Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

KVASINKY NA RTECH

OBSAH

Příčiny plísní na rtech

Projevem plísňového onemocnění je zapaření (zapářka) nebo opruzení kůže v místech nepřístupných vzduchu. Původcem jsou houbové mikroorganismy, nejčastěji plísně nebo kvasinky. Nejrůznější plísně postihují čím dál více lidí a mají nejrůznější projevy.

Zdroj: Plíseň na rtech

Poradna

V naší poradně s názvem KVASINKY NA PENISU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavel.

zdravím. co mám teda použít na kvasinky.co koupání v řepíku?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Řepík plíseň nevyléčí. Zkuste nejdříve mazat Canesten, který můžete koupit bez předpisu a k tomu na měsíc užívejte probiotika. Pokud tím kvasinky nevyléčíte, tak budete muset sáhnout po silnějších lécích, které jsou již na lékařský předpis a ten vám vystaví kožní lékař.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kvasinky na penisu

Prevence plísní na rtech

Na den používejte balzám na rty s ochranným faktorem. Neolizujte si rty, když je chladno, zbytečně se tím vysuší. Před spaním si rty pravidelně natírejte vazelínou, aby přes noc zůstaly vláčné.

Zdroj: Plíseň na rtech

Diskuze

V diskuzi KVASINKY V KRKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Aleš Bedřich.

Už delší dobu mě nepříjemně pálí v krku hned za mandlema a smeřuje to postupně směrem do hrtanu a k tomu mám bílý jazyk,ale nachlazený nejsem,co mi můžete na to poradit.děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marta.

Obecně se na kvasinky Wobenzym doporučuje a u mě také dobře zafungoval.

Zdroj: diskuze Kvasinky v krku

Vyrážka na rtech

Za vyrážku na rtech může ekzém. Vyrážka kolem okraje úst bývá často jen důsledkem suché kůže způsobené nadměrným olizování rtů. Stačí se zbavit tohoto zlozvyku a doléčit několik dní postižené místo mastí s jednoprocentním podílem hydrokortizonu.

Zde je několik fotografií, na nichž je možné vidět vyrážku na rtech.

Zdroj: Plíseň na rtech

Poradna

V naší poradně s názvem KVASINKY V KRKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Aleš Bedřich.

Už delší dobu mě nepříjemně pálí v krku hned za mandlema a smeřuje to postupně směrem do hrtanu a k tomu mám bílý jazyk,ale nachlazený nejsem,co mi můžete na to poradit.děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Kvasinky způsobují bílý jazyk. Kvasinky se dají dobře léčit. Nejdříve je potřeba zjistit o jaký druh přesně jde. To se prokáže pomocí laboratorního vyšetření stěru z krku. Zastavte se v ordinaci ORL a nechte si tam tento stěr udělat. Za týden budete vědět o co jde a za další týden budete vyléčen.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kvasinky v krku

Kvasinky u mužů

Dalším místem, kde se mykóza často objevuje, zvláště pak u mužů, jsou třísla a vnitřní plochy stehen.

Zdroj: Kvasinky na kůži

Poradna

V naší poradně s názvem BOLAKY NA RTECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lucie.

dobry den dela se mi na spodnim rtu bolak ktery mokva a praska a tece s toho krev a hnis. dr me leci pednisonem ale ted se mi ten bolak udelal po 5 denni pauze znova. da se to lecit i necim jinym nez temi leky??? moc dekuji za radu

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Boláky na rtech jdou léčit i jinak, než jen prednisolem. Lék prednizol totiž pomáhá jen tím, že tlumí alergickou reakci. A pokud berete prednisol nepřetržitě a boláky se i tak vyskytují, tak je jasné, že u vás asi nepůjde o alergii. Proto by bylo vhodné dojít na kožní a ukázat jim to i s medikací. Vaše příznaky spíše ukazují na bouřlivý průběh oparu na rtu - herpes simplex.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bolaky na rtech

Pálení rtů

Pálení na rtech může být jedním z prvních příznaků výskytu herpes viru, který způsobuje opary. Do 24 hodin se začnou objevovat bolestivé puchýřky na rtech a kolem nich. Po několika dnech mohou prasknout a pak jsou nakažlivé. Proto se jich nikdy nedotýkejte, vyvarujte se líbání a nesdílejte s nikým ani tyčinku na rty. Pokud virus jednou dostanete, nikdy se jej už nezbavíte!

Zde jsou fotografie, na kterých je vidět příznaky pálení rtů.

Zdroj: Plíseň na rtech

Diskuze

V diskuzi KVASINKY V KRKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Markéta.

A kvasinkové infekce svědčí o oslabené imunitě, takže by tady mohl i dobře pomoci wobenzym jako podpůrná léčba.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marta.

Ano, oslabená imunnita dává prostor celé řadě onemocnění a wobenzym je na podporu imunity skvělý. Kvasinky ovšem mohou být úzce spjaté se stresem a s překyseleným organismem.

Zdroj: diskuze Kvasinky v krku

Oteklé rty

Možnou příčinou může být Crohnova choroba. Je známo, že Crohnova nemoc postihuje střeva, její symptomy se však mohou odrazit i na ústech a rtech. Nemoc může u 10 % případů způsobit otoky v různých částech těla, včetně rtů.

Zde je několik fotografií, na nichž jsou vidět oteklé rty.

Zdroj: Plíseň na rtech

Diskuze

V diskuzi PLÍSEŇ NA RTECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie Němečková,Chyšky 124, 398 53.

Stále mi praskají rty.Všechno jsem vyzkoušela -- jelení lůj,med,vitamín B.Nepomáhá nic.Je to strašně nepříjemné a k nezbavení.Děkuji za nápady.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Plíseň na rtech

Kvasinky na kůži

Kvasinková nákaza se na kůži projevuje hlavně obtěžujícím svěděním. Povrch kůže je bělavý a často šupinatý nebo se tvoří malé puchýřky.

Zdroj: Nejúčinnější mast na kvasinky u mužů

Foto

Zde je několik fotografií, na kterých je možné vidět kvasinky ve vlasech.

Zdroj: Kvasinky ve vlasech

Diskuze

V diskuzi OPAR NA RTU BABSKÉ RADY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marika.

Dobrý večer,
pročítám tady rady jak na opary na rtech. Velmi často v poslední době se mi objevuje opar na rtech. Už nevím jak tomu předejít, protože např. teď jsem nebyla ve stresu a pod. a zase se mi udělal opar. Stačí, když jdu ve větru tak hned se mi udělá opar. Užívám hlívu ústřičnou, pojídám čerstvý rakytník a nic mě nepomáhá. Už opravdu nevím co mám dělat, protože ten opar mám každou chvíli. Poraďte mi prosím jak na opary.
Děkuji. Remešová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Irena.

Jedině aciklovir a to tablety,které napíše lékař, může i praktický,kožní,imunolog,atd.Pokud tabl.budete brát.máte pokoj,ale po skončení se zas opar může ukázat,mám s tím stejné osob.zkušenosti.

Zdroj: diskuze Opar na rtu babské rady

Moučnivka u dospělých – foto

Zde můžete vidět fotografie onemocnění moučnivkou u dospělých.

Zdroj: Plíseň na rtech

Diskuze

V diskuzi JAK NA OPARY NA RTECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karolína Urbanová.

Super jdu skusit med a i citrón .

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Jak na opary na rtech

Prudké (akutní) onemocnění plísní na rtech

Prudké (akutní) onemocnění plísní se nejčastěji projevuje jako intenzivní svědění až bolest v místech, kde kůže přiléhá k protilehlé kůži, a to dlouhodobě nebo trvale. Laicky jsou tyto potíže označovány nejčastěji jako zapářka, zapaření či opruzení. Mezi akutní onemocnění plísní rtů patří prasklý ústní koutek nebo ret. Vyskytuje se bez rozdílu věku a pohlaví. Jako každá plíseň je prasklý koutek přenosný (nakažlivý). Rozhodně takovému onemocnění neprospívá olizování rtů či jelení lůj. (Jelení lůj je vhodný na léčení popraskaných rtů například ze zimy při lyžování.)

Léčba: Při těchto projevech je třeba vyhledat praktického nebo kožního lékaře, který doporučí nejvhodnější léčbu – protiplísňové léky ve vhodné formě. Paradoxně u rozvinutých plísňových kožních nemocí nepomáhá zvýšená hygiena. Časté sprchování nebo koupání naopak podporuje rozvoj akutních kožních plísní. Kožní plísně se vyskytují častěji u lidí postižených cukrovkou. Zvláště neléčená nebo nepoznaná cukrovka s vysokou hladinou cukru v krvi podporuje rozvoj plísní. Vysoká hladina cukru v krvi je totiž vhodnou potravou pro plísně a kvasinky.

Zdroj: Plíseň na rtech

Diskuze

V diskuzi AFTY A KVASINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.

Dobrý den. Trpím afty už 10 let.Je to vyčerpávající a nekonečné.Jsem podle zjištění odborníků alergik se specifikovanými alergeny.Přestože zubní lékařka používá materiály,které jsou pro mne vhodné, afty se stále objevují.Mohou být kvasinky příčinou neustálého výskytu. Po vyšetření (stěry v ústech) bylo zjištěno, že se vyskytují v normě.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Afty a kvasinky

Kvasinky na žaludu

Kvasinková infekce způsobí, že penis je zarudlý, svědí, pálí a může být dokonce i pokrytý puchýřky. Chronickou kandidózou trpí čtvrtina mužů. Jedná se o systémové onemocnění, což znamená, že je postiženo celé tělo, nejenom pohlavní orgány, a tak je potřeba přistupovat i k léčbě – systémově. Kvasinky mohou přejít v nespecifickou uretritidu (zánět močové trubice) s bolestivým močením.

Zdroj: Nejúčinnější mast na kvasinky u mužů

Dlouhodobé (chronické) onemocnění plísní na rtech

Dlouhodobé (chronické) onemocnění plísní postihuje velké množství lidí. Plísně se projevují různými barevnými změnami kůže. Tyto změny se nejčastěji zhoršují během zimního období. V létě se příznaky kožních plísní zmírňují. Plísním nesvědčí pobyt na vzduchu a slunci. Suché nebo popraskané rty mohou odhalit i různé nemoci. Pokud příznaky přetrvávají, je třeba se zamyslet nad vážnější příčinou a poradit se s lékařem. Příčinou popraskaných rtů nemusí být jen vysušená pokožka, ale vir nebo plíseň. Nejjednodušší a nejrychlejší cestou, jak se jich zbavit, je použít líh. Polijte jím vatový tamponek, kterým rty vyčistíte. Je to trochu drastická metoda, takže potom nezapomeňte nanést svůj obvyklý balzám na rty.

Plíseň na rtech – foto

Zde můžete vidět fotografie plísní na rtech.

Zdroj: Plíseň na rtech

Recept proti kvasinkám a plísni:

  • Proti kvasinkám zabírají probiotika v množství 10 miliard bakterií, užívané uprostřed jídla třikrát denně.
  • Na kvasinky účinkuje kyselina kaprylová 1 gram třikrát denně s jídlem.
  • Na kvasinky je účinný čaj z oregana anebo také z rostliny lapacho (z lapača), který se pije během dne.
  • Na kvasinky dále pomáhá jedení česneku, jeden stroužek 3 krát deně.

Zdroj: Popraskané rty, to může být plíseň rtů!

Prevence plísňových onemocnění/moučnivky

Jako prevence moučnivky je vhodná zdravá strava, která by měla obsahovat nízký obsah cukrů, protože právě cukry vytvářejí vhodné prostředí pro množení kvasinek. Protože moučnivka, soor, postihuje hlavně jedince s oslabenou imunitou, mezi prevenci moučnivky patří též posilování imunitního systému, což úzce souvisí se zdravým životním stylem. Jako prevenci budoucího přemnožení kandidy by měly kojící matky používat antimykotický krém na bradavky. Důležitá je sterilizace dětských lahví a dudlíků. Kvasinky zodpovědné za ústní kandidózu bují ve sladkém prostředí. Vynechání cukru, rafinovaných sacharidů (například výrobky z bílé mouky) pomůže při jejím vyhladovění. Chce-li kojící matka zbavit dítě kandidózy (sooru, moučnivky), měla by i ona snížit příjem cukru a sacharidů. Napomůže také užívání probiotik.

Zdroj: Plíseň na rtech

Kvasinky v krku

Kvasinky milují vlhká a teplá místa (jako jsou například ústa, podpaží nebo genitálie) a ideální potravou jsou pro ně cukry, které jsou v typickém jídelníčku jednadvacátého století zastoupeny v hojné míře. Pokud je kvasinková infekce způsobena oslabeným imunitním systémem, typicky se objeví nejprve v ústech a bude mít podobu bílých skvrn, bude vás bolet polykání a poměrně nepříjemnou záležitostí se stane příjem potravy celkově.

Zdroj: Nejúčinnější mast na kvasinky u mužů

Léčba

Opary na rtech se léčí podáváním přípravků s protivirovým účinkem. Tyto přípravky se nazývají antivirotika a dostupné jsou ve formě masti či gelu. Je zcela nezbytné zahájit jimi léčbu co nejdříve, nejlépe při prvním příznaku či nepříjemném pocitu na rtu. Dalším možností jsou antivirotika v tabletách, která jsou vhodná především pro lidi dlouhodobě a opakovaně trpící opary rtu. Podávají se především u pacientů s komplikovaným průběhem, s defekty imunitního systému, nebo jako prevence možného vzplanutí infekce. Všeobecně je nejlepší při podezření vzniku oparu zahájit léčbu protivirovou mastí, která se okamžitě dostává do přímého kontaktu s postiženým místem.

Zdroj: Opar na rtech


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP