Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

LEDVINOVÁ KOLIKA PRVNÍ POMOC

OBSAH

Ledvinová kolika v těhotenství

Ledvinová kolika v těhotenství vyžaduje klidový režim maminky v nemocnici. Nedoporučují se žádné osvědčené rady, ale okamžitá návštěva u lékaře, který provede vyšetření a případnou léčbu.

Zdroj: Ledvinová kolika

Diskuze

V diskuzi LEDVINOVÁ KOLIKA DIETA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka.

Tady se píše hromada jídel, co se nesmí. Proč se jednoduše nedoporučí, co se jíst má. Byl by to určitě kratší seznam.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Nasťa.

mám půjčené 3 knihy a tady na netu a všude je něco jiného??
tak bych ráda opravdu měla nějakou jistou odpověď a hlavně někoho kdo se pásku z ledvin zbavil a jak, Děkuji, N.

Zdroj: diskuze Ledvinová kolika dieta

Ledvinová kolika po porodu

Pokud se objeví ledvinová kolika po porodu, vždy je důležitá návštěva lékaře, který stanoví diagnózu a léčbu. Lékař zváží veškerá pro a proti a nasadí léčbu. Pokud je nevyhnutelná operace, provádí se většinou laparoskopicky.

Zdroj: Ledvinová kolika

Diskuze

V diskuzi KOJENECKÁ KOLIKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zuzana.

Jelikož máme první miminko, tak nás kolika trochu překvapila :O Ale naštěstí máme švagrovou dětskou doktorkou a ta nás uklidnila, že to je u miminek časté...trávení ještě není "zralé", tak prdíky mohou potrápit.
Dáváme 5 kapek Espumisanu před každým kojením a už je to mnohem lepší. Já si dávám pozor na stravu a teda dudlík je velký pomocník :D

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Tereza.

Kapičky na koliku mám opravdu vyzkoušené a nejlépe můžu říct,že nám z toho vyšel Espumisan...výborná zkušenost,cena,chuť i doba po kterou lahvička vydrží...(na měsíc při užívání 5 kapek před kojením)....

Zdroj: diskuze Kojenecká kolika

Co je to ledvinová kolika

Za vznikem ledvinové koliky stojí v největším množství případů močový kamének, který buď blokuje cestu z ledvinové pánvičky do močovodu, nebo již močovodem prochází. Ledvinové kameny vznikají krystalizací minerálních solí v moči, při jejím nasycení krystalotvornými látkami a při změně pH moči, například v následku infekce, a na jejich tvorbě se podílí více chorobných mechanismů současně. Kameny mohou mít různý původ a složení, nejčastěji se jedná o kameny vápenných a fosforečnanových solí. Muži tímto onemocněním bývají zpravidla postiženi dvakrát až třikrát častěji než ženy.

Zdroj: Ledvinová kolika

Poradna

V naší poradně s názvem OD KDY SE TVOŘÍ SPERMA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiřiny.

od kolika let se tvoří ejakulát nebo kdy ho muž má v kolika letech

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Tvorba spermatu začíná již v dětském věku. Přesný věk je individuální a bývá v rozmezí 13 až 15 let. Obvykle zdravý chlapec ve věku 14 let má již plně funkční semenné váčky a je schopen oplodnit ženu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Od kdy se tvoří sperma

Léčba ledvinové koliky

Léčba ledvinové koliky je konzervativní nebo chirurgická, spočívá hlavně v odstranění kaménku nebo jiné překážky (krevní sraženina, hnis) z močových cest. Konzervativní léčba spočívá v aplikaci analgetických a spasmolytických léků a ve zvýšení příjmu tekutin, případně infuzní terapii pro podporu spontánního vyloučení konkrementu.

Zdroj: Ledvinová kolika

Diskuze

V diskuzi OD KDY SE TVOŘÍ SPERMA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiřiny.

od kolika let se tvoří ejakulát nebo kdy ho muž má v kolika letech

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jan​ Miškovský.

Od kolika let je sperma?

Zdroj: diskuze Od kdy se tvoří sperma

První pomoc

Ve všech případech koliky by měla být okamžitě přivolána rychlá první pomoc! Je vhodné neužívat žádné tišící prostředky před lékařským zákrokem, jelikož by mohlo dojít k nežádoucím účinkům.

Postižený by měl být v klidu, v teple, a pokud to jde, pít teplý čaj ze lžičky sušených lipových květů a 250 ml vroucí vody, který uvolňuje svalové křeče a pomáhá vypudit uvízlý kamínek.

Preventivní opatření rozvoje ledvinové koliky je založeno především na opatřeních, která snižují rozvoj ledvinových kamenů – dostatečný příjem vody, ledvinová dieta snižující příjem potravin se šťavelany (čokoláda, ořechy, špenát), dieta s nižším příjmem proteinů, sodíku a dusíku.

Zdroj: Dieta při ledvinové kolice

Poradna

V naší poradně s názvem PRVNÍ POMOC FIKUSU BENJAMÍN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milan.

Pokud jsem napsal z venčí do místnosti nebylo to tak přesné,přes léto byl pod prosklenou verandou (prosklená stěna na jih)
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Tak v tom případě můžete rostlinu zkrátit řezem. Přestat hnojit, zalévat až když je substrát úplně suchý, občas orosit listy a přemístit do místnosti, kde je nejvíce světla i toho umělého. Počkat než se vzpamatuje, obrazí, a začne znovu růst s novými výhony.

Zdroj: diskuze První pomoc fikusu benjamín

Příznaky ledvinové koliky

U ledvinové koliky se objevuje krutá bolest v zádech vystřelující do břicha a podbřišku směrem k močovému měchýři, u muže mnohdy až do varlat. To, kam se bolest šíří, je klíčové pro výskyt lokalizace obstrukce (překážky) – výše uložené kameny nebo sraženiny vystřelují do beder, níže pak spíše do genitálu a do podbřišku. Dalším znakem je častější močení, může se dostavit nevolnost, zvracení nebo reflexní ileózní stav (zástava pasáže střev). Pacient je neklidný, neustále mění polohu těla nebo přechází po místnosti. Spíše než leh mu vyhovuje sed a stoj.

Zdroj: Ledvinová kolika

Poradna

V naší poradně s názvem FAKULTNÍ POLIKLINIKA KARLOVO NÁMĚSTÍ 554 32 ODBĚRY KRVE HEMATOLOGIE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie Brunová.

Prosím o info,
Od kolika hodin je v provozu oddělení centrálního odběru krve? Jsem diabetik a léčena pro hypofunkci štítné žlázy, tak mě odesílá lékařka z Vysočan na lačno hned ranní odběr. Vím, že je to v přízemí, ale nevím od kolika hodin.
S pozdravem Marie Brunová

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Odběrové centrum

Pracoviště:

Fakultní poliklinika (FP), Karlovo nám. 32 (budova B, přízemí)

Provozní doba:

Po - Pá: 6:30 – 14:30

Zdroj: diskuze Fakultní poliklinika karlovo náměstí 554 32 odběry krve hematologie

První pomoc u febrilní křeče

První pomoc: položit dítě na postel nebo na zem, zamezit zranění dítěte (dát z jeho dosahu předměty, o něž by si mohlo ublížit), hlavu otočit na stranu pro lepší odtok slin nebo zvratků.

Zdroj: Febrilní křeče

Poradna

V naší poradně s názvem RECEPT NA DOMÁCÍ TINKTURU Z PUPENŮ - KOLIKA % ALKOHOL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiří Volf.

Dobrý den,
v receptu uvádíte: ... "Čerstvé pupeny dejte do litrové zavařovačky pěkně až po okraj a zalijte je roztokem alkoholu a vody v poměru 1 díl alkoholu ku 3 dílům vody"...
Prosím, kolika % alkohol doporučujete použít do roztoku pro luhování pupenů?
Předem děkuji za odpověď.
Jirka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča .

60% alkohol.

Zdroj: diskuze Recept na domácí tinkturu z pupenů - kolika % alkohol

Funkce ledvin

Krev je do ledvin přiváděna velkou břišní tepnou. Krev je potom dále vedena až do miniaturních cévek, které tvoří síť. Ty směřují až do ledvinové kůry. Zde probíhá samotná filtrace pomocí nefronů, ty si můžeme představit jako miniaturní filtry. Nefron se skládá z ledvinového tělíska a ledvinového kanálku. Ledvinová tělíska tvoří první stupeň filtru, působí jako sítko a zachytí větší molekuly. Ledvinové kanálky tvoří druhý stupeň filtrace, dochází zde ke vstřebání užitečných živin a vzniká tady finální koncentrace moči.

Zdroj: Ledvinová očista

Diskuze

V diskuzi POMOC se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva.

mám na oblíčeji bolavé pupínky plné nejaké vodíčky a moc boli nevim co dělat pomoc

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Red..

Ahoj Evo, nejspíš jde o klasický zánětlivý proces v pokožce. Pokud potíže nezmizí, vyhledejte pomoc dermatologa. Pleť doporučujeme čistit podle typu pokožky. Proti zánětům působí látky jako zinek, panthenol a také pupalka s brutnákem. Z obkladů pomůže heřmánek anebo bylinka řebříček, která má silně hojivé účinky. V první řadě je však potřeba správně určit diagnózu, proto s návštěvou lékaře neotálejte.

Zdroj: diskuze Pomoc

Příznaky

Ledvinová kolika - jejím základním příznakem je, že bolest má stoupající a klesající intenzitu. Je pociťována v bederní oblasti, odkud vystřeluje podél močovodů do oblasti podbřišku, šourku či stydkých pysků a vnitřní strany stehna. Bolest trvá několik minut až hodin. Může trvat celou dobu nebo s přestávkami. Ledvinová kolika vzniká zpravidla náhle, může ji vyprovokovat podchlazení, stres či dietní chyba. Doprovodnými příznaky jsou často nevolnost a zvracení. Příčinou bolesti je uzávěr močových cest, na který reaguje svalovina ve stěně orgánů močových cest stahy se snahou překážku odstranit. Svalovina se opakovaně křečovitě stahuje a uvolňuje. Nejčastější příčinou rozvoje ledvinové koliky jsou ledvinové kameny. K jejich rozvoji přispívá zvýšená koncentrace kamenotvorných látek v moči, zvýšená kyselost moči, nedostatek ochranných látek či nedostatečný příjem tekutin. Kameny nejčastěji ucpou vývodný systém v oblasti přechodu pánvička – močovod, v močovodu a v oblasti přechodu močovod – močový měchýř. Další příčinou je vznik krevní sraženiny při přítomnosti krve v moči a její následný posun vývodnými cestami. Dále je to posun nádorových hmot, hnisu nebo přítomnost cizího tělesa. Diagnózu usnadňuje poměrně klasický průběh záchvatu. Někdy dochází také k zástavě pohybu střev, jde o reflexní děj. Doprovodné příznaky ledvinové koliky v oblasti zažívacího traktu souvisejí se společným vývojem. Další doprovodné příznaky jsou zvýšená srdeční frekvence, zrychlené dýchání a pokles krevního tlaku. V moči bývá přítomna krev. Pacient je neklidný, neustále se pohybuje, hledá úlevovou polohu.

Zdroj: Dieta při ledvinové kolice

Diskuze

V diskuzi KOLIKA U MIMINEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Radana.

Já jsem o novorozenecké kolice nic nevěděla...pár dní po narození dcera začala dlouze plakat a rudnout v obličeji...byla to kolika a dost mě to vyděsilo...ale prý to trápí hodně miminek..dostali jsme Espumisan kapky a začali dávat před každým kojením 5 kapek...a postupně se to začalo zlepšovat, trávení se upravilo...a mně se také velmi ulevilo :)

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Kolika u miminek

Význam čištění ledvin

Ledviny fungují jako filtr, čistí krev a vylučují nežádoucí látky z těla. Pravidelnou očistou ledvin přispějeme k posílení imunitního systému, pročistíme a zregenerujeme tělo, vyloučíme nebezpečné toxiny, hnilobné látky a naše tělo bude moci i nadále dobře fungovat.

Zdroj: Ledvinová očista

Diskuze

V diskuzi KOLIKA U MIMINEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lucie.

Espumisan jsou výborné kapičky na prdíky ....a můžou je i kojenečci od narození....

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lucasice.

S kolikami jsme u miminka bojovali hrozně dlouho. Měli jsme problém už v porodnici, zlepšilo se nám to až po www.sunar.cz/produkt…

Zdroj: diskuze Kolika u miminek

První pomoc

Pokud se setkáte s osobou, u které máte podezření, že právě prodělala cévní mozkovou příhodu, neváhejte zavolat lékařskou pomoc. Vyčkejte s osobou na příjezd záchranné služby, hlídejte její stav a popište přesný sled událostí, jenž je poté velmi důležitý pro správnou diagnózu. V první pomoci můžete opravdu udělat pouze to, že na osobu budete mluvit a kontrolovat tak její stav vědomí. Pokud by došlo k zástavě srdeční činnosti, je nezbytné reagovat srdeční masáží. V případě, že jste již CMP prodělali, je nutné dodržovat lékařské pokyny a pokyny ostatních pracovníků, kteří se o Vás budou starat. Cévní mozková příhoda je onemocnění, které vyžaduje pevnou vůli a psychickou vyrovnanost. Abyste se mohli vrátit k běžnému životu, nesmíte polevit v rehabilitaci.

Zdroj: Mrtvice

Léčba úžehu

V případě úžehu je velmi důležitou prevencí chránit hlavu, na slunci nosit pokrývku hlavy, namáčet vlasy či pokrývku, ochlazovat oblast hlavy. Dále je nezbytný dostatek tekutin a ochlazování těla, pro ochranu pokožky je dobré použít přípravky na opalování.

První pomoc při úžehu:

  • Přikládejte chladné obklady hlavy
  • Podávejte dostatek tekutin
  • Podejte běžné léky proti bolesti

Zdroj: Úžeh

Peněžitá pomoc v mateřství

V souvislosti s těhotenstvím, mateřstvím a péčí o novorozené dítě náleží z nemocenského pojištění pojištěnci peněžitá pomoc v mateřství.

Peněžitá pomoc v mateřství je dávkou nahrazující příjem a náleží při splnění stanovených podmínek pojištěnci, to znamená zaměstnancům a osobám samostatně výdělečně činným. Pojištěncem se rozumí fyzická osoba, která je účastna pojištění, tedy žena i muž.

Žádost o peněžitou pomoc v mateřství vystaví už v průběhu těhotenství váš gynekolog. Vyplněný formulář pak odevzdáte zaměstnavateli nebo na Okresní správu sociálního zabezpečení.

Zdroj: Mateřská dovolená

Co na ledvinovou koliku

Ledvinová kolika vyžaduje základní léčbu spočívající v podání analgetik, tedy látek tlumících bolest, a především spasmolytik. Spasmolytika jsou látky, které tlumí a uvolňují křeče svaloviny, tedy působí přímo proti vyvolávající příčině. Dále se klasicky doplňují tekutiny infuzí.

Kamínky o velikosti do 7 mm mohou odejít samovolně. Pokud je konkrement větší nebo jsou přítomny jakékoliv komplikace spojené s překážkou odtoku moči, je nutné problém řešit ihned. V dnešní době je velmi atraktivní metodou takzvaná extrakorporální litotrypse. To znamená, že speciální přístroj vysílá rázovou vlnu o vysoké energii, která se na rozhraní dvou různých fyzikálních prostředí, v tomto případě tekutého a pevného v podobě konkrementu, tříští, lomí a rozrušuje svou energií kámen, na který byla přímo zaměřena. Rozdrcený kamínek se pak může vyplavit s odcházející močí. Při tomto ošetření nemusí být pacient uspaný, pouze mírně utlumený.

Dále je možné kamínek odstranit endoskopicky, tedy hadičkou zavedenou přes močovou trubici dále až do močovodu, na konci hadičky je kamera, takže lékař je schopen přesně sledovat průběh na obrazovce a vidí tedy i konkrement. Endoskopem lze protáhnout další nástroje, kterými je možné překážku odstranit za stálého sledování. Pokud tyto metody selžou nebo je nelze u dotyčného provést, je poslední metodou operační výkon.

Pokud ledvinovou koliku doprovází horečky, hrozí rozvoj močové infekce. V této situaci se provádí drenáž moči z močového měchýře.

Zdroj: Dieta při ledvinové kolice

Dieta na ledvinovou koliku

Velmi důležitý je pitný režim (minimálně 2 l tekutin denně, při fyzické námaze, nadměrném pocení, průjmech či pobytu v horkém prostředí, je nutné pít více). Je třeba zabránit tvorbě příliš koncentrované moči, jinak dochází k opětovnému tvoření kamenů. Je třeba pít průběžně během dne, a to i v noci, protože i v noci tvoří ledviny moč. Doporučuje se napít se před spaním a potom po každém nočním močení. Skladba tekutin má být pestrá, to znamená střídat pitnou vodu se stolními vodami, minerálkami (větší množství alkalických minerálek), ovocnými čaji a šťávami, eventuálně s nízkostupňovým pivem. Čistá pitná voda bez přísad by měla tvořit polovinu příjmu tekutin. Je třeba snížit příjem potravin bohatých na kyselinu šťavelovou (na maximálně 50 g denně), mezi něž patří: špenát, červená řepa, rebarbora, pšeničné klíčky, otruby, čokoláda, instantní káva, ořechy, petržel, karob, čaj, vícestupňové pivo, jahody, celer, fazole, ostružiny, rybíz, maliny, angrešt, citrónová a pomerančová kůra, sójové výrobky (tofu, tempeh). Je třeba též omezit konzumaci rafinovaného bílého cukru a kuchyňské soli (větším solením se snižuje vylučování vápníku močí). Rovněž se doporučuje snížená konzumace živočišných bílkovin (maso, masné výrobky, mléko, mléčné výrobky, vejce). Vitamín C jako doplněk stravy je vhodné neužívat, zvyšuje totiž tvorbu šťavelanů. Vhodná je hojná konzumace rozpustné vlákniny (ovoce, kromě ovoce bohatého na šťavelany), nerozpustná vláknina (celozrnné obilné výrobky, pšenice, ječmen, rýže, žito) je méně vhodná. Je známo, že nerozpustná vláknina váže ve střevech vápník, který se vylučuje stolicí a méně močí.

Zdroj: Ledvinová kolika

Mateřská dovolená pro otce

Peněžitá pomoc v mateřství se netýká jen matek, na mateřskou klidně může i otec. Výhodné to bude především v rodinách, kde matce nárok na dávku nevzniká, zatímco otec podmínky nároku na peněžitou pomoc v mateřství splňuje.

Otec může na mateřskou dovolenou nastoupit nejdříve v sedmém týdnu po narození dítěte, tedy po skončení šestinedělí. Peněžitá pomoc v mateřství se mu vyplácí dvacet dva týdnů, respektive jednatřicet týdnů v případě dvojčat.

Zdroj: Mateřská dovolená


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Nina Vinšová


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP