskopii kvůli velkým vnitřním hemoroidům, které mi po stolici krvácí (čerstvá červená krev),ale po stolici mám bolesti kostrce, stydké kosti a konečníku. Ale ne vždy. Moje MuDr.Loveckova mě posílá na kolonoskopii,ale endoskop musela použít dětský, i tak mi střídaly slzy. Nedovedu si ani ve snu představit, že by do mně za živa něco strkali. Je možné nějak docílit kolonos.v CA?? A jak?? Klidně bych si CA zaplatila . Už 25 let mám vyhrez plotýnek, denně bolesti, už nemůžu bez neurolu spát, všechny minuty, pokud neusnu prožívám v bolesti. Nedám další bolest navíc...poraďte
.

Zdroj: diskuze Kouření před kolonoskopií

Pes má průjem a krev ve stolici

Příčinou krvavého průjmu mohou být některé léčivé, chemické nebo biologické látky. Například deriváty kumarinu nebo inandionu, které jsou součástí přípravků na hlodavce, způsobují hojný průjem s krví či výtok z konečníku.

Co s tím dělat

Okamžitě navštivte veterináře. Jde o život ohrožující stav.

Zdroj: Krvácení z konečníku u psa

Proč je krev hustá

Krev je hustá vlivem dehydratace. Krev je z vody. Pokud v těle není dostatek vody, neočekávejte optimálně řídkou krev.

Zdroj: Hustá krev

Poradna

V naší poradně s názvem SILNÁ PÁLIVÁ BOLEST V ŘITNÍM OTVORU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Václav Ondráček.

Už více než měsíc trpím pálivou bolestí na konci řitního otvoru.Ve škol-
ním hodnocení je to několikrát za den horší než čtyřka.Na bolest používám faktu mast i čípky a lunaldin ,zlepšení je na chvilku.
Byl bych moc rád za radu,která mně od této bolesti pomůže.
Zdravím a děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Je třeba zjistit, co je příčinou vašich obtíží a to půjde jedině v ordinaci gastroenterologa. Používá se k tomu taková průhledná trubička, která se vsune asi 3 cm do konečníku a lékař může jasně vidět, co způsobuje tyto obtíže. Dokonce je lékař může hned při tomto vyšetření napravit. Objednejte se co nejdříve na toto vyšetření, které vám uleví jednou pro vždy.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jídelníček po operaci rekta

Krev ve stolici v těhotenství

Krev ve stolici v těhotenství není normální. Může se jednat o hemoroidy, které se v těhotenství často vyskytují, nebo mohlo dojít při hutné stolici k malé ruptuře konečníku. Pokud se jedná o ojedinělý výskyt, není třeba se znepokojovat, pokud by se však jednalo o častý a masivní výskyt, je nutné navštívit lékaře. Také je dobré upravit stravovací návyky, a to tak, aby potrava zahrnovala větší množství zeleniny a ovoce, které obsahují vlákninu.

Zdroj: Krev ve stolici

Čerstvá krev ve stolici

Příčiny červené, čerstvé krve ve stolici mohou být způsobené poruchou srážlivosti krve, nebo léky na ředění krve, brániční kýlou (mnohdy se projevuje bez příznaků), střevními výchlipkami (jedinec má pocit plnosti, zácpu, plynatost, nadýmání, bolesti břicha), dále ulcerózní kolitidou (únava, krev ve stolici, bolest břicha, konečníku, bolestivý vleklý průjem i několikrát denně, plynatost, nadýmání, teplota, bolest kloubů, afty), Crohnovou chorobou (únava, bolest břicha, průjem, nadýmání, teplota, hubnutí, krev ve stolici, bolesti kloubů), nepřehlédnutelnou příčinou jsou i hemoroidy (krvácení z hemoroidů se projevuje sytě červenou krví na povrchu stolice, pálením, bolestí a svěděním konečníku) a také rakovina tlustého střeva (dochází k střídání zácpy a průjmu, pocitu plnosti, krev ve stolici, únava, noční pocení, dlouhodobě zvýšená teplota, nechutenství, ztráta hmotnosti).

Zdroj: Co znamená krev ve stolici

Rakovina a krev ve stolici

Krev ve stolici je pro některé typy rakoviny tlustého střeva typická. Krev bývá červená (podobně jako u hemoroidů) nebo pouhým okem neviditelná, a přeci tam je. Jedná se tedy o takzvané okultní krvácení. Podstatné je, že vzniku rakoviny tlustého střeva často předchází několik let trvající existence nezhoubného krvácejícího polypu a ten se dá bez komplikací odstranit poměrně jednoduchým endoskopickým zákrokem. Proto nepodceňujte nález krve ve stolici a choďte na preventivní prohlídky, které mohou odhalit okultní krvácení.

Zdroj: Krev ve stolici

Co dělat, když pes čůrá krev

Když zjistíte, že váš pes má krev v moči, tak neprodleně navštivte veterinárního lékaře, který provede patřičná vyšetření, stanoví diagnózu a zahájí léčbu. Určitě tento indikátor nepodceňujte.

Zdroj: Krev v moči u psa

Krvácení z konečníku – tmavá krev

Krvácení z konečníku v podobě tmavé krve může být projevem prasknutí žaludečního nebo dvanácterníkového vředu. Pokud dojde k prasknutí vředu, dochází mimo jiné k masivnímu krvácení z konečníku. Proto je větší výskyt krve nutné neprodleně konzultovat s lékařem. Dalšími příznaky jsou celková slabost, pokles krevního tlaku spojený s omdléváním, pocení a tmavá stolice.

Další možností je krvácení z jícnu. Krvácení z jícnu se může projevit buď zvracením krve, nebo jejím průchodem přes žaludek do střev. V takovém případě nalézáme ve stolici černou, natrávenou krev. Příčin je celá řada. Kromě zánětů jícnu může jít o takzvaný Mallory-Weissův syndrom. Jeho podstatou je, že při úporném zvracení či kašli dojde k poškození sliznice jícnu a ta začne krvácet. Je to mnohem častější problém, než by se zdálo. Krvácení z jícnu může vycházet i z jícnových varixů, které se vyskytují u pokročilých forem cirhózy jater.

Tmavé krvácení se může objevit i u autoimunitních neinfekčních zánětů. Jde o záněty trávicího traktu, které jsou způsobeny abnormální imunitní reakcí našeho organismu. Imunitní systém v takové situaci napadne buňky stěny trávicího traktu a to může způsobit řadu obtíží včetně smrtelných komplikací. Zasažena může být trávicí soustava v celé své délce, ale nejčastěji postiženou částí jsou střeva – tenké střevo u Crohnovy choroby a tlusté střevo u ulcerózní kolitidy. U Crohnovy choroby se vyskytuje krev červená či tmavá (podle místa zánětu), u ulcerózní kolitidy jde typicky o krev červenou, nenatrávenou. Nemoci bývají dále provázeny průjmy, zvýšenou teplotou, někdy se vyskytují křeče, bolesti břicha, nucení na stolici, občas se ve stolici nalézají hleny (zejména u ulcerózní kolitidy). Smrtelnými komplikacemi je protržení zánětem narušené stěny střeva a následný zánět pobřišnice.

Nález tmavé krve se nazývá meléna. Tmavá (až černá) krev je natrávená a pochází tedy z vyšších pater trávicí trubice. Zjednodušeně řečeno: tmavá natrávená krev ve stolici pochází z úseku od dutiny ústní po horní dvě třetiny tenkého střeva. Zabarvení stolice do červena či černa mohou způsobit i některé potraviny (například borůvky, červená řepa a mnoho dalších). Podobný vzhled stolice mohou způsobit i doplňky stravy obsahující železo.

Zdroj: Krvácení z konečníku

Konzistence menstruační krve

Větší sraženiny: srážení krve je příznakem těžšího období. Když tělo řeší silnější krvácení, vytváří se takzvané antikoagulanty, které zabraňují srážení krve. Během některých těžších období, není dostatek času na to, aby se tato látka vytvořila, a to vede ke tvorbě sraženin. Tyto krevní sraženiny se mohou objevit v libovolné barvě krve, ale jsou obvykle tmavé. To je proto, že starší krev, která se hromadí v děložní stěně, vytváří silnější menstruaci.

Kluzká, rosolovitá: kluzká a rosolovitá krev může být smíchaná s hlenem z děložního hrdla. Cervikální hlen se běžně vyskytuje v pochvě a po smíchání s menstruační krví, která je lehká, může dát dohromady kluzkou gelovitou strukturu. Tato krev je během menstruace nejčastější.

Řídká, vodnatá: u této krve bylo zabráněno srážení, což mohla způsobit silná a rychlá menstruace. Obvykle je krev jasně červená, smíchaná s hlenem děložního hrdla.

Tkáňovitá: vzhled endometriální tkáně v krvi - může být příznakem potratu, tudíž je nutné okamžitě navštívit lékaře. Pokud často používáte tampony, je možné, že během menstruace začíná odcházet i část děložní sliznice. Časté používání tamponů se tedy nedoporučuje, pokud to není zcela nutné.

Ve většině případů jsou změny krevní barvy a textury normální a není důvod k obavám. Budete-li mít podezření na abnormalitu, kontaktujte svého gynekologického lékaře.

Zdroj: Hustá krev


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Michal Vinš


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP