Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

KOZLÍK LÉKAŘSKÝ ČAJ

OBSAH

Kozlík lékařský v těhotenství

Nepoužívejte kozlík lékařský během těhotenství a kojení, protože nejsou k dispozici dostatečné údaje o jeho bezpečném užití v tomto období. Před užíváním jakýchkoli léčivých přípravků se poraďte se svým lékařem nebo lékárníkem.

Zdroj: Kozlík lékařský

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A KOZLÍK LÉKAŘSKÝ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel MARTIN CERNOTA.

DOBRY DEN,JE MOZNE K VARFARINU UZIVAT CAJ Z KOZLIKU LEKARSKEHO??DEKUJI ZA ODPOVED,CERNOTA M

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Kozlík lékařský nijak neovlivňuje účinky Warfarinu. Pro jistotu je ale vhodné vždy překontrolovat srážlivost krve při jakékoliv nové léčbě. Dohodněte se se svým lékařem na odběru a zároveň mu tím oznamte zahájení užívání nového léčiva. Je to důležité, aby váš lékař o kozlíku věděl, protože jeho užíváním se zaneprázdňují játra. Ta pak hůře odvádí z těla ven některé léky a způsobí to jejich předávání. Těchto léků je celá řada a v příbalovém letáku jsou označeny cytochromem P450 3A4 (CYP3A4)). Warfarin do této skupiny nepatří.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a kozlík lékařský

Co je to kozlík lékařský

Kozlík lékařský se řadí mezi léčivé rostliny. Jde o vysokou bylinu, která má husté květenství drobných bělorůžových lístků. Má charakteristický zápach, který je pro mnohé nepříjemný. Podobně je cítit i tinktura čili kozlíkové kapky, což je jeden z důvodů, proč někteří těmto kapkám příliš neholdují. Kozlík lékařský se vyskytuje i v České republice, běžně se s ním můžeme setkat i ve volné přírodě. Je však třeba upozornit na to, že na našem území roste celkem 6 druhů kozlíků a je snadné je mezi sebou zaměnit. Svými účinky přitom vyniká jen kozlík lékařský.

Zdroj: Kozlíkové kapky

Účinky

Kozlík lékařský má pozitivní efekt při nespavosti, neurózách či nervovém vyčerpání. Proto se také často označuje za přírodní antidepresivum. Kromě toho mírní křeče. Kozlík lékařský se rovněž používá při problémech se spánkem. Na rozdíl od chemicky vyráběných léků nedochází při používání kozlíku k závislosti, navíc po probuzení není člověk malátný ani netrpí pocity omámenosti. Kozlík sám o sobě spánek nevyvolá, jen uklidňuje.

Zdroj: Kozlíkové kapky

Poradna

V naší poradně s názvem OTEC PLESKAČ BYLINKOVÁ PORADNA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ludmila Červenková.

Dobrý den!
Chci se zeptat, zda je vhodné užívat v těhotenství čaj z kozlíku lékařského, případně jakou jinou bylinku lze využít? Předem děkuji za odpověď!
Ludmila Červenková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

U kozlíku lékařského je prokázáno, že způsobuje významné snížení hladiny zinku v mozku plodu. Proto není vhodné v průběhu těhotenství používat kozlík lékařský. Úplně nejlepší je během těhotenství prostě 9 měsíců vydržet beze všech léků i těch přírodních z bylinek.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Otec pleskač bylinková poradna

Kupované kapky

Baldriánské kapky – Kozlík lékařský extrakt 100ml

Kozlík lékařský je účinný na stres, nervozitu a poruchy spánku, což mohou být vyvolávající činitelé vážných onemocnění. Přispívá k normální činnosti nervové soustavy.

Složení: voda, jemný líh, kozlík lékařský kořen, vitamín C

Doporučené dávkování: 2x denně 1–2 ml (15–30 kapek), nepřekračujte doporučené denní dávkování. Podávejte v jedné fázi 4 týdny, pak přerušit na 2 týdny.

Skladování: Uchovávejte v suchu při pokojové teplotě. Neskladovat na přímém slunci a v mrazu.

Všeobecná upozornění: Doplněk stravy. Není vhodné pro děti do tří let, těhotné a kojící matky. Ukládat mimo dosah dětí! Nenahrazuje pestrou stravu. Nepřekračujte doporučené denní dávkování.

Zdroj: Kozlíkové kapky

Diskuze

V diskuzi PŘÍRODNÍ LÉČBA A NESPAVOST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věrka.

Tak to já jsem zastánce přírodní léčby, proto když se mi nespavost delší dobu táhla, tak jsem sáhla po přírodních doplňcích stravy, zkoušela jsem kozlík lékařský, gabu nebo levanduli, tyto všechny extrakty jsem brala zvlášť a nyní jsem objevila Wecare, který obsahuje všechny tyto látky ve dvou tobolkách a spím hlubokým spánkem celou noc až do rána.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Přírodní léčba a nespavost

Pěstování

Kozlík lékařský se v České republice vyskytuje roztroušeně až dosti hojně zejména v nižších polohách. Roste na trvale vlhkých půdách bohatých živinami, zejména dusíkem. Roste jak v přirozených, tak i v druhotných společenstvech. Lze jej nalézt na vysokobylinných loukách, v lemových společenstvech, v údolních nivách a podél vodních toků i na synantropních stanovištích, jako jsou železniční náspy, silniční příkopy, hradní návrší a podobně. Nezřídka se také vyskytuje jako pozůstatek kultur. Vyskytuje se od nížin do kolinního a řidčeji až do submontánního stupně, kde roste v nadmořských výškách do 1000 metrů nad mořem. Celkový areál výskytu kozlíku lékařského sahá od střední a jižní Evropy až po Ural.

V České republice najdeme celkem 6 druhů kozlíků. Z nich jsou s kozlíkem lékařským zaměnitelné dva: kozlík ukrajinský (Valeriana stolonifera) a kozlík výběžkatý (Valeriana excelsa). Všechny tyto druhy jsou řazeny do skupiny blízce příbuzných druhů, označovaných jako Valeriana officinalis agg., a někdy se od kozlíku lékařského ani nerozlišují. Kozlík výběžkatý se od kozlíku lékařského liší zejména tvorbou nadzemních i podzemních výběžků a menším počtem lístků skládajících lodyžní listy. Kozlík ukrajinský kvete časněji než kozlík lékařský a má krátce řapíkaté až přisedlé střední lodyžní listy složené z většího počtu lístků. Na rozdíl od obou těchto druhů osídluje kozlík lékařský často synantropní stanoviště.

Zdroj: Kozlík lékařský

Poradna

V naší poradně s názvem BYLINNÝ ČAJ NA VYSOKÝ TLAK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Libuše Vaňhová.

Je možno užívat s Warfarinem?
složení: meduňka,kmín, máta, kozlík,jmelí a komonice.
Děkuji za odpověď.
(vyrobeno pro Sevak star s.r.o. Praha)
Léčím se na srdeční arytmii a selhávání srdce.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Komonice, jmelí a kozlík mají přímý vliv na srážlivost krve. Kozlík a komonice ji snižují a posilují tedy účinky Warfarinu. Naopak jmelí ji podporuje a činí krev více srážlivou. Jmelí jde svými účinky proti Warfarinu. Pokud budou tyto činitelé v čaji správně namíchány, nemusel by být čaj nebezpečný i s Warfarinem. Vidím to tak, že tento čaj může zesilovat účinky Warfarinu, a proto raději informujte svého lékaře, že ho začnete užívat.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bylinný čaj na vysoký tlak

Způsoby užití

Možností, jak kozlík lékařský používat, je hned několik. Pokud si jej sami natrháte, můžete si z něj připravit čaj. Pokud však dáte přednost doplňkům stravy, které lze pořídit v lékárně, na řadu přichází právě kozlíkové kapky. Kozlíkové kapky jsou volně dostupné a oblíbené byly především v dřívějších dobách, spousta lidí však kvůli nepříjemnému zápachu měla problém kapky užívat. To je také důvod, proč je mezi uživateli kozlíku v současnosti mnohem přijatelnější možnost zakoupit kozlík v tabletách.

Zdroj: Kozlíkové kapky

Kozlík lékařský

Rostlina patří do čeledi kozlíkovité. Kozlík lékařský je vytrvalá přímá bylina s charakteristickým pachem, dorůstající výšky asi 60 až 200 cm. Lodyha bývá přímá, v květenství větvená, rýhovaná a mimo uzliny lysá. Vyrůstá z krátkého silného vertikálního podzemního oddenku. Lodyžní listy jsou lichozpeřené, dlouze řapíkaté, složené nejčastěji ze 7 až 9 párů lístků. Lístky jsou kopinaté, obvykle 7 až 12 mm široké, na okraji hustě zubaté, na bázi často sbíhají na vřeteno listu. Koncový lístek bývá stejně široký jako postranní lístky. Květenství je hustý, větvený, latovitý vidlan, složený z drobných oboupohlavných květů. Květy jsou bílé až růžové, 3 až 6 mm dlouhé, nálevkovité, vonné. Tyčinky a čnělka vyčnívají z korunní trubky, která je na bázi mírně vydutá. Kozlík kvete v létě, nejčastěji v červenci. Plody jsou kopinaté, lysé, 2 až 3,5 mm dlouhé nažky. Bylina se sbírá v období od srpna do října, a to její podzemní část, tedy oddenek s kořeny. Droga se rychle umyje a suší na vzdušném místě. Vzhledem k tomu, že je silice soustředěna v buňkách těsně pod povrchem, je nutné drogu mýt velice opatrně a snažit se nepoškodit povrch kořene. Droga silně voní a je nutné ji chránit před kočkami.

Zde můžete vidět, jak vypadá bylina kozlík lékařský.

Zdroj: Kozlík lékařský

Poradna

V naší poradně s názvem DOTAZ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel STUDENÝ JOSEF.

Dobrý den,mám dva dotazy.Užívám Warfarin 3mg a za prvé mohu užívat Green coffee na snížení váhy (mám 108 kg ) a za druhé mohu užívat doplněk stravy ADVANCE Calmin cps. na spaní ,děkuji Studený Josef

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Zelená káva se může použít i když jste na Warfarinu. Jestli ale chcete opravdu snížit svoji hmotnost, tak raději omezte příjem sacharidů (například přílohy, alkohol, sladkosti a sladké pití) ve své stravě. Vyjde to levněji a má to po staletí ověřené účinky.
Přípravek ADVANCE Calmin v sobě obsahuje chmel otáčivý, šišák bajkalský, želatinu, mučenku pletní, L-tryptofan, inulin, kozlík lékařský, vitamin B5 a vitamin B6. Některé tyto komponenty mohou zesilovat účinky warfarinu a hrozí zvýšené riziko krvácení. Užívání možné je, ale pod dohledem lékaře, který Vám případně upraví dávkování warfarinu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Dotaz

Obsah látek

Kozlík lékařský obsahuje především silice, dále cukry, hořčinu, sliz, třísloviny, alkaloidy a flavonoidy, alkoholy, ester, valerin, chanitin, cholin, azulen a další. Díky těmto látkám je rozsah léčivých účinků poměrně velký.

Zdroj: Kozlíkové kapky

Diskuze

V diskuzi PODPOŘTE SVŮJ SPÁNEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Misa.

Pri lehcich poruchach spanku lobbuju za prirodni prostredky... Skvele ucinky ma treba kozlik lekarsky. Dobrou zkusenost s mam s tobolkami Valecaps Plus od Farmaxu, i kdyz od dob co mam deti to jde i bez nich:D

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Podpořte svůj spánek

Účinné látky Hypnoxu

Chmel otáčivý (Humulus lupulus)

Obsahuje hlavně silice, flavonoidy, chmelové hořčiny a látky se zklidňujícím účinkem. Chmel se využívá pro své zklidňující a další pozitivní účinky na lidský organismus. Chmel byl již dříve tradičním prostředkem při stavech podrážděnosti a nespavosti. Hlavním zdrojem léčivých látek jsou chmelové šišky. Obsah jednotlivých látek se může lišit podle místa a druhu chmele, proto je v přípravcích Barny´s HypnoX® obsažena forma standardizovaného extraktu s konstantním obsahem látek.

Kozlík lékařský (Valeriana officinalis)

Je jednou z nejčastěji používaných rostlin při nervových obtížích. Kozlík lékařský obsahuje kyselinu valerovou, bioflavonoidy a terpenické látky. Kozlík lékařský má významný zklidňující účinek a pomáhá zkrátit dobu usínání.

Mučenka pletní (Passiflora incarnata)

Tato mýtická bylina pochází z Jižní Ameriky. Extrakt z nati mučenky je znám svým zklidňujícím účinkem při psychickém napětí, špatném usínání, podrážděnosti a strachu. Poslední průzkumy připisují tento účinek obsaženým benzoflavonům a jejich derivátům, které mučenka pletní obsahuje. Je známo, že nať mučenky má zklidňující účinky, navozuje spánek a působí protikřečově. Tradičně je mučenka pletní používána při bolestech nervového původu, při hysterii, při zrychlení srdeční činnosti nervového původu, také při křečovitém astmatu a při nespavosti.

Meduňka lékařská (Melissa officinalis)

Má uklidňující účinky, zejména při stresu a působí blahodárně při žaludečních a střevních neurózách.

Zdroj: HypnoX léčí problémy se spánkem bez předpisu

Diskuze

V diskuzi KOZLÍK LÉKAŘSKÝ TINKTURA DÁVKOVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Renata.

dobry den, chtela bych tinkturu kozlika nebo trezalky, na celkove sklidneni. hlavne pred menstruaci, a taky na spanek, poradite mi kterou tinkturu stech dvou vybrat. dekuji P Richtarova

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Kozlík lékařský tinktura dávkování

Valeriánské kapky

Valeriánské kapky v podobě bylinné tinktury používala již abatyše Hildegarda ke zklidnění a zlepšení spánku už ve 12. století. Obsahovaly kozlík lékařský (Valeriana officinalis), který i v současnosti patří k nejúčinnějším zklidňujícím drogám. Zajišťuje hlubší a delší spánek bez následných bolestí hlavy. Nejúčinnější složkou se sedativními účinky jsou valepotriáty. Na rozdíl od syntetických léků (například Diazepam) není návykový, nemá vedlejší účinky a nevyvolává abstinenční příznaky při ukončení užívání. Při užívání v těhotenství není spojován se vznikem vrozených vývojových vad.

Kozlík lékařský přispívá k normálnímu duševnímu zdraví a spánku, podporuje kognitivní funkce (paměť, soustředění). Působí při stresu a napomáhá relaxaci. Kozlíkové kapky jsou vhodné při nervovém vyčerpání, srdeční úzkosti a přepracovanosti. Mají uklidňující účinek. Dle zkušeností uživatelů jsou účinnou pomocí při již zmíněných stavech.

Dávkování: 3 x 20 kapek denně dle potřeby, nejlépe do sklenky vody

Složení: 10% výtažek z kořene kozlíku ve 40% lihu

Doporučení: Při dodržování správného užívání nemá vedlejší účinky.

Omezení užívání:

  • Neužívat při řízení motorových vozidel a při činnostech vyžadujících soustředěnost (kozlík snižuje pozornost a koncentraci).
  • Těhotné a kojící ženy by měly konzultovat užívání s lékařem.
  • Při současném užívání barbiturátů je nutné konzultovat s lékařem vhodnost kombinace (kozlík zvyšuje jejich sedativní účinek).
  • Při současném užívání antihistaminik je nutné konzultovat s lékařem vhodnost kombinace (kozlík zvyšuje jejich sedativní účinek).
  • Nedoporučuje se pro děti do 3 let.
  • Bylinné kapky jsou vyrobeny z kvalitních bylin a velmi jemného lihu. Vyznačují se vysokou koncentrací účinných látek.

Balení: 50 ml

Tyto kapky jsou také známy pod názvem Baldriánské kapky.

Zdroj: Kozlíkové kapky

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A PERALGIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Helena Šmídlová.

Dobrý den, můžu užívat peralgin, který mi pomáhá na astma a alergie, když mám předepsaný warfarin? Děkuji Šmídová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Peralgin obsahuje komponenty, které mohou ovlivňovat účinky Warfarinu. Podívejte se, co všechno obsahuje jedna tableta:

Složení v 1 kapsli:
90 mg Perila křovitá (Perilla frutescens, olej ze semen)
90 mg Perila křovitá (Perilla frutescens, extrakt z listů)
53.35 mg Hořčík (oxid hořečnatý)
25 mg Brutnák lékařský (Borago officinalis, olej ze semen)
25 mg Réva vinná (Vitis vinifera, extrakt ze semen)
25 mg Housenice čínská (Cordyceps sinensis, extrakt)
15 mg Kozlík lékařský (Valeriana officinalis L., extrakt)

Dávkování:
Užívá se 1 kapsle 1-3x denně. Po třech týdnech užívání následuje jeden týden pauza. Pro optimální účinnost se doporučuje užívat po dobu 2-3 měsíců.

Problém ve společném užívání asi nebude, když lékař dokáže vyladit dávku Warfarinu v souvislosti s účinky Peralginu na srážlivost krve, tak každodenní použití stejné dávky by mohlo fungovat. Pokud se projeví nějaký vliv Peralginu na srážlivost krve, tak pak budou problém ty týdenní pauzy. Při každé změně léčba/pauza bude potřeba překontrolovat srážlivost krve. A to stojí zdravotnický systém peníze a lékaře čas. Budete muset být hodně milá na svého lékaře, aby s Vámi do toho šel.
Samovolné započetí užívání Peralginu je při léčbě Warfarinem riskantní a může změnit jinak bezpečnou léčbu ve smrtící koktejl.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a peralgin

Účinky kozlíku lékařského

Extrakt z rostliny příznivě působí při léčbě nespavosti. Podporuje spánek bez nepříjemných vedlejších účinků klasických léků. Snižuje dobu usínání a zlepšuje kvalitu spánku. Působí podobně jako nízké dávky léků na spaní, což jsou benzodiazepiny. Působí proti strachu, depresi a křečím. Snižuje krevní tlak a má mírně analgetické účinky, snižuje bolest.

Máte problémy se spánkem a jste často podráždění a propadáte pocitu deprese a nechcete užívat silné léky? Pak je právě pro vás vhodný kozlík lékařský. Pro zlepšení kvality spánku se doporučuje užívat 400–900 mg extraktu až 2 hodiny před spaním po dobu 28 dní. Maximální dávka je 15 g kořene denně. Běžně se užívá kozlíková tinktura v dávce 15–20 kapek do vody několikrát denně. Dávky nutraceutické jsou 10 mg suchého extraktu, popřípadě do 50 mg kořene denně. Vedlejší účinky kozlíku nejsou vůbec známy. Přesto jej můžete, stejně jako ostatní uklidňující a uspávací prostředky užívat dlouhodobě jen po poradě s lékařem. Uvědomte si také, že uklidňující prostředky mohou snížit schopnost reakce například v silničním provozu nebo při obsluze strojů. Proto jej nepoužívejte v pracovním procesu ani při řízení motorového vozidla.

Zdroj: Kozlík lékařský

Cena kozlíku lékařského

Kapky

Kozlík, nebo také baldrián, je v lidovém léčitelství považován za tradiční a velmi populární léčivku. Kapky kozlíku lékařského mají uklidňující účinek při srdečních neurózách, nervovém vyčerpání, migrénách a nespavosti. Napomáhá tlumit bolest a uvolňovat křeče. Malé dávky povzbuzují aktivitu a zvyšují koncentraci, ale větší dávky uklidňují a tlumí. Kozlík napomáhá rovněž upravovat krevní tlak. Obvykle se prodávají kapky ve 100ml balení.

Zde můžete vidět cenu kapek kozlíku lékařského.

Tablety

Jako potravinový doplněk je kozlík nejčastěji k dostání v tobolkách nebo tabletách. Tablety kozlíku lékařského jsou tradičním rostlinným léčivým přípravkem k uklidnění a obsahují práškovaný kořen kozlíku lékařského. Přípravek může způsobit ospalost. Pokud je vaše pozornost přípravkem ovlivněna, nesmíte po dobu 2 hodin od užití kozlíku lékařského řídit vozidlo a obsluhovat stroje.

Zde můžete vidět cenu tablet kozlíku lékařského.

Čaj

Jedna čajová lžička kozlíku lékařského se zalije horkou vodou do poloviny šálku, poté se nechá luhovat po dobu 10–15 minut. Kozlík by se neměl užívat souběžně s tabletami na spaní, neboť by to mohlo způsobit příliš velký sedativní účinek léků. Při vnitřním užívání kozlíku lékařského v podobě čaje, je třeba opatrnosti.

Zde můžete vidět cenu čaje kozlíku lékařského.

Semena

Semena kozlíku lékařského slouží k vypěstování vytrvalé byliny, která má uklidňující účinky, uvolňuje křeče hladkého svalstva a působí proti nespavosti.

Zde můžete vidět cenu semen kozlíku lékařského.

Kořen

V kořeni kozlíku lékařského se nalézá více než jedno procento éterického oleje, jehož hlavní součástí je kyselina valerová. Ví se však, že tato látka není jediná, která je zodpovědná za zklidňující účinek kozlíku lékařského. Účinek kozlíku je závislý hlavně na specifické kombinaci různých látek, které jsou v něm obsaženy. Nejvyšší přípustné množství v denní dávce sušeného kořene je 500 g.

Zde můžete vidět cenu kořene kozlíku lékařského.

Tinktura

Kozlíková tinktura se užívá při nespavosti, neurastenii, křečovitých bolestech spojených s mdlobami, při neuralgii, slabosti nohou, nervozitě, žaludečních křečích, nadýmání a pocitu strachu. Tinktura kozlíku lékařského má poněkud nepříjemnou chuť, proto ji smíchejte s trochou medu nebo cukru. Tinkturu je možné například použít pro kočky na zpříjemnění pobytu v cizím prostředí. Tinktury se dříve míchaly s medem. To byly ty v literatuře oslavované valeriánské kapky! Valeriánské kapky mohou tlumit sexuální aktivitu.

Zde můžete vidět cenu tinktury kozlíku lékařského.

Zdroj: Kozlík lékařský

Kozlíkové kapky pro kočky

Kozlíkové kapky, kozlíkový sprej pro kočky 50 ml

Jde o přírodní sprej pro kočky. Obsažený kozlík stimuluje dobrou náladu koček, napomáhá k jejich uklidnění, podporuje mazlivost koček. Vhodné aplikovat na hračky pro kočky.

Pokud máte problémy s chováním kočky a s tím, že ničí věci v domácnosti, tak zakupte kočce škrabalo, na které nakapete kozlíkové kapky. Většinu kočiček kozlíkovy kapky přitahují přímo magicky. Postačí 2–3 kapky do takové výšky, aby je kočka cítila při škrábání. Seženete je v lékárně, stojí pár korun a uvidíte, jak vašeho kočičího miláčka bude najednou škrabadlo zajímat a doma nebude žádná pohroma.

Zdroj: Kozlíkové kapky

Základní informace o měsíčku lékařském

Měsíček lékařský je letnička, která pro svůj růst vyžaduje slunné a prostorné místo. Měsíčku lékařskému vyhovuje většina půd, která není příliš promáčená. Měsíček lékařský se rozmnožuje semeny, která jsou velká od 1/2 do 1 cm a mají srpovitý tvar. Výsev se provádí na jaře, ale klidně i v létě. Měsíček lékařský kvete od jara až do pozdního podzimu. Květenstvím měsíčku lékařského je úbor. Sběr květu pro léčivé účinky je doporučen ve fázi rozevírání úborů. V tuto dobu jsou lístky nejvíce mladé a hodnotné.
 

Zdroj: Měsíček lékařský

Co v sobě obsahuje Smilax lékařský?

Sarsaparilla veracruz - Smilax lékařský obsahuje zejména steroidní saponiny, rhynchophyllin, hirsutin, mitraphylin, beta sitosterol a glykosidy. Dále pak stopové prvky vápník, měď, železo, jód, mangan, draslík, křemík, sodík, síru. Vitamíny B - komplexu, vitamíny A, C a D. Smilax byl indiánům Jižní Ameriky velmi znám a byl jimi oblíben pro své tonizační a afrodiziakální účinky. Smilax totiž podporuje tvorbu testosteronu a progesteronu, čímž ovlivňuje i sexuální apetit u mužů i u žen.

Zdroj: Smilax lékařský

Měsíček lékařský - popis

Měsíček lékařský je bylina s bohatě větvenými sytě zelenými lodyhami a podlouhlými zelenými listy. Rostlina měsíčku lékařského dosahuje výšky 70 až 80 cm. Úbory květů mají až 8 cm v průměru a mají krásnou žlutou nebo oranžovou barvu. Používáme li rostlinu měsíčku lékařského k řezu květů, tak pokud lodyhu s květem uřízneme výše než 15 cm nad zemí, tak znovu obrazí a vykvetou. Rostlinám měsíčku lékařského se daří v propustné hlinitopísčité půdě, dobře zásobené živinami, na slunném místě, ale i v polostínu.
 

Zdroj: Měsíček lékařský


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP