Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

LÁZNĚ PO OPERACI BEDERNÍ PÁTEŘE

OBSAH

Lázně po operaci páteře

Léčebný program po operaci páteře má za následek zmírnit bolesti intenzivní rehabilitací za použití měkkých a mobilizačních technik a s podporou přírodních léčivých zdrojů. Léčebné lázně Bohdaneč slouží k léčbě pohybového aparátu s orientací na zánětlivá revmatologická onemocnění, artrózu, vertebrogenní syndromy, Bechtěrevovu nemoc. Zajišťují léčbu dlouhodobých potíží, předoperačních i pooperačních stavů a poúrazovou rehabilitaci. Velmi dobrého jména dosáhly v oblasti rehabilitace po operaci páteře.

Zdroj: Lázně po operaci

Diskuze

V diskuzi KDY SE JDE DOMŮ PO OPERACI BEDERNÍ PÁTEŘE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Naděžda Holeyšovská.

Dobrý den ,kdy se chodí domů po operaci bederní páteře děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Fryš Jiří.

těžké degenerativní postižení 1S páteře,max.komprese L1/2,L2/3 méně i L4/5

Zdroj: diskuze Kdy se jde domů po operaci bederní páteře

Jaké lázně po operaci žlučníku

Zde je seznam lázní nabízejících zotavení po operaci žlučníku:

  • FRANTIŠKOVY LÁZNĚ AQUAFORUM, A.S.
  • VOJENSKÁ LÁZEŇSKÁ LÉČEBNA FRANTIŠKOVY LÁZNĚ
  • BOHEMIA-LÁZNĚ A.S., SANATORIUM KRIVÁŇ – SLOVAN – Karlovy Vary
  • LÉČEBNÉ LÁZNĚ LUHAČOVICE – SANATORIUM MIRAMARE, S.R.O.
  • LÉČEBNÉ LÁZNĚ MARIÁNSKÉ LÁZNĚ A.S.
  • LÉČEBNÉ LÁZNĚ KYNŽVART

Zdroj: Nárok na lázně po operaci žlučníku

Poradna

V naší poradně s názvem VZP PRAHA-NÁROK NA OPAKOVANÍ LÁZNÍ PO OPERACI PÁTEŘE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Šebková Hana.

Moc Vás prosím o informaci.Byla jsem v lázních po operaci bederní páteře a paní doktorka mi po propuštění sdělila, že mám ještě nárok na jedny kompl.lázně do 2 let od operace.Chtěla jsem se zeptat, jestli jsou opakované lázně opravdu možné. Děkuji mnohokrát za zprávu,Šebková H.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Jednoduše si nechte od paní doktorky napsat žádost i o druhé lázně a uvidíte jak se k tomu pojišťovna postaví. Hodně záleží na tom, co si od lázeňské péče slibuje ošetřující lékař, a když je přesvědčen, že je to ku prospěchu léčby, která pak ve výsledku bude levnější právě díky lázním, tak není důvod, aby vám to pojišťovna neumožnila.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Vzp praha-nárok na opakovaní lázní po operaci páteře

Zvětšená bederní lordóza

Při oslabení břišního svalstva se vytvoří záda prohnutá, zvýšená bederní lordóza. Zvětšená bederní lordóza patří mezi velmi časté onemocnění páteře.

Zdroj: Lordóza

Lázně po operaci dělohy

Komplexní lázeňskou léčbu po operaci dělohy lze poskytnout do 12 měsíců od operace, a to po operacích, které byly komplikované nebo s komplikovaným průběhem, a dále u žen do 30 let po břišních operacích se vztahem ke krajině malé pánve. Pokud je pacientka starší 30 let a průběh operace nebyl komplikovaný, není jistota, že pacientka lázně dostane. Pacientky po operaci dělohy mohou požádat gynekologa o návrh na lázeňskou péči, tu pak posoudí revizní lékař pojišťovny.

Zdroj: Lázně po operaci

Poradna

V naší poradně s názvem DOTAZ NA LÁZNĚ.... se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiřina Lukáčová.

Ráda bych věděla,zda mám nárok na lázně po roce po operaci dvoucípé a trojcípé chlopně. Loni v lednu 2015 sem byla na operaci a únor sem byla v lázních. Letos 2016 sem se ptala lékaře ke kterému chodím a on mi řekl,že letos nárok na lázně nemám.
Sem též po operaci štítné žlázy 5 let . Mám chronické bolesti bederní páteře a trpím zánětlivými otoky kloubů.
Prosím o radu a odpověď ... Děkuji s pozdravem Jiřina Lukáčová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Posouzení zdravotního stavu pacienta a rozhodnutí o doporučení, navržení a schválení lázeňské péče je vždy na lékařích. Rovněž záleží na odborném posouzení závažnosti onemocnění lékařem, zda bude lázeňská péče poskytnuta a zdravotní pojišťovnou uhrazena jako komplexní, nebo jako příspěvková. Pokud Váš praktický lékař nechce lázně předepsat, tak si obstarejte doporučení od odborných lékařů (kardiolog, endokrinolog, ortopéd), ve kterém oni stanoví lázeňskou péči, jako vhodný doplněk Vaší léčby. To pak přineste svému praktickému lékaři a požádejte ho o vypsání potřebných dokumentů pro přiznání lázní.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Dotaz na lázně....

Lázeňská léčba po operaci štítné žlázy

Po operaci štítné žlázy endokrinolog většinou doporučuje svým pacientům lázeňskou léčbu, takzvaný nárok na lázně. Dobrou zkušenost rehabilitační léčby po těchto operacích v České republice mají tato nejlepší lázeňská střediska, které proplácí pojišťovna: Karlovy Vary, Luhačovice, Lázně Lipová a Jeseník. Přírodní zdroje těchto lázní pomáhají hlavně pacientům po odstranění difuzní toxické strumy.

Zdroj: Lázně po operaci štítné žlázy

Diskuze

V diskuzi KDY SE JDE DOMŮ PO OPERACI BEDERNÍ PÁTEŘE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivanka Dušková.

Dobrý den, po mnoha letech bolestí bederní páteře jsem byla na MR - výsledek je zúžení páteřního kanálu a doporučení na operaci. Protože už je mi 75 let, zvažuji zda operace, nebo dále trpět bolesti. Chci vědět pravděpodobnou dobu hospitalizace, stav po operaci v domácím prostředí(je-li nutná pomoc druhé osoby)a průměrná doba rehabilitace, než se budu moci zapojit do normální domácí činnosti. Můžete mi, prosím dát k mým dotazům nějaké informace?
Předem děkuji I. Dušková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marcela.

Mám to samé domu se jde šestý den po operaci příšerně bolesti které trvali tři dny kapacky nezabrali ještě dva roky po operaci jsem z toho měla trauma

Zdroj: diskuze Kdy se jde domů po operaci bederní páteře

Lázně po operaci kyčelního kloubu

Chirurgické léčení onemocnění a vad kyčelního kloubu pomocí operace se používá v případě, kdy je vlastní kloub poškozen úrazem, zánětem nebo degenerativním onemocněním. Při nekomplikovaném průběhu operace je pacient brzy propuštěn z nemocnice do domácího ošetření a je mu nabídnuta následná lázeňská léčba. V lázních na tyto pacienty čekají speciální rehabilitační programy zahrnující například skupinové cvičení v bazénu a v tělocvičně. Mezi lázně, které nabízejí léčebné pobyty pro pacienty po operaci kyčelního kloubu, patří třeboňské lázně, které se specializují právě na léčbu nemocí pohybového aparátu.

Zdroj: Lázně po operaci

Oblast bederní páteře

Páteř člověka je dvojnásobně esovitě prohnutá, což zajišťuje její pružnost. Páteří probíhá mícha. Je složena z řady obratlů (u člověka je jich 33–34), mezi kterými jsou měkké meziobratlové ploténky. Zakřivení krční a bederní páteře dopředu se označuje lordóza. Zakřivení hrudní páteře a kosti křížové dozadu se nazývá kyfóza. Páteř umožňuje člověku vzpřímenou chůzi a chrání míchu. Je rozdělena na jednotlivé úseky; bederní část je tvořena 5 bederními obratli (vertebrae lumbales), které se označují L1 – L5.

Hlavním úkolem bederní páteře je nést a rozkládat váhu těla přechodem do pánve. Protože tělo potřebuje, aby tato část páteře byla co nejstabilnější, je zde přirozený pohyb velmi omezený, ale i toto minimum pohybu je pro správné fungování páteře a těla nezbytné. Když je břišní stěna oslabená, zvýšeně prohýbáme bederní páteř směrem vpřed.

Zdroj: Vyhřezlá ploténka v bederní páteři

Poradna

V naší poradně s názvem VZP PRAHA-NÁROK NA OPAKOVANÍ LÁZNÍ PO OPERACI PÁTEŘE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Jednoduše si nechte od paní doktorky napsat žádost i o druhé lázně a uvidíte jak se k tomu pojišťovna postaví. Hodně záleží na tom, co si od lázeňské péče slibuje ošetřující lékař, a když je přesvědčen, že je to ku prospěchu léčby, která pak ve výsledku bude levnější právě díky lázním, tak není důvod, aby vám to pojišťovna neumožnila.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zbigniew Adamus.

Vážená, jakýkoliv návrh na lázně po operaci páteře Vám pojišťovna "s radosti zamítne". Tuto zkušenost jsem získal po operaci páteře v roce 2017, kdy první návrh na lázně nebyli schopni v Klimkovicích, Teplicích nad Bečvou a Slatinicích realizovat pro nedostatek kapacity ve lhůtě 6. měsíců po operaci. Opakovaný návrh na lázeňskou rehabilitaci páteře shodila Všeobecná zdravotní pojišťovna prostřednictvím "erudované lékařky pro gynekologii" ze stolu (údajný posudkový lékař). Postup mi včera potvrdila ošetřující lékařka neurologie. Na jakýkoliv léčebný pobyt v lázních z důvodů opakovaných operací páteře mohu tedy zapomenout.
Přeji hodně zdraví a pevné nervy, Zbyšek

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Zdroj: diskuze Vzp praha-nárok na opakovaní lázní po operaci páteře

Lázně po operaci krční páteře

Operace páteře patří mezi nejsložitější problematiku operační medicíny. Rehabilitace nastupuje již v časném pooperačním období dechovými a relaxačními cviky, cvičením dolních končetin a nácvikem přesunů a chůze jako prevence komplikací. Po větších výkonech pokračuje pacient v šetřícím režimu cca 4–8 týdnů (podle rozsahu operace) s cílem dohojení a konsolidace vazivových a kostěných struktur páteře a odeznění pooperačních změn (otoky, prokrvácení, svalové spasmy, bolestivost...). Jakmile jsou statické komponenty zhojeny, začíná fáze obnovy funkcí a svalového korzetu páteře a trupu, která se odehrává většinou na rehabilitačních odděleních nemocnic. K doléčení (v případě komplikací, větších výkonů, zbytkových obtíží a podobně) se operanti odesílají do rehabilitačních ústavů nebo lázní, kde se působí na jejich celkovou kondici, popřípadě mírnění chronických obtíží a korekci pohybových a režimových návyků.

Zdroj: Lázně po operaci

Poradna

V naší poradně s názvem LÁZNĚ PO OPERACI ILEUS se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka Nocarová.

Prosím o doporučení lázní po operaci střev - Ileus

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Mezi nejlepší lázně léčící onemocnění žaludku a střev patří Lázně Luhačovice, Františkovy Lázně, Mariánské Lázně a Lázně Karlovy Vary. Na Slovensku to jsou pak Lázně Lúčky a Lázně Brusno.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nárok na lázně po operaci tlustého střeva

Edukačně-preventivní program

Sedavé zaměstnání, civilizační choroby, dlouhodobý stres nebo naopak těžká manuální práce. To všechno jsou rizikové faktory, kterým byste měli věnovat zvýšenou pozornost. Všechny zmíněné faktory velmi negativně působí na organismus. Ignorování rizikových faktorů často vede k vážným zdravotním problémům.

Nejčastější náplní františkolázeňského preventivního programu je léčba hypertenze a aterosklerózy, která může být příčinou vzniku infarktu myokardu nebo mozkové mrtvice. Můžete si nechat zkontrolovat, do jaké míry vás tyto rizikové faktory ohrožují.

Lázně nabízejí také preventivní pohybový program zaměřený na prevenci bolesti páteře. Správným cvičením se dá předejít operaci páteře a poškození páteře a kloubů, které pak způsobují chronické bolesti.

Zdroj: Františkovy Lázně hrazené pojišťovnou

Diskuze

V diskuzi LÁZNĚ PO ŽLUČNÍKOVÉ LAPOROSKOPICKÉ OPERACI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Květa.

Mam po operaci žlučníku mam narok na lazně? Když ano jak si mam o ně zažadat?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Božena.

Dobrý den,mám nárok na lázně když jsem po laparoskopie žlučníku ?

Zdroj: diskuze Lázně po žlučníkové laporoskopické operaci

Nárok na lázně

Kladete si otázku, zda máte nárok na lázně po chemoterapii? Pokud máte za sebou chemoterapii, ozařování nebo vám nádor odstranili pouze operací, máte po ukončení léčby nárok na lázně. A to i tehdy, když ještě užíváte hormonální léky. Podmínkou ale je, aby byla vaše onkologická léčba úspěšná: na přešetření, které pacienti po ukončení léčby absolvují, nesmí být nalezen žádný nádor nebo metastáza. Do lázní musíte odjet do jednoho roku od ukončení léčby, pobyt trvá tři týdny a plně ho hradí pojišťovna.

Zdroj: Rakovina prostaty lázně

Diskuze

V diskuzi LÁZNĚ PO OPERACI PLOTÉNKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Fadrná alena.

dobrý den ráda by jsem se zeptala ,jsem po operaci ploténky a mám jít k panu doktorovi na vypsání lázní 18.5.2017 ,tak by mě zajímalo jestli by jste měli místo v lázních ,musím je vybrat do půl roku od operace to je do 9.9.2017 moc vás prosím o odpověd na operaci jsem byla 9.3.2017 děkuji vám Fadrná

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Hana.

Dobrý den, právě jsem po operaci bederni plotýnky a jen jsem se chtěla zeptat, do kterých lázenských měst se jezdí po této operaci. Předem děkuji za odpověď, Balcarová

Zdroj: diskuze Lázně po operaci ploténky

Lázně po operaci střev

Lázně po operaci střev doporučují ošetřující lékaři a návrh na ně podávají praktičtí lékaři pro dospělé i pro děti a dorost na předtištěném formuláři zdravotní pojišťovny. Rovněž může péči doporučit lékař v nemocnici, pokud je pacient hospitalizován. Lékaři doporučí pacientovi, do kterých lázní pojede podle zaměření lázní, revizní lékař zdravotní pojišťovny může toto změnit, například z důvodu kapacity lázní, ale i jiných důvodů. V případě léčby komplexní je pobyt v lázních 21 dnů, v případě léčby příspěvkové pak 14 nebo 21 dnů. Dostat se do lázní ale můžete pochopitelně i za své finance. Možností, jak načerpat síly a neutratit vysoké částky, jsou také zkrácené wellness pobyty, které trvají od 3 do 10 dnů. Na ty vám sice pojišťovna nepřispěje, ale i tak se dají některé sehnat za přijatelnou cenu.

Zdroj: Lázně po operaci

Kdy vzniká nárok na lázně po operaci žlučníku

Hrazená lázeňská péče je jen v tom případě, když pacienti absolvují skutečně náročnou a komplikovanou operaci, jejíž následky se hůře hojí. Poté jim náleží jednadvacetidenní pobyt, na který musejí nastoupit maximálně rok po operaci.

Dříve platilo, že jednadvacetidenní pobyt bylo možné vcelku lehce o týden prodloužit, nyní je podobná nástavba tvrdě vykoupená. Musí s ní souhlasit revizní lékař, který bude mít jasný důvod, proč tak činí. Jako změna k lepšímu se naopak jeví zkrácení příspěvkové léčby ze tří na dva týdny. Lidé to uvítají především z časových důvodů. Na příspěvkovou léčbu si totiž museli brát dovolenou, a přijít rázem o tři týdny z celkových čtyř či pěti se jim mnohdy nechtělo.

Zdroj: Nárok na lázně po operaci žlučníku

Kyfóza a lordóza

Lordóza označuje prohnutí páteře směrem vpřed, zatímco kyfóza označuje prohnutí páteře směrem vzad. Správně by páteř měla být zakřivena jen ve směru předozadním. Při pohledu ze strany lze vidět, jak se esovitě střídají prohnutí dopředu (lordózy) v oblasti krční a bederní a prohnutí dozadu (kyfózy) v oblasti hrudní a na kosti křížové. Vybočení do strany (skolióza) už je problém, bohužel velmi rozšířený. U novorozence má páteř tvar jemného prohnutí připomínající duhu. Ale ve třetím čtvrtém měsíci života kojenec začíná držet hlavu a díky tomu se formuje krční lordóza. V desátém až dvanáctém měsíci, když dítě začíná chodit, se formuje bederní lordóza – přirozené prohnutí, zakřivení páteře dopředu – a nevelká kyfóza – opačné prohnutí hrudní páteře (dozadu). Formování páteře se dokončuje v sedmi letech. Kvalita postavy závisí na stavu svalového, šlachového a kostního aparátu a na funkci žláz s vnitřní sekrecí (hormonální žlázy).

Zdroj: Lordóza

Lázeňská lékárna

Lázeňská lékárna se nachází v srdci Poděbrad v ulici Divadelní. Nabízí léky na předpis i bez předpisu.

Kontakt na lázně Poděbrady

Lázně Poděbrady, a.s.

Jiřího náměstí 39/I

290 33 Poděbrady

Tel.: +420 325 606 500

ck@lazne-podebrady.cz

www.lazne-podebrady.cz

Zdroj: Lázně Poděbrady hrazené pojišťovnou

Mariánské Lázně

Město Mariánské Lázně dnes žije především z lázeňství a turistického ruchu. Městečko je obklopeno přírodou, a tak nabízí zejména čerstvý vzduch. Procedury v Mariánských Lázních se dělí na léčebné, wellness, inhalační, hydroterapeutické a cvičební.

Zdroj: Rakovina prostaty lázně

Lázně po ozařování prostaty

Lázně po ozařování prostaty nejprve musí doporučit onkolog. Pokračujete u praktického lékaře, který vám na základě tohoto doporučení vystaví návrh na lázeňskou léčbu. Nakonec přichází na řadu revizní lékař pojišťovny, který musí pobyt schválit.

Zdroj: Rakovina prostaty lázně


Autor obsahu

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP