Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

KAPKY DO NOSU Z RÝMOVNÍKU

OBSAH

Sušení rýmovníku

Sušení rýmovníku je obtížné. Opravdu jej dostatečně neusušíte ani v sušičce na ovoce. Jeho listy jsou velmi dužnaté. Ve srovnání s jinými bylinami trvá sušení listů rýmovníku velmi dlouhou dobu, někdy se to dokonce úplně nepodaří.

Zdroj: Užívání rýmovníku

Diskuze

V diskuzi UCPANÝ NOS se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Andreaa.

Můžete dávat kapky do nosu, nasivin má od narození. Předtím vyčistit nos mořskou vodou, aby kapky lépe působily.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Ucpaný nos

Čaj z rýmovníku

Ingredience: 5 lístků rýmovníku, 0,2 l vody, 1 lžička medu

Postup: Několik lístků dobře omyjte a přelijte převařenou, mírně zchladlou vodou. Doslaďte medem a pijte co nejteplejší.

Zdroj: Užívání rýmovníku

Poradna

V naší poradně s názvem GENTAMICIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Rozálie.

Dobrý den, mám otázku ohledně gentamicinu.
Dnes jsem byla u doktorky, která mi řekla, že mám zlatého stafilokoka a že mám užíat gentamicin do nosu.
V lékárně jsem podala recept a lékárník mi prodal GENTAMICIN WZF POLFA 0,3% do očí.
Můžu ho tedy užívat i do nosu?
Bohužel jsem tuto informaci v příbalovém letáku nenašla.
Děkuji za odpovědi :)

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Lék gentamicin jste dostala správně. Oční kapky jsou jediná forma gentamicinu, která je v Čechách k dostání. Gentamicin se používá i na záněty v uchu. Až budete kapky aplikovat do nosu, tak si lehněte na bok, mírně zakloňte hlavu a kápněte předepsaný počet kapek do nosní dírky blíže k zemi a promasírujte. Pak se otočte na druhý bok a opakujte to. Určitě si nechte po skončení léčby udělat kontrolní stěr z nosu, pro jistotu, že se léčba povedla.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Gentamicin

Kapky do nosu pro psa

Kapky do nosu můžete podávat pouze po dohodě s veterinárním lékařem, abyste neponičili vašemu psovi nosní sliznici.

Zdroj: Rýma u psa

Diskuze

V diskuzi ČAJ Z RÝMOVNÍKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana Špičková.

Kolik listů rýmovníku se dává do čaje? Některé recepty mají 1 list na šálek vody, jiné 5 lístků na 1/4 litru, takže jak to je? Děkuji za odpověď. Špičková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Helička.

Já čaj z rýmovníku nevařím. Pouze když ráno cítím ucpaný nos, utrhnu lístek rýmovníku přelámu a vytřu s ním nos několikrát. Nevo jenom potřu pod nosem. Osvědčeno-zabírá.

Zdroj: diskuze Čaj z rýmovníku

Domácí kapky do nosu

Solný roztok na uvolnění nosu: Smíchejte dva decilitry vody se lžičkou mořské soli a tímto roztokem naplňte buď lahvičku nosních kapek, nebo si vodu aplikujte do nosu pomocí vatových tyčinek. Tato babská rada je velmi populární a nahrazuje i klasické kapky proti rýmě.

Kapky do nosu s antibiotiky: z volně prodejných přípravků bylo možno u infekční rhinitidy použít lokálně působící kapky do nosu s antibiotiky fusafungin, které byly dostupné bez předpisu ve formě inhalačního spreje, který se aplikoval současně do úst i do nosu. Přípravek se jmenoval Bioparox, ale jeho distribuce byla v ČR ukončena bez náhrady. Ostatní kapky do nosu s antibiotiky jsou k dostání pouze na lékařský předpis.

Zdroj: Babské rady na ucpaný nos

Poradna

V naší poradně s názvem SVĚDĚNÍ NOSU A KOLEM NOSU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petrželka Stanislav.

Poslední dobou mě začalo svědit kolem nosu a uvnitř nosu.Mastičky nepomáhají ,ani lékařská vazelína.Prosím o Vaše zkušenosti.Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Na svědění nosu použijte krém Myfungar, který aplikujte 2 krát denně asi tak sedm dní a mělo by to zmizet.

Zdroj: diskuze Svědění nosu a kolem nosu

Využití rýmovníku

Rýmovník je možné použít třeba jako přírodní repelent (jeho vůně odpuzuje mouchy, i komáry), koření (vhodné použít k masu i do pomazánek), čaj (proti nachlazení, chřipce), inhalátor (ulevuje od bolesti v krku, ucpaného nosu, je vhodný i na rýmu), k ošetření ran a ekzémů. Rýmovník je vhodný také pro děti, protože jeho chuť pro ně není dráždivá.

Zdroj: Čaj z rýmovníku

Diskuze

V diskuzi ČASTÉ SVĚDĚNÍ NOSU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaboko.

Pokud bych osobně nezažila, neuvěřila bych. Roky mám problémy se svěděním nosu, s kýcháním atd. a vše jsem připočítávala - tu změně počasí, tu klimatizaci v autě... až jednoho dne jsem svůj problém objevila. Léta si kvůli syndromu suchého oka kapu oční kapky a jednoho dopoledne po nakapání do očí se strhla asi 4 hodinová alergická reakce...Syndrom suchého oka mám stále, do očí si nekapu (značku kapek do očí jsem měnila, přesto reakce vždy stejné...) a od té doby zmizelo svědění nosu, kýchání atd...

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Časté svědění nosu

Recept na čaj

Příprava čaje z listů rýmovníku je velmi jednoduchá.

Ingredience:

  • 10 lístků rýmovníku
  • 0,5 l vody
  • Med

Postup přípravy:

Čerstvě utržené lístky rýmovníku je třeba nejprve dobře omýt, a pak je přelít horkou vodou a nechat asi na pět minut vylouhovat. Čaj je možné dochutit medem (tak jak každému vyhovuje).

Zdroj: Čaj z rýmovníku

Diskuze

V diskuzi UŽÍVÁNÍ RÝMOVNÍKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sylvie.

Do džbánu s vodou k popíjení nakrájím bio citron a přidám pár lístků rýmovníku. Krásně provoní. Čaj z rýmovníku mi naopak vůbec nechutná.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Užívání rýmovníku

Sušení rýmovníku

Rýmovník je šťavnatý a plný vody, takže je velmi náročné jej usušit. Ve srovnání s jinými bylinami trvá sušení listů rýmovníku velmi dlouhou dobu, někdy se to dokonce úplně nepodaří.

Zdroj: Recept na čaj z rýmovníku

Diskuze

V diskuzi ZAŠTIPOVÁNÍ RÝMOVNÍKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel V. Svobodová.

Prosím, ví někdo kdy začít zaštipovat zasazenou rostlinku rýmovníku?Jak musí být vysoká na zaštípnutí, aby utvořila další odnože?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Soňa Sládková.

Já mám rýmovník už 3.rokem, vždycky, když se mě zdá, že už jsou šlahouny vysoké, tak je zkrátím a on se potom rozrůstá do stran

Zdroj: diskuze Rýmovník pěstování

Studená inhalace rýmovníku

Stačí si utrhnout list, rozmačkat jej a pořádně se nadýchat výparů, nejúčinnější je totiž inhalace. Také dítě může inhalovat silice z rýmovníku.

Zdroj: Inhalace na průdušky

Diskuze

V diskuzi ČAJ Z RÝMOVNÍKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jozef Rimanovsky.

Kolik toho mužu na 3 krat vypit.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Aja Rousová.

Ahoj, můžou čaj z rýmovníku i malé děti?

Zdroj: diskuze Čaj z rýmovníku

Kapky do nosu s antibiotiky

Pro aplikaci do nosu bylo testováno několik antibiotik. Mezi ně patří mimo jiné mupirocin, gentamicin, vankomycin, ciprofloxacin, polymyxin B, thiamfenikol, rifamycin, azithromycin a doxycyklin. Ze zkušeností vyplívá, že roztok s gentamicinem, podávaný jako nosní kapky v glykolátu sodném, byl u lidí dobře snášen a účinný. V ČR je gentamicin dostupný pouze jako kapky do očí a často bývá předepisován v této formě i pro použití do nosu.

Intranazální výplach mupirocinem v normálním fyziologickém roztoku účinně snížil počet Staphylococcus aureus v maxilárním sinu. Podobně se u sinonazálních polypóz používá nosní výplach vankomycinem. Kromě toho byla vytvořena zařízení pro intranazální podávání pro zlepšení klinických výsledků.

K dispozici jsou také kapky do nosu s antibiotiky připravované přímo v lékárně. Poměry účinných látek jsou následující:

  • Neomycini sulf. 0,05 g,
  • Dexamethasoni natrii phophas 0,0013 g,
  • Roztok septonexu pufrovaný 4,0 g,
  • Natrii chloridum 0,05,
  • Aqua purificata ad 10,0 g.

Všechny kapky do nosu s antibiotiky jsou k dostání pouze na lékařský předpis.

Zdroj: Kapky do nosu s antibiotiky

Diskuze

V diskuzi OTOK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

mám oteklý nárt a jsem 7 týdnů po výměně kolenního kloubu???Proč mi nárt otéká, děkuji za odpověď. .

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Vlastička.

Má někdo zkušenosti s otokem nosu,?

Zdroj: diskuze Otok

Účinky čaje a dávkování

Díky nevtíravé chuti a oslazení medem je čaj vhodný i pro děti. Ale pozor i rýmovník je bylinka, a tak je možné se jím předávkovat. A proto by neměl být užívaný víckrát než třikrát denně.

Čaj je vhodný při nachlazení, bolesti v krku, ucpaném nosu i při zánětech nosních dutin. Sloučeniny obsažené v rýmovníku navíc podporují vykašlávání a i vylučování hlenu z dýchacích cest. Čaj také při nemoci pomáhá pocení, kterým se odstraňují toxiny z těla přes kůži. Výhodou rýmovníku je, že jeho listy nejenže nedráždí při nemoci trávicí trakt, ale naopak ještě zabraňují vzniku a rozvoji bakterií a jiných patogenů v tomto traktu.

Na rozdíl od dětí dospělý může listy rýmovníku při bolesti v krku přímo rozžvýkat a nemusí si z nich dělat čaj (i když vypití čaje oslazeného medem je jistě příjemnější zážitek).

Zdroj: Čaj z rýmovníku

Poradna

V naší poradně s názvem DOMACI LECBA PRASKLE ZILKY NA NOSE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karla.

Na kůstce nosu mám malou prasklou žilku.Dá se odstranit
bez laseru? Také mi praskají žilky ve vnitřnim koutku,pouze vždy na pravém oku.Lékař to přičítá řasám.Ty jsme z koutku odstranili,předepsal i kapky Maxitrol.Nemám vysoký tlak.Neužívám ani léky na ředění krve.Poraďte,ďekuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Dobrý den Karlo, já bych vám doporučil měsíční celaskonovou terapii. Kupte si přípravek Ascorutin a užívejte ho po dobu jednoho měsíce podle přiloženého návodu. Tento lék stahuje cévy a zabraňuje pronikání krve skrze cévní stěny, což je evidentně váš problém. Po měsíci se ozvěte a vyhodnotíme výsledky.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Domaci lecba praskle zilky na nose

Mast z rýmovníku

Mast z rýmovníku se používá k léčení modřin, ran a popálenin.

Recept

Ingredience: 200 g rostlinného tuku, 10 listů rýmovníku

Postup: Tuk se rozehřeje při teplotě zhruba 110 °C, přidají se čerstvé listy rýmovníku a za stálé teploty se nechá směs louhovat 2 hodiny za občasného promíchání. Poté se tuk s listy dá do chladu na 24 hodin a následně se celý proces louhování ještě jednou zopakuje. Mírně vychlazenou, ale stále tekutou mast je třeba přecedit přes plátno a nalít do nachystaných nádob.

Užívání

Mastí se mažou kožní defekty 2x denně.

Zdroj: Užívání rýmovníku

Sirup z rýmovníku

Lístky rýmovníku pomáhají při léčbě rýmy, horečky, kašli, zánětu průdušek, nachlazení, zlepšují dýchání i astmatikům. Užívat rýmovník se doporučuje i při vysokém krevním tlaku, žaludečních křečích, jaterních poruchách, ledvinových a žlučníkových kamenech, střevních kolice, průjmu, otocích končetin. Výluh z listů je vhodný i na léčbu oděrek, spálenin i záděr.

Velkou výhodou rýmovníku je, že se velmi rychle rozrůstá, když se mu daří. Z jeho listů se pak lze rychle vyrobit sirup, ten se dá připravit dvěma způsoby. Suroviny jsou na přípravu stejné.

Zdroj: Sirup z rýmovníku

Sušení

Listy rýmovníku je těžké usušit, protože tato rostlina je plná vody, a tak většinou při sušení chytne plíseň, pak je samozřejmě již není možné použít. Vhodnější je tedy využívat rovnou čerstvé listy (jak již bylo zmíněno, rostlina se rychle rozrůstá, a tak bývá listů dostatek).

Zdroj: Čaj z rýmovníku

Tinktura

Tinktura z rýmovníku se užívá při rýmě, nachlazení, k posílení imunity nebo jako prevence astmatu.

Recept

Ingredience: 500 ml 80% alkoholu, 20 listů z rýmovníku

Postup: Alkohol nalijeme do nádoby a přidáme čerstvě otrhané listy z rýmovníku. Nádobu zakryjeme utěrkou a dáme do tmavé místnosti louhovat. Doba louhování trvá cca 3 měsíce. Každý den bychom měli tinkturu promíchat. Pokud listy začnou hnědnout, tak je okamžitě odstraníme. Hotovou tinkturu slijeme do čisté nádoby a konzumujeme.

Užívání

Tinktura se užívá 3x denně po 10 kapkách, které se přidávají do smoothie, čaje nebo šťávy.

Zdroj: Užívání rýmovníku

Recept na mast

Ingredience: 20–30 středních lístků rýmovníku, 200 g tuku (nejlepší je vepřové sádlo nebo kokosový tuk)

Postup: Tuk rozehřejte a přidejte do něj čerstvě natrhané lístky rýmovníku. Udržujte stálou teplotu a nechte asi dvě hodiny luhovat. Občas promíchejte. Pak odstavte, nechte vychladnout a na čtyřiadvacet hodin uložte do lednice. Druhý den znovu rozehřejte a postup zopakujte. Nechte trochu vychladnout, ještě vlažné pak přeceďte a mast slijte do připravených nádobek či skleniček. Skladujte v chladu.

Použití: Poraněná místa potíráme mastí 2x denně.

Zdroj: Mast z rýmovníku

Sušení rýmovníku

Mast, sirup ale i čaj se dělají z čerstvých listů rýmovníku a to má i svůj důvod. Rýmovník je totiž plný vody, a tak není úplně jednoduché ho usušit. Dost často se stává, že se ani rýmovník usušit nedá a dřív než je suchý, tak chytne plíseň (takové listy se nesmí použít). Proto je vhodnější používat vždy čerstvé listy a neztrácet čas jejich sušením.

Zdroj: Rýmovník pro děti


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jitka Konášová

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Michal Vinš


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP