Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

KOCOVINA

OBSAH

Léčba kocoviny

Pokud už kocovina propukla, je třeba tělu především dodat vodu. Proti žaludeční nevolnosti pak cukry, které byly alkoholem z těla odbourány, nebo Anacid. Za dobrý způsob náhrady krevního cukru se považuje pít med rozpuštěný v teplé vodě či čaji. Alkohol působí jako antivitamín thiaminu, který je významný pro fungování jater. Je tedy potřeba jej po konzumaci alkoholu do těla dodat ve formě vitamínu B. Podle některých studií na kocovinu nejlépe pomáhá hovězí nudlová polévka Yaka mein.

Pokud není kocovina těžká, doporučuje se věnovat se několik desítek minut venkovnímu sportu, například chůzi či plavání, čímž dojde k okysličení krve a utlumení kocoviny. V případě, že se jedná o těžkou kocovinu, doporučuje se spíše klid na lůžku. Někteří jedinci preferují jako léčebnou metodu studenou sprchu, která nastartuje organismus.

Zdroj: Jak na kocovinu

Jak vyzrát na kocovinu?

Dostatek tekutin je základ

Hodně pijte, pijte, pijte! Ne alkohol, ale vodu, nesladkou, a pokud možno i bez bublinek. A to už v průběhu večera s alkoholem. Další velkou sklenici si dopřejte před spaním a další hned potom, co se probudíte.

Není dobré jít hned spát

Nechoďte spát hned, jak dopijete poslední sklenici alkoholu, protože ten se do krve neuvolní hned, ale až tak během hodiny. Pokud usnete, nemáte už šanci alkohol zředit vodou.

Tučné jídlo chrání žaludek

Stará rada zní: nepijte nalačno a v jídlech dávejte přednost těm tučnějším. Nemusí jít hned o špek, pomoci může i olivový olej v zeleninovém salátu a podobně. Trik spočívá v tom, že tuk potáhne stěny žaludku a ty jsou pak odolnější vůči překyselení a většímu pronikání alkoholu. Z podobných důvodů mívají někteří lidé den po pitce nepřekonatelnou chuť třeba na chlebíčky s majonézou a podobně. Při kocovině pomůže jídlo jako takové, protože dodá energii a ztracené cukry. Pokud to zvládnete, dejte si vydatnou snídani.

Káva, případně káva s citrónem

Silná ranní káva se ještě donedávna doporučovala i v odborné literatuře. A v domnění, že se druhý den lépe postaví na nohy, si ji mnoho lidí dopřává na závěr večera v hospodě. Mělo to logiku, kofein je – laicky řečeno – protijedem alkoholu. Jenže zároveň stejně jako on odvádí z těla tekutiny, takže jen prohlubuje dehydrataci. A další minus: káva je kyselá, což alkoholem překyselenému žaludku taky zrovna neprospěje. Jediným přínosem tak mohou být povzbuzující účinky, s nimiž se dá snáze přemáhat ospalost.

Silná polévka dodá sílu a spraví chuť

Na nohy vás může postavit i silná polévka, která přinese tělu chybějící tekutiny i ionty, a navíc i chybějící energii. Někdo posiluje polévky silným kořením, používá se například chilli nebo pepř.

Coca-Cola a kocovina

U tohoto nápoje jde pravděpodobně spíše o psychologický efekt. Spousta lidí si ho totiž v mysli spojuje s příjemným chladivým osvěžením. Každopádně dodá tělu rychlé cukry, což jako dobrou radu doporučují i lékaři.

Acylpyrin, Ibuprofen

„Léky se moc nedoporučují, je to další zátěž pro zažívací trakt!“ Ale i léky určené proti bolesti vás mohou zbavit potíží s třeštící hlavou i těžkými klouby a svaly, které jsou průvodním jevem kocoviny. Ale pozor, pokud trpíte pálením žáhy nebo silnou nevolností, pak by vám tyto léky jen přitížily. Navíc je třeba vzít v potaz, že zvyšují riziko vnitřního krvácení.

Rozpustné multivitamíny

Velké dávky rozpustných vitamínů vás mohou „vzkřísit“, podobně jako do vody vymačkaná citrónová šťáva. Buďte však opatrní, pokud trpíte zažívacími potížemi, vitamíny nebo citrón vám mohou ublížit, zvláště pak vitamíny s umělou příchutí.

Antacida na pálení žáhy

Léky, které zmírňují zažívací potíže, působí zejména na pálení žáhy a pomohou vám alespoň zmírnit celkové utrpení. Mezi antacida patří jedlá soda bicarbona nebo volně prodejné léky Anacid a Gaviscon.

Zázvor zahání nevolnost

Zázvor je vynikající koření, které oceníte také při kocovině. Funguje totiž jako bylinný lék, který výrazně mírní účinky nevolnosti.

Bylinné čaje na zažívání

Čaje příznaky kocoviny nezaženou, ale pomohou vám překonat kritické chvíle.

  • Mátový čaj – uklidňuje zažívání.
  • Řebříčkový čaj – uklidňuje játra a žlučník, které při kocovině trpí nejvíce.
  • Pampeliškový čaj – může zmírnit nadýmání a zácpu.
  • Fenyklový čaj – pomáhá při plynatosti a nadýmání.
  • Heřmánkový čaj – je uklidňující, ale pozor, není vhodný pro alergiky.

Alergici by se měli vyhnout i medu. Ostatní ho mohou zkusit i samotný – stačit by měly tři lžičky. Když si čaj osladíte medem, dodáte tělu ztracené cukry a zbavíte se třeba nepříjemné zimnice.

Čerstvý vzduch, pohyb, sprcha

Pokud se na to cítíte, zkuste rychlou procházku. Svižná dvacetiminutová chůze na čerstvém vzduchu vám okysličí krev a měla by zmírnit následky kocoviny. Vlézt si do ranní sprchy vyžaduje sice odvahu, zvláště kdyby měla být studená, ale je to rovněž osvědčený prostředek. A zkuste začít den zvolna, aby vám nedošla energie hned dopoledne.

Vydatný spánek

Máte-li tu možnost, nevstávejte druhý den přehnaně brzy. Vaše tělo je kvůli pití vyčerpané a potřebuje si dostatečně odpočinout. Na druhou stranu vás více než deset hodin spánku už spíše učiní malátnými, než že by vás posílilo.

Zdroj: Jak na kocovinu

Zvracení po alkoholu

Jaké množství alkoholu vyvolá nepříjemnou kocovinu, nelze jednoznačně říci. Někdo může mít kocovinu po dvou sklenkách vína, jiný může vypít větší množství alkoholu a nic mu nemusí být.

Alkohol vyvolává dehydrataci, tedy odvodnění organismu. Při pití alkoholu se zahustí krev, což kromě mučivé žízně způsobí i bolest hlavy. Proto se doporučuje po konzumaci alkoholu vypít před usnutím co nejvíc minerálky – v ní rozpuštěné soli vám v těle napraví i rozvrácenou rovnováhu iontů. Výborně zabírá vše, co obsahuje soli, například silný masový vývar, lák z okurek nebo cokoli dalšího.

Alkohol také snižuje schopnost jater pumpovat do krve glukózu, čímž vyvolává hypoglykémii. Mozek nemá dost energie, takže jste unavení a ospalí. Úlevu přinese rychle vstřebatelný cukr, snězte třeba toast s medem.

Alkohol mimo jiné rozšiřuje periferní cévy, což přináší známý pocit tepla. Jenže jakmile začne obsah alkoholu v těle klesat, cévy se zase smrsknou, a to se projeví bolestí hlavy, kterou lze odbourat s pomocí analgetik.

Alkohol v neposlední řadě zpomaluje některá mozková centra. Jakmile alkohol vyprchává, centra postupně znovu „naskočí“, což se ale projevuje zvýšenou citlivostí na světlo a zvuky. Proti tomu pomůže jen zalézt pod peřinu.

V játrech se alkohol přemění na acetaldehyd a ten pak na kyselinu octovou – obě tyto látky jsou jedy, které způsobují bolest hlavy, nevolnost a zvracení. Jejich úplný rozklad urychlí zvýšená tělesná aktivita. Právě proto je na kocovinu nejlepší fyzická práce, která nastartuje metabolismus. Těžká kocovina může trvat až 72 hodin!

Po požití většího množství alkoholu, respektive po otravě alkoholem, může dojít ke zvracení a roste také objem močení (diuréza). Po předešlé euforii nastupuje významný útlum, lhostejnost a pasivita doprovázená ztrátou smyslu pro realitu. Dýchání je hluboké a zpomalené (důsledek respirační acidózy). Při zvracení hrozí vdechnutí žaludečního obsahu a zástava dechu.

Při otravách alkoholem je často nutná eliminace alkoholu ve zdravotnickém zařízení, která spočívá ve výplachu žaludku, forsírované diuréze, vyrovnání acidózy a boji proti hypoglykemii. Pokud se stav nezlepšuje nebo při hladině nad 3,5 ‰, následuje dialýza. Léčba je zvláště indikována při delším zhoršeném dechu a při počínající insuficienci srdce a oběhu s eventuální hypotermií.

U opilých osob se nesmí přehlédnout jiný závažný stav a úrazy jako například poranění lebky, vnitřních orgánů, metabolická disharmonie (například u diabetiků hypoglykemie, metabolická acidóza). Je možné, že by si podnapilá osoba ani nestěžovala na bolest, protože má alkohol analgetický účinek, tedy efekt proti bolesti.

Nikdy si nedávejte kávu, kofein prodlužuje odbourávání alkoholu. Kocovina pak trvá déle a káva navíc tělo ještě víc odvodní. Nepomůže ani ranní vyprošťovací pivo či panák, ty pouze oddálí nástup nepříjemných příznaků. Jen 20 % alkoholu se vstřebává v žaludku, zbytek až ve střevech.

Zdroj: Zvracení


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP