Téma: 

jídlo

CUKROVKA - NAMĚŘENÉ HODNOTY

Zvýšená glykémie je základním příznakem a projevem cukrovky. Měření glykémie je proto nejdůležitějším a nejčastějším vyšetřením prováděným u všech pacientů s diabetem. Hodnoty glykémie, tedy hladiny krevního cukru, lze stanovit z kapky krve. Pokud je glykémie opakovaně nebo trvale zvýšená, nenávratně poškozuje celé tělo, všechny buňky a cévy.

Zdroj: Cukrovka - naměřené hodnoty
Zveřejněno dne: 14.8.2017

Diskuze: jiné řešení

Jedno vím jistě bez masa nepřežiju ani den. Jsem chlap a mám rád jídlo! Raději se budu cpát tím Enzycolem nebo co to je a žena mi to nutí než omezit jídlo. Doufám, že to pomůže.

Zdroj: diskuze Jiné řešení
Odesláno dne: 27.6.2014 uživatelem Karel
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

INSTANTNÍ POTRAVINY

Co je to instantní jídlo

V České republice naštěstí dochází ke snižování spotřeby instantního jídla. Každý Čech minimálně jednou do roka sáhne po instantní potravině. Pokles instantních jídel se ale netýká pokrmu „Knedlíky v prášku“. Dalo by se říct, že jsme velmocí v pojídání knedlíků. Ročně se v Čechách sní 20 kg knedlíků na jednoho strávníka. Výroba klasického knedlíku trvá asi 1 hodinu, a tudíž se naskýtá výborná varianta – knedlík v prášku. Na trhu je celá řada těchto výrobků. Většina instantních knedlíků však neobsahuje vejce, i když se pyšní označením Klasa. Aby měly instantní knedlíky tu správnou barvu, přidává se do směsi barvivo, kukuřičný škrob nebo kurkuma.

Zdroj: Instantní potraviny
Zveřejněno dne: 6.10.2014

JÍDELNÍČEK PRO DETOXIKACI ORGANISMU ZA 7 DNÍ

Detoxikace za 7 dní

Při detoxikaci organismu za 7 dní není nutné počítat kalorie ani zvyšovat tepovou frekvenci pro spalování tuků. Důležité je, co jíte. Základem této detoxikace je zrychlit metabolismus naprosto přirozenou cestou.

Po 7 dnech se vám sníží váha asi o 3 kg. U někoho méně a u někoho více. Váha se ale po několika dnech zase zvýší asi o 1,5 až 2 kg. Jedno kilo by vám však dole zůstat mělo, což můžete považovat nejen za úspěch, že jste zhubli, ale především je to známka toho, že jste se očistili.

Základním principem zdravého životního stylu není omezení živin, ale naopak je tělu dodat, aby mělo vše, co potřebuje. Když tělo má všeho dostatek, tak nemá důvod si udržovat tukové zásoby. Pokud do svého režimu zařadíte i běžný každodenní pohyb, jako je obyčejná chůze, dojde k redukci váhy. Spojte jídlo i pohyb a udělejte z těla „výkonný stroj“. Abyste zrychlili svůj metabolismus, je ideální jíst pravidelně 6–7x denně malé porce vyváženého jídla.

Zdroj: Jídelníček pro detoxikaci organismu za 7 dní
Zveřejněno dne: 26.9.2015

Diskuze: Re: SLINIVKA A POHYB PO ZÁNĚTU

Se sportováním je možné začít hned, jak se objeví přirozená touha po sportu a neprojevuje se žádná bolest nebo jiné nepříjemné pocity. Začíná se zlehka a postupně se přidává na intenzitě. Jídlo zachovejte v režimu vydatná snídaně, oběd a chudší večeře. Mezi hlavními jídly zařaďte ještě svačiny s poloviční vydatnostní než následující hlavní jidlo.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze SLINIVKA A POHYB PO ZÁNĚTU
Odesláno dne: 22.5.2016 uživatelem Cempírek
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

IIFYM

Jídelníček

Příklad I:

  • 1. jídlo – 80 g ovesných vloček, 200 ml polotučného mléka, 70 g lesního ovoce, 10 g medových kroužků, 1 ks Oreo sušenky, 30 g proteinu
  • 2. jídlo – 200 g kuřecích prsou, 90 g těstovin, 20 g olivového oleje, 150 g žampionů
  • 3. jídlo – 50 g sýru Parenica, 250 g odtučněného tvarohu, 10 g medu, 30 g arašídového másla

Příklad II:

  • 1. jídlo – 80 g ovesných vloček, 1 vejce, 25 g proteinu, 3 kostičky Milky, 1 jablko
  • 2. jídlo – 200 g kuřecích prsou, 10 g olivového oleje, 80 g rýže, 150 g ředkviček, 140 g rajčat
  • 3. jídlo – 125 g sýru Mozzarella light, 80 g kuřecí šunky, 100 g ředkviček, 100 g rajčat, 140 g jogurtu Milko-čoko, 20 g arašídového másla

Poměr živin u těchto příkladů je cca 170–180 g sacharidů, 65–70 g tuku a 150–160 g bílkovin. Hmotnost všech potravin je uvedena v jejich původním stavu před tepelnou úpravou.

Celkový příjem se tak pohybuje okolo 1 900 kcal. Součástí jídelníčku jsou silové tréninky, a to 4–5x týdně.

Zdroj: Iifym
Zveřejněno dne: 24.9.2016

Diskuze: Vyrážka okolo úst

Dobrý den, mám dotaz co to může být když dcera sní jakékoliv jídlo hned si neumyje ústa když jí zůstane jídlo okolo úst tak se jí objeví vyrážka spíš mi to připadne jako nějaký ekzém.Nechci s tím hned běžet za dětskou doktorkou tak tahle zjištuji co by to mohlo být.Děkuji za názory

Zdroj: diskuze Vyrážka okolo úst
Odesláno dne: 2.11.2016 uživatelem Petra
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

TOFU

Co je to tofu

Tofu je alternativní zdroj bílkovin, který není jen zdravou náhražkou masa pro vegetariány. Jedná se o sýr vyrobený ze sóje, plodiny, která má svůj původ ve starověké Číně. Tofu je jídlo vyráběné srážením sójového mléka se sádrou (případně jinými prostředky).

Zdroj: Tofu
Zveřejněno dne: 26.8.2016

Diskuze: Re: prosim potrebuji poradit

Omezit jídlo, hlavně večeři, nepít pivo a sladké limonády a začít se postupně hýbat. Je to jednoduché a funguje to u každého.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Prosim potrebuji poradit
Odesláno dne: 19.1.2016 uživatelem Cempírek
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

VITAMÍNY NA SNÍŽENÍ STRESU

Stres a jídlo

Kvalita potravin má obrovský vliv na to, jak dobře vaše tělo stres snáší. Vitamíny B1, B2, B6 a B12 jsou dobré pro pevné nervy a rovnováhu psychiky. Stres má pak menší šanci, aby vám znepříjemnil život. Během stresových období vaše tělo potřebuje vitamín C a hořčík, jejich nedostatek může vést k trvalým infekcím a napětí. Selen a zinek podporují funkci imunitního a nervového systému. Typicky je stres spojený s nevhodnou stravou. Často se tak stává, pokud se člověk stravuje například v takzvaném rychlém občerstvení, kde strava většinou obsahuje velké množství tuku a jen málo důležitých živin.

Zdroj: Vitamíny na snížení stresu
Zveřejněno dne: 16.4.2013

Diskuze: Re: Carbofit

Pro očistu těla dospělí užívají Carbofit 2 tablety denně, přičemž první tableta se užije 2 hodiny po snídani a další jídlo - oběd nebo svačina následuje hodinu po spolknutí Carbofitu. Druhá tabletka se užije dvě hodiny po obědě a další jídlo - svačina nebo večeře nasleduje hodinu po spolknutí tabletky Carbofitu. Při polykání Carbofitu by mělo být v žaludku prázdno. Tablety Carbofitu se zapíjejí čistou vodou bez bublinek v množství 300 ml.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Carbofit
Odesláno dne: 19.5.2016 uživatelem Cempírek
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

IIFYM

Dietní plán

Cílem Iifym je svůj denní příjem napasovat jak do kalorií, tak i do předem nastavených makroživin, tedy určitého množství sacharidů (včetně vlákniny), tuků a bílkovin.

Individualita – neexistuje snad více individuální směr stravování, jako je právě IIFYM. Svůj jídelníček s nikým nesrovnáváte, protože si ho ušijete přesně na tělo.

Flexibilita – není stanovené, jaké potraviny jíst máte a jaké naopak nemáte. Určitě je fajn jíst zdravé a průmyslově nezpracované potraviny, ale i pro sušenku nebo čokoládu se občas prostor najde. Navíc když si nemůžete přesně naplánovat, co budete jíst (na dovolené, na cestách, na návštěvě), poměr a zastoupení živin v jídle odhadnete, zapíšete a zbytek dne tomu přizpůsobíte.

Počítání – Iifym je relativně časově náročná zábava. Pokud chcete hubnout či přibírat svalovou hmotu a poctivě na sobě pracujete, je dobré také poctivě zaznamenávat snědené jídlo do počítače.

Vážení – druhou trošku nepříjemnou věcí na Iifym je to, že byste každé jídlo měli zvážit. Málokdo má tak přesné oko, aby hned věděl, kolik to či ono váží. Bez hmotnosti pokrmu není možné zjistit, kolik živin a kalorií v sobě vlastně skrývá.

Pokrok – spornou položkou u flexibilního stravování jsou také samotné poměry živin. Každý člověk je unikátní a každý má jiné výživové potřeby, takže i když vám počítač optimální zastoupení živin vypočítá, nemáte jistotu, že je to poměr, který právě vaše tělo uvítá.

Zdroj: Iifym
Zveřejněno dne: 24.9.2016

Diskuze: čeho se vyvarovat při zvětšené prostatě

Mám zvětšenou prostatu a přesto, že užívám předepsané léky (asi 2 měsíce), trápí mě časté noční močení, nebo nucení.
Pokud máte zkušenosti, jestli mám držet nějakou dietu - jídlo, pití, prosím poraďte.
Děkuji.

Zdroj: diskuze Čeho se vyvarovat při zvětšené prostatě
Odesláno dne: 19.2.2017 uživatelem Ladislav Křikava
Počet odpovědí: 0

KETODIETA

Jídelníček

Nemusíte počítat množství jídla, které sníte. Důležité však je, abyste toho snědli tolik, že se budete cítit nasyceni. Jediné, co byste si měli hlídat, je, abyste preferovali tuky před bílkovinami. Sacharidům se úplně vyhýbejte.

K snídani si dopřejte například výživnou omeletu se šunkou a sýrem či míchaná vajíčka se slaninou a k tomu čerstvou zeleninu.

Ke svačině vám jistě přijde vhod avokádová pomazánka ochucená čerstvým pepřem, solí a pár kapkami citronu.

Oběd se skládá ze salátů a pořádného kusu masa. Salátu s kuřecím masem či steaku z hovězí svíčkové s polníčkovo-rajčatovým salátem snad nikdo neodolá.

K odpolední svačině si můžete dopřát sýrový talíř doplněný čerstvou zeleninou. Pokud však nemáte čas, můžete zvolit rychlovku v podobě proteinového nápoje.

Na závěr dne si dopřejte zdravou tečku v podobě ryby. Lososa na másle zvládne určitě každý. Jako přílohu zvolte například brokolici, květák či mrkev – vše vařené v páře a zakápnuté extra panenským olejem.

Aby vaše jídlo nebylo mdlé, nebojte se jej řádně ochutit. Sůl, pepř, lžička octa či balzamika, čerstvé i sušené bylinky – vše je dovoleno.

Zdroj: Ketodieta
Zveřejněno dne: 13.7.2016

Diskuze: bolest jazyka

Delší dobu mám zarudlou 1/3 jazyka s hlubokými rýhami. Jazyk a dolní ret je bolestivýa mírně zduřelý, ale nereaguje na jídlo nebo pití. Co by mně mohlo ulevit?

Zdroj: diskuze Bolest jazyka
Odesláno dne: 27.9.2017 uživatelem Kacka
Počet odpovědí: 0

KOŽNÍ VYRÁŽKA Z POTRAVIN

Projevy alergie

Začněme tím, že se alergická reakce nemusí spustit vždy. Zpravidla je ve hře několik faktorů, které mohou, pokud působí společně, způsobit masivní, život ohrožující reakci, i když například ještě před několika dny stejný člověk snědl stejné jídlo a výsledkem byla jen mírná, či dokonce žádná reakce. Častým spouštěčem alergické reakce bývá fyzická námaha, například sport. To znamená, že sníte potravinu, po které vám „nic není“. Například sníte rajčata. Pak si jdete zacvičit. Déletrvající aerobní aktivita může spustit alergickou reakci na rajčata. Bez námahy by se nic nedělo. Dalším velmi častým faktorem, který může výrazně zhoršit či spustit projevy alergie, je virové onemocnění právě překonávané nebo nedávno překonané. Alergické reakce po požití jídla, na které člověk reaguje alergií, mohou být velmi pestré. Mohou se projevit nejen v trávicím systému, ale i na kůži, může se zhoršit dýchání, objevit se rýma, může bolet hlava. Nástup příznaků může být téměř okamžitý, ale může se projevit až za několik hodin. Také trvání příznaků může být různé – někdy trvají pár minut, jindy několik hodin či dní. Je jasné, že při tak široké škále možností není možné sestavit nějaký univerzální a jednoduchý návod. Pamatujte si proto alespoň některé příznaky potravinové alergie. Pokud je máte, nebo je má někdo z vašich blízkých, nepodceňujte tyto příznaky a navštivte lékaře, nejlépe alergologa. Pokud máte nějaké potíže s trávením či alergií a nevíte, co je způsobilo, snažte se zjistit, co jste jedli před tím, než se potíže objevily. Zapisujte si, co jste jedli i 24 hodin před problémy a poznámky si někam odložte. Časem se vám možná podaří vysledovat, která potravina vám dělá problémy. Pak se jí můžete vyhýbat.

Zdroj: Kožní vyrážka z potravin
Zveřejněno dne: 30.7.2013

Diskuze: co může způsobit narkóza

Dobrý den,
mám dotaz : náš 11 měs.chlapeček byl během dvou měs.pod narkozou celkem 5x, po posledních dvou narkozach,ktere byly během 6dní, nechtěl vůbec jíst ani pít. Po poslední narkóze je to už měsíc a stále má problém s pitím, odmítá flašku (máme několi druhů, pítko...), musím mu cpát pítí dávkovačem.Jídlo lžičkou už nám jde trochu lépe, ale celkově je to bída, jídlo stále odmítá, když se to podaří, je to nucením. Prosím moc o radu, děkuji.

Zdroj: diskuze Co může způsobit narkóza
Odesláno dne: 21.8.2016 uživatelem Luky
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

NÍZKOKALORICKÉ POTRAVINY

Recepty na nízkokalorické jídlo, které zasytí

Závěrem vám zde nabídneme několik receptů, kterých jsme se pro vás na internetu poměrně snadno dopátrali. Je to dobrá inspirace. Pamatujte, že pokud si domů nakoupíte ty správné potraviny, nehrozí, že se budete večer u televize přejídat těmi méně prospěšnými.

Dobrou chuť!

Zeleninový salát s rybou, celozrnná banketka

Ingredience (1 osoba):

  • ledový salát,
  • 120 g cherry rajčátka,
  • 150 g salátová okurka,
  • 80 g tuňák ve vlastní šťávě,
  • 50 g bílý jogurt,
  • 3 g olivový olej,
  • 60 g celozrnná banketka,
  • bylinková sůl, pepř, kopr, pažitka, citrónová šťáva, česnek.

Postup přípravy: Salátovou okurku nakrájíme na kostičky, cherry rajčátka přepůlíme a ledový salát natrháme do mísy, přidáme tuňáka a promícháme. Do bílého jogurtu přidáme prolisovaný česnek, bylinky, dochutíme a jogurtovou zálivkou přelijeme připravený salát. Podáváme s celozrnnou banketkou.

(Zdroj: http://www.fitnesstv.cz/zeleninovy-salat-srybou-celozrnna-banketka)

Zapečená cuketa s mozzarellou

Potřebné suroviny: středně velká cuketa, mozzarella, pepř, sůl

Předpříprava: Cuketu i mozzarellu nakrájíme na kolečka.

Příprava: Cuketu vložíme do zapékací misky, osolíme a opepříme. Navrch poklademe kolečka mozzarelly. Dáme do trouby vyhřáté na 170°C přibližně na 10 minut.

(Zdroj: http://www.nadvaha.cz/recepty-dietni-strava/hlavn%C3%AD-chody-bez-masa/cuketa-mozzarella)

Pohankové palačinky bez lepku, mléka a vajec

Suroviny: 75 g pohankové mouky, 10 g tapiokového škrobu, ¼ lžičky prášku do pečiva, 2 lžičky oleje, 140 ml vody.

Postup přípravy: Ze všech surovin umícháme řidší palačinkové těsto, které necháme 20 minut odležet. Poté ho znovu důkladně promícháme. Kvalitní nepřilnavou pánev lehce vytřeme olejem, rozehřejeme a nalijeme na ni menší naběračku těsta. Krouživým pohybem pánve těstu pomůžeme roztéct se až ke krajům. Smažíme, až než povrch palačinky ztuhne a okraje se začnou samy odlepovat. Poté opatrně pomocí nepřilnavé obracečky obrátíme a krátce osmažíme i z druhé strany. Hotové palačinky skládáme na sebe a přikryjeme talířem, díky čímž ještě trochu zvlhnou a dají se lépe rolovat.

(Zdroj: http://www.toprecepty.cz/recept/43151-pohankove-palacinky-bez-lepku-mleka-a-vajec/)

Zdroj: Nízkokalorické potraviny
Zveřejněno dne: 6.8.2015

Diskuze: Re: bleda stolice

Pokud vaše tělo reaguje na tučné jídlo nevolností a zároveň máte světlou stolici, tak to svědčí o změnách ve funkci žlučníku. Doporučuji se více zaměřit na játra a nechat si tento orgán včetně žlučníku pořádně vyšetřit.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bleda stolice
Odesláno dne: 16.11.2014 uživatelem Cempírek
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

CHUŤ K JÍDLU

Jak snížit chuť k jídlu

Kdo chce zhubnout, musí snížit příjem kalorií a zvýšit výdej energie pomocí vhodného dietního a pohybového režimu, existuje řada přípravků, které nám mohou pomoci tohoto cíle dosáhnout. Snížení chuti k jídlu musí jít ruku v ruce se zlepšením metabolismu a správnými stravovacími návyky.

Jezte po celý den a stravujte se alespoň pětkrát denně, čili kromě snídaně, oběda a večeře nezapomínejte ani na svačiny. Nejdůležitější je vyvážená snídaně s dostatečnou zásobou energie a vlákniny, ale s minimem tuku. Na oběd pomůže, pokud si dáte bílkoviny a sacharidy v kombinaci se zeleninou, ale večeře by měla být již lehčí, zaměřená více na bílkoviny než sacharidy.

Pijte po celý den, a to zejména neslazené nápoje, ideálně čistou vodu. Její výhodou je, že spolu například s vlákninou dokáže poměrně rychle zaplnit žaludek a snižuje pocit hladu, což samo o sobě je již první metoda na potlačení chuti k jídlu. Pokud se napijete ještě před snídaní, zlepší to metabolismus, pokud ještě i před každým jídlem, zlepší to pocit plnosti po něm.

Zdravé tuky, bílkoviny a sacharidy nemusí být problémem ve správném a vyváženém poměru. Důležité je se přizpůsobit tomu, jaký máte metabolismus, tedy zda vaše tělo lépe spaluje tuky, nebo naopak lépe spaluje sacharidy. Důležitý je mít i dostatek vlákniny, ale sladkostem a slaným pamlskům se vyhýbejte, jak jen se dá, protože ty vás nezasytí a pocit hladu je rychle zpět. To platí i o jídlech z fastfoodu!

Podstatné je i samotné zpracovávání potravy. Je nutné jíst pomaleji, ideálně i 20 minut, protože pocit sytosti se postupem času zvyšuje. Pokud hlavní jídlo velmi rychle sníte, pocit plnosti se nestihne dostavit například dříve, než si dáte dezert. To je samozřejmě špatné, nemluvě o tom, že pokud dezertem není jablko, tak půjde ručička na váze velmi rychle nahoru.

Zelenina a ovoce jsou známé tím, že ve správné kombinaci například s masem nebo sýrem dokážou člověka zasytit, a přitom nejde o vysoce kalorické bomby, z nichž se tloustne. Každý správný oběd a večeře by tedy měly obsahovat dostatek zeleniny i ovoce. Na oběd může jít klidně i o dvojnásobnou dávku, v případě večeře ale buďte opatrnější.

Zdroj: Chuť k jídlu
Zveřejněno dne: 29.11.2016

SACHARIDY

Sacharidy v jídle

Ovoce

Ovoce se skládá hlavně z vody, pak z fruktózy, a pokud má nějakou slupku, tak z vlákniny. Ovoce tedy raději jen po cvičení.

Zelenina

Zde máme několik druhů:

  • Kořenová je zásobníkem energie, proto se podle druhu pohybuje od jednoduchých cukrů až po středně krátké. Tedy nebrat.
  • Pícniny jsou většinou vyšlechtěné pro svůj vyšší obsah mastných kyselin nebo jednodušších sachrů, a tedy i na kukuřici, hrách, fazole a podobně je třeba dávat pozor. Tedy jen omezeně.
  • Největší obsah vlákniny mají méně stravitelné formy zeleniny jako papriky a saláty. Takže s chutí do nich.

Těstoviny, nebo rýže

Klíčem k rozluštění rozdílu mezi rýží a špagetami jsou enzymy. Enzymy v obilí pomáhají k rozložení dlouhých, až nestravitelných sacharidů na kratší řetězce. V přírodě jsou tyto procesy vyvolané okolními podmínkami, v kuchyni se to nazývá naklíčení. Spuštěním, případně urychlením tohoto procesu se začínají zkracovat sacharidové řetězce v dané obilovině. Tento proces záleží na množství enzymu v zrnu, na teplotě a na velikosti aktivní plochy = pomletí. Veškeré tyto procesy mají potom vliv na konečnou délku sacharidů v potravině. Už z toho tedy plyne, že veškeré těstoviny mají díky pomletí větší šanci na větší zkrácení sacharidových řetězců. Na druhou stranu právě proto se těstoviny dělají kratší dobu. A právě vaření či pečení urychlují tyto procesy, a tak nám umožňuji jíst i jídlo, které by pro nás bylo jinak nestravitelné. Ovšem zároveň zkracuji sacharidové řetězce. Proto se do některých jídel dávají činidla typu kvásek, která zvyšují množství enzymů pro reakci štěpení sacharidů. Tato všeobecná pravidla lze aplikovat na veškeré pečivo, suchary, rýži, knedlíky i těstoviny.

Slazení a sladkosti

Toto snad ani netřeba rozebírat. Aby to bylo dobré, dá se tam jednoduchý cukr. To bohužel platí i pro spoustu „dietních a fitness“ jídel. To, že tam výrobci dají nějaký „speciální“ cukr, nic neřeší, spíše v důsledku zhorší.

Mléčné výrobky

V mléčných výrobcích je často skrytý cukr. V běžném mléčném výrobku je veškerý udaný sacharid jednoduchý cukr (laktóza), s tím je třeba počítat. Většinou však výhody mléčného výrobku převáží tuto nevýhodu, jen je to třeba mít na paměti při dalším doslazování takových jídel.

Zdroj: Sacharidy
Zveřejněno dne: 23.5.2014

DIETNÍ JÍDLO PRO PSA

Zácpa u psů – co dělat

Může se zdát, že je to banální obtíž, ale není radno ji podceňovat, protože může vyvolat těžké zdravotní komplikace.

Psi by měli kálet minimálně jednou za 2 dny, ideálně však každý den. Stolice, která se ve střevě zadržuje déle, se zahušťuje a vyprázdnění je mnohem obtížnější. Navíc v těle zůstávají odpadní látky, které se vstřebávají zpátky do těla. Odborníci upozorňují na to, že čím déle zácpa trvá, tím se stav zhoršuje a může vyústit až k nutnosti chirurgického zákroku či v trvalé následky v podobě chronické zácpy.

U psů, kteří žijí v bytě a u nichž je venčení závislé na majiteli, je to snadné. To, že pes delší dobu „neudělal hromádku“, je na první pohled zřejmé. U psů, kteří přebývají na rozlehlé zahradě, je situace složitější, absence exkrementu si nemusíte všimnout. Zácpu poznáte také podle neúspěšného tlačení.

Na počátku zácpy pomáhá podání slabého projímadla a také zvýšení obsahu vlákniny v krmivu. Projímavé účinky má rostlinný olej, který zamícháte do krmiva v množství jedné lžíce na 5 kg hmotnosti zvířete. Vhodnou vlákninou je například strouhaná syrová mrkev, spařené ovesné vločky, lněné semínko nebo psyllium. Jestliže během 1–2 dnů nedojde k normálnímu vyprázdnění, navštivte veterinární ordinaci, kde zvířeti naordinují razantnější projímadlo (nebo klystýr). V závažných případech je nutné opakované podávání infuzí.

Místo rostlinného oleje můžete zkusit lososový olej, většinou domácím mazlíčkům moc chutná. Pokud ho pes odmítne, vyzkoušejte sardinky v oleji (samozřejmě jen v případě, že zvíře není alergické na ryby). Přestože jsou slanější, jednorázové podání neuškodí, a navíc je to vysloveně dobrota, takže není problém s jejich příjmem.

Psům nikdy nedávejte vařené kosti! Zvlášť zvířatům, která jsou zvyklá jen na granule, mohou uškodit. Nejenže se štěpí na ostré kousíčky, které mohou perforovat střevo, ale navíc způsobují zácpu. Pozor dávejte zejména na kosti vepřové, při kousání se rozpadají na drť, která střevo doslova zabetonuje. Také kuřecí kosti mohou napáchat velkou paseku.

Pokud jste si všimli, že se pes ohýbá ke kálení a marně tlačí, nemusí to ještě znamenat zácpu. Podobně se projevují i močové kameny nebo podráždění konečníku.

Zácpa se někdy může paradoxně jevit jako průjem. V ucpaném střevě se část stolice do konečníku protlačí a dochází k zánětu ucpaného místa, při kterém se tvoří tekutina, která trus naředí a objeví se průjem. Zvíře je v takovém případě skleslé, má matnou (jakoby zhrublou) srst a může i začít hubnout.

Zdroj: Dietní jídlo pro psa
Zveřejněno dne: 31.8.2016

DIETNÍ JÍDLO PRO PSA

Psí dieta při průjmu

Trávicí problémy patří mezi nejčastější problémy u psů. Řadíme sem nejen průjmové onemocnění, ale i opačný problém – zácpu. Oba zmiňované problémy jsou nejčastěji způsobeny dietní chybou, kterou ve většině případů zaviní sám chovatel svojí nepozorností, nevědomostí či nadměrnou láskou a neschopností něco odříci svému psu. Nezřídka se na tom podílejí i děti a příliš starostliví sousedé.

Problémy s trávením mohou způsobit i orgánové choroby, bakteriální či virová onemocnění, střevní paraziti či alergie na určité složky v potravě. Ojediněle může jít o otravu.

Pokud dojde k zácpě či průjmu, zamyslíme se v první řadě nad možnou příčinou vzniku těchto zažívacích problémů.

Prvním základním a osvědčeným úkonem je „nasadit“ psovi přísnou dietu. Průjmové onemocnění bývá většinou doprovázeno i zvracením, v první fázi obsahují zvratky natrávenou potravu, pak jen žaludeční šťávy. To už je nutné dodržovat přísnou dietu. Psovi nepodáváme nejlépe až 48 hodin žádnou potravu, velmi omezeně tekutiny. Z tekutin se doporučuje černý neslazený čaj, který psovi nechutná, a proto pozře jen množství pro utlumení žízně. Pokud delší dobu pes čaj nechce přijímat, dáme mu malé množství převařené vody pokojové teploty. Malé dávky a často.

Nepodáváme žádné piškoty, suchary a jinou dietní potravu, neboť sliznice trávicího ústrojí potřebuje až 48 hodin na uklidnění, tedy bez kontaktu s potravou. Po této „hladovce“ jako první podáme mírně osolenou polévku z ovesných vloček nebo uvařenou rýži. Pokud se následně nedostaví zažívací problémy, můžeme dát psovi uvařené bílé maso nebo malou dávku masa ze psí konzervy.

Jestliže se nedostaví další průjem nebo zvracení, denní – ale stále dietní – dávky pomalu zvyšujeme. Uvádí se, že za 7–10 dnů se pes může začít krmit běžným, pro něho zvyklým krmivem a již v obvyklých dávkách. Pokud jsme si vědomi, že průjem vznikl po podání jiného krmiva, než na jaké byl pes zvyklý, toto ihned vysadíme a krmíme již odzkoušeným.

Jestliže i přes tuto dietu a úpravu stravy dojde k opětovným zažívacím problémům, je třeba navštívit veterinárního lékaře, který provede vyšetření psa, včetně laboratorního vyšetření trusu. I přes finanční náročnost těchto vyšetření je výsledek velmi efektivní, neboť na základě zjištěných výsledků lékař stanoví přesnou diagnózu.

Náš trh s krmivy pro psy je hojně zásoben i dietními krmivy při zažívacích problémech, a pokud nemáme čas psovi vyvařovat dietní stravu, můžeme koupit již krmivo dietní s nízkým obsahem proteinů a tuků a vyšším obsahem hrubé vlákniny. Doporučuje se podrobně prostudovat návod na krmení (některé krmivo se doporučuje namáčet) a rovněž prostudovat dávkování. Kupujte krmivo osvědčených značek, nejlépe ve specializovaných prodejnách.

Zdroj: Dietní jídlo pro psa
Zveřejněno dne: 31.8.2016

NÍZKOKALORICKÉ POTRAVINY

Nízkokalorické potraviny při hubnutí

Nadváha a obezita souvisejí s příjmem a výdejem energie (kalorií). V tomto článku se zaměříme nízkokalorické potraviny, tedy na možnosti zdravého omezení příjmu energie prostřednictvím stravy, ale úvodem alespoň stručně zmíníme několik dalších skutečností, které významně ovlivní to, zda se nám podaří srovnat svoji váhu na svůj „normál“...

  • Faktorem číslo jedna je psychika. Například to, jak prožíváte pocit hladu, Vaše naladění, pokud jde o snižování váhy, pohoda či stres při plnění tohoto rozhodnutí – to vše jsou velmi důležité momenty. A na druhou stranu: pracovní přetížení, nedostatek spánku, negativní životní prožitek, životní stresy – u někoho přivodí i mnohem závažnější následky, např. nemoc; u řady lidí potýkajících s nadváhou či obezitou bychom je však také našli jako více či méně uvědomovanou příčinu potíží.
  • Druhým faktorem (soupeřícím o první příčku) je životní styl, zejména nedostatek pohybu. Pokud si nehlídáme rozložení denního času mezi činnosti „sedavé“ a pohybové, nedá se v podstatě jiný výsledek očekávat: naše váha půjde nahoru, a naše BMI brzy vypovídá o úbytku svalové hmoty a nárůstu tukové složky našeho těla.
  • Pokud jde o jídlo (a pití), může problém spočívat v nějakém zcela banálním chybném stravovacím návyku, který pak vede k neblahým důsledkům. (A opět nemusí jít „jen“ o nadváhu či obezitu, může dojít i na závažnější zdravotní problémy.)
  • Je velmi pravděpodobné, že u většiny lidí, jichž se váhový nadbytek týká, existují i zdravotní příčiny jejich nadváhy či obezity. Odstranění těchto příčin se v takovém případě stává prioritou.

Jak poznat nízkokalorickou potravinu

U masa a mléčných výrobků bývají nízkotučné potraviny ty nejméně kalorické.

U jídel, jako jsou pečivo, těstoviny, rýže, je vedle kalorií důležité také množství vlákniny, kterou obsahují. Celozrnné pečivo je z tohoto důvodu pro hubnutí vhodnější než pečivo bílé (i když má uvedeno stejné množství kalorií).

Nejlépe si uděláme představu o tom, jaké potraviny vybírat, když si uvedeme příklady nízkokalorických potravin z každé skupiny.

Nízkokalorické potraviny – seznam příkladů

Maso: nízkotučná šunka, libové krůtí maso, tuňák ve vlastní šťávě.

Mléčné výrobky: odstředěné mléko, nízkotučné sýry, nízkotučný tvaroh.

Zelenina: brokolice, celer, rajčata, řeřicha, červená paprika. Dá se ovšem říci, že nízkokalorické jsou všechny druhy; zelenina proto patří obecně mezi oblíbené dietní potraviny.

Ovoce: borůvky, broskve, hrušky, jablka, jahody, maliny, nektarinky, ostružiny, rebarbora, švestky, třešně a višně, z exotických druhů ananas, grep, kiwi, lichi, mandarinka, mango, papája, pomelo, pomeranč. Většina ovoce – v syrovém stavu (kandované ovoce ani kompoty nepřichází v úvahu!) – má nízký glykemický index, což je to podstatné. Důležité je ovšem i množství, které zkonzumujeme, a zralost ovoce.

Zdroj: Nízkokalorické potraviny
Zveřejněno dne: 6.8.2015

NÍZKOKALORICKÉ POTRAVINY

Co zrychlí metabolismus

Znáte to: Váš soused se vysloveně přejídá, ale nepřibere ani gram, zatímco vy se držíte zpátky, ale po každém jídle přibíráte (a v lepším případě znovu shazujete). Může za to metabolismus – neboli látková výměna neboli „spalování“ – který máme každý do určité míry daný geneticky, dále je ovlivněn (rovněž do určité míry) naším způsobem života a stravování v dětství, no a to, co nás nejvíce zaujme, je, že jej i v přítomném čase můžeme povzbudit zařazením některých potravin a nápojů. (A samozřejmě pohybem na čerstvém vzduch.)

Pozor: Nepravidelné stravování a časté krátkodobé diety mohou metabolismus zpomalovat. Proto se snažte jíst vždy ve stejnou dobu, nejlépe třikrát denně, množství přiměřené výdeji energie. Někteří výživoví specialisté doporučují (nejen při hubnutí) častější jídlo, ale malé dávky. Proč ne, můžete jíst například 5x denně. Nejdůležitější je ovšem to, aby ty dávky zůstávaly skutečně malé. A rozhodně nevynechávejte snídani, která by měla Váš metabolismus nastartovat!

Uvádíme zde seznam tzv. „superpotravin“, které jsou známy tím, že metabolismus povzbuzují... tady jsou:

Superpotraviny zrychlující metabolismus

  1. Zelený čaj
  2. Grapefruit
  3. Zázvor
  4. Chilli papričky
  5. Chia semínka
  6. Ryby

1. Zelený čaj

Zelený čaj neobsahuje žádné kalorie. Navíc obsahuje tzv. EGCG (epigallocatechin gallate) – látku, která urychluje spalování tuků, čímž podporuje hubnutí. Působí také antioxidačně a má lékařsky prokázané protirakovinné účinky.

2. Grapefruit

Grapefruit obsahuje látku (jeden z flavonoidů), která vyrovnává hladinu cukru v krvi. Pomáhá tak předcházet metabolickému syndromu, což je prediabetický stav. Jeden grapefruit po ránu nastartuje váš metabolismus raz dva.

3. Zázvor

Zázvor zahřívá a aktivuje trávicí orgány. Zázvor zvyšuje rychlost látkové proměny, čímž nutí tělo, aby využilo své tukové zásoby. Mj. se užívá také při nemocech z nachlazení, protože prohřívá tělo a má antiseptický účinek. Je navíc zdrojem řady vitaminů (A, B1, B2, C, E).

4. Chilli papričky (a také papričky habanero, jalapeño)

Účinek, o který nám jde, zajišťuje látka kapsaicin: ten zrychluje metabolismus. Zvyšuje vnitřní tělesnou teplotu, což je energeticky náročné, a tak se přitom více spalují tuky.

Na chilli papričky si postupně zvykneme: zkraje nás dosti pálí, a pak si jich do jídla přidáváme čím dál více. Proto s nimi zacházejme přece jen trochu opatrně s ohledem na některé tělesné orgány (žaludek, játra a konečník). Pokud máme potíže s někerým z těchto orgánů, pak se pravděpodobně budeme muset bez chilli papriček obejít.

5. Chia semínka

Chia semínka jsou semena šalvěje hispánské (Salvia hispanica) pocházející z jižní a střední Ameriky. Známa jsou už z doby Aztéků. Jsou zařazována do zdravých jídelníčků sportovců, aby podporovala správný metabolismus. Semínka obsahují vápník a omega-3 nenasycené mastné kyseliny a působí antioxidačně. Zahánějí pocity žízně, hladu a únavy.

6. Ryby

Z masa lze doporučit některé ryby. Jednak obsahují bílkoviny podporující růst (včetně růstu svalové hmoty), a za druhé jsou zdrojem omega-3 nenasycených mastných kyselin, které (mimo jiné své blahodárné účinky) snižují hladinu tuku v krvi, což je velmi důležitý příspěvek v rámci regulací metabolických procesů. Z ryb lze doporučit lososa, tuňáka nebo sledě v přírodní úpravě (v troubě nebo na pánvi téměř bez tuku).

Zdroj: Nízkokalorické potraviny
Zveřejněno dne: 6.8.2015

DIETNÍ JÍDLO PRO PSA

Pes a strava

Základní poměr krmné směsi u štěňat je 2 díly masa a 1 díl přílohy. U dospělého psa je tento poměr obrácený. Strava musí být vlažná, tedy ani horká, ani studená. Potřebujeme-li ochutit například kaši nebo jogurt, použijeme hroznový cukr (glukopur) nebo med. Běžný cukr není vhodný, je pro štěňata hůře stravitelný.

Během celého růstového období je vhodné podávat psům jako doplněk mléčné výrobky – tvaroh, smetanové výrobky, sýry, jogurty a žloutek jako pamlsek. Poraďte se však s veterinářem v případě, že krmíte granulemi, jaké množství mléčných výrobků je pro vašeho psa optimální, abyste se vyhnuli potížím z nadměrného podání vápníku, který už by měl být v granulované stravě pro štěňata obsažen v dostatečném množství.

Pokud podáváte granule pro štěňata po odstavu, doporučuje se zezačátku je podávat přelité masovým vývarem. Řiďte se dávkováním uvedeným na obalu. Nedávejte najednou jogurty, sýry a tvaroh. Vyberte vždy pouze jeden produkt. Žloutek podávejte jednou týdně, případně jej můžete přidat do dávky vařeného krmení, ne do granulí.

Doporučuje se také strouhaná mrkev, která působí dobře na peristaltiku střev, a ovoce. Ovoce zařaďte do jídelníčku psa tak, aby ho trávil samostatně, nejméně 2 hodiny před nebo po podávání jiné stravy, nepodávejte ho s jinou potravou, aby v útrobách psa nekvasilo a nehnilo. Jednotlivé dávky nemají mít řídkou kašovitou konzistenci, ale podobu husté polévky s kousky masa, těstovin, zeleniny. U rostoucích štěňat zejména velkých plemen se doporučuje i přidávání kloubních přípravků, jako je například Alavis.

Pro správnou funkci trávicího ústrojí je nutné zařadit do jídelníčku i pevné části potravy, je důležité psovi podávat i flaksy a kližky. Krmte pokud možno ve stejnou dobu a na stejném místě. Nesnědené zbytky potravy ihned odkliďte, aby si pes zvykl, že jídlo je podáváno jen ve stanovený čas a nezačal si vybírat.

Pes musí mít vždy přístup k vodě. Pes na granulované stravě má spotřebu vody vyšší, pití vody nikterak u psa neomezujte. Každou změnu stravování provádíme pozvolna. Náhlé přechody na jiný druh krmení způsobují trávicí problémy. Po krmení necháme psa alespoň dvě hodiny v klidu. U rozrušeného psa krmení odložte na dobu, kdy se uklidní.

Psům nepodávejte sladké pečivo z hladké bílé mouky, cibuli, zelí, kapustu, česnek, lomivé kosti, cukrovinky s obsahem cukru, hlavně čokoládu a čokoládové výrobky, které jsou pro psa přímo toxické, dále potraviny slané (uzeniny) a kořeněné pálivým kořením, slezinu (způsobuje průjem) a potraviny slazené umělým sladidlem (v zahraničí byla popsána úmrtí v souvislosti s požitím výrobků s umělým sladidlem xylitol).

Krmnou dávku dospělého psa sestavujte podle typu jeho zátěže. Jinak je třeba krmit i březí a kojící feny. Pokud krmíte granulemi, vezměte v úvahu tyto zásady: Nestřídejte granule a tradiční stravu. Nepřidávejte nikdy ani granule do normální stravy. Ke granulím by se neměly přidávat ani vitamínové a minerální přípravky, pouze po dohodě s veterinářem. Předávkováním můžete psovi způsobit vážné zdravotní komplikace.

Doporučeno je pouze podávání kloubních přípravků, které granule neobsahují. Pokud možno granule neměňte, a když už tak činíte, převádějte psa na jiný typ pozvolna a postupně. Množství denní krmné dávky určuje hlavně výrobce na originálním balení. Rovněž se řiďte kondicí psa a podle ní tyto dávky upravujte.

V současné době se řada majitelů psů opět vrací k tradiční masové stravě, někteří proto, že granulovanou stravu ani od těch nejlepších výrobců jejich pes prostě není schopen strávit, případně má jiné zdravotní problémy, ale hodně lidí si je také dobře vědomo, že na tradiční masité stravě jejich pejsek nejen nejlépe prospívá, ale také si nejvíce pochutná. Oblíbená a levná je zejména masová směs Vetamix nebo Falco.

Jestli se rozhodnete svému psovi vařit, najdete jistě i další prodejce levného masa ve svém okolí. Ideální je k vařené stravě přidávat kompletní vitamínový a minerální přípravek, kterých je na našem trhu spousta (například Canvit Multi pro dospělé psy, Canvit AK pro mladé psy v růstu, stresu, zátěži a rekonvalescenci, Canvit Senio pro psy staré, dále Roboran H a další).

Někteří chovatelé preferují krmit masem syrovým pro jeho vyšší výživnou hodnotu, pak je třeba maso hluboce zmrazit, aby se zničily zárodky parazitů, kteří se v něm mohou vyskytovat. Maso by mělo být čerstvé, nezapáchající, takové maso následně zmrazte na teplotu -21 °C po dobu 3 týdnů a po rozmrazení nenechte maso dlouho při pokojové teplotě, aby se na něm nepomnožily choroboplodné zárodky (nejrychleji se tak děje u masa drůbežího).

U starších psů a psů s choulostivým trávením se doporučuje podávat krmivo rozdělené zpravidla do 2–3 denních dávek, aby žaludek nebyl drážděn žaludečními šťávami vyráběnými „naprázdno“. Krmivo by mělo být kvalitní a dobře stravitelné, protože starší pes už má většinou opotřebované zuby a zhoršené funkce trávicích orgánů. Zohledněte také stav jeho zubů a dásní při výběru potravy a její konzistence.

Krmivo pro starší psy by mělo obsahovat méně bílkovin a mělo by mít nižší energetickou hodnotu než dříve, mělo by mít dostatek vápníku a fosforu a vitamínů a ostatních stopových prvků, protože starší pes už nedokáže tak dobře využít zdroje z potravy jako dříve. A také nezapomeňte na vlákninu pro dobré trávení. Vyhněte se podávání kostí a výrobků z bílé mouky.

U granulované i přírodní stravy byste vždy měli staršímu zvířeti přidávat ke krmení želatinové přípravky na obnovu kloubních chrupavek, abyste oddálili problémy s klouby. Na trhu je těchto přípravků celá řada a váš veterinář vám jistě poradí ten správný pro vašeho psa.

Zdroj: Dietní jídlo pro psa
Zveřejněno dne: 31.8.2016

JIN A JANG

Jin a jang potraviny

Všechny potraviny, nápoje a byliny byly taoisty před tisíci lety rozřazeny podle termických účinků na organismus (jin/jang). Kategorie „studené“, „osvěžující“, „neutrální“, „zahřívající“, „horké“ nesouvisí tolik s tím, zda jíme jídlo teplé nebo studené. V první řadě se posuzuje, jak potravina působí na rovnováhu jin/jang v nás. Rajčata, cuketa nebo brokolice vnitřní prostředí organismu zchladí, i když je jíme tepelně upravené. Maso umocní jangový účinek vývaru. Proto uvnitř prohřeje i vlažná polévka. Mátový čaj (jin) nás ochladí a osvěží, i když je vlažný. Zázvorový (jang) nás zahřeje i studený.

Dlouhodobě nevyvážená konzumace potravin má na organismus negativní vliv. Nevhodně nastavený jídelníček vede ke stagnaci čchi („přehřívání motoru“) nebo jejímu nedostatku („postupné vybíjení baterek“). To se podepíše na našem vzhledu i na tom, jak se cítíme. Jin/jang se nabízí jako výborný pomocník k vytvoření harmonizujícího pokrmu. Hlavní tajemství čínské tradiční nauky o výživě tkví v umu připravit na základě znalostí o jin a jang termicky vyvážené jídlo. Kdo se seznámí s termickým účinkem potravin, vyhne se nejběžnějším chybám ve výživě a získá návod k trvalému udržení zdraví.

Pro běžného smrtelníka neasijského původu je tento způsob uvažování příliš složitý, je rozumné se snažit najít výrazy, které jsou co nejbližší indoevropskému jazyku, nejlépe v jednoslovném podání. Protože je naším záměrem na tomto místě objasnit vztah ke stravě, můžeme ve zjednodušeném pojetí výrazu jin přisoudit význam uvolňující a k jang zpevňující.

Smysl obou pojmů ve vztahu vlivu potravin na trávení a současně dopadu na metabolismus je tak velmi jednoduchý. Potraviny, které mají uvolňující tendenci (například luštěniny, ovoce, zelenina, houby, mléko, káva, alkohol, sladkosti), způsobují dilataci (rozšíření, roztažení) některých tkání a orgánů. Typickými příklady jsou alkohol, který roztahuje cévy, tuky uvolňující produkci žluči či vláknina uvolňující střevní pochody. Současně tím dochází k uvolňování energie z těla, což v extrému vede k únavě a apatii, tedy pomalosti. V kontextu s tím má uvolňující tendence vliv na termické pochody v těle (takové potraviny obecně ochlazují).

Naopak potraviny se zpevňujícím vlivem (maso, vejce, některé mléčné výrobky, sůl) vedou metabolické pochody k dějům, kdy dochází například ke zvyšování svalového napětí („zpevňují“ se svaly), tlaku (krevního), hustoty (kostí, stolice).

Moderní věda umí tyto děje biochemicky vysvětlit (poměry vápníku a hořčíku ve stravě, množství bílkovin a jejich struktura, obsah soli ve stravě a z ní vyplývající změna poměrů mezi sodíkem a draslíkem a podobně). Neznamená to, že zjednodušené označování schopností potravin ovlivňovat metabolické děje jedním nebo druhým směrem je ve srovnání s racionálním pojetím moderní vědy dobře nebo špatně. Je to prostě pouze jiný úhel pohledu. Pokud tedy chceme na realitu nahlížet celostním způsobem, je naopak nešťastné se jakémukoli systému hodnocení vyhýbat. Aby klasifikace kvality stravy z pohledu jin a jang byla kompletní, je potřeba ještě uvést, že existují i potraviny, které jsou z hlediska jejich vlivu na metabolismus označovány jako harmonizující, někdy bývá používán pojem neutrální. Jedná se o obiloviny, konkrétně jejich celá zrna. „Energetická neutralita“ tady znamená, že konzumace takových potravin (samozřejmě po důkladné tepelné úpravě) neodvádí metabolické děje žádným extrémním směrem (k jin nebo jang). I toto je samozřejmě relativní, je potřeba vždy vycházet z individuality jedince. Na obecné úrovni je ale v rámci snahy vše škatulkovat a třídit do systémů a tabulek tato forma energetické „neutrality“ nejblíže realitě.

Jakmile se s významy obou pojmů sžijete, bude pro vás velkou výzvou začít je uplatňovat v praxi. Velmi často se prezentují názory, že cílem každého člověka by na obecné úrovni měla být rovnováha. Víme, že strava má zásadní vliv na to, jaké metabolické pochody v těle budou probíhat. Podle toho, jaké potraviny budou v našem jídelníčku zastoupeny, v jakém množství, v jakých vzájemných poměrech, a samozřejmě i dle způsobu jejich kulinářské úpravy, se bude měnit i jin a jang charakteristika stravy.

Výsledný pokrm či celý stravovací režim nám pak nabídne následující možnosti:

  • Vést chování těla i mysli směrem k jin (bude celkově uvolňovat)
  • Vést chování těla i mysli směrem k jang (bude mít zpevňující dopad)
  • Oscilovat kolem potenciální rovnováhy

Hlavním cílem je nastavit stravu tak, aby vedla k přizpůsobení těla i mysli aktuální či déletrvající situaci. Extrémním příkladem jsou sportovci. Čím vyšší mají zátěž, tím více se odklání od pomyslné rovnováhy. Tomu je třeba přizpůsobit i stravu. Obecně tak například platí, že aerobní (vytrvalostní) sporty mají přirozenou potřebu většího podílu uvolňujících potravin ve stravě ve srovnání s anaerobně zatěžovanými jedinci. Z pohledu jin a jang je to velmi jednoduché – aktivita na nižších tepových frekvencích nevyžaduje výrazné zpevnění (koncentraci). Je tak kontraproduktivní jít proti této formě přirozenosti. Každý na první pohled pozná rozdíl mezi postavou maratonce a sprintera nebo kulturisty, který je kromě způsobu tréninku dán i odlišným stravováním. Rozdíl ve stravování vytrvalostně a silově zaměřených sportovců je zjevný na první pohled. U anaerobních sportovců vždy najdeme vyšší podíl slaných variant pokrmů (jang = zpevňujících) a bílkovin (jang = zpevňujících) včetně živočišných skupin potravin (jang = zpevňujících). Podobným způsobem tak můžeme manipulovat se stravou v jakýchkoli jiných situacích – zrychlovat či zpomalovat metabolismus, vést systémy k rovnováze za účelem vyřešení zdravotních komplikací a podobně. Jediné, co k tomu potřebujeme, je otevřená mysl a přirozený, ničím nedeformovaný a nezkalený přístup k pozorování všeho v naší realitě. Rovnováhu je však potřeba respektovat vždy. Jakmile ve stravě převáží podíl jin nebo naopak jang potravin, vždy se tento extrém projeví na chování těla a tím i na samotném zdraví.

Těmito extrémy je typická nejen naše populace, v podstatě se týká celého takzvaného „moderního“ způsobu stravování: grilované steaky, hamburgery, svíčková na smetaně, pečivo se sýrem nebo šunkou, to jsou všechno typické pokrmy se silným jang (zpevňujícím) dopadem, které má tolik lidí v oblibě a jež v celkovém součtu za celý den převažují.

Opakem jsou typicky uvolňující pokrmy typu croissantů, toastů s marmeládami či medem, müsli tyčinek, cereálií s mlékem, pečiva s máslem, sladkých palačinek, slazených nápojů, piva a podobně.

Oba extrémy odvádí celý metabolismus od rovnováhy. U přebytku jin můžeme čekat zátěž na slinivku a krevní glykémii, u jang je to nejčastěji střevní trakt. Protože tělo má přirozenou tendenci mít jakékoli odklony skrze homeostatické regulační systémy pod kontrolou, běžně se většina lidí stravuje tak, že oba extrémy ve stravě kombinuje. Při přebytku jin potravin automaticky dostáváme chuť na jang pokrmy, a naopak. Výsledkem je nepřiměřená zátěž na metabolismus a z ní vznikající civilizační choroby.

Zdroj: Jin a jang
Zveřejněno dne: 27.11.2016

DIETNÍ JÍDLO PRO PSA

Dieta na játra

Pokud váš pes trpí onemocněním jater, poohlédněte se po vhodných doplňcích stravy a zároveň mu upravte jídelníček. Jestliže krmíte granulemi, sáhněte po osvědčených jaterních dietách. V případě, že krmíte klasicky, upravte složení krmné dávky.

Játra jsou pro fungování organismu nesmírně důležitá, jejich hlavní úlohou je odstraňování jedovatých a škodlivých látek z těla. Podílejí se na metabolismu sacharidů, látkové přeměně tuků a syntetizují látky důležité pro srážení krve. Navíc se také podílejí na trávení potravy v tenkém střevě, tvoří hormony, které zajišťují hospodaření s vodou a také solemi, rovněž uchovávají vitamíny a minerály. Pokud selhávají, pak se objevují hormonální poruchy metabolismu, poruchy srážení krve, vodnatelnost břicha a v důsledku hromadění toxinů v těle selhávají ledvin a objevují se poruchy funkce mozku, jež vedou k jaternímu kómatu a smrti. Ovšem stejně jako ledviny mají i játra velkou schopnost kompenzace – pro plnění základních funkcí stačí i pouhá pětina funkční tkáně. Mají také velkou schopnost regenerace, takže i když jsou rozsáhle poškozena, mohou se po správné léčbě bez následků obnovit. Pokud váš pes trpí nějakým onemocněním jater, je velmi důležité dodržovat speciální dietu, aby se játra mohla zregenerovat a obnovit svou funkci. Jestliže nejsou poškozena trvale, po upravení jejich funkce můžete dietu vysadit, v opačném případě je nutné dodržovat šetřící dietu do konce psího života.

Mezi příznaky poškození jater patří únava, nechutenství, průjem, zvracení, svalové křeče, kožní potíže, skvrny na kůži, vypadávání srsti, nafouklé břicho, nažloutlé sliznice.

Příčinami poškození jater jsou obezita, nedostatek pohybu, otrava léky, případně pesticidy či herbicidy, infekční onemocnění, vrozené vady.

Některá plemena jsou k poškození jater náchylnější, například bedlingtonský teriér, jorkšírský teriér a kokršpaněl.

Vzhledem k tomu, že játra mají při nemoci sníženou schopnost odbourávat z těla toxické látky, které vznikají při trávení tuků a bílkovin, je potřeba v dietě omezit hlavně příjem těchto dvou látek. Tuky můžeme omezit opravdu výrazně, příjem bílkovin snižte jen částečně a zaměřte se především na kvalitní a dobře stravitelné bílkoviny, které tolik nezatěžují trávení. Z jídelníčku vyřaďte zejména tučná masa – kachní, zvěřinu, tučné vepřové, některé vnitřnosti (slezina, játra, srdce) a živočišné oleje. Psovi také nedávejte tučné mléčné výrobky a sýry, ze zeleniny květák, zelí, kapustu, papriku, ředkvičky a okurku. Rovněž mu nepředkládejte tučná semena a ořechy, jako jsou mandle, slunečnicová semínka nebo mák.

Mezi vhodné potraviny, které lze podávat při onemocnění jater, patří maso kuřecí, krůtí, jehněčí, telecí, netučné ryby, králík; rýže, brambory, ovesné vločky, kroupy, pohanka, kvalitní rostlinné oleje (například panenský olivový), mléčné výrobky (jakékoli netučné, vyhýbejte se však úplně odtučněným), mrkev, celer, brokolice, chřest, rajčata, čínské zelí, jakékoli zralé ovoce, ostropestřec mariánský, pangamin, chlorella.

Pokud krmíte průmyslově vyráběným krmivem, řiďte se pokyny o krmné dávce, které naleznete na etiketě obalu od granulí. Jestliže krmíte syrovou stravou, krmnou dávku stanovíte běžným způsobem, tedy 2–3 % ideální hmotnosti v poměru 70–80 % maso + 20–30  přílohy a 30 % kostí z masové složky. Játrům ulehčíte, pokud krmnou dávku rozdělíte na menší porce a budete je psovi podávat 5–6krát denně. S menším množstvím potravy si poradí mnohem lépe.

Nezapomínejte ani na detoxikaci, používejte bylinné směsi určené na revitalizaci jater. Vzhledem k tomu, že při poškození jater dochází k horšímu využívání a uchovávání vitamínů, doplňte je vhodným multivitaminovým prostředkem. Velmi důležité jsou hlavně vitamíny B, C a E a dále esenciální mastné kyseliny (omega 3 a 6). Ty se doplňují nejlépe pomocí brutnákového nebo pupalkového oleje. Můžete využít také příznivých účinků ovocných a zeleninových šťáv (například z červené řepy, celeru, černého rybízu, ananasu a podobně).

Pro podporu funkce jater existuje mnoho bylinných prostředků, ale nejznámější je ostropestřec mariánský (bodlák). Jeho výtažky jsou k dostání v podobě čajů, olejů, tinktur a kapslí. Vyšší účinnost (vyšší obsah silymarinu) mají především tablety a kapsle. Silymarin je vysoce účinný i při regeneraci velmi poškozených jater po otravách toxiny a podobně. Pravidelné užívání ostropestřce odbourává z jater usazené jedy a toxické látky, a tak játra čistí a zároveň regeneruje. Výhodou je i to, že ostropestřec nemá v podstatě žádné vedlejší účinky.

Zdroj: Dietní jídlo pro psa
Zveřejněno dne: 31.8.2016

DIETNÍ JÍDLO PRO PSA

Dieta pro psy s nadváhou

Obezita se u psů stává závažným problémem. Snižuje kvalitu jejich života, poškozuje jim klouby a utlačuje všechny vnitřní orgány. Řešení je prakticky stejné jako u lidí, zvýšit pohyb, přizpůsobit stravu dennímu výdeji a změnit její skladbu.

U každého psího plemene jsou jasně popsány standardy vzhledu. K tomuto „ideálu“ se přímo přibližovat nemusíme, ale pokud má pes mírně zvětšené břicho nebo pohmatem přímo necítíme mezižebří, můžeme mluvit o nadváze. Málo zřetelný pas nebo faldíky u kořene ocasu již mohou signalizovat obezitu (navýšení hmotnosti o 15 %). V obou případech pes trpí dýchavičností i při nenáročných aktivitách, má pomalejší reakce při hře a celkově u něj převládá neochota k pohybu.

Nadváhu, natož obezitu nelze brát na lehkou váhu. Stejně jako u lidí představuje vážná zdravotní rizika. Nejčastěji cukrovku, vysoký krevní tlak, poškození kloubů a kostí, špatnou jaterní funkci, sníženou imunitu, problémy s reprodukcí a podobně. V neposlední řadě je psí život méně aktivní a až o čtyři roky kratší oproti běžnému průměru.

Možná jste si ani nevšimli, že v krmení psa nemáte řád a nahodile jej krmí každý člen domácnosti. Pamlsky mají přílišnou kalorickou hodnotu a jsou i v malém množství hrozbou. Dalším problémem může být špatně zvolené krmivo, nejde ani tak o značku, jako spíš o špatný typ vzhledem k vývojovému stadiu psa a životnímu rytmu. Jinou potřebu má štěně, dospělý pes, fena, nebo pes běhající celý den venku.

Nejrizikovějším obdobím pro vznik obezity je přechod štěněte od matky k novému majiteli. Nadšení z nově příchozího člena domácnosti nás natolik ovládne, že psa překrmujeme a podporujeme vznik nových a nových tukových buněk. Ty už pes nikdy neztratí, pouze v dospělosti zredukují objem, obvykle jsou ale celoživotním problémem.

Nejdříve si udělejte takovou malou inventuru a přibližně týden bedlivě sledujte, klidně si to i sepište, co váš pes žere, v jakém množství a v jaký čas. K tomu doplňte evidenci o pohybu, ale pozor, pouze toho pravidelného. Tato malá sondáž vám sama napoví, jak dál postupovat. Pokud má váš pes jen pár kilo navíc, jistě bude stačit zvýšit pohyb a omezit příděl pamlsků. Postupně zvyšte intenzitu procházek, časem si společně klidně i zaběhejte.

Při nadváze je již nutný zásah do jídelníčku. Obvykle stačí v rozmezí několika týdnů snížit příděl krmiva o třetinu a rozdělit jej do několika denních dávek. Pes nesmí mít trvalý přístup k potravě! Tento postup je v kombinaci s pohybem velmi účinný, pes ale nesmí hubnout příliš rychle. Maximální úbytek na váze by měl činit 1 % z celkové hmotnosti!

Vymkla-li se vám váha vašeho psa z rukou, navštivte veterináře. Ten dokáže přesně zhodnotit míru obezity a sestavit dietní plán. Přineste si do ordinace záznamy o dosavadní stravě a míře pohybu a připravte se na dlouhodobý proces hubnutí. Množství potravy se v tomto případě bude měnit jen pozvolna, zásadnější bude celková změna skladby, především omezení sacharidů a tuků. K dietním krmivům se uchylujte pouze po poradě s veterinářem, některé druhy obsahují pouze zvýšený podíl vlákniny, aby se pes cítil sytější, ale častější vyprazdňování s tím spojené zvyšuje riziko úbytku vitamínů a minerálů v těle.

Zásady při dietě

  • Psa je třeba pravidelně vážit vždy ve stejnou denní hodinu, ve stejném časovém odstupu od krmení i venčení.
  • Hubnutí s sebou přináší změnu životního stylu, buďte v nastavených pravidlech důslední.
  • Pitný režim je důležitější než kdy jindy, vody musí mít pes vždy dostatek.
  • Přiměřený pohyb musí být pravidelný.
Zhubnutí je obrovský úspěch jak pro psa, tak pro majitele, ale jde jen o vyhranou bitvu, nikoli válku. Ke stabilizaci váhy vám může pomoci takzvané udržovací krmivo, pes díky němu nebude hubnout, ale ani přibírat. Druhou možností je pozvolné navyšování krmné dávky. V tomto případě je nutná obezřetnost a pravidelná kontrola hmotnosti, protože takzvaný jo-jo efekt není ani psům cizí.

Ne vždy za nadváhu mohou vnější příčiny. Může se jednat o hormonální poruchu, špatnou funkci ledvin, problémy se stravitelností a podobně. V těchto případech kila přibývají rychle, a to bez ohledu na množství stravy či pohybu. S návštěvou veterináře neotálejte, včasné řešení problému je namístě.

Neřešte problém s kily navíc až v důsledku zdravotních problémů. Společnosti psa si užívejte, choďte s ním na procházky, běhejte, hrajte si. Oba budete v dobré kondici a spokojení.

Zdroj: Dietní jídlo pro psa
Zveřejněno dne: 31.8.2016

NÍZKOKALORICKÉ POTRAVINY

Nízkokalorické potraviny, které zasytí

Uveďme si výběr potravin podle jiného kritéria, a sice podle toho, zda nás zasytí. Každý snáší pocit hladu jinak: někdo má teprve při něm pocit, že pro snížení své váhy něco dělá, a tak si jej užívá. A jiný zase z tohoto pocitu už sahá po čemkoli k snědku.

K nízkokalorickým potravinám, po jejichž konzumaci by pocit hladu neměl nastat dříve než za dvě tři hodiny, patří:

  1. drobné ovoce (lesní i zahradní), hruška, jablko, grapefruit, meloun,
  2. káva,
  3. knäckebrot,
  4. polévky (rozhodně ale ne ty „z pytlíčku“),
  5. libové maso a některé ryby,
  6. pečené brambory,
  7. quinoa,
  8. salát,
  9. vejce,
  10. řecký jogurt,
  11. ořechy,
  12. skořice.

1. Drobné ovoce (lesní i zahradní), hruška, jablko, grapefruit, vodní meloun

Ovoce má obecně vysoký obsah vody a vlákniny, a právě tím je dán pocit nasycení, který nám může vydržet až několik hodin.

Drobné ovoce (bobule nebo souplodí) – rybíz, angrešt, borůvky, jahody, maliny, ostružiny – je i velmi sladké. Když touhu po sladkém ukojíme např. jahodami, budeme mít kaloricky lepší skóre než např. po sušenkách.

Hrušky a jablka obsahují velké množství vody a ve slupce vlákninu. Proto je výhodnější jíst celé ovoce než loupané, nebo než pít jen ovocné šťávy. A navíc: žvýkáním spálíte více kalorií než jen polykáním.

Grapefruit zasytí s minimem kalorií, to proto, že obsahuje opravdu hodně rozpustné vlákniny, která se dlouho tráví. Navíc vyrovnává hladinu cukru v krvi, jak jsme již zmínili výše, čili příznivě ovlivňuje látkovou výměnu (metabolismus).

Vodní meloun obsahuje 90 až 93 % vody, dále fruktózu, vitamin A a C, kyselinu listovou... Působí jako antioxidant. Vysoký obsah vody signalizuje tělu, že je nasyceno. Vynikající letní svačina.

Ovoce je nejpřínosnější jíst syrové, před konzumací je však vždy omyjte v čisté vodě.

2. Káva

Káva stimuluje metabolismus, a tím může přispět svou „trochou do mlýna“ při snižování nadváhy. Na druhou stranu, cukr a mléko opět doplní ztracené kalorie, a jsme zase na svém...

3. Knäckebrot

Knäckebrot jsou žitné celozrnné chlebíčky. Jsou bohaté na vlákninu a živiny rostlinného původu a neobsahují prakticky vůbec tuk. Důležité ovšem je nepřehnat to s konzumovaným množstvím. A také nemusí zahnat pocit hladu u každého. Je tedy třeba vyzkoušet, zda to bude zrovna nám s knäckebrotem fungovat.

4. Polévky

Polévka (vývar) je vlastně voda, která zasytí, a přitom je kaloricky níže než jakékoli hlavní jídlo. Před hlavním jídlem vás zaplní a vy pak nemáte potřebu toho sníst tolik. Polévky se však mohou stát jediným nízkokalorickým jídlem, obohatíme-li je např. o zeleninu, hrách či fazole, anebo rybí či kuřecí maso. Dobrá polévka dodá tělu i potřebné živiny.

5. Libové maso a některé ryby

Kuřecí křídla a libová svíčková obsahují méně než 4 gramy nasyceného tuku na jednu porci. Ještě lepší než kuřecí nebo hovězí maso jsou však ryby, jichž většina má velmi nízký obsah tuků, a když už se nějaký najde, jde o zdravý tuk – omega-3 nenasycené mastné kyseliny, které chrání před nemocemi srdce a dalšími závažnými chorobami. Doporučit lze maso z lososa, sledě, tuňáka...

6. Pečené brambory

Brambory se dají jíst na nespočet způsobů; pečené brambory však mají tu výhodu, že se obejdou bez dalších doplňků na talíři. Kaloricky tedy mohou vyjít velmi příznivě, i když obsahují škroby. Navíc obsahují draslík, beta-karoten, vitamin C i vlákninu. A zasytí. A to je to, oč nám tu také běží.

7. Quinoa

Quinoa je tradiční jihoamerická plodina, česky merlík čilský. Má drobná kulovitá zrna a vypadá jako kuskus nebo jáhly. Obsahuje důležité prvky – železo, zinek, selen – a vitamín E, dále bílkoviny (má jich vysoký obsah) a vlákninu, díky níž je lehce stravitelná. Lze ji upravit na mnoho způsobů.

8. Salát

Salát obsahuje hodně vody, lehce tedy zasytí. Můžeme si ho vylepšit přidáním jiné zeleniny či ovoce, anebo do něj nastrouhat sýr. Ocet, kterým salát nejčastěji okyselíme, pomáhá rozkládat tuky.

9. Vejce

Jedno vejce obsahuje 7 gramů kvalitních proteinů a má pouze 75 kalorií. Pokud do své stravy zařazujeme bílkoviny v dopoledních hodinách, zasytí nás na delší dobu než sacharidy. Při potížích s vysokým „zlým“ cholesterolem však možná raději konzultujte se svým lékařem, zda můžete vejce jíst a kolik.

10. Řecký jogurt

Obsah bílkovin v řeckém jogurtu je dvakrát vyšší než v jiných jogurtech. A tělo spaluje trávením bílkovin více kalorií než trávením sacharidů.

11. Ořechy

Ořechy jsou bohaté na bílkoviny, vlákninu a zdravé tuky. Podle výsledků výzkumů mohou výrazně podporovat snižování hmotnosti a hladiny cholesterolu. I zde však platí, že zkonzumované množství musí být přiměřené výdeji energie.

12. Skořice

Skořice má pravděpodobně stabilizující účinek na hladinu cukru v krvi, což by mohlo tlumit chuť k jídlu. Můžeme si ji přidat například do kávy, čaje, jogurtu. Díky ní se lépe obejdeme bez sladkostí, a tedy bez nějakých těch kalorií navíc.

Zdroj: Nízkokalorické potraviny
Zveřejněno dne: 6.8.2015