Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

KRČNÍ PÁTEŘ PROBLÉMY

OBSAH

Krční páteř podle Wikipedie

Wikipedie uvádí, že krční páteř je oblast páteře u krku. Je tvořena 7 obratli, které se označují C1–C7. Tyto se vyznačují nízkým tělem, postranními výběžky, otvory pro cévy a nervy. Specifický je trnový výběžek, který je na konci rozdvojený. Nejvýznamnější obratle krční páteře jsou atlas (nosič) a axis (čepovec). Atlas (označen C1) nemá trnový výběžek, v jeho těle je velký otvor a má velké kloubní plošky. Axis (označen C2) má 1 výběžek navíc (čep), původně byl čep tělem atlasu. Tyto dva obratle společně zajišťují pohyb hlavy.

Zdroj: Krční páteř - problémy a příznaky

Diskuze

V diskuzi KRČNÍ PÁTEŘ PROBLÉMY PŘÍZNAKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaja.

Dobrý den , zkuste se spojit s Mudr. Davidem Buzkem primářem oddělení chirurgie páteře v Karvinské hornické nemocnici. Je to opravdu machr na páteř.
Mám po operaci krční páteře , všechny potíže odezněly , nebo postupně odeznívají.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Mirka.

Prosím o info k operaci krční páteře.Jsem po operac ibederky a ted´ mě zlobí krční.Čekám na zvážení operačního řešení.Jaké jste měli příznaky a zda je vám lépe po operaci.Strach je veliký.CHodím do karviné.Díky za info

Zdroj: diskuze Krční páteř problémy příznaky

Trojklaný nerv a krční páteř

Krční páteř je oblast, kde je možno systematicky zasahovat, a to nápravou zatuhlé páteře. Masáž na její uvolnění může přinést nečekanou úlevu při zánětu trojklaného nervu.

Zdroj: Trojklaný nerv

Diskuze

V diskuzi KRČNÍ PÁTEŘ PROBLÉMY PŘÍZNAKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ladislava Eichlerová.

Mám díky krční páteři velký problém a to dýchám jen se silnou bolesti,prý mám první krční obratel rozbitý.Ze situace jsem zcela zoufalá,můžete mě prosím poradit co s tím? L.Eichlerová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jaja.

Dobrý den , zkuste se spojit s Mudr. Davidem Buzkem primářem oddělení chirurgie páteře v Karvinské hornické nemocnici. Je to opravdu machr na páteř.
Mám po operaci krční páteře , všechny potíže odezněly , nebo postupně odeznívají.

Zdroj: diskuze Krční páteř problémy příznaky

Motání hlavy

Motání hlavy může souviset s onemocněním páteře. Onemocnění provází ztuhlost šíjového a krčního svalstva až po temeno hlavy a snížená pohyblivost krční páteře. Mohou se objevit i závratě, nevolnost, bolesti hlavy.

Příčinou je uskřinutí nervů a ztuhlost svalstva. V těchto případech je vhodná fyzikální léčba a rehabilitace.

Zdroj: Krční páteř - problémy a příznaky

PDF se cviky na krční páteř

Na přiloženém souboru PDF naleznete cviky nejen na krční páteř. Jedná se o srozumitelného průvodce a rádce, jak postupovat u jednotlivých cviků, jak správně provádět techniku cvičení. Jednotlivé cviky jsou popsány srozumitelně a jsou vizuálně podpořeny obrázky. Cviky jsou rozděleny do jednotlivých úseků a zaměřují se na uvolnění celé páteře, zvláště hrudní a krční části.

Zdroj: Cviky na ztuhlou šíji

Diskuze

V diskuzi DOTAZ K NEMOCI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milena.

Zajímalo by mě,zda se dá úplně vyléčit neuropatie u cukráře typ.II. Jde o odumírání nerv.nohou a cév v mozku.Mému muži údajně proces zpomalují lékama s tím, že to vyléčit nejde,tuddíž dlouhodobé utrpení? Neustále si stěžuje na mravenčení a otok rukou a bolest nohou, neudrží rovnováhu a má "motolici" v hlavě chodí s velkou obtíží, do toho je hrozně pesimistický dá se s tím něco dělat nebo usnadnit péči o něj? předem děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Miloš.

dobrý den, moje žena trpí delší dobou bolestí kyčle,lékař doporučil operaci při větší zátěži se ji motá hlava a má závratě a nemůže vůbec chodit a stěžuje si na bolesti zad a krční páteře,po rehabilitaci je to ještě horší,muže nějak souviset bolest kyčle(1cm kratší) a krční páteř děkuji za odpověd'

Zdroj: diskuze Dotaz k nemoci

Jak souvisí tlak v uších a krční páteř

Krční páteř a ramena jsou neustále v pohybu. Není tedy divu, že se občas unaví a pobolívají. Bolest může často vystřelovat až do hlavy nebo na druhou stranu do hrudníku. Bolest krční páteře bývá nejčastěji způsobena špatným držením těla. Přibližně dvě třetiny lidí spí na boku. V důsledku toho se krční páteř dostane do nerovnováhy, ucho je stlačeno, rameno silně zatěžováno a ráno se probudíte a máte zalehlé ucho bez rýmy. Hledání správného polštáře je skutečně výzvou. S tradičními, čtvercovými polštáři několikrát za noc manipulujeme, abychom našli správnou pohodlnou polohu pro spaní. Mnoho polštářů nemá pro podporu krku dostatečné předpoklady, a tak se poté objevuje tlak v hlavě i zalehlé uši.

Zdroj: Zalehlé uši od krční páteře

Diskuze

V diskuzi KRČNÍ PÁTEŘ A MOTÁNÍ HLAVY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Janette.

Dobry den preji jsem rada ze jsem si precetla co jsem potrebovala a dozvedela jsem se dost veci dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Petra M.

Dobrý den, mám dotaz bolí mě krční páteř - každý den se mi motá hlava od rána do večera - někdy to přejde brzo-někdy ne. Nemůžu, nikam chodit sama.
Mám, kolísavý tlak.
Ale, prý mi nic není. Už, si nevím rady.

Děkuji za rady

Zdroj: diskuze Krční páteř a motání hlavy

Zaléhání uší od krční páteře

Nejčastější příčinou zaléhání uší je porucha funkce Eustachovy trubice, která za fyziologických okolností vyrovnává tlak ve středoušní dutině s atmosférickým tlakem. Při selhání této funkce vzniká ve středouší podtlak a dojde k vpáčení bubínku. Rovněž porucha statiky a dynamiky krční páteře může mít se zaléháním uší určitou souvislost. Kromě ORL lékaře je tedy vhodná péče rehabilitačního oddělení. Základem zdravých zad i zdravého člověka je totiž zdravá krční páteř. Zablokovaná krční páteř omezuje člověka nejen v pohybu, ale zamezuje i toku životní energie, což se posléze projevuje bolestmi hlavy, zaléháním uší a celkovou únavou. Kdo to zažil, ví, jak bolavá krční páteř dokáže znepříjemnit život.

U tohoto příznaku se provádí měkké uvolnění krční páteře; jsou to určité po sobě jdoucí hmaty. V úvodu odblokování je nutné reflexně uvolnit palec na noze, ten totiž reprezentuje hlavu a krční páteř. Žádné škubání hlavou! Okolí krční páteře a báze lebky se pouze promačká. Celé ošetření trvá více než hodinu a probíhá vsedě.

Zdroj: Zaléhání v uších

Poradna

V naší poradně s názvem ZVONĚNÍ V UCHU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivan.

Několikkrát za život mě bolel lalúček na levém uchu a po mnoha vyšetřeních mi lékaři řeli je to krční páteř,proto célý život cvičím. Dnes v 61.letech,mám ty samé problémy,ale nebolí mě lalůček na levém ucku,ale slyším tam jak mi byje srdce.
Děkuji za odpověď a přeji hezký den Ivan

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Když slyšíte vlastní tep, tak je to šelest v uchu. Obvykle za to může cévka ve vnitřním uchu, která není již tak pružná jako dříve a průtok krve v ní způsobuje takovéto zvukové pocity. Tyto problémy se léčí lékem piracetam. Před léčbou je ale potřeba zkontrolovat stav kardiovaskulárního systému. Proto doporučuji konzultovat svůj stav s lékařem na ORL, případně na kardiologii.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zvonění v uchu

Bolest krční páteře a hlavy

Chcete-li vyzrát nad ranní bolestí krční páteře a hlavy, zaměřte se na výběr vhodného zdravotního polštáře. Při spánku 90 % těla regeneruje na matraci a zbylých 10 % těla, tedy krk a hlava, regeneruje na polštáři. Ranní bolesti krční páteře a hlavy jsou tedy velmi často zapříčiněny špatným polštářem. Řešení se zdá jednoduché, přesto více než polovina Čechů polštář vůbec neřeší. Lidé velmi často dělají tu chybu, že si polštář před spánkem shrnou pod hlavu dle potřeby, ráno je ale polštář vždy jinde, než večer zamýšleli. Jiní si vytváří takzvaně vysoko pod hlavou – v takové poloze je ale páteř příliš předkloněná a nemůže správně regenerovat. Nedoporučují se ani moc tuhé a nepřizpůsobivé polštáře, které mohou blokovat správný přísun krve do hlavy, nebo příliš měkké polštáře, které vám hlavu a krk nijak nepodepřou.

Léčba

Mnoho lidí řeší ranní probuzení s bolestmi pomocí prášků a návštěvou lékaře nebo rehabilitací. Toto řešení může přinést výsledek, ten však nemusí být trvalý. Za týden či za měsíc se začnete opět probouzet se stejnými bolestmi a koloběh se opakuje. Problém přitom může být ve vaší posteli, konkrétně v polštáři.

Zdroj: Krční páteř - problémy a příznaky

Poradna

V naší poradně s názvem NECITLIVOST RUKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.

Dobry den je mi 22a zacala me z necitlivet ruka trva to tk dva dny a nevim jestli bych stym mela jit doktorce jinak kdyz si do ty ruky pichnu tak to citim ale citim to tk ze ta ruka je takova u navena .. Dekuji za odpoved..

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Necitlivost ruky ve 22 letech bude nejspíše souviset s problémy na přechodu hrudní a krční páteře, kde patrně dochází k útisku nervu ovládajícího ruku. Buďto se vám dělá skolióza, nebo vykonáváte činnost, která páteř jednostranně zatěžuje a nebo spíte na stále na jednom boku, který dlouhá léta neměníte, popřípadě to může mít ještě spoustu dalších příčin. Jestliže chcete od tohoto problému pomoci, tak bude určitě nejlepší navštívit neurologa. Pomoc pak najdete u fyzioterapeuta, který pomůže páteř uvolnit.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Necitlivost ruky

Cviky na krční páteř

Ruce si dejte za hlavu a vzpřímeně se posaďte, přičemž se snažte držet trup v rovině. Následně hlavu co nejvíce předkloňte a otáčejte jí kolem osy páteře střídavě na jednu a druhou stranu.

Ruce si dlaněmi položte na ramena tak, aby vaše prsty směřovaly k lopatkám a lokty byly vytočené směrem ven. Pak velmi opatrně vysunujte hlavu vodorovně dopředu a dozadu, přičemž myslete na to, že ji nesmíte předklánět. Jakmile hlavu vysunete, vydechněte a cestou zpátky se zase nadechněte.

Rovně se postavte a s nádechem se předkloňte tak, že ruce svěsíte společně s hlavou. Rukama se můžete zkusit dotknout země, a zatímco ruce i hlava volně visí směrem k zemi, vaše nohy by měly být napnuté. Poté střídavě pružte rukama na levou a na pravou stranu, měli byste přitom cítit uvolnění v ramenou a za krkem.

Cviky na krční páteř najdete i na videu.

Zdroj: Krční páteř

Poradna

V naší poradně s názvem VYHŘEZLÁ PLOTINKA KRČNÍ PÁTEŘE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavel.

jak cvičit na vyhřezlá plotenka akrční pateř dekuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Posílám vám odkaz na video s cviky při vyhřezlé ploténce na krční páteři: youtu.be/0SLairHEutE
Video je v angličtině, ale cviky jsou velmi dobře vidět a pochopíte je i když anglicky nerozumíte.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Vyhřezlá plotinka krční páteře

Brnění rukou

Důležitým faktorem v problematice krční páteře je především její stereotypní zatěžování. Naši předkové, kteří měli přes den více přirozeného pohybu, drželi hlavu a krční obratle ve vzpřímené poloze a tím byla i krční páteř ve fyziologickém prodloužení. My jsme oproti nim v zaměstnání nebo ve škole většinou v takzvané flekční statické zátěži (sed, stoj). Nepřirozené stavění páteře přetěžuje jednu skupinu svalů (typicky povrchové svaly), zatímco jiné svaly oslabují (typicky svaly hluboké vrstvy). V případě krční páteře jde nejčastěji o skupinu takzvaných horních a dolních fixátorů lopatek. Mezi horní fixátory lopatky patří zejména trapézový sval a zdvihač lopatky, což jsou svaly, které nacházíme nejčastěji ve zvýšeném napětí (neboli v hypertonu) vlivem špatného držení krční páteře a ramen. Na přetěžování reagují i ostatní měkké tkáně (kůže, podkoží, svalová povázka), které se stahují, zkracují a ztrácejí pružnost, což zpětně prohlubuje bolestivost. Bolesti a problémy v oblasti krční páteře poté často vyústí až v brnění rukou.

U tohoto stavu se používá terapie, která se zaměřuje na funkční aktivitu jak jednotlivých svalových skupin, tak i částí svalů. Tato rovnováha vede k optimalizaci držení krční páteře. V terapii je důležité uvolnit napětí přetěžovaných měkkých tkání, odstranit případné blokády a relaxovat nebo protáhnout přetěžované hyperaktivní svaly. Aby byla terapie úspěšná, je velmi důležité následně posílit oslabené svalové skupiny, jejichž aktivita zajistí optimální držení krční páteře. Významnou součástí terapie je také naučit správnému držení těla, a to jak v běžném, tak v pracovním životě, při sportu a volnočasových aktivitách. Ergonomické upravení pracovního prostředí je často také velmi přínosné. Zásluhou takovéto terapie se brzy vrátí rovnovážné napětí svalstva v oblasti krční páteře a šíje. Krční páteř je díky koordinaci držena ve správném prodlouženém postavení, svaly jsou mezi sebou v harmonickém napětí a bolesti mizí.

Zdroj: Krční páteř - problémy a příznaky

Diskuze

V diskuzi CVIČENI NA ROZTROUŠENOU SKLEROZU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Valušová.

Prosím mam roztroušenou sklerózu chtěla bych se zeptat na cviky na krční páteř děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Cvičeni na roztroušenou sklerozu

Bolest krční páteře a ramene

Krční páteř a ramena jsou neustále v pohybu. Není tedy divu, že se občas unaví a pobolívají. Bolest může často vystřelovat až do hlavy nebo na druhou stranu do hrudníku. Bolest krční páteře bývá nejčastěji způsobena špatným držením těla.

Léčba

Léčba bolestí krční páteře spočívá v několika přístupech. U akutně vzniklých bolestí je účinný snímatelný krční límec, který krk fixuje v jedné poloze a zabraňuje tak dalšímu poškození. Dobrý je i klid na lůžku, pokud přináší pacientovi úlevu. V některých případech je účinná i takzvaná manuální léčba, která je založena na mobilizačních a manipulačních technikách pro klouby, na protahování a uvolňování napnutých a ztuhlých svalů. Tyto techniky by však měl vykonávat lékař, který má na to speciální oprávnění. Z léků se k tlumení bolesti používají analgetika, nesteroidní antiflogistika (paracetamol, kyselina acetylsalicylová, indometacin, ibuprofen a jiné) a léky uvolňující napětí svalu. Účinná může být i aplikace tepla. Jestliže jsou bolesti akutní, je lepší použít takzvané suché teplo (například infračervená lampa), u chronických bolestí může pomoci horká koupel. Velmi důležitou součástí léčby je cvičení. Mělo by se provádět až po odeznění akutních bolestí, aby si pacient ještě víc neublížil. Nejprve je vhodné provádět cviky pod dozorem rehabilitačního pracovníka a teprve pak ke možné cvičit i doma.

Zdroj: Krční páteř - problémy a příznaky

Poradna

V naší poradně s názvem ALAVIS PRO KONĚ I LIDI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Chtěla bych se zeptat jestli Alavis pomůže i na bederní,nebo krční páteř.Jinak jsem DIA 2 a vážím už 125 kg.Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Alavis obsahuje glukosamin a chondroitin, které jsou prospěšné pro regeneraci kloubní chrupavky. Ta je přítomna i mezi obratly bederní i krční páteře. Takže tyto látky účinkují stejně v bedrech i na krku. Co je ale důležitější a i účinější pro odstranění bolestí v těchto partiích, je posílení kosterních svalů, protahování a redukce váhy. Se vším tímto vám pomůže buď rehabilitační pracovník a nebo šikovný fyzioterapeut.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Alavis pro lidi.

Krční páteř a motání hlavy

Bolesti a problémy v oblasti krční páteře často gradují v tyto příznaky: migrény, bolesti za očima, hučení v uších, motání hlavy, světélka před očima, pocit blokády krční a hrudní páteře, ale také žeber, bolesti mezi či pod lopatkami, bolesti v oblasti ramenních kloubů, loktů, brnění či pálení paží, předloktí.

Příčinou je stereotypní zatěžování. Dnešní doba nás nutí k trvalému předklonu, což vystavuje krční páteř nepřirozenému postavení a zatížení. Jednostranným postavením krční páteře dochází k přetěžování jedné skupiny svalů na úkor oslabení a postupnému zkrácení jiné svalové skupiny. V případě krční páteře jde nejčastěji o skupinu takzvaných horních a dolních fixátorů lopatek. Horní fixátory lopatky představují zejména trapézový sval, zdvihač lopatky a jazylkové svaly upínající se na lopatku, což jsou svaly, které jsou nejčastěji přetěžovány vlivem špatného držení krční páteře a ramen. Postavení ramen také výrazně ovlivňují velký a malý prsní sval, u nichž často dochází ke zkrácení, čímž se ramena dostávají do předsunutého držení.

V terapii je ze začátku zásadní využít technik měkkých tkání, které uvolní napětí přetěžovaných měkkých tkání (kůže, podkoží, svalová povázka) a odstraní případné blokády. Pokud se blokáda neuvolní na základně optimalizace napětí, je vhodné použít velmi šetrné mobilizační techniky. Pro dosažení trvalého účinku terapie je důležité správně aktivovat oslabené svaly v pohybovém vzorci, aby došlo k obnovení svalové harmonie a nedocházelo k zatěžování jedné svalové skupiny na úkor druhé. Důležité je také zaměřit se na správnou ergonomii tak, aby pracovní prostředí pomáhalo udržet pohybový aparát v bezbolestném stavu a ne naopak.

Zdroj: Krční páteř

Anatomie krční páteře

Krční páteř (ceruicis spinam) je tvořena 7 obratli (označeny C 1 – C 7) vyznačujícími se nízkým tělem, postranními výběžky, otvory pro cévy a nervy. Specifický je trnový výběžek, který je na konci rozdvojený. Nejvýznamnější obratle krční páteře jsou atlas (nosič) a axis (čepovec). Atlas (označen C 1) nemá trnový výběžek, ale má velké kloubní plošky a v jeho těle je velký otvor. Axis (čepovec, označen C 2) má 1 výběžek navíc (čep), původně byl čep tělem atlasu; společně tyto dva obratle zajišťují pohyb hlavy. Páteř člověka je dvojnásobně esovitě prohnutá, což zajišťuje její pružnost. Zakřivení krční a bederní páteře dopředu se nazývá lordóza. Zakřivení hrudní páteře a kosti křížové dozadu je kyfóza. Páteř umožňuje člověku vzpřímenou chůzi a chrání míchu. Páteř je kostěným obalem míchy a porušení míchy či z ní vystupujících nervů může způsobit ochrnutí nebo poruchu vnímání. K poranění může dojít zejména při pádu z výše na záda nebo na natažené končetiny (vysoce riziková je dvojnásobná výška těla a více, prudký pohyb či rotace anebo náraz v rychlosti větší než 30 km/hod). Při první pomoci je důležité s raněným nehýbat, držet mu hlavu, komunikovat s ním; při ošetřování přidružených poranění volit polohu naznak na pevné podložce. Co nejdříve volat zdravotnickou záchrannou službu!

Zdroj: Krční páteř

Cviky na posílení krční páteře

Cviky na krční páteř by se měly provádět pravidelně. Ideální je stanovit si pevnou dobu, kdy si na sebe uděláte čas a krční páteř si procvičíte. Může to být ráno před odchodem do práce, během polední pauzy nebo večer místo pravidelného lenošení u televize.

Cviky na uvolnění a posílení krční páteře: Sedněte si rovně na židli. Pravou rukou uchopte hlavu nad levým uchem. Hlavou tlačte proti ruce a rukou proti hlavě. Tlak by měl být vyrovnaný, aby nedošlo k žádnému pohybu. Po chvíli uvolněte. Pravou ruku nechte na hlavě a nechte ji působit vlastní vahou, aby se krk uvolnil. Po chvíli ještě pravou rukou na hlavu zatlačte. Vše opakujte i na druhou stranu. Podobným způsobem uvolněte také šíji. Obě ruce dejte na zátylek (dlaně můžete dát přes sebe), lokty směřují k podložce. Rukama tlačte do zátylku, měli byste cítit, jak se šíje uvolňuje. Vydržte několik vteřin a pak uvolněte.

Cviky na krční páteř - úklony: Krční páteř skvěle procvičíte úklony hlavy dopředu a dozadu. Opakujte pětkrát až desetkrát. Pak hlavou provádějte úklony do strany (doleva a doprava). Opakujte pětkrát až desetkrát. K procvičení páteře přidejte i ramena. Stále seďte rovně na židli, ruce volně podél těla. Ramena zvedejte nahoru k uším a poté dolů. Opakujte desetkrát. Pak můžete procvičit vždy jen jedno rameno. Přidat můžete i kroužení rameny.

Cviky na krční páteř - polokroužky: Ideálními cviky na krční páteř jsou polokroužky. Začněte u levého ramena a udělejte polokruh k pravému rameni. Pak zpět k levému. Kroužky dělejte pomalu a opakujte desetkrát. Polokroužky nejprve provádějte předem a pak zadem (jakoby v záklonu).

Pokud budete cviky na krční páteř provádět pravidelně, po čase pocítíte úlevu a budete se opět cítit fit. Skvělé bude, když do svého programu zařadíte i nějaké další cvičení, jako je například jóga nebo pilates.

Zdroj: Cviky na ztuhlou šíji

Problémykrční páteří

Při dlouhodobějším přetěžování svalstva krční páteře dochází k mírným bolestem v oblasti krku či ramen, přičemž se tyto náznaky často přecházejí, ignorují či řeší rychlým protažením bolavé oblasti. Bez dlouhodobějšího funkčního řešení se však nerovnováha svalového napětí postupně stupňuje. Ke změnám napětí dochází i v okolních měkkých tkáních (kůže, podkoží, svalová povázka), které se stahují, zkracují a stávají se méně pružnými, což zpětně prohlubuje bolestivost pro jejich nedostatečnou prokrvenost a okysličenost.

Zdroj: Motání hlavy od krční páteře

Cviky na krční páteř

Cviky je nutné provádět pomalu a dbát při tom na pravidelné dýchání. Rovněž je u všech cviků důležitá výchozí poloha – sed na židli zpříma, ramena táhneme dolů, hlavu se snažíme vytahovat vzhůru v ose páteře. Pokud nebudeme mít při cvičení správnou polohu, v ničem nám cviky nepomůžou.

Cvik 1: Z výchozí polohy pomalu ukláníme hlavu s výdechem na jednu a druhou stranu.

Cvik 2: Jednou rukou uchopíme hlavu na protilehlém spánku a s nádechem vytváříme vyrovnaný tlak tím, že rukou tlačíme proti hlavě a hlavou proti ruce. Vydržíme 15 vteřin, následně s výdechem uvolníme a necháme hlavu klesnout vlivem gravitace. Čekáme na uvolnění, poté zopakujeme na druhou stranu.

Cvik 3: Z výchozí polohy pomalu rotujeme hlavu s výdechem k jedné, posléze druhé straně. Dbáme na to, aby byla krční páteř stále v ose celé páteře.

Cvik 4: Ruce položíme na ramena tak, že prsty směřují k lopatkám a lokty trčí vpřed. Pomalu vysunujeme hlavu ve vodorovné rovině vpřed s pomalým výdechem a vzad naopak s nádechem. Pozor – nejedná se o předklon a záklon.

Cvik 5: Ve výchozí poloze provádíme „polokroužky“ hlavou od jednoho ramena k druhému a zpět. Polokroužky můžeme provádět jak v přední, tak zadní polovině prostoru (tedy jakoby v záklonu), ale vždy zvlášť.

Cvik 6: K procvičení krční páteře je důležité i protažení šíje. Nejprve sedíme zpříma na židli a provedeme hluboký předklon hlavy tak, aby se brada dotýkala hrudní kosti (pokud však máme problémykrční páteří, tak tam nedosáhneme). Čekáme na uvolnění, poté provedeme lehký úklon k jedné straně a opět čekáme. Potom ukloníme ke straně druhé. Dále pokračujeme spojením rukou na zátylku (propletením prstů). S nádechem zatlačíme hlavou a dlaněmi proti sobě, setrváme 15 vteřin. S výdechem uvolníme a necháme působit gravitaci rukou. Z této nově dosažené polohy opět zatlačíme proti sobě a celý postup opakujeme, až se brada dotkne hrudní kosti.

Další cviky na krční páteř vám poradí každý fyzioterapeut a naučí vás i speciální techniku, takzvanou automobilizaci krční páteře. Opět je při ní důležité volně a pravidelně dýchat. Automobilizace horních segmentů krční páteře se provádí přiložením ruky malíkovou hranou zdola na mobilizovaný segment, dlaň spočívá na šíji. Druhou rukou položenou nad uchem se vede z protilehlé strany tlak na hlavu do úklonu, v podstatě proti ruce položené na šíji (tlak směrem k sobě). Při automobilizaci dolních segmentů se zaháknou 2. a 3. prst za příčný výběžek zvoleného segmentu a druhou rukou „přes hlavu“ (ze stejné strany) se opět vede hlava do úklonu. Vzájemné působení obou rukou je nyní tedy od sebe.

Zdroj: Krční páteř - problémy a příznaky

Blokáda krční páteře

Krční páteř se skládá ze 7 krčních obratlů a množství svalů krátkých, spojujících dva sousední obratle, a dlouhých, propojujících hlavu a krční páteřpáteří hrudní. Ty za ideální situace umožňují pohybovat hlavou do předklonu, záklonu, úklonu a otáčet jí. Krční páteř je nejpohyblivější částí páteře, která přechází v nejméně pohyblivou hrudní páteř. Na první dva krční obratle navíc nasedá těžká hlava, proto je tato oblast nejvíce namáhána a klade vysoké nároky na správné držení. Pokud je optimální postavení porušeno, vznikají bolestivé potíže. Nejčastější poruchou v této oblasti je akutní blokáda krční páteře neboli takzvaný akutní ústřel.

Příčiny

Zablokovaná krční páteře vzniká v případě, že se jeden či více obratlů zablokují a omezí tak pohyblivost krční páteře. Svaly v okolí zablokovaných obratlů se stáhnou a fixují blokové postavení obratlů. Celá situace je provázena výraznou tuhostí a bolestí, která často vyzařuje k rameni či záhlaví a nutí nás ke strnulému držení hlavy, nejčastěji v mírném úklonu či rotaci ke straně, kde blokáda vznikla. Ústřel krční páteře obvykle způsobí držení krční páteře v nevhodné poloze, například ve spánku, prudký pohyb hlavou nebo jízda v autě s otevřeným oknem, kdy průvan způsobí reflexní stažení svalů krční páteře s následným blokovým postavením obratlů. Svou úlohu hraje psychosomatika a psychika jedince.

Léčba

Lékař ve většině případů předepíše léky na tišení bolesti a může doporučit i fixační límec na zpevnění krční páteře. Ten však mnohdy krční páteř spíše nepříjemně vychyluje, než by pomáhal. Také lékař pravděpodobně indikuje injekce s myorelaxancii, což jsou látky na uvolnění svalového napětí. Poté se doporučuje klid doma a kontroly dle potřeby. Pacienti se často snaží při tomto onemocnění o samoléčitelství, což vede k zanedbání a ke skutečnosti, že není upraveno postavení krčních obratlů, potažmo svalové napětí krční páteře. Nedostatečně včasná a nevhodná léčba vede ke zbytečně pomalému „samouzdravení“, zhoršení stavu nebo opakování blokád, které se postupně objevují častěji a častěji, protože problém uvnitř pohybového aparátu nebyl zcela vyřešen.

Okamžité řešení bolestivého stavu nabízí například fyzioterapie. Využívá k tomu jak šetrné kloubní mobilizace zablokovaných obratlů, tak manuální relaxační techniky na uvolnění svalů v křeči (spasma). Fyzioterapeut ošetří také kůži, podkoží a svalové povázky (vazivové blány obalující svaly), které jsou tuhé a nepohyblivé a brání tak cirkulaci krve a lymfy do místa potíží. Vhodnou součástí terapie je i ošetření svalů pomocí rázové vlny, která přináší okamžitou úlevu a zmírnění bolesti a zatuhlosti. V dalších fázích je nutné podpořit správné držení hlavy a krční páteře a nastolit harmonické napětí mezi jednotlivými svaly pomocí nejrůznějších metod fyzioterapie. Důležitou strategií je také odhalit příčinu a té se v budoucnu vyvarovat, aby se potíže již neopakovaly. Může jít o správné provedení (ergonomii) spánku, sedu, běžných denních aktivit i o opatření proti průvanu.

Zdroj: Krční páteř - problémy a příznaky


Autor obsahu

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP