Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

KNEDLÍK V KRKU TLAK NA HRUDI

OBSAH

Léčba

Léčba je vždy individuální. Je nezbytně nutné zjistit příčinu problému, zvláště je-li psychická, nebo způsobena jinou nemocí. Dlouhodobý „knedlík v krku“ totiž může být znakem nějakého většího problému. A povaze hlavní příčiny je důležité přizpůsobit i léčbu.

Nezbytné je nepoddávat se myšlenkám a pocitům, které knedlík v krku vyvolává. Pokuste se soustředit na něco jiného, nezvyšovat intenzitu polykání a nenutit se do nadměrného kašlání. Ničemu to nepomůže, jen vás to ještě více rozhodí. Lze si také nakoupit bylinné čaje, sirupy nebo pastilky uvolňující krk, potlačující zduření a zmírňující dráždění sliznice. Obecně je vhodné podporovat obranyschopnost organismu přísunem vitamínů, správnou stravou a celkově zdravým životním stylem. A pokud vypozorujete, že vám knedlík v krku vzniká po určitém jídle nebo v určitých podmínkách (například příliš vyhřátá a suchá místnost, průvan, chlad a podobně), je třeba se jim vyvarovat.

Zdroj: Knedlík v krku

Diskuze

V diskuzi KNEDLÍK V KRKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Viktor.

Na "knedlík v krku" mi zabírá Phytoxan, většinou je to u mne příznak začínající nemoci, např. nachlazení a kašle, nebo angíny a normálně přetrvává tak 2-3 dny. S Phytoxanem a čajem s medem je pryč za den ;)

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Knedlík v krku

Pálení žáhy versus pálení v krku

Pálení žáhy je nepříjemná bolest v oblasti jícnu. Jde vlastně o zvracení. Potrava se sice nedostává dávením zpět z úst, ale vrací se na půl cesty. Při proniknutí kyselého obsahu žaludku zpět do jícnu je pociťováno nepříjemné, až bolestivé pálení v krkuna hrudi, směrem od žaludku vzhůru. Postižený může cítit i hořkokyselou pachuť v ústech, podobně jako při zvracení. Signalizuje to, že žaludeční kyseliny působí na sliznici jícnu, dráždí ji a svým způsobem naleptávají.

Zdroj: Pálení v krku

Poradna

V naší poradně s názvem SILNĚ BOLESTI V JEMU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka.

Ahoj bolí mě v krku už asi tejden možná že díl SOU to silně bolesti při polikani vistreluje bolest do ucha a cítím v rku knedlík bojím se aby to nebyla rakovina. Jaký bolesti v rku má rakovina teploty nemám a ani nechraptim

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Máte normální zánět nosohltanu. Rakovina to není. Buďto s tím zajděte na oddělení ORL a nebo zkuste aplikovat sprej nebo kloktadlo Jox. Do dvou dnů by měl zánět začít ustupovat.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Silně bolesti v jemu

Karlovarský knedlík video

Zde můžete vidět, jak se vaří karlovarský knedlík.

Zdroj: Jak se dělá karlovarský knedlík

Diskuze

V diskuzi MAM UZAVRENEJ KRK JAK KDYBYCH TAM MELA KNEDLIK A NESTACIM POLIKAT SLINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Andrea Jonasova.

Prosimvas muzete mi poradit mam dost velkou tvorbu slin nestacim polikat v kruku to mam jak kdyz tam mam knedlid neboli me v krku prosim vas poradte jak se toho zbavit dekuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Mam uzavrenej krk jak kdybych tam mela knedlik a nestacim polikat slinu

Karlovarský knedlík video

Zde je několik video-návodů, na kterých je vidět jak uvařit karlovarský knedlík.

Zdroj: Recepty na karlovarský houskový knedlík

Diskuze

V diskuzi CRP HODNOTY A RAKOVINA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Radka.

Dobrý den, byl mi diagnostikovan loni baretuv jicen, bez dysplazii. Letos se potkám při jakékoliv fyzické i duševní zátěži, bolesti na hrudi, obtížným polykáním, chrapotem, divnym kašlem apod. Před pár dny jsem dostala neskutečné bolesti v krku až s nemožnosti polknout. Praktická lékařka nasadila antibiotika, bolesti v krku ustoupily. CRP k dnešnímu dni 84. Mám obavy, zda nenastal na jícnu rakovinovy proces.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze CRP hodnoty a rakovina

Projevy dušnosti

Tlak na hrudi mohou doprovázet další příznaky, které se liší v závislosti na základním onemocnění.

Jedná se o tyto projevy:

  • závratě nebo mdloby
  • nepravidelná srdeční frekvence (arytmie)
  • rychlá srdeční frekvence (tachykardie)
  • respirační příznaky, které se mohou vyskytnout spolu s tlakem na hrudi
  • kašel nebo sípání (pískot dechu)
  • otok nosní sliznice
  • bolest břicha
  • obtížnost polykání
  • pálení žáhy
  • nevolnost se zvracením nebo bez něj
  • reflux obsahu žaludku do jícnu, hrdla nebo úst
  • náhlé průjmy

Zdroj: Špatné dýchání a tlaky na hrudi

Diskuze

V diskuzi DETOXIKAČNÍ NÁPLASTI DETOX PHARMA DISKUSE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Danule.

Bohužel mám stejnou zkušenost, vyrážku mám na hrudi i krku, šíleně to svědí. Uvádím tedy negativní hodnocení !
Chystám se produkt vrátit , doufám , že splní , co slibují a peníze mi vrátí.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Krtek.

S náplastí mám velmi špatné zkušenosti, vyrazily se mi po těle
pupínky slité do ošklivých skvrn , příšerně svědily. Náplasti jsem vrátil, ale peníze mi nevrátili !!!!!
pozor na reklamu , nesolidní jednání. Lojza

Zdroj: diskuze Detoxikační náplasti detox pharma diskuse

Karlovarský knedlík z Prostřeno

Ingredience: 20 kusů rohlíků, 3 vejce, 100 ml mléka, 1 svazek nasekané petrželky, špetka muškátového květu, špetka soli

Postup: Rohlíky nakrájíme na kostky, přidáme vejce rozkvedlané v mléku, muškátový květ a jemně nasekanou petrželku. Promícháme a tvarujeme větší kuličky. Vaříme v páře asi 20 minut, poté vyzkoušíme, zda je knedlík uvnitř hotový, ale neměl by se převařit.

Zdroj: Recepty na karlovarský houskový knedlík

Diskuze

V diskuzi BOLESTI NA HRUDI ASI OD PÁTEŘE S se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna mornstejnova.

Stále me boli na hrudi myslím ze toje od páteře v noci mi to nebolí dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Anna Mornstejnova .

Stále me boli na hrudi není to srdce

Zdroj: diskuze Bolesti na hrudi asi od páteře s

Příznaky

Polykání je složitý a komplexní proces zahrnující přesun potravy z dutiny ústní přes hltan do jícnu a dále do žaludku. Je částečně ovládáno vůlí, částečně je reflexivní. Při první fázi vědomě posuneme potravu do zadní části dutiny ústní, kde se tlakem na receptory automaticky spustí další fáze. V druhé fázi se uzavírá vstup do nosní dutiny a zastavuje se dýchání. Sousto pokračuje do hltanu. Při třetí fázi se soustu dostane z hltanu do jícnu, kde se díky svalstvu v jícnu posune až do žaludku.

Pocit knedlíku v krku navozuje zdání cizího tělesa v krku na rozhraní dutiny ústní, nosohltanu a hltanu. Pocit je popisován především při polykání a jeho příčiny mohou být různé. Někdy se mohou projevit i potíže s dýcháním, nadměrné říhání a tlak v krku pod ohryzkem. Náročné polykání, někdy spojené s obtížným dýcháním, může představovat pro člověka zejména psychický problém, kdy je nucen na problém myslet. Zároveň to může být jeden z příznaků většího problému, který je již nutno řešit léčbou. Někteří jedinci uvádějí, že doslova polykají jako husy s nataženým krkem, což je pro ně nekomfortní a psychicky náročné.

Zdroj: Knedlík v krku

Diskuze

V diskuzi RECEPTY NA KARLOVARSKÝ HOUSKOVÝ KNEDLÍK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lucasice.

My doma veškeré knedlíky děláme už jen na páře.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Hary.

Před 49 lety jsem okoukal vaření knedlíků v páře od své nastávající tchýně a od té doby to jinak nedělám. Nemusím mít strach z rozvaření, spolehlivě vytvořím knedlíky, které jsem ještě nikdy nevařil.

Zdroj: diskuze Recepty na karlovarský houskový knedlík

Bolest na hrudi vpravo

Bolest hrudi od hrudní páteře vpravo je nejčastější příčinou bolesti. Bodavá bolest vystřeluje z oblasti hrudní páteře do hrudníku. Tato bolest není nijak nebezpečná, ale je dosti nepříjemná pro pacienta, protože tento typ bolesti hrudi závisí na pohybech a poloze trupu. Bolest hrudi se při hlubokém dýchání může zhoršovat. Pacient dokáže ukázat přesné místo bolesti.

Zdroj: Co může znamenat bolest na hrudi

Poradna

V naší poradně s názvem ČERVENE SKVRNY NA KUŽI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr.

oběvilo se mi okolo krku zarudnuti s takovymi potničky a svědi to muže to souviset s leky na tlak? LOZAP 50 Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Vyrážka a svědění může být zaviněna lékem Lozap 50 od Zentivy. Výrobce to deklaruje v souhrnných informacích k tomuto léku a označuje to za vážný, ale vzácný nežádoucí účinek. Určitě bude vhodné navštívit lékaře, od kterého dostáváte předpis na tento lék a seznámit ho s průběhem vaší vyrážky. S návštěvou neotálejte, protože příznaky se mohou z nenadání objevit i v hrdle, kde dochází k otoku a k omezení možnosti dýchání, což vás může výrazně ohrozit na životě.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Červene skvrny na kuži

Kuchařská pohotovost karlovarský knedlík

Ingredience: 250 g starší housky, 2 vejce, 100 g hrubé mouky, 2 dl mléka, petržel, sůl, muškátový květ, bílý pepř

Postup: Starší housky nakrájíme na kostičky, které lehce opražíme v troubě. Smícháme je se žloutky, nasekanou petrželkou, moukou a mlékem, osolíme, přidáme špetku muškátového květu a bílého pepře a necháme asi 10 minut odležet. Poté zlehka vmícháme sníh z bílků a těsto na karlovarský knedlík je hotové. Vytvarujeme ho do úhledné šišky. Aby se knedlík nerozpadal a měl hezký tvar, zabalíme ho do olejem vymazaného alobalu, ve kterém ho budeme asi 20 minut vařit.

Zdroj: Recepty na karlovarský houskový knedlík

Poradna

V naší poradně s názvem INFARKT A BRNĚNÍ RUKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna.

Dobrý den,týden mám vysoký tlak,lékaři mi s tím.nic nedělají jen že za 4 dny mi dají holtera. Dnes je kupodivu tlak celý den nižší ale cítím divnou jakoby bolest v cele levé ruce. Je to nepříjemné spíš než bolestivé,mám pocit jako bych ji potřebovala protáhnout.bojim se infarktu.je mi 31 let mám 4 letou dceru.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Vyčkejte na výsledky z Holterova monitoru. Vidíte, že se lékaři snaží najít příčinu vašich obtíží. Buďte trpělivá a průběžně kontrolujte svůj tlak. Když by se vám přihoršilo, nebo jste nemohla dýchat s pocitem tíže na hrudi, tak volejte rychlou záchranou pomoc.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Infarkt a brnění ruky

Pálení na hrudi ze stresu

Když je člověk ve stresu, mění se i napětí jeho svalů, například v krku a ramenech, což může vést například k zablokování obratlů páteře a následným bolestem. Je pravda, že když se člověk víc pozoruje, začne si víc všímat, že má různé příznaky, často i na hrudníku. To se děje například i pacientům po infarktu myokardu. V takové chvíli je třeba rozlišit, co vás zabije, a co je v podstatě neškodné. Každopádně infarkt se projevuje svíravou bolestí spojenou s dušností, únavou, nemohoucností, strachem. Ostrá, píchavá, dobře lokalizovaná bolest či pálení někde na hrudníku většinou se srdcem nesouvisí.

Zdroj: Pálení na hrudi

Poradna

V naší poradně s názvem CIPRALEX-KAPKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Maria.

Dobrý den ,ako užívám Cipralex tak priberam na vahe ,za 2 mesiace 7 kil,moze to být z toho? 2/ ako užívám Cipralex,tak mám problémy so sexom a ked dojde niekedy vyvrcholeniu,tak cítím tlak na hrudi.prosim vás o odpověď na obě otázky ,sa obávám o svoje zdravie , dakujem

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Po Cipralexu se netloustne, ovšem Cipralex může ovlivnit rozhodování o tom, co sníte. Takže, abyste předešla dalšímu nárůstu váhy, tak si nechte od výživového poradce vytvořit jídelníček na týden a kupujte si potraviny jen podle vytvořeného výživového seznamu a spotřebovávejte je jak určí poradce.
Cipralex bohužel ovlivňuje sexuální prožitky. Pro podporu sexuální náruživosti můžete použít sport. Lehké a pravidelné cvičení zlepší krevní oběh i náladu a s tím se podpoří i lepší sexuální prožitky. Ve fitness centrech se pořádají kruhové tréninky pro začátečníky, zkuste se někam připojit a pozorujte na sobě pozitivní účinky, které vám to přinese.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Co zpusobuje vysazeni cipralexu

Karlovarský knedlík podle Pohlreicha

Ingredience: 7 dkg másla, sůl, 6 vaječných žloutků, ½ l mléka, 56 dkg mouky, 20 dkg housky, 2 dkg másla, ze 6 bílků tuhý sníh, 2 dkg másla na ubrousek a 3 dkg másla na polití

Postup: Housku nakrájíme na kostičky a usmažíme na másle. Z bílků ušleháme tuhý sníh. Máslo utřeme se solí do pěny a vmícháme jeden vaječný žloutek po druhém, po lžících přiléváme do směsi mléko a přisypáváme mouku. Poté přidáme nakrájené a usmažené housky a sníh z bílků a ze všech surovin v míse vypracujeme těsto. Ve staročeské kuchyni se karlovarský knedlík často dělával v utěrce. Proč to nezkusit i dnes a nezachovat dobový postup? Látkový ubrousek potřeme máslem a dáme do něj těsto. Zavážeme jako knedlík a vaříme asi 1 hodinu ve slané vodě v hrnci. Hotový karlovarský knedlík krájíme za pomoci nitě a podáváme politý rozpuštěným máslem.

Zdroj: Jak se dělá karlovarský knedlík

Karlovarský houskový knedlík

Ingredience: 8 ks rohlíků, 5 vajec, 200 g hrubé mouky, 400–500 ml mléka, 4 lžíce zelené posekané petrželky, 3 špetky muškátového květu, dle chuti bílý pepř a sůl

Postup: Starší pečivo (cca 1–2 dny uložené v pytlíku, aby neztvrdlo) nakrájet na kostky a lehce opražit v troubě. Do jedné míchací misky oddělit bílky a do druhé míchací misky odlít žloutky. Dále do misky ke žloutkům přidat nasekanou petrželku (nebo sušenou), mléko, vmíchat mouku, osolit, přidat muškátový květ a bílý pepř. Promíchanou zálivku nalít do mísy s nakrájeným a upraženým pečivem a jemně promíchat tak, aby se pečivo příliš nerozpadlo. Takto připravenou směs nechat asi 10–15 minut odležet. V první míchací misce ušlehat sníh z bílků dotuha a vmíchat do odstáté směsi pečiva – a těsto na karlovarský knedlík je hotové. Aby se knedlík nerozpadal a měl hezký tvar, naplníme z jedné strany zavázaný igelit na tlačenku (průměr cca 13 cm) hotovým těstem. Po naplnění zavážeme také druhou stranu provázkem tak, aby se nám výsledná šiška vešla do hrnce. Jinou možností je zabalit šišku do olejem vymazaného alobalu nebo do potravinové fólie. Hotovou šišku (šišky) pak budeme asi 20–25 minut vařit. Při vaření je knedlík na hladině, takže je potřeba jej asi po 10 minutách otočit. Cca po 10 minutách vaření je potřeba propíchnout igelit na tlačenku, aby tlak uvnitř igelitu nerozvázal provázek. Knedlík krájejte buď keramickým nožem, nebo režnou nití.

Zdroj: Jak se dělá karlovarský knedlík

Tupá bolest na hrudi

Tupá bolest na hrudi je ve většině případů spojená s infarktem myokardu. Srdeční infarkt je odúmrť části srdečního svalu, vzniklý následkem prudkého snížení krevního průtoku věnčitými tepnami v určitém úseku srdce. Prvním příznakem srdečního infarktu bývá tupá nebo tlaková bolest za hrudní kostí, často vyzařující do zad, čelisti nebo levé paže.

Zdroj: Co může znamenat bolest na hrudi

Bolest na hrudi a pod lopatkou

Bolest na hrudi a pod lopatkou může být způsobena pásovým oparem. Pásový opar je bolestivé infekční onemocnění, které je vyvoláno herpetickým virem Varicella zoster. Varicella zoster je tentýž původce, který vyvolává plané neštovice u dětských pacientů. Kromě vodnatých puchýřků, které jsou vysoce infekční, a příznaků chřipky se pásový opar projevuje také svěděním a bolestí. V prvních stadiích se objevuje různě závažná pálivá nebo řezavá bolest hrudi. Při zasažení trupu je bolest hrudi nejintenzivnější v místě nervu vycházejícího z páteře na úrovni svědícího pruhu a vystřeluje pod lopatku. Bolest hrudi může přetrvávat i měsíce po vymizení vyrážky.

Zdroj: Co může znamenat bolest na hrudi

Karlovarský knedlík Pupp

Ingredience: 250 g starší housky, 100 g hrubé mouky, 2 vejce, 200 ml mléka, petrželová nať, sůl, muškátový oříšek

Postup: Napřed nakrájíme housku na kostičky. V misce smícháme mléko se žloutky, přidáme sůl, muškátový oříšek a pak hrubé mouky tolik, aby vzniklo trošku tužší těstíčko. Nakonec doplníme petrželovou nať a těstíčko nalijeme na nakrájenou housku. Promícháme a necháme chvíli odpočinout. Z bílků ušleháme tuhý sníh a ten pak vmícháme do těstíčka s houskou. Vytvarujeme válcové šišky a zabalíme je do potravinové fólie, kterou v krajích zavážeme. Fólii jemně propícháme a knedlík dáme zhruba na 25 minut vařit.

Zdroj: Jak se dělá karlovarský knedlík

Karlovarský knedlík podle Dity P.

Ingredience:80 g hrubé mouky, 80 ml mléka, 1 vejce, sůl, muškátový oříšek, 2 starší housky, petrželová nať

Postup: Z hrubé mouky, mléka a žloutku vytvoříme těsto a ochutíme solí a muškátovým květem. Do těsta přidáme na kostky nakrájenou housku, nasekanou petrželovou nať a sníh ušlehaný z bílku. Směs lehce promícháme a vytvoříme šišky, zabalíme do potravinové fólie, vložíme do vroucí vody a vaříme cca 20 minut.

Zdroj: Jak se dělá karlovarský knedlík


Autor obsahu

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP