Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

KREVNI TESTY ASLO

OBSAH

ASLO léčba

Pokud je hodnota ASLO zvýšená (fyziologická norma je do 200), někde v organismu se nachází pravděpodobně streptokoky ve vysoké koncentraci a je nutné skutečnost řešit s praktickým lékařem nebo jiným specialistou, který zajistí adekvátní přeléčení antibiotiky.

Zdroj: Vysoké hodnoty ASLO

Diskuze

V diskuzi ASLO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel MIROSLAV.

to s tím lékařem nemyslíte vážně Já mám aslo 1940 a na otázku co stím tak jen krčí rameny.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jolana Hošková.

Zdravím mám podobný problém. Dcera má 5 antibiotika vybraná dvoje cíleně na streptokoka C . Stále máme aslo vyšší nejdříve 2890. Po antibiotikách a týdnu opakováno výsledek 3141. Jsem na nerva co vám kdo poradil a co s Vámi dělali?

Zdroj: diskuze Aslo

Co je to ASLO?

ASLO jsou protilátky proti streptolysinu O (SLO), který se nachází na povrchu streptokoků. Jedná se o látku tvořenou organismem při boji s těmito bakteriemi. Antistreptolysin (O) je protilátka proti streptolysinu O, produkovanému beta-hemolytickými streptokoky skupiny A, C a G. Streptolysin O je letální exocelulární protein, reverzibilně aktivovaný vzdušným kyslíkem; toxin rozpouští erytrocyty a mnoho dalších živočišných buněk porušením. Cytoplazmatickými membránami s následnou vazbou aktivovaného SLO na povrch buňky – hostitelem jsou produkovány protilátky Anti-Streptolyzin-O, aby neutralizovaly SLO. Stanovení ASLO slouží k diagnostice streptokokových infekcí, jako jsou revmatická horečka a glomerulonefritis, dále revmatická horečka, která vzniká při působení SLO na srdce – hlavní příznaky zahrnují horečku, zánět kloubů a srdce, srdeční arytmii, tachykardii a zvětšení srdce. Glomerulonefritis je onemocnění ledvin a předpokládá se, že je výsledkem alergické odpovědi na streptokokovou infekci horních cest dýchacích.

Hladiny ASLO v séru jsou závislé na věku pacienta, geografických okolnostech a místním výskytu streptokokové infekce. Může být sledována jako měřítko rozsahu a stupně infekce, streptokoková infekce je považována za jedinou, poklesne-li hladina ASLO oproti akutnímu stadiu na polovinu ve stádiu rekonvalescence, proto by se měl test zopakovat po 1–2 týdnech.

Hodnoty ASLO

Normální hodnota ASLO by měla být mezi 0–200.

Zvýšené hodnoty ASLO se vyskytují u těchto onemocnění:

  • revmatická horečka
  • spála
  • tonzilitis (streptokoková angína)
  • glomerulonefritis (zánět ledvin)
  • bakteriální endokarditis (zánět vnitřní blány vystýlající srdce)

Zdroj: Vysoké hodnoty ASLO

Poradna

V naší poradně s názvem PROJEVY A KREVNÍ TESTY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Xxx.

Dobrý den, je možné VŮBEC neprodělat horečnaté onemocnění do půl roku od event. nakažení? Vyrážkou jsou myšleny i pupínky podobné např. jako akné? Je možné míti krevní obraz a další klasické krevní testy (vyjma HIV test) v naprostém pořádku, pokud by byl člověk nakažen (po půl roce)? Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Bohužel to možné je. Je mnoho případů nákazy virem HIV bez příznaků. Podle posledních poznatků bývá nákaza HIV vidět na CRP, které bývá u 50% nakažených mírně zvýšené. Nejbezpečnější způsob, jak zjistit HIV je krevní test provedený nejdříve 3 měsíce po rizikovém kontaktu. Testovací sada se dá běžně zakoupit v lékárně a test vám pak může provést praktický lékař na počkání nebo známá zdravotní sestra.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Projevy a krevní testy

ASLO u dětí

Každý bacil jenom zneužívá momentální slabosti naší imunity. Chodí okolo a číhá. Kdo má silnou imunitu, dokáže se hravě ubránit. Kdo si imunitu oslabí, což jsou většinou děti, nemá sílu, aby bacila bacil. Bacil se mu dostane na kobylku a je zle. Bacily jsou všude, ale podlehnou jim jen ti, kteří se oslabili.

Podle moderní medicíny je příčinou zvýšené hodnoty ASLO streptokoková infekce. Když náš organismus zjistí, že sliznice selhaly a propustily streptokoka dovnitř, začne celkem inteligentně tvořit protilátky. Na imunitním systému je, aby to správně korigoval. Streptokoky se snaží vypadat třeba jako buňky našeho srdce, ledvin nebo pouzder kloubů. To je od nich vysloveně sprosté, protože naše vlastní imunita se nesoustředí jenom na zlobivé streptokoky, ale omylem napadá i buňky našeho srdíčka, ledvin, kloubů. A máme tu autoimunitní onemocnění, kdy náš vlastní imunitní systém střílí do vlastních řad a ničí naše vlastní tkáně, což se děje převážně u dětí.

Zdroj: Vysoké hodnoty ASLO

Poradna

V naší poradně s názvem PROJEVY A KREVNÍ TESTY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Matej.

Prosím Vás Cempírek,

pracoval som zatial asi vo viac ako 30 lekarnach v ČR a nikde sme nemali žiadne BEŽNE zakupitelné testy na testovanie HPV

Prosím Vás, nešírte takéto somariny medzi ľudmi

som lékarník už 6 rokov a je mi úplna novinka že BEŽNE ZAKUPITE V LEKARNI

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Jenže tato diskuse se zabývá testy na přítomnost viru HIV a nikoliv virů HPV. Testy na zjištění HIV z krve se dají stále běžně koupit, jak je vidět zde: www.prozdravi.cz/ora…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Projevy a krevní testy

Vyšetření jater

Při diagnostice jaterních onemocnění jsou kromě anamnestických údajů a klinického vyšetření velmi nápomocné zobrazovací metody. Rentgenový snímek zobrazí velikost a tvar jater. Ultrasonografické vyšetření navíc odhalí jejich vnitřní strukturu či krevní zásobení. Nezastupitelnou roli také hraje hematologické a biochemické vyšetření krve. Při podezření na infekční původ onemocnění se navíc provádějí serologické testy, například pro diagnostiku leptospirózy.

Zdroj: Zvýšené jaterní testy u psa

Diskuze

V diskuzi TESTOSTERON se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslav Horák.

Dobrý den, chtěl jsem se zeptat, jak poznat poruchu tvorby testosteronu, hledal sem hodně na internetu, moc jsem toho nenašel, je mi 17 lel a nezazmenávám na sobš od svých 15 let žádné změny, jen jsem vyrostl, prosím poraďte co dál. Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Adriena.

Ano, kdo má pochyby by měl jít na krevní testy aby věděl

Zdroj: diskuze Testosteron

Jaterní testy - normální hodnoty

Normální rozsah jaterních testů se může občas lišit mezi různými laboratořemi, takže není vždy možné porovnat výsledky přímo, pokud byly přijaty na různých místech. Také běžné rozsahy hodnot pro jaterní testy jsou často odlišné pro muže a ženy.

Zdroj: Jaterní testy

Poradna

V naší poradně s názvem ASLO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Pozorovat a podle výsledků přeléčit vhodnými antibiotiky. Z domácí medicíny se nabízí tinktura z lichořeřišnice. Ale spíše důvěřujte svému lékaři a vyčkejte na účinný lék.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ana.

v lednu měla aslo 1800 dostala ospen 2*5ml v den .a v březnu zjistili že má víc.pendipon nám ne dává ,není v CR.momentalni poslali nas na imunolog.dcera už prestala hodit na moderní gimnastiku požadavky je unavlena..děkuju za řadu

Zdroj: diskuze Aslo

Proč se kontroluje funkce jater?

Nejčastěji se jaterní testy dělají jako rutinní laboratorní zkouška. Mnozí lékaři kontrolují játra u nových pacientů nebo při roční lékařské prohlídce. Lékař provádí jaterní testytesty enzymů, pokud:

  • Užíváte léky, které mohou poškodit játra.
  • Trpíte onemocněním jater.
  • Máte příznaky jaterních nebo žlučových cest a systémového onemocnění, jako jsou bolesti břicha, nevolnost, zvracení či nažloutlá kůže.
  • Pijete nadměrné množství alkoholu.

Jaterní testy mohou být prováděny společně v paketu s jinými testy nebo mohou být zkoušeny samostatně.

Zdroj: Funkční jaterní testy

Poradna

V naší poradně s názvem ASLO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ana Albina.

Dobry den moje dcera 9let má vysoké aslo 2023,bojům 4 rok. Krční a nosní mandle nemá.čem léčit lékaři doporučuji sledovat.prosim o pomoc

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pozorovat a podle výsledků přeléčit vhodnými antibiotiky. Z domácí medicíny se nabízí tinktura z lichořeřišnice. Ale spíše důvěřujte svému lékaři a vyčkejte na účinný lék.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Aslo

Testy jaterních enzymů: ALT a AST

Játra filtrují a zpracovávají krev, která obíhá v těle. Také metabolizují živiny, detoxikují škodlivé látky, srážejí krevní bílkoviny a plní řadu dalších životně důležitých funkcí. Buňky v játrech obsahují bílkoviny zvané jako enzymy, které řídí tyto chemické reakce. Když jsou jaterní buňky zničené nebo poškozené, enzymům v buňkách uniká krev, která může být měřena pomocí krevních testů. Jaterní testy kontrolují krev na dvou hlavních jaterních enzymech.

  • Enzym aspartátaminotransferázy (AST), je také enzymem svalů a mnoha dalších tkání kromě jater.
  • Enzym alaninaminotransferázy (ALT), je výhradně v játrech.

Pokud se ALT a AST enzymy nacházejí společně ve vyšším množství v krvi, tak může dojít s největší pravděpodobností k poškození jater.

Zdroj: Funkční jaterní testy

Poradna

V naší poradně s názvem ASLO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Pozorovat a podle výsledků přeléčit vhodnými antibiotiky. Z domácí medicíny se nabízí tinktura z lichořeřišnice. Ale spíše důvěřujte svému lékaři a vyčkejte na účinný lék.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ana.

Posilam vam zpravy na Vic.dekuju
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Zdroj: diskuze Aslo

Jaké se používají jaterní testy

Jaterní testy jsou užitečné a jsou často prvním příznakem při onemocnění jater. Lze také používat ostatní jaterní testy, které se provádějí a zjistí příčinu diagnózy určité poruchy, anebo se používají pro sledování aktivity onemocnění a zjištění druhu léčby.

Krevní testy, které mohou být provedeny, zahrnují:

  • Srážení krve, játra obsahují mnoho bílkovin nezbytných ke krevním sraženinám. V některých játrech není dostatek proteinu a tak není dobrá ani krevní sraženina. Proto mohou být krevní sraženiny používány jako příznak závažnosti některých jaterních testů.
  • Gama-glutamyltransferázy (GMT) je další enzym, který se vyskytuje v jaterních buňkách. Vysoká úroveň tohoto enzymu je zvláště spojená s těžkým pitím alkoholu. Játra odbourávají a odstraňují alkohol z těla a tento enzym se podílí na tomto procesu.
  • Imunologie jsou krevní testy, které se zaměřují na:
    • Viry a protilátky. Různé virové infekce mohou způsobit hepatitidu, což je zánět jater a její typy, jako je hepatitida A, hepatitida B.
    • Autoimunitní protilátky. Jedná se o protilátky, které napadají části těla a vyskytují se u autoimunitních poruch. Mezi nejčastější autoimunitní poruchy jater patří:
      • Primární billární cirhóza, která je spojená s anti-mitochondriálními protilátkami.
      • Autoimunitní hepatitida, která je spojená s hladkými svalovými protilátkami.
      • Primární sklerotizující cholangitis, která je spojena s antinukleárními cytoplazmatickými protilátkami.
  • Jiné typy bílkovin v krvi mohou poukázat na konkrétní onemocnění jater:
    • Ceruloplazmin je snížená Wilsonova nemoc.
    • Nedostatek 1-antitrypsinu je častá příčina jaterní cirhózy.
    • Vysoká úroveň feritinu je příznakem haemochromatisinu.

Mezi další používané testy patří jaterní biopsie, ultrazvukové skenování a další typy skenování. Tyto testy také můžou být třeba k objasnění příčiny onemocnění jater, anebo při sledování pokroku jejich léčby.

Zdroj: Jaterní testy

Poradna

V naší poradně s názvem PROJEVY A KREVNÍ TESTY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Jenže tato diskuse se zabývá testy na přítomnost viru HIV a nikoliv virů HPV. Testy na zjištění HIV z krve se dají stále běžně koupit, jak je vidět zde: www.prozdravi.cz/ora…

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Matej.

To HPV a HIV som spravil preklep na klavesnici...

Verte ze HIV testy nemame bezne na skladoch na lekarnach ;)

Za prax 6 rokov si tento test objednaval jeden pan cez jednu lekaren kde som sluzil, ale rozhodne to nieje "bežný " sortiment lekarne

Zdroj: diskuze Projevy a krevní testy

Krevní tlak u mužů podle věku

Věk: 15-19 let

Krevní tlak Rozsah (v mmHg)
Minimální Průměrný Maximum
Systolický krevní tlak 105 117 120
Diastolický krevní tlak 73 77 81

Věk: 20-24 let

Krevní tlak Rozsah (v mmHg)
Minimální Průměrný Maximum
Systolický krevní tlak 108 120 132
Diastolický krevní tlak 75 79 83

Věk: 25-29 let

Krevní tlak Rozsah (v mmHg)
Minimální Průměrný Maximum
Systolický krevní tlak 109 121 133
Diastolický krevní tlak 76 80 84

Věk: 30-34 let

Krevní tlak Rozsah (v mmHg)
Minimální Průměrný Maximum
Systolický krevní tlak 110 122 134
Diastolický krevní tlak 77 81 85

Věk: 35-39 let

Krevní tlak Rozsah (v mmHg)
Minimální Průměrný Maximum
Systolický krevní tlak 111 123 135
Diastolický krevní tlak 78 82 86

Věk: 40-44 let

Krevní tlak Rozsah (v mmHg)
Minimální Průměrný Maximum
Systolický krevní tlak 112 125 137
Diastolický krevní tlak 79 83 87

Věk: 45-49 let

Krevní tlak Rozsah (v mmHg)
Minimální Průměrný Maximum
Systolický krevní tlak 115 127 139
Diastolický krevní tlak 80 84 88

Věk: 50-54 let

Krevní tlak Rozsah (v mmHg)
Minimální Průměrný Maximum
Systolický krevní tlak 116 129 142
Diastolický krevní tlak 81 85 89

Věk: 55-59 let

Krevní tlak Rozsah (v mmHg)
Minimální Průměrný Maximum
Systolický krevní tlak 118 131 144
Diastolický krevní tlak 82 86 90

Věk: 60-64 let

Krevní tlak Rozsah (v mmHg)
Minimální Průměrný Maximum
Systolický krevní tlak 121 134 147
Diastolický krevní tlak 83 87 91

Zdroj: Krevní tlak podle věku v tabulkách pro muže

Tabulka s krevním tlakem podle věku pro ženy


Věk


Systolický (mm Hg)


Diastolický (mm Hg)


Krevní tlak pro ženy do 20 let


15 - 19 let


117


77


Krevní tlak žen starších 20


20 - 24 let


120


79


25 - 29 let


121


80


Krevní tlak pro ženy nad 30 let


30 - 34 let


122


81


35 - 39 let


123


82


Krevní tlak pro ženy nad 40 let


40 - 44 let


125


83


45 - 49 let


127


84


Krevní tlak pro ženy nad 50 let


50 - 54 let


129


85


55 - 59 let


131


86


Krevní tlak pro ženy starší 60 let


60 - 64 let


134


87

Upozornění

Odečty Výše uvedené jsou jen průměrné přibližné. Minimální a maximální krevní tlak se může lišit v různých časových obdobích v závislosti na práci, kterou děláte.

Zdroj: Krevní tlak podle věku v tabulkách pro ženy

Diskuze

V diskuzi CO JÍST PŘI ŘEDENÍ KRVE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lída.

Moje maminka pořád zápasí s ředěním krve.Prosím o vysvětlení co může jíst a co né.Předem děkuji. Uživá prašky na ředšní krve.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jiří.

kterou mam již hodhě let. Pravidelmě chodím co tři měsice, na kontrolu. Použivam GODASAL krevní testy, jsou stále na hraně. Pomuže změna stravy?

Zdroj: diskuze Co jíst při ředení krve

Systolický krevní tlak pro muže

Systolický krevní tlak
Stáří Minimální Průměrný Maximum
15-19 let 105 117 120
20-24 let 108 120 132
25-29 let 109 121 133
30-34 let 110 122 134
35-39 let 111 123 135
40-44 let 112 125 137
45-49 let 115 127 139
50-54 let 116 129 142
55-59 let 118 131 144
60-64 let 121 134 147

Zdroj: Krevní tlak podle věku v tabulkách pro muže

Diastolický krevní tlak pro muže

Diastolický krevní tlak
Stáří Minimální Průměrný Maximum
15-19 let 73 77 81
20-24 let 75 79 83
25-29 let 76 80 84
30-34 let 77 81 85
35-39 let 78 82 86
40-44 let 79 83 87
45-49 let 80 84 88
50-54 let 81 85 89
55-59 let 82 86 90
60-64 let 83 87 91

Zdroj: Krevní tlak podle věku v tabulkách pro muže

Jaterní testy

Jaterní testy znamenají laboratorní vyšetření stavu jater. Stanoví se 4 jaterní enzymy, které se mohou doplnit o vyšetření bilirubinu. Jaterní enzymy jsou sloučeniny vyskytující se v jaterních buňkách, konkrétně to jsou:

  • AST (aspartátaminotransferáza)
  • ALT (alaninaminotransferáza)
  • GMT neboli GGT (gamaglutamyltransferáza)
  • ALP (alkalická fosfatáza)

Zdroj: Játra

Testy pro dětské oči

Děti by si měly dát pozor na blízké sezení u televize, držení objektu velmi blízko u tváře, blikající předměty, tření očí, šilhání. Pokud se vám zdá, že má vaše dítě nějaký problém se zrakem, navštivte praktického nebo očního lékaře. Přestože malé děti neumí číst, umí lékař zrak vyšetřit a diagnostikovat daný problém. Stejně jako dospělí by měly mít děti pravidelnou oční kontrolu každé 2 roky.

Zdroj: Oční testy

Léčit vysoké ASLO, či nikoliv?

Když lékař najde ve výtěru bacil s názvem streptokok, je třeba zvýšit pozornost, protože je jasné, že první kolo konfliktu imunitní systém nezvládl, nýbrž dovolil proniknutí a rozmnožení bacilu. Velmi často se tak stává poté, co člověk zanedbal trénování své imunity nebo ji oslaboval hektickým životem plným stresu, kouřením, přeceněním svých sil apod. Beta-hemolytický streptokok skupiny A (ale také C a G) tvoří zvláštní bílkovinu, jež se aktivuje vzdušným kyslíkem a nazývá se streptolysin-O. Je to jedovatá látka nepříznivě působící na červené krvinky a další důležité buňky těla. Naruší jim cytoplazmatickou membránu a současně se silnou vazbou uchytí na jejím povrchu. Boj imunity s bacilem pokračuje druhým kolem, imunitní systém vyrukuje se získanou specifickou obranou, při které jsou produkovány protilátky anti-streptolysin-O, aby neutralizovaly SLO.

V praxi se stanovuje ASLO k diagnostice streptokokových infekcí a hladinou protilátek si můžeme udělat představu, jak vážná a napjatá situace v těle probíhá. Některé buňky tělesné tkáně, například srdečního svalu, ledvin, synovie kloubů ad., mají podobnou antigenní strukturu jako streptokok, a pak se snadno stane, že vytvořené protilátky nezaměřují svou pozornost jen proti streptokoku, nýbrž i proti těmto tkáním. Vysoká hladina ASLO tedy udává, že v těle koluje nebezpečné množství protilátek nejen proti streptokoku, ale i proti vlastním tkáním. Jde vlastně o autoimunitní onemocnění. Imunitní systém ničí své vlastní tkáně. Pokud se včas nasadí citlivé ATB, jež streptokoka zničí, zabrání se tím, aby streptokok nezačal produkovat streptolysin. Někdy je ovšem složité včas streptokoka odhalit, často přijde pacient k lékaři pozdě. Antibiotikum je nasazeno, přesto již začne výše popsaný proces probíhat. Antibiotická clona už tvorbu protilátek stěží zastaví. Jsou známy situace, kdy pacient dostává několik měsíců dlouhodobě působící penicilin a vysoká hladina ASLO přesto přetrvává.

ASLO není choroba, je to hladina protilátek, stanovení ASLO nestanovuje příčinu, ukazuje reakci, následek, který způsobil bacil. Ale ani tento bacil není skutečnou příčinou. Ten jenom využil slabosti imunity ke svému prosazení. Je potom otázkou, jakou cestou si pacient tuto situaci sám navodil. Jaké příčinné řetězce si vytvořil předtím, než se s bacilem setkal. Útok na bacil je v oné akutní fázi nutností, ale je třeba také chápat, že to není útok na příčinu. Po zvládnutí akutního nebezpečí je nutné pozornost soustředit na rekonstrukci imunity, imunomodulaci. Je žádoucí dosáhnout takového stavu, aby si imunitní systém nebyl nucen protilátky tvořit. Aby jeho receptory fungovaly správně a aby dokázaly streptokoka odhalit a zničit. Jedinec potýkající se s tímto problémem musí bezodkladně podniknout totální změnu svého života, neboť přirozená cesta zbavení se protilátek spočívá v tom, že si s nimi imunita musí poradit sama.

Zdroj: Vysoké hodnoty ASLO

Dieta na vysoký krevní tlak

Dieta, kterou lze snížit vysoký krevní tlak je podrobně popsána zde: dieta na vysoký krevní tlak.

Zdroj: Jak léčit vysoký krevní tlak


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Michal Vinš


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP