Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

KOREKTORY NA HALUXY

OBSAH

Korektor

Vhodnou prevencí je volba správné obuvi a zejména její střídání. V případě již začínající deformity velmi pomáhá kvalitní individuálně upravená dynamická vložka v botách. V počátečních stadiích a v prevenci vbočení palce se doporučují dynamické a individuálně upravitelné ortopedické vložky korigující vbočené postavení nohy a podporující příčnou klenbu, k tomu je zapotřebí vhodné cvičení. Další možností jsou různé korektory postavení palce i chrániče bolestivého „kloubu-haluxu“. Úspěšně lze řešit problém vbočených palců rehabilitací a cvičením, masážemi a celkovou relaxací nohou, kombinovanou s cíleným posílením svalů. Dobré výsledky má v poslední době léčba rázovou vlnou, ale jen v pokročilých stadiích.

V rámci konzervativní terapie se doporučuje užívání meziprstních korektorů a ortopedických vložek do bot. Fyzioterapie je nejdůležitější složkou konzervativní terapie. Zlepšuje postavení nohy (držení klenby nožní), zlepšuje sílu svalů nohy ve stoji a při chůzi, upravuje stereotyp chůze a zapojení palce ve fázi odrazu. Užívání různých typů náplasťových fixací (taping) přednoží pak slouží ke zpevnění palce a jeho udržování v lepším postavení při chůzi.

Correct Toes neboli korektory prstů pomáhají předejít i opravit běžné problémy s chodidly jako haluxy, kladívkové prsty, plantární fascitidy nebo ploché nohy bez ortopedických vložek, medikamentů či operací. Jak dlouho se smí korektor používat, je velmi individuální a záleží na stavu poškození.

Takto vypadají korektory haluxu.

Zdroj: Haluxy

Poradna

V naší poradně s názvem POOPERAČNÍ CVIČENÍ NA HALUXY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Snažte se s palcem hýbat tak, aby to pro vás bylo snesitelné. Každý den pomaličku pridávejte na rozsahu. Nikam nespěchejte. Důležité je vykonávat toto cvičení pravidelně. Pomoci si můžete domácí saunou na nohy. Tu si vytvoříte tak, že si připravíte dva škopky a do jednoho napustíte ledovou vodu a do druhého velmi teplou. Nejdříve ponořte klidně obě dvě nohy do teplé vody na pět až deset minut a podle pocitu připouštějte horkou vodu. Potom ihned ponořte nohy do studené a vydržte v ní dvě až tři minuty a znovu opakujte do teplé vody. Během lázně můžete zkusit s palcem hýbat a procvičovat, určitě vám to půjde mnohem lépe. Do teplé vody si můžete přidat vonnou esenci, například eukaliptus nebo mateřídoušku. Do studené vody můžete přidat led, trochu octa a epsomskou sůl.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Gabriela Mlýnková.

Dobrý den,
mockrát Vám děkuji za radu.

S pozdravem G. Mlýnková

Zdroj: diskuze Pooperační cvičení na haluxy

Léčba

Jak se této nehezké a obtížné vady zbavit? Přijde-li pacient včas, někdy postačí jen rehabilitace a cvičení na uvolnění a zlepšení postavení palce. K nápravě haluxu také pomáhá používání ortopedických vložek do obuvi a takzvané meziprstní korektory. Ty je dobré používat nejen přes den v obuvi, ale také během noci. Důležitá je rovněž změna obuvi a snížení zátěže na nohy, pokud možno po konzultaci s ortopedem. Často se využívá resekční artroplastika, ale to jen v případě, že problém nepodceníte a přijdete k lékaři včas. Pokud přijdete pozdě, musíte počítat s tím, že dalším řešením už často bývá jen operace, včetně nutného, zhruba šestitýdenního léčení. A tři měsíce je pak celé místo zákroku opravdu bolestivé, neboť jde o hlavní statickou oporu těla. Při vyšetření lékař často provede RTG snímek. Mezi možné komplikace pak patří artróza či zánět bursy.

Zdroj: Haluxy

Diskuze

V diskuzi POOPERAČNÍ CVIČENÍ NA HALUXY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Gabriela Mlýnková.

Dobrý den,
mám po operaci haluxu - odstraněny výrustky na kostce a srovnání palce, bez šroubů a bez skob. Nyní to budou 3. týdny, lékař řekl, že po 3. týdnech si již mohu sundat obvaz a do uzavřených bot nosit prozatím i korektor.
Pan doktor říkal, že mám po sundání obvazu palec ohýbat, sám to udělal při posledním převazu, bolestí jsem myslela, že uteču, aby nezatuhl, ale i po 3 týdnech je palec stále dost bolavý, představa, že budu palec ohýbat nahoru a dolů, je pro mě docela hrozná :-).
Musím palec ohýbat i přes tuto bolest, i když to moc nejde, nebo mohu počkat, až se alespoň částečně zahojí a následně, bez větší bolesti, palec rozpohybovat ?

Moc Vám děkuji za informace
S pozdravem G- Mlýnková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Sasanka.

Určitě ohýbejte, ať to nezatuhne,to by byla operace zbytečná.Palec ještě bude bolet,ale postupně se to bude zlepšovat.Jsem po operaci 7 měsíců a spokojenost.

Zdroj: diskuze Pooperační cvičení na haluxy

Korektory Essence

Essence Korektor Stay Natural: Je tekutý, v tužce zakončené štětečkem, do kterého otáčením opačné části tlačíte barvu. Dá se říct, že krytí není nejhorší, červené nedostatky v obličeji sice nevyzmizíkuje na 100 % (to žádný), ale hodně dobře červenou barvu potlačí. Díky krémové konzistenci se dá snadno zapracovat, splyne s pletí a nedělá fleky. Jeden nedostatek ale má, a tím je „vůně“, divný zápach naštěstí po aplikaci není cítit.

Zde můžete vidět různé druhy korektorů z drogerie.

Zde můžete vidět korektory na paletce.

A jak jste na tom vy? Jaký typ či značka korektoru vám vyhovuje?

Zdroj: Korektory

Poradna

V naší poradně s názvem RAKOVINA KŮŽE POD NEHTEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alice.

Dobry den , mohu se Vás prosím zeptat z čeho to vznikly viz foto tyto fleky na obou palcích na nohou . Mám to přibližně 2 měsíce . Omlouvam se za foto , nestihla jsem obrousit zbytek laku .
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Výskyt na obou palcích napovídá, že se nebude jednat o nic vážného. Ale měla byste to řešit. K tomu potřebujete vědět, co tyto tmavé skvrny pod vašimi nehty způsobilo.
Jde o reakci na zvýšený tlak v místě výskytu. To může být způsobeno nárazově namáhavou chůzí v nevhodné obuvi. Obě vaše fotky vypadají, že nosíte boty příliš úzké ve špičce a prsty nemají dostatek prostoru. Proto na palec tlačí druhý prst a při došlapu pak dochází k silnému otlaku, který se projevil výronem krve pod nehet. Vyměňte své boty za širší nebo noste boty úplně otevřené ve špičce - sandály. Také žabky budou dobrou volbou na lehké procházky. Na noc můžete používat korektory, které pomohou vrátit prsty do normální pozice. Jak vypadají korektory na prsty u nohou a kolik stojí se můžete podívat tady: www.zbozi.cz/hledej/…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Melanom pod nehtem foto

Haluxy a bolest

Subjektivně se vbočený palec projevuje hlavně bolestí při chůzi a v obuvi na vnitřní straně palce v oblasti zduření. Často je kůže zarudlá s otokem na kloubu. Nohy se brzy unaví, palec se vychyluje směrem k druhému prstu. Šlacha palce sklouzává do plosky a zhoršuje deformitu. Postupně vznikají degenerativní změny na základním kloubu palce.

Vbočený palec lze poznat podle následujících příznaků a projevů: bolesti na kloubu palce – bolesti mohou být dosti silné; objevuje se kostní výrůstek neboli pseudoextóza; bolest při chůzi; noha se nemůže vejít do boty, protože kloub u palce je moc velký; palec je vychýlený k druhému prstu; objevují se otlaky kůže.

Zdroj: Haluxy

Diskuze

V diskuzi BOLESTI A PÁLENÍ CHODIDEL - BŘÍŠKA POD PRSTY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana Burýšková.

Již od loňského roku, od září pociťuji bolest a páleníi nohou (chodidla, hlavně bříška pod prsty) tyto bolesti se stupňují, nejen že při došlapu to bolí ale hlavně pocituji velké pálení. Byla jsem před měsícem u ortopeda a doporučuje operaci. Asi před 15 lety jsem měla operované haluxy a kladívkové prsty. Ted jsem dost unavena a chůze mě dělá problémy.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Hana Koblasová.

Dobrý den, nemohu číst Vaše problémy a mlčet. Mám vlastní zkušenosti s obuví Hanák a také biomechanickými vložkami hanák. Měla jsem spoustu problémů - vbočené palce, ploché nohy, zborcená klenba, šílené bolesti zánártních ků stek, křeče v nártu aj. Co se týče plosky nohou. Dále potom bolesti v kolenou, problémy s kyčelnímy klouby, myslela jsem, že budu muset na endoprotézu, neustálé bolesti páteře při delším sezení, stálá bolest a občas zablokovaná krční páteř, a ještě bolesti ramene šílené ! Vše odeznělo po roce nošení obuvi Hanák, v mém případě pantoflí na doma, protože jsem v důchodu a nejvíce času se pohybuji doma, jen si přečtěte na www.botyhanak.cz. P.S. je mi 61 let a dnes běhám ze schodů jako ve20 letech a jsem na tom mnohem lépe než před 5 lety. Můj tel. 777165656, klidně zavolejte, ještě poradím.

Zdroj: diskuze Bolesti a pálení chodidel - bříška pod prsty

Recenze nejlepší korektor

Rimmel korektor je skvělý pomocník na kruhy pod očima. Je krémový a lehce se nanáší. Dermacol je sice make-up, ale je dost tuhý, takže se osvědčil i jako korektor na akné. Korektor v dóze od NYX ve žlutém odstínu je skvělý na unavené oči.

Zdroj: Korektory

Poradna

V naší poradně s názvem RAKOVINA KŮŽE POD NEHTEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Diana.

Dobrý den, přibližně před měsícem se mi vytvořila skvrna pod nehtem na pravé noze a teď na levé. Je to v pořádku? Děkuji, zdravím. DD
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Není to v pořádku. Každý takový hematom vypovídá o tom, že došlo k nějakému poranění měkkých tkání nehtového lůžka. Vhodná bude návštěva ortopéda. Vaše palce jsou vychýlené vlivem celoživotního tlaku z nevhodných bot a příliš tlačí na vedlejší prsty. Existují korektory na vbočený palec, které mohou pomoci dostat palce do správné pozice. Vhodné budou také ortopedické vložky do bot.

Tmavé skvrny, které nyní máte pod nehty palců nejsou nebezpečné, ale představují signál, že je třeba učinit určitě změny, aby chodidlo mohlo dále správně fungovat. Objednání se na ortopedii bude první krok správným směrem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Rakovina kůže pod nehtem

Co to znamená mít haluxy

Vbočený palec je vlastně deformace. Je to docela častý zdravotní problém, který se projevuje tak, že se palec postupně začne ohýbat k druhému prstu na noze. Jak haluxy vznikají ani sami specialisté – ortopedi – v podstatě nevědí. Jisté je v současnosti jen jedno: haluxy jsou dědičné. Ze zkušenosti pravidlo dědičnosti nefunguje vždy stoprocentně. Dalším možným důvodem vzniku vybočeného palce mohou být i hormonální vlivy. Právě proto je tato nemoc u mužů tak vzácná. Méně často za to může špatná obuv (boty, které mají úzkou špičku a ještě vysoký podpatek), roli hraje také klesání příčné klenby. Ženy to mají s haluxy podstatně horší tedy i proto, jaké nároky na ně klade každodenní život při výběru obuvi.

Za jak dlouho se halux udělá, je individuální. Vždy záleží na okolnostech. Nohy nosí celou váhu těla a ne všichni máme váhu správnou, tudíž nohy pěkně zatěžujeme. Neustále jste na nohou, ať je to stání, chůze nebo sportovní aktivity. Nejčastěji se však haluxy rozvíjí v pozdějším věku, ale nejsou výjimkou již kolem 20 až 30. roku života. V důsledku ochabnutí či méněcennosti vazivového a svalového aparátu dojde k poklesu podélné i příčné klenby. Vlivem přetížení vnitřní strany nohy při vbočeném postavení paty a hlezenního kloubu pak dojde k přetížení palcové strany nohy, ochabnutí a uvolnění meziprstních svalů, rotaci palce a postupnému rozšíření přední části nohy. Tah svalů a šlach následně stahuje palec do vbočeného postavení, mění se osa palce a tlakem obuvi vzniká otlak na kůži i zhrubění na kosti.

Zde můžete vidět, jak vypadají haluxy.

Zdroj: Haluxy

Poradna

V naší poradně s názvem RAKOVINA KŮŽE POD NEHTEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Katka.

Dobrý den, po pročtení příspěvků doufám, že mě také uklidníte, jako tady spousty lidí přede mnou Už asi tak před 5 týdny jsem si všimla černých flíčků na palcích u nohou. Nehty si lakuji, tak je nesleduji, každý den, ale každopádně nemám pocit, že by to odrůstalo. Je mi divné, že je to totožné na obou nohách - nevhodná obuv? Děkuji
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Odpověděla jste si sama správně. Příčinou je dlouhodobě nevhodná obuv. Dlouhou dobu používáte úzkou a krátkou obuv, což vám deformuje palec a čtvrtý a pátý prst na obou nohách. Oba palce jsou vbočené a tlačí na druhý prst tak silně, že se tvoří miniaturní krevní výrony. Malinkaté množství krve se vylilo do tkáně nehtového lůžka a protože je to v lůžku a ne v nehtu, tak se to nepohybuje. Postupem času se to ztratí, ale jen když zastavíte příčinu. V první řadě je třeba používat boty s dostatečným prostorem pro prsty, obvykle stačí o číslo větší boty. Pro narovnání prstů se ve vašem případě hodí pomůcka, kterou můžete vidět tady: www.zbozi.cz/vyrobek… Popřípadě můžete experimentovat a vyzkoušet další korektory na vbočený palec, které můžete vidět tady: www.zbozi.cz/hledej/…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Melanom pod nehtem foto

Korektory na kruhy pod očima

Artdeco Perfect teint concealer: Stačí aplikovat malé množství tohoto krémového korektoru pomocí štětečku. Světlý odstín sedne i ženám s velmi světlou pletí. Konzistence samotného korektoru je pak velmi lehká a krémová a nedostává se do vrásek. Oční okolí příliš nerozjasňuje, po přepudrování je korektor naprosto neviditelný, ale kruhy zamaskuje dokonale. Navíc se dá využít i na drobné nedokonalosti pleti.

Lily Lolo Minerální korektor: Jedná se o korektor, který bez štětečku nenanesete. Kruhy pod očima zamaskuje opravdu dokonale, stejně jako jiné nedostatky pleti. Navíc ho není potřeba přepudrovat, postačí pouze rozetřít do ztracena.

Rimmel Match Perfection korektor: Dle recenzí asi nejpovedenější a nejpoužívanější korektor. Aplikuje se rovněž pomocí štětečku. Do vrásek se nedostává, dobře kryje, i když má světlý odstín, velmi dobře matuje. Světlý odstín je vhodný i pro velmi světlé typy.

Zdroj: Korektory

Korektory od Max Factor

Pro snadnější dosažení perfektního líčení představuje Max Factor korektory určené ke korekci barevných nedokonalostí pleti. Díky nim se vám konečně podaří docílit perfektního základu pro make-up.

Vlastnosti: lehce se roztírají a pomáhají potlačit zarudnutí, mdlý odstín pleti a zamaskovat kruhy pod očima nebo drobné pigmentové skvrny.

Odstíny:

  • žlutý – neutralizuje fialové nebo modré tóny pleti, zejména tmavé kruhy pod očima,
  • růžový – zjemňuje kontury tmavých skvrn u přirozeně světlejších typů pleti,
  • oranžový – zjemňuje kontury tmavých skvrn u středních a tmavších typů pleti,
  • zelený – neutralizuje zarudnutí, červené skvrny nebo prasklé žilky, je perfektní u pokožky se sklony k akné,
  • fialový – neutralizuje bledé či nažloutlé tóny pleti a rozptyluje její nevýrazný odstín,
  • rozjasňovač – odráží světlo, a proto je perfektní pro kontury a zvýraznění partií, jako jsou lícní kosti či spánky.

Aplikace: Nanášejte před použitím make-upu nebo CC krému. Naneste jemně na partie, které vyžadují korekci a opatrně rozetřete pomocí prstů nebo kosmetickým štětcem. Pokud je třeba, zopakujte aplikaci, ale vyvarujte se nanesení příliš silné vrstvy, mohlo by dojít k nepřirozenému barevnému vyznění. Dokončete líčení aplikací make-upu nebo CC krému. V případě, že používáte rozjasňovač, naneste jej až na make-up.

Zdroj: Korektory

Jak na korektory

Než vyrazíte do obchodu a koupíte první korektor, který vám přijde pod ruku, rozmyslete si, na co ho budete používat a na co takový korektor vlastně potřebujete. Je totiž rozdíl, jestli potřebujete zakrýt těžké akné nebo jen kruhy pod očima. Každý problém má své řešení, ale není zrovna nejlepší používat jeden korektor na všechno.

Čím tužší korektor, tím lépe se dokáže vypořádat s nedostatky pleti, jako je akné nebo zarudlé fleky. Tuhý korektor by se však neměl používat na kruhy pod očima, protože pokožku okolo očí víc namáhá a může ji vysušit. Na kruhy pod očima je mnohem efektivnější emulzní, tekutější nebo krémovější korektor.

Po konzistenci je třeba zaměřit se na barvu korektoru. Určitě už jste viděla paletku, kde nebyla pouze jedna barva, ale bylo jich několik, od zelené až po růžovou. A proč to? Každý odstín má svou funkci. Narůžovělé a žluté korektory jsou skvělé na problémy s kruhy pod očima, zelené korektory maskují horší a viditelnější nedostatky. Pokud ale nejste odvážná a zručná natolik, abyste barevné korektory dovedla správně zkombinovat, postačí ty v barvě pleti. Korektor by nikdy neměl být tmavší než odstín pleti, působil by nepřirozeně. Pokud se zaměřujete na kruhy pod očima, je lepší zvolit o půl odstínu světlejší barvu, stejně tak na začervenání pleti. Pokud se rozhodnete nepoužívat make-up, ale pouze korektor, vždy hledejte nejpřirozenější odstín v přesné barvě vaší pleti.

Metody nanášení korektoru jsou diskutabilní. Někdo radí, aby se korektor používal před samotným make-upem, někdo zase říká, že mnohem efektivnější je to až po nanesení make-upu. Dle recenzí je vhodné nejprve vytvořit podklad, nanést make-up a stále viditelné pleťové nedostatky zakrýt korektorem. Některé korektory se ale lépe aplikují a lépe vypadají před make-upem. Je tedy na vás, abyste si vyzkoušela a určila, co vám víc vyhovuje.

Korektor nikdy násilím neroztírejte, tím ubližujete hlavně své pokožce. Na aplikaci korektoru je dobré si pořídit štěteček, aby se vám lépe a rychleji s vybraným korektorem pracovalo. Korektor do pokožky poté opatrně vklepejte, aby se spojil s pokožkou, působil přirozeně a zakryl nedostatky. Ideální je poté použít lehký, fixační pudr, aby vše doladil a make-up zafixoval.

Zdroj: Korektory

Diskuze

V diskuzi VIDEO OPERACE HALUXU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Radoslava Krkošková.

Jsem 3 měsíce po operaci haluxu a nohu mám pořád opuchlou, je to normální

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Edita Pokorná.

Dobrý den, koncem července jsem měla operaci haluxu na pravé noze po14 dnech jsem dostala do toho zánět který byl léčen antibiotiky po dalších 14 dnech jsem šla na rentgen bylo zjištěno že mi 1šroub praskl v říjnu jsem byla na reoperaci šrouby a dělají vyndali zatím nevím co bude dále nohu mám oteklou čeká mě kontrola.Zdá se mi že bez vnitřní výztuhy palec není rovný E.Pokorná

Zdroj: diskuze Video operace haluxu

Maskovací triky se šminkami

Okamžitou pomoc na metličkové žilky a červené fleky poskytuje dekorativní kosmetika. Nejúčinnější jsou kamuflážové makeupy s vysokým podílem pigmentů, pod kterými zmizí každá chybička pleti. Důležité je, aby barva odpovídala vašemu přirozenému tónu. Krycí makeup nanášejte jen bříšky prstů, až se přechody stanou neviditelnými. Výraznější cévky překryjete korekčními pastami. Korekční pasty vydrží krýt popraskané žilky až 16 hodin a nepůsobí jako maska. Účinné látky jako allantoin nebo včelí vosk také pomohou uklidnit podrážděnou pokožku. Jemné zarudnutí nejlépe zakryjete zelenými barevnými korektory. Aby vaše pokožka nevypadala po korekci šedivě, naneste na ni sjednocující emulzi. Jemné zarudnutí decentně překryje i denní krém se samoopalovacím efektem.

Zdroj: Jak na červenání tváří a praskání žilek

Haluxy po operaci

Vbočený palec (hallux valgus) je získanou deformitou nohy. Jedná se o komplexní postižení přednoží s poruchou postavení palce. V České republice o operaci vbočených palců kolují různé pověry a mýty. Některé z nich se nezakládají na pravdě a řada z nich vychází ze způsobů operačních řešení v minulosti. V současné době se v léčbě používají moderní přístupy, které zkracují délku hospitalizace a rekonvalescence. Tyto metody výrazně změnily možnost znovuvytvoření vbočeného palce nohy. V důsledku obav pacienti často operační zákroky odkládají a k lékaři přichází, až když je stav výrazně pokročilý. V pokročilých stadiích je pak někdy již záchrana kloubu nemožná.

Nesprávné postavení palce přetěžuje ostatní části nohy. Na podkladě vbočeného palce mohou vznikat různé typy bolesti přednoží, které se nachází v oblasti základního článku palce nohy anebo v místě prstů nohy. Výrazná zátěž přednoží i při běžných činnostech způsobuje, že konzervativní postupy nejsou často účinné v léčbě projevů deformity hallux valgus. V případech dlouhodobých bolestí, které přetrvávají i přes využití prostředků konzervativní terapie, je namístě zvolit operační řešení.

Operaci lze provádět v celkové anestezii nebo pouze při místním znecitlivění. Doba pooperační rekonvalescence je závislá na typu použité operace a individuálním průběhu hojení. Po operaci je nutno počítat se zhruba 3 až 6 týdnů trvající nemožností plné zátěže operované končetiny a nutností chůze o berlích s omezeným nášlapem na operovanou končetinu. Operace slouží k odstranění deformity, a proto je potřeba téměř vždy provést osteotomii (protnutí kosti). Nejčastěji se protíná první nártní kost v přednoží a její správná pozice se zajišťuje vždy šrouby anebo skobkami. Tyto operace lze provádět otevřený přístupem anebo také modernějším zavřeným přístupem pod kontrolou rentgenového přístroje. Jak dlouho trvá uzdravení, závisí na použité metodě. Právě tyto nové postupy zkracují délku rekonvalescence po operaci a zkracují čas nutný k návratu k plnohodnotnému životu.

Zdroj: Haluxy

Odstranění kruhů pod očima

Objeví-li se pod očima zbarvení nebo otok, poraďte se raději s lékařem. Pokud chcete trvalé řešení tohoto problému, navštivte svého dermatologa. Někdy postačí make-up, jindy je potřeba laserová terapie, v některých případech dokonce i chirurgická operace. Výsledky tohoto odstranění nejsou vždy perfektní, je tedy dobré mít realistická očekávání.

Dermatolog nejprve doporučí léky na předpis, zejména krémy, poté je vhodná laserová operace nebo chemický peeling. Dutiny způsobující tmavé skvrny mohou být injekčně vyplněny. Tmavé kruhy pod očima nejsou zdravotním problémem, ale lidé se jich často bojí a sahají po kosmetických úpravách.

Mírné a středně tmavé kruhy pod očima často reagují dobře na jednoduché a levné procedury:

  • Studené obklady. Postačí dvě ochlazené lžičky nebo pytlík mraženého hrášku, který by měl být zabalený do tkaniny. Velmi vhodné jsou i ochlazené čajové sáčky (použité).
  • Při spánku přidat více polštářů, aby se zabránilo otoku.
  • Krátké noci nejsou obvykle vhodné, nedostatek spánku způsobuje tmavé kruhy pod očima.
  • Velmi účinné je užívání tmavých brýlí nebo opalovacího krému. Často jsou tmavé kruhy zapříčiněny pigmentací kůže.
  • Další dobrou radou pro odstranění tmavých kruhů je použití roztoku slané vody nebo volně prodejných solných sprejů, které přispívají k uvolnění nosu.
  • Kosmetika. Výrobci pleťových krémů a produktů často tvrdí, že jejich produkty zabraňují tmavým kruhům. Ale dalo by se říci, že mnohem účinnější jsou produkty na rostlinné bázi, protože ty výrazněji zlepšují vzhled tmavých kruhů pod očima.
  • Použití korektoru. Korektory zamaskovávají tmavé kruhy pod očima. Pokud jsou kruhy pod očima namodralé, použijte broskvově barevný korektor. Zároveň se nedoporučuje používat aromatizované výrobky nebo produkty s obsahem kyseliny salicylové nebo glykolové. Aroma a tyto kyseliny způsobují podráždění oční tkáně, což následně zapříčiní zarudnutí a otok.

Zdroj: Co znamenají kruhy pod očima

Výrůstek na kloubu prstu

Výrůstek na kloubu může značit hallux. Hallux valgus, což je přesný latinský název tohoto onemocnění, postihuje klouby na chodidle. Palec na noze je vybočený směrem od středu těla k ostatním prstům a na kloubu palce vyrůstá kostní výrůstek, kvůli kterému mají postižení lidé problém s nošením obuvi. Jde vlastně o strukturální deformitu kloubu palce na noze a často je součástí rozsáhlejší deformace celého přednoží, která může být spojena například i s takzvanými kladívkovými prsty, s prodloužením, respektive zkrácením šlach a vazů na palci, či dokonce vykloubením drobných kůstek pod první záprstní kostí.

Příčiny

Onemocnění je podmíněno zejména geneticky. Pokud ho měli vaši předkové, je až 90% pravděpodobnost, že jím budete trpět i vy. Hallux ovšem může vzniknout i postupně bez rodinné anamnézy. Jeho vznik může zhoršovat také nevhodná obuv, úrazy či nedostatek vitamínů a minerálů. Vyhnout byste se tedy měli úzkým botám, častému a dlouhému nošení bot na podpatcích a ohroženější jsou i lidé, kteří tráví celé dny na nohou. Velkou roli však opravdu hraje genetika, takže halluxem může trpět i člověk, který celý život chodil jen ve vhodné ortopedické obuvi.

Léčba

Hallux je nemoc, která probíhá na základě vrozené predispozice a více méně se dá její průběh pouze zmírnit či zpomalit, často se tím operace, nutná pro návrat do normálního života, jen oddálí. Jsou lidé, kteří se pro operaci rozhodnou hned na začátku, jiní jsou zase ochotni kvůli strachu z operace trpět až do konce života a nikdy se ji nakonec neodhodlají podstoupit. Klasických typů operací je několik, protože existují různé fáze, věkové skupiny a kombinace poškození. Při některých operacích se seká do kosti a vkládá se do ní na pár týdnů drát, u jiných se zas prořezává pouzdro palce a posouvá se na správné místo. Po operaci je nutná čtyřtýdenní fixace nohy sádrou, poté následuje rehabilitace. Pacienti, kteří zákrok již podstoupili, si však často stěžují na bolestivost a problémem je rovněž častá recidiva, tedy návratnost problému.

Konzervativní léčba spočívá v prevenci, a to v nošení vhodné obuvi. U lehčích případů se někdy doporučují silikonové nebo gumové korektory palce, které se vkládají mezi palec a druhý prst. Korektor může zpomalit progresi vady, nápravu deformity však nelze očekávat. Jeho přínos spočívá tedy hlavně v pooperačním období, kdy drží palec a napomáhá hojení ve správném postavení. Součástí prevence je i vhodná a pohodlná obuv s dostatečným prostorem pro prsty, měkkou a tvarovanou ortopedickou podrážkou. Někdy se doporučuje i fyzioterapie a především kvalitní pedikúra, korekce, tejpování. Operačních řešení halluxu je popsána celá řada (desítky druhů operací). Ortoped vždy musí typ výkonu přizpůsobit věku pacienta a stavu samotného kloubu a vyloučit přítomnost artrózy.

Zdroj: Bulka na kloubu prstu

Léky na plíseň nehtů

Záleží na vás, jestli chcete použít interní nebo externí účinné antimykotické léky (antimykotika) k léčbě plísně. Možná je i kombinace obou druhů.

Tablety na plíseň

Vnitřní léčba je ve většině případů účinnější než vnější a více pacientů s její pomocí může být zbaveno plísně. Tato léčba má ale svá možná rizika, která se mohou odrazit na zdraví jater, neboť se zde antimykotika metabolizují.

  • Terbinafin je léčivá látka proti plísni a obsahuje ji lék Lamisil, Terbinafin actavis, Terbinafini arrow, Terfimed. Terbinafin je lék ze skupiny antimykotik, která inhibuje růst a zabíjí plísně prostřednictvím krevního oběhu. Terbinafin je dobře vstřebáván kůží a nehty a používá se ve formě tablet na efektivní léčbu plísní. Léčba Terbinafinem trvá od 6 týdnů až po dobu 3 měsíců. Terbinafin je nejúčinnější lék na plíseň nehtů s vnitřním podáním, ale není to bez rizik. Mezi nevýhody patří vedlejší nežádoucí účinky, nejčastěji hlášené jsou zažívací potíže, kožní vyrážky, bolesti kloubů a svalů, bolesti hlavy, poruchy chuti a čichu.
  • Itrakonazol je alternativa k terbinafinu, který je účinný zejména na kvasinky nebo plísňové infekce. Itrakonazol obsahují léky Prokanazol, Itraconazol universal farma a Sporanox. Itrakonazol je méně účinný lék na plíseň, který se podává kontinuálně nebo pomocí pulzní terapie.

Zevní léčba plísně

Vnější ošetření plísně je méně účinné nežli vnitřní a proto vyžaduje delší dobu léčby. Také ne všichny plísně nehtů můžou být vyléčeny pomocí zevní léčby. Zevní léčba se používá spíš pro pacienty s lehkým až středně těžkým povrchovým atakem anebo také na začátku onemocnění. Významnou výhodou je velmi nízké riziko vzniku vedlejších nežádoucích účinků.

Antimykotika pro zevní péči:

  • Amorolfine je léčivá látka na plíseň nehtů a obsahují ji Loceryl® a Funtrol®, které jsou k dostání jako 5% léčivý lak na nehty, ale jen na lékařský předpis.
  • Ciklopirox je také léčivá látka proti plísni nehtů a 80 mg ji obsahuje Polinail a Mycosten, jako léčivý lak na nehty a také Batrafen, jako léčivý kožní roztok, vše na lékařský předpis.
  • Mikonazol je imidazolové antimykotikum a obsahuje ho tinktura Daktarin, která je k dostání jen na zahraničních internetových obchodech.
  • Bifonazole také léčí plíseň nehtů a obsahují ji Canespor a Mycospor v podobě roztoku, které jsou volně prodejné v lékárně.
  • Terbinafin je nejúčinnější při vnitřním užívání, k méně účinnému zevnímu použití je k dispozici v krému Lamisil, který je volně prodejný v lékárně.
  • Močovina ve formě mastí s 20 až 40% koncentrací se používá na rozrušení postižených nehtů. Při této léčbě je veliké riziko podráždění okolní kůže. Močovina se aplikuje pouze na postižené nehtové body, které mohou být nakonec odstraněny.

Nehtové korektory

  • Nailner Repair je tyčinka na ošetření nehtových mykóz, a v jejích 4ml je obsažena kyselina mléčná, ethyl laktátu, cypřišový olej, levandulový olej a tea tree oil.
  • Excilor léčivá tinktura na nehty, ve které je kyselina octová, ethyllaktát a voda. Excilor je k dispozici jen v zahraničních internetových obchodech.
  • Phyto Nailprotector v sobě obsahuje tea tree oil, levandulový olej a cypřišový olej a je k dostání jen v zahraničních internetových obchodech.

Dezinfekční prostředky na plíseň

Jodovaný povidon má fungicidní účinky a je dostupný jako tinktura, která se za použití kartáčku aplikuje na nehet. Jódový poviodn je spíše určen na kožní plísně, ne přímo na nehtové.

Bylinky na plíseň nehtů

Na plíseň nehtů pomáhá hořec fialový, u kterého ale není přesně známa úspěšnost léčby plísně nehtů.


Zdroj: Plíseň nehtů


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP