Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

JSOU ANTIBIOTIKA BEZ DOPLATKU

Upozorňujeme čtenáře na to, že všechny léčivé přípravky s obsahem antibiotik jsou v České republice k dostání pouze na lékařský předpis. Děkujeme za pochopení.

OBSAH

Léky bez doplatku

Máme pro seznam léků, u kterých není při výdeji požadován žádný doplatek. Dostanete je v lékárně nebo v nemocnici zdarma. Kompletní seznam léků, které plně hradí zdravotní pojišťovna najdete zde: Léky bez doplatku.

Zdroj: Léky plně hrazené pojišťovnou

Poradna

V naší poradně s názvem LÉKY NA VYSOKÝ TLAK BEZ ŽÁDNÉHO DOPLATKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ludvík Mráz.

Jaké léky , bez doplatku, mohu žádat u svého lékaře?
Patří tam i lék Amprilan 10 Děkuji předem Mráz

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Na lék Amprilan se vždy doplácí. Ale existují alternativy k tomuto léku, které jsou zcela bez doplatku a je jich více, takže je potřeba prokonzultovat s lékařem nejvhodnější náhradu.
Zde je seznam podobných léků jako Amprilan bez doplatku:
- PIRAMIL
- RAMIPRIL ACTAVIS
- TRITACE

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Léky na vysoký tlak bez žádného doplatku

#

2,5%GLUCOSE+0,45% SODIUM CHLORIDE IN WATER FOR INJECTION FRESENIUS 25MG/ML+4,5MG/ML INF SOL 12X500ML

Zdroj: Léky bez doplatku

Poradna

V naší poradně s názvem LÉKY NA VYSOKÝ TLAK BEZ ŽÁDNÉHO DOPLATKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeněk Chromeček.

Užívám lék Prenewel 8mg/2,5mg tablety a nyní je tento lék doplatek. Chtěl bych zjistit, který lék si mám nechat napsat, abych nedoplácel ani korunu.
Děkuji

Zdeněk Chromeček

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Jako alternativa k léku Prenewel 8/2,5, která je bez doplatku může posloužit lék PERINPA 8 MG/2,5 MG a nebo pak taky lék PERINDOPRIL/INDAPAMID MYLAN 4 MG/1,25 MG ve dvojnásobném množství. Oba preparáty jsou vydávány v lékárně zdarma.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Léky na vysoký tlak bez žádného doplatku

Zinnat a alkohol

Antibiotika se nesmí kombinovat s alkoholem!

Mějte na paměti, že antibiotika jsou léky na předpis. Recept na antibiotika je platný 3 dny, včetně dne vystavení vaším lékařem!

Zdroj: Antibiotika na tři dny

Kdy by měla být užívána antibiotika?

Antibiotika jsou předepsána pro onemocnění způsobená bakteriemi, ne viry. Nachlazení a chřipka jsou způsobeny viry, ne bakteriemi. Antibiotika nefungují proti virům. Při použití buďte obezřetní, protože antibiotika jsou mocným lékařským nástrojem, který je účinný pouze na bakteriální onemocnění.

Zdroj: Jak správně užívat antibiotika

Poradna

V naší poradně s názvem LEKY NA SNÍŽENI TLAKU BEZ DOPLATKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Josef Holomek.

prosím užívám na vysoký krevní tlak acecor 400už několik let a myslím si,že tento lé nemá takovou učinost je možnost užívat i jný lék bez doplatku děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Je dobře, že se zajímáte o změnu léčby, protože když sám nedůvěřujete tomu léku, tak vás pak doopravdy hůře léčí. K dispozici je dostatek způsobů, jak léčit vysoký krevní tlak s léčivy bez doplatku. Buďte v klidu a zajděte si za svým lékařem, který vám léčí krevní tlak. Povězte mu o svých pochybnostech a vyslechněte pozorně, co vám řekne na vaši otázku o jiné léčbě. Pro ujištění, že je vaše léčba správná můžete zajít i k druhému lékaři. Tento způsob ověření léčby je akceptován zdravotní pojišťovnou a dokonce na to jako pacient máte právo.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Leky na sníženi tlaku bez doplatku

3 denní antibiotika

Název 3denní antibiotika vychází z toho, že se jedná o antibiotika předepisovaná na tři dny. Jsou to tedy krátkodobé antibiotické látky. 3denní antibiotika obvykle utvoří po doužívání všech tří tablet dostatečnou hladinu antibiotických látek, které pak účinkují i v dalších dnech.

Například:

Sumamed – zánět středního ucha

Azitromycin - angína

Zdroj: Antibiotika

Poradna

V naší poradně s názvem LÉKY NA VYSOKÝ KREVNÍ TLAK PLNĚ HRAZENÉ POJIŠŤOVNOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jan Hlaváč.

Rád bych věděl který lék je na stejné léčivé ůrovni jako je BETALOC-ZOK 50mg ovšem bez doplatku, jak se tvrdí VZP.
DĚKUJI J.HLAVÁČ

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Bez doplatku jsou pouze injekce Betaloc. BETALOC
1MG/ML INJ SOL 5X5ML

Zdroj: diskuze Doplatek na Betaloc ZOK 200 mg proč jsem doplácel

Antibiotika bez předpisu v zahraničí

Některá antibiotika lze volně zakoupit v lékárnách ve Velké Británii, Španělsku, v Egyptě a Jižní Americe. Ceny jsou podobné jako u nás bez přispění pojišťovny. V některých zemích, jako je třeba Mexiko, se dají antibiotika koupit zcela volně.

Zdroj: Volně dostupná antibiotika

Poradna

V naší poradně s názvem ERDOMED 300 MG TOBOLKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Machackova.

Dobry den.kdyz budu mit recept stoji lek 190kc nebo zaplatim jen 60kc?dekuji za odpoved machackova

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča .

Cena doplatku za 20 kapslí léku Erdomed 300 mg bude kolem 60 Kč. Přesnou výši doplatku lze zjistit v konkrétní lékárně.

Zdroj: diskuze Erdomed 300 mg tobolky

Která antibiotika předepisovat?

Lékaři diagnostikují pacienta a zvažují příznaky, aby zjistili, která antibiotika předepsat. Lékaři zjišťují i kultury způsobené bakteriemi. Pro zjištění některých infekcí se používá antimikrobiální vyšetření. Na některé infekce lékaři předepisují širokospektrální antibiotika, která jsou účinná pro léčbu různých bakteriálních druhů. V závislosti na individuálních okolnostech mohou být přepsána i obecná antibiotika.

Zdroj: Jak správně užívat antibiotika

Poradna

V naší poradně s názvem LISKANTIN BEZ DOPLATKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ludvík Mráz.

Ještě nedávno jsem dostával Liskantin v lékárnách bez doplatku.Dnes jsem musel doplácet.Máte podobné zkušenosti?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Na Liskantin se doplácí 172 Kč za jedno balení 100 tablet. Lék bohužel nemá ekvivalent, který by byl k dostání bez doplatku.

Zdroj: diskuze Liskantin bez doplatku

POLYPEPTIDOVÁ ANTIBIOTIKA

Do této skupiny Polypeptidových antibiotik se řadí antibiotické látky BACITRACIN (obchodní název antibiotika Framykoin), GRAMICIDIN, COLISTIN (obchodní název antibiotika Colimycine), POLYMYXIN B (obchodní název antibiotika Aerosporin, Otosporin). Polypeptidová antibiotika se využívají k léčbě infekcí způsobenými grampozitivními i gramnegativními bakteriemi. Polypeptidová antibiotika jsou silně toxická a využívají se k lokální aplikaci. Polypeptidová antibiotika mohou u člověka vyvolat nežádoucí účinky jako poškození ledviny a nervy.

Zdroj: Seznam antibiotik

Úroveň ubytování hrazeného pojišťovnou

Ubytování a stravování formou plné penze (dvoulůžkový pokoj dle standardu zdravotní pojišťovny, II. kategorie – Tourist, Tourist plus) jsou hrazeny pojišťovnou.

Lázeňské domy – doplatky:

  • Lázeňský hotel Royal **S – bez doplatku Economy Plus ½. V ceně pobytu není zahrnut lázeňský poplatek dle aktuální vyhlášky města Františkovy Lázně platné v den nástupu na pobyt a kulturní poplatek ve výši 35 Kč/osoba/den.
  • Imperial ****SUPERIOR – doplácí se vždy.
  • PAWLIK – AQUAFORUM **** – doplácí se vždy.
  • Metropol *** – doplácí se vždy.
  • Belvedere *** – doplácí se vždy.
  • Dr. Adler *** – bez doplatku Tourist Plus ½ (vedlejší budova). K ceně doplatku za kategorii Tourist ½ je potřeba připočítat doplatek za rautové stravování 110 Kč/osoba/den. V ceně pobytu není zahrnut lázeňský poplatek dle aktuální vyhlášky města Františkovy Lázně platné v den nástupu na pobyt a kulturní poplatek ve výši 35 Kč/osoba/den.
  • Luisa ***– doplácí se vždy.
  • Jesenius ** – bez doplatku na ubytování Tourist ½. K ceně doplatku za kategorii Tourist ½ je potřeba připočítat doplatek za rautové stravování 110 Kč/osoba/den. V ceně pobytu není zahrnut lázeňský poplatek dle aktuální vyhlášky města Františkovy Lázně platné v den nástupu na pobyt a kulturní poplatek ve výši 35 Kč/osoba/den.
  • Radbuza ** – bez doplatku na ubytování Tourist ½. K ceně doplatku za kategorii Tourist ½ je potřeba připočítat doplatek za rautové stravování 110 Kč/osoba/den. V ceně pobytu není zahrnut lázeňský poplatek dle aktuální vyhlášky města Františkovy Lázně platné v den nástupu na pobyt a kulturní poplatek ve výši 35 Kč/osoba/den.

Zdroj: Komplexní léčba Františkovy Lázně

Diskuze

V diskuzi DORETA BEZ DOPLATKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel VÁCLAV.

PAN CEMPIREK ZREJME NEVI O CEM PISE.BERU DORETU UZ 3 ROKY,LEKARKA MI PREDEPISUJE VELKA BALENI.ALE JESTE JSEM V ZADNE LEKARNE KDE JSEM DORETU VYZVEDAVAL NEPLATIL ANI KORUNU.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Yvona.

Teď jsem si ji vyzvedla v lékárně a doplácena jsem 21 Kč za 30 ks ( balení 20 a 10 ks). Balení 30 ks v jedné krabičce, které je bez doplatku neměli :-)

Zdroj: diskuze Doreta 37.5 mg

Přehled antibiotik

Antibiotika jsou také rozděleny do tříd podle chemické struktury (aminoglykosidy, amfenikoly, ansamyciny, rifamyciny, cefalosporiny I. generace, cefalosporiny II. generace, cefalosporiny III. generace, cefalosporiny IV. generace, diterpeny, glykopeptidová antibiotika, karbapenemy, linkosamidy, makrolidy – erytromyciny, monobaktamy, antibiotika penicilové řady: úzkospektrá, širokospektrá, polypeptidová antibiotika, chinolony, fluorochinolony, streptograminy, sulfonamidy, tetracykliny, a další.

Zdroj: Seznam antibiotik

Poradna

V naší poradně s názvem LÉKY NA TLAK PLNĚ HRAZENÉ POJIŠŤOVNOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeněk Chromeček.

Dobrý den.
Užívám lék na vysoký tlak Prenewel tablety 8mg/2,5mg a tento lék je z doplatkem.Potřebuji vědět, který lék je nyní dostupný bez žádného doplatku.
Děkuji
Zdeněk Chromeček

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Léky na vysoký tlak bez doplatku podobné léku Prenewel jsou tyto:
- Perinpa 8 mg/2,5 mg
- Perindopril/Indapamid mylan 4 mg/1,25 mg ve dvojnásobném dávkování.
Oba preparáty jsou vydávány v lékárně zdarma.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Léky na tlak plně hrazené pojišťovnou

Antibiotika Ospen a alkohol

Ospen je antibiotikum penicilinové řady, které se rychle metabolizuje organismem a nezůstává v těle déle než 24 hodin, a tak je možné užít alkohol po 24 hodinách od poslední tablety tohoto antibiotika.

Antibiotikum Ospen nemá žádné interakce na alkohol, tudíž po doužívání je možné konzumovat alkohol.

Pití alkoholu při užívání tohoto antibiotika je možné, ale jen v malém množství. I přesto budete svůj organismus zbytečně přetěžovat a snížíte účinnost tohoto antibiotika.

Zdroj: Antibiotika a alkohol

U

UCD ANAMIX INFANT POR PLV SOL 1X400G

ULTIBRO BREEZHALER 85MCG/43MCG INH PLV CPS DUR 30X1+INH

UNASYN 0,5G/1G INJ PLV SOL 1

UNASYN 375MG TBL FLM 12

URALYT-U POR GRA SOL 1X280G

Zdroj: Léky bez doplatku

W

WARFARIN ORION 5MG TBL NOB 100

WARFARIN PMCS 5MG TBL NOB 100 I

Zdroj: Léky bez doplatku

Antibiotika Duomox 1000 a alkohol

Duomox je antibiotikum. Amoxicilin, léčivá látka tohoto přípravku, patří mezi penicilinová antibiotika se širokým spektrem účinku. Tento lék je určen k léčbě řady infekčních onemocnění způsobených bakteriemi. Užívá se zejména v léčbě bakteriálních infekcí způsobených mikroorganismy citlivými na ampicilin.

Pití alkoholu při užívání tohoto antibiotika je možné, ale jen v malém množství. I přesto budete svůj organismus zbytečně přetěžovat a snížíte účinnost tohoto antibiotika.

Alkohol vám může způsobit zažívací potíže nebo nadměrný kašel.

Zdroj: Antibiotika a alkohol

Antibiotika alkohol – zpovědnice

Pití alkoholu při užívání antibiotik může mít za následky různé zdravotní komplikace, jako například bolesti břicha, střevní potíže, bolesti hlavy, závratě, teploty, dávivý kašel a podobně.

Antibiotika mohou při konzumaci s alkoholem přestat zabírat a vy si tak prodloužíte dobu léčby. Určitě by bylo dobré alkohol při antibiotické léčbě vynechat.

Zdroj: Antibiotika a alkohol

Informace pro ženy

Antibiotika častou způsobují kvasinkové infekce. Důležité je mít na paměti, že antibiotika inhibují i normální bakterie v pochvě, díky čemuž dochází k tvorbě kvasinkové infekce. Kvasinkové buňky pak začnou napadat tkáně v pochvě a obvykle způsobují svědění, pálení, bolest při pohlavním styku a vaginální výtok.

Antibiotika snižují účinnost antikoncepčních pilulek či přípravků.

Stejně jako jiné léky i některá antibiotika mohou být přenesena na plod a některá mohou dokonce způsobit poškození plodu. Proto byste neměla užívat antibiotika bez souhlasu lékaře, zejména pokud jste těhotná nebo kojíte.

Zdroj: Jak správně užívat antibiotika


Autoři obsahu

Mgr. Marie Svobodová

Nina Vinšová

Mgr. Jitka Konášová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP