Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

JE SALMONELA PŘENOSNÁ

OBSAH

Salmonela v těhotenství

Salmonelóza se v těhotenství vyskytuje jen ve velmi vzácných případech. Je-li u ženy skrytá dispozice, může mít i těžký průběh, který může být spojen s rizikem předčasného porodu.

Zdroj: Salmonela a její projevy

Poradna

V naší poradně s názvem PÁTÁ NEMOC FOTO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Janků Ivanka.

Musím hlídat vnoučata a chlapec má diagnostikovanou pátou nemoc,hrozí mi jako dospělákovi také tato nemoc?Myslím ,že jsem ji neměla v mládí.Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ano, pátá nemoc je přenosná v každém věku. Podobně jako neštovice postihují některé dospělé lidi, tak i pátou nemoc může chytit dospělý. Obvykle ale platí, že když jste doposud pátou nemoc neprodělala, tak zřejmě máte přirozené vlastní protilátky a můžete být díky tomu imunní.

Zdroj: diskuze Pátá nemoc foto

Příznaky

Salmonela se projevuje střevními potížemi – průjmem a zvracením. U nemocného se objeví vodnatý průjem i 20krát až 30krát za den, křeče břicha, pocit na zvracení, samotné zvracení, horečka a bolesti hlavy. Ve stolici se může nacházet krev, hnis, hlen a podobně. Po vysoké ztrátě tekutin se objevuje dehydratace a celková slabost. Je nasnadě otázka, jak dlouho salmonela trvá a jak dlouho se léčí, ale to vždy záleží na průběhu onemocnění.

Zdroj: Salmonela

Diskuze

V diskuzi LÉČBA PAPILOMATÓZY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel MVDr. Hrachová.

Dobrý den,
terapie uvedená v článku je pravdivá - většina papilomů je skutečně benigních a odezní spontánně v řádů týdnů až měsíců. Odstraňují se jen ty, které hnisají, krvácejí či překážejí - a to v době, kdy už nemoc kompletně propukla, jinak hrozí recidivy.

V minulosti se skutečně autogenní vakcíny používaly - v důsledku rizika maligního zvratu a malého efektu se od nich dnes upouští a nepoužívají se.

Co se týká přenosu na člověka - psí virová papilomatóza na člověka rozhodně přenosná není, nemusíte mít obavy.

Hezký den,
MVDr. Hrachová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jirka.

Dobrý den, dokázal by mi někdo poradit, zda se jedná o bradavici? Právě jsem se vrátil po 4 dnech ze zahraničí a fena mhouri oko a je jí to očividně nepříjemné..je možné, aby vyrostla za 4 dny bradavice v koutku oka? Předtím tam rozhodně nic neměla. Předem děkuji za jakoukoliv odpověď / radu.
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Zdroj: diskuze Jak léčit papilomatóza u psa

Karanténa

K přenosu mezi lidmi dochází výjimečně, protože k nákaze je nutná vysoká dávka mikrobů.

Zdroj: Salmonela a její projevy

Poradna

V naší poradně s názvem HNISAVY VYTOK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana Mandlova.

Dobry den
Prosim o radu jak resit tento problem:

Jsem po Abdominalni hysterektomii , vajecniky- vejcovody ponechany.
Operace probehla v roce 1998 , nyni je mi 52 let.
Momentalne mam problem s obcasnym zelenene zbarvenem a zapachajicim vytokem .
Pri tom me boli podbrisek i strany podbrisku.Citim se unavena .
Teplota neni.
Sexualni styk naposledy pred 4 mesici - pote problemy zadne.
Prosim o Vas nazor ,jak postupovat.

S uctou
Mandlova Ivana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Některé vaginální výtoky jsou u žen normální. Často jsou čiré nebo bělavé s minimálním zápachem. Jestliže výtok změní barvu, zápach nebo texturu, může to být známka infekce, ačkoli některé změny v průběhu menstruačního cyklu jsou běžné. Infekce mohou být doprovázeny dalšími příznaky, jako je svědění, pálení, nepohodlí nebo špinění.
Nejčastější příčinou zeleného vaginálního výtoku je sexuálně přenosná infekce známá jako trichomoniáza. Výtok často zapáchá a typicky je více žlutozelený než čistě zelený. Pohlavní styk a močení mohou způsobovat nepohodlí a genitální oblast může být svědivá. Může se také objevit bolest v pánvi, ale není častá.
Vaginální výtok může být rovněž spojen s kapavou nebo chlamýdií, potom je spíše žlutý nebo zakalený. Bakteriální vaginóza má typicky bílý výtok se zápachem. Barevný výtok se může objevit v případě, když je v pochvě cizí tělo, například zapomenutý tampon.
Trichomoniazu lze snadno diagnostikovat odběrem vzorků. Vzhledem k tomu, že je sexuálně přenosná, mohou být provedeny současně testy na jiné infekce, včetně kapavky a bakteriální vaginózy. Trichomoniaza, kapavka a bakteriální vaginóza jsou léčitelné vhodnou antibiotickou terapií. Pokud je přítomno cizorodé těleso, bude nutné jej odstranit a antibiotika se mohou použít k léčbě jakékoli potenciální infekce.
Vzhledem k tomu, že podmínky, které způsobují zelený vaginální výtok, jsou často léčitelné, a protože mohou být přenosné na jiné osoby nebo mohou způsobit závažné komplikace, vyhledejte okamžitou lékařskou péči, pokud máte takový výtok. Navštivte svého gynekologa a sdělte mu svůj stav.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Hnisavy vytok

Co je to salmonela

Salmonela je bakterie způsobující průjmové onemocnění zvané salmonelóza. Bakterie rodu Salmonella se do těla dostávají ústy z potravy, nádobí, špinavých rukou a podobně. Ve většině případů není salmonelóza vážné onemocnění, ale je třeba ji nepodceňovat, protože někdy umí být velmi zákeřná a stát se dokonce příčinou smrti. Bakterie rodu Salmonella mají totiž velmi nebezpečnou schopnost, a sice pronikat do hlubších vrstev sliznice. Mohou se tak dostat do krevního řečiště a být rozneseny po celém těle.

Salmonely přežívají ve vlhkém prostředí dny až týdny a zmrazené dokonce měsíce. Ničí je dezinfekční prostředky, kyselé prostředí a teplota nad 70 °C. Salmonelózou nejčastěji onemocní děti v letním období, kdy jezdí na tábory a dopřávají si plné porce točené zmrzliny nebo fast food občerstvení.

Zdroj: Salmonela a její projevy

Poradna

V naší poradně s názvem NEMOCI PODLE JAZYKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka.

Dobrý den, udělala se mi na pravé straně jazyka "bradavička", která roste. Mám jí tam asi měsíc, myslela jsem, že je to aft, ale bradavička nemizí a naopak roste jakoby do špičky. Můžete mi prosím poradit, o co může jít a jak to vyléčit? Je to nepříjemné a občas to i bolí.
Děkuji Jitka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Takové bolestivé výrůstky na špičce nebo straně jazyka mohou mít různé příčiny. Pupínky na jazyku nejčastěji spouští chemická nerovnováha v těle a alergenní strava. Výrůstky na jazyku je třeba ale důkladně rozpoznat a až podle toho určit další léčbu. Ve vašem případě to může být latentní afta, která se projevuje jako špičatý výrůstek na jazyku navrcholu zakončený bílou nebo červenou špičkou a při stlačení je bolestivý. Nebo to také můžou být kondylomata na jazyku. Kondylomata jsou sexuálně přenosná infekční nemoc, která se občas přenese z nakaženého partnera při orálním sexu na jazyk nebo i na hlasivky nebo do krku. Kondylomata se projevují jako malé květákové hlavičky připomínající bradavice a jsou při stlačení nebolestivé. Obojí se dá léčit, ale každé naprosto odlišně. Proto je potřeba zajít na oddělení ORL a nechat si tam jazyk vyšetřit. Tak se toho nejrychleji zbavíte. Protože, když to budou kondylomata, tak těch se přirozeně nezbavíte, jsou infekční a můžou se dále šířit například na hlasivky, kde způsobují trvalý chrapot. Proto to nepodceňujte a jděte s tím k doktorovi na ORL.
Pokud by se potvrdily kondylomata, tak doporučuji nechat si preventivně provést test na HIV.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nemoci podle jazyka

Salmonela v těhotenství

Salmonelóza v těhotenství je onemocnění, které nenapadá plod přímo. Zda bude plod ohrožen, záleží na tom, jak těžký průběh bude salmonelóza u matky mít. Pokud bude průběh lehčí, s největší pravděpodobností bude vše v pořádku. U těžkých průběhů salmonelózy doprovázených dehydratací a minerálovým rozvratem může dojít k potratu či odumření plodu. Léčba spočívá v dietě a dostatečném pitném režimu. Těhotné ženy mohou užívat léky proti průjmům, jako je Smecta, Carbososorb či Imodium. Při teplotě mohou užívat Paralen po čtyřech hodinách. Při těžším průběhu je namístě ženu hospitalizovat na infekčním oddělení.

Zdroj: Salmonela

Diskuze

V diskuzi LÉČENÍ PRAŠIVINY U KRÁLÍKŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anežka.

Kokcidiosa je nakažlivé onemocnění, které působí králíkářům největší ztráty. Stejnou metlou, jako je pro lidstvo tuberkulosa, je pro králíky kokcidiosa. Nemoc je vyvolávána choroboplodnými zárodky tak zvanými kokcidiemi a sice druhem kokcidium oviforme, dnes zvaným Eimeria Stiedae. Zárodky tyto se nacházejí ve žlučovodech a ve sliznici střevní člověka a hlavně králíků. Nakažení děje se obyčejně potravou (zelenou pící, trávou atd.), v níž nalézají se tyto choroboplodné zárodky. Nemocní králíci jsou s počátku smutní, téměř ničeho nežerou, mají vysokou horečku, dech jejich stává se rychlým a krátkým, slábnou, hubnou, až konečně v poměrně krátké době hynou. Někdy se při tom nadýmají, silně slintají, aneb dostávají průjmy. Léčení bývá málokdy úspěšným, protože nemoc se úžasně rychle šíří a téměř celý chov vymírá. Zvláště zhoubně řádí choroba mezi králíky mladými; když některý z nich nemoc přečká, zdá se býti zdravým a bývá obyčejně v chovu používán dále. Uzdravení takového zvířete bývá však toliko zdánlivé, neboť stává se vlastně trvalým nositelem a rozšiřovatelem této nákazy. Při pitvě mrtvého králíka nalézáme dosti často na játrech bílé nebo nažloutlé uzlíky v různém množství a v různých velikostech. Jindy pouhým okem nenalezneme vůbec žádných změn a v těch případech doporučoval bych odbornou prohlídku zvěrolékařem, který mikroskopickým rozborem králičího trusu stanoví přesnou diagnosu. Nákaza šíří se velmi rychle po celém okolí, králíkárna bývá pak choroboplodnými zárodky tak zamořena, že v ní bez nebezpečí není možno dále králíky chovati. Jediným bezpečným prostředkem k zabránění nového vypuknutí nákazy je spálení mrtvých králíků, steliva a celé králíkárny. Pouze tam, kde choroba netrvala dlouho, kde králíkárna je kusem vyšší hodnoty, je možno ohroženou králíkárnu úzkostlivou desinfekcí zachrániti. Z léků, které jak jsem podotkl nemají valného úspěchu, užívá se nejčastěji slabého roztoku kreolinu (každý druhý den vnitřně podati jednu kávovou lžičku), glycerinu, chininu, směsi sirného květu a kalomelu (jednu lžičku denně).

Nadmutí vyskytuje se nejvíce u králíků mladých, ale i starších a bývá příčinou častého uhynutí. Onemocnění pozná se snadno dle toho, že břicho králíka je nápadně nafouklé a králík se sotva pohybuje. Tvrdívalo se, že příčinou nadmutí je krmení čerstvé zelené píce, hlavně jetele, dnes však víme, že není to pouze jetel, nebo zelená píce, ale že to bývá mnohem častěji zatuchlá nebo plesnivá sláma, namrzlé nebo nahnilé brambory, změněné obilniny, zvadlá a kvasící potrava atd. Následkem chybného kvašení vytváří se v žalludku a ve střevech veliké množství plynů, které silně stěny jejich napínají, takže může dojíti k prasknutí jich a náhlé smrti. Léčení: jakmile zpozorujeme nadmuté břicho u králíka, musíme ihned břicho králíka tříti, volně vypustiti na dvůr a přinutit k pohybu. Vnitřně podáváme mu vodu s několika kapkami čpavkového lihu, heřmánkový odvar, vápennou vodu (jednu lžičku), aloe na slabou špičku nože.

Slintavka objevuje se u králíků tehdy, je-li na ně přenesena od nemocných krav nebo vepřů a projevuje se nakažlivým zánětem sliznice ústní neobyčejně rychle se rozšiřujícím. Nemocnému zvířeti neustále vytéká z tlamy lepkavá tekutina, která slepuje srst na krku, prsou a na předních nohách. Králík je při tom smutný, nežere, posedává v tmavých místech a nezakročí-li se včas, pak rychle hyne. Nemoc je celkem zdlouhavá, nepříjemná, léčení samo je dosti namáhavé a spočívá v desinfekci tlamy a srsti. Nejjednodušším prostředkem je narůžovělý roztok hypermanganový, chlorová voda, kterou si připravíme tím způsobem, že jednu lžíci chlorového vápna rozpustíme ve třičtvrtě litru vody. Roztokem tímto nasákneme malou hubku a tou vytíráme 5-6kráte denně až do vyléčení tlamu a slepená místa srsti.

Ušní svrab vyvolávají rychle se rozmnožující drobní roztoči, kteří napadají ušní boltce králíků. Nemocní králíci potřásají neustále hlavou a škrábou se v uších. Bližší prohlídkou boltců zjistíme, že nalézají se v nich četné strupy a sedliny krve, v nichž nachází se tisíce roztočů, jimiž se nemoc roznáší. Zastaralé a dlouho trvající onemocnění může přivoditi smrt králíka, naproti tomu choroba včas zjištěná může se během několika dnů vyléčiti. Vnitřek uší natírá se papírkem nebo štětcem namočeným v 10proc. kreolínové masti anebo v tabulovém oleji a to tak často a tak dlouho, až jsou boltce zdravé. Výborně působí též směs glycerinu a kyseliny karbolové. Strupy je nutno vždy spalovati, neboť jimi se nákaza šíří.

Sněť slezinná je nejnebezpečnější a nejprudší nakažlivou chorbou králičí, která se však na štěstí poměrně zřídka vyskytuje. Nemocní králíci nežerou, dostávají třesavku, vysokou horečku, zrychlený a krátký dech, křeče, po nichž následuje ochrnutí celého těla a smrt. Upozorňuji, že nemoc tato je přenosná také na člověka a proto doporučuji co největší opatrnost, aby se králíkář nenakazil. Nemocní králíci se vůbec neléčí, naopak všichni churaví králíci musí býti utraceni a spálení. Králíkárna má býti vždy spálena a nikdy nemá býti použita pro další chov.

Mimo nakažlivé nemoce, které jsem zhruba dosud popsal, je ještě dlouhá řada chorob více nebo méně nebezpečných, z nichž mnohé mohou způsobiti hojně škod chovatelům. K nejběžnějším nemocem patří zácpa, průjmy, křeče, ochrnutí, tubrkulosa, chřipková rýma, nemoc pohlavní, prašivina a favus.

Zácpa je nejběžnější chorobou či příznakem choroby, která se vyskytuje hlavně u králíků krmených převážně krmivem suchým a u králíků málo se pohybujících. Mívají velká břicha, nepokojně pobíhají a špatně žerou. Proti zácpě králíků se nejlépe osvědčuje krmení zelené a šťavnaté píce v létě, v zimě nevařené mrkve a řípy, kalomel, teplé mléko s přimíšeným sirným květem.

Průjmy vznikají nesprávným krmením a nevhodnou vadnou potravou. Výkaly mohou se státi až vodnatými, často k nim bývá přimíšena také krev, králící rychle vysilují a hynou. Průjem nemusí přirozeně pocházeti z chyb dietetických, nýbrž může býti toliko příznakem řady jiných chorob: jako tuberkulosy, kokcidiosy atd. Léčení spočívá předně na změně potravy, krmí se píce výhradně suchá, dobré seno, chléb, zrní, vařená rýže nebo oves. Výborným prostředkem je svatojánský chléb, černý žitný chleb, sušený celer a vrbová kůra, která se podává buď jako čerstvé vrbové větvičky, anebo jako vařená kůra ve vodě. Stejně dobře působí také tinktura opiová, nebo živočišné uhlí.

Křeče vyskytují se dosti často u králíků jako poruchy nervové, rheumatické, anebo jako příznaky jiných chorob. Králíci nemohou se pohybovati a válí se doslova z místa na místo. Doporučoval bych vtírati do těla nemocného zvířete nějaké lihové mazání a dáti jej bezpodmínečně do tepla. Stává se někdy, že králík za křečovitého svíjení se rychle nám před zraky hyne, třebaže ještě před půl hodinou byl vesel a zdráv. Při takovém křečovitém záchvatu končícím okamžitou smrtí jedná se buď o mrtvici, o otravu jedovatými rostlinami v potravě, aneb o otravu uměl. hnojivy.

Ochrnutí napadá nejčastěji velké odrůdy, na příklad: belgické obry, strakáče, ale i menší stříbřité králíky, kteří jsou chováni v tmavých a dusných kotcích. Příčinou ochrnutí je téměř vždycky choroba ledvin. Nemocný králík nejistě se pohybuje, potácí se a nakonec se po zemi pouze plazí. Doporučuji masírovati měkčím kartáčem vícekráte denně nemocného králíka kafrovým lihem a umístění jeho ve vzdušné a teplé králíkárně.

Chřipková rýma je běžným nakažlivým onemocněním podporovaným nachlazením. Nemocný králík frká, kýchá a při tom vytéká mu hojně hlenu z nosu. Hlen tento je nakažlivý a jím přenáší se choroba na zdravá zvířata. Churavý králík má se ihned odděliti, do teplé místnosti přenésti, vlažnou vodou má se nos vícekráte za den očistiti a zaprašovati balonkem práškovou kyselinou borovou.

Tuberkulosa začíná většinou katarem horních cest dýchacích a projevuje se kašlem suchým a krátkým, který bývá provázen výtokem z nozder a z tlamy králíka; králík ztrácí chuť k žrádlu, dýchá namáhavě a často dostává průjem, což svědčí o zachvácení. Onemocnění toto je absolutně nezhojitelné a králíky je nutno pozabíjeti, při čemž nesmí se zapomenouti na příslušnou desinfekci.

Nemoce pohlavních ústrojů vyskytují se nyní poměrně velice často, ačkoliv před pěti až šesti léty nebylo o nich téměř ničeho slyšeti. Onemocnění projevuje se zánětem, zvředovatěním pohlavního ústrojí a hisavým výtokem a je způsobováno choroboplodným zárodkem t. zv. Spirochaetou cuniculi, který je velmi blízkým pžíbuzným spirochaet, jež vyvolávají syfilis nebo-li příjici lidí. Nemoc napadá jak samce, tak samice, chorá zvířata špatně žerou, zvolna hubnou a slábnou, až konečně za jeden až dva roky hynou. Stává se často, že při této chorobě nelze prostým okem zjistiti žádných změn a nemoc lze prokázati teprve krevní zkouškou, jako u člověka. Doba, která uplyne mezi vniknutím zárodku do zdravého těla a mezi objevením se prvních příznaků choroby obnáší dva až čtyři měsíce. Léčení: v prvním stupni nemoce omezujeme se na desinfekci, která se provádí tím způsobem, že se pohlavní ústrojí důkladně vymyje 3% roztokem kyseliny borové a zvředovatělá místa se potřou jodovou tinkturou; pokročilejší choroba se léčí roztokem resorcínu a dávkami benzolu ostrušíkového dle živé váhy králíka vypočtenými. U velmi cenných kusů s úspěchem se v poslední době používá injekcí neosalvarsanových.

Prašivina počíná obyčejně na hlavě, rozšiřuje se na krk, hruď, přední nohy a může postihnouti celý povrch zvířete. Srst na místech postižených vypadává, tvoří se malé puchýřky hnisem vyplněné, které praskají a zasychají ve strupy anebo mokvají. Nemocné zvíře je vždy nutno odděliti, isolovati, králíkárnu je nutno vřelým louhem sodným vymýti a po uschnutí vybíliti hašeným vápnem. Při počátcích choroby potírají se strupy vaselinou, glycerinem, aby změkly a pak je pomocí mazlavého mýdla a teplé vody opatrně odstraňujeme. Poté potíráme zachvácená místa kartáčkem neb pírkem po 3 dny 2krát denně směsí stejných dílů petroleje a lněného oleje, za týden se králík vykoupe, v teple osuší a v případě potřeby se totéž léčení opakuje. Dobře se také osvědčilo seslabené vídeňské dehtové mazání, jehož hlavní součástí je dehet, líh a sirný květ.

Favus, čili moučnivka je rovněž kožní chorobou králíků, vyvolávanou plísní, zvanou Achorion Schoenleini. Na postiženém místě tvoří se v srsti zaokrouhlené, přesně omezené větší neb menší skvrny, v jejichž středu srst vypadává a později pokrývá se bělavým práškem (jako moukou), který pochází z výtrusů plísně. Nemoc zůstává obyčejně omezena na hlavy, na nohy, někdy ovšem zachvacuje celé tělo. Nákaza tato vyskytuje se nejčastěji u králíků ve stáří do 3 měsíců, jakmile dosáhnou stáří 5 měsíců, pak náhle sama zmizí. Někdy dosahuje však takového stupně, že zvířata hynou seslábnutím. Léčení spočívá v potírání chorých míst vatou, namočenou ve slabém roztoku sublimátu, kyseliny karbolové, kreolinu. Králíci obyčejně uzdraví se do týdne. Upozorňuji zase, že choroba tato je přenosná na člověka a proto je třeba velké opatrnosti. Nakažlivé nemoce králíků jsou velmi nebezpečné už proto, že nákaza se rychle přenáší na všechny kusy v králíkárně. Abychom tomu zabránili, musíme králíky občas prohlížeti a zpozorujeme-li u některého známku nemoci, pak musíme jej ihned bez odkladu léčiti. Správná diagnosa a vhodný způsob léčení je ovšem důležitý. Když zjistíme, že některý králík málo žere a sedí skrčený, máme jej hned z králíkárny odebrati, dáti do nějaké prázdné a od králíkárny více vzdálené bedny. Tam jej máme delší dobu pozorovati a léčiti, jakmile poznáme, jakou nemocí je postižen. Včasným odstraněním churavého králíka zabrání se často nakažení a vyhynutí celého chovu.

Všeobecně o léčení možno říci, že nejlépe je králíky těžce nemocné nebo nápadně již vyhublé neléčiti vůbec, lépe je takové kusy z chovu odstraniti, aby se předešlo ještě větší škodě. Pro králíkáře platí, že lépe je nemocem předejíti, nežli je namáhavě léčiti. Když jsou králíci pak krmeni vydatnou a zdravou potravou, zamezí se mnohým chorobám. Nutno dbáti, aby chovní králíci nepocházeli z chovů zamořených nějakou nemocí, nebo zdegenerovaných pokrevní plemenitbou. Koupení králíci buďtéž vždy dobře prohlédnuti a delší dobu pozorováni, jestli snad nejsou nemocní. Pouze úzkostlivou čistotou a opatrností podaří se nám králíky udržeti zdravé.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Léčení prašiviny u králíků

Je salmonela přenosná?

Salmonela je infekční onemocnění, které je způsobeno bakterií, která patří do skupiny enterobakterií. Existuje více než 2 000 druhů těchto enterobakterií. Pod mikroskopem jsou viditelné jako pohyblivé tyčinky. K přenosu onemocnění dochází během konzumace infikovaných potravin nebo pitím vody, ve které se tyto bakterie nacházejí. Nakažlivost je velmi vysoká a inkubační doba je 8 hodin, to znamená, že onemocnění se projeví přibližně po 8 hodinách od konzumace infikované potraviny či tekutiny.

Salmonely ničí teplota nad 75 stupňů Celsia, která musí trvat alespoň 15 minut. Proto se doporučuje zachovat alespoň 20 minut var, aby teplo proniklo dovnitř pokrmu. Bakterie nesnášejí kyselé prostředí, a tak když se do majonézy k vajíčkům přidá ocet, je riziko nulové. Vysoce riziková jsou naopak kuřata a hamburgery připravené na rotujícím grilu, kde na ně kape šťáva ze syrových kusů. Zničení salmonel nezaručí ani ohřev v mikrovlnné troubě. Riziková může být i zelenina. Při nákupu se vyplatí vybírat potraviny čerstvé a hlídat si data trvanlivosti. U masa je varující zašedlá barva, nebo když se po zatlačení lžičkou důlek ihned nevyrovná. Chyba je kupovat uzeniny našedlé a nazelenalé a ovoce s hnilobnými skvrnami. Při vaření je nutné si neustále mýt ruce, zejména při přechodu od práce se syrovým masem k práci s masem uvařeným, od čištění syrové zeleniny k porcování knedlíků a podobně.

Zdroj: Salmonela

Inkubační doba

Inkubační doba salmonely, tedy doba od vniknutí bakterie do těla po první příznaky onemocnění, je maximálně 48 hodin. Obvykle však kolem 8 hodin.

Zdroj: Salmonela a její projevy

Nebezpečí u mletého masa

Mletá masa podléhají rychlé zkáze, proto musí být připravována bezprostředně před tepelnou úpravou. U déle namletých mas a při špatném skladování dochází k bakteriálnímu působení, což může mít za následek vznik nebezpečné bakterie salmonela.

Zdroj: Nejlepší recepty na mleté maso

Dieta při salmonele

Součástí léčby je dieta, která je nejprve omezena na pouhé nápoje (sladký černý čaj), poté se přidává suché pečivo, nemastné kaše, rýže, dušená mrkev, zeleninové vývary, banány, později mléčné výrobky a lehká strava. Naprosto nevhodné jsou tučné a kořeněné pokrmy.

Zdroj: Salmonela a její projevy

Je salmonela nakažlivá?

Ptáte-li se, jak dlouho je salmonela infekční? Potom, co sníte potravu se salmonelou, bude délka onemocnění i doba, po kterou budete nakažliví, u každého člověka jiná. U některých to jsou dny nebo týdny, zatímco jiní mohou být dlouhodobými asymptomatickými přenašeči. Netyfoidní salmonela se však z člověka na člověka šíří jen zřídka.

Infekce salmonelou je nakažlivá a může být nebezpečná, pokud ji šíří člověk, který nemá žádné příznaky a šíří ji nevědomky.

Přenos infekce

Pokud se člověk dostane do kontaktu s potravinami, vodou, zvířaty nebo předměty, které byly kontaminovány bakteriemi z lidských nebo zvířecích výkalů, může se nakazit a šířit salmonelou.

Bakterie salmonely se mohou přenášet z člověka na člověka přes nádobí, jako jsou lžíce, vidličky a brčka, a sdílením hrníčků a sklenic.

Salmonela může žít na površích, které nebyly řádně očištěny. Ve skutečnosti je známo, že bakterie na površích přežijí až čtyři hodiny.

Test na slamonelu

Novamed Salmonella domácí test na salmonelovou infekci, je rychlý, jednoduchý a spolehlivý test k detekci onemocnění Salmonelózou. Provádí se ze vzorku stolice a výsledek znáte za pár minut přímo v pohodlí domova. Jedno balení obsahuje 5 testů. Cena je okolo 600 Kč a je k dostání v lékárnách bez receptu. Test můžete provádět hned, jak odeznějí příznaky. Budete moci sledovat, jak vás bakterie postupně opouští.

Zdroj: Salmonela dieta recepty

Salmonela ve vajíčku

Nebezpečí onemocnění salmonelou vzniká konzumováním syrových nebo nedovařených vajec nebo masa. Bakterie také může zůstat na prkýnku nebo na noži, kterým se krájelo maso, a poté se stejným nožem krájí například zelenina. Bakterie se okamžitě přenese na zeleninu, která již nebude tepelně upravována. Rizikové pro vznik salmonely je letní období, kdy se v teple rychleji kazí potraviny, je horší hygiena při přípravě jídla (grilování, táboření), a při cestování, kdy lidé rádi ochutnávají neznámá a často riziková jídla. Riziko nakažení je vyšší u osob, které mají malý obsah kyselých žaludečních stav v těle, například při zánětu žaludku, po operativním odstranění žaludku nebo při používání antacid pro neutralizaci kyselých šťáv.

Zdroj: Salmonela

Příznaky salmonely

Onemocnění salmonelou může být vážné. Příznaky obvykle začínají 6 hodin až 6 dní po infekci. Zahrnují průjem, který může být krvavý, horečku a žaludeční křeče.

Jak dlouho se léčí salmonela?

Většina lidí se bez antibiotické léčby zotaví během 4 až 7 dnů, takže kontrola u lékaře není vždy nutná. Ale někteří lidé s těžkým průjmem mohou potřebovat hospitalizaci nebo užívat antibiotika.

Zavolejte svého lékaře, pokud máte tyto příznaky:

  • Průjem a horečku vyšší než 39 °C.
  • Průjem trvá déle než 3 dny a nezlepšuje se.
  • Krvavá stolice.
  • Vyčerpávající zvracení, které brání zadržovat tekutiny a způsobuje dehydrataci.
    Příznaky dehydratace jsou:
    • Tvorba velmi malého množství moči.
    • Sucho v ústech a v krku.
    • Závratě při vstávání.

Zdroj: Salmonela dieta recepty

Inkubační doba

Inkubační doba je 8 hodin, maximálně 48 hodin, to znamená, že onemocnění se projeví přibližně po 8 hodinách od konzumace infikované potraviny nebo tekutiny. Některé druhy enterobakterií mohou způsobit salmonelu, jejíž projevy trvají několik dní až týdnů a jsou nespecifické, nejsou tedy typické pro salmonelu. Mezi tyto projevy patří horečky, návaly potu, bolest svalů, nechutenství.

Zdroj: Salmonela

Salmonela u kojence

V případě salmonelózy u dětí se léčba velmi komplikuje akutním průjmem. Pokud dojde k nákaze, stav dítěte se nevyplácí podceňovat, hrozí trvalé zdravotní následky. Méně známá jsou možná rizika postižení CNS (centrální nervové soustavy), krve, kostní tkáně a dalších sekundárních projevů této choroby. Větší rizika hrozí, pokud k infekci došlo v oblastech, kde se vyskytují i bakterie tyfoidního typu ‒ přestože nepatří do rodu bakterií Salmonella, způsobují všechny typické příznaky salmonelózy. Žádné příznaky salmonelózy u dětí nesmějí být brány na lehkou váhu, neboť zde hrozí doživotní následky.

Seznam onemocnění, která mohou výše zmíněné bakterie způsobit:

  • bakteriémie (nahromadění bakterií v krevním oběhu);
  • meningitida (postižení CNS);
  • osteomyelitida (zánět kostí);
  • akutní dehydratace.

Salmonelóza u dětí v 99,9 % případů způsobuje akutní průjem, bohužel jde o příznak zaměnitelný s jinými nemocemi.

Seznam dalších příznaků, které salmonela u dětí obvykle zapříčiní (symptomy se nemusejí projevit vždy, neboť každý metabolismus s touto bakteriální infekcí bojuje individuálně):

  • bolest hlavy;
  • bolest břicha (nejen žaludku, ale i střev);
  • průjem;
  • zvracení;
  • ztráta apetitu;
  • zvýšená tělesná teplota;
  • zelená stolice;
  • stolice s příměsí krve (obvykle tmavě rudá krev).

Zdroj: Salmonela

Projevy a příznaky

Salmonelóza se projevuje četnými vodnatými průjmy, bolestmi až křečemi břicha, nauzeou (pocit na zvracení), zvracením, horečkou. V průjmové stolici se může objevovat krev, hnis, hlen. Vzhledem ke značným ztrátám tekutin se objevují příznaky dehydratace (apatie, neklid, halucinace, nízký krevní tlak se svými projevy, suchý jazyk, snížený tonus kůže – po vytvoření kožní řasy se kůže narovnává pomalu; při těžké dehydrataci může dojít až k poruchám vědomí, křečím, zvýšené srdeční činnosti, a dokonce i k bezvědomí).

Zdroj: Salmonela a její projevy

Co je to salmonela

Ptáte-li se z čeho je salmonela, tak odpověď je jednoduchá, z hovna. Salmonella se šíří ze stolice nakažených lidí a zvířat.

  • Salmonella jsou bakterie, které mohou způsobit onemocnění.
  • Salmonellu lze nalézt v různých potravinách, včetně kuřecího, hovězího, vepřového, vajec, ovoce, zeleniny a dokonce i zpracovaných potravin.
  • Někteří lidé mají větší pravděpodobnost, že onemocní infekcí s vážným průběhem.
  • Můžete podniknout určité kroky k prevenci infekce, například dodržovat pokyny pro čisté zpracování rizikových potravin.

Potraviny, které jsou kontaminovány salmonellou nebo jinými škodlivými zárodky, obvykle vypadají, chutnají a voní normálně. Proto je důležité vědět, jak infekci předejít.

Salmonella způsobuje mnohem více problémů, než byste mohli tušit. Na každý jeden případ onemocnění salmonelou, potvrzený laboratorními testy, připadá až dalších 30, které nejsou hlášeny. Je to proto, že většina lidí s příznaky nemoci z otravy jídlem nechodí k lékaři ani neodešle vzorek do laboratoře, takže se nikdy nedozví, z jakého zárodku onemocněli. Odhadujeme, že salmonela způsobuje v Česku ročně více než 30 tisíc alimentárních onemocnění (onemocnění otravou jídlem).

Salmonella způsobuje více nemocí přenášených potravinami než jakékoli jiné bakterie. Hlavním zdrojem těchto onemocnění je kuřecí maso a vajíčka. Ve skutečnosti asi 1 z každých 25 balení kuřete v obchodě s potravinami jsou kontaminovány salmonelou.

Můžete onemocnět z kontaminovaného kuřete, pokud není důkladně uvařeno. Můžete také onemocnět, pokud jeho šťáva vyteče v lednici nebo se dostane na kuchyňské povrchy a pak si dáte něco, co jíte syrové, jako je salát.

U některých lidí je větší pravděpodobnost, že dostanou závažnou infekci salmonelou. Mezi tyto lidi patří děti mladší 5 let, dospělí ve věku 65 let a starší a lidé, jejichž imunitní systém je oslaben v důsledku určitých zdravotních stavů, jako je cukrovka, onemocnění jater nebo ledvin a rakovina, nebo jejich léčby.

Zdroj: Salmonela dieta recepty


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Michal Vinš


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP