Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

JE ZÁNĚT PRŮDUŠEK INFEKČNÍ

OBSAH

Zánět průdušek u dětí

Záněty průdušek jsou časté především u dětí a znovu přibývají s tím, jak stárneme. U některých jedinců se často opakují a mohou přecházet do chronického stavu.

Zdroj: Zánět průdušek

Diskuze

V diskuzi BABSKE RADY _ZÁNĚT PRUDUŠEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Frantiska.

známý má zánět prudušek , má antibiotika ale boli ho záda. Je vhodne aby se napařil ve vaně , nebo masáž zad..?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Veronika.

Zkusili jste někdy bylinky? Bylinek je mnoho a každá bylinka pomůže na něco jiného. Přikládám seznam bylinek www.eushops.cz/Badya…

Zdroj: diskuze Babske rady _zánět prudušek

Zánět průdušnice

Zánět průdušnice se obvykle vyvine ze zánětu horních cest dýchacích a rozšiřuje se i na průdušky. K zánětům průdušnice a průdušek jsou velmi náchylné děti od dvou do sedmi let. Zánět průdušnice se někdy může rozšířit i na zánět hrtanu nebo vyvinout v zápal plic. Zánět průdušnice je častý u dětí.

Zdroj: Zánět průdušek

Poradna

V naší poradně s názvem OTEKLÁ VNITŘNÍ STRANA TVÁŘE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Otok tváří bez bolesti může být projevem imunitní reakce vašeho organismu, kdy reaguje na předešlou nemoc. Nejlepší bude kontaktovat svého praktického lékaře, který zná vývoj vašeho zdravotního stavu a konzultovat s ním současné potíže.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Robin Kyca.

U svého obvodniho lekaře jsem byl měl jsem zanět prudušek a bral antibiotika,paní doktorka mě poslala k zubaři jestli není přičina tam,ale zuby mě nebolí děkuji za odpověd

Zdroj: diskuze Oteklá vnitřní strana tváře

Zánět průdušek u dětí

Zánět průdušek u dětí je zánětlivé onemocnění sliznice průdušek. U dětí je nejčastější příčinou zánětu průdušek virus. Akutní zánět průdušek je obvykle mírné onemocnění. Avšak po akutním zánětu průdušek může následovat nachlazení nebo jiná virová infekce v horních cestách dýchacích. K tomu může dojít rovněž u dětí s chronickým zánětem vedlejších nosních dutin, alergií nebo zvětšenými krčními či nosními mandlemi.

Zdroj: Jak léčit průdušky

Diskuze

V diskuzi CARZAP se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarmila Moldrzyková.

Carzap má jako možné vedlejší účinky uvedeno: snižuje imunitu, způsobuje
horečku, bolesti v krku, zánět průdušek, snižuje počt bílých krvinek ap.
Je vhodné začít brát tento Carzap právě v této době, kdy otřebujeme silnou
imunitu? Děkuji za odpověď.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Carzap

Zánět průdušek a antibiotika

Léčba bronchitidy se může lišit v závislosti na příčině a převažujících příznacích. V nekomplikovaných případech si vystačíme s domácí léčbou a přípravky na nachlazení, které jsou běžně k dostání v lékárnách. V závažnějších případech, pokud má lékař podezření na bakteriální infekci, je možné nasadit antibiotika.

Zdroj: Zánět průdušek

Diskuze

V diskuzi JAK LÉČIT ZÁNĚT PRŮDUŠEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie Michalíková.

Osvědčil se mě následujíci babský recept"
sáček černého čaje vyluhuji, Po deseti minutách sáček vyndám, přidám asi půl cm plátek normálního másla,rozpustit a lžičku medu. Med až do chladnějč´šího, aby se nezničily dobré látky obsažené v medu.
Pije se třeba až třikrát za den.
Vypadá recept divně, ale jednak pomáhá a jednak kdo okusí zjistí, že je velmi lahodný.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Jak léčit zánět průdušek

Zánět průdušek a doba léčby

Při akutním zánětu průdušek trvá kašel většinou do deseti dnů. Ohroženou skupinou jsou děti, staří lidé a lidé trpící srdečním onemocněním a astmatem. Akutní zánět průdušek (kašel) může také po jisté době přejít do chronického stadia. Většinou se tak stane, pokud se záněty průdušek opakují velmi často. Sliznice dýchacích cest je díky tomu neustále drážděna zánětem, což usnadňuje průnik infekce. Stěny průdušek se neustále zbytňují a produkují nadměrné množství sekretu, který je stále hůře vykašláván. Kašlání se mění v trvalý stav. Díky chronickému zánětu průdušek se mohou narušit další dýchací funkce. Nemocný může pozorovat dušnost díky nedostatečnému okysličování krve. Srdeční systém se také přetěžuje a po určitém čase může selhávat. Chronickou bronchitidou nejčastěji trpí kuřáci.

Zdroj: Zánět průdušek

Diskuze

V diskuzi KOŽNÍ VYRÁŽKY INFEKČNÍ IMPETIGO - RŮŽE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Renata.

Jak dlouho je růže infekční od nasazení antibiotik? Děkuji. Renata

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Kožní vyrážky infekční impetigo - Růže

Co je zánět průdušek

Zánět průdušek, jinak také bronchitida, je nejčastěji způsoben infekcí a obvykle se objevuje v průběhu obyčejného nachlazení. Kromě typického kašle může pacient trpící bronchitidou pociťovat rovněž bolest za hrudní kostí, obvykle má i zvýšenou teplotu. Mohou se dostavit i obvyklé příznaky infekce, jako je únava, slabost, bolesti hlavy, kloubů a svalů. Dráždivý kašel se po několika dnech mění na produktivní, pacient začíná vykašlávat hleny. Pacient, který u sebe jmenované příznaky zaznamená, by si měl co nejdříve dopřát klid na lůžku doprovázený bohatým pitným režimem. Pomoci mu mohou i paracetamol či aspirin, které snižují teplotu, a také léky usnadňující vykašlávání.

Zdroj: Zánět průdušek

Poradna

V naší poradně s názvem PŠIKÁNÍ U ŠTĚNĚTE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra Vávrová.

Hezký den,
prosím o radu.Máme doma 9 týdenní štěně trpasličího špice bez PP.Ještě jsme s ním nezačli chodit ani ven,protože byl minulý týden na ATB(počínající zánět průdušek)Včera nám začal hodně a často pšikat(bez hlenů),a dnes začal být abnormálně spavý(spal i celou noc).Jen se nažere granulí a spí dále.Může se stát z předtím velmi aktivního šteněte najednou takový spáč?A je třeba s pšikáním jít na veterinu?Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milda.

To vypadá, jako kdyby váš pejsek onemocněl. Přesná příčina jeho únavy se dá zajistit z laboratorního vyšetření krve. Zkuste se zastavit u veterináře, ať máte jistotu, v čem tkví tahle změna v chování.

Zdroj: diskuze Pšikání u štěněte

Zánět průdušek domácí léčba

Ti, kteří při léčení viróz rádi sáhnou po nějakém vitaminu či bylince, by si při bronchitidě měli koupit vitamin C a flavonoidy, protože tělu pomáhají v boji proti virům. Užitečný může být i mateřídouškový čaj, který ředí hlen. Pro léčbu i prevenci zánětu průdušek pak bylinkáři doporučují výtažky z echinacey a kozince, rostlin, které posilují imunitu a mají antibakteriální a antivirové účinky. Praktická rada pro ty, kdo bronchitidou trpí, se týká i stravování. Dýchací potíže se totiž často projevují při jídle, proto je vhodné se vyvarovat pokrmů, které se musí dlouho a důkladně žvýkat (maso, syrová zelenina).

Zdroj: Zánět průdušek

Poradna

V naší poradně s názvem ZANET ŠLACH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Gabriela.

Dobrý den.chtěla by sem se zeptat mam zánět slach na leve noze u kloubů. Mužů to lecit aji visnovou masti? Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ne, zánět šlach se nedá léčit višňákem. Se zánětem šlach je třeba obrátit se na ortopéda, který určí protizánětlivé léky a doporučí vhodnou rehabilitaci. Po domácku můžete zánět šlach léčit pomocí Apo-ibuprofenu a klidového režimemu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zanet šlach

Bronchitida v těhotenství

Bronchitida v těhotenství je úplně normální zánět hlavních cest dýchacích, tedy zánět průdušek. Pokud trpí žena bronchitidou v těhotenství, měla by se vyvarovat užívání některých léků. Zároveň je však důležité, aby došlo k časnému vyléčení.

Zdroj: Jak se léčí bronchitida?

Diskuze

V diskuzi ERDOMED 300 MG TOBOLKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Machackova.

Dobry den.kdyz budu mit recept stoji lek 190kc nebo zaplatim jen 60kc?dekuji za odpoved machackova

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Nemeckae.

Měla jsem recept od doktora (na zánět průdušek) předepsaný Xorimax a Erdomed a lékárník mě za Xorimax naúčtoval 6 Kč a za Erdomed plnou cenu a řekl mě sleva na něm není. Platila jsem za něj 168 Kč + 6 Kč xorimax = 174 Kč. Měla jsem málo peněz,volala jsem domů ať mě peníze dovezou. Je mě 68 let,vůbec nemarodím,na tlak užívám Rivocor což je 10 Kč na měsíc,tak jsem myslela,že když potřebuju něco na chřipku,že to bude zadarmo. Kamarádka se mě pak smála,že málo chodím do lékárny,že mám vědět že když už tam jdu tak musím nejméně 100 Kč utratit,aby měli tržbu.

Zdroj: diskuze Erdomed 300 mg tobolky

Je zánět průdušek nakažlivý?

Akutní bronchitida se šíří prostřednictvím vzdušných kapének, když nakažená osoba kýchá nebo kašle. Tyto kapičky obsahují viry nebo bakterie, které způsobují infekci. Pokud jsou kapky vdechnuty jinou osobou, také velmi pravděpodobně onemocní zánětem průdušek. Infekce je nakažlivá tak dlouho, jak dlouho je konkrétní jedinec nemocný. Infekce může trvat od několika dnů do několika týdnů. Během tohoto období je člověk nakažlivý a neměl by být v kontaktu s ostatními. Ošetřující by si měl umývat ruce důkladně mýdlem a nosit roušku. Všechny věci používané nakaženou osobou musí být likvidovány hygienickým způsobem, aby se zabránilo dalšímu šíření infekce.

Zdroj: Zánět průdušek

Poradna

V naší poradně s názvem VNITŘNÍ PÁSOVÝ OPAR se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana Gold.

Dobrý den, už několik týdnů mě bolí záda v místech pod lopatkami a bolest přechází kolem těla do žeber. Měla jsem na podzim zánět průdušek a nyní chřipku, při nemoci se bolest ozývá intenzívněji. Lékařka mi sdělila, že by to mohl být vnitřní pásový opar, ale nemám žádné vyšetření, tak ani nevím....jestli je to, nebo ne. Kdyby ano, nemohu někoho zdravotně ohrozit? Máme v rodině malé děti, včetně novorozence. Mohu s nimi přijít do styku? Děkuji za radu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Spíše než v pásovém oparu hledejte příčinu ve svém pohybovém aparátu. S jejím odhalením vám pomůže lékař ortoped. Cilený léčebný tělocvik vám pak uleví od těchto bolestí. Navíc si při něm zformujete tělo a budete pak vypadat mladší a krásnější.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Vnitřní pásový opar

Bronchitida alias zánět průdušek

Bronchitida je zánět průdušek – dolních dýchacích cest vedoucích do obou plic. Jejich sliznice zduřují, řasinkový epitel přestává vykonávat svou funkci (kmitáním odstraňuje hlen s bakteriemi a prachem) a vytváří se značné množství hlenu, který dráždí ke kašli. Bronchitida může být akutní nebo chronická. Akutní forma se vyznačuje horečkou, která trvá několik dní, a kašlem, který často mizí až za několik týdnů. Při chronické bronchitidě přetrvává kašel s vykašláváním zbarveného hlenu několik měsíců, pak může ustat a po čase se znovu vrátit.

Zdroj: Jak se léčí bronchitida?

Poradna

V naší poradně s názvem ANTIBIOTIKA XORIMAX 250GR NA ZÁNĚT MOČOVÉHO MĚCHÝŘE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Košťál Jan.

Užívám Warfarin 3 mg,mohu užívat Xorimax 250 gr. na zánět močového měchýře ?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Antibiotika Xorimax (Cefuroxim axetil) jsou k dispozici jen na lékařský předpis a lékař, který vám je předepsal, určitě zvážil rizika spojená se společným užíváním. Xorimax posiluje účinky Warfarinu a hrozí zvýšené riziko krvácení. Možná budete potřebovat častější sledování INR po zahájení léčby Xorimaxem nebo vždy, když je léčba ukončena, a v případě potřeby je třeba provést odpovídající úpravy dávky Warfarinu. Pokud se u vás vyskytne neobvyklé krvácení nebo modřiny nebo pokud máte jiné příznaky krvácení, například závratě, měl byste okamžitě vyhledat lékařskou pomoc. Je důležité informovat lékaře o všech dalších lécích, které užíváte, včetně vitaminů a bylin. Nepřestávejte užívat žádné léky bez předchozího rozhovoru s lékařem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Antibiotika Xorimax 250gr na zánět močového měchýře

Zánět průdušek v těhotenství

Každá těhotná žena je v průběhu gravidity vystavena působení choroboplodných zárodků, ať už běžných, jako je rýma, zánět průdušek, nebo chřipka. V naprosté většině případů matka svým imunitním systémem (nebo i s pomocí léků) infekci úspěšně zvládne a pro dítě a jí samotnou nezůstanou žádné následky. Dítě je před infekcí chráněno dvěma systémy, a to placentou, kdy krev matky a dítěte se nemíchá, jsou odděleny v placentě bariérou, která může bránit přestupu infekce. Dále pak plodovými blánami, které obalují plod v plodové vodě a chrání ho před vstupem infekce z pochvy.

Zdroj: Jak léčit průdušky

Zánět průdušek bez antibiotik

Bronchitida se obvykle neléčí antibiotiky, původcem onemocnění totiž bývají různé typy virů. Bakteriální záněty průdušek, proti nimž antibiotika účinkují, tvoří podle odhadů jen asi deset procent akutních onemocnění. Pozor na přípravky, které kašel tlumí (antitusika), ty by se měly užívat jen v nejnutnějším případě! Pacientovi sice na chvíli uleví, takže se bez kašle vyspí, pro vyléčení choroby je ale nutné, aby se hlen vykašlal – proto jsou pro léčbu spíše důležité přípravky podporující kašel a také co nejvlhčí prostředí v místnosti. Při léčení zánětu průdušek mohou uškodit i antihistaminika, která mívají po ruce zejména astmatici a alergici. Tyto přípravky, které mimo jiné rozšiřují průdušky, totiž zároveň přispívají k zahuštění hlenu a tím komplikují jeho vykašlávání. Pro uzdravení je zapotřebí především teplá postel a teplý čaj. Pokud tedy u sebe zjistíte příznaky bronchitidy, dopřejte si ten luxus a zůstaňte pár dní doma – neléčené onemocnění totiž může u některých pacientů přerůst v zápal plic.

Zdroj: Zánět průdušek

Nakažlivost zánětu průdušek

Zánět průdušek patří mezi velmi běžná virová nebo bakteriální onemocnění, se kterými se v životě každý setká a která většinou bez následků odezní. Pokud však dýchací cesty dostávají pravidelně „zabrat“ například cigaretovým kouřem, může jednou i toto banální onemocnění skončit dlouhým pobytem v nemocnici. Infekce se přenáší kapénkovou infekcí. Tyto kapičky obsahují viry nebo bakterie, které způsobují infekci, pokud jsou kapky vdechnuty jinou osobou.

Zdroj: Jak léčit průdušky

Kapky na zánět spojivek

Na bakteriální zánět spojivek se využívají antibiotikové kapky do oka. Ty vám může předepsat pouze váš oční lékař. U alergického zánětu spojivek je zase třeba používat protialergické přípravky. Na začátku se používá antihistaminikum. Na virový zánět se využívá oftalmologikum.

Zdroj: Zánět spojivek

Zánět žil na ruce

Příčiny zánětu žil na ruce zahrnují obecně všechny procesy, které poškozují žilní stěnu, a stavy způsobující zpomalení proudění krve v žilách a její městnání. Infekční zánět žil na ruce se může například rozvinout jako komplikace zavedení kanyly. Zánět žil v rukou, na předloktí, se může rovněž objevit v souvislosti s traumaty (zlomeniny a podobně).

Podávají se protizánětlivé masti, aplikují se studené obklady, stažení obinadlem, elastickou punčochou. Pomoci může užívání kyseliny acetylsalycilové (ASA, Anopyrin, Aspirin), popřípadě antibiotik. Onemocnění většinou ustoupí do několika dní.

U žilního onemocnění ruky je důležité rozlišit, zda se jedná o flembotrombózu nebo o tromboflebitidu. Každý typ onemocnění vyžaduje různou terapii. Tato onemocnění patří vždy do rukou lékaře.

Zdroj: Zánět žil

Jak vzniká zánět spojivek?

Zánět spojivek je infekční nebo alergické onemocnění, při němž postiženému nateče oko a má problémy s viděním. Při infekčním zánětu, který může způsobovat například bakterie Staphylococcus aureus nebo dokonce chlamydie, oko produkuje hnis. Zánět spojivek může být i virového původu, například jako vedlejší projev spalniček nebo zánětů horních cest dýchacích.

Záněty spojivek lze dělit podle několika kritérií, jež se vzájemně doplňují. Podle průběhu je dělíme na hyperakutní (příznaky onemocnění se vyvíjejí během několika málo hodin po setkání s infekcí), akutní (příznaky se vyvinou obvykle během několika hodin až dnů, během týdne dochází k postižení druhého oka a netrvá déle než 4 týdny) a chronické, trvající déle než čtyři týdny.

Zdroj: Zánět spojivek


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP