Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

LÉČBA KOŽNÍ PLÍSNĚ

OBSAH

Nebezpečí u plísně na kůži

Komplikace plísně nehtů může vznikat jako bakteriální superinfekce nebo jako další jiné dermatofytýdy vyvolané zánětem na jiném místě těla, nežli je primární plísňová infekce.
Rizikové faktory pro vznik kožní plísně jsou malé kožní léze, oslabený imunitní systém, HIV infekce a Diabetes.

Zdroj: Kožní plísňová onemocnění

Poradna

V naší poradně s názvem LÉK NA PLÍSEŇ NEHTŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kateřina.

Dobrý den. Léčím si plíseň na nehtech na palcích locerylem. Je možné že po měsíci došlo ke zhoršení?. Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Loceryl je přeci lak na nehty a před jeho použitím musíte opilovat veškerý nehet. Není-li nehet, nemůže být ani žádné zhoršení. Loceryl vytváří takové prostředí, ve kterém se kožní plísně nemůžou množit. Zároveň je to lék na předpis, takže pokud se vám tato léčba nezdá správná, tak neprodleně navštivte svého kožního lékaře.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Loceryl

Ložiska kožní plísně

Kůže, nehty a vlasy jsou tvořeny keratinem, který je základní potravou pro dermatofyty, které způsobují kožní plíseň. Vnitřní onemocnění dermatofyty nebylo nikdy pozorováno. Plísně se množí především v okrajových oblastech prstencových lézí, kde bývá součastně i nejsilnější zánět. Pokud patogeny napadnou vlasy, tak bývají často umístěny ve vlasových folikulech.

Zdroj: Kožní plísňová onemocnění

Poradna

V naší poradně s názvem KOŽNÍ NEMOCI U LIDÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Daniela Stašková.

Dobrý den, na pravé ruce z boku se mi vytvořil jakýsi útvar, kruhového tvaru. Okraje tvoří puchýřky, které se začaly tvořit až později, tak 2. - 4. den po té, co jsem si útvar uvědomila. Trochu to svědí, nebolí, ale stále se zvětšuje. Ptala jsem se nezávisle ve dvou lékárnách, jestli by mi něco nedoporučili, ale v žádné nevěděli, co by to mohlo být. Ani na internetu jsem nenašla něco podobného. Zkraje to připomínalo spíš ekzém, nyní opaření.
Nyní mám tento útvar asi 8. den
Prosím o radu, pokud jsem Vám moje potíže popsala aspoň trochu přesně.
Děkuji a přeji pěkný den, Daniela Stašková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Důležité je vyloučit lymeskou boreliózu, ta vypadá takto: www.google.cz/search…
Kruhové útvary s pupínky po okraji způsobují také plísně a kvasinky. Účinné léky jsou většinou na lékařský předpis, takže
pro přesné určení nemoci a její účinnou léčbu doporučuji navštívit kožního lékaře.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kožní nemoci u lidí

Plísně na nohách fotky

Zdroj: Plíseň na nohou, nedílná součást každého léta

Poradna

V naší poradně s názvem JAK MÁM LÉČIT PLÍSEŇ V TŘÍSLECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna.

mám plísen vtříslech a nevím jak se jí zbavit prosím poradte mi

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Dobrý den Anno, na plíseň v tříslech nebo v kožních záhybech je dobrý CLOTRIMAZOL AL SPRAY 1% SPR 1X30ML 1%. Dají se s ním dobře ošetřovat i větší plochy, což oceníte právě u plísně v tříslech. Je třeba léčbu provádět dlouho - ještě 1 měsíc po vymizení vizuálních příznaků plísně. CLOTRIMAZOL AL SPRAY 1% SPR 1X30ML 1% se nanáší 2x denně, nejlépe ráno po probuzení a večer před spaním. Takže takový noční stolek u své postele bude nejlepší místo, kdy je po ruce CLOTRIMAZOL AL SPRAY 1% SPR 1X30ML 1%. Důsledně dodržujte pravidelnost léčby a uvidíte, že se brzy dostaví kýžený efekt. CLOTRIMAZOL AL SPRAY 1% SPR 1X30ML 1% je volně prodejný v lekárně a jeho cena je kolem 80 Kč. Obvykle stačí na úplné vyléčení kožní plísně dvě až tři balení.

Zdraví Cempírek

Zdroj: diskuze Jak mám léčit plíseň v tříslech

Příklady kožní plísně a jejich patogenů

  • Plísně na kůži (Tinea corporis) způsobují dermatofyty Trichophyton mentagrophytes, Trichophyton rubrum a Microsporum canis.
  • Mykóza kůže na nohou (Tinea pedis), kterou nejčastěji způsobuje E. floccosum, Trichophyton rubrum a Trichophyton mentagrophytes.
  • Plíseň ve vlasech (Tinea capitis), kterou způsobují Trichophyton tonsurans, Microsporum canis a Microsporum audouinii.
  • Plíseň ve vousech (Tinea barbae), kterou způsobuje Trichophyton mentagrophytes, Trichophyton verrucosum a Trichophyton rubrum.
  • Plíseň na nehtech neboli onychomykóza (Tinea unguium), kterou způsobují E. floccosum, Trichophyton rubrum a Trichophyton mentagrophytes.

Zdroj: Kožní plísňová onemocnění

Poradna

V naší poradně s názvem GLAUBEROVA SŮL OČISTA TĚLA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel VLASTA.

Mám plíseň na nehtách u nohou i šlapkách a prstech. Slyšela jsem, že jsou dobré koupele nohou s Glauberovou solí! Je to pravda ?Děkuji Vlasta

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Glauberova sůl vám na plíseň moc nepomůže. Podle vašeho popisu to vypadá, že máte rozsáhlejší infekci kožní plísně a tady pomůže už jen lék z lékárny. Nejdříve zkuste použít Clotrimazol ve spreji a když to po měsíci každodenního používání nepomůže, tak požádejte kožního lékaře o předpis na Prokanazol.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Glauberova sůl očista těla

Příčiny kožního plísňového onemocnění

Mezi nejčastější příčiny kožní plísně patří kontakt s těmito dermatofyty: T. rubrum, Microsporum canis, T. interdigitale a T. mentagrophytes. Jejich hlavní přenos probíhá při přímém kontaktu s nakaženými lidmi či zvířaty. Mezi vzácné příčiny nákazy patří, přenos prostřednictvím kontaktu s půdou.

Zdroj: Kožní plísňová onemocnění

Diskuze

V diskuzi CUKROVKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milde1.

Mám cukrovku typu 1,již nemam co ztratit.Bolesti zatvrdlá kůže plísně ,to vše na chodidlech.
Začal jsem používat náplasti DETOX pharma.Již je používám druhý měsíc,bolesti,plísně
ustoupily.Dokonce udržím rovnováhu na jedné noze.Pokračuji.Pro mě výborné.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Cukrovka

Jak probíhá léčba octem

Při léčbě plísně nehtů a nohou postupujte následujícím způsobem...

Postup: Nejprve aplikujte ocet přímo na nehet a nechte působit. Poté po několika minutách použijte sodu, abyste zvýšili antifungální ošetření.

Ingredience:

  • 6 šálků vody (1,5 l)
  • ½ šálku jablečného octa (125 ml)
  • 7 a ½ polévkových lžic sody (75 g)

Příprava: Teplou vodu ohřejte, dokud nedosáhne přijatelné teploty pokožky. Přidejte jablečný ocet. Ponořte nohy do roztoku a nechte působit 15 minut. Poté nohy dobře vysušte.

Aplikujte sodu pomocí jemné exfoliační masáže. Vmasírujte sodu přímo do nehtů a nechte působit dalších 15 minut. Nohy opláchněte teplou vodou a opět usušte. Opakujte tuto proceduru denně před spaním, tímto odstraníte plíseň nehtů i plíseň nohou. Odstranění plísní je dlouhodobou záležitostí, takže jedna aplikace vás plísně nezbaví. Jablečný ocet a soda jsou přirozenou a dostupnou volbou pro odstranění plísní, které ovlivňují strukturu nehtů. Pravidelným používáním této metody byste se měli zbavit plísně nehtů a nohou.

Zdroj: Nehtová mykóza a lěčba jablečným octem

Poradna

V naší poradně s názvem DOMACI PLISEN POD GELOVYM NEHTEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Majka.

Dobry den, chtela bych se zeptat bud na domaci, nebo odbornou lecbu, Udelala se mi plisen pod gelovym nehtem,Slysela sem ze je dobre si namacet nehty do octa, nebo kapat citronem, aby se to dostalo pod nehet, ze plisne nemaji rady kysele. Nebo je dobre vtirat si pod gelovy nehet mast kanesten. Muzete mi doporucit nejakou lecbu? Predem dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Majko, určitě se chcete zbavit plísně pod gelovým nehtem co nejrychleji, takže než zkoušet na slepo co zabere a co ne, tak spíše doporučuji nechat si odebrat vzorek spor z pod nehtu a provést kultivaci. Tím se zjistí, o který kmen onychomykózy se u Vás jedná a podle toho se určí vhodná léčba, která Vás tohoto nešvaru zbaví nejrychleji. Zajděte tedy na kožní a udělejte to tak, jak je zde napsáno. Účinné léky proti plísni jsou bez tak jen na lékařský předpis, takže jinak, než přes doktora, se k nim nedostanete.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Domaci plisen pod gelovym nehtem

Jak poznat plíseň nehtu

Hlavní příčinou nehtové plísně je styk s kontaminovanými předměty, jako jsou špinavé podlahy nebo obuv. Může být rovněž způsobena oslabením imunitního systému a nadměrným pocením. Ačkoli tento stav zpočátku mizí, během několika dní se plísňová infekce objeví znovu a může způsobit na nehtech žluté zbarvení, téměř vždy doprovázené oslabením a zlomením.

Zdroj: Nehtová mykóza a lěčba jablečným octem

Diskuze

V diskuzi PLÍSNĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Domca.

Z hľadiska tradičnej čínskej medicíny za plesne na nohách môžu kvasinkové infekcie, huby a pliesne v črevách živiace sa cukrom. Takéto mykózy na nechtoch nohy sú len vonkajším prejavom zaneseného organizmu, preto treba spraviť detox- aspoň 2 týždňovú ryžovú kúru. Ak to nezvládnete, tak aspoň na mesiac úplne vysaďte sladké potraviny a obmedziť mliečne, mäso a soľ. Garantujem úplne zmiznutie plesní.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel David .

můžete mě poradit jak mám začit tuto rýžovou dietu?

Zdroj: diskuze Plísně

Medikamentózní léčba antimykotiky

Lokální antimykotika:

  • cyclopiroxolamine: Batrafen,
  • deriváty imidazolu: Clotrimazol, ekonazol, mykonazol, ketokonazol, isoconazol, oxiconazol,
  • tolnaftate: PEO Ochranný spray s tolnaftate,
  • terbinafin: Lamisil,
  • amorolfine: Funtrol a Loceryl, oba jako léčivý lak na nehty proti plísni.

Vnitřní antimykotika (prášky na plíseň)

  • terbinafin,
  • flukonazol, itrakonazol.

Lokální antimykotika vzhledem k dlouhodobému trvání léčby, mohou ukazovat špatné výsledky, protože mykózu sice vyléčí, ale nehet není stále uzavřen a často dochází k opětovné nákaze, což může vzbudit dojem, že lokální antimykotika nefungují. Zevně používaná antimykotika mají malou hloubku účinku a jsou proto používány k léčbě plísňových infekcí v počátečních stádiích. Pokud jde o pokročilé infekce plísně nebo hyperkeratózy, kdy je dermatofyt silně infiltrován v dermatóze, tak je vhodnější použít léčbu pomocí antimykotik s vnitřním užíváním.

Zdroj: Kožní plísňová onemocnění

Poradna

V naší poradně s názvem GOOGLE JAK NA NEHTOVOU PLISEN RUKOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie klepsova.

po nehtove modelazi se mi obevila opravdu oskliva plisen na vsech nehtech na rukou mam ted hrozne nehty poradte mi nejakou kosmetiku nebo koupele nebo mam radsi navstivit koniho lekare

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Marie, takto nemocné nehty by měl vidět kožní lékař. I tak vám ale nyní nezbývá, než počkat, až nehty dorostou (několik měsíců až půl roku). Aby nehty dorostly zdravé a bez plísně, tak to vyřešíte na kožním vhodným protiplísňovým (antimykotickým) roztokem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Google jak na nehtovou plisen rukou

Proč vzniká kožní plíseň právě mezi prsty?

Je to dáno postižením nebo respektive nákazou mikroorganismy, respektive mykotickými infekcemi, které jsou zcela běžně v našem prostředí, které nás obklopuje. Tyto plísňové mikroorganismy velmi rádi jedí nebo se živí lidským kreatinem a proto je pro ně velmi příznivé prostředí právě v těch meziprstních prostorách, kde je kreatinu značné množství. Keratin je jedním z hlavních stavebních prvků naší kůže. Prvotní příznaky bývají vidět jako olupování kůže mezi prsty a také dochází často ke svědění chodidel. Pokud plíseň na nohou nějakým způsobem zanedbáme, tak pak může docházet i k poškození nehtových plotének a začíná plíseň na nehtech. Plíseň nehtů se projevuje nejdříve tím, že se na nehtech začnou tvořit bílé nebo žluté měsíčky a nehet se začne oddělovat od nehtové ploténky, začne se lámat a v nejhorších případech pak vypadá jako ulomený bambus. V takovém případě je pak léčba plísně nehtů dlouhodobější záležitost a může trvat i několik měsíců do úplného vyléčení. Je potřeba si uvědomit, že tyto plísně se vyskytují vlastně všude v našem životním prostředí a jak mile je nehet porušený předchozí nákazou, tak se velmi často plíseň vrací, protože pod nehtem vznikají dutinky, ve kterých je extrémně příhodné prostředí pro bujení nové nákazy plísní nehtů.
Když tedy zjistíme, že máme nějaké problémy, nějakou plíseň, mykózu, ekzém, nebo že se nám něco objevuje na kůži, měli bychom se co nejdříve vydat k praktickému lékaři nebo rovnou na kožní kliniku.

Zdroj: Plíseň na nohou, nedílná součást každého léta

Poradna

V naší poradně s názvem ONYCHOMYKÓZA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Rambousková Květuše.

tuto nemoc mám již 3 měsíce na třech nehtech ruky a předtím jsem ji měla na palci nohy asi 3 roky. Léčím se na kožním odd. lakem Loceryl ale stále se to rozšiřuje. Mám použít chytrou houbu? Dále mám na palci druhé nohy zarostlý nehet se zánětem. Již 3x řezáno na chirurgii a nelustupuje to a stále se tvoří granulace. Prosím o radu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Léčba plísně nehtů je zdlouhavá. Dlouho trvá, než se plísně zbavíte a pak se musí čekat až vyroste zdravý a silný nehet, který roste pomalu. Celé je to tak na rok až dva. Loceryl je velmi účinný lak na nehty proti plísni, doporučuji vytrvat a nenahrazovat ho. Nejistotu v léčbě a případné neúspěchy s ní konzultujte se svým lékařem, protože on zná nejlépe váš zdravotní stav a může podle toho měnit formu a intenzitu léčby. Když by se ukázalo, že Loceryl u vás nestačí, tak ještě existují pilulky na plíseň, které se potýkají a ničí plíseň zevnitř.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Onychomykóza

Dá se plíseň nehtů vyléčit?

Úplné vyléčení od plísně nehtů je samozřejmě záležitost několikaměsíční, ale tato možnost tady je. Když se budeme léčit podle toho, jak nám buď poradí lékař anebo tak, jak je uvedeno v návodu preparátu proti plísni, který si pořídíme, neznamená to, že se zbavíme těch problémů trvale anebo, že se nám nemohou vracet. Může zde dojít dost často k recidivě plísně nehtů a kůže. Anebo můžeme být třeba i typem člověka, který řekněme k těm mykózám má více sklon, než někdo jiný, kdo se třeba koupe ve stejné přírodní vodě a toho plíseň nehtů a kůže netrápí. Bylo by to ideální, kdybychom se léčbou plísně jednou a pro vždy zbavili trvale této infekce plísní. Ale bohužel to tak není, což dokazují i poslední epidemiologické studie, které uvádí, že asi 60 % populace v ČR má nějakou formu kožní mykózy. Do toho patří jednak kožní plíseň a v podstatě i  postižení nehtových plotének, což je plíseň nehtů.

Jinými slovy to znamená, že v ČR je přibližně 6 miliónů lidí, kteří jsou potencionálními roznašeči spór kožních plísní. Z toho plyne i velmi vysoké riziko nákazy detospory, které se pak vyskytují ve zvýšené míře v okolním prostředí. Velmi často dochází k nákaze plísní v nějakých společných prostorách, kde se vyskytuje větší množství lidí. Sem patří v letním období koupaliště, společné šatny, bazény a sauny. V těchto místech může k nákaze opět dojít a to bez ohledu na to, zdali již plíseň kůže přítomna na těle byla, či nikoliv. Po zaléčení mykózy se může opět stát, že se někde projdeme, třeba bosí, a můžeme nákazu plísní nehtů nebo plíseň kůže takovýmto kontaktem s kontaminovaným prostředím na sebe opět dostat. Tímto vlivem se nákaza plísní zase může vrátit, což znamená, že vyléčení plísně není nikdy trvalé. Možnost opětovné nákazy plísní sebou přináší i nutnost provádět různá preventivní opatření, aby k této recidivě plísně nedošlo.

Zdroj: Plíseň na nohou, nedílná součást každého léta

Poradna

V naší poradně s názvem JAK SE ZBAVIT PLÍSNĚ NEHTŮ NA NOHOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeněk Pišingr.

Chtěl bych se zeptat na lék Terbinafin kolik stojí a jeli k dostání.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Lék TERBINAFIN ACTAVIS je k dostání v lékárně na lékařský předpis a pacient na něj doplácí cca 73 Kč za 28 tablet. Ovšem za podmínky, že předpis vystaví kožní lékař. Recept od jiného lékaře znamená vyšší doplatek a to až 160 Kč. O dostupnosti tohoto léku se informujte ve své lékárně, kde vám sdělí i přesnou výši doplatku.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jak se zbavit plísně nehtů na nohou

Mohou opakované mykózy po čase způsobit nějakou závažnější nemoc kůže?

To v podstatě nemohou, zvlášť pokud se má na mysli například rakovina z plísně, či podobné nesmysly. Důležité ale v této souvislosti je třeba zmínit oblíbené rozlejzání plísně na kůži. Je to právě v případech, kdy se velmi často vrací třeba postižení onoho zmíněného meziprstí. V takových případech je poměrně velká pravděpodobnost toho, že máme plísní infikované boty nebo ponožky, a že ty spory přežívají právě v těchto věcech. Při takovýchto opakovaných nákazách plísní kůže meziprstí pak může i docházet k nákaze nehtů a může tak vzniknout nepříjemná plíseň nehtů.

Zdroj: Plíseň na nohou, nedílná součást každého léta

Plíseň nehtů a preventivní opatření

Prvořadým preventivním opatřením proti plísni je nošení vlastní obuvi. Dále je vhodné upřednostnit více nošení vzdušné obuvi, které je vyrobená z různých přírodních materiálů. Dále je také prospěšné, v případě, že máme postiženo to zmíněné meziprstí a právě procházíme léčbou plísně nebo si léčíme plísní postiženou kůži, tak používat vlastní ručník na dolní končeny. Je to z toho důvodu, že v mnohých rodinách dochází k takovým malým miniepidemiím plísně, kdy může být donekonečna touto cestou předávána nákaza plísní mezi jednotlivými členy rodiny a ti se nikdy toho pak nezbaví. Takže na tomto místě je třeba zdůraznit, že je potřeba, aby každý měl vlastní ručník!

Zdroj: Plíseň na nohou, nedílná součást každého léta

Léčba

Jak již bylo řečeno, roh je tvořen keratinem, lze jej tedy jednoduše odstranit za sterilních podmínek skalpelem. Případný zhoubný nádor, pokud je potvrzen, je třeba radikálně řešit. V takovém případě může léčba zahrnovat chirurgické odstranění, ozařování i chemoterapii.

Zdroj: Kožní roh

Co je to Tetra Tea Tree

Tetra Tea Tree je společnost zabývající se výrobou dětských matrací a polštářů, které mají náplň z čajovníku.

Výhody:

  • Jsou prodyšné – přirozeně podporují proudění vzduchu v matracích a polštářích pro dětské postýlky.
  • Nejsou alergenní – ideální matrace pro děti s alergiemi nebo citlivou pokožkou.
  • Jsou antibakteriální – přírodní složky bezpečně eliminují houby ani plísně.

Zdroj: Tetra Tea Tree

Obrázek

Zde si můžete prohlédnout fotografie zachycující kožní roh.

Zdroj: Kožní roh

Plíseň nehtu příznaky

Plíseň nehtů se většinou projevuje změnou barvy postiženého nehtu. Nehet, který postihla plíseň, je zažloutlý, ztluštělý nebo hrbolatý a drolí se nebo se ulamuje. Pod nehtem se také tvoří bílá hmota, jako produkt plísně. Na nehtu dochází k šíření nákazy od volného kraje nehtu a jeho laterálních (postranních) okrajů směrem k nehtovému valu.

Zdroj: Plíseň na nohou, nedílná součást každého léta


Autoři obsahu

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP