Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

KYSELINY LEKY

OBSAH

Interakce

Některé z těchto léků způsobují interakce s omega-3 mastnými kyselinami:

  • léky na ředění krve
  • léky na cukrovku
  • lokální steroidy
  • léky na snížení hladiny cholesterolu
  • nesteroidní protizánětlivé léky

Zdroj: Zdravé omega-3 mastné kyseliny

Poradna

V naší poradně s názvem ZVÝŠENÁ HLADINA CHOLESTEROLU A KYSELINY MOČOVÉ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie Nováková.

Byla mi naměřena hodnota cholesterolu 7,13 a kyseliny močové 400. Je nutné v tomto případě nasadit léky nebo stačí dodržovat dietu?
Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Oboje hodnoty máte zvýšené. Jestli vám vyšetřující lékař doporučil léčbu pomocí léků, tak by bylo prospěšné jeho návrh akceptovat a zkusit pár měsíců vydržet na léčbě. Pokud se tyto zvýšené hodnoty u vás vyskytly poprvé a nemáte žádné příznaky vysokého cholesterolu a ani nemáte bolesti v kloubech, tak bude na začátek stačit dieta. Ta nemusí být nijak drastická. Bude stačit, když budete dodržovat dietu pro nemocné dnou a omezíte tuky ve své stravě. Občas můžete zhřešit, tak jednou za týden. Pravidelně každé dva měsíce choďte na kontrolní vyšetření krve, abyste se ujistila, že hodnoty trochu klesly, a že váš nový způsob stravování probíhá správně. V některých případech dieta nestačí a hodnoty i přesto, že se snažíte nejíst zakázané věci, tak se drží stále vysoko. V takovém případě je na řadě léčba medikamenty s dalším pokračováním v dietě.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Hodnoty kyselina močova

Upozornění

Vzhledem k potenciálu nežádoucích účinků a interakcí s léky je důležitě, aby tyto doplňky stravy byly používány pouze pod dohledem zkušeného lékaře.

  • Omega-3 mastné kyseliny by měly být opatrně použity u lidí, kterým se snadno tvoří modřiny, protože je možné, že trpí poruchou krevní srážlivosti. Také by měly být užívány s opatrností u lidí, kteří užívají léky na ředění krve, například warfarin.
  • Rybí oleje způsobují plynatost, nadýmání a průjem.

Zdroj: Zdravé omega-3 mastné kyseliny

Poradna

V naší poradně s názvem HODNOTY KYSELINA MOČOVA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pospa.

Je hodnota 530 umol- l hodně.


děkuji za odpověd.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Mezní hodnoty kyseliny močové v krvi jsou pro muže 420 µmol/l a pro ženy 340 µmol/l. Hodnota kyseliny močové 530 µmol/l je vysoká a hrozí nebezpečí rozvinutí onemocnění dnou. Pokud jde o první zjištění takto zvýšené kyseliny, tak se dá snížit dietou zaměřenou na snížení příjmu purinů. Když by to nepomohlo, tak pak existují léky, které pomohou dostat přebytečnou kyselinu močovou ven z těla. Doporučuji zůstat v péči lékaře a pravidelně kontrolovat obsah kyseliny v krvi.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Hodnoty kyselina močova

Doporučení

To, zda budete muset brát léky, závisí na důvodech zvýšené koncentrace kyseliny močové. Pokud vás postihne prudký záchvat dny s vysokou hladinou kyseliny močové, bude vás lékař léčit kolchicinem a protizánětlivými léky typu aspirinu nebo ibuprofenu. Taková léčba je obvykle krátkodobá. Je však možné, že budete muset několik let užívat takzvanou udržovací léčbu, která udrží koncentraci vaší kyseliny močové pod kontrolou. Budou to buď léky, které zvýší vylučování kyseliny močové z vašeho organismu (například probenecid), nebo léky, které sníží tvorbu kyseliny močové (například alopurinol). Pokud jste léčeni ozařováním nebo cytostatiky, bude potřeba opakovaně vyšetřit koncentraci kyseliny močové v krvi a možná ji i léčebně ovlivnit.

Zdroj: Kyselina močová - hodnoty

Poradna

V naší poradně s názvem NEMOC DNA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marco.

Tak teď už z toho nejsem vůbec moudrý.Bolí mě palec levé nohy,ale největší bolest je na konci,tedy dá se říct až za kloubem ,respektive teprve v oblasti nehtového lůžka.
Beru 2x denně Milurit 100 A 1 x denně Uno.Bolest trvá týden prakticky beze změny.Dieta 100% bez masa a jakéhokoliv alkoholu.Už mi to nepřípadný jako dnový zachvat, ale nevím co to může být.Děkuji za radu,už to potřebuji řešit.Muž 48 let.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Když dojde k bolestivému záchvatu dny, tak to znamená, že krystalky kyseliny močové již narušily kloub natolik, že vznikl zánět a ten jen tak nezmizí, i když budete užívat léky na snížení produkce kyseliny močové. Záchvat dny můžete léčit pomocí protizánětlivých a bolest tlumících léků. Ve své životosprávě se pak musíte dlouhodobě snažit snižovat tvorbu této kyseliny, právě léky a dietou, což vám pomůže, aby se bolesti neopakovaly. Vyplavení již vzniklých krystalků trvá dlouho a je k tomu zapotřebí pohyb kloubu a dostatečný přísun tekutin.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nemoc dna

Esenciální mastné kyseliny

Omega-3 mastné kyseliny jsou obsaženy v některých rybách (losos, sleď, sardinka a makrela) a lněném oleji. Je dokázáno, že tyto kyseliny prospívají zdraví vašich očí, dovedou snížit vysoušení očí až o 60 %. Kapky obsahující esenciální mastné kyseliny (omega-3 a omega-6) jsou tedy velmi účinné při léčbě tohoto onemocnění.

Zdroj: Domácí léky na suché a podrážděné oči

Poradna

V naší poradně s názvem POTRAVINY SNIŽUJÍCÍ KYSELINU MOČOVOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarmila Pichlerova.

Potřebovala bych vědět jaké potraviny snižují kyselinu močovou. Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Chcete-li snížit hladinu kyseliny močové, můžete ve stravě jíst méně purinů, přijímat více vitamínu C, omezit alkohol a slazené nápoje, pít více kávy a snažit se udržet si zdravou váhu. Pokud užíváte určité léky na jiné zdravotní stavy, jejich vysazení může také pomoci snížit hladinu kyseliny močové.
Z potravin, které snižují hladinu kyseliny močové, stojí za zmínku tyto:
Banány
Jablka
Třešně
Citrusové plody
Zelený čaj a káva

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Potraviny snižující kyselinu močovou

Léky na dnu bez předpisu

Mezi volně prodejné léky při onemocnění dnou patří bromelin, omega-3 mastné kyseliny z rybího tuku nebo lněného oleje, které mohou snižovat hladinu zánětlivých leukotrienů, které poškozují tkáň. Zánět zmírňuje také vitamín C a E.

Při onemocnění dnou se dají využít i homeopatické léky:

  • Ammonium benzoicum (Ammoniumbenzoat)– při usazování krystalků kyseliny močové v kloubech.
  • Colchicum (ocún) – při zánětech palců u nohou, tuhých a horečnatých kloubech, při dně paty.

Zdroj: Léky na dnu bez předpisu

Poradna

V naší poradně s názvem GROPRINOSIN PŘÍBALOVÝ LETÁK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marcela Motyková.

Prosím o radu jestli se dá přípravek použít v kombinaci s léky godasal....děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Lék Groprinosin obsahuje účinnou látku inosin pranobex, která posiluje imunitu při virových infekcích. Lék Godasal obsahuje kyselinu acetylsalicylovou na zmírnění horečky a tlumení bolesti. Oba tyto léky je možné společně užívat, protože nemají žádnou vzájemnou interakci.

Groprinosin by se neměl užívat společně s léky na dnu, jako jsou inhibitory xantinoxidázy (allopurinol), léky zvyšující vylučování kyseliny močové a diuretika, včetně thiazidů.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Groprinosin příbalový leták

Warfarin a omega-3

Omega-3 mastné kyseliny nejsou pro warfarizované pacienty vhodné, jelikož mohou negativním způsobem ovlivnit účinky léku. Omega-3 mastné kyseliny zpomalují srážlivost krve. Společně je to možné užívat jen s kontrolou srážlivosti a případným upravením dávkování Warfarinu, které provede lékař po výsledcích krve.

Zdroj: Warfarin s jinými léky

Poradna

V naší poradně s názvem JEDLÁ SODA JAKO LÉK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ernest.

Mám skušenosti že je jedinečná na dnu rozmíchat lze lžičku ve vodě a vypít místo léků a pak můžete pít klidně i pivo a nemusíte dávat peníze za chemikallie

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Když máte nově zjištěnou vyšší hladinu kyseliny močové, tak budete muset udělat změny ve svém jídelníčku a upřednostnit potraviny, které ji nezvyšují. Zde máte přehled toho co jíst a nejíst při kyselině močové: www.ceskaordinace.cz…
Jedlá soda neutralizuje překyselení, ale komplexní léčba kyseliny močové se nedá postavit jen na ní. Navíc i jedlá soda je chemie, která negativně ovlivňuje srdce podobně, jako kuchyňská sůl. Určitě naslouchejte lékaři a pokud vám doporučí nějaký lék na snížení kyseliny močové, tak ho poslechněte a užívejte ho. Jinak vás vytrestá záchvat dny, kdy při ukrutných bolestech budete litovat, že jste léky na kyselinu močovou neužívala.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jedlá soda jako lék

Dna a její léčba léky na předpis

Dna je forma zánětlivé artritidy projevující se opakujícími se záchvaty zčervenání, bolesti, horkosti a oteklosti kloubů. Obvyklým výsledkem je ztuhlost a otok. Někdy lidé mohou pociťovat akutní bolest a otok, který se vyskytuje několik málo hodin. Ve většině případů je příčinou dny přetížení kyselinou močovou. K tomu dochází z důvodu neefektivního odstraňování odpadu nebo nadměrné tvorby této kyseliny.

K léčbě dny se používají léky na snížení koncentrace kyseliny močové v krvi. Při akutních problémech se předepisují léky proti zánětu (antirevmatika, analgetika). Někdy mohou být podávány i léky na úpravu pH moči, aby nedošlo k tvorbě močových kamenů.

Během léčby se musí dbát na dostatečný přísun tekutin, protože dostatek tekutin omezuje tvorbu kyseliny močové.

Alopurinol je lék, který blokuje enzym xanthinoxidázu, který je odpovědný za tvorbu kyseliny močové. Alopurinol snižuje i nadměrnou syntézu purinů v těle.

Zdroj: Léky na kyselinu močovou

Poradna

V naší poradně s názvem JÍDELNÍČEK PŘI DNĚ S OHLEDEM NA PURINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Robert Švamberger.

Dobrý den,mám zvýšenou hladinu kyseliny močové- 560,doktorka mi na to dala léky.A upravil jsem stravu a snažím se dodržovat limit Purinu 100-150 mg na den.Tady na vaší stránce jsou hodnoty: www.ceskaordinace.cz…

Pak jsem našel stránku,tam jsou daleko menší hodnoty .Tak podle čeho se mám řídit??? www.bezhladoveni.cz/…

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

100 až 150 mg purinů denně je málo a taková strava by nepokrývala potřeby bílkovin dospělého člověka. Optimální množství přijatých purinů pro nemocné dnou je 400 mg za den. Pokud máte zvýšenou kyselinu močovou v krvi, tak nejdůležitější krok, který je potřeba udělat, je výrazně zvýšit množství přijatých tekutin a omezit konzumaci kakaa, piva a alkoholu vůbec. Po této změně režimu provést za 3 měsíce kontrolní vyšetření krve a podle výsledků určit další postup. Nyní ještě není vhodná doba na přísnou dietu. Zůstaňte v kontaktu s lékařem a dodržujete opatření, zmíněná výše.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jídelníček při dně s ohledem na puriny

Jak léčit dnu

Základem péče při dně je příslušná dieta. Jestliže se zbavíte přebytečných kil, může se tak upravit hladina kyseliny močové a zmírnit příznaky onemocnění. Snažte se omezit maso, tučné sýry a další jídla obsahující větší množství purinů.

Zdroj: Léky na dnu bez předpisu

Poradna

V naší poradně s názvem ZVÝŠENÁ HODNOTA KYSELINY MOČOVÉ V MOČI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

V moči kyselina močová nijak nevadí. Právě naopak, když v moči není a hromadí se v těle (v krvi), tak vzniká onemocnění dna, které je doprovázeno silnou bolestí a záněty v kloubech. Zastavte se na urologii a nebo u svého gynekologa, aby vám odebral trochu moči k laboratornímu vyšetření. Tím přesně zjistíte co způsobuje pálení kolem močové trubice.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana.

Co způsobuje zvýšenou hodnotu kyseliny močové v moči?

Zdroj: diskuze Zvýšená hodnota kyseliny močové v moči

Kdy je vyšetření požadováno?

Má-li lékař podezření na vysokou koncentraci kyseliny močové, žádá vyšetření její hladiny v krvi. Někteří pacienti s vysokou hladinou kyseliny močové mají onemocnění zvané dna. Jde o vrozené onemocnění s poruchou odbourávání purinů. Pacienti s dnou trpí bolestmi kloubů, nejčastěji kloubu palce u nohy, ale i jiných kloubů. Vyšetření se obvykle požaduje i při sledování, zda hladina kyseliny močové při chemoterapii nebo ozařování není nebezpečně vysoká. Vyšetření se provádí i při selhávání funkce ledvin. Pacienti s vysokou hladinou kyseliny močové někdy dostávají léky, které pomáhají její hladinu snížit.

Zdroj: Kyselina močová - hodnoty

Diskuze

V diskuzi PROSÍM O POMOC se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Radka.

Už delší dobu mě bolí klouby,píchá mi v nich - zápěstí a malé klouby rukou a nohou, a v současnosti i rameno pravé ruky.V roce 2012 jsem si trochu narazila nohu a asi za den v noci - k ránu mi ukazováček levé nohy strašně natekl, zčervenal. Byla to neskutečná bolest. V nemocnici RTG vyloučili zlomeninu a řekli,že je to naražené. Podobné situace se opakovaly - většinou náraz do kloubu a poté v noci bolest.Myslím, že jedna nemoc maskuje druhou.Náraz nebo artróza. V krvi nebyla zjištěna vyšší hodnota kys. močové a MUDr mi řekl z RTG, že mám artrózu. Taky mám vypozorováno, že po požití většího množství masa, ryb nebo alkoholu mám větší bolení v určitém kloubu. Jím spíše hodně zeleniny a ovoce, maso občas a alkohol - tak skleničku vína za týden.Vícekrát jsem na revmatologii říkala, jaké mám příznaky, ale jsem neustále přesvědčována,že DNU mít nemůžu, protože neodpovídám věkem , pohlavím( je mi 51 let a už nemám menstruaci). Klouby mě bolí, pak je to čas od času horší - ohromná bolest, po nějaké době mého léčení to odezní. Více bolestivé to je v zimě a v létě. Nesnesu teplé zábaly.Tak zde vznáším dotaz zda to může být DNA. Na revmatologii tvrdí, že ne. Kam jinam se můžu obrátit k posouzení. Za odpověď děkuji. Radka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Petra.

Stačí zajít za obvodním lékařem a ten předepíše odběr krva na kyselinu močovou. Zajímalo by mě jaký typ jim přijde vhodný na Dnu, je mi 41 a teď mi byla zjištěna vysoká hladina kyseliny močové a jsem tudíž ohrožená propuknutím Dny. Zajděte tam, může vám pak pomoci dieta a léky snížit kyselinu močovou a můžete mít klid.

Zdroj: diskuze Prosím o pomoc

Nejlepší léky na dnu

Při léčbě dny se využívají:

  • allopurinol (milurit) – blokuje tvoření kyseliny močové;
  • prebencid a benzbromaron – podporují vylučování kyseliny močové;
  • kolchicin – typický lék na dnu; získává se z ocúnů; užívá se v malých dávkách, dokud obtíže neustoupí; někdy se objeví nežádoucí účinky, jako je nevolnost, zvracení, průjem a křeče v břiše;
  • silná antirevmatika (ketazon) – v některých případech také přinášejí dostatečnou úlevu;
  • injekce do postiženého kloubu –často zmírní bolest;
  • odsání tekutiny ze zánětu – přináší okamžitou úlevu; léčba se zaměřuje na zmírnění zánětu;
  • ibuprofen nebo jiné nesteroidní antirevmatikum – pomáhají spolu se studenými obklady při bolestech.

Zdroj: Léky na dnu na předpis

Poradna

V naší poradně s názvem DOTAZ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Servisokenpraha.

Dobrý den, můžete mi upřesnit proč nedoporučujete Chio semínka pokud užíváme lék na ředění krve Farfarin?

Děkuji a přeji příjemný den.

Pavel Postler

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Rybí olej a potraviny obsahující omega-3 mastné kyseliny, můžou zvýšit riziko krvácení v kombinaci s jinými léky, které mohou také způsobit krvácení, jako je warfarin. Chia semínka obsahují omega-3 mastné kyseliny v množství 17,6% ze svého celkového objemu a patří mezi potraviny s velmi vysokým obsahem omega-3 mastných kyselin. Při společném užívání warfarinu a chia semínek doporučuji pravidelné sledování srážlivosti krve pomocí krevního odběru.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Dotaz

Další informace

Mnohé léky mohou zvyšovat nebo snižovat koncentraci kyseliny močové v krvi. Zvláště diuretika thiazidového typu mohou zvýšit hladinu kyseliny močové. Aspirin a jiné salicyláty mohou mít různý vliv na kyselinu močovou. Nízké a občasné dávky aspirinu mohou zvyšovat koncentraci kyseliny močové v krvi. Na druhou stranu vysoké dávky aspirinu (například takové, které se používají v léčbě revmatoidní artritidy) koncentraci kyseliny močové snižují. Lidé, kteří mají ledvinové kameny z kyseliny močové nebo trpí dnou, by neměli konzumovat jídla s vysokým obsahem purinů. Mezi taková jídla patří vnitřnosti (například játra nebo ledvinky), sardinky, ančovičky a další. Je třeba se vystříhat alkoholu, protože zpomaluje vylučování kyseliny močové. Lačnění, redukční diety a intenzivní cvičení mohou zvyšovat koncentraci kyseliny močové. Z hodnot kyseliny močové v krvi není možné definitivně stanovit diagnózu dny; stanovení solí kyseliny močové v kloubní (synoviální) tekutině je v tomto případě přínosnější.

Zdroj: Kyselina močová - hodnoty

Čaj na dnu

Čaj na snížení kyseliny močové se připravuje z jalovce a černého bezu. Jalovec je močopudný a černý bez podporuje vyměšování potu, přičemž oba způsoby vedou ke zvýšenému vylučování kyseliny močové.

Rozdrtíme deset kuliček jalovce a bezu, zalijeme čtvrtlitrem vařící vody a necháme deset minut odstát. Léčba by měla probíhat jen v případě zdravých ledvin. A jedinec se zdravými ledvinami by neměl čaj konzumovat déle než šest až osm týdnů. Jalovec totiž dráždí i zdravé ledviny. Kuličky černého bezu musí být zralé, nezralé kuličky působí lehce jedovatě.

Zdroj: Léky na kyselinu močovou

Omega-3 mastné kyseliny – cena

Zde je seznam obchodů, kde nejlevněji seženete omega-3 mastné kyseliny.

Zdroj: Zdravé omega-3 mastné kyseliny

Přírodní léky na dnu

Můžete vyzkoušet obklady z vrbovky úzkolisté – přikládejte je na bolestivé klouby. Dále se doporučuje kombinace kořene lopuchu, celerových semínek, řebříčku a túje, kterou můžete užívat ve formě kapslí nebo tinktury. Nebo pijte třikrát denně sklenici vody se dvěma lžičkami semene miříku celeru nebo sadce nachového. Zbavíte tak tělo přebytečné kyseliny močové. Nepijte však bylinné čaje, jestliže vám lékař předepsal léky obsahující kolchicin.

Další možností je čaj z kopřivy nebo čaj z plavuně vidlačky, a to i tehdy, kdy se již ukazují změny v kloubech. Podle paní Marie Treben je vhodné užívat 3x denně 1 lžičku švédských kapek v čaji z kopřivy a přesličky.

Zdroj: Léky na dnu bez předpisu

Léky na snížení koncentrace kyseliny močové v krvi

Léčba, kterou lékař může předepsat při dně:

  • Kolchicin: účinná látka určená k léčbě akutní ataky, v nižších dávkách též k léčbě chronické dny. Zdrojem této látky je cibule ocúnu (Colchicum autumnale). Lék se dávkuje podle pokynů lékaře buď do ústupu potíží, nebo do nástupu nežádoucích účinků, které jsou poměrně časté – nevolnost, zvracení, průjem.
  • Allopurinol (Milurit, Apo-allopurinol, Purinol): léčivo omezuje tvorbu kyseliny močové. Užívá se v dávkách určených lékařem (100–600 mg/den). Z nežádoucích účinků lze zmínit kožní problémy a gastrointestinální intolerance, které lze mírnit podáváním léku s jídlem. Allopurinol není vhodný pro pacienty s vážnějším postižením ledvin.
  • Febuxostad (Adenuric): poměrně nový a nadějný lék. Působí podobně jako allopurinol, ale je vhodný i u ledvinné nedostatečnosti nebo při alergii na allopurinol. Dle klinických studií jde o lék účinnější než allopurinol.
  • Protizánětlivé látky: při akutních potížích může lékař předepsat běžně užívané léky na bolest (ibuprofen, nimesulid, indometacin) v dávkách vyšších, než je běžné. Léky vždy užívejte až po jídle. Dále může předepsat kortikoidy – k těm je vhodné při delším podávání používat léky na ochranu žaludku (nejlépe ze skupiny inhibitorů protonové pumpy – s výběrem pomůže lékárník) a minerální přípravky obsahující vápník a vitamin D.

Zdroj: Léky na snížení kyseliny močové

Co znamená zvýšená kyselina močová v krvi

Při zjištění zvýšené hladiny kyseliny močové v krvi jde ve většině případů o příznaky nějakého onemocnění nebo sdělení, že se s naším tělem něco děje. Odhalí nám například:

  • onemocnění dnou
  • nadbytečný příjem purinů ze stravy – jíme hodně masa, vnitřností
  • mentální anorexii, hladovění
  • zánět plic, lupénku, leukémii
  • vysokou tělesnou zátěž
  • nedostatečné okysličení tkání
  • selhání ledvin
  • otravu olovem, kadmiem, beryliem
  • zvýšenou funkci štítné žlázy, obezitu, cukrovku
  • užívání některých léků – nízké dávky kyseliny acetylsalicylové, odvodňovací léky (levodopa, fenytoin, nikotinová kyselina, methotrexát)

Zdroj: Jak snížit kyselinu močovou


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP