Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

KOSTIVALOVÁ TINKTURA VÝROBA

OBSAH

Příprava kostivalové masti

Domácí výroba mastí je populární téma, proto zde přinášíme i návod na výrobu kostivalové masti. Pravá kostivalová mast obsahuje čerstvý kořen kostivalu. Ten se sbírá na jaře nebo na podzim, jak jsme se již zmínili výše.

Důležité upozornění:

  • Účinné látky kostivalu můžete zničit stykem s kovem! Takže při sběru a čištění používejte keramický nůž a keramickou škrabku.

Zdroj: Léčivé účinky kostivalu

Diskuze

V diskuzi PROPOLISOVÁ TINKTURA VÝROBA ZE SLIVOVICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Laďa.

Hrstičku zmrzlého propolisu jsem zředil deckem slivovoce. Teď jsem to dal do lednice na tři dny macerovat. Co dál? Děkuji za radu. L :-)

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Propolisová tinktura výroba ze slivovice

Tinktura z propolisu – cena

Propolisová tinktura je v lékárnách volně prodejná. Jedná se o směs pryskyřic, vosku, éterických olejů a dalších biologicky aktivních přírodních látek. Propolis je účinný v kombinaci s lihem, který zesiluje jeho přírodní antiseptické a antivirové vlastnosti. Propolis zvyšuje odolnost organismu a urychluje jeho rekonvalescenci, užívá se v „chřipkovém období“ a je vhodným pomocníkem pro ženy v přechodu.

  • Účinky: přírodní antibiotikum, zlepšuje imunitu, odstraňuje bakterie a viry.
  • Užívání: 8–20 kapek 2–3x denně. Vzhledem k vysokému procentu alkoholu doporučujeme dětem ředit vodou v poměru 1 : 1.
  • Upozornění: Nevhodné pro osoby alergické na včelí produkty, pro těhotné a kojící ženy. Není určeno malým dětem.
  • Obsah: 25 ml, případný zákal není na závadu
  • Složení: 2,5 g propolisu na 25 ml v 65% lihu
  • Cena: cca 70 Kč

Zde je uveden seznam nejlevnějších cen, za které se dá tinktura z prolisu koupit.

Zdroj: Tinktura z propolisu

Diskuze

V diskuzi VÝROBA RAKYTNÍKOVÁ TINKTURA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zuzana.

Dobrý den, obracím se na Vás s dotazem. Plody rakytníku jsem nakládala do vodky, bez použití cukru. Nechala odležet při pokojové teplotě v zašpuntovaných lahvičkách po dobu cca 4 měs. Je možné, aby byl zkažený? Děkuji předem ze odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Truth33.

není, pokud bylo vše ponořeno v alkoholu nad 40%

Zdroj: diskuze Výroba rakytníková tinktura

Kostivalová mast a jak si připravit kostivalovou mast doma

Domácí výroba mastí je pro vás určitě populární téma, proto zde přinášíme návod na výrobu kostivalové masti. Pravá kostivalová mast obsahuje čerstvý kořen kostivalu. Ten se sbírá na jaře nebo na podzim.

Zdroj: Návod na přípravu kostivalové masti

Diskuze

V diskuzi ČESNEKOVÁ TINKTURA A JEJÍ ZDRAVOTNÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Blanka.

D. den, jak dlouho kolik dní se ma tinktura užívat? děkuji B.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Česneková tinktura a její zdravotní účinky

Skladování česnekové tinktury

Česnekovou tinkturu dejte do tmavých barevných skleněných lahví, které mají kapátko. Označte tyto lahve nápisem „Česneková tinktura“ a znovu napište datum přípravy na lahvičku. Česneková tinktura vám vydrží několik let, pokud se skladuje v chladném, tmavém prostředí.

Zdroj: Domácí výroba česnekové tinktury

Diskuze

V diskuzi KOSTIVALOVÁ MAST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva.

dobry den,chci si udělat kostivalovou mast ze sádla a kořene,musi byt kořen sušeny nebo muže byt čerstvě vyryty ???

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Kostivalová mast

Použití česnekové tinktury a její dávkování

Česneková tinktura může být použita externě k léčbě virových infekcí kůže, ran nebo vředů. Česneková tinktura může být také použita jako přírodní lék na viry chřipky a streptokoka, červy, respirační onemocnění, vysoký krevní tlak, nachlazení, problémy s ledvinami, problémy s močovým měchýřem nebo ušní bolesti pokud berete česnekovou tinkturu perorálně. Dospělí užívají česnekovou tinkturu 4 krát denně a dávají si 5 kapek, jedná se o perorální užití.

Zdroj: Domácí výroba česnekové tinktury

Diskuze

V diskuzi TINKTURA Z HLOHU OBECNÉHO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka.

Může se tinktura z hlohu užívat kdyz beru silné léky na tlak ?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Tinktura z hlohu obecného

Upozornění

Kostival obsahuje toxické látky, které mohou způsobit vážné poškození jater, a dokonce i smrt. Výrobky s obsahem kostivalu by neměly být použity perorálně. Toxické látky v kostivalu mohou být absorbovány kůží, proto se aktuální kostivalové přípravky používají jen krátkodobě a pod dohledem lékaře. Kostivalová mast nesmí být aplikována na otevřené rány či na popraskanou pokožku. Kostivalové krémy se nesmějí používat, pokud trpíte jaterním onemocněním, alkoholismem nebo rakovinou. Děti, starší lidé, těhotné a kojící ženy nesmějí používat žádné kostivalové výrobky.

Zdroj: Kostivalová mast

Diskuze

V diskuzi OSTRUHA NA PATĚ NIC NEPOMÁHÁ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Koudele.

S ostruhou na patě jsem bojoval tři roky. Absolvoval jsem opichy, ozařování, rázovou vlnu a nic. Potom jsem objevil pohanku a .... Denně minimálně jedno jídlo s pohankou, kupuji si lámanku, zaleju jí jogurtem, změkne a bez problémů se dá sníst. Zkuste to, mně to po 14-ti dnech pomohlo. Ostruha je totiž zvápenatělá měkká tkáň a pohanka má tu vlastnost, že obsahuje paradoxně hodně vápníku, ale v těle urychluje jeho metabolismus a tím dochází k jeho odbourávání při nadbytku z těla.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Mirka.

co se tenisových loktů a ostruh na patě týká zabírá až neskutečně kostivalová mast.
Ale používám doma vyrobenou

Zdroj: diskuze Ostruha na patě nic nepomáhá

Z čeho je kostivalová mast vyrobena?

Kostival obsahuje látky, které pomáhají regenerovat pleť, včetně alantoinu, rozmarýnové kyseliny a taninu. Jak jsme již zmínili, kostival však také obsahuje jedovaté sloučeniny zvané pyrrolizidin alkaloidů.

Dostupné formy kostivalu

Perorální výrobky z kostivalu byly zakázány, ale stále jsou k dispozici výrobky pro použití na kůži. Kostivalové masti obsahují 5 až 20 % kostivalu, jedná se o krémy, zábaly a masti vyrobené z čerstvé nebo sušené byliny. Nejčastěji jsou vyráběny z listů a kořenů kostivalu, doporučuje se používat raději výrobky z listů kostivalu. Také se ujistěte, že jste si koupili kostivalovou mast od společnosti, která má dobrou pověst.

Zdroj: Kostivalová mast

Poradna

V naší poradně s názvem MĚSÍČKOVÁ TINKTURA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Veronika.

Můžete mi poradit, kde koupit 80% líh? V lékárně mi řekli, že se nesmí prodávat. Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Klidně použijte 60% a zvyšte pak dávkování o 20%.

Zdroj: diskuze Měsíčková tinktura

Kaštany proti akné

Kaštanová tinktura, která je základní ingrediencí kaštanové masti má svíravé účinky a může tak blahodárně ovlivnit léčení akné. Kaštanová tinktura se může nanášet na postiženou část pleti, kde je akné, kde zmírňuje zánět a uzavírá zanícené póry. Použití kaštanů na akné je možné i jako kaštanová mast.

Zdroj: Kaštanová mast

Poradna

V naší poradně s názvem TINKTURA DIVIZNOVÁ PLÍCNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavla Slámová.

je k dostání a kolik stojí???

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Jasně, tinktura z květů divizny je běžně k dostání a je výborná na zimní nachlazení a kašel. Tady je cena diviznové tinktury a seznam obchodů, kde je možné ji koupit: www.zbozi.cz/?q=divi…

Zdroj: diskuze Tinktura diviznová plícní

Proč použít česnekovou tinkturu?

Existuje mnoho důvodů, proč byste měli zvolit česnekovou tinkturu namísto jiných forem dodávky česneku do těla, včetně čerstvého česneku, kapslí a tablet. Zatímco se může čerstvý česnek poměrně rychle zkazit, česneková tinktura se nezkazí, pokud je uložena v tmavých sklenicích. Česneková tinktura je snadno přístupná a efektivně používaná v těle nežli sušené formy česneku, obsažené v pilulkách a kapslích.

Zdroj: Česneková tinktura a její zdravotní účinky

Poradna

V naší poradně s názvem POUŽITÍ TINKTURY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mirda.

Dobrý den,k jakým léčebným účinkům se používá tinktura z plodů černého bezu ?
Jakým způsobem se používají listy černého bezu k obkladům ?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milda.

Tady je popsáno, jak se připravuje a používá tinktura z černého bezu: www.ceskaordinace.cz…

Zdroj: diskuze Použití tinktury

Vůně česnekové tinktury

Česneková tinktura má opravdovou vůni česneku. Jedna z hlavních účinných složek, která dává česneku zdravotní vlastnosti je známá jako acillin, který také dává česneku charakteristickou silnou vůni. Tato sloučenina je nejvíce účinná látka v česneku, co se týče zdraví. Je nutné, aby byla ponechána v tinktuře pro její zdravotní výhody. Acillin obsahuje síru, která dává česneku charakteristickou ostrou vůni. Česneková tinktura má česnekovou vůni.

Zdroj: Česneková tinktura a její zdravotní účinky

Doporučené dávkování česnekové tinktury

Doporučená dávka česnekové tinktury pro dospělé je 4 až 5 kapek čtyřikrát denně. Tinktura může být užívána ve sklenici vody. Několik kapek česnekové tinktury může být použito lokálně k léčbě plísňových nebo bakteriálních infekcí. Pokud se objeví nežádoucí účinky, tak přestaňte používat česnekovou tinkturu.

Zdroj: Česneková tinktura a její zdravotní účinky

Použití kostivalu

V minulosti byl kostival používán také k léčbě žaludečních potíží. Tato bylina však obsahuje nebezpečné látky nazývané pyrrolizidiny alkaloidu, které jsou velmi toxické pro játra a mohou způsobit i smrt. Nebezpečné škodlivé látky z kostivalu se mohou vstřebávat do těla a hromadit se v něm. Měli byste být opatrní, pokud používáte mast obsahující kostival. Nepoužívejte kostivalovou mast, pokud máte porušenou kůži.

Zdroj: Kostivalová mast

Způsob použití a dávkování

Tinktura z měsíčku se podává zevně i vnitřně. Měsíčková tinktura se používá rozpuštěná v převařené vodě nebo v čaji vnitřně, tedy jako čaj, anebo se používá na vnější poranění či onemocnění, a to hlavně formou obkladu na rány, na výrony, hnisavé vředy, proleženiny, otoky, na bércové vředy, plísňové mapy, při zánětech kolem nehtů, či na tvrdnutí prsou. Měsíček lze užívat jak samostatně, tak do směsí: nevykazuje žádné nežádoucí účinky ani kontraindikace. V kuchyni lze měsíček použít jako náhražku šafránu nebo např. na obarvení rýže.

Měsíčková tinktura, nejlépe s přídavkem arnikové tinktury, je nenahraditelná při ošetřování ran, u kterých hrozí zánět, u čerstvých krvácejících ran, a při léčbě rakoviny, zejména prsů a dělohy, a to vnitřně i zevně.

Zdroj: Měsíčková tinktura

Dávkování

U dětí

Na dětskou pokožku by se neměly používat krémy nebo masti obsahující kostival.

Dospělý

  • Neužívejte kostival perorálně, může způsobit závažnou jaterní otravu, a dokonce i smrt.
  • Při použití této byliny, listové masti, krému a jiných produktů, je důležité dodržovat následující bezpečnostní doporučení:
  • Nikdy nepoužívejte kostival na porušenou kůži.
  • Používejte jen malé množství kostivalové masti, a to nejdéle po dobu 10 dnů.
  • Nepoužívejte žádný kostivalový produkt po dobu 4 až 6 týdnů ročně.

Zdroj: Kostivalová mast

Nežádoucí účinky kostivalu

Vzhledem k tomu, že zvyšuje riziko poškození jater, neměl by se kostival používat s jinými léky, které mohou také ovlivnit funkci jater, jako je například Tylenol. Pokud užíváte jakékoli léky, ať už jsou na předpis, nebo volně prodejné, zeptejte se svého lékaře, zda můžete použít kostivalové produkty. Společně s používáním kostivalových produktů není vhodné pít kávu nebo čaj z kozlíku lékařského, neboť jde o přípravky, které mohou navýšit jaterní problémy.

Zdroj: Kostivalová mast

Tinktura z vlaštovičníku

Postup: Celou rostlinu včetně kořene a kvetoucí natě nakrájejte na cca 0,5cm kousky, dejte do 3/4skleničky a doplňte 65–80% alkoholem. Na okně za občasného protřepání ji nechte 3 týdny louhovat a poté sceďte. Tinktura se užívá dvakrát až třikrát denně, a to 10 až 15 kapek s trochou vody. Při výrobě tinktury buďte opatrní. Vlaštovičník na řezu barví žlutooranžově. Tinktura léčí zánět žaludku, žaludeční a žlučníkové vředy. Pomáhá také na jaterní choroby, včetně žloutenky nejrůznějšího původu s výjimkou takzvané žloutenky obstrukční, vzniklé zaklíněním kaménků ve žlučovodu, která je indikací k okamžitému chirurgickému výkonu. Příznivě ovlivňuje cukrovku II. typu, na inzulínu nezávislou. Posiluje srdce, snižuje krevní tlak, má antisklerotické účinky.

Zdroj: Jak vyrobit bylinnou tinkturu


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP