Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

KDY SE TVOŘÍ HEMANGIOMY

OBSAH

Kde se hemangiom objevuje

Hemangiomy jsou vůbec nejčastější nádory, se kterými se děti potýkají. Ačkoliv jsou nezhoubné, je potřeba je hlídat. Nejčastěji se tvoří v obličeji, na krku a hrudníku, mohou také vzniknout i ve vnitřních orgánech, jako jsou játra.

Zdroj: Hemangiomy - nezhoubné kožní nádory

Poradna

V naší poradně s názvem OD KDY SE TVOŘÍ SPERMA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiřiny.

od kolika let se tvoří ejakulát nebo kdy ho muž má v kolika letech

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Tvorba spermatu začíná již v dětském věku. Přesný věk je individuální a bývá v rozmezí 13 až 15 let. Obvykle zdravý chlapec ve věku 14 let má již plně funkční semenné váčky a je schopen oplodnit ženu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Od kdy se tvoří sperma

Hemangiom a laser

V méně naléhavých případech, kdy chirurgie není nutná, se volí pro rodiče často přijatelnější laserové ošetření. Léčba spočívá v několika sezeních, někdy na ni pacienti docházejí i rok. Tato léčba je téměř bezbolestná. Laserem se léčí převážně velké hemangiomy, které jsou na obličeji nebo na rukou.
 

Zdroj: Hemangiomy - nezhoubné kožní nádory

Diskuze

V diskuzi TVOŘÍ SE ZUBNÍ KÁMEN NA KERAMICKÉ PROTÉZE ? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bohumír Štefáček.

Tvoří se zubní kámen na keramické protéze ?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Helena.

Tvoří.☹

Zdroj: diskuze Tvoří se zubní kámen na keramické protéze ?

Hemangiom na kůži

Hemangiomy se nemusí vyskytovat jen na játrech, ale můžou se objevit kdekoliv na těle. Například hemangiomy na kůži se objevují nejčastěji u miminek a vypadají jako červená malina na kůži. O tom jak tyto kožní hemangiomy léčit například betablokátory se píše v tomto článku: Hemangiom na kůži.

Zdroj: Jaterní hemangiom

Moje miminko má hemangiom, co s tím?

Pokud má dítě cévní hemangiomy, musí být pečlivě vyšetřeno svým pediatrem, protože není vyloučeno, že hemangiom může být i v jiném orgánu těla. Je určitá skupina hemangiomů, které skutečně spontánně zmizí, s růstem těla se situace zlepšuje. Hemangiomy se postupně mění, fibrotizují, což znamená, že se stávají vazivem. V případu hemangiomů je opravdu nejlepší to, čemu se říká aktivní NEléčení. Když se hemangiom ztrácí sám, většinou nezanechává ani jizvu a výsledek je takový, že v dospělosti jedinec ani neví, že něco takového měl.

Zdroj: Hemangiomy - nezhoubné kožní nádory

Poradna

V naší poradně s názvem PUCHÝŘE NA JAZYKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Helena.

Dobrý večer, hledám informace ohledně svého problému a to.....tvoří se mi občas na jazyku puchýře naplněné krví. Nejčastěji se tvoří na jazyku, občas na vnitřní straně tváře a před několika dny dokonce na horním patře.
Jsem žena 56 let, léčím se s psoriatickou artritidou a užívám lék Arava.
V minulosti jsem prodělala mononukleózu, boreliózu ,toxoplazmózu.
Za případné informace děkuji.

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Puchýře naplněné krví jsou jedním z nejčastějších problémů, které zubař slýchá ve své ordinaci. Ve většině případů jsou tyto krevní puchýře, vzniklé kdekoliv v ústech, neškodné vředy. V některých případech však vyžadují další vyšetření.

Krevní puchýř se vyskytuje častěji než infikovaná afta nebo léze po kousnutí. Můžete se kousnout do vnitřní strany tváře nebo jazyka a způsobit si traumatický vřed, který může být extrémně bolestivý. Pokud se vřed nehojí správně, napadnou ho mikroorganismy, které mu dají tmavě načervenalý nebo dokonce tmavě hnědý vzhled. Jak je to patrné i na vaší fotografii.

Takový stav se většinou vyléčí sám. Návštěva zubaře je nutná pouze v případě, že by vám puchýř na jazyku překážel při žvýkání nebo mluvení neustálým pronikáním mezi zuby. Zubař pak při prohlídce odstraní všechny ostré nebo zubaté hrany ze zubu, který může za toto pokousání a zakulatí jej.

Pokud vám puchýř naplněný krví způsobuje bolest, postačí vám k úlevě volně prodejné léky proti bolesti.

Pokud by se krevní puchýř stále zvětšoval nebo se ani po dlouhé době nehojil, měla byste navštívit svého zubaře.

Existují také situace, kdy si všimnete, že to, co začalo jako krevní puchýř, začíná měnit barvu nebo se v tom místě objevuje pocit pálení. I to je potřeba bedlivě sledovat.

Také pokud jste kuřák nebo požíváte tabák v jakékoli jiné formě, tyto příznaky by měly okamžitě spustit poplach, protože mohou být prvotním příznakem rakoviny jazyka. Stejně jako u jakéhokoli jiného typu rakoviny je včasná detekce klíčem k minimalizaci následků, které s sebou přináší léčba rakoviny.

Ačkoliv to nevypadá na váš případ, přesto to zmíním. Pokud by puchýř naplněný krví byl na jazyku přítomen dlouhodobě, bez dalších průvodních příznaků, jako je bolest, tak se může jednat o hemangiom. Nejhorší, co v této situaci lze udělat, je pokusit se pupínek propíchnout. Hemangiom je nezhoubný nádor, který vyrůstá z cév. Obvykle není dostatečně velký, aby vyžadoval jakoukoli léčbu, ale pokud se zvětší, již způsobuje estetický problém, který je nutné odstranit elektrokauterizací.

Rakovina dutiny ústní i hemangiom jsou velmi vzácné, ale když se objeví, klíčem k úspěšnému výsledku je včasná detekce a léčba.

Může za vaše problémy s jazykem lék Alvara? Nedá se to vyloučit, neboť vznik takových puchýřů, které máte na jazyku, jsou způsobeny infekcí. Infekce propukne, když selže váš imunitní systém. Lék Alvara obsahuje účinnou látku leflunomid, který působí na imunitní systém a tlumí ho. Přesněji řečeno tlumí leflunomid mitochondriální enzymy nutné k syntéze DNA a RNA a tím je mimo jiné narušeno množení bílých krvinek, které jsou nutné pro správný průběh imunitních reakcí.

Promluvte si se svým lékařem, od kterého dostáváte předpis na lék Alvara, že se vám tvoří tyto puchýře a ukažte mu svou fotografii s puchýřem na jazyku. Lékař zváží, zda-li přínos léčby lékem Alvara převyšuje tento negativní účinek.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Puchýře na jazyku

Jak hemangiom vypadá 

Z hlediska vizuálního je vidět sytě červený útvar, podobný jahodě nebo malině, který se rozšiřuje buď do plochy na kůži, nebo může být pod kůží a nad ním je neporušená kůže. Roste do vnitřních struktur, které jsou vidět pod kůží. Hemangiom roste hlavně v prvních šesti týdnech, to je počáteční růst, do devíti měsíců roste velmi aktivně. Následně se do jednoho roku zastavuje jeho růst a většinou se začíná vstřebávat. Takové zkušenosti má většina rodičů. Stačí, když jejich pediatr růst hemangiomu hlídá. Léčba by v takových případech zbytečně zatížila organismus dítěte.

Fotky, na kterých je vidět hemangiom:

  • foto hemangiom jater je zde.
  • foto hemangiomy pod rentgenem jsou zde.  
  • foto hemangiom v krku a v hrtanu je zde.
  • foto hemangiomy u miminka jsou zde.
  • foto hemangiomy simplex zde.

Zdroj: Hemangiomy - nezhoubné kožní nádory

Poradna

V naší poradně s názvem LEUKOPLAKIE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Yvetta.

Dobrý den, mám už více než dva měsíce pupínek na špičce jazyka. Jsem kuřačka a jinak dbám o své zdraví. Jsem teď jen více unavená. Je to leukoplakie nebo jiný problém ?
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Na obrázku je vidět aft. Leukoplakie tvoří spíše rozsáhlé bílé povlaky, které se nedají setřít. Afty jde léčit roztokem Herbadent. Roztok se nanáší rovnou na aft pomocí vatičky na špejli a jazyk se po natření nechá pár minut venku vyplazený. Vše by mělo zmizet do nekolika dní. Někdy se afty tvoří i při vitamínové nerovnováze, ale k tomu by bylo potřeba podrobnější vyšetření, které vám udělá váš zubní lékař.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Leukoplakie

Je hemangiom nebezpečný životu?

Hemangiomy nemusí být jen kosmeticky závažné, jako jsou třeba v obličeji, ale mohou být i funkčně závažné. Například rodí se děti, které mají hemangiom v oblasti krku a dýchacích cest a ty jim utlačují dýchací cesty. Potom je potřeba dětem zavést trubičku, která jim umožní, že dýchací cesty jsou volné. Jindy zase zasáhnou okolí očí nebo uší. Hemangiom může trápit i funkčně. Hemangiomy na čele vedou děti k tomu, že začínají šilhat, to znamená, že je zde potřeba zavést chirurgickou léčbu nebo jinou intervenci. Zvlášť proto, že v některých případech může hemangiom během pár týdnů narůst do obrovských rozměrů.
 

Zdroj: Hemangiomy - nezhoubné kožní nádory

Poradna

V naší poradně s názvem PRASKLÝ BUBÍNEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Drahomíra.

Dobrý den , přibližně od poloviny července mám zalehlé ucho a při smrkání cítím jak vzduch proudí z ucha. Může se jednat o prasklý bubínek?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Tohle není prasklý bubínek. Vaše příznaky ukazují spíše na vleklý zánět eustachovy trubice, v níž se tvoří tekutina, která trubici roztahuje a potom, právě při zvětšení tlaku při smrkání, je tekutina rozpohybována, což tvoří pocit průchozího bubínku. Nejrychlejší léčbu dostanete v ambulanci ORL, kde prohlédnou ucho i krk a doporučí vhodnou léčbu. Samoléčba nabízí klokaní odvaru ze šalvěje a užívání lichořeřišnice na všechny možné způsoby, ovšem s nejistým účinkem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Prasklý bubínek

Hemangiomy a jejich operace

Operace jsou u hemangiomu až poslední volbou. Lékaři je provádějí jen u malého procenta dětí. Některé léky u některého pacienta mohou být i neúčinné. Posléze připadá v úvahu chirurgická terapie, nebo když hemangiom zastaví svůj růst, třeba se nepatrně zmenší, ale stále zůstává v nadměrné velikosti. V některých případech může hemangiom pokrýt celý obličej, zachvacuje oko, může být spojen i s vnitrobřišními orgány, s plícemi, může zasahovat až do lebky nebo mozku, pak je už obtížné s tím cokoliv udělat.
 

Zdroj: Hemangiomy - nezhoubné kožní nádory

Poradna

V naší poradně s názvem TENKÁ HNĚDÁ ČÁRKA NA NEHTU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Aleš.

Dobrý den, před několika týdny se mi na pravém ukazováku na ruce znenadání vytvořila tenká hnědá čárka (od nehtového lůžka po vrchol nehtu) - co by to mohlo být - nebolí to - je mi 22 let, snažím se jíst pestrou vyváženou stravu. Děkuji za Váš čas. A.P. (přikládám foto)
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Není to nic nebezpečného. V místech, kde se tvoří nehet dochází k miniaturnímu úniku krve a tím, jak nehet roste, tak se tento výron krve protahuje po celé délce nehtu a tvoří tuto nepatrnou linku. Příčinou může být náraz do prstu, ke kterému došlo před několika měsíci, ani si to nemusíte pamatovat. Stav se může sám zlepšit a linka postupně zmizí nebo může přetrvat dlouhou dobu. Žádná léčba není třeba.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Tenká hnědá čárka na nehtu

Diagnóza jaterního hemangiomu

Může být provedena na základě prozkoumání ultrazvuku, počítačové tomografie nebo magnetické rezonance. V několika málo případech jsou atypické hemangiomy diagnostikovány kombinací různých zobrazovacích metod.

Zdroj: Jaterní hemangiom

Diskuze

V diskuzi SYFILIS se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zaneta.

Dobry den, pred 14timi rokmi som mala vela krat rizikovy styk kvoli mojej byvalej praci. Ked som tam za rok a pol prestala pracovat dala som si urobit testy na hiv ale na syfilis bohuzial az teraz a to od minuleho roku opakovane 7krat a boli negativne ale bojim sa ze by tie protilatky mohli za tak vela rokov vymiznut co by bolo pre mna velmi zle lebo by ma nemohli liecit. Pred 13a pol rokom som mala aj vyrazky ktore videla aj kozna lekarka len neviem ci by vedela a upozornila by ma a je pravda ze som o tej chorobe nic nevedela a tie vyrazky mam aj teraz a aj ine kozne problemy ako su hemangiomy, bradavice, stala sa mi taka cudna vec z nicoho nic sa mi zmenil nos urobila sa mi tam taka diera v prepazke a mam ho taky vacsi, dalej mam take opuchy na oboci, usta mi ide do jednej strany, zhorsil sa mi zrak, mam take sumenie v usiach, zacali ma velmi boliet kosti a klby, mam svalovu slabost a ako keby sa mi vytratili nieco ako atrofia, zhorsil sa mi chrup mam take vystupene zuby a opuchnute dasna a vela zdravotnych problemov a to vsetko od minuleho roku yak preto mam strach aj ked mam negativne testy. Robili mi aj lumbalnu punkciu a mr mozgu a aj to mam v poriadku. Preto by som chcela vediet ci sa da urobit este nejae ine vysetrenie cim by sa to mohlo preukazat. Vacsina lekarov tvrdi ze ak by som to mala tak by som mala dozivotne protilatky v krvi tak neviem. Kvoli strachu musim uzivat aj antidepresiva lebo inak by som ani nespala. Viem ze som mala ist na testy skor ale to uz bohuzial nevratim. Som z toho zufala ale uz ziadny doktor ked vidi ze mam negativne testy tak sa na mna ani nepozru. Bola by som ta najstastnejsia keby to ozaj bolo vidiet aj po rokoch v testoch len kvoli tym symptomom mam pochybnosti a neviem co sa da este robit ake ine vysetrenie aby som sa upokojila alebo ak je to treba aby mamohli zacat liecit. Neviem ci mi tu niekto s tym moze pomoct. Dakujem

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Syfilis

Příznaky jaterního hemangiomu

Hemangiomy jsou většinou malé a měří pouze 6 milimetrů, ale můžou být i velké, které pak měří až několik centimetrů. Většina hemangiomů v játrech nezpůsobuje žádné příznaky ani zdravotní problémy a proto jsou také objeveny jen náhodně, když jsou testovány nesouvisející zdravotní problémy. Jaterní hemangiom se nejčastěji najde při ultrazvuku nebo při CT břicha. Velké hemangiomy už mohou mít příznaky, zejména pokud jsou umístěny v blízkosti jiných orgánů, mohou způsobovat bolesti, nevolnost nebo zvětšení jater. Vzácně může dojít k prasknutí hemangiomu, což způsobuje silnou bolest a krvácení do břicha, které může být závažně nebo i život ohrožující.

Zdroj: Hemangiom na játrech

Diskuze

V diskuzi POSTŘIK NA LIBEČEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mičkajan.

na libečku se mně tvoří hnědé skvrny jako od nějakého hmyzu a začíná schnout může mně někdo poradit? Děkuji za vaše rady

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Eva Müllerová.

Proč mě žloutne libeček?

Zdroj: diskuze Postřik na libeček

Hemangiom u miminek

Hemangiom má celá desetina nedonošených dětí. Některá miminka se s hemangiomem narodí, u některých miminek se objeví až v prvních měsících života. V 90 % případů není důvod k panice. Tento nezhoubný útvar sám zmizí, a to bez jakékoliv léčby. Ale někteří pacienti takové štěstí nemají.

Zdroj: Hemangiomy - nezhoubné kožní nádory

Poradna

V naší poradně s názvem PŘÍRODNÍ PROSTŘEDKY NA SNÍŽENÍ KYSELINY MOČOVÉ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Stána simkova.

dobrý den, kolem kotníků se mě tvoří moc krupičky které svědí a je to moc nepříjemné děkuji šimková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Potřebujete mast s názvem Flucinar. Flucinar je k dostání pouze na lékařský předpis, takže budete muset k lékaři, buď ke svému praktickému nebo na kožní.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Přírodní prostředky na snížení kyseliny močové

Léčba hemangiomů

Léčebných možností je několik. Nejstarší metodou léčby hemangiomů je jejich chirurgické odstranění. K tomu se uchylujeme v případech, kdy se hemangiom rozpadá. Lékaři někdy sahají také po kortikoidech a laseru. V posledních měsících se začala prosazovat další léčba. Francouzští lékaři zjistili, že na většinu hemangiomů nejlépe zabírají betablokátory.

Zdroj: Hemangiomy - nezhoubné kožní nádory

Léčba

Po doporučení lékaře je možno léčit hemangiomy steroidy, laserovou nebo chirurgickou terapií a nově také kryoterapií. Až na výjimky tyto cévní nádory nepředstavují vážnější problém. Jedná se především o kosmetickou záležitost, která často časem sama úplně odezní.

V menší míře se vyskytují hemangiomy nekosmetického charakteru. Ty mohou omezovat funkci jiného orgánu, nebo dokonce způsobovat krvácení. I takové hemangiomy jsou ale operabilní, takže se není čeho obávat. Pokud však skvrnka neohrožuje funkci orgánů, neznamená těžký kosmetický defekt nebo není infikovaná, vůbec se neléčí.

K chirurgickému zákroku se přistupuje v případě rychlého růstu a obtíží, které plynou z lokalizace hemangiomu, a pak u kavernózních hemangiomů. Odstranit znaménko lze vyříznutím skalpelem nebo je možné jej odstranit laserem.

Někdy je nabízena i sklerotizace, což znamená zmenšení velikosti útvaru na základě aplikace léčiva a jeho následné vyříznutí, případně jeho úplné zmizení. Někteří psi na tento způsob léčby však nemusí reagovat, proto musí dojít k chirurgickému zákroku.

Zdroj: Hemangiom u psa

Dělení hemangiomů

1. Kapilární hemangiom 

Kapilární hemangiom se vyskytuje nejčastěji v kůži, kde vytváří červené skvrny. Lidově se mu také říká „jahodové znaménko“. Často nepředstavuje vážnější problém a lze jej léčit steroidy, kryoterapií, nebo odstranit laserem či chirurgicky.

2. Kavernózní hemangiom  

Kavernózní hemangiom můžeme najít v kůži, pod kůží nebo i na vnitřních orgánech. Makroskopicky vypadá jako modravý či nafialovělý uzel. Menší uzlíky mohou spontánně vymizet během školního věku. Větší hemangiomy se mohou vyskytnout např. v hrtanu, kde ztěžují dýchání, nebo na očním víčku, kde omezují vidění. Dále je nutná léčba, buď injekčním podáváním steroidů, laserovou terapií či chirurgickým vynětím.

3. Arteriovenózní hemangiom 

Arteriovenózní (racemózní) hemangiom lze vidět v kůži, ale i jinde. Je charakterizován velice krátkým úsekem, kde se přívodná tepna rozdělí na kapiláry a opět spojuje do značně rozšířených žil.

autor: ©Jakub Vinš

Zdroj: Hemangiomy - nezhoubné kožní nádory

Mateřská znaménka foto

Zdroj: Mateřské znaménko alias hemangiom

Diagnóza jaterního hemangiomu

Pokud je podezření na hemangiom jater, tak lékaři naplánují testy, které potvrdí přítomnost hemangiomu a vyloučí, že jde o jiný typ nádoru, zejména maligního. Hemangiomy se prokazují pomocí specializovaných testů jako je scintigrafie, CT skenování nebo MRI (magnetická rezonance). Obecně platí, že biopsie podezřelých hemangiomů by se neměla provádět z důvodu jejich benigního charakteru a možného rizika krvácení z vpichu po biopsii.
 

Zdroj: Hemangiom na játrech

Betablokátory a hemangiomy 

Betablokátory se často používají k léčbě vysokého krevního tlaku a srdečních problémů. Díky těmto lékům ale můžeme předejít operaci hemangiomů. Tyto preparáty mají navíc ještě relativně malé riziko vedlejších účinků. Mají značný efekt, který mění léčebný pohled na toto závažné onemocnění. V naprosté většině až na malé výjimky je efekt velmi dobrý a dosáhneme úplného vyléčení anebo dosáhneme operability hemangiomů. Během několika dnů je vidět velký úspěch.
Betablokátory jsou určeny primárně pro léčbu srdce a tlaku, léčba hemangiomů s jejich pomocí musí probíhat za velmi přísného režimu. Rodina musí nejprve nastoupit na pár dnů do nemocnice, kde dítě několik dnů dostává betablokátory pod dohledem lékařů. Vedlejší účinky jsou minimální. Nebyl zaznamenán žádný nežádoucí závažný účinek, pro který by musela být léčba ukončena. Lékaři a posléze i rodiče musí také dávat pozor při dávkování. Děti léky užívají i několik měsíců. Během této doby musí rodiny docházet na pravidelné kontroly. Sleduje se krevní tlak, zda nedochází ke snížení, také se sleduje tepová frekvence, jestli opět nedochází k jejímu nepříjemnému snížení.

Zdroj: Hemangiomy - nezhoubné kožní nádory


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Michal Vinš


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP