Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

LÉČBA SEBOROICKÉ DERMATITIDY

OBSAH

Bylinky na seboroickou dermatitidu

Úlohou fytoterapie je poskytnout k léčbě seboroické dermatitidy rostlinné prostředky. Zde je pár rad, jak a které rostlinky používat.

Vždy používat rostliny:

  • které pomáhají předcházet vzniku alergií;
  • které zmírňují a hydratují pokožku;
  • které snižují svědění, zánět a podráždění;
  • které zabraňují vzniku puchýřů a následně jejich infekci.

Rostliny používající se externě:

  • heřmánek
  • aloe vera
  • okurka
  • jitrocel
  • malina
  • chmel
  • oves
  • cizrna

Rostliny používající se perorálně:

  • mango
  • sarsaparilla

Zdroj: Domácí léčba seboroické dermatitidy

Diskuze

V diskuzi DOMÁCÍ LÉČBA SEBOROICKÉ DERMATITIDY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Viera.

Mám aspoň dvanácť šamponov nenastalo zlepšenie mám svrbenie nánosy lupín
prosím poradte ako sa z tohoho dostáť bez chémie. Padajú mi vlasy.
ďakujem

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marika.

Viem vám skúsiť na padanie vyrobiť vlasovú vodu nárastu aj vlasy kde vypadli pokiaľ sú cibuľky

Zdroj: diskuze Domácí léčba seboroické dermatitidy

Seboroická dermatitida – foto

Zde je několik fotografií, na kterých je vidět seboroická dermatitida ve svých typických projevech.

Zdroj: Domácí léčba seboroické dermatitidy

Seboroická dermatitida – příčiny

Nejčastěji je ovlivněna těmito faktory: oslabený imunitní systém, klimatické podmínky, hormonální výkyvy, špatná životospráva a genetické dispozice. Nedostatek vitamínu H, vitamínu B6 a riboflavinu (vitamín B2) může být také jednou z příčin. Kromě toho se experti domnívají, že za propuknutí seboroické dermatitidy mohou být zodpovědné plísňové infekce. V nedávném výzkumu došli odborníci k názoru, že je seborea spojená i s překyselením pokožky. Pokud je pH v krvi a moči příliš nízké, tělo může chybně vyhodnotit bílkoviny jako škodlivé látky a začne se bránit tvorbou protilátek. Ty pak bojují s proteiny a spouští výrobu histaminu v tukových buňkách.

Zdroj: Domácí léčba seboroické dermatitidy

Poradna

V naší poradně s názvem KAPYDERM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdenka.

muze se aplikovat kolem oci kapyderm specialni krem

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zdeňko, Speciální krém K od Kapydermu se na obličeji dá použít pro léčbu seboroické dermatitidy. Máte-li projevy seboroické dermatitidy u očí, tak můžete opatrně nanést Speciální krém K od Kapydermu i kolem očí. Důležité je si dát pozor při nanášení, ale i po něm, aby se léčivý krém nedostal do očí, respektive za řasy. Vniknutí krému do očí by mohlo vyvolat pálivou reakci v očích. To platí i při případném pozdějším spocení a zatečení potu s krémem do oka, ano? Pozor na to!

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kapyderm

Seboroická dermatitida – diagnostika

Někdy není snadné seboreu diagnostikovat, protože se příznaky kryjí s jiným kožním onemocněním, například způsobenými alergií, atopickým ekzémem nebo lupénkou. Seboreu však bezpečně pozná zkušený tricholog, který je vyškolený na anomálie vlasů a vlasové pokožky. Seboroická dermatitida často postihuje kojence v prvních měsících života, ale i mladé muže.

Zdroj: Domácí léčba seboroické dermatitidy

Poradna

V naší poradně s názvem LÉČBA SEBOROICKÉ DERMATIDY VE VLASECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiří.

Dělají se mi ve vlasech bílé strupy které svědí.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Seboroická dermatitida není jediná možná příčina těchto obtíží. Ještě to může být mimo jiné i psoriáza. Oboje spouští stres, což je v této hysterické době kolem šíření koronaviru velmi pravděpodobný viník. Zvládnutí stresu přinese i úlevu v těchto obtížích. Další léčba je závislá na určení přesné příčiny a to teď nevíme jistě, co to vlastně je. Může vám pomoci dehtový šampon www.zbozi.cz/hledani… a masáž pokožky lékařskou vazelínou www.zbozi.cz/kosmeti…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Léčba seboroické dermatidy ve vlasech

Seboroická dermatitida – prevence

Seborei nejde obecně předejít. Pokud je pokožka náchylná k nadměrnému maštění, měla by jí být věnovaná zvláštní pozornost. Pravidelně čistit, ale nevysušovat a naopak ji hydratovat nemastnými krémy například s obsahem kolagenu. Vlasové pokožce také velmi pomáhá vysoušení umytých vlasů fénem, protože zabraňuje delšímu působení vody na kůži, které zvýší její pH a podráždí ji.

Zdroj: Domácí léčba seboroické dermatitidy

Poradna

V naší poradně s názvem DEHET PSORIÁZA EKZÉM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Magda.

Nevíte někdo jestli se dá léčit psoriáza a atopický ekzém dehtem?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Na to by mohl být dobrý tak zvaný jalovcový dehet. Jeho latinský název je pix juniperi. Jalovcový dehet je hustá hnědočervená až černá tekutina s typickým dehtovým zápachem. Jalovcový dehet se dobře rozpouští v 95 % lihu. Rozředěný jalovcový dehet v 5% koncentraci léčí právě atopický a seboroický ekzém, a pomáhá také proti lupénce ve vlasech. Nejlepších účinků při léčbě psoriázy a také seboroické dermatitidy ve vlasech dosáhnete, když jalovcový dehet smícháte s kamenouhelným dehtem. Směs těchto léčivých dehtů je pohodlně dostupná v přípravku zvaném Polytar liquid a Polytar AF od výrobce Steifel. Aktuální cena Polytar AF je zde: www.zbozi.cz/?q=poly…

Zdroj: diskuze Dehet psoriáza ekzém

Recepty na seboroickou dermatitidu

Pravidelné šamponování vlasů

Pokud je to možné, šamponujte vlasy každý den, protože je to účinné při léčbě seboroické dermatitidy. Šampon by měl být vmasírován do pokožky tak, aby došlo k uvolnění lupů. Nedoporučuje se škrábání pokožky, protože může dojít k odření nebo k tvorbě vředů. Šampon by měl být po umytí důkladně opláchnut.

Tymián

Vařte asi dva šálky vody a přidejte čtyři lžíce suchého tymiánu. Tymián vařte po dobu deseti minut. Poté nechte tuto směs vychladnout a použijte polovinu směsi jako šampon na vlasy. Jemně vmasírujte do vlasů a pokožky hlavy.

Semena pískavice

Vložte dvě polévkové lžíce semen pískavice do vody a nechte takto přes noc uležet. Druhý den by měla vzniknout pasta, kterou naneste na hlavu a nechte působit po dobu 30 minut, poté opláchněte.

Zdroj: Domácí léčba seboroické dermatitidy

Poradna

V naší poradně s názvem KAPYDERM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

dobry den, chci se zeptat jestli muzu mazat syna specialnim kremem k ma atopicky ekzem na obliceji je mu 5 let.dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Jano, Speciální krém K od Kapydermu můžete použít i u svého pětiletého syna. Primárně je ale tento krém určen k léčbě seboroické dermatitidy, takže na atopický ekzém nemusí mít léčivý účinek. Doporučuji tedy vyzkoušet po dobu deseti dnů mazání Speciálním krémem K od Kapydermu a po deseti dnech pak vizuálně zhodnotit účinky této léčby a případně v ní pokračovat a nebo ji ukončit. Nebuďte zklamaná, pokud tato léčba nezabere.
S atopickým ekzémem je nejlepší zajít k pediatrovi, aby se na něj podíval a zhodnotil, jestli třeba nejde o nějakou reakci na součást stravy, nebo na nějakou limonádu, či ovoce, které Váš chlapeček jí. Někdy může atopický ekzém také vyvolat nervozita dítěte, strach a nebo jiné trápení, například z častých hádek rodičů. Tyhle všechny faktory je třeba probrat s lékařem a uvidíte, že se vám takto společně podaří najít příčinu a atopický ekzém utlumíte.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kapyderm

Seboroická dermatitida – výskyt

Zatímco se seboroická dermatitida u kojenců obvykle hojí spontánně po několika týdnech, v dospělosti se často vrací. Další vrchol výskytu je mezi dvacátým a třicátým rokem života, častěji u mužů. Ženy jsou postiženy zejména po menopauze. Velmi často je nemoc pozorována u pacientů, jejichž imunitní systém je podstatně oslaben – 80 procent pacientů s AIDS trpí seboroickou dermatitidou.

Zdroj: Domácí léčba seboroické dermatitidy

Poradna

V naší poradně s názvem JINÁ SEBOROICKÁ DERMATITIDA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iva.

Dobrý den, já se chci zeptat, mám diagnozu L 218 Jiná seboroická dermatitida.Nemám žádné lupy, ve vlasové pokožcemám červené flíčky velikosti cca.lentilky. Pokožka na hlavě mě pálí,hlavně v prostředí kde se topí. Někdy je to k zbláznění, ztoho zase den dva, celkem v pohodě. Šampony mám ale na lupy. Je to správné? Hlavně jak se zbavit toho pálení. Děkuji I.Ryšánková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ivo, Vaše dosavadní léčba Vaší dermatitidy je zřejmě nevhodná, když míváte pocity pálení. Toto bude způsobeno patrně ucpáním potních kanálků, především proto, že si na pálení stěžujete v čase, kdy jste ve vytopených prostorech. Při léčbě seboroické dermatitidy je třeba zavést komplexní léčbu, to znamená vnitřní i vnější ošetření. Nejprve je třeba se zbavit toxinů v těle a to pomocí detoxikační kůry s pomocí Aloe Vera osvěčený mám přípravek ACTIV Aloe www.activaloe.cz, nebo lze koupit v lekárně. K tomu užívat Betavital 3x denně jednu čajovou lžičku na lačno. Betavital je extrakt z červené řepy s rutinem, betakarotenem a vitamínem C a je volně dostupný v lekárně. A ktomu na podporu dobré funkce ledvin výtažek z česneku a petržele v tabletách, které se berou 3x denně taktéž na lačno před jídlem. Na zevní léčbu bych ve Vašem případě doporučil lék s aktivní látkou Ketokonazol. Jako volně prodejný je šampon Nizoral, který Ketokonazol obsahuje. Tím si myjte své vlasy a při mytí si jemně masírujte vlasovou pokožku. Po vysušení pak do vlasů aplikujte Kapyderm - speciání krém K. Ten Vám pomůže od nepřijemných pocitů pálení a podpoří zhojení podrážděné pokožky.

Souhrn tohto co potřebujete:
- ACTIV Aloe
- Betavital
- Výtažek z česneku a petržele - tablety
- Nizoral
- Kapyderm speciální krém K

Léčba bude trvat dlouho, ale již po 4 týdnech byste měla cítit zlepšení. Do půl roku by měly příznaky vymizet zcela. Buďte proto tedy trpělivá a výsledky se záhy dostaví.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jiná seboroická dermatitida

Domácí léčba seboroické dermatitidy

Seboroickou dermatitidu je možné udržet pod kontrolou pouze dobrou léčbou a hygienou. V opačném případě jí nelze zabránit a může se opakovaně vracet. Chcete-li snížit její příznaky, zejména lupy, doporučuje se užívání šamponu s obsahem selenu nebo tea tree oleje. Seboroická dermatitida vyskytující se na obličeji a těle se léčí pomocí omývání vody a mýdlem. Toto by se mělo provádět každý den. Prostředky určené k léčbě, tedy medikované šampony, antimykotika, lokální kortikosteroidy, jsou především na lékařský předpis.

Velmi účinná je dobrá péče o pleť, zdravá strava, dostatek odpočinku a pravidelné cvičení. Nejúčinnější léčbou je sluneční záření, které nejen prospívá kůži, ale také hojí seboroickou dermatitidu.

Přírodní prostředky

V dnešní době je spousta lidí, kteří raději používají přírodní prostředky k léčbě onemocnění kůže. Nejčastěji se používají bylinné nebo tkáňové soli. Tyto prostředky optimalizují pokožku a mají blahodárné výsledky. Používání bylin je bezpečné a účinné, zároveň byliny neobsahují agresivní a chemické látky, jak tomu je u některých kosmetických přípravků.

Například jetel má širokou škálu léčebných výhod a účinků, které působí jako čisticí tonikum. Tkáňové soli, jako je sodík a draslík, pomáhají s udržováním zdravé kůže a podporují hydrataci pleti.

Zdroj: Domácí léčba seboroické dermatitidy

Poradna

V naší poradně s názvem SEBOROICKÁ POKOŽKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Adéla.

Dobrý den, nevím, jestli jsem tady správně, ale - trpím úporným svěděním vlasové pokožky, nejdříve se vytvořily jakoby puchýřky, svědilo to tak, že jsem do nich zatínala nehty, puchýřky splaskly, teď se zřejmě hojí, ale stále to neskutečně svědí. Pokožku jsem ošetřovala diprosalicem, ale to pomůže vždy jen na krátkou chvíli.
Svědění není po celý den, vždy v nějakém intervalu, v noci je klid. Nevíte, co s tím? Děkuji za radu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Dobrý den Adélo, vzhledem k úpornému svědění, které zmiňujete, tak bych ze všeho nejdříve volil přípravek proti svrabu - krém Infectoscab (na lékařský předpis), aplikuje se jednorázově. Jako doplňkovou péči bych doporučil tento mix: 2x denně Aerius tablety (jen na lékařský předpis) a pak k tomu 2x týdně umývat šamponem Kerium DS (volně dostupný v lekárně). Uvedené medikamenty Vám může předepsat Váš obvodní lékař, ovšem bez podrobné prohlídky dermatologem není možné přesně určit správnou léčbu a v tomto případě půjde jen o pokusy. Kdyby výše zmíněné nepomohlo, tak Vám vřele doporučuji zajít k dobrému dermatologovi, aby Vám podrobně prozkoumal Vaši vlasovou pokožku na výskyt svrabu, vší, popřípadě i plísně ve vlasech nebo seboroické dermatitidy. Nepodceňte to a raději jděte rovnou ke kožnímu lékaři.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Seboroická pokožka

Seborea u kojenců

Seborea u miminka se často vyskytuje v prvních měsících života, jedná se o onemocnění kůže, které není nakažlivé. Nejčastěji je způsobeno oslabeným imunitním systém, špatnou výživou a genetickou dispozicí. Seborea u miminka se může také objevit v souvislosti s nevhodnou umělou výživou.

Projevy

Charakteristickým znakem seboroické dermatitidy u miminka jsou drobné bílé, nažloutlé až nahnědlé lupínky nebo krustičky, které obvykle nesvědí a seskupují se v ložiska, která mohou být začervenalá, popřípadě mohou i krvácet, a to hlavně po rozškrábání.

Zde můžete vidět seboreu u miminka.

Léčba

Seborea u miminka se obvykle hojí spontánně po několika týdnech. Pokud ne, tak se na změkčená ložiska jemně nanese buď šampon proti seboroické dermatitidě anebo mastný krém. Pomocí hustého kartáče na vlasy nebo hřebínku se mohou několikrát denně vlásky se šupinkami vyčesávat. Zasažená místa s ložisky seborey se u miminka také mohou namazat různými oleji, jako je olivový, kokosový, mandlový. Olej se nechá na místě ložiska působit alespoň 15 minut anebo i přes noc a poté se opět kartáčkem na vlásky šupinky vyčešou. U této metody je zapotřebí vlasy pořádně vymýt šamponem, aby nedošlo k ucpání pórů olejem a ke zhoršení situace. Pokud šupinky i přesto drží a jejich vrstva je silná, mohou si maminky pořídit speciální olejíček obsahující kyselinu salicylovou. Není-li seborea u miminka klasická, tedy umístěna jen na hlavičce dítěte, nebo pokud ložiska krvácejí nebo se nějak rozšiřují, je vhodné, spíše nutné, vyhledat lékaře. To samé platí i v tom případě, kdy se stav seborey nezlepšuje po několik týdnů.

Zdroj: Seborea ve vlasech

Tea tree olej

Zřeďte půl lžičky oleje tea tree ve 100 ml gelu aloe vera. Tuto směs důkladně promíchejte, dokud nedojde k úplnému prolnutí ingrediencí. Tato směs se aplikuje na svědící pokožku hlavy a měla by se nechat působit po dobu 30 minut.

Jedlá soda

Pasta z jedlé sody a malého množství vody. Přidejte do směsi několik kapek extra panenského olivového oleje. Poté aplikujte na pokožku hlavy a nechte působit 30 minut.

Jablečný ocet

Vytvořte směs z jablečného octa a teplé vody. Tato směs by měla být vmasírována na pokožku hlavy.

Olej z máty peprné

Přidejte olej z máty peprné do šálku vody. Tato směs se používá k masírování pokožky hlavy. Měla by působit po dobu několika minut.

Citron

Aplikujte citronovou šťávu na pokožku hlavy a nechte ji působit po dobu několika minut, posléze opláchněte.

Rozmarýn

Vařte najemno nasekaný rozmarýn a přidejte 3 sáčky heřmánkového čaje. Směs nechte před nanesením na pokožku hlavy vychladnout, po chvíli působení opláchněte.

Olivový olej

Směs olivového oleje a mandlového oleje. Tato směs by měla být vmasírována na svědící pokožku hlavy.

Éterické oleje

Smíchejte levandulový, eukalyptový a heřmánkový olej. Do směsi přidejte malé množství vody, následně vmasírujte na pokožku hlavy, aby došlo ke zmírnění svědění.

Zdroj: Domácí léčba seboroické dermatitidy

Poradna

V naší poradně s názvem SVRAB? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ema.

Dobrý večer.Mám dotaz ohledně podezření na svrab.Před třemi týdny mi především na stehnech,dále pak na lýtkách vyskákala ,,kopřivka".Opravdu jako když člověk spadne do kopřiv.Hodně jsem si to rozškrábala až jsem měla z toho pupínky a modřiny.Kožní lékařka říkala,že je to buď potravinová alergie,ale že by to mohl být i svrab..
Po cca týdenní léčbě belodermem se vše uzdravilo a nic jsem necítila.
Bohužel po třech týdnech od propuknutí,zase začínají vyskakovat pupínky a svědění.
Vypadá to na ,,další fáze" svrabu?
Mockrát děkuji a přeji hezké dny.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Dobrý den Emo, u Vás se nejedná o svrab! Vaše kopřivka je nějaká forma dermatitidy. Vřele doporučuji vrátit se k léčbě Belodermem a pak začít zkoumat příčiny této dermatitidy. Jejím spouštěčem může být prací prášek, silonky, pleťové mléko, koupele, nebo také něco ve Vaší stravě, na co byste mohla být takto alergická. Pokud Vám nedokáže Váš dermatolog určit příčinu, tak doporučuji navštívit alergoologa. V každém případě mějte Beloderm v domácích zásobách a vždy, když se objeví nový výskyt, tak okamžitě zahajte léčbu, aby se to nezvětšovalo a tím i více nesvědilo. Zdržte se rozškrábání - urychlíte tím vymizení své dermatitidy.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Svrab?

Příčiny a příznaky periorální dermatitidy

I když je velmi obtížné určit prvotní příčinu, která zodpovídá za rozvoj periorální dermatitidy, existují určité faktory, které jsou spojeny právě s možnými příčinami.

Příčiny periorální dermatitidy

  • V 80 % případů je na vině lokální aplikace tropických steroidů.
  • Riziko vzniku periorální dermatitidy zvyšují také hydratační a noční krémy.
  • Stav periorální dermatitidy často zhoršuje působení ultrafialového záření, větru nebo tepla.
  • Za možnou příčinu periorální dermatitidy je považována i kvasinková infekce, ale existuje jen malé množství klinických důkazů na podporu tohoto tvrzení.
  • Mezi další příčiny patří hormonální faktory způsobené užíváním perorálních antikoncepcí a gastrointestinální poruchou.

Příznaky periorální dermatitidy

Toto onemocnění většinou postihuje mladé ženy. Mezi běžné příznaky patří například:

  • papulární vyrážka s malými puchýřky vyskytující se kolem očí, úst a nosu; okraj kůže kolem rtů zůstává často nedotčen;
  • periorální dermatitida se objeví jen na kůži, nerozšiřuje se na vlasy nebo na sliznici.

Zdroj: Periorální dermatitida

Léčba periorální dermatitidy

Léčba se zaměřuje na prevenci spouštěcích podnětů a také na řízení zánětu kůže, který se již objevil. Léčebné postupy zahrnují následující:

  • preventivně by měly být odstraněny všechny výrobky doposud na pleť používané, zejména výrobky obsahující umělé chemikálie, topické kortikosteroidy a podobně, doporučuje se přerušit užívání těchto výrobků, aby nedošlo ke zpětnému vzniku periorální dermatitidy;
  • k léčbě periorální dermatitidy jsou používána antibiotika, ale existuje celá řada alternativních prostředků, které mohou pomoci, například lokální aplikace kurkumy smíchané se stejným množstvím surového medu je považována za uklidňující lék, má velice dobrý účinek na kůži a snižuje zánětlivost;
  • za velmi účinný prostředek se považuje také lokální aplikace Tea Tree oleje, který napomáhá s omezením zánětu a zároveň chrání pokožku proti mikrobům a bakteriálním infekcím.

Periorální dermatitida je snadno léčitelná, ale je důležité přerušit používání dřívějších kosmetických přípravků.

Zdroj: Periorální dermatitida

Kontaktní dermatitida

Kontaktní dermatitida se dělí na alergickou a iritační, obvykle se projevuje růžovou nebo červenou svědivou vyrážkou. Určení přesné příčiny kontaktní dermatitidy může být obtížné.

  • Alergická kontaktní dermatitida je krátkodobá kožní alergie. Příkladem alergické kontaktní dermatitidy je působení jedu břečťanu, kdy jen slabý dotek na kůži vyvolá dermatitidu. I další rostliny mohou vyvolat alergickou kontaktní dermatitidu, květiny, byliny, ovoce i zelenina. Příčinou této dermatitidy mohou být rovněž, barvy na vlasy, kosmetické přípravky, kovy, guma, formaldehydy (používané jako konzervační přísady v mnoha produktech).
  • Iritační kontaktní dermatitida je způsobena látkou zhoršující stav kůže tím, že dochází k opakovanému kontaktu, typickým dráždidlem je voda, která vysušuje a poškozuje pokožku opakovanou expozicí (časté mytí). Symptomem dráždivé dermatitidy je suchá, poškozená kůže.

Zdroj: Dermatitida

Léčba atopické dermatitidy

Atopická dermatitida je důsledkem alergické reakce. Zvláštností atopické dermatitidy je, že se obvykle objevuje s ekzémem. Opět platí, že by se pacienti měli vyhnout kontaktu s alergeny. Atopická dermatitida má mnoho spouštěcích faktorů, které bývají individuální. Někdy způsobuje mnoho problémů i v jiných oblastech, jindy zůstává zcela bez příznaků. V závislosti na různých syndromech existuje několik druhů léčby, které mohou být použity i paralelně. Léčba atopické dermatitidy závisí na průběhu nemoci nebo na závažnosti symptomů.

Každý vážnější stupeň atopické dermatitidy musí být velmi pečlivě a správně ošetřován. Používají se různé krémy, mastičky a pleťové vody s protizánětlivým účinkem a podporující hojení.

Požívání mastí a pleťových vod může být spojeno s užíváním některých léků, které pomáhají s procesem hojení a rovněž omezují svědění. Masti by měly obsahovat například pupalkový olej, extrakt z třezalky tečkované a zinek. Při závažném onemocnění se nejčastěji používají imunosupresivní masti s glukokortikoidy. Tyto léky zabraňují svědění a zánětu na kůži. V závislosti na typu kůže mohou být použity různé druhy glukokortikoidů. Glukokortikoidy však mají značné nežádoucí účinky, které zahrnují ztenčení kůže, pigmentaci, strie, lokální potlačení imunitního systému nebo masivně zvýšený růst ochlupení.

Vzhledem k riziku nežádoucích účinků je důležité, aby léčba glukokortikoidy trvala jen krátkou dobu. Na citlivých oblastech těla, jako jsou tvář nebo genitálie, by neměly být použity glukokortikoidy vůbec. Svědivá vyrážka atopické dermatitidy může být často zlepšena použitím antihistaminik.

Světelná terapie je další metodou léčby, která u atopické dermatitidy již dosáhla významných úspěchů. UV světlo má protizánětlivý účinek, což je ideální pro úlevu od dočasných příznaků a může pomoci s léčbou. V dnešní době se spíše používá UVB záření. UVA záření je účinné na léčbu těžkých forem atopické dermatitidy. Všechna UV záření urychlují stárnutí kůže, proto platí pro světelnou terapii časové omezení. U dětí by měla být použita jen s opatrností a ve výjimečných případech.

Zdroj: Léčba svědivé vyrážky

Prevence

V mnoha případech se dá zabránit tvorbě červených hrbolků pod očima zlepšením hygieny obličeje. Vždy by mělo dojít k odstranění veškerého make-upu. Také je důležité nepoužívat žádné dráždivé produkty (látky), jako je parfémovaná kosmetika a další produkty, které obsahují určité alergeny. Tím zabráníte vzniku kontaktní dermatitidy.

Zdroj: Červené oči nebo pupínky kolem očí

Dermatitida

Dermatitida je obecný termín pro všechny vyrážky způsobené podrážděním kůže. Kontaktní dermatitida může být zapříčiněna mýdlem, pracím práškem nebo aviváží, která zůstává na oblečení, čímž dráždí kůži například na hrudníku. Atopická dermatitida se obvykle objevuje na suchých místech, zatímco seboreická dermatitida na těch místech, která jsou mastnější. Rovněž nedostatek vitamínu B, nebo naopak velké množství vitamínu A může vést k výskytu dermatitidy, která se následně projeví svěděním a zarudnutím pokožky.

Zdroj: Červené skvrny na hrudi


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP