Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

KDE BOLÍ ZARAŽENÉ VĚTRY

OBSAH

Zaražené větry u dětí

Zaražené větry se nevyhýbají ani dětem. Jako pomoc při nadýmání u dětí se doporučuje: fenyklový čaj, masáž bříška, přikládání teplých plen na bříško. Jestliže se však bolesti opakují nebo jsou silné, je nutné vyhledat lékařskou pomoc.

Zdroj: Zaražené větry

Poradna

V naší poradně s názvem ODČERVENÍ PSA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva.

Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, jestli bychom měli s pejskem zajet na veterinu když omylem pozřel dvě tabletky za pět dní. Je to krysařík a má dva roky. Myslím, že má větry a bolesti břicha.
Je nutné ho neprodleně dopravit na pohotovost nebo si s tím pejsek poradí sám?
Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Dvě tablety léků na odčervení během pěti dnů nepředstavuje výrazné riziko. Bezpečné množství je až pětinásobek normální dávky v jednom okamžiku. Váš pejsek na to měl pět dní. Ovšem pro vaši jistotu a za zjevných zažívacích potíží, by bylo vhodné nechat psa zkontrolovat veterinářem. Pejsek může mít skryté problémy s ledvinami nebo játry, které by mohly být tímto předávkováním aktivovány.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Odčervení psa

Jak dlouho větry trvají

Člověk, který jídlo hltá ve spěchu, spolyká kromě jídla i značné množství vzduchu, což plynatost přímo podporuje. Větry a nadýmání zapříčiněné dietní chybou většinou samovolně odezní. Jestliže větry neodcházejí, je nutná návštěva lékaře.

Zdroj: Zaražené větry

Poradna

V naší poradně s názvem TLAK POD HRUDNÍKEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.

Dobrý den. Mám dotaz. Při polykání stravy cítím tlak pod hrudníkem, přesněji uprostřed. Jako když spolknete větší kus jídla a ten putuje po celou dobu pod nepříjemným tlakem.
A z počátku jsem trpěla i silnými větry. Nyní tento projev ustoupil.
Dokonce mne přechází i zima. Mám pocit slabých nohou.
Můžete mi prosím, kromě doporučení návštěvy lékaře, říci svůj názor? Děkuji Suchánková Marie

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Možná se u vás vytvořila brániční kýla, která omezuje průchod stravy. Na tento problém žádné domácí léčení nepomůže a bude potřeba zajít co nejdříve na gastroenterologii, kde vás lékař vyslechne a přesně vám řekne, co je příčinou vašich problémů. Případně se můžete obrátit i na svého praktického lékaře. bližší informace o brániční kýle naleznete zde: www.ceskenemoci.cz/k…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Tlak pod hrudníkem

Jak uvolnit zaražené větry

Takzvaně zaražené větry dokáže uvolnit teplý obklad na břicho. Nesmí ovšem mít víc než 38 stupňů Celsia. Účinné je rovněž jemné masírování podbřišku.

Na zaražené větry je z bylinek vhodný fenykl. Fenykl obecný neboli Foeniculum vulgare je velmi významná rostlina především ve směru léčitelském, ale i kořenářském. Mnozí z nás ji znají jako účinný prostředek při střevních kolikách a nadýmání u malých dětí. Tato rostlina má však i další pozitivní přínos pro naše zdraví.

Zdroj: Babské rady na nadýmání a plynatost

Diskuze

V diskuzi KLUZKÝ PRŮHLEDNÝ HLEN Z RECKTA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel MARCELA.

Dobrý den chtěla jsem se zeptat na průhledný vazký hlen z recta . před 2 dny jsem spadla z postele k ránu na kolena.je mí 77 let a jsem po operaci hemeroidů 37 let.břicho mě trochu bolelo ale ted již ne mám velké větry a stolice byla již v normě.dříve po pádu častější a řidší. po pádu jsem měla asi půl dne třesavku bez teploty strašně jsem se lekla mám více pádů za sebou, užívám pregabalin 75 mg. moc děkuji za odpověd marcela

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Kluzký průhledný hlen z reckta

Zaražené větry a bolest u srdce

Bolest na hrudi bývá jedním ze zásadních příznaků infarktu. Někomu však stačí i krátká bolest nebo tíže na prsou k tomu, aby zpanikařil. Jiní naopak i při dlouhotrvající bolesti na hrudi vyčkávají a doufají, že ustoupí sama. Infarktu mohou být podobné zažívací problémy v podobě zaražených větrů a nadýmání. Nahromaděný plyn se totiž rozpíná a dráždí nervová zakončení.

Zdroj: Zaražené větry

Poradna

V naší poradně s názvem ŽLUČNIKOVÝ KAMEN A ŠPATNÉ TRÁVENÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Gabriela.

Zdravím
Mám žluč. kamínek a špatné trávení/ nadýmání, větry, křeče v břiše/.
Mám bezlepk.a bezlakt.dietu,minimum tuků, nejím sladké, nepiju kávu.
Jím kukuřič.,rýžový bufovaný chléb. Je možné ,že
zdrav.problémy mě mohou způsobovat již zmiňované ,,bufované chlebíčky Active?
Nevim co mohu jíst a potřebuji poradit, půl roku jsem na chlebíčkách,bezl.jogurtek,Alpro sojovych jogurtech,krutí šunka. Budu moc ráda za jakoukoli radu a pomoc. Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nelze takto bez vyšetření odhadnout, co a proč vám způsobuje zažívací potíže. Z vašeho dotazu není ani jasné, jestli vám byla naordinována bezlepková dieta lékařem a nebo jste se k ní rozhodla sama. Co vám můžu poradit, zajděte na vyšetření na gastroenterologii a tam se poraďte, jak se máte dále stravovat.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Žlučnikový kamen a špatné trávení

Babské rady na zaražené větry

Na zaražené větry je nejlepší pohyb!

Smíchejte stejný díl semene kmínu, nať pelyňku pravého, nať řebříčku a fenykl obecný. Jednu polévkovou lžíci této směsi zalijte hrnkem vroucí vody, nechte 15 minut louhovat a poté sceďte. Nápoj pijte teplý.

Připravte si bylinný čaj ze stejného množství heřmánku pravého, kořene kozlíku lékařského, listů máty peprné a přidejte kmín a anýz. Přidejte 3 lžičky směsi do 3 dílů vody (zhruba 550 ml). Vařte necelých 5 minut a poté dalších 5 minut louhujte. Sceďte a pijte ráno, v poledne a večer jeden šálek teplého čaje.

Pokud máte malé děti, které trápí nadýmání, připravte jim čaj z fenyklu. Do hrnku vroucí vody přidejte lžičku rozdrcených semen fenyklu. Nechte louhovat a po pěti minutách můžete dětem podávat po malých lžičkách.

Zdroj: Babské rady na nadýmání a plynatost

Diskuze

V diskuzi NADÝMÁNÍ A PLYNATOST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Radka.

Dobrý den,
Málem se mi stal pěkný trapas, kdy jsem se zaraženými větry málem skončila na pohotovosti. Dostala jsem večer šílené křeče do břicha a nic nepomáhalo. Kamarádka mne viděla a řekla že mne vezme do nemocnice. Do auta jsem se belhala v předklonu. Jenže během cesty se mi vzduch nějak chtěl uvolnit, řekla jsem kamarádce ať zastaví a hned v křoví jsem si sedla na "bobek" a několikrát za sebou si pěkně nahlas ulevila.* Příhoda břišní rázem skončila a my jeli zase domu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Alena.

Ahoj Radko,
Buď ráda že to z tebe takto včas vyšlo. Nás když bolelo břicho, mne a sestřenice, babička říkala, sedni si na záchod jako na "velkou" a zmáčkni si břicho, nebo si udělej než si sedneš deset dřepů. A vždy to zabralo.

Zdroj: diskuze Nadýmání a plynatost

Zde je přehled četnosti větrů po požití konkrétní potraviny

Normoflatugenní potraviny: po jejich konzumaci odejde nanejvýš 10 větrů za den; jedná se především o maso (kuřecí, rybí, libové hovězí) a o zeleninu (zejména květák, brokolice, rajče a paprika), ořechy a podobně.

Středně flatugenní potraviny: po jejich konzumaci dojde k odchodu 20–40 větrů za den; mezi tyto potraviny patří například brambory, lilek, pečivo.

Silně flatugenní potraviny: po jejich konzumaci odchází více než 40 větrů za den; jedná se o mléko a výrobky z něj, fazole, banány a jiné potraviny.

Zdroj: Zaražené větry

Poradna

V naší poradně s názvem BOLESTI RUKOU A KLOUBŮ VŠECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Božena Nováková.

Mám dotaz jestliže sevřu ruce v pěst tak mě bolí všechny prsty na rukou,nic v rukách neudržím nemám v nich sílu.Ruce mě bolí i v klidu.A bolí mě i všehny klouby na celém těle,po ránu kotníky,kolena,ramena.Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Revmatoidní artritida, ta se takto projevuje. Její léčba zatím nebyla objevena a dají se jen zmírňovat příznaky. Na léčbě se dohodněte se svým praktickým lékařem a nebo můžete kontaktovat odborníka - lékaře imunologa.

Zdroj: diskuze Vodnaté puchýřky na nohou

Prevence

Za nafouklé břicho může většinou strava, proto se vyvarujte potravin a jídel, jež způsobují nadýmání. K tomu navíc jídlo pořádně rozžvýkejte, poněvadž pak je menší šance, že vás bude nadýmat a budete mít nafouklé břicho. Dále dbejte na správnou přípravu luštěnin (vždy slijte vodu a vařte například s majoránkou nebo mořskou řasou doměkka).

U nadýmání dospělých se doporučuje pití bylinných směsí s obsahem fenyklu a jiných účinných látek (Rosa Canina a podobně); nahřívání (například ve vaně); detoxikace střev; masáž a cviky na zlepšení peristaltiky střev; užití léků snižujících plynatost, napětí střev a podobně (například Colonic).

Ovšem nejdůležitější prevencí je pravidelný každodenní pohyb.

Zdroj: Zaražené větry

Poradna

V naší poradně s názvem NEPRŮCHODNOST STŘEVA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana Novoseljuková.

dobrý den,
můj syn byl loni v dubnu hospitalizován s urputnými bolestmi břicha. Diagnóza -divertikulóza sigmatu. Byl převeden do gastroenterologické poradny, kde mu dělali kolonoskopii, vyšetření žaludku- bez nálezu.V listopadu byl přeléčen antibiotiky a po požití většího množství burských oříšků-znovu velké bolesti břicha-břicho nafouklé, neodcházely větry, nemohl se vyprázdnit.Obvodní lékařka ho odeslala na chirurgii- tam mu lékař doporučil bezlepkovou dietu s tím, že divertikly nemá.( po třech týdnech z něj vycházely oříšky). Následovalo vyšetření na alergii na lepek a jiné potraviny- vše v pořádku. Bolestmi od prosince trpí doposud, má řetízkující stolici, větry odcházejí málo, neustále se cítí nafouklý, plný. Jelikož byl i na vyšetření s ledvinami( v jiné nemocnici) a současně s nimi mu udělali CT břicha, znovu mu diagnostikovali teď už těžkou divertikulózu sigmatu, s tím, že to má ihned konzultovat s gastroenterologem.Ten mu řekl, že je zdráv, že divertikly nemá. Tak už nevíme , co dělat. Syn se cítí velice špatně, jeho stav ho omezuje v pracovním i osobním životě. Děkuji Novoseljuková

zkoušel espumisan, probiotika,vlákninu,kompoty, algiphenové kapky,a různé léky na zánět střev....

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Obstarejte si výsledky posledního vyšetření CT břicha a obraťte se na jiného gastroenterologa. O pomoc s nalezením gastroenterologa můžete taktéž požádat svého praktického lékaře.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Neprůchodnost střeva

Cviky na zaražené větry

Každé cvičení na podporu peristaltiky střev by se mělo provádět na lačno, tedy nejlépe ráno po probuzení před snídaní. Začínáme v poloze na zádech s pokrčenýma nohama. Dáme si ruku v pěst a pod pravým žebrem tlačíme směrem k podložce a posunujeme směrem dolů. U pánve skončíme, vrátíme se pod žebra a ruku trošku posuneme ke středu břicha. Tlak a sunutí je lepší provádět přes látku nebo si můžeme pomoci tenisovým míčkem, který kulíme. Když se dostaneme až na levý okraj břicha, můžeme vše zopakovat, přičemž opět postupujeme zprava doleva. Poté v pravé dolní části břicha začneme ve směru hodinových ručiček dělat malé kroužky a zároveň budeme stále tlačit směrem do podložky. Pomalu několikrát zakroužíme a pak ruku posuneme o kousek směrem nahoru a ke středu břicha. Žaludek můžeme přeskočit a krouživými pohyby s občasným posunutím postupujeme kolem pupku po levé straně břicha zase dolů a potom zase po pravé straně kolem pupku nahoru, až se „dokroužíme‟ k levému dolnímu okraji břicha, kde tlusté střevo ústí do konečníku. Pakliže nemáme silnou podkožní vrstvu tuku, dá se tlusté střevo dobře nahmatat a stolici tak můžeme přesně posunovat. Taktéž si můžete tvar a umístění střeva prohlédnout v anatomickém atlasu.

Dalším cvikem je „vtahování‟ konečníku dovnitř. Při něm máme stále pokrčené nohy, mezi kolena si dáme například deku či míček a kolena silně tlačíme k sobě a zároveň vtahujeme konečník dovnitř. Cvik provádíme s výdechem a na pár sekund zadržíme dech. Několikrát opakujeme. Následně děláme totéž vsedě s překříženýma nohama, kdy vyvíjíme ještě tlak shora dolů na kolena. Dobré je se mezi cviky napít vlažné vody.

Může se cvičit i vestoje: ve stoji rozkročném se prodýcháme a pak všechen vzduch vydechneme a v předklonu se dlaněmi opřeme o kolena. A nyní se snažíme rytmicky vtahovat břicho. Tímto způsobem si silně promasírujeme střeva i bránici. Cvik zopakujeme až desetkrát. Poté se znovu prodýcháme a opakujeme.

Zdroj: Zaražené větry

Diskuze

V diskuzi BOLEST V KLENBĚ NOHY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Helena Procházková.

Už dva roky mně bolí v klenbě nohy. Při chůzi nic nebolí, na omak když pořádně
přitlačím tak to nahmatám, ale hlavně to bolí v klidu a to píchání je hodně silné, až
mi to připadá jako nerv, nakonec to přestane a třeba to začne za několik hodin.
Někdy mně to bolí i v noci.
Dle lékařů je to spadená klenba, ale je mi divné, že to bolí jenom v klidu.
Tak tím žiju, ale je to hodně nepříjemné.
Nemá někdo podobné potíže a neví co to je ?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Helena Procházková.

Tak co to vlastně mám a dá se toho zbavit, mám hodně ploché a zdeformované nohy, ale při chůzi to nebolí

Zdroj: diskuze Bolest chodidla

Jízda na kole

Jízda na kole je opravdu vhodnou rehabilitační technikou při léčbě artrózy.

Zdroj: Kde bolí artróza kyčle

Diskuze

V diskuzi BOLEST NA HRUDI NA PRAVÉ STRANĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Erika.

Dobrý den,mam bolest na pravé hrudi přesně jak to mate vyze uvedené ,cítím jak mi ta bolest přechází i do zad. Nevíte co to muže být? Ráno jsem skytala a pak se mi objevila tato bolest,předem děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marcela.

Bolí mě na hrudi převážně na pravé straně je to tupá bolest a když mě tam při pohybu zvláštně bodne bolest postoupí a bolí celá hruď

Zdroj: diskuze Bolest na hrudi na pravé straně

Příznaky

Nadýmání je stav, kdy se ve střevě zvýšeně tvoří plyny. Nadýmání může mít lehkou formu, může být ale i závažnější a vyvolat křeče v břiše. Příčin nadýmání existuje hned několik: zvýšené polykání vzduchu, činnost střevních bakterií, složení potravy, trávicí obtíže různého původu, neprůchodnost střeva a podobně. V důsledku nerovnováhy střevní mikroflóry či vinou některých potravin může ve střevě docházet ke kvasným nebo hnilobným procesům. Na složení plynu se nejvíce podílí dusík, vodík, oxid uhličitý, ale i metan, sirovodík a kyslík. Náhlá a velká plynatost může vznikat zvýšeným průnikem krevních plynů do střeva nebo omezeným vstřebáváním plynů ze střeva do krevního řečiště. Meteorismus může být rovněž jediným projevem funkční poruchy tlustého střeva (funkční kolopatie) nebo vážného organického onemocnění trávicí trubice (zánětlivé nebo nádorové stenózy, tedy abnormální zúžení). Břicho může být až nezvykle vzedmuté, lehce citlivé. Větry buď neodcházejí (závažnější varianta), nebo odcházejí nadměrně. Při zástavě uvolňování plynů (a stolice) je nutné vyhledat lékaře. Zvýšenou tvorbu plynů doprovází nadmutí, napětí a vyklenutí břicha.

Jen pro zajímavost: větry jsou většinou tvořeny 59 % dusíku, 21 % vodíku, 9 % oxidu uhličitého, 7 % metanu a 4 % kyslíku. Uvedené složení plynů je orientační a platí pro zdravého člověka s vyváženým složením potravy. Individuální odchylky závisejí na převažujícím typu bakterií, jež žijí ve střevě, a na konkrétním složení potravy. V případě nevhodného bakteriálního osídlení tlustého střeva dochází ke zvýšené tvorbě střevních plynů, tento stav se nazývá dolní dyspeptický syndrom. Směs plynů je kvůli obsahu metanu a vodíku hořlavá. Pach větrů je dán sulfanem, který obsahuje síru. Teplota plynů až do jejich úniku odpovídá tělesné teplotě, tedy asi 36,5 °C. Stav, kdy před sebou střevní plyn tlačí i střevní obsah, jenž pak nekontrolovaně opouští střevní trakt, se nazývá průjem. Zvuk při větrech vyvolává především vibrace análního svěrače či okolí vaginy.

Zdroj: Zaražené větry

Diskuze

V diskuzi TRIGLYCERIDY V KRVI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vilem kaiser.

mam tryclyceridy ..pry 32

a nikdo semnou nic nedela

mam strach

boli me na prsou jako na infarkt ,dusnnost .otoky nohou litka

boli me zlucnik či jatra vzdy me tam boli tak jak tupa sila ,,nozem ,,

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Triglyceridy v krvi

Kde bolí žlučník

Příznaky podrážděného žlučníku se dostaví bezprostředně po jídle. Objeví se pocity nafouklého břicha a intenzivní plnosti, prudká bolest vystřelující pod žebro, zvracení nebo pocit na zvracení, říhání a případně i mírné zežloutnutí bělma.

Zdroj: Co dělat s podrážděným žlučníkem

Je bolest kyčelního kloubu při chůzi vždy artróza

Bolest kyčle při chůzi může být způsobena přetížením svalů dolní končetiny, obtížemi bederní páteře (příčina je tedy v oblasti od páteře), začínající artrózou.

Zdroj: Kde bolí artróza kyčle

Zápal plic inkubační doba

Inkubační doba u zápalu plic se pohybuje v řádech několika hodin až dnů.

Zdroj: Když plíce bolí - zápal plic

Zápal plic nakažlivost

Inkubační doba u infekčních pneumonií je závislá na původci nemoci (například bakteriální pneumonie 1–3 dny, pneumonie způsobená respiračním syncytiálním virem 4–6 dní, pneumonie způsobená virem chřipky 18–72 hodin).

Zdroj: Když plíce bolí - zápal plic

Proč mě bolí žlučník

Podrážděným žlučníkem může trpět i mladý člověk. K záchvatům přispívá (či je způsobuje) ostré, kořeněné nebo tučné jídlo a hektický způsob života plný stresu. Svoji roli zde hrají i rodové dispozice. V případě větších problémů a bolestí navštivte okamžitě lékaře.

Zdroj: Co dělat s podrážděným žlučníkem

Zápal plic přenos

U infekčních pneumonií je nejčastější přenos vzduchem, to znamená kapénkovou infekcí. Častý je také přenos rukama. Na rozdíl od neinfekčních zánětů je pacient s infekčním zánětem plic nakažlivý, zejména v akutní fázi respirační infekce, z hlediska šíření infekce do okolí je riziková rovněž inkubační doba.

Zdroj: Když plíce bolí - zápal plic


Autor obsahu

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP