Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

LÉČBA NEHTOVÉ PLÍSNĚ

OBSAH

Jak poznat plíseň nehtu

Hlavní příčinou nehtové plísně je styk s kontaminovanými předměty, jako jsou špinavé podlahy nebo obuv. Může být rovněž způsobena oslabením imunitního systému a nadměrným pocením. Ačkoli tento stav zpočátku mizí, během několika dní se plísňová infekce objeví znovu a může způsobit na nehtech žluté zbarvení, téměř vždy doprovázené oslabením a zlomením.

Zdroj: Nehtová mykóza a lěčba jablečným octem

Poradna

V naší poradně s názvem CYTÉAL A NEHTOVÁ PLÍSEŇ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Františka Malá.

Mohu na nehtovou plíseň použít koncentrovaný Cytéal k potírání ? Mám to už 5 let a nemohu se toho zbavit. Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Cyteal je mycí desinfekce a použít se dá lokálně i koncentrovaný. Na vyléčení nehtové plísně ovšem nestačí. Je třeba použít některý z antimykotických přípravků, jako například volně prodejný Canesten, Lamisil a nebo předpisový Loceryl.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Cytéal a nehtová plíseň

Nebezpečí u plísně na kůži

Komplikace plísně nehtů může vznikat jako bakteriální superinfekce nebo jako další jiné dermatofytýdy vyvolané zánětem na jiném místě těla, nežli je primární plísňová infekce.
Rizikové faktory pro vznik kožní plísně jsou malé kožní léze, oslabený imunitní systém, HIV infekce a Diabetes.

Zdroj: Kožní plísňová onemocnění

Poradna

V naší poradně s názvem RAKOVINA KŮŽE POD NEHTEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dietmar.

Dobrý den, před několika měsíci se mi udelalo na nehtu viz.foto
Prosím o radu
moc děkuji

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Udělala se vám plíseň pod nehtem. Léčba nehtové plísně bude dlouhá. Můžete si koupit v lékárně Lamisil a nebo Loceryl a postupovat podle přiložených pokynů. Nebo můžete navštívit kožního lékaře, od kterého můžete dostat předpis na léčivý roztok Batrafen, který může být rychlejší. Pokud to nebudete léčit, bude se to dále rozšiřovat a může to infikovat další nehty, buď vaše a nebo členú vaší rodiny.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Melanom pod nehtem foto

Nehtové lůžko foto

Zde můžete vidět zasažené nehtové lůžko.

Zdroj: Jak léčit zánět nehtového lůžka

Diskuze

V diskuzi JAK LÉČIT POŠKOZENÉ NEHTOVÉ LŮŽKO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana.

Mám zřejmě poškozené nehtové lůžko na ukazováčku,mám na nehtu podélnou rýhu a na konci se mi nehet rozděluje-praská.Musím ho stále do půlky zastřihovat,abych někde neuvázla a nehet vážně nezatrhla.Dřív se poškozené nehty trhaly,je nějaká jiná pomoc?Děkuji.Ivana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ilona.

Můj syn měl pracovní úraz, svez se mu žebřík na prsty u ruky, bojím se jestli nemá poškozené lůžko. Byl s tím na chirurgii, a má dva prsty podložené něčím z hliníku, aby byly v klidu . Co když bude mít poškozené lůžko. Dá se to nějakým způsobem řešit? Dekuji
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Zdroj: diskuze Jak léčit poškozené nehtové lůžko

Zánětlivá onemocnění nehtů

Zánět nehtového lůžka – Bývá jím postižen poslední článek prstu ruky a nehtové lůžko. Jde o zánětlivý proces, nejčastěji infekčního původu, který se může šířit přes prst a ruku až na celou horní končetinu. Příčinou je většinou drobné poranění prstu. Může to být jen drobný vpich, nebo někdy i bodnutí hmyzem. Pod kůží dojde k pomnožení bakterií a vzniku zánětlivého ložiska, které se dále šíří, až ke vzniku dutiny vyplněné hnisem. Pokud není ještě vytvořeno hnisavé ložisko, je možné se pokusit zaléčit zánět studenými obklady, klidem končetiny a případně antibiotiky. Pokud je ložisko již vytvořeno, potřebná je léčba chirurgická, která spočívá v otevření a vypuštění hnisavé dutiny, jejím výplachu a drenáži. Nemusíte se tohoto zákroku obávat, provádí se téměř vždy s místním znecitlivěním.

Zde se můžete podívat, jak vypadá zánět nehtového lůžka.

Onychomykóza je mykotické postižení nehtových plotének, popř. nehtových lůžek. Je to nejčastější onemocnění nehtů a tvoří asi polovinu všech nehtových abnormalit. Vyskytuje se čtyřikrát častěji na nohou než na rukou. Původci nemoci číhají doslova všude. Houby ke svému životu potřebují teplo a vlhko. Vlhko navíc způsobuje porušení kožní celistvosti a usnadní vstup infekce. Existuje léčba celková formou tablet a lokální antimykotická léčba mastmi. Je prokázáno, že nejúčinnější léčba plísně nehtové ploténky je kombinací obou forem léčby.

Zde se můžete podívat, jak vypadá onemocnění onychomykózou.

Zdroj: Diagnostika nemocí podle nehtů

Diskuze

V diskuzi CUKROVKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milde1.

Mám cukrovku typu 1,již nemam co ztratit.Bolesti zatvrdlá kůže plísně ,to vše na chodidlech.
Začal jsem používat náplasti DETOX pharma.Již je používám druhý měsíc,bolesti,plísně
ustoupily.Dokonce udržím rovnováhu na jedné noze.Pokračuji.Pro mě výborné.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Cukrovka

Stržený nehet léčba

Jaká je léčba strženého nebo odděleného nehtu?

Pokud je celý nehet oddělen od prstu, nelze jej opravit, znovu připojit nebo vyměnit.

Pokud dojde k jakémukoli poškození přilehlých tkání, nehtového lůžka, nehtové matrice nebo proximálního záhybu nehtu, které by mohlo způsobit zjizvení, měl by to posoudit lékař a případně opravit.

Pokud část nehtu stále přilne k nehtovému lůžku, může být ponechána nedotčená. Nepřilnavá část nehtu by měla být odstraněna. Měla by být přijata obvyklá místní opatření k prevenci infekce.

Rána by měla být kryta takzvaným mastným tylem, nebo alespoň čtvercem gázy, který se celý pokryje vrstvou mastného krému (například Framykoin). Takto se gáza nepřilepí a hojení není narušeno. Nehtové lůžko naštěstí brzy znecitliví a bolest nebude tak výrazná jako po samotném stržení.

Pokud nehtové lůžko a nehtová matrice nejsou poškozeny, nehet by měl normálně dorůst.

Zdroj: Stržený nehet

Diskuze

V diskuzi PLÍSNĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Domca.

Z hľadiska tradičnej čínskej medicíny za plesne na nohách môžu kvasinkové infekcie, huby a pliesne v črevách živiace sa cukrom. Takéto mykózy na nechtoch nohy sú len vonkajším prejavom zaneseného organizmu, preto treba spraviť detox- aspoň 2 týždňovú ryžovú kúru. Ak to nezvládnete, tak aspoň na mesiac úplne vysaďte sladké potraviny a obmedziť mliečne, mäso a soľ. Garantujem úplne zmiznutie plesní.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel David .

můžete mě poradit jak mám začit tuto rýžovou dietu?

Zdroj: diskuze Plísně

Rady na stržený nehet

Existují nějaké rady na natržený nebo oddělený nehet?

Většina poškozených nehtů nevyžaduje návštěvu lékaře nebo pohotovosti. Pokud nejsou žádné známky trhlin nebo tržných ran na matrici nebo nehtovém lůžku, pak stačí jednoduše odstranit všechny nepřichycené zbytky nehtu pomocí nůžek na nehty a vyčistit nehtové lůžko mýdlovou žínkou a vodou, aby se odstranil cizí materiál a krev.

Jakékoli zbývající ostré konce by měly být hladce vypilovány, aby se nezachytily o oblečení nebo ponožky. Odkryté nehtové lůžko lze překrýt vazelínou nebo neomycinovou mastí a převázat čistým obvazem.

Zdroj: Stržený nehet

Poradna

V naší poradně s názvem ONYCHOMYKÓZA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Rambousková Květuše.

tuto nemoc mám již 3 měsíce na třech nehtech ruky a předtím jsem ji měla na palci nohy asi 3 roky. Léčím se na kožním odd. lakem Loceryl ale stále se to rozšiřuje. Mám použít chytrou houbu? Dále mám na palci druhé nohy zarostlý nehet se zánětem. Již 3x řezáno na chirurgii a nelustupuje to a stále se tvoří granulace. Prosím o radu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Léčba plísně nehtů je zdlouhavá. Dlouho trvá, než se plísně zbavíte a pak se musí čekat až vyroste zdravý a silný nehet, který roste pomalu. Celé je to tak na rok až dva. Loceryl je velmi účinný lak na nehty proti plísni, doporučuji vytrvat a nenahrazovat ho. Nejistotu v léčbě a případné neúspěchy s ní konzultujte se svým lékařem, protože on zná nejlépe váš zdravotní stav a může podle toho měnit formu a intenzitu léčby. Když by se ukázalo, že Loceryl u vás nestačí, tak ještě existují pilulky na plíseň, které se potýkají a ničí plíseň zevnitř.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Onychomykóza

Prognóza

Jaká je prognóza natrženého nebo odděleného nehtu?

Dokud nedojde k trvalému poškození nehtové matrice nebo nehtového lůžka, měl by nehet zcela dorůst a vypadat zcela normálně.

Jak dlouho trvá, než natržený nebo oddělený nehet znovu doroste?

Nehty rostou rychlostí 3,3 milimetru za měsíc. Nehty na nohou rostou pomaleji, obvykle se blíží polovině rychlosti nehtů na rukou. Nehty mohou zcela dorůst za 3 až 6 měsíců. Prsty na rukou nebo na nohou, které utrpěly zranění, která ovlivňují nehtové lůžko a matrici, rostou pomaleji než nehty nepostižené po dobu asi 3 měsíců.

Zdroj: Stržený nehet

Diskuze

V diskuzi NEHTY NAPŮL BÍLÉ A NAPŮL RUDÉ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kristýna.

Dobrý den,

nedávno jsem si všimla, že mám nehtové lůžko napůl bílé a napůl zarudlé (viz foto). Dřív jsem to určitě neměla. Nevíte, o co by se mohlo jednat? Čeho je to nedostatek? Nejhorší je to na levé ruce - prostředníčku, prsteníčku, malíčku. Navíc se mi začínají dělat podélné rýhy a zmenšuje se nehtové lůžko. Myslíte, že by to vše mohlo souviset s půsty, které pravidelně (pod vedením) zařazuji? Přičemž v lednu jsem měla 13denní. Od té doby toto pozoruji. Jinde jsem si ale přečetla, že by se mohlo jednat o selhání ledvin. Předem moc děkuji za odpověď

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Nehty napůl bílé a napůl rudé

Proč vzniká kožní plíseň právě mezi prsty?

Je to dáno postižením nebo respektive nákazou mikroorganismy, respektive mykotickými infekcemi, které jsou zcela běžně v našem prostředí, které nás obklopuje. Tyto plísňové mikroorganismy velmi rádi jedí nebo se živí lidským kreatinem a proto je pro ně velmi příznivé prostředí právě v těch meziprstních prostorách, kde je kreatinu značné množství. Keratin je jedním z hlavních stavebních prvků naší kůže. Prvotní příznaky bývají vidět jako olupování kůže mezi prsty a také dochází často ke svědění chodidel. Pokud plíseň na nohou nějakým způsobem zanedbáme, tak pak může docházet i k poškození nehtových plotének a začíná plíseň na nehtech. Plíseň nehtů se projevuje nejdříve tím, že se na nehtech začnou tvořit bílé nebo žluté měsíčky a nehet se začne oddělovat od nehtové ploténky, začne se lámat a v nejhorších případech pak vypadá jako ulomený bambus. V takovém případě je pak léčba plísně nehtů dlouhodobější záležitost a může trvat i několik měsíců do úplného vyléčení. Je potřeba si uvědomit, že tyto plísně se vyskytují vlastně všude v našem životním prostředí a jak mile je nehet porušený předchozí nákazou, tak se velmi často plíseň vrací, protože pod nehtem vznikají dutinky, ve kterých je extrémně příhodné prostředí pro bujení nové nákazy plísní nehtů.
Když tedy zjistíme, že máme nějaké problémy, nějakou plíseň, mykózu, ekzém, nebo že se nám něco objevuje na kůži, měli bychom se co nejdříve vydat k praktickému lékaři nebo rovnou na kožní kliniku.

Zdroj: Plíseň na nohou, nedílná součást každého léta

Poradna

V naší poradně s názvem LÉK NA PLÍSEŇ NEHTŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kateřina.

Dobrý den. Léčím si plíseň na nehtech na palcích locerylem. Je možné že po měsíci došlo ke zhoršení?. Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Loceryl je přeci lak na nehty a před jeho použitím musíte opilovat veškerý nehet. Není-li nehet, nemůže být ani žádné zhoršení. Loceryl vytváří takové prostředí, ve kterém se kožní plísně nemůžou množit. Zároveň je to lék na předpis, takže pokud se vám tato léčba nezdá správná, tak neprodleně navštivte svého kožního lékaře.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Loceryl

Babské rady na plíseň nehtů

Jako alternativní léčba plísně nehtů se používá česnek, banánová slupka, olej Tea tree, extrakt z grapefruitových jadérek, hypermangán a nebo petrolej, ale neexistuje žádný vědecký důkaz prokazující jejich léčivé účinky na plíseň nehtů.

Zdroj: Plíseň nehtů trápí téměř milión Čechů

Poradna

V naší poradně s názvem VYSOKÝ NEHET se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karel konrad.

Jak prosím léčit začínající tzv.vysoký nehet na prstu nohy?Děkuji za doporučení a jsem s úctou KK

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Defekty v růstu nehtu je dobré řešit co nejdříve. V tomto případě chirurgicky rekonstrukcí nehtové ploténky. Dohodněte se se svým kožním lékařem, který vám sdělí přesné možnosti podle vaší diagnózy.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Vysoký nehet

Ložiska kožní plísně

Kůže, nehty a vlasy jsou tvořeny keratinem, který je základní potravou pro dermatofyty, které způsobují kožní plíseň. Vnitřní onemocnění dermatofyty nebylo nikdy pozorováno. Plísně se množí především v okrajových oblastech prstencových lézí, kde bývá součastně i nejsilnější zánět. Pokud patogeny napadnou vlasy, tak bývají často umístěny ve vlasových folikulech.

Zdroj: Kožní plísňová onemocnění

Poradna

V naší poradně s názvem VINNÁ RÉVA PLÍSNĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Štembera Jiří.

Kdy a čím stříkat révu proti plísním v oblasti Praha východ

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Plíseň révy vinné se stříká dvakrát. Jednou před květem v květnu a pak po odkvětu v červnu.
Zde je návod na postřik proti plísni v květnu: www.ceskenapady.cz/k…
Zde je návod na postřik proti plísni v červnu: www.ceskenapady.cz/k…

Zdroj: diskuze Vinná réva plísně

Poškozené nehtové lůžko

V nehtovém lůžku se tvoří nehet, který má stejnou funkci jako pokožka. K poranění nehtového lůžka dochází při práci nebo neopatrné manikúře při zastřihávání kůžičky. I přes všechna varování, že by se kůžička kolem nehtového lůžka neměla stříhat, většina z nás sáhne po nůžkách i s tím rizikem, že se můžeme zranit.

Zdroj: Jak léčit zánět nehtového lůžka

Obrana proti nehtové mykóze

Správná prevence před vznikem infekce nehtů nevyžaduje jen správné mytí rukou a nohou. Mezi další opatření patří:

  • Proti plísni nehtů je vhodné pravidelné čištění nehtů alespoň jednou týdně.
  • Plíseň nehtů se omezí tím, že udržují nehty čisté, krátké a suché.
  • Proti plísni nehtů je vhodné nosit ponožky, které dýchají, obvykle syntetické
  • Proti mykóze nehtů pomáhá používání proti-plísňových sprejů nebo zásypů.
  • Plíseň nehtů se omezí nošením gumových rukavic při mytí nádobí.
  • Plíseň nehtů také ovlivňuje kousání nehtů.
  • Nákaza onychomykózou se také omezí, když se nosí boty nebo sandály na veřejných místech, jako jsou bazény, sauny, koupaliště.
  • Plísni nehtů lze předejít, když zajistíte, aby vaše nástroje na manikúru a pedikúru byly vždy čisté, nejlépe vysterilizované, například převařením v horké vodě.
  • Mykóza nehtů se také objeví méně, když přestaneme používat laku na nehty a umělé nehty.
  • Proti přenosu plísně nehtů se vyplatí vždy umytí rukou po dotyku s člověkem, který měl plísní infikovaný nehet.
  • Nákaza nehtovou plísní se omezí, když se vyhneme sdílení bot a ponožek s jinými lidmi.

Zdroj: Plíseň nehtů trápí téměř milión Čechů

Komplikace strženého nehtu

Jaké jsou komplikace strženého nebo odděleného nehtu?

Pokud dojde k poškození nehtové matrice, nově rostoucí nehtová ploténka bude obsahovat defekt. Menší poškození způsobí drobné defekty v nehtu. Výraznější defekty mohou mít za následek trvalou deformaci nehtu.

Poškození a zjizvení nehtového lůžka může způsobit bělavé změny na nehtu. To je pravděpodobně způsobeno nadzvednutím nehtové ploténky od nehtového lůžka (onycholýza). Někdy může drobný chirurgický zákrok na nehtovém lůžku zlepšit vzhled nehtu.

Pokud trauma, které způsobilo poškozený nehet, zahrnuje sousední struktury a dojde k infekci, bude to vyžadovat léčbu vhodnými antibiotiky a případně chirurgický zákrok.

Zdroj: Stržený nehet

Jak probíhá léčba octem

Při léčbě plísně nehtů a nohou postupujte následujícím způsobem...

Postup: Nejprve aplikujte ocet přímo na nehet a nechte působit. Poté po několika minutách použijte sodu, abyste zvýšili antifungální ošetření.

Ingredience:

  • 6 šálků vody (1,5 l)
  • ½ šálku jablečného octa (125 ml)
  • 7 a ½ polévkových lžic sody (75 g)

Příprava: Teplou vodu ohřejte, dokud nedosáhne přijatelné teploty pokožky. Přidejte jablečný ocet. Ponořte nohy do roztoku a nechte působit 15 minut. Poté nohy dobře vysušte.

Aplikujte sodu pomocí jemné exfoliační masáže. Vmasírujte sodu přímo do nehtů a nechte působit dalších 15 minut. Nohy opláchněte teplou vodou a opět usušte. Opakujte tuto proceduru denně před spaním, tímto odstraníte plíseň nehtů i plíseň nohou. Odstranění plísní je dlouhodobou záležitostí, takže jedna aplikace vás plísně nezbaví. Jablečný ocet a soda jsou přirozenou a dostupnou volbou pro odstranění plísní, které ovlivňují strukturu nehtů. Pravidelným používáním této metody byste se měli zbavit plísně nehtů a nohou.

Zdroj: Nehtová mykóza a lěčba jablečným octem

Nenádorové onemocnění nehtů

Anonychie je vrozené či získané chybění nehtové ploténky. Doprovází např. lichen planus, epidermolysis bullosa, traumata.

Zde se můžete podívat, jak vypadá anonychie.

Pterygium unguis je onemocnění, kdy dochází při ztrátě nehtové ploténky k přerůstání laterálního nehtového valu do oblasti nehtového lůžka.

Zde se můžete podívat, jak vypadá pterygium unguis.

Beauovy linie jsou transversální rýhy v nehtové ploténce, které jsou známkou dočasné zástavy růstu (při infekci, traumatu).

Zde se můžete podívat, jak vypadají Beauovy linie.

Leukonychie spadá do skupiny nazvané chromonychie (změny barvy nehtového lůžka). Leukonychia punctata et linearis je běžně se vyskytující chromonychie, která se vyvíjí na podkladě drobných traumat (př. manikúra).

Zde se můžete podívat, jak vypadá leukonychie.

Paličkové prsty, zvané též pulmonální hypertrofická osteoartropatie či digiti Hippocratici: vyskytují se na rukou i nohou. Doprovází plicní choroby, jako např. emfyzém či maligní nádory. Mohou být také příznakem srdečního selhávání.

Zde se můžete podívat, jak vypadají Paličkové prsty.

Psoriatické nehty jsou charakteristické typickým dolíčkováním nehtové ploténky a tzv. olejovými skvrnami nehtového lůžka.

Zde se můžete podívat, jak vypadají psoriatické nehty.

Half and half nail znamená, že proximální polovina nehtového lůžka je světlá, a distální je tmavě červená. Naznačuje renální insuficienci či urémii. Je reversibilní: při léčbě mizí.

Zde se můžete podívat, jak vypadá half and half nail.

Koilonychie jsou lžičkovité nehty: volný okraj nehtové ploténky evertuje (obrací se). Doprovází nejčastěji sideropenickou anémii či thyroidopatie. Bývá též součástí syndromu Plummer-Vinson.

Zde se můžete podívat, jak vypadá koilonychie.

Onychogryphosis je výrazná deformita s bizarními tvary nehtové ploténky, zahnutými dolů či do stran.

Zde se můžete podívat, jak vypadá onychogryphosis.

Onychoschisis je lamelární roztřepení volného okraje nehtové ploténky.

Zde se můžete podívat, jak vypadá onychoschisis.

Zdroj: Diagnostika nemocí podle nehtů

Maligní nádory

Subungvální melanom je typ akrolentiginózního melanomu, který se projevuje melanonychií, což je druh chromonychie. Jedná se o pigmentovaný podélný pruh nehtové ploténky. Melanonychie je často spojena s pigmentací proximálního nehtového valu – tzv. Hutchinsonův příznak.

Zde se můžete podívat, jak vypadá Subungvální melanom.

Zdroj: Diagnostika nemocí podle nehtů


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP