Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

KOMBUCHA V MLÉCE

OBSAH

Pozitivní účinky

Kombucha obsahuje množství zdraví prospěšných látek. Nejvýznamnějšími z nich jsou:

  • kyselina glukuronová – pročišťuje organismus, povzbuzuje správnou funkci imunitního systému a látkovou výměnu, napomáhá odbourávání cholesterolu, je stavební látkou mnoha důležitých polysacharidů, které tvoří například vazivo nebo chrupavku;
  • kyselina mléčná – údajně brání vzniku rakoviny;
  • vitamíny – B1, B2, B3, B6, B12, C;
  • kyselina listová – metabolismus bílkovin, tvorba červených krvinek, zlepšuje vstřebávání železa, podporuje přeměnu některých aminokyselin a syntézu nukleových kyselin, preventivní účinky proti rakovině a dalším nemocem;
  • mnohé další jako kyselina citronová, kyselina jablečná, kyselina uhličitá, kyselina usnová, kyselina glukonová.

Kromě výše zmíněných chorob a obtíží by kombucha měla působit i proti dalším nemocem, například cukrovce, zánětům, kožním onemocněním, nemocem kloubů, zažívacím obtížím, pomáhá proti migrénám, menstruačním bolestem, vysokému tlaku, obezitě a podobně a měla by příznivě působit i na psychiku.

Zdroj: Kombucha

Poradna

V naší poradně s názvem KOMBUCHA - TIBETSKÁ HOUBA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Drahomíra Kühnelová.

Dobrý den, prosila bych o informaci jaký je rozdíl mezi Kombuchou a Tibetskou houbou. Je-li vůbec nějaký. Děkuji za odpověď . Přeji pěkný den Drahomíra Kühnelová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Kombucha i kefírová (tibetská) houba jsou známé jako tibetská houba. Pravděpodobně kvůli svým legendárním zdravotním výhodám, pro které se obě tyto kvašené potraviny vyrábějí. Kombucha také hláskována jako kombu-cha, či přeložena z japonštiny jako kombu (mořské řasy) a Cha (čaje), je často zaměňována s japonskými vodními krystaly (Tibi) nebo Tibicos, které jsou velmi podobné oné kefírové houbě. Japonská vodní zrna jsou normálně fermentována ve vodě (nebo v džusu) a cukru no a kefírová zrna naopak v mléce. Kombucha také kvasí ve vodě, čaji a cukru a nikoliv v mléce. Každý z těchto zástupců nabízí jedinečné účinky na lidské zdraví a chutný nápoj a přesto jsou odlišné.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kombucha - tibetská houba

Dávkování

Nejčastěji se doporučuje vypít dvě nebo tři sklenice denně (pokud se uživateli zdá samotný nápoj příliš silný, doporučuje se naředit džusem nebo zeleným čajem, může se dochucovat například i medem, citrónem), nelze ovšem určit jednotnou dávku, záleží na jednotlivci. Je vhodné dělat v pití přestávku (1 týden za 1–3 měsíce nebo 1 měsíc za 6 měsíců), jinak si organismus navykne a nápoj ztratí na účinku.

Zdroj: Kombucha

Diskuze

V diskuzi NEJLEPŠÍ VITAMÍNY NA SRDCE CÉVY ENERGII se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kombucha.

Mně vzhledem k rodinné anamnéze doktor doporučil brát MaxiCor s Omega3 mstnými kyselinami, že je to dobré jak na srdce a cévy, tak na cholesterol.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Allemagne.

Také beru MaxiCor, protože máme v rodině špatný cholesterol; po dvou měsících už mi na testech vyšel dobře, tak ho užívám pravidelně i dál.

Zdroj: diskuze Nejlepší vitamíny na srdce cévy energii

Nákupní seznam na posílení imunity

  • jogurt, kefír, kombucha, miso a zelí;
  • cizrna, fazole, čočka a hrách;
  • ořechy, semena, mandle, lískové ořechy a arašídové máslo;
  • citrusové plody, červená paprika a jahody;
  • sladké brambory, brokolice, papriky a mrkev;
  • zelená zelenina, špenát a brokolice;
  • maso;


Zdroj: Potraviny proti virům

Poradna

V naší poradně s názvem TIBETSKÁ HOUBA NEGATIVNÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Zajímá mě zda je možné dělat kefír z tibetské houby v sojovém mléce.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča .

Ze sójového mléka kefír dělat nejde. Vznik kefíru je závislý na laktóze a tu sojové mléko nemá.

Zdroj: diskuze Tibetská houba negativní účinky

Probiotika

Probiotika jsou ve střevě považována za takzvaně dobré bakterie. Tyto prospěšné živé mikroorganismy jsou první obrannou linií proti všemu, co spolknete. Probiotika chrání všechny orgány v těle před nákazou přicházející ze střev prostřednictvím krevního oběhu. Mezi potraviny bohaté na probiotika patří jogurt, kefír, kombucha, miso a zelí. Při doplňování probiotik by jídlo mělo být vždy na prvním místě. Pokud se z nějakého důvodu rozhodnete vzít probiotický doplněk, tak se ujistěte, že obsahuje skutečně tělu prospěšné bakterie.

Zdroj: Potraviny proti virům

Diskuze

V diskuzi TIBETSKÁ HOUBA NEGATIVNÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

zdravím, já mám doma tibetskou houbu a dělám si z ní kefír jen v sojovém mléce a nemám s tím žádný problém

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lenka.

Dobrý den,mohla byste mi prosím napsat,jak děláte kefír ze sojového mléka?moc Vám děkuji Lenka

Zdroj: diskuze Tibetská houba negativní účinky

Výroba nápoje

Uvaříme čaj (obvykle zelený nebo černý; někdy se doporučují i bylinkové čaje, v jiných zdrojích se píše, že tyto čaje nevytvářejí pro kulturu správné prostředí), přidáme 90 g cukru (na 1 litr) – nejlepší je použít normální cukr bílý, jiné cukry (třtinový, hnědý, med, melasa a podobně) nedokáže kultura správně rozložit a zpracovat. Přelijeme do skleněné nádoby a necháme vychladnout. Přidáme 1 dcl hotového nápoje s ombuchovou kulturu, překryjeme kusem čisté látky a upevníme gumičkou (aby se do nápoje nedostaly nečistoty). Necháme 7–10 dní ve stínu v místnosti, kde se nevaří, nekouří, nepoužívá voňavka a podobně. Potom přecedíme a proces opakujeme. Hotový nápoj se uchovává v ledničce.

Zdroj: Kombucha

Poradna

V naší poradně s názvem CHIA SEMÍNKA VEDLEJŠÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iva.

Dobry den. Chtela jsem se zeptat , jestli mohu pridavat do jidla nebo piti take ghia seminka memu malemu synovi ,ma 11 mes. Jen jestli to nevadi u deti
Dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Chia semínka jsou prospěšná i pro 11 měsíčního syna. Nechte je 15 minut před konzumací namočená v mléce, jogurtu, kefíru nebo ve vodě.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Chia semínka vedlejší účinky

Negativní účinky

Pití kombuchy není v zásadě omezené ani věkem, ani zdravotním stavem člověka – je vhodná prakticky pro každého. Negativní účinky se objevují hlavně u lidí, kteří s pitím kombuchy začínají. Nejsou nijak vážné, obvykle jde o nevolnost, pálení žáhy či střevní problémy. Příčin může být několik – důsledky pročišťování organismu, přílišná stimulace imunitního systému nebo překyselení žaludku. Těmto potížím se dá zabránit vyšším příjmem tekutin, pitím menšího množství kombuchy nebo pitím nápoje zároveň s jídlem. Jednou z možností je ale také alergická reakce. Jinak se kombuše nic vytknout nedá, jedině snad poměrně vysoký obsah kofeinu v zeleném nebo černém čaji, ze kterého se nápoj vyrábí.

Zdroj: Kombucha

Diskuze

V diskuzi TIBETSKÁ - KEFÍROVÁ HOUBA 50-, KČ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Radomira.

Nabízím tibetskou-kefírovou houbu
na výrobu domácího kefíru.

Výborná na posílení imunity celého těla.

Posílám mladé zdravé houby, pěstované v kvalitním mléce,
s návodem a recepty.

Brno-osobně, jinak posílám sterilně zabalené v protinárazové obálce.

V případě zájmu pište prosím na můj e-mail radomira.r@seznam.cz

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ljuba Šimonová.

Dobrý den,
prosím, máte ještě tibetskou houbu? Měla jsem ji zamraženou v mléce, mladí mi ji nedopatřením vyhodili. Velice mi chutná, dělá mi dobře a moc mi schází. Mohla byste mi ji poslat a jak s platbou?
Děkuji za odpověď.

Ljuba Šimonová
Suchovršice 65
542 34
mobil: 608 939 371

Zdroj: diskuze Tibetská - kefírová houba 50-, kč

Další využití kombuchy

Jak nápoj, tak samotná kombuchová kultura mají mnohostranné využití.

Nápoj – Pokud necháme kombuchu kvasit déle než tři týdny, získáme kombuchový ocet. Můžeme ho používat stejně jako normální ocet. Při vyrážkách, kožních onemocněních, popáleninách, spáleninách od slunce nebo ekzémech se doporučuje připravit si obklad z kombuchy. Alternativou obkladu je koupel. Voda musí mít maximálně 35 °C, vyšší teplota by účinné látky v kombuše zlikvidovala. Doba koupání by měla být cca 30 minut. Kombucha se dá použít i k masáži – pomáhá při bolestech svalů, je účinná například i proti celulitidě. Má rovněž příznivé účinky na pleť a vlasy, proto je možné nápoj používat místo pleťové vody nebo v kombinaci se smetanou jako pleťovou masku, nebo si s ním oplachovat vlasy. Údajně působí proti lupům, svědění hlavy a vypadávání vlasů. Z kombuchy můžeme také připravit nesčetné množství koktejlů nebo polévek. Kvasinky, které se usadí na dně nádoby při výrobě nápoje, se dají použít jako přísada do pečení.

Kultura – Přemnožená kultura se dá použít jako velmi výživné hnojivo pro rostliny nebo do kompostu. Nakrájená nebo rozmixovaná kultura se dá použít jako pleťová maska. Podle některých zdrojů je údajně možné kulturu jíst, některé tvrdí, že je lehce toxická. Faktem zůstává, že většinu kultury tvoří celulóza, kterou trávicí ústrojí člověka nedokáže zpracovat.

Zdroj: Kombucha

Diskuze

V diskuzi TIBETSKÁ KEFÍROVÁ HOUBA 40,- KČ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Radomira.

Nabízím tibetskou kefírovou houbu,zdravý kefírový nápoj na posílení imunity.
Zdravé mladé houbičky včetně návodu. a receptů.Po 14 dnech se rozmnoží.
Vypěstované ve farmářském mléce.

Brno osobně 40,- Kč, nebo na dobírku 40 Kč + poštovné.

V případě zájmu napište na e-mail radomira.r@seznam.cz

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Romana ruzickova.

mela bych zajem o 1 kus houby adresa je romana ruzickova stredni 149/2 dubi pozorka 41703 teplice dekuji

Zdroj: diskuze Tibetská kefírová houba 40,- Kč

Vhodná antacida pro kojící matky

Může to být antagonista H2, například cimetidin nebo ranitidin nebo inhibitor protonové pumpy, například omeprazol, lansoprazol nebo esomeprazol. Ranitidin a omeprazol dosahují nejnižších hladin v mateřském mléce.

Z přírodních prostředků je možné použít citronovou vodu.

Zdroj: Jedlá soda při kojení

Diskuze

V diskuzi TIBETSKÁ HOUBA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Radomira.

Nabízím tibetskou kefírovou houbu,zdravý kefírový nápoj na posílení imunity.
Zdravé mladé houbičky včetně návodu. a receptů.Po 14 dnech se rozmnoží.
Vypěstované ve farmářském mléce.

Brno osobní předání 40,- Kč, nebo na dobírku 40 Kč + poštovné.

V případě zájmu pište prosím na e-mail radomira.r@seznam.cz

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Tibetská houba

Dávkování koloidního stříbra

Aby nebyl detoxikační systém těla přetížen odumřelými patogeny, je nutné začít stříbro dávkovat pomalu a pít dostatečné množství tekutin.

Při koncentraci 10 až 20 ppm, začínáme s cca 8 ml/den (obsah víčka od lahve) pro prvních 7 dní. Po dalších 7 dní zvýšíme na 16 ml/den. Celkové množství rozdělíme do dvou dávek, tedy 8 + 8 ml, například ráno a večer. Posledních 7 dní užíváme 24 ml/den. Toto množství rozdělíme do tří dávek, tedy 8 + 8 + 8 ml (nejlépe ráno, v poledne a večer).

V průběhu kúry ale neužívat „živé“ potraviny a potravinové doplňky, jako jsou například jogurty, kyška, kefír, plísňové sýry, kombucha, probiotika a tak dále.

Další léčebné kúry mohou být prováděny buď pomocí vyšší koncentrace koloidního roztoku, nebo jeho větším množstvím. Vždy je ale nutné vědět proč a jakou koncentraci užívat a po jak dlouhou dobu.

Zdroj: Koloidní stříbro

Diskuze

V diskuzi TIBETSKÁ-KEFÍROVÁ HOUBA-ZDRAVÝ NÁPOJ 40,- KČ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Radomira.

Nabízím tibetskou kefírovou houbu,zdravý kefírový nápoj na posílení imunity.
Zdravé mladé houbičky včetně návodu. a receptů.Po 14 dnech se rozmnoží.
Vypěstované ve farmářském mléce.

Brno osobní předání 40,- Kč, nebo na dobírku 40 Kč + poštovné.

V případě zájmu mi prosím napište na e-mail radomira.r@seznam.cz

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lonova Jana.

Dobry den mela bych zajem o koupi Tibecke houby dekuji
Jana Lonova
Kratochvilova 15
75002 Prerov

Zdroj: diskuze Tibetská-kefírová houba-zdravý nápoj 40,- Kč

Léčivé účinky kombuchy

  • Všeobecně posiluje imunitní systém.
  • Působí jako vynikající detoxikační prostředek.
  • Prohlubuje spánek.
  • Uklidňuje.
  • Zlepšuje činnost ledvin a jater.
  • Má protialergické účinky.
  • Zlepšuje trávení.
  • Má protirevmatické účinky.
  • Příznivě ovlivňuje činnost srdce, celkový stav cév a funkci krevního oběhu.
  • Povzbuzuje mozkovou činnost.
  • Příznivě působí při kožních chorobách.
  • Má protisklerotické účinky.
  • Zlepšuje tvorbu krve a přispívá k normalizaci krevního obrazu.
  • Má prokazatelné antibiotické účinky proti bakteriím.
  • Zlepšuje stav vaziva.
  • Je výživou chrupavčitých tkání a posiluje tvorbu nového kloubního mazu.
  • Zlepšuje stav sliznic a očního sklivce.
  • Prohlubuje činnost žláz s vnitřní sekrecí, včetně žláz pohlavních.
  • Zlepšuje činnost základních smyslů.
  • Podporuje regeneraci nervové soustavy.
  • Zlepšuje stav a funkci prostaty.

Zdroj: Kombucha

Diskuze

V diskuzi TIBETSKÁ,KEFÍROVÁ HOUBA-ZDRAVÝ NÁPOJ NABÍZÍM 40,- KČ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Radomira.

Nabízím tibetskou kefírovou houbu,zdravý kefírový nápoj na posílení imunity.
Zdravé mladé houbičky včetně návodu. a receptů.Po 14 dnech se rozmnoží.
Vypěstované ve farmářském mléce.

Brno osobní předání 40,- Kč, nebo na dobírku 40 Kč + poštovné.

V případě zájmu pište prosím na e-mail radomira.r@seznam.cz

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jitka Roubalová.

Dobrý den,
mám zájem o Vámi nabízenou Tibetskou kefírovou houbu.
Píšete že pošlete na dobírku. Je to ještě aktuální?
Děkuji za odpověď. Roubalová.

Zdroj: diskuze Tibetská,kefírová houba-zdravý nápoj nabízím 40,- Kč

Staročeské květákové placky

Suroviny:

  • 1 menší květák
  • 2 vejce
  • 2 housky
  • 5 dkg eidamu
  • 5 dkg šunky
  • pepř, sůl
  • troška mléka
  • 2 lžíce hladké mouky
  • olej na smažení

Postup:

Květák uvaříme v osolené vodě doměkka. Uvařený rozmačkáme, smícháme s houskami, které jsme si namočili v mléce. Přidáme nastrouhanou šunku a sýr, rozšlehaná vejce, sůl, pepř. Ze směsi vytvoříme placičky, které smažíme po obou stranách v rozehřátém oleji a ukládáme na ubrousek, aby z nich odsál přebytečný tuk.

Zdroj: Květákové placičky

Obsah draslíku v potravinách

Draslík je nezbytný pro vytváření zásob cukrů a jejich přeměnu na energii. Je bohatě rozšířen v okolním prostředí a stejně tak často obsažen v potravinách. Nejbohatší na draslík jsou banány, sušené meruňky, brambory a pomerančový džus. Nachází se rovněž v libovém mase, luštěninách a mléce. Na draslík je také bohatá brokolice, ze které snadno připravíte chutnou a sytou polévku. Výborná je i jen tak uvařená nebo zapečená. Nezapomínejte ani na ořechy, které jsou kromě draslíku zdrojem kvalitních tuků.

Zdroj: Nedostatek draslíku

Zeleninové rizoto s houbami

Suroviny:

  • 2 balíčky rýže
  • 1 mražená zelenina s kukuřicí
  • 1 hrst hub (čerstvé nebo sušené)
  • sůl
  • mletý pepř
  • olej

Postup:

Sáčky s rýží uvaříme dle návodu. Na oleji si podusíme zeleninu a houby, které, pokud byly sušené, jsme si namočili minimálně 2 hodiny předem v horké vodě nebo mléce. Když je vše měkké, přimícháme vařenou rýži, osolíme a opepříme. Můžeme dochutit česnekem. Podáváme tak, že namočenou naběračkou děláme na talíř kopečky, které dozdobíme petrželkou.

Zdroj: Recepty na zeleninové rizoto

Příznaky nedostatku vitamínu K 

Nedostatek vitamínu K je málo pravděpodobný, protože téměř polovinu potřebného množství vytvářejí naše střevní bakterie. Prvním příznakem možného nedostatku vitamínu K je krvácení z rány, které trvá neobvykle dlouho. Vitamín K je důležitý pro stabilitu kostí, takže při snížení jeho absorpce může dojít ke zvýšení rizika zlomenin. Větší pravděpodobnost nedostatku vitamínu K mají lidé s chronickým onemocněním jater. Absorpci vitamínu K mohou také inhibovat léky na trombózu. Poměrně málo vitamínu K je přítomno v mateřském mléce, dlouhodobě kojeným dětem je tedy nutné zvlášť přidávat dávky vitamínu K.

Zdroj: Vitamín K

Perník s perníkovým kořením

Ingredience: 2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek cukru, 1 hrnek mléka, 1 vejce, 1 sáček kypřicího prášku do pečiva nebo sody, 1 lžička směsi Perníkové koření, 1 lžíce kakaa i víc, 100 ml oleje

Postup: V misce smícháme mouku s kypřicím práškem a perníkovým kořením, přidáme cukr a kakao. V mléce rozmícháme vejce a olej a pomalu vmícháme k mouce s přísadami. Těsto dobře zamícháme a vlijeme na vymaštěný plech (nebo pečicí papír). Pečeme v předem vyhřáté troubě asi 35 minut, až povrch zrůžoví. Do těsta můžeme přidat i nasekané vlašské ořechy nebo rozinky máčené v rumu.

Zdroj: Perníkové koření

Nestlé Beba Pro 1

Unikátní složení této náhradní stravy posiluje obranyschopnost dětského organizmu.

  • Opti Pro 1 je speciálním procesem získaná směs bílkovin, která přesně vyhovuje nutričním potřebám dítěte a nezpůsobuje zátěž ještě nevyzrálých orgánů;
  • DHA a ARA jsou dvě polynenasycené mastné kyseliny, které se přirozeně vyskytují v mateřském mléce a které jsou důležité pro správný vývoj imunitního systému a přispívají k rozvoji mozku a zraku;
  • Bifidus efekt pomáhá chránit vaše dítě podporou zdravé střevní mikroflóry.

Kojenecká výživa je určena pro děti od narození do ukončení 6. měsíce.

Zdroj: Umělá strava pro kojence


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Světluše Vinšová

Gabriela Štummerová


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP