Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

JÍDELNÍČEK PO OPERACI ŽLUČNÍKU

OBSAH

Káva po operaci žlučníku

Pokud jste po operaci žlučníku v pořádku, není problém, že byste nemohli pít kávu (slabší, instantní). U všeho je ovšem nutné dodržet rozumnou míru. Po operaci žlučníku je nutné se vyhnout ostrým a kořeněným jídlům a tučným pokrmům a silné kávě (někdy se uvádějí i ořechy, ale pokud jich nesníte misku, není nutné se znepokojovat).

Zdroj: Jídelníček po operaci žlučníku

Poradna

V naší poradně s názvem DIETA PO LAPAROSKOPICKÉ OPERACI ŽLUČNÍKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Antonín Finda ing..

6.7.2017 jsem byl operován na žlučník, který mi byl odstraněn. Operace byla provedena laparoskopicky. Prosím o nějaký jídelníček na dietu a jak dlouho ji mám držet.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Tady je jídelníček po operaci žlučníku: www.ceskenemoci.cz/j…
Tady je dieta po operaci žlučníku: www.ceskenemoci.cz/d…

Zdroj: diskuze Dieta po laparoskopické operaci žlučníku

Alkohol po operaci žlučníku

Bezprostředně po operaci žlučníku by se alkohol neměl konzumovat. Z dlouhodobějšího hlediska to, že nemáte žlučník, by nemělo mít na pití alkoholu žádný vliv. Alkohol dlouhodobě a ve velkém množství ničí především játra. Takže nějaké pivo či víno, pokud netrpíte jaterním onemocněním či neužíváte trvale léky, neuškodí.

Zdroj: Jídelníček po operaci žlučníku

Poradna

V naší poradně s názvem JÍDELNÍČEK PO OPERACI ŽLUČNÍKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiri Bouchal.

Dobrý den jsem 4 den po odstranění žlučníku měl jsem žlučníkové kameny a zánět bylo by možné poradit co mám jíst děkuju bouchal

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Po odstranění žlučníku můžete konzumovat běžnou stravu, ale velká jídla je třeba rozdělit na menší části a ty pak jíst postupně například s hodinovým odstupem. Po odstranění žlučníku se dál vaše žluč dostává do zažívacího traktu a tam normálně pomáhá trávit potravu, jako dříve se zlučníkem. Rozdíl je jen v tom, že žluč proudí do střeva stále nikoliv naráz, jako při přítomnosti žlučníku. To znamená, že když naráz sníte mnoho jídla, nebude v ten okamžik dostatek žluči a může to vést k zažívacím potížím. Proto je třeba velké porce rozdělit na menší jídla. Ale co se týče diety, tak se nemusíte nijak omezovat a můžete jíst vše na co máte chuť.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jídelníček po operaci žlučníku

Video

Na tomto videu můžete vidět vhodné cviky po operaci žlučníku.

Zdroj: Cvičení po operaci žlučníku

Poradna

V naší poradně s názvem DIETA PO LAPAROSKOPICKÉ OPERACI ŽLUČNÍKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel M.Vacek .

dieta po operaci žlučníku, žádám o nějaký recept

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Po operaci žlučníku můžete použít dietu, jako na podrážděný žlučník. Recepty, které požadujete, najdete v článku nad touto diskusí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Dieta po laparoskopické operaci žlučníku

Rekonvalescence po operaci žlučníku

Samotný zákrok je lehký a riziko komplikací pro pacienta malé. Hojení trvá o něco déle po otevřené operaci, ale možnost návratu k běžným činnostem lze očekávat během pár dnů, úplné uzdravení pak v řádu týdnů. Doporučuje se konzumovat zdravou stravu, omezit smažená jídla, tučná masa, sýry a sladkosti, to však platí nejen pro lidi po cholecystektomii, ale i pro všechny, kteří se ještě mohou pyšnit vlastním žlučníkem.

Zdroj: Jídelníček po operaci žlučníku

Jaké lázně po operaci žlučníku

Zde je seznam lázní nabízejících zotavení po operaci žlučníku:

  • FRANTIŠKOVY LÁZNĚ AQUAFORUM, A.S.
  • VOJENSKÁ LÁZEŇSKÁ LÉČEBNA FRANTIŠKOVY LÁZNĚ
  • BOHEMIA-LÁZNĚ A.S., SANATORIUM KRIVÁŇ – SLOVAN – Karlovy Vary
  • LÉČEBNÉ LÁZNĚ LUHAČOVICE – SANATORIUM MIRAMARE, S.R.O.
  • LÉČEBNÉ LÁZNĚ MARIÁNSKÉ LÁZNĚ A.S.
  • LÉČEBNÉ LÁZNĚ KYNŽVART

Zdroj: Nárok na lázně po operaci žlučníku

Poradna

V naší poradně s názvem CVIČENÍ PO OPERACI ŽLUČNÍKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Josef.

Dobrý den,
prosím o informaci.
Jak dlouho nebudu moci hrát bowling po laparoskopické operaci žlučníku.
Předem děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Rekonvalescence po operaci je vždy individuální, přičemž záleží na schopnosti vašeho těla regenerovat. Pokud po operaci nenastanou žádné komplikace, tak po jednom měsíci můžete začít dělat obvyklé činnosti, jako před operací. Vždy je důležité začínat s rozvahou, vnímat bolest a skončit v okamžiku, kdy ji ucítíte. Pomalý ale pravidelný nástup zátěže vám pomůže rychle obnovit původní schopnosti.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Cvičení po operaci žlučníku

Průjem po operaci žlučníku

Většina operovaných se po odstranění žlučníku nesetká s trávicími obtížemi – případný lehký průjem obvykle časem přejde. Vrátit se může po přejedení či tučném jídle. Sami brzy vypozorujete, jak můžete či nemůžete svůj zažívací trakt zatěžovat. Také plynatost je dalším nepříjemným projevem po operaci. Dbejte na zdravou stravu, užívejte vlákninu, zakysané mléčné výrobky, probiotika eventuálně existují preparáty, které někdy mohou přinést výraznou úlevu od plynatosti (jako je Espumisan). Samozřejmě pokud by se stav nějak výrazně změnil (bolesti byly horší, začala teplota, průjem a jiné), vyhledejte lékaře. Útěchou je, že většina těchto obtíží po operaci po pár měsících mizí.

Zdroj: Jídelníček po operaci žlučníku

Diskuze

V diskuzi CO ODTÉKÁ DRENEM PO OPERACI ŽLUČNÍKU A ODKUD se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Danka.

dotaz:co odtéká a odkud drenem po těžké operaci žlučníku :Jak dlouho to asi trvá:Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Hromek Petr.

Mám tři týdny po operaci žlučníku, vše se hojí, jen stále zůstává tupá bolest v pravém podžebří, hlavně při hlubokém nádechu. Nevím co stím. Moc to neustupuje.

Zdroj: diskuze Co odtéká drenem po operaci žlučníku a odkud

Bolesti po operaci žlučníku

Jsou shodné jako po jiné operaci a odezní. Mějte na paměti, že operovaná oblast není po měsíci ještě zcela úplně zhojena (rány jsou srostlé, ale úplná regenerace operované tkáně trvá minimálně 6 týdnů). Pokud by bolesti přetrvávaly, případně kdyby se přidružily další obtíže (teploty, průjem a podobně), informujte o tom lékaře. Obvykle je nález v normě a bolesti způsobuje něco jako přecitlivělost žlučových cest; zkrátka někdy se i po vynětí žlučníku bolesti nepřestávají objevovat, i když už nemají žádnou ovlivnitelnou příčinu, ale bolesti mohou být výjimečně způsobeny i zánětem nebo srůsty a podobně.

Zdroj: Jídelníček po operaci žlučníku

Poradna

V naší poradně s názvem LÁZNĚ PO OPERACI ŽLUČNÍKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dagmar Růžičková.

Dobrý den ,jsem přesně měsíc po operaci žlučníku a chci se zeptat jestli mám nárok na lázně,děkuji s pozdravem Růžičková Dáša.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Neexistuje právní nárok na lázně. Lázně můžete dostat jen tehdy, když to schválí posudkový lékař vaší zdravotní pojišťovny. Ten rozhoduje na základě žádosti podané vaším praktickým lékařem. Praktický lékař vám žádost sepíše jen tehdy, když bude mít doporučení od specialisty, že ve vašem konkrétním případě je lázeňská léčba přínosem. Jinými slovy, nejdříve musíte poprosit lékaře specialistu, který vás operoval a nebo předepsal operaci žlučníku, aby vám napsal, že doporučuje lázeňskou léčbu. S tímto doporučením půjdete ke svému praktickému lékaři, který vám sepíše žádost na Zdravotní pojišťovnu. V žádosti můžete uvést až tři možná lázeňská města, ve kterých si přejete absolvovat doléčení. Zdravotní pojišťovna do 30 dnů rozhodne o tom, jaké lázně dostanete a za jakých finančních podmínek.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Lázně po žlučníkové laporoskopické operaci

Kdy můžu začít cvičit po operaci žlučníku

Rekonvalescence je individuální, po laparoskopické operaci trvá obvykle 2–3 týdny, po klasické 6–8 týdnů, záleží na profesi a na tom, jak se budete cítit. Po nekomplikované operaci žlučníku se doporučuje nezvedat a nenosit těžká břemena minimálně 6 týdnů a rozhodně neposilovat břicho. Je to z toho důvodu, aby se předešlo možným srůstům a tělo mělo možnost regenerace. Doporučuje se přiměřená tělesná aktivita. Proto si vyberte takovou pohybovou činnost, která vám přináší radost a uspokojení, vhodné jsou například pravidelné procházky.

Zdroj: Cvičení po operaci žlučníku

Poradna

V naší poradně s názvem LÁZNĚ PO LAPAROSKOPICKÉ OPERACI ŽLUČNÍKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ludmila Spěváková.

Dobrý den.
Mám prosbu: Které lázně jsou vhodné po operaci žlučníku?
Děkuji. Spěváková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nejlepší lázně po operaci žlučníku jsou Luhačovice a Františkovy Lázně. Obraťte se na svého praktického lékaře, který s vámi připraví žádost o lázně pro vaši zdravotní pojišťovnu. Pojišťovna rozhodne, které lázně vám uhradí, i to zdali vám zaplatí i pobyt a stravu nebo jen léčebné procedury.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Lázně po žlučníkové laporoskopické operaci

Jídelníček

Dieta má být po operaci dodržována několik týdnů. Postupem času můžete dietu opouštět. Jestliže vám však některá jídla způsobí byť jen malé obtíže, odložte je a zkuste později. Vlastní zkušenost je samozřejmě důležitější než jakákoliv doporučení.

Strava přijímaná v prvních týdnech po operaci žlučníku má šetřící charakter, který spočívá jak ve výběru potravin, tak v jejich úpravě. Upřednostněním netučných potravin s jen maličko těch tučných, by se měl snížit denní příjem celkového množství tuků na 60 gramů. Jídelníček musí být zároveň co nejpestřejší, aby byl zajištěn dostatek vitamínů a minerálních látek. Pokrmy z masa by měly být připravovány dušením či vařením, později pak pečením a grilováním. Důležitější než druh přípravy, je hlídat si množství zkonzumovaných tuků. V prvních dnech minimum tuku a postupně přidávat, tak jak bude reagovat váš zažívací trakt.

Zdroj: Dieta po operaci žlučníku

Diskuze

V diskuzi LÁZNĚ PO ŽLUČNÍKOVÉ LAPOROSKOPICKÉ OPERACI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Květa.

Mam po operaci žlučníku mam narok na lazně? Když ano jak si mam o ně zažadat?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Božena.

Dobrý den,mám nárok na lázně když jsem po laparoskopie žlučníku ?

Zdroj: diskuze Lázně po žlučníkové laporoskopické operaci

Jak začít cvičit po operaci žlučníku

Jak začít cvičit po operaci žlučníku? Tak to je opravdu individuální. Obecně se doporučuje sportovat nejdříve za měsíc. Tím se myslí procházky a postupně rychlejší chůze. Naopak do posilovny (namáhání břišních svalů) to bude trvat o něco déle, ale opět dle individuálního stavu. Počítejte s tím, že i po laparoskopii máte na břiše zašité rány, i když malé cca 1–2 cm, a chvíli trvá, než se vše zhojí. Pokud je vše v pořádku, tak po měsíci můžete zkusit běhání, jogging a bike.

Zdroj: Cvičení po operaci žlučníku

Poradna

V naší poradně s názvem JÍDELNÍČEK PO OPERACI ŽLUČNÍKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana.

Dobrý den , slyšela jsem.ze se mají omezit i zdravé tuky jako je avokado a ořechy.Pak ale v jídelníčku je ovesna kaše s ořechy nebo avokadova pomazanka.Muzete dovysvětlit jak to ted je?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ve svém dotazu správně uvádíte, že v případě problémů se žlučníkem se má OMEZIT příjem tuků. Všech. Nezdravých i těch zdravých. Omezit ovšem neznamená zcela vyloučit. Tuky lidské tělo potřebuje pro mnoho důležitých funkcí, mimo jiné i pro transport nezbytných vitamínů. Tuky nezle ze stravy zcela vyloučit. Proto jsou tučné potraviny přítomny i v doporučeném jídelníčku, ovšem v omezeném množství v daném dni nebo týdnu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jídelníček po operaci žlučníku

Káva po odstranění žlučníku

Váš žlučník je zodpovědný za produkci žluči, látky, která pomáhá vašemu tělu trávit tuky. Uvolňování žluči přes žlučník může být poněkud neefektivní systém, je možné, že se váš žlučník zablokuje nebo onemocní, což může vyžadovat odstranění. I když můžete žít bez žlučníku, možná budete muset provést určité úpravy ve své každodenní stravě, abyste se vyhnuli nepříznivým příznakům. Jednou úpravou je snížení příjmu kofeinu, protože kofein může po operaci dráždit váš gastrointestinální systém.

Zdroj: Káva po operaci žlučníku

Cviky

Chůze je během rekonvalescence po operaci žlučníku zásadní, měli byste vstát co nejdříve a chodit co nejvíce. Začněte pomalu a zvyšujte svou aktivitu podle svého těla. Obvykle byste se měli vyvarovat namáhavé aktivity po dobu čtyř až šesti týdnů, ale to se liší dle individuálního stavu a kondice. Po této době se můžete vrátit k typické předoperační činnosti, ale s rozumem.

Zdroj: Cvičení po operaci žlučníku

Příznaky kofeinu po operaci žlučníku

Příjem kofeinu po operaci žlučníku může často vést ke zvýšenému výskytu průjmů. Mezi další příznaky, které můžete zaznamenat, patří bolest žaludku, nevolnost a nadýmání. Podobné účinky mohou mít i potraviny jako mléčné výrobky, tučná jídla nebo přeslazená jídla. Pokud zaznamenáte tyto příznaky po konzumaci potravin, které obsahují kofein, může to být signálem vašeho těla, abyste snížili jeho příjem.

Pokud po operaci žlučníku opakovaně pociťujete nežádoucí účinky související s potravinami, které jíte, včetně kofeinu, může vám lékař doporučit užívání volně prodejných léků proti průjmu. Pokud příznaky přetrvávají, mohou být předepsány léky určené k absorpci žlučových kyselin. Poraďte se se svým lékařem před použitím jakýchkoli volně prodejných prostředků ke snížení podráždění souvisejícího s kofeinem po odstranění žlučníku.

Zdroj: Káva po operaci žlučníku

Doporučený příjem kofeinu po operaci žlučníku

Neexistuje žádný definitivní doporučený příjem kofeinu poté, co vám byl odstraněn žlučník, a operace může ovlivnit pacienty různě. Určení vhodného příjmu kofeinu může záviset na procesu pokus-omyl a na střídmé konzumaci potravin obsahujících kofein, jako je káva, limonády, čaj a čokoláda. Můžete si také rozdělit menší porce kofeinu na celý den, což může pomoci minimalizovat dráždivé účinky kofeinu.


Zdroj: Káva po operaci žlučníku

Režim po operaci žlučníku

Po operaci žlučníku jsou naprosto nutná dietní opatření, která se podobají dietě při onemocnění žaludku a žlučníku, tedy bez nadýmajících potravin, bez přepalovaných tuků, přičemž platí základní pravidla:

  • Jídla konzumujte spíše častěji a v menších dávkách.
  • Dbejte na dostatečné prožvýkání potravy, jezte pomalu a vždy v klidu.
  • Myslete na dostatek tekutin.
  • Postupně během měsíce se pomalu navracejte k normální stravě – ale vždy se tím myslí racionální, odlehčená, zdravá strava bez přepálených tuků s dostatkem ovoce a zeleniny.
  • Doporučuje se pět denních porcí ovoce a zeleniny.
  • Součástí teplých jídel by měla být vždy zelenina, ovoce konzumujte zvlášť, v podstatě jako samostatné jídlo.

Dieta po operaci má být dodržována 4–8 týdnů. Po laparoskopickém výkonu je zpravidla kratší, a to 2–3 týdny. Častým problémem po operaci bývá nadýmání. Nadýmání po jídle vyřeší kapky i přírodní léčba. Pooperační stavy také mnohdy provází citlivost v oblasti operační rány nebo průjmy.

Zdroj: Nárok na lázně po operaci žlučníku

Komplikace po operaci žlučníku

Ačkoli průjem, který přetrvává několik měsíců, je běžný po odstranění žlučníku, měli byste jej projednat se svým lékařem, pokud přetrvává déle než 3 dny po operaci. Kromě toho, pokud máte některý z následujících příznaků, měli byste si o nich promluvit se svým lékařem:

  • Těžká nevolnost nebo zvracení.
  • Žloutenka.
  • Bolest břicha, která neustupuje nebo se zhoršuje.
  • Neschopnost odvádět plyny déle než tři dny po operaci.
  • Neschopnost mít stolici déle než tři dny po operaci.

V případě průjmu vám lékař může doporučit lék na zpomalení střevních pohybů, jako je loperamid (Imodium AD), který volně koupíte v lékárně. Pomoci mohou také léky, které snižují laxativní účinek žluči, jako je lék obsahující pryskyřice (iontoměniče, cholestyramin - Vasosan P). Lékař vám také může navrhnout, abyste si vzali multivitamin. Multivitamin může vašemu tělu pomoci získat vitamíny, které se vám nedostávají vlivem průjmu.

Zdroj: Dieta po operaci žlučníku


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP