Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

KOŽNÍ LÉZE FOTO

OBSAH

Fotografie

Zde je k dispozici několik odkazů na fotografie skvrn na očním bělmu:

Zdroj: Tmavé skvrny v koutku očí

Poradna

V naší poradně s názvem MUŽE TO BYT SVRAB? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anonym.

Dobrý den, posílám dotaz pro ty, jenž mají vlastni zkušenost. V oblasti pasu se mi vytvořila tato ohraničená vyrážka, jsem velký atopik a ekzematik, tak jsem tomu nevěnovala mnoho pozornosti. Nicméně kožní leze nereaguje na namazaní kortikoidu, tak, jak jsem zvyklá a několik dni je stejná. Ale nemůžu říct, ze by mě extra svěděla.
Diky za názor a rady. Samozrejme se objednávám na kožní.
Anna

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zamoření svrabem je charakteristické právě sveděnim a viditelnými chodbičkami v kůži. Píšete, že tyto příznaky nemáte, takže to svrab není.

Důležité je podívat se na ty puchýřky, jestli obsahují tekutinu. Pokud ano, tak je to herpes. Herpes simplex je infekční virus šířený kontaktem s kůží nebo pohlavním přenosem HSV-1 nebo HSV-2, což je virus, který způsobuje orální herpes nebo genitální herpes.

Projevuje se svěděním, puchýři, opary, palčivou bolestí a horečku, ačkoli někteří lidé nemusí vykazovat všechny tyto známky nebo příznaky onemocnění.

Herpes simplex se normálně léčí acyklovirem, ale jeho účinky jsou přínosné, když se začne užívat v prvním dni výskytu. Později již ztrácí smysl.

Toto onemocnění je nakažlivé a přenáší se dotykem, takže buďte opatrná pro uchránění členů domácnosti. Herpes sám odezní do tří týdnů, ale virus zůstává dále v těle a může znovu propuknout v dobách zvýšeného stresu nebo oslabeného imunitního systému vlivem jiné infekce.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Svrab diskuze

Nebezpečí u plísně na kůži

Komplikace plísně nehtů může vznikat jako bakteriální superinfekce nebo jako další jiné dermatofytýdy vyvolané zánětem na jiném místě těla, nežli je primární plísňová infekce.
Rizikové faktory pro vznik kožní plísně jsou malé kožní léze, oslabený imunitní systém, HIV infekce a Diabetes.

Zdroj: Kožní plísňová onemocnění

Diskuze

V diskuzi DOTAZ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vlasta.

Co je dutinová léze asi 2 cm v P hilu. Děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Dotaz

Vitiligo

Vitiligo je kožní onemocnění, kdy dochází ke ztrátě buněk tvořících kožní pigment. U nemocného se projevuje světlými skvrnami na kůži nepravidelných tvarů, nejčastěji okolo prstů, úst, očí, genitálu, kloubů a třísel. Z postižených míst mohou vyrůstat chloupky též se ztrátou pigmentu.

Bílé skvrny na kůži

Zde je článek, který podrobně rozebírá vitiligo.

Vitiligo – foto

Zde je několik fotografií, na kterých jsou vidět projevy vitiliga.

Zdroj: Kožní nemoci

Diskuze

V diskuzi SVRAB se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milan.

Čau, jaký je to pocit, když ti lezou ti broučci v kůži? Je to cítit a nebo teprve jsou znát až ty záněty a vlastně ani nevíš, že ti něco leze v kůži. Díky za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Tomáš.

Myslel jsem, že neštovice a svrab jsme již vymýtili. Nebo se snad svrab ještě v Evropě běžně mezi lidmi vysktuje?

Máte nebo měli jste svrab?

Zdroj: diskuze Svrab

Plíseň na kůži foto

Tady je několik fotografií, na kterých je vidět plíseň na kůži.

Zdroj: Kožní plísňová onemocnění

Diskuze

V diskuzi CHRIPKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ilca.

Hned jak to na cloveka leze je dobre si lehnout, vypotit se a nacpat se vitaminem C. Osobne doporucuji echinaceove kapky :-). Ilca

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Re: chripka

Melanom

Melanom je velmi nebezpečný typ rakoviny kůže, který vzniká v melanocytech, tedy kožních buňkách, které produkují kožní pigment. Melanom je způsoben slunečními paprsky, tedy především jejich UVB složkou, která poškozuje DNA melanocyty, a ty se poté nekontrolovatelně množí a tvoří kožní nádor – melanom. Melanom se nejčastěji objevuje na kůži, ale může se vytvořit i na sliznici či v oku. Nejtypičtěji se objevují na plochách těla, které vystavujeme slunečnímu záření jen nárazově. Může vzniknout jak normálně na bílé kůži, tak na podkladě mateřského znaménka. Melanom je značně nebezpečný kožní nádor, ale díky tomu, že je na povrchu kůže a že je barevný, ho můžeme snadno odhalit a včas zahájit léčbu.

Melanom

Zde je článek, který se podrobně zabývá melanomem.

Melanom – foto

Zde je několik fotografií, na kterých jsou vidět projevy melanomu.

Zdroj: Kožní nemoci

Poradna

V naší poradně s názvem TROJKLANÝ NERV se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Matošková.

Dobrý den jak se léčí trojklanný nerv podle rezonance mi tlačí cévka na nerv pomůžou léky nebo už je nutná operace děkuji jana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Útlak nervu cévkou je mechanická příčina a tu leze vyléčit jedině mechanicky, tedy chirurgií. Zákrok není nebezpečný a zbude po něm jen nepatrná jizvička. Žádný lék nedokáže přimět vaší cévku, aby se sama odklonila od nervu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Trojklaný nerv

Léčba

Většina očních pigmentových lézí je benigní povahy a prakticky neškodná. Oční specialisté však musí tyto léze sledovat, aby zkontrolovali jakékoli známky změny tvaru a růstu. Zvláštní pozornost je třeba věnovat tomu, zda se léze rozšiřuje až na rohovku, nebo zda nedochází k prorůstání krevního zásobení do rohovky. Ve srovnání s maligními lézemi rostou benigní névy pomaleji. V případě, že dojde k jakékoli změně tvaru nebo velikosti léze, může lékař doporučit biopsii, ale vrozené névy, které se stanou rakovinnými, jsou extrémně vzácné, i když vykazují změnu tvaru nebo velikosti.

Tmavé skvrny na bělmě obvykle nejsou důvodem k vážným obavám, ale vždy je vhodné poradit se se svým oftalmologem, abyste získali jasnou představu o lézi nebo névech a o dalším postupu.

Zdroj: Tmavé skvrny v koutku očí

Diskuze

V diskuzi FUROLIN DISKUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra Kulmanová.

Dobrý den, brala jsem Furolin 3 dny a takovou bolest hlavy jsem v životě nezažila. A to trpím na migrény. Už jsem se nedivila, že lidi bolestí mlátí hlavou o zeď. Neměla jsem k tomu daleko, dál jsem už lék nebrala, a pak bylo zase dobře. Můžete mi k tomu něco napsat? Je ten lék vůbec odzkoušený, neboť na něm byla taková zvláštní nálepka. Nebyla jsem pokusný "králík"?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Petra.

Beru Furinol čtvrtý den, dle dr. Mám brát 5 dnů po osmi hod. A pak udržovací léčba denně jeden na noc... Od včera kašel, pocit dušnost při pohybu a nuceni na kašel při mluvení. V leze a v klidu je to dobry.Myslite,ze je to po tom léku? Děkuji za odpověď.

Zdroj: diskuze Furolin diskuze

Hemangiom

Hemangiom je benigní (nezhoubný) mezenchymový nádor krevních cév. Obvykle se tvoří na povrchu kůže nebo pod kůží, může se ale vyskytnout i jinde. Asi 30 % hemangiomů je přítomno již při narození, většina ostatních se objeví během prvních pár měsíců života.

Hemangiom

Zde je článek, který podrobně popisuje hemangiom.

Hemangiom – foto

Zde je několik fotografií, na nichž jsou vidět projevy hemangiomu.

Zdroj: Kožní nemoci

Poradna

V naší poradně s názvem SEBORHOICKÁ KERATÓZA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Katerina Med.

Dobrý den prosím o názor než bych obtěžovala kožního lékaře, co tenhle výrůstek může být, mění barvu do tmava, svědí a někdy pobolívá. Velice děkuji předem za váš čas.
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Na obrázku je vidět stav po zanícené keratóze. Zanícená keratóza je neškodný nezhoubný růst kůže, který se postupem času podráždil. Tyto drsné, tvrdé, praskající léze často svědí, krvácí nebo špiní oblečení. Jsou označovány jako zanícená seboroická keratóza.
Protože zanícené keratózy mohou dále růst, svědit nebo krvácet, může váš lékař navrhnout léčbu léze. Existují tyto možnosti odstranění:

Tekutý dusík - Malá zanícená keratóza může být zmrazena tekutým dusíkem. Kapalný dusík na tyto léze působí skvěle, protože mrazem ničí povrchové zanícené buňky, ale hlubší normální buňky nechává neporušené. Zmrazená keratóza utvoří puchýř, do kterého se uvolňuje tekutina z mrtvých buněk, a poté, co tekutina vyschne, se vytvoří krusta. Když krusta po několika dnech opadne, kůže pod ní se začne obnovovat do normálu.

Seškrábnutí keratózy - po znecitlivění pokožky může být keratóza odstraněna povrchním seškrábnutím. Léze jsou velmi povrchní, takže se kůže po seškrábnutí rychle uzdraví.

Laser nebo hyferace - při tomto postupu laserové nebo elektrické zařízení zahřívá pouze povrchově zanícené kožní buňky. Tento postup lze použít pro zanícené keratózy na obličeji.

Atypické zánětlivé keratózy
Někdy může být velmi obtížné odlišit zapálené seboroické keratózy od zhoubného typu rakoviny kůže. Zanícené keratózy mohou mít nepravidelné ohraničení, barevné variace a asymetrii po celé lézi. Neváhejte zavolat svému doktorovi, pokud máte obavy z jakéhokoli útvaru na kůži.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Seborrhoické bradavice

Rosacea

Rosacea neboli růžovka je poměrně častá kožní choroba. Rosacea se projevuje zčervenáním kůže obličeje, pupínky a v těžších případech může dojít k výraznému zbytnění kůže nosu. Jde o onemocnění, které lze díky své lokalizaci jen obtížně zakrýt. Lidé s rosaceou se mnohdy obávají společenského kontaktu, což nezřídka přináší problémy v osobním i pracovním životě. Pro podobnost s akné se někdy rosacea nazývá „akné dospělých”. Na rozdíl od akné nemá ucpané černé póry (komedony) a je omezena pouze na obličej.

Růžovka

Zde je článek, který podrobně popisuje růžovku.

Rosacea – foto

Zde je několik fotografií, na kterých jsou vidět projevy růžovky.

Zdroj: Kožní nemoci

Poradna

V naší poradně s názvem SVĚDĚNÍ DÁSNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra.

Potřebovala bych radu. Mám pocit řezání a svědění dasne a za zubem se mi udělal v dásni bílý flek. Z důvodu změny bydliště ještě nemám nového stomatologa. Neví někdo co to muže být? Přidala se stridave bolest všech zubů v dolní čelisti. Děkuji za pomoc.
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nejspíše je to leukoplakie. Ve většině případů leukoplakie není život ohrožující. Flíčky nezpůsobují trvalé poškození úst. Léze obvykle vymizí samy během několika týdnů. V každém případě je to signál k urychlenému nalezení nového stomatologa. Někdy leukoplakie předchází rakovině, takže je důležité, aby to zkontroloval lékař.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Svědění dásní

Opar

Herpes patří mezi celosvětově nejrozšířenější infekce. Je to nakažlivé puchýřnaté onemocnění vyvolané virem jménem Herpes simplex virus. Patří do skupiny lidských herpetických virů (čeleď herpesviridae) s osmi zástupci vyvolávajícími různá onemocnění.

Herpes

Zde je článek, který podrobně popisuje opar.

Opar – foto

Zde je několik fotografií, na nichž jsou zřejmé projevy oparu.

Zdroj: Kožní nemoci

Diskuze

V diskuzi ČERVENÉ LOUPAJÍCÍ A SVĚDIVÉ FLEKY MEZI OBOČÍM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Valková Ivana.

dobrý den mám problěm v okolí obočí někdy i přímo v obočí se mi udělají červené flíčky,které svědí a loupou se
řekla bych,že se mi objeví,když na mě něco leze nebo při
nějakém stresu
postupem času se i tyto fleky rozšiřují dál byla by na to nějaká mast?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Červené loupající a svědivé fleky mezi obočím

Hemangiom na játrech foto

Tady je několik fotek, na kterých jsou vidět projevy hemangiomu na játrech a jejich diagnóza na snímcích, hemangiom na játrech foto.

Zdroj: Jaterní hemangiom

Poradna

V naší poradně s názvem SWEETŮV SYNDROM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana Šabatová.

prosím má někdo zkušenost s onemocněním sweetův syndrom
- musí toto kožní onemocnění vždy znamenat nádorové onemocnění

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Sweetův syndrom je vzácné onemocnění kůže. Mezi jeho hlavní příznaky patří horečka a bolestivé kožní léze, které se objevují převážně na pažích, krku, hlavy a trupu. Příznaky jsou vidět tady: www.google.com/searc…

Příčiny
Ve většině případů se příčinu Sweetova syndromu nepodaří zjistit. Sweetův syndrom je někdy spojen s rakovinou, nejčastěji je to leukémie. Příležitostně může být tato porucha také spojena s nějakým pevným nádorem, jako je rakovina prsu nebo rakovina tlustého střeva. Sweetův syndrom se může také objevit jako reakce na léky - nejčastěji jsou to léčiva, která zesilují produkci bílých krvinek.

Léčba
Nejběžnější léčba Sweetova syndromu je pomocí kortikosteroidní léků, například prednison. Příznaky často mizí hned pár dní po začátku léčby, ale opakování je běžné.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Sweetův syndrom

Rakovina oka

Typické příznaky rakoviny oka jsou:

  • Stíny, závěsy, plováky/kroucené čáry v zorném poli;
  • Nové nebo zhoršující se rozmazané vidění, často pouze jednoho postiženého oka;
  • Zvětšující se tmavá skvrna v oku;
  • Částečná nebo úplná ztráta zraku;
  • Vykulené jedno oko;
  • Bulka na víčku nebo v oku, která se zvětšuje;
  • Bolest v oku a kolem oka (vzácné).
Tyto příznaky mohou být také způsobeny méně závažnými očními stavy, takže nemusí být nutně známkou rakoviny. Pokud však pociťujete některý z výše uvedených příznaků, okamžitě navštivte svého očního lékaře.

Menší léze jsou obvykle pozorovány lékařem kvůli změnám. Měnící se nebo větší léze by vyžadovala biopsii, aby se vyloučilo zhoubné onemocnění.

Někdy se léze skrývají za víčkem. Ty lze snadno přehlédnout a vyžadují pečlivé vyšetření biomikroskopem.

Lékaři se domnívají, že existuje souvislost s celoživotní akumulací UV záření nebo sluncem. Významný důvod, proč jsou sluneční brýle nutností pro všechny pacienty. Všichni pacienti používající solárium by měli nosit ochranné brýle proti UV záření.

Zdroj: Tmavé skvrny v koutku očí


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP