Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

KORTIZOL

OBSAH

Co je to kortizol

Kortizol je hormon vylučovaný nadledvinami a žlázami hypofýzy, které k jeho produkci potřebují dostatek sacharidů a bílkovin přijatých prostřednictvím metabolismu. Kortizol v lidském těle pomáhá udržovat správný krevní tlak a zdravé kardiovaskulární funkce. Kortizol také zpomaluje zánětlivé reakce a je významnou a nezbytnou součástí vyváženého metabolismu. Kortizol je také označen jako stresový hormon, neboť správná hladina kortizolu umožňuje lidskému tělu udržovat dostačující úroveň energie a dovoluje mu tak lépe se vypořádat s emocionální nebo fyzickou zátěží. Hladiny kortizolu jsou nejvyšší v dopoledních hodinách, po obědě začnou postupně klesat až k nejnižší hladině, která je v noci. Hladina hormonu kortizol neustále kolísá.

Zdroj: Nízká hladina kortizolu

Poradna

V naší poradně s názvem OCHLUPENÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel An.

Z naší rodiny nemá takoví problém ba naopak.Myslíte,že by ještě mohl pomoct-test na kortizol?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Kortizol s tímto nemá nic společného. Genetickou výbavu nemáme jen po rodičích. Některé genetické variace vznikají kombinací stávajících zdrojů a můžou se pak projevit takto anomálně, bez příbuzenské podobnosti. Cítím z vás, že jste z toho nešťastná a hledáte lék za každou cenu. Ale bohužel to v tomto případě medikamenty řešit nepůjde. Ale nezoufejte. Zkuste své ochlupení vnímat jako přednost, protože existuje mnoho mužů, kteří preferují přírodní ženy s ochlupením.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Ochlupení

Kortizol v moči

Moč se vyšetřuje sběrem. Moč se shromažďuje během 24 hodin, následně se změří její celkový objem a do laboratoře se zašle pouhý vzorek (cca 3 ml). Moč musí být konzervována kyselinou boritou, kterou na požádání poskytne laboratoř.

Zdroj: Hormon kortizol

Diskuze

V diskuzi ZVASENY KORTIZOL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel JANA VRABLOVA.

DOBRY DEN NA ENDOKRIOLONOGII MI PANI DOKTORKA NASLA ZVYSENY HORMON KORTIZOL JE MI 52ROKU A BERU ANTIKONCEPCI Z HORMONALNICH DUVODU PRO ZVYSENI MUZKYCH HORMONU.PROBEHL SBER MOCE 24HOH.A ODBER KRVE VYSLEDKY ZA TRI TYDNY.MUZU MEZI TIM UZIVAT NEJAKY LEK NA SNIZENI DANYCH HORMONU?DEKUJI

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Zvaseny kortizol

Co je to kortizol

Kortizol je lidský hormon, který se tvoří v nadledvinkách, ale jeho tvorba je ovlivněna mozkovými centry: hypofýzou a hypotalamem. Kortizol v zátěžových situacích zvyšuje hladinu krevního cukru, tedy se stará o dostatek „paliva“. Dále zvyšuje krevní tlak: tělo totiž musí být nastaveno na aktivitu a pohotovost. Přímo také působí na imunitu, a to tak, že snižuje aktivitu ve stavech, kdy je imunitní systém hyperaktivní, tj. kdy probíhá alergie, zánět, šok apod.

Zdroj: Kortizol

Diskuze

V diskuzi ŠPATNÉ DÝCHÁNÍ OD PÁTEŘE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Katerina.

Dobrý den chtela jsem se zeptat ci těžké dychani může být od zad? Mam problemy ze zady ze zebry lopatky a krcni páteří mela jsem veskere vysetreni ktere dopadlo dobře,cose tyce srdce plic mela jsem take magnetickou rezonanci.u lopatek na hoře semy delaji boule ktere me boli a strili do hrudi a obcas me brni ruka levá může to být od te páteře ?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lenka.

Dobrý den. Prosím o radu týkající se zvýšeného kortizolu. Jsem 2 rokem po odoperování druhého vaječníku a jelikož mi je 40 let, beru antikoncepci jako náhradu hormonů. Stále se potýkám s fyzickou únavou, podrážděností, bušením srdce, pocitem sevřené hrudi a těžším dýcháním. Některé dny jsou lepší některé horší. Lékař vše přičítal menopauze, ale po čase z krve zjistil, že mám vysoký kortizol. Poslal mě na rentgen mozku a ultrazvuk nadledvinek, vše s negativním výsledkem. Poté mě poslal na endokrinologii a tam mi z moče zjistili hraniční hodnoty kortizolu. Objednali mě za půl roku na kontrolu. Ráda bych se zeptala, zdali netušíte, čím si kortizol mohu zvyšovat, ale především čím si jej mohu snížit. Je vůbec možné jej opět dát do normálu? Snažím se denně cvičit jogu, zdravě jíst a dostatečně pít (vodu, černý čaj), nebýt ve stresu, ale stavy únavy se stále vracejí. Předem Vám děkuji za odpověď.

Zdroj: diskuze Špatné dýchání od páteře

Kortizol v kulturistice

Každý kulturista ví o tom, že není dobré trénovat déle jak 45 minut, protože v takovém případě dochází ke zvýšení hladiny kortizolu. Z kulturistického pohledu jednoznačně převažují jeho záporné stránky, pokud jde o budování svalové hmoty.

Zdroj: Kortizol

Kortizol při kulturistice

Velký vliv na svalové přírůstky má rozkolísaná hladina kortizolu. Nebojte se tedy trénovat i déle než po dobu, na kterou jste zvyklí nebo která vám byla vštěpována, což je ve většině případů 45 minut.

Zdroj: Hormon kortizol

Diskuze

V diskuzi HORMONÁLNÍ NEROVNOVÁHA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Monika jakešová.

dobrý večer,už 3,5 roku mám velmi slabou a krátkou menses ..začalo to v důsledku stresu který jsem prožívala..neberu žádnou antikoncepci podle svého OG se může též jednat o slabé žluté tělísko kvůli kterému cca 6 dní před očekávanou menses špiním..špinění začalo před rokem po provedené konizaci děložního čípku který je nyní už zjizvený nejspíš prodělanými záněty..pan doktor mi napsal Proveru kvůli tomu špinění od 16 dne na 12 dní po dobu zatím 3 měsíců..já jsem ale proti syntetickým hormonům i proto chci zkusit Macu jako přírodní možný stabilizátor pohlavních hormonů taky proto že podle UTZmám autoimunitní zánět štítné žlázy žádný lék na ni neužívám..možná to vše se vším souvisí stres šž, menses špinění možná nadlevinky kortizol nevím..prosím poradte co s tím vším..děkuji..

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Hormonální nerovnováha

Co je kortizol

Kortizol je hormon vytvářený kůrou nadledvin, jenž řídí metabolismus cukrů. Kortizol se řadí k takzvaným glukokortikoidům, neboť podporuje využití energie především z glykogenových zásob, ale bohužel nejen z nich. Kortizol má negativní vliv na bílkoviny, což se projevuje při jeho abnormální hladině zrychlením katabolismu (rozklad tkání), kdy se více bílkovin rozpadá, než vzniká, a naopak zpomalením proteosyntézy (tvorba bílkovin). Kortizol negativně ovlivňuje rovněž kosti, jelikož se jeho působením vyplavuje více vápníku, a též snižuje syntézu kolagenu (hlavní bílkovina šlach a vazů). Pozitivně nepůsobí ani na tuky: sice podporuje lipolýzu (rozkládání lipidů na jednodušší látky) podkožního tuku na končetinách, avšak na jiných místech (trup, obličej) jeho tvorbu naopak zesiluje.

Zdroj: Hormon kortizol

Poradna

V naší poradně s názvem JAK SNÍŽIT CUKR V KRVI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miloslava.

Mohlo by zvýšení na lačno souviset s posledním jídlem....16.00...myslím s tím takový noční půst,,,jinak odběr na lačno 8,5,,,dlouhodobý cukr 44, což je prý dobré, užívám jednu tabletu glucophage 500 mg . Děkuji za radu Miloslava

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zvýšená hodnota glykemie po ránu může souviset s tím, že nedostáváte správnou dávku léku na cukrovku předchozí noc nebo jíte před spaním svačinu se sacharidy. U některých lidí se také objevuje nevysvětlitelný ranní vzestup hladiny cukru v krvi, tak zvaný ranní fenomén. Tento fenomén vede k vysokým hladinám krevního cukru, což je stav nazývaný hyperglykémie. Obvykle se to děje mezi 4:00 a 8:00. Příčina fenoménu není jasná. Někteří vědci se domnívají, že za to může uvolňování určitých hormonů přes noc, ke kterému dochází přirozeně, což zvyšuje inzulínovou rezistenci. To způsobuje zvýšení hladiny cukru v krvi. Tyto hormony se nazývají kontraregulační hormony, protože mají účinek, který jde proti účinku inzulínu. Patří mezi ně růstový hormon, kortizol, glukagon a epinefrin.
Pokud je vaše hladina cukru v krvi trvale vyšší, než by ráno měla být, promluvte si se svým lékařem. Váš lékař vám může navrhnout, abyste si kontrolovala hladinu cukru v krvi jednou během časných ranních hodin několik dní po sobě. Nebo můžete použít kontinuální monitor glukózy ke sledování hladiny cukru v krvi během spánku. Tyto informace pomohou vašemu lékaři potvrdit, zda máte onen fenomén nebo zda může existovat jiný důvod pro vysokou ranní hladinu cukru v krvi.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jake hodnoty ma byt dlouhodoby cukr

Test na kortizol

Testování hladin kortizolu je dnes celkem rozšířené. Nejpřesnější je měření ze slin, ovšem není problém učinit závěr ani z kortizolu v krvi. Budou-li se hodnoty pohybovat v níže uvedených dimenzích, přičemž ranní hodnoty jsou o 20–25 % vyšší než ty večerní, je vše v pořádku. Například výsledek 110/82 nmol/l nebo 300/220 nmol/l (ranní vs. večerní kortizol) je v mezích normy. Ale výsledek 110/469 nmol/l už nikoliv, jedná se o hraniční hodnoty.

Test je možné začít doma a vzorek pak odevzdat v nejbližší zdravotnické laboratoři. Celý postup i objednávka testů na kortizol jsou zde: test na kortizol informace.

Normální hladina kortizolu:

  • ranní hodnoty kortizolu: 110–606 nmol/l
  • večerní hodnoty kortizolu: 82–469 nmol/

Zdroj: Vliv antikoncepce na hladinu kortizolu

Poradna

V naší poradně s názvem NEMOCI STARÝCH PSŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Koudelová Vlaďka.

Dobrý den, chtěla bych poprosit o radu, konzultaci. Moje fenečka, nyní má 14 let.Vím, je to už úctyhodný věk. Již 3-4 měsíce 24 hodin denně rychle dýchá, jako by běžela maraton.Opravdu 24 hodin denně.Nemůžu se na ni už dívat ani její rychlý dech poslouchat. Brečela bych nad ní od rána do večera. Chodíme pravidelně k veterináři, má nedomykavost chlopně, na její onemocnění prý žádný lék není. Je ochrnutá cca 10 let, začaly jí bytnět obratle a přestala chodit. Pohybuje se pouze pomocí předních nožiček. Byla i na operaci v Brně na klinice Jaggy,cca 4 roky zpět, operace však nebyla úspěšná.
Dle sono břicha má větší játra i močový měchýř, protože jí moč odchází nepravidelně.Dávám jí pleny několikrát denně, ale to mi vůbec nevadí.Ráda to pro ni udělám. Terezka je moje srdcovka.Před 3 měsíci měla opakovaně několikrát vyšší kortizol, potom se upravil. Vůbec nevím, z čeho její celodenní rychlé dýchaní může být. Má také zvětšené bříško, zřejmě od větších jater a močového měchýře.Pan doktor, ke kterému jezdíme si myslí, že je to od její nefunkční páteře.Ale 24 hodin denně se mi moc nezdá. Na její velmi rychlé dýchání pro ni nemá žádný lék. Moc se o ni bojím, že srdíčko tuto námahu nezvládne. Moc mě trápí její neutěšený stav a prosím moc o radu a pomoc pro Terezku.
Pana doktora, ke kterému jezdíme nechci obcházet, jen bych se chtěla ujistit konzultací, že pro Terezku není opravdu žádná pomoc.
Děkuji Vám Koudelová Vlaďka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Z vašeho textu je cítit, jak svoji fenečku Terezku bezmezně milujete. Určitě jste s ní zažila krásné chvíle a umožnila jste jí šťastný život navzdory jejím zdravotním postižením. Nyní budete muset přijmout, že přichází závěr jejího života a stejně vroucně, jako dřív, jí být oporou při jejím odcházení. Fenečka si neuvědomuje své zdravotní problémy a vnímá je jako normální průběh svého života, i to zrychlené dýchání. Proto se ani vy tím nestresujte. Zůstaňte v kontaktu se svým oblíbeným veterinářem a společně ji umožněte láskyplný odchod z tohoto světa.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nemoci starých psů

Kortizol v moči

Vyšetření kortizolu v moči se používá k diagnóze Cushingova syndromu a Addisonovy choroby, dvou vážných onemocnění nadledvin. Vyšetření moče se nejčastěji používá k hodnocení zvýšené produkce kortizolu. Pokud byla zjištěna abnormální koncentrace kortizolu, lékař provede další testy, aby potvrdil zvýšení nebo nedostatek a aby určil jejich příčinu.

Zdroj: Kortizol

Poradna

V naší poradně s názvem KOŽNÍ POHOTOVOST PRAHA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Effenbergerová.

Hledám pomoc kožního odd.Mám vaskulitidu, Měla jsem ji již cca před 14 lety. Bydlím nyní v Mrači u Benešova. Tehdy jsem byla hospitalizována ve Vojenské nemocnici Praha. Děkuji za zprávu. Eff

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Vaskulitida je zánět krevních cév. Zánět může zesílit stěny těchto cév, čímž se zmenší šířka jejich průchodu. Pokud je průtok krve omezen, může dojít k poškození orgánů a tkání. Ve vašem případě zřejmě kůže. Nepíšete o své vaskulitidě nic bližšího. Existuje mnoho typů vaskulitidy a většina z nich je vzácná. V závislosti na typu vaskulitidy, který máte, se můžete zlepšit i bez léčby. Některé typy vaskulitid ale vyžadují léky k mírnění zánětu. Používají se k tomu imunosupresivní přípravky, zejména glukokortikoidy.
Mezi krátkodobě působící glukokortikoidy patří:
- hydrokortizon - kortizol,
- kortizon,
- prednizon,
- prednizolon,
- metylprednizolon.
Mezi střednědobě působící patří:
- triamcinolon.
A dlouhodobé jsou:
- betametazon,
- dexametazon.
Pomocí glukokortikoidů se léčí tyto typy vaskulitid:
- periarteriitis nodosa,
- Wegenerova granulomatóza,
- Henochova-Schönleinova purpura,
- ChurgovaStraussova vaskulitida,
- overlap syndromy,
- Kawasakiho choroba,
- Takayashuova choroba,
- Bürgerova choroba,
- temporální arteritida.
Pokud některou z nich máte, tak pak je pro vás nejlepším specialistou na léčbu těmito glokokortikoidy prof. MUDr. Michal Kršek, CSc. Jeho email je michal.krsek@vfn.cz. Michal Kršek je přednostou III. interní kliniky – klinika endokrinologie a metabolismu, která se nachází v Praze v ulici U Nemocnice 504/1, pavilon B. Telefony jsou 224 961 111 (ústředna) a telefon do ambulance je 224 966 455. Vyplatí se zajet za specialistou do velkého města, protože má nejvíce zkušeností. Nastaví vám léčbu, kterou pak absolvujete u svého praktického lékaře nebo doma s pomocí pojízdné zdravotní sestry. Když jste z daleka, tak posíláte lékaři fotografie, jak se vaše onemocnění vyvíjí. A nebo mobilní sestra vyhotoví zdravotní zprávu pro vašeho ošetřujícího lékaře. Pokud se vše zlepší, tak na kontrolu do Prahy už ani nemusíte.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kožní pohotovost Praha

Testy na kortizol

Produkce kortizolu se sleduje nejčastěji pomocí vyšetření moči a slin. Pokud je zjištěna abnormální hladina kortizolu, lékař provede další testy, aby potvrdil buď nadbytek, nebo nedostatek kortizolu a aby určil příčinu problému. Vyšetření kortizolu v krvi a moči se pak používá k diagnostikování dvou vážných onemocnění nadledvin, a sice Cushingova syndromu a Addisonovy choroby. Někteří lékaři diagnostikují Cushingův syndrom a také choroby vyvolané stresem na základě vyšetření kortizolu ve slinách, i když to není běžné.

Zdroj: Hormon kortizol

Poradna

V naší poradně s názvem DOTAZ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Nebojte se kortikoidů v masti. Když se mast používá podle návodu maximálně 10 dní, tak nehrozí žádné nebezpečí. Účinky kortikoidů na zklidnění pokožky jsou skvělé a určitě byste měla poslechnout svého lékaře a mast použít.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Doktor84.

Kortikoidy jsou uměle vyráběné steroidní hormony podobné těm, které se vytváří v kůře nadledvin. Tyto léky mají výrazné protizánětlivé a antialergické účinky a používají se například k léčbě astmatu nebo atopického ekzému. Mají ovšem také celou řadu poměrně častých nežádoucích účinků a pacienti by je měli užívat pouze po konzultaci s odborníkem.

Co jsou kortikoidy?
Kortikoidy jsou synteticky vyráběné chemické látky, jejichž struktura je podobná jako u hormonů z kůry nadledvin. Lidé by tedy měli důrazně rozlišovat mezi kortikoidy, které vznikají uměle, a kortikosteroidy, což jsou steroidní hormony přirozeně se vytvářející v kůře nadledvin. Co se týče přírodních hormonů, v lidském těle převládá především kortizol.

K čemu slouží kortikoidy?
Kortikoidy jsou známé především díky svému protizánětlivému, imunosupresivnímu a protialergickému působení. Jejich účinky jsou velmi široké, a proto mají tyto léky nezastupitelný význam při léčbě mnoha různých onemocnění. Různé formy kortikoidů neléčí vlastní příčinu nemocí, slouží však hlavně k tlumení imunitního systému a blokují silné alergické či autoimunitní reakce.

KTERÉ STAVY SE LÉČÍ POMOCÍ KORTIKOIDŮ?
Astma
Atopický ekzém
Anafylaktický šok
Lupénka
Různá zánětlivá onemocnění
Některé typy rakoviny
Revmatoidní artritida
Roztroušená skleróza
Stavy po transplantacích
Využití kortikoidů
Kortikoidy existují v mnoha různých formách. Pokud jde o lokální léčbu, využívají se látky, jako je například mast s kortikoidy, různé krémy a roztoky na kůži nebo také inhalační kortikoidy (prášky či roztoky). Co se týče systémové léčby, pacienti používají k léčbě kortikoidy injekce nebo tablety.

K lokální léčbě slouží například Budesonid, Flutikason, Betamethason nebo Mometason. Při celkové léčbě se naopak nejvíce uplatňují Dexamethason, Prednison či Hydrokortison.

Jaké mají kortikoidy nežádoucí účinky?
Podobně jako všechny léky mohou mít i kortikoidy nežádoucí účinky, kvůli často omílaným vedlejším účinkům se ovšem těchto léků spousta lidí bojí.

VEDLEJŠÍ ÚČINKY KORTIKOIDŮ JSOU NAPŘÍKLAD:
Vznik Cushingova syndromu
Snížená imunita
Migréna
Poruchy srdečního rytmu
Poruchy zubní skloviny
Zvýšená chuť k jídlu a obezita
Pankreatitida
Závrať
Ochablost svalů
Osteoporóza
Nekróza kostí
Pokles potence
Zvýšení krevního tlaku
Žaludeční krvácení
Vynechání menstruace
Podrážděnost, nespavost, deprese

Zdroj: diskuze Svrab

Zvýšená hladina kortizolu

Kortizol je hormon kůry nadledvinek patřící mezi takzvané glukokortikoidy, protože podporuje využití energie především z glykogenových zásob, ale bohužel nejenom z nich. Jeho negativní vliv na bílkoviny se projevuje při jeho abnormální hladině jednak zvýšením katabolismu, jehož důsledkem je negativní dusíková bilance (více bílkovin se rozpadá, než tvoří), ale zároveň zpomalením proteosyntézy. Kortizol má negativní vliv na kosti, jeho působením se vyplavuje více vápníku, a snižuje i syntézu kolagenu, tedy hlavní bílkoviny šlach a vazů. Ani jeho působení na tuky není nijak zvlášť pozitivní. Sice podporuje lipolýzu podkožního tuku na končetinách, ale na jiných místech (trup, obličej) naopak jeho tvorbu zesiluje. Vypadá to tedy, že můžeme očekávat od kortizolu jenom samá negativa. Ovšem není tomu vždy tak. Kortizol má velmi významný protizánětlivý účinek a z tohoto důvodu se využívá v medicíně (antiflogistika), ale má i jiné pozitivní účinky.

Zdroj: Kortizol

Kortizol mast

Kortizol se ve farmakologii nazýván též hydrokortizon. Kortizolová mast se používá při místních zánětlivých a alergických kožních onemocněních neinfekčního původu, např. při ekzémech, při podráždění kůže kosmetickými a čisticími prostředky, při bodnutí hmyzem, malých spáleninách 1. a 2. stupně, při kožních zánětech po slunění, ozáření apod.

Místně použitá kortizolová mast způsobuje ústup zánětu kůže, tlumí alergické projevy, svědění a zarudnutí kůže.

Mast se vtírá do postiženého místa v malém množství 1–2krát denně. Nedojde-li k ústupu obtíží během týdne léčby, je důležité kontaktovat lékaře. Aplikace v obličeji by neměla přesáhnout 10 dní. Bez porady s lékařem nemá používání přípravku u dětí přesáhnout 14 dní. Kortizol mast nesmí přijít do styku s očními spojivkami a nelze jím ošetřovat prsní bradavky kojících matek. Při náhodném požití masti dítětem může dojít k nevolnosti a zvracení. Je vhodné zvracení vyvolat nebo podpořit a vyhledat lékaře.

Zde se můžete podívat, za jakou cenu lze zakoupit Hydrokortizon mast.

Zdroj: Kortizol

Kortizol ve slinách

Hlavní výhodou testování slin je především rychlý a neinvazivní odběr. Rovněž není nutná žádná „předpříprava‟ vzorku. Výsledky, jež jsou k dispozici do 24 hodin, umožňují odhalit například zmíněný Cushingův syndrom či Addisonovu nemoc. Vyšetření lze provádět opakovaně během dne a bylo prokázáno, že stanovení hladiny kortizolu ve slinách v nočních hodinách je při diagnostice Cushingova syndromu (projevuje se zvýšenou tvorbou kortizolu) vhodnější než určení jeho hladiny v moči. Vyšetření slin v nočních hodinách je přínosné především u dětí, psychiatrických pacientů či u stresovaných osob.

Zdroj: Hormon kortizol

Hladina kortizolu

Hladina kortizolu je u zdravého jedince nejvyšší kolem šesté až osmé hodiny ranní a nejnižší o půlnoci. Obecně mají dospělí lidé mírně vyšší hladinu kortizolu než děti.

Zdroj: Hormon kortizol

Kortizol a hubnutí

Ve stresovém období naše tělo produkuje velké množství hormonu kortizolu. Kortizol, stejně jako hormon adrenalin, se ve stresovém období uvolňují v těle, a oba mají za úkol dodat energii do svalů, srdce i dalších orgánů. Tělo očekává boj nebo útěk, což přeneseně znamená fyzický výkon. U dlouhodobého stresu, při kterém danou energii nevyužijeme, se tato energie mění v krvi na tuk a ukládá se do tukových zásob. Bylo prokázáno, že tento hormon podporuje ukládání zejména v oblasti břicha. Dále kortizol ve stresovém období podporuje chuť k jídlu, a to zejména na tučné a sladké pokrmy. To samozřejmě vede k nabírání hmotnosti. V dřívějších dobách toto lidem umožňovalo přežívat a orientovat se pouze na jídlo, které bylo dostupné. Dnes, kdy je jídla všude dost, to vede k obezitě a zdravotním problémům. Velké množství kortizolu v krvi může zpomalit metabolismus, což vyvolá automaticky pocit únavy a projeví se to na sníženém elánu a nevrlé náladě. Nervozita zase vyvolá další zrádné chutě.

Zdroj: Kortizol

Test na kortizol

Zátěžové testy

Umožňují posoudit nejen funkci nadledvinek a jejich glukokortikoidní sekreci, ale současně i stav celé endokrinní osy hypotalamus-hypofýza-nadledvinky. Používají se testy stimulační nebo supresní. Zátěžové testy tedy umožní rozlišit tři základní příčiny dysfunkce, a zároveň zjisti lokalizaci poruchy.

Supresní test dexametasonový:

  • a) s nízkou dávkou – vhodný pro rozlišení Cushingova sy. Aplikuje se 1 mg dexametasonu ve 23:00 hodin – odběry se provádějí před aplikací, a pak ráno v 8:00–9:00 hodin. U normálních osob by měla hladina kortizolu klesnout pod 400 nmol/l.
  • b) s vysokou dávkou – aplikuje se 8 mg dexametasonu ve 23:00 hodin – odběry je doporučeno provádět ve stejných časech jako v případě testu s nízkou dávkou. U zdravých osob klesne hladina kortizolu na polovinu výchozí hodnoty.

Stimulační test – vhodné je provést oba stimulační testy:

  • a) s CRF – po i.v. aplikaci se stanovuje kortizol za 30 a 60 minut. Odběr je samozřejmě nutno provést i před aplikací,
  • b) po ACTH – odběry za 0, 30 a 60 minut.

Zdroj: Kortizol


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP