Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

LASEROVÉ ROZBÍJENÍ KAMENŮ ŽLUČNÍKU

OBSAH

Rozbíjení ultrazvukem

Litotrypse extrakorporální rázovou vlnou (LERV) je neinvazivní metoda sloužící k odstraňování (rozbíjení) ledvinových nebo žlučových kamenů. Cílem terapie je destrukce/fragmentace konkrementů v těle při minimálním poškození okolní měkké tkáně. Rázová vlna je generována vně těla pacienta generátorem rázových vln a prochází s minimálními ztrátami vodním prostředím a měkkými tkáněmi až ke konkrementu. Energie rázové vlny se uvolní na povrchu kamene za vzniku tahových sil na povrchu kamene zapříčiněných odraženou energií. Energie, která by kamenem prošla, působí na jeho odvrácenou stranu. Souběžně na povrch kamene působí kavitace vyvolané podtlakovými silami. Kámen se působením uvedených sil rozdrobí na malé částečky a je v případě ledvinových kamenů přirozenou cestou vyplaven z organismu nebo v případě žlučových kamenů dále rozpuštěn léky.

Rázové vlny jsou generovány ve vodě, která má akustickou impedanci srovnatelnou s akustickou impedancí měkkých tkání, a tak na rozhraní obou prostředí (na povrchu těla pacienta) nedochází k významnému rozptýlení energie. Nicméně pokud je kámen odolný a rázových vln je třeba hodně, může na povrchu těla vzácně dojít ke vzniku petechiálního krvácení a podkožního hematomu.

K netraumatickému přenosu velké energie ke konkrementu uvnitř těla pacienta přispívá fokusace rázových vln. Rázové vlny jsou generovány mimo tělo pacienta a reflexí nebo refrakcí jsou soustředěny tak, aby maximum tlaku (ohnisko rázové vlny) bylo v místě, kde je potřeba destruovat konkrement. Tkáněmi tak procházejí vlny s relativně nízkou intenzitou a destrukční účinek vlny je soustředěn až v místě ohniska.

Cena jedné aplikace (jednoho použití) rázové vlny se pohybuje okolo 400–600 Kč v závislosti na postižené krajině a léčba není hrazena z veřejného zdravotního pojištění.

Zdroj: Žlučníkové kameny - odstranění bez operace

Poradna

V naší poradně s názvem ROZBÍJENÍ ŽLUČNÍKOVÝCH KAMENŮ ULTRAZVUKEM LERV se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zbyněk Pacovský.

Dobrý den, ve svém článku se zmiňujete o možnosti rozbíjení žlučníkových kamenů ultrazvukem (LERV).
Nedaří se mi ani po rozsáhlém hledání nalézt pracoviště, které se tímto způsobem léčby zaobírá.
Můžete mě někam nasměrovat pro radu?
S pozdravem Pacovský

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Metoda LERV je vhodná pouze pro 20% případů žlučníkových kamenů. Ostatní pacienty je třeba léčit jinými metodami, nejefektivněji pomocí laparoskopie. Zeptejte se svého lékaře, zda-li je pro vás metoda LERV vhodná vzhledem k typu a umístění vašeho kamínku. Teprve pak se zaměřte na vyhledání vhodného pracoviště, kde zákrok LERV provádějí. Je to například oblastní nemocnice Kolín, Fakultní nemocnice Královské Vinohrady, FN Ostrava, Nemocnice Havlíčkův Brod, Krajská nemocnice Zlín, Krajská nemocnice Liberec a mnoho dalších.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Rozbíjení žlučníkových kamenů ultrazvukem LERV

Podrážděný žlučník

Žlučníku nesvědčí hodně tuků a smažená jídla. To vede k jeho přetěžování, podráždění a k tvorbě žlučových kamenů. Při podráždění žlučníku se vyskytuje bolest v pravém podžebří vystřelující do zad až k pravé lopatce, která může být spojena s plynatostí, nadýmáním, škytáním, říháním, průjmem, nauzeou i zvracením, někdy i teplotou.

Léky, které se užívají při léčbě onemocnění jater, žlučníku či žlučových cest, jsou léky, které ulevují od bolesti v podžebří a rozpouští žlučové kameny. Když užíváte léky na žlučník, vyvarujte se mastných, smažených a sladkých jídel.

Zdroj: Žlučníkové problémy

Poradna

V naší poradně s názvem ROZBÍJENÍ ŽLUČNÍKOVÝCH KAMENŮ ULTRAZVUKEM LERV se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Metoda LERV je vhodná pouze pro 20% případů žlučníkových kamenů. Ostatní pacienty je třeba léčit jinými metodami, nejefektivněji pomocí laparoskopie. Zeptejte se svého lékaře, zda-li je pro vás metoda LERV vhodná vzhledem k typu a umístění vašeho kamínku. Teprve pak se zaměřte na vyhledání vhodného pracoviště, kde zákrok LERV provádějí. Je to například oblastní nemocnice Kolín, Fakultní nemocnice Královské Vinohrady, FN Ostrava, Nemocnice Havlíčkův Brod, Krajská nemocnice Zlín, Krajská nemocnice Liberec a mnoho dalších.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Petr.

Dobrý den, vaše odkazy na LERV jsou jen na močové kameny, žlučník u nás v čr jsem nenašel.. Kdyby to opravdu někde dělali se žlučníkem bylo by to bezva. Škoda.

Zdroj: diskuze Rozbíjení žlučníkových kamenů ultrazvukem LERV

Laserová operace očí a její cena

Laser dokáže velmi dobře odstranit malé oční vady, do 1 dioptrie. S takovými požadavky obvykle přicházejí lidé kvůli práci, kde jim jsou jejich brýle na obtíž, typicky to jsou příslušníci ozbrojených sil nebo piloti. Tyto laserové zákroky si pacienti hradí sami a cena takové laserové operace je dnes už méně než 12 000 Kč za jedno oko. Jde o kvetoucí byznys, ale také o tvrdý konkurenční boj o zákazníky.
 

Zdroj: Laserové operace očí

Operace u žlučníkových kamenů

Laparoskopická cholecystektomie (LSCHCE) – malými otvory přes stěnu břišní se lékař dostane ke kaménku a žlučníku, po zákroku nejsou patrné velké jizvy a poslední endoskopická retrográdní cholecystopan­kreatografie (ERCP).

Zdroj: Žlučníkové kameny

Poradna

V naší poradně s názvem ŽLUČNÍKOVÉ KAMENY - ODSTRANĚNÍ BEZ OPERACE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lucie Angušová.

Dobrý den, kde prosím rozbíjejí kamínky ultrazvukem? Děkuji
Kamínky mi byli zjištěny pár dní zpět zcela náhodou na utz a ve zprávě mám napsáno že jsou do 17 mm. Děkuji mockrát za jakoukoliv radu. Nedokážu se smířit s myšlenkou operace a nesu tuhle myšlenku velmi těžce, že by mi odebrali nějaký orgán.
Jsem z Moravskoslezského kraje (Karvinsko).

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Na rozbíjení kamenů v orgánech se používá rázová vlna, to je pravda. Ale pokud máte žlučníkové kameny, tak ty se dají rozbít rázovou vlnou jen obtížně, díky jejich tvrdosti. Pokud máte ledvinové kameny, tak ty se naopak dají úspěšně rozdrobit s použitím rázové vlny.
V případě žlučníkových kamenů se velmi dobře uplatňuje laparoskopická operace, která je šetrná a brzy po zákroku je pacient znovu fit. Není třeba se obávat žádné bolesti ani rizika, že se neprobudíte z narkózy. Vše je bezpečné a pomůže vám to předejít bolestem spojených se žlučníkovými kameny. Šetrné vyndání žlučníku i s kameny pomocí laparoskopické operace je tou nejlepší volbou, kterou pro sebe můžete udělat.
Pokud patříte mezi pacienty, kteří mají nezvladatelnou fobii z operací, tak je možné tyto stavy úzkosti a strachu zmírnit pomocí vhodné léčby, kterou vám předepíše váš praktický lékař. Nebojte se!

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Žlučníkové kameny - odstranění bez operace

Žlučníkové kameny u dětí

Žlučové kameny jsou velmi častým onemocněním, které se vyskytuje celosvětově, zejména však v rozvinutých zemích, kde postihuje celých 10–20 % populace. Česká republika patří k zemím s vysokým výskytem. Přítomnost žlučových kamenů ve žlučníku označujeme jako cholecystolithiázu, ve žlučových cestách pak choledocholithiázu, souhrnně pak jako cholelithiázu. S věkem výskyt kamenů prudce stoupá, zejména po 40. roce věku, vyskytují se však i u dětí, i když v malém procentu.

Zdroj: Žlučníkové kameny

Diskuze

V diskuzi ROZPUŠTĚNÍ ŽLUČNIKOVÝCH KAMENŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Olga.

Dobry den,
muzete mi dat vedet zdali rozpusteni zlucnikovych kamenu ultrazvukem delaji v Ostrave?Dekuji Kwasnicova

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Rozpuštění žlučnikových kamenů

Žlučníkové kameny operace

Operace žlučníku se provádí při výskytu kamenů, zánětu, nádoru nebo žlučového písku. Žlučové kameny, ale i celý žlučník se odstraňují pomocí laparoskopie. Laparoskopická cholecystektomie se provádí tak, že malými otvory přes stěnu břišní se lékař dostane ke kaménku a žlučníku. Po zákroku nejsou patrné velké jizvy. Chirurgická léčba následuje po jasném určení diagnózy, zvážení celkového stavu pacienta nebo při významném zhoršení jeho stavu. Do místa po žlučníku se zavádí drén, který se odstraňuje hned druhý den po operaci. Pacient je při nekomplikovaném pooperačním průběhu obvykle propuštěn čtvrtý den po operaci.

Zdroj: Žlučníkové kameny

Diskuze

V diskuzi HODNOTY JSOU TSH 4.89 T4.5 se k tomuto tématu vyjádřil uživatel JANA KADLČKOVA.

MÁM SNÍŽENOU NEBO ZVÝŠENOU ČINNOST. DĚKUJI.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Divišová irena.

moje vnučka byla na operaci žlučníku, (březen 2017) - laparoskopicky - plný kamenů - onkologický pacient a nyní se zjistilo leden 2018, při hodnotě CRP 220, že nebyl materiál (odoperovaný žlučník) zaslán na histologii. Co dál?

Zdroj: diskuze Hodnoty jsou TSH 4.89 T4.5

Léčba zvětšeného žlučníku

Zvětšený žlučník má v dnešní době více než 1/4 lidí a opravdu ani v nízkém věku není výjimkou. Záleží na tom, zdali vám zvětšený žlučník činí potíže. Metody na rozpouštění kamenů v podobě nápojů doporučovaných na internetu jsou dosti pochybné a vědecky nepodložené. Existuje ale ověřený lék, a to Ursosan (na lékařský předpis), který se používá u pacientů k rozpouštění kamenů ve žlučových cestách. Pokud nechcete podstupovat operaci, doporučuje se žlučníková dieta a výše uvedený lék vám může předepsat praktický lékař. Za dva roky po této léčbě, pokud nebudete mít potíže dříve, je vhodné podstoupit kontrolní ultrazvukové vyšetření.

Zdroj: Zvětšený žlučník

Diskuze

V diskuzi OČNÍ OPERACE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavlína K..

V březnu minulého roku, jsem podstoupila laserovou operaci obou očí na oční klinice v Horních Počernicích. Kdyby předemnou byla ještě jednou tato volba, tak bych neváhala. Je to super být bez brýlí a čoček.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Beata.

Na laserové operaci na klinice Horní Počernice jsem byla před dvěma lety, zrak mám dobrý a co se mi taky zamlouvalo, že je na to doživotní záruka, když už za to dá člověk tolik peněz.

Zdroj: diskuze Oční operace

Krev

Kdykoliv se u vás objeví příznaky močových kamenů, je důležité vyhledání lékařské pomoci. Nejvážnějším symptomem močových kamenů je objevení krve při močení. Nejčastější příčinou krve v moči jsou močové kameny, a tak je velmi důležité vyhledat lékařskou pomoc, protože se může jednat o infekci.

Zdroj: Močové kameny

Poradna

V naší poradně s názvem ČERVENA ŘEPA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Gabriela langová.

zajímalo by me jestli na DNU mohu jíst zavařenou červenou řepu dekuji za odpověd

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Červená řepa obsahuje velké množství oxalátů, které podporují tvorbu ledvinových kamenů. Dna rovněž podporuje tvorbu ledvinových kamenů. Proto by nemělo být konzumováno větší množství červené řepy lidmi trpících dnou.

Většině pacientů s dnou udělá dobře, když se vyhnou potravinám s vysokým obsahem oxalátů. Dodržování diety s nízkým obsahem purinů a oxalátů pomůže dosáhnout úlevy od dny. Osoby trpící dnou, kteří již mají ledvinové kameny, by udělaly dobře, kdyby se zcela vyhýbaly potravinám bohatým na oxaláty.

Oxaláty jsou přírodní sloučeniny, které se nacházejí v zelenině, ovoci, ořechách a obilovinách. Příklady potravin s nejvyšším obsahem oxalátů: zelená listová zelenina, sója, mandle, brambory, čaj, rebarbora, obilná zrna a červená řepa. Oxaláty také přirozeně vznikají v lidském těle jako odpadní produkt.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Červena řepa

Rozpouštění žlučníkových kamenů

Současná medicína neuznává jiné řešení než laparoskopickou operaci a hlavně nemá žádnou alternativu, která by pomohla bez chirurgického zásahu vedoucího k odstranění celého žlučníku i s konkrementy. Pokud budete trvat na rozpuštění žlučníkových kamenů, dostanete varování od lékaře. Toto varování je zcela oprávněné a musíte si uvědomit, že rozpouštění žlučníkových kamenů podnikáte takzvaně na vlastní riziko. Přesto můžete mít výjimečné štěstí a narazíte na lékaře, který možnost rozpuštění bude chtít vyzkoušet. Zde je potřeba si uvědomit, že rozpustit lze kameny z cholesterolu. Pokud budete mít kameny z bilirubinu, tak se to bohužel nepovede. Pro rozpouštění se obvykle používá kombinace kyselin chenodeoxycholové a ursodeoxycholové. Ty dokážou zablokovat tvorbu cholesterolu a střevní vstřebávání žlučových kyselin. Úspěšnost se, podle některých internetových zdrojů, pohybuje kolem dvaceti pěti procent. Vyloučit nelze ani pokus o rozpuštění – přesněji rozrušení – kamenů ultrazvukem. Ovšem to se, podle posledních informací od lékařů, již v současnosti vůbec nepoužívá.

Zdroj: Žlučníkové kameny

Poradna

V naší poradně s názvem ŽLUČNÍKOVÉ KAMENY BEZ NARKOZY A JEJICH ODTRANENI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.

Prosim jak se zbavit zlucnikovych kamenu.Nechci Narkozu hrozne se ji bojim,jde jen umrtvyt dopul pasu a zustat pri vedomi?dekuji za radu p. M

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Žlučníkové kameny lze léčit i bez operace, ale pouze pokud splňují určitá kritéria.
1. Rozpouštění kamenů léky
Látky, jako je ursodiol nebo chenodiol, u kterých bylo prokázáno, že rozpouštějí cholesterolové žlučníkové kameny, jsou dostupné v perorálních pilulkách. Tyto léky působí ředěním žluči, což umožňuje rozpouštění žlučníkových kamenů, ale pouze těch, které jsou z cholesterolu. Léky jsou dobře snášeny, ale léčba trvá roky a po jejím skončení se kameny mohou vytvořit znovu.
2. Rozbití kamenů rázovou vlnou
Zákrok se jmenuje mimotělní litotrypse rázovou vlnou (ECSWL). Ačkoli se nejčastěji používá k léčbě ledvinových kamenů, lze jej použít i na žlučníkové kameny. Cílem léčby je rozbít nebo fragmentovat žlučníkové kameny vysíláním rázových vln přes měkkou tkáň těla. Tato metoda je účinná pouze u solitárních žlučníkových kamenů, které mají průměr menší než 2 centimetry. Někdy se nepodaří vyloučit ze žlučníku rozbité kameny a musí se pak provést operace.
3. Rozpuštění kamenů pomocí injekce MTBE
Tato možnost nechirurgické léčby zahrnuje vstřikování rozpouštědla známého jako methyl terciární butyl ether (MTBE) do žlučníku, aby se rozpustily žlučníkové kameny. MTBE rychle rozpouští žlučníkové kameny – mohou se však vyskytnout závažné vedlejší účinky, jako je silná pálivá bolest.
4. Vytáhnutí kamenů pomocí endoskopické drenáže.
Endoskopická transpapilární léčba zahrnuje přístup k žlučovému kanálku pomocí kamery přes ústa a dolů do krku až do tenkého střeva. Poté se přes hadičku zavede drát do žlučníku. Je stočený, aby napodobil trajektorii žluči ven z tenkého střeva, což je stejný proces jako u zdravého žlučníku.
O tom, který z uvedených postupů bude pro vás nejlepší, se poraďte se svým lékařem. Vyberte si lékaře v renomované nemocnici ve velkém městě v Praze nebo Brně. Umíte-li cizí jazyky, můžete zkusit léčbu i v Německu nebo Rakousku.

Zdroj: diskuze Žlučníkové kameny bez narkozy a jejich odtraneni

Léčba žlučníkových kamenů

Dělí se podle stavu pacienta

  • Konzervativní – neinvazivní léčba zahrnuje zákaz příjmu potravy ústy (perorální příjem), podávání spasmolytik (léky tlumící stahy žlučníku, například atropin) a vitamínů.
  • Chirurgická léčba má několik možností – druhů operací a výkonů podle vážnosti aktuálního stavu. Patří sem i neinvazivní drcení kaménků ultrazvukem.

Zdroj: Žlučníkové kameny

Poradna

V naší poradně s názvem BEZ NARKOZY, ODTRANĚNI ŽLUČNIKOVEHO KÁMENE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.

DOBRÝ DEN,BOJIM SE USPANÍ A TRAPI MĚ ŽLUČNIKOVÉ KÁMENY..JE PROSIM SPUSOB JAK SE VYHNOUT NARKOZY A ZBÁVYT SE TĚCH KÁMENU? PROSIM ,POKUŤ JE ŠANCE, ŽE LZÉ ODSTRANĚNÍ KÁMENU BEZ NÁRKOZÍ..TAK JAKY? A NEBO PROSIM O RÁDU...MOC DĚKUJI PANÍ MARIE

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Žlučníkové kameny lze léčit bez operace, ale pouze pokud splňují určitá kritéria.
1. Rozpouštění kamenů léky
Látky, jako je ursodiol nebo chenodiol, u kterých bylo prokázáno, že rozpouštějí cholesterolové žlučníkové kameny, jsou dostupné v perorálních pilulkách. Tyto léky působí ředěním žluči, což umožňuje rozpouštění žlučníkových kamenů, ale pouze těch, které jsou z cholesterolu. Léky jsou dobře snášeny, ale léčba trvá roky a po jejím skončení se kameny mohou vytvořit znovu.
2. Rozbití kamenů rázovou vlnou
Zákrok se jmenuje mimotělní litotrypse rázovou vlnou (ECSWL). Ačkoli se nejčastěji používá k léčbě ledvinových kamenů, lze jej použít i na žlučníkové kameny. Cílem léčby je rozbít nebo fragmentovat žlučníkové kameny vysíláním rázových vln přes měkkou tkáň těla. Tato metoda je účinná pouze u solitárních žlučníkových kamenů, které mají průměr menší než 2 centimetry. Někdy se nepodaří vyloučit ze žlučníku rozbité kameny a musí se pak provést operace.
3. Rozpuštění kamenů pomocí injekce MTBE
Tato možnost nechirurgické léčby zahrnuje vstřikování rozpouštědla známého jako methyl terciární butyl ether (MTBE) do žlučníku, aby se rozpustily žlučníkové kameny. MTBE rychle rozpouští žlučníkové kameny – mohou se však vyskytnout závažné vedlejší účinky, jako je silná pálivá bolest.
4. Vytáhnutí kamenů pomocí endoskopické drenáže.
Endoskopická transpapilární léčba zahrnuje přístup k žlučovému kanálku pomocí kamery přes ústa a dolů do krku až do tenkého střeva. Poté se přes hadičku zavede drát do žlučníku. Je stočený, aby napodobil trajektorii žluči ven z tenkého střeva, což je stejný proces jako u zdravého žlučníku.
O tom, který z uvedených postupů bude pro vás nejlepší, se poraďte se svým lékařem. Vyberte si lékaře v renomované nemocnici ve velkém městě v Praze nebo Brně. Umíte-li cizí jazyky, můžete zkusit léčbu i v Německu nebo Rakousku.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Re: Phytochi® - tradiční čínská medicína

Odstranění žlučníkových kamenů přirozeným způsobem

U přirozeného odstranění žlučových kamenů je možné užívat vitamín C, který je důležitý pro svou vlastnost snižovat hladinu žlučového cholesterolu, čímž zmenšuje možnost vysrážení koncentrovaného cholesterolu do shluků, které jsou zárodkem kamenů. Vitamín C je nutné doplnit dalšími přípravky. Dobrou kombinací je užívání lipotropní (tuk metabolizující) kombinace, která obsahuje ostropestřec, cholin, inozitol a metionin, posiluje jaterní funkce a podporuje odtok tuků a žluče z jater a žlučového měchýře. Ostropestřec pozměňuje skladbu žluče a pomáhá tak bránit tvorbě žlučových kamenů a rozpouštět kameny již vytvořené. Cholin a inozitol (příbuzné s vitamíny skupiny B) a aminokyselina metionin se také účastní metabolismu tuků a cholesterolu. Posilují zároveň funkci jater a žlučníku. Metionin zvyšuje hodnoty taurinu, aminokyseliny, která zlepšuje tok žluče a pomáhá rozpouštět již existující žlučové kameny. Cholin a inozitol jsou životně důležité při tvorbě žlučové složky lecitinu (mnoho lecitinu může vysrážet žlučové kamínky).

Zdroj: Žlučníkové kameny - odstranění bez operace

Rozpouštění kamenů

V současnosti používaný lék na rozpouštění žlučových kamenů, kyselina chenodeoxycholová, zvyšuje u mnohých pacientů hladinu krevního cholesterolu a tím i riziko vzniku srdečně-cévních onemocnění. Japonští odborníci vyvinuli novou látku s názvem GS-100, která má podle jejich průzkumů lepší výsledky než chirurgické i nechirurgické metody odstraňování kamenů. Podle těchto odborníků je tato látka bezpečnější a má širší využití. Budeme si však muset počkat, až bude GS-100 dostupné i našim pacientům.

Zdroj: Žlučníkové kameny - odstranění bez operace

Příčiny zvětšení žlučníku

Velikost žlučníku se v průběhu dne mění podle naplnění žlučí. Samotné kolísavé zvětšení žlučníku tedy není na závadu.

Pokud jsou přítomny bolesti a žlučník je naplněný, zjistí se obvykle kamének ve žlučníku nebo častěji v jeho vývodu do společného žlučovodu. V tomto případě se většinou stav řeší chirurgicky. Další možností zvětšení je zánět nebo sludge (žlučové bláto) ve žlučníku.

Zdroj: Zvětšený žlučník

Jak poznám nemocný žlučník

Příznaky u žlučníku mohou být neurčité, nespecifické trávicí potíže, jako jsou nevolnosti, zvracení, hubnutí, nadýmání, říhání, nesnášenlivost tučných a smažených jídel. Charakteristická je bolest pod pravým obloukem žeberním v souvislosti s pohybem kamenů nebo stažením vývodů. Bolesti mají kolikovitý charakter, to znamená náhle vzniklou až nesnesitelnou bolest v pravém podžebří, která se střídavě zesiluje a mírně zeslabuje, vystřeluje pod pravou lopatku a do zad, je doprovázena nevolností až zvracením žlutozelených hořkých šťáv.

Zdroj: Podrážděný žlučník

Žlučníkové kameny

Žlučníkové kameny jsou nejčastějším onemocněním žlučníku. Vyskytují se až u 30 % naší populace, přičemž častěji je nalézáme u žen. Nárůst výskytu cholelitiázy v posledních letech je spojován se stále se zhoršující životosprávou lidí, a především pak s jejich nezdravými stravovacími návyky.

Projevy žlučníkových kamenů zahrnují pocity plnosti v okolí žaludku, pocity tlaku vpravo pod žebry, nesnášenlivost tučné stravy, nevolnost a nadýmání. Typickým příznakem této nemoci je však biliární kolika. K ní dochází v situaci, kdy se kámen zaklíní v oblasti krčku žlučníku a ten reaguje stažením svaloviny své stěny. V místě zaklínění se začnou uvolňovat látky vyvolávající zánět. Vzniká tak velice krutá bolest, která přichází ve vlnách. Nejčastěji se objevuje navečer a z pravého podžebří mnohdy vystřeluje do zad až k lopatce. Nemocný je neklidný, bledý, může mít i zvýšenou teplotu a být mírně zažloutlý. Ve více než polovině případů provází bolest i zvracení, které však nepřináší úlevu. Záchvat je často vyvolán konzumací tučných jídel, ale může být vyprovokován i tělesnou námahou či prochladnutím.

U léčby žlučových kamenů se doporučuje celkové odstranění žlučníku se žlučníkovými kameny chirurgickým zákrokem. Dnes je nejčastěji využívána laparoskopická operace, při níž se do dutiny břišní vstupuje jen několika malými otvory. Tato metoda významně snížila riziko tohoto zákroku. Doba rekonvalescence po laparoskopické operaci je cca 2 týdny. 3 dny po operaci se doporučuje konzumovat lehčí, kašovitou stravu, od 3. do 7. dne po operaci se pacient může stravovat standardně. Operaci žlučníku plně hradí zdravotní pojišťovny. Nechirurgická léčba žlučníkových kamenů, především pak opatření dietní, se doporučují pouze pro období po biliární kolice.

Zdroj: Žlučníkové problémy

Sludge ve žlučníku

Nahromadění látek ve žlučníku není samo o sobě nemocí, ale může vést ke vzniku žlučových kamenů a zánětu slinivky. Stav se dá poměrně komplikovaně odhalit. Ultrazvukové vyšetření může prokázat již zmíněné sludge, lidově žlučníkové bahno, přičemž až 80 % lidí nemá žádné příznaky.

Projevy

Sludge se nemusí vždy projevit, ale tento stav by se neměl podceňovat, protože hrozí riziko vzniku dalších komplikací. Mezi tyto komplikace patří:

  • akutní zánět slinivky – až v 74 % za zánět slinivky může právě sludge ve žlučníku;
  • žlučové kameny – vůbec nejčastěji jde o cholesterolové kameny; kameny již mohou způsobit velice bolestivé komplikace;
  • zánět žlučníku – tento stav je bolestivý a spojený se zvracením a nadýmáním; může se objevit i infekční onemocnění;
  • blokace žlučových cest – žluč se hromadí v kanálcích nebo v jejich okolí; jde o velmi bolestivý stav.

Léčba

Léčba nemusí být žádná, pokud nejsou žádné obtíže. Někdy stačí jen změnit léky. Doporučuje se vyvarovat se alkoholu a dodržovat dietu s nízkým obsahem tuku. Lidé by se měli vyhnout i rychlému úbytku nebo naopak přírůstku váhy.

Zdroj: Zvětšený žlučník


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP