Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

KIWI A WARFARIN

OBSAH

Ostatní potraviny

Konzumace ostatního ovoce při užívání Warfarinu je povolena v jakémkoliv množství kromě sušených švestek, manga, kiwi, ostružin. Maliny se doporučuje konzumovat jen v malém množství. Bylinné čaje se doporučuje pít pouze výjimečně, a to v malém množství (1 šálek denně). Zelený čaj není povolen. Ovocné čaje či černý čaj lze pít bez omezení. U alkoholu je povoleno pít 1 drink denně (0,5 l piva nebo 2 dl vína nebo 0,5 dl destilátu). Při pití většího množství alkoholu je zde riziko nebezpečného krvácení!

Zdroj: Účinky citronové šťávy na Warfarin

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A KIWI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sylva.

muzu kiwi

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Kiwi můžete jíst, i když užíváte Warfarin, ale pamatujte na to, že kiwi obsahuje vitamín K, jenž ovlivňuje účinky Warfarinu. Za den byste měla sníst potraviny s obsahem 90 mikrogramů vitamínu K. Kiwi obsahuje jen trochu vitamínu K, přesně 5 mikrogramů v jednom plodu, který se běžně prodává v samoobsluze.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Meruňky a warfarin

Warfarin a hroznové víno

Z ovoce se nedoporučuje konzumovat v jakémkoliv množství sušené švestky, mango, kiwi, ostružiny. Maliny se konzumují jen v malém množství. Takže pokud vám to zdravotní stav dovolí s ohledem na jiná onemocnění, hroznové víno můžete konzumovat.

Zdroj: Warfarin a ovoce

Želatinový ovocný dort se šlehačkou

Ti z vás, kteří si myslí, že nezvládnou připravit dort jen podle psaného receptu, mohou využít video recept.

Ingredience:

  • 4 vejce
  • 200 g cukru krupice
  • 280 g polohrubé mouky
  • 1 ml slunečnicového oleje
  • 200 g pomazánkového másla
  • 75 g moučkového cukru
  • 350 ml šlehačky
  • 10 g cukrářského želé
  • 200 g kiwi
Zde je vidět videorecept na výrobu kiwi dortu.

Zdroj: Kiwi dort se želatinou

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A OVOCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Václav Stehlík.

Dobrý den
prosím mohu sušené kiwi? Beru warfarin 5mg. Děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Kiwi je zelené, a jako vše zelené, i kiwi obsahuje vitamín K. Příjem vitamínu K musí být v případě léčby Warfarinem kontrolován. Jeden hrnek plný kousků čerstvého kiwi obsahuje 73 mikrogramů vitamínu K, přičemž limit pro muže s Warfarinem je 120 mikrogramů tohoto vitamínu. Sušené kiwi obsahuje vitamín K stejně jako to čerstvé. Jíst ho můžete i když užíváte Warfarin, ale ten den, co si ho dáte, musíte omezit ostatní potraviny, které obsahují mnoho vitamínu K, obvykle to jsou ty zelené. Sušeného kiwi nesmíte sníst moc naráz, jen tolik, kolik ho je z jednoho až dvou plodů.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a ovoce

Ovoce minikiwi

Ovoce minikiwi je hodně podobné ovoci kiwi, jak už jeho název napovídá, je to vlastně kiwi v menším provedení, plody dorůstají do velkosti kolem 2 až 3 centimetrů. Minikiwi má stejně jako kiwi ve zralém stavu hnědou slupku, jen není tak tuhá jako u kiwi, a proto se ani nemusí loupat. Pokud je minikiwi zralé, je ještě sladší než kiwi, a dokonce obsahuje více vitamínu C, který oceníme hlavně v době chřipek a nachlazení. Kdo z vás si pořád minikiwi neumí představit, může se podívat zde.

Zdroj: Minikiwi

Diskuze

V diskuzi KIWI ´KEN´S RED´ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sláva.

Jak rozpoznam u kiwi samčí rostlinu od samičí?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Kiwi ´ken´s red´

Warfarin a citron

Citrony obsahují vitamin C. Vysoké dávky vitaminu C snižují antikoagulační aktivitu účinné látky warfarin. Pacienti užívající lék Warfarin by neměli současně užívat vitamin C v dávkách vyšších než 500 mg denně. Takže klidně citron do čaje lze použít.

Zdroj: Warfarin a ovoce

Recepty z kiwi proti akné

Mezi nejznámější recepty z kiwi proti akné patří pleťová voda a peeling.

Pleťová voda

Ingredience: 1 ks kiwi, 50 ml vody

Postup přípravy: Kiwi oloupeme, rozmačkáme a zalijeme horkou vodou. Takto připravenou tekutinou 2x denně čistíme pleť.

Peeling

Ingredience: ½ avokáda, 1 ks kiwi, 50 ml bílého jogurtu, lžička medu

Postup přípravy: Avokádo a kiwi rozmačkáme vidličkou nebo rozmixujeme na hladkou kaši, pomalu přidáme bílý jogurt, aby konzistence nebyla moc tekutá a dobře držela na obličeji. Na závěr přidáme lžičku medu. Připravený peeling naneseme na vyčištěnou pleť, vmasírujeme a necháme působit 20 minut. Smyjeme studenou vodou a osušíme.

Zdroj: Kiwi na akné

Poradna

V naší poradně s názvem KIWI A CUKROVKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Agata Polcarová.

Zajímá mě jestli se u cukrovky 2typu může jist kivi
.děkuji Polcarová Agata

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Kiwi má nízký glykemický index. Vzhledem k vysokému obsahu vody v kiwi by 100 g kiwi odpovídalo přibližně 5 g (1 čajová lžička) glukózy, pokud jde o účinek na hladinu glukózy v krvi. Kiwi má nízký glykemický účinek a je vhodné pro diabetiky obou typů.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kiwi a cukrovka

Účinky kiwi na pleť

Kiwi obsahuje velké množství vitamínu C, který nejenže posiluje náš imunitní systém, ale má i blahodárné účinky na naši pleť. Chrání ji před poškozením sluncem a podporuje tvorbu nových buněk. Ochraňuje pokožku před vznikem vrásek, zvyšuje syntézu kolagenu, a tak naši kůži zachovává mladou a krásnou.

Pokud chcete rozzářenou a zdravě vyhlížející pokožku, jezte kiwi. Kiwi je úžasný zdroj vitamínu C a odborníci se domnívají, že právě ten zpomaluje stárnutí. Navíc pleti dodává svěží vzhled a jiskru. Kiwi rovněž napomáhá tomu, aby byla pokožka hebká a pružná.

Zdroj: Kiwi na akné

Diskuze

V diskuzi MERUŇKY A WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ewald .

užívám warfarin a přitom pěstujeme meruňky,které jsou dobré na cukrovku ,ale nevím jestli je můžu při užívání warfarinu,můžete mi poradit?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Markéta.

Taky beru warfarin a v létě normálně jím meruňky a nic mi to nedělá. Zjistila jsem problémy u sušených švestek a kiwi, které snižují účinky warfarinu a taky banány, rebarbora, avokádo, borůvky a ostružiny.

Zdroj: diskuze Meruňky a warfarin

Warfarin a citrony

Vysoké dávky vitamínu C snižují antikoagulační aktivitu Warfarinu. Proto by pacienti užívající Warfarin neměli současně užívat vitamín C v dávkách vyšších než 500 mg denně.

Zdroj: Warfarin a zelenina

Diskuze

V diskuzi KDE KOUPIT SAMCÍ ROSTLINU KIWI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva Šafáriková.

Prosímo radu, kde zakoupit samčí rostlinu kiwi. Již asi 10 let mi na zahradě roste velký keř kiwi, o kterém mi bylo řečeno, že je samosprašný. Začal kvést asi před třemi lety, ale nic z něj nebylo.Byl obalen květy, vytvořily se jakési zárodky plodů nebo co, ale vše opadalo. Usoudila jsem tedy, že se v zahradnictví asi spletli a ráda bych zkusila přikoupit ještě samčí rostlinu, třeba z toho něco bude. jsem od Kolína, poraďte,prosím, kde ji mám sehnat. Děkuji Eva Šafáriková

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Kde koupit samcí rostlinu kiwi

Warfarin a chřest

Chřest by pacient, který užívá lék Warfarin, neměl konzumovat ve vyšším množství, jelikož obsahuje velké množství vitaminu K.

Zdroj: Warfarin a potraviny

Poradna

V naší poradně s názvem LECBA WALFARINEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ing.Adolf Bezděk.

Jaksi jsem ze všech "dobrozdání" k léčbě zmaten.Nejdříve,že kiwi a listovou zeleninu ne,potom v jídelníčku ano.Jednou je řepkový olej ne,podruhé ano.Takže se táži,kde je pravda?Bezděk

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pravda je ve vyladění jídelníčku. Pro správnou léčbu Warfarinem je důležité, abyste udržel denní příjem vitamínu K na stejné úrovni 120 mikrogramů pro každý den. To znamená, že v jídelníčku mohou být použity i potraviny s vyšším obsahem vitamínu K, ale v přiměřeně malém množství. Pokud je potravina uvedena jako nevhodná, neznamená to, že se nesmí konzumovat. Konzumovat se může, ale v takovém množství, aby zbyl prostor i pro další potraviny, které v součtu za den dají dohromady přísun 120 mikrogramů vitamínu K. Pokud máte potíže s udržením kontroly příjmu vitamínu K, tak se můžete obrátit na svého lékaře a požádat o náhradní lék na ředění krve, který tato dietní omezení nepotřebuje. Například Eliquis, Xarelto nebo Pradaxa. U těchto léků můžete jíst cokoliv chcete.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Lecba walfarinem

Warfarin a červená řepa

Konzumace červené řepy se s užíváním Warfarinu nevylučuje, ale je důležité přijímat zhruba stejné množství zeleniny denně.

Zdroj: Vitamín K a Warfarin

Poradna

V naší poradně s názvem NEVHODNÉ POTRAVINY PŘI UŽÍVÁNÍ WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Renata Philippová.

Nějak tomu nerozumím,ve vzorovém jídelníčku se objevuje jogurt brokolice,kiwi a ty jsou uvedené v zakázaných potravinách.Těžko se v tom člověk orientuje,když lékař říká jen že nejíst zelené zeleniny a o zbytku jako masa a pod.neřekne nic.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Tato dezorientace pochází z mýtu, že při Warfarinu jsou některé potraviny zakázané. S Warfarinem se může jíst vše, ale je důležité množství. Například hlávkové zelí a kapusty se může jen malinko, ale i to málo je pro organizmus přínosem. Důležité je udržet příjem vitamínu K stále na stejné úrovni 90 mikrogramů za den. Hlídat je potřeba vše, co je rostlinného původu, kromě rýže, mouky a hub. Také nemusíte hlídat množství snědeného masa. Zpravidla vše, co je zelené to má vyšší obsah vitamínu K. Dobré je sestavit si jídelníček rostlinných druhů potravy, které jsou sezóně k dispozici tak, aby byl dosažen potřebný příjem vitamínu K pro každý den v týdnu a ten pak používat po dobu dvou měsíců. Vždy na začátku nového jídelníčku si nechte osmý den udělat laboratorní vyšetření krve, aby se zjistilo, že máte výběr potravin sestaven správně. Pak nad rámec této skladby byste neměla jíst žádné jiné potraviny rostlinného původu, až teprve s příchodem nového jídelníčku.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nevhodné potraviny při užívání Warfarinu

Warfarin a červená řepa

Konzumace červené řepy s užíváním Warfarinu se nevylučuje, ale je důležité přijímat zhruba stejné množství zeleniny denně.

Zdroj: Warfarin a zelenina

Léková náhrada za Warfarin

Nové tabletové léky na ředění krve, jako je například Pradaxa, Xarelto, Eliquis, se mohou v současné době podávat u všech indikací jako Warfarin.

Zdroj: Warfarin – nežádoucí účinky

Warfarin a jed na krysy

Warfarin je jedním z léků proti srážení krve. Blokuje koagulační kaskádu a zabraňuje krvi, aby se srážela. Warfarin snižuje množství aktivního vitamínu K, který je potřeba pro tvorbu řady srážecích faktorů. Látky na podobném principu se používají i jako jed na krysy – krysa po jejich pozření zemře na vnitřní krvácení.

Zdroj: Lék warfarin

Warfarin a zázvor

Větší množství zázvoru může zvýšit riziko tvorby podlitin a krvácení.

Zdroj: Warfarin a potraviny

Warfarin a červená řepa

Červenou řepu není třeba omezovat, jelikož patří mezi potraviny s nízkým obsahem vitaminu K.

Zdroj: Warfarin a potraviny


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Nina Vinšová


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP