Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

KOŽNÍ ONEMOCNĚNÍ NOHOU

OBSAH

Nebezpečí plísně nehtů na nohou

Plíseň nehtů není život ohrožující onemocnění, ale neměla by být brána na lehkou váhu. Plíseň může omezit funkci zasaženého prstu nebo celé nohy a pacienti pak mají potíže při chůzi.

Zdroj: Jak bojovat s plísní nehtů na nohou

Poradna

V naší poradně s názvem ČERVENÉ FLEKY NA NOHOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Josef Pácal.

Dobrý den, prosím o radu,
manželka má červené fleky na nohou ohraničené a pálí. Už je to sedm roků a stále se zvětšují.
Chodí na kožní a doktorka ji předepsala mast beloderm a flucinar. Používání masti nepomáhá.

Děkuji za odpověď.

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nejspíše to bude stasis dermatitida (lat. statis dermatitis), nazývaná též gravitační dermatitida, gravitační ekzém, hypostatický ekzém, varikózní ekzém či dermatitida ze stázy. Je to zánětlivé kožní onemocnění, které nejčastěji vzniká jako následek chronické žilní insuficience. Léčba se může skládat z aplikace krémů na bázi steroidů (Beloderm) a používání kompresních punčoch. Flucinar je lék na kožní plíseň a v tomto případě je neúčinný. Doporučuji změnit lékaře a místo na kožní jít s tímto problémem na kardiologii.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Červené fleky na nohou

Příklady kožní plísně a jejich patogenů

  • Plísně na kůži (Tinea corporis) způsobují dermatofyty Trichophyton mentagrophytes, Trichophyton rubrum a Microsporum canis.
  • Mykóza kůže na nohou (Tinea pedis), kterou nejčastěji způsobuje E. floccosum, Trichophyton rubrum a Trichophyton mentagrophytes.
  • Plíseň ve vlasech (Tinea capitis), kterou způsobují Trichophyton tonsurans, Microsporum canis a Microsporum audouinii.
  • Plíseň ve vousech (Tinea barbae), kterou způsobuje Trichophyton mentagrophytes, Trichophyton verrucosum a Trichophyton rubrum.
  • Plíseň na nehtech neboli onychomykóza (Tinea unguium), kterou způsobují E. floccosum, Trichophyton rubrum a Trichophyton mentagrophytes.

Zdroj: Kožní plísňová onemocnění

Poradna

V naší poradně s názvem OTÉKÁNÍ NOHOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarmila Máchová.

Dobý den,
mé vnučce, která má 16 let, občas otékají kotníky na obou nohou. Také se jí někdy objeví na nohou červené větší skvrny Prosím o radu.
Děkuji
Máchová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Takové problémy by mohly souviset s žilní nedostatečností v dolních končetinách. Doporučuji vyšetření na interně, protože se bude jednat o systémové onemocnění a na to žádné domácí mastičky nepomůžou.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Otékání nohou

Svědivé červené fleky na kůži nohou

Svědivé červené fleky na kůži nohou mohou signalizovat plísňové onemocnění. Kožní plíseň (neboli tinea) postihuje nejčastěji oblast chodidel nohou. Nejprve se plíseň na nohou objeví mezi prsty a svědí. Kůže je obvykle zarudlá a oteklá.

Co s tím dělat

V léčbě příznaků kožních plísní se úspěšně uplatňují speciálně upravené produkty, například takzvaná chytrá houba. Doporučována je i jednoduchá koupel ve speciálních solích na nohy (soli z Mrtvého moře).

Zdroj: Červené nohy

Poradna

V naší poradně s názvem KOŽNÍ NEMOCI NOHOU BOLAKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Boláky na nohou, skoro jako by díry, to jsou pravděpodobně bradavice. Na léčbu bradavic použijte roztok Duofilm. Duofilm je modro-bílá krabička a je volně prodejný v lékárně asi za 160 Kč a vydrží hooodně dlouho. Při léčbě Duofilmem postupujte podle příbalového letáku a bradavice by měly do měsíce ustoupit.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Václav.

Dobrý den, prosím o radu co použít na svědění nohou - viz foto.
Nemá to rádo síťovaná obinadla, z drobných dírek na nártech výtok - spíše čirý na obvazu však žluté skvrny. Asi následek kompresní terapie krátkotaž obinadly a léčby bércových vředů výše na nohou.

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Zdroj: diskuze Kožní nemoci nohou bolaky

Co se s tím dá dělat

Pokaždé záleží na příčině onemocnění. Vždy se u výše uvedených potíží léčí primární příčina daných symptomů.

Zdroj: Fialové fleky na nohou

Diskuze

V diskuzi PARESTEZIE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Ja mam brneni nohou vetsinou kdyz jsem nervozni.Ale byla mi zjistena parestezie.Je toto onemocneni vazne?Dekuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Parestezie

Pálení nohou od ledvin

Pacienti s dlouhotrvající insuficiencí, zejména pacienti s dialýzou, často trpí na uremickou nebo i nefrogenní polyneuropatii. Nejčastějšími symptomy jsou noční křeče v lýtkách, symetrické poruchy senzibility nohou i motorický neklid nohou a pálení. Příčinou zde bývá poškození způsobené usazováním látek podobných moči.

Zdroj: Polyneuropatie – bolest nohou a rukou

Poradna

V naší poradně s názvem PÁLENÍ CHODIDEL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdenka.

Dobrý večer.mám soustavné pálení nohou včetně chodidla.Je to celý den,ale i v noci.Prosím o doporučení léků.nebo vyšetření

Existuje specializované pracoviště?

Děkuji Z. Olivová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Neuropatie nohou se může projevit jako pálení chodidel a nohou. Neuropatie bývá doprovodným efektem několika různých onemocnění, jako například diabetes, cévní problémy a nebo také může být neuropatie idiopatická, to znamená bez jiné příčiny. Pokud je neuropatie projevem systémového onemocnění, dá se mírnit kompenzací primárního zdravotního stavu. S tím vám pomůže lékař diabetolog nebo internista cévař. Pokud jde o neuropatii idiopatickou, tak pomůže neurolog nebo praktický lékař.

Zdraví Cempírek.

Zdroj: diskuze Bolesti a pálení chodidel - bříška pod prsty

Ložiska kožní plísně

Kůže, nehty a vlasy jsou tvořeny keratinem, který je základní potravou pro dermatofyty, které způsobují kožní plíseň. Vnitřní onemocnění dermatofyty nebylo nikdy pozorováno. Plísně se množí především v okrajových oblastech prstencových lézí, kde bývá součastně i nejsilnější zánět. Pokud patogeny napadnou vlasy, tak bývají často umístěny ve vlasových folikulech.

Zdroj: Kožní plísňová onemocnění

Diskuze

V diskuzi KOŽNÍ NEMOCI NOHOU FOTA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavel.

dobrý den

měl bych asi podobný problém mám to na obou spodcích chododel nemám ale jen pár mám jich tam snad i desítky čas od času nějaký bolí tak to propíchnu a vyteče bílá tekutina a pak to přestane bolet ale jinak to tam mám snad pořát a nemizíto netuším co to je ale nohy jsou citlivější a více nunavenější

spíš mě to připadá jako prasklý vyschlí puchýř některé jsou cca od 0.01mm a některá cca 3mm

netušíte co to je a jak se toho zbavit ?? děkuji 

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Kožní nemoci nohou fota

Na co Clotrimazol zabírá

Clotrimazol pomáhá léčit mykotické infekce kůže vyvolané dermatofyty, kvasinkami, (například kandidózy), plísněmi a dalšími, jako Malassezia furfur a infekce způsobené Corynebacterium minutissimum. Ty se mohou projevit jako mykotická onemocnění nohou, kůže a kožních záhybů, jako pityriasis versicolor (pityriáza), erythrasma nebo povrchní kandidózy. Clotrimazol také velmi dobře vybělí i od plísně zažloutlé nehty. Když Clotrimazol pravidelně stříkáte pod žlutý nehet zasažený plísní, tak žluté nehty na nohou nebo rukou do několika dnů krásně zbělají - plíseň zmizí a započne hojení nehtového lůžka. Hojení nehtového lůžka po plísni trvá dlouho, lůžko se zaceluje rychlostí přibližně půl milimetru za měsíc! V tomto procesu je nezbytné soustavné léčení Clotrimazolem.

Zdroj: Clotrimazol - kožní sprej na plíseň nehtů

Poradna

V naší poradně s názvem SWEETŮV SYNDROM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana Šabatová.

prosím má někdo zkušenost s onemocněním sweetův syndrom
- musí toto kožní onemocnění vždy znamenat nádorové onemocnění

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Sweetův syndrom je vzácné onemocnění kůže. Mezi jeho hlavní příznaky patří horečka a bolestivé kožní léze, které se objevují převážně na pažích, krku, hlavy a trupu. Příznaky jsou vidět tady: www.google.com/searc…

Příčiny
Ve většině případů se příčinu Sweetova syndromu nepodaří zjistit. Sweetův syndrom je někdy spojen s rakovinou, nejčastěji je to leukémie. Příležitostně může být tato porucha také spojena s nějakým pevným nádorem, jako je rakovina prsu nebo rakovina tlustého střeva. Sweetův syndrom se může také objevit jako reakce na léky - nejčastěji jsou to léčiva, která zesilují produkci bílých krvinek.

Léčba
Nejběžnější léčba Sweetova syndromu je pomocí kortikosteroidní léků, například prednison. Příznaky často mizí hned pár dní po začátku léčby, ale opakování je běžné.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Sweetův syndrom

Svědivá vyrážka na nohou – léčba

K základnímu ošetření patří podávání léků proti alergii a vyvarování se kontaktu s alergenem. Pro zlepšení stavu pokožky se používají zvlhčující krémy.

Zdroj: Alergická vyrážka na nohou

Poradna

V naší poradně s názvem KOŽNÍ NEMOCI NOHOU BOLAKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Michala tancosova.

chci se zeptat kozni bolaky na nohou skoro jako by diry chtela bych vice informaci o te nemoci dekuju

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Boláky na nohou, skoro jako by díry, to jsou pravděpodobně bradavice. Na léčbu bradavic použijte roztok Duofilm. Duofilm je modro-bílá krabička a je volně prodejný v lékárně asi za 160 Kč a vydrží hooodně dlouho. Při léčbě Duofilmem postupujte podle příbalového letáku a bradavice by měly do měsíce ustoupit.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kožní nemoci nohou bolaky

Plísni podobné nemoci, ale plíseň to není:

  • Folikulitida decalvans (jizvová forma alopecie – vypadávání vlasů).
  • Bakteriální kožní infekce (pyodermie)
  • Diskoidní lupus erythematodes, někdy též nazýván jako kožní lupus erythematodes nebo také chronický diskoidní lupus erythematodes.
  • Lyšej planopilaris, což je zánětlivé kožní onemocnění, které postihuje především vlasové folikuly.
  • Pseudopelade Brocq, což je alopecie atrophicans, která se projevuje jako jizvící alopecie - ztráta vlasů.

Zdroj: Kožní plísňová onemocnění

Poradna

V naší poradně s názvem ČERVENÉ FLEKY NA NOHÁCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lilijanka.

Dobry den chci se zeptat nevite co by to mohlo bit hodně to svědí pálí a jsem unavená bolí mi kosti a klouby děkuji za odpověď
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Mohla by to být meningitida. Lékař v kožní ambulanci zjistí více. Meningitida je nebezpečné onemocnění.

Zdroj: diskuze Červené fleky na nohách

Kožní onemocnění růže – fotografie

Růže má charakteristické projevy, pro lepší představivost přikládáme snímky tohoto onemocnění.

Zdroj: Růže - nemoc kůže

Plísně na nohách fotky

Zdroj: Plíseň na nohou, nedílná součást každého léta

Další příčiny pálení rukou a nohou

Jen vzácně se objevují polyneuropatie po lécích (chemoterapeutika, cytostatika) nebo po otravách (thalium v jedu proti potkanům, olovo, arsen), nebo také při nedostatku vitamínu B, nebo v rámci nádorových onemocnění.

Dědičné polyneuropatie, to znamená vrozená onemocnění, jsou vzácné a budou proto vyjmenovány jen krátce.

Familiární amyloidová neuropatie se dědí autozomálně dominantní dědičností a dochází při ní k usazení amyloidu do nejrozličnějších tkání. Vedle ledvin, plic a srdce mohou být postiženy i nervy. Symptomy jsou: syndrom karpálního tunelu, poruchy senzibility a ochrnutí svalstva. Terapie onemocnění dosud neexistuje.

V dědičné motoricko-senzibilní neuropatii se rozlišuje sedm typů.

Zdroj: Polyneuropatie – bolest nohou a rukou

Příčiny kožního plísňového onemocnění

Mezi nejčastější příčiny kožní plísně patří kontakt s těmito dermatofyty: T. rubrum, Microsporum canis, T. interdigitale a T. mentagrophytes. Jejich hlavní přenos probíhá při přímém kontaktu s nakaženými lidmi či zvířaty. Mezi vzácné příčiny nákazy patří, přenos prostřednictvím kontaktu s půdou.

Zdroj: Kožní plísňová onemocnění

Příčiny

Otékání nohou je nepříjemný problém. Nejde pouze o estetickou stránku věci, ale otoky mohou předznamenávat i vážnější zdravotní komplikace. Červené oteklé nohy jsou obvykle způsobené žilní hypertenzí nebo žilní nedostatečností (červené skvrny na kůži nohou, bolestivé červené fleky na nohou).

Hypertenze a žilní nedostatečnost jsou obvykle způsobeny jedním z následujících faktorů:

  • obstrukce žil, které mohou být způsobeny nádorem nebo žilním trombem;
  • zhoršení funkce žilních chlopní, které způsobuje městnání krve v dolních končetinách a neschopnost vytlačit krev zpět;
  • trombóza (ucpání cév krevní sraženinou) nebo jiné cévní onemocnění;
  • srdeční selhání.

Zdroj: Oteklé nohy a červené fleky

Růst nehtů

Plíseň nehtu se vyléčí jedině dorostem zdravého nehtu. Růst nehtů je dlouhodobá záležitost a celý nehet na prstě se obnoví asi tak za rok. Měsíčně nehet naroste přibližně o jeden milimetr. Obecně lze říci, že nehty na rukou rostou rychleji nežli na nohou.

Zdroj: Onychomykóza je nejčastější onemocnění nehtů

Diagnóza plísňového onemocnění na kůži

Je založena na klinickém zhodnocení vzhledu a na mikroskopickém vyšetření vzorku vlasů, kůže a nehtů, které byly odebrány seškrábnutím.

Zdroj: Kožní plísňová onemocnění


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP