Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

LÉKY NA SLINIVKU

OBSAH

Potraviny pro zdravou slinivku

Zde jsou vhodné potraviny, které podporují a léčí slinivku břišní:

  • borůvky a třešně
  • brokolice
  • červené hrozny
  • špenát
  • sladké brambory
  • jogurt

Zdroj: Léčba slinivky břišní

Diskuze

V diskuzi ELIXÍR NA SLINIVKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Božena Krajčí.

Dobrý den, prosím Vás o radu. Mohu používat přípravek PM elixír na slinivku při podrážděné slinivce, ale nemám diabetes? Děkuji za odpoěd Božena Krajčí

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Elixír na slinivku

Příčiny onemocnění slinivky břišní

Příčin onemocnění tohoto orgánu není mnoho, o to víc jsou však nebezpečné:

  • Alkohol. Nejčastějším důvodem všech nemocí slinivky břišní je nadměrné a dlouhodobé požívání alkoholu. Alkohol ničí tkáň slinivky a může způsobit nejen zánět, ale i karcinom (nádor).
  • Špatné stravování. Pokud se do jídelníčku zařazují převážně tučná a přepálená jídla, může to slinivku podráždit a způsobit její zánět.
  • Žlučový kamínek. Pokud je žlučový kamínek malý a rozhodne se cestovat žlučovými cestami, může dojít k ucpání společného vývodu slinivky a žlučníku. Žluč pak poškodí slinivku. I enzymy slinivky, pokud se aktivují přímo v orgánu, mohou slinivku podráždit a vyvolat její zánět.

Příčiny onemocnění se často kombinují a je těžké určit, co za vzniklý problém může nejvíc. Každopádně se k léčbě přistupuje komplexně, aby se zabránilo dalšímu poškození orgánu.

Zdroj: Léčba slinivky břišní

Diskuze

V diskuzi JAKE JIDLO NA SLINIVKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarek.

co jist na nemocnou slinivku

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Jake jidlo na slinivku

Bílé hlávkové zelí na slinivku

Čerstvá šťáva z bílého hlávkového zelí se používá nejen k léčbě slinivky, ale i při vředové chorobě žaludku, dvanáctníku a také při onemocnění jater. Doporučená léčebná dávka jsou 2 deci čerstvé šťávy 2 krát denně. Na přípravu čerstvé šťávy z hlávkového zelí je třeba použít výkonný odšťavňovač.
 

Zdroj: Čaje a bylinné směsi rostlin na slinivku

Diskuze

V diskuzi SLINIVKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna.

Vážení,dočetla jsem se,že mrkvové štávy nejsou moc dobré na slinivku a někde zase jako zeleninu na slinivku ano.Tak nevím,jestli mrkev ano nebo neChtěla bych se ještě zeptat,na červenou řepu steriizovanou jestli ano nebo ne.děkuji.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Slinivka

Posilující čaj na slinivku břišní

Bylinná čajová směs příznivě ovlivňuje činnost slinivky břišní. Posilující odvar má dezinfekční účinky na celý trávicí trakt. Na jeho přípravu budeme potřebovat 50 gramů suchého jetele rolního nať nebo i květ, dále pak 7 gramů natě saturejky, 7 gramů benediktu, 7 gramů jestřabiny, 15 gramů kořene pampelišky a 15 gramů natě šalvěje. Vše v suchém a popřípadě nasekaném stavu. K přípravě jednoho posilujícího nápoje na slinivku si dáme do hrnku jednu polévkovou lžíci této směsi bylinek a zalijeme ji 1/4 litrem vroucí vody a necháme 20 minut přikryté louhovat. Posilující odvar na slinivku se pije vždy před jídlem.
  

Zdroj: Čaje a bylinné směsi rostlin na slinivku

Poradna

V naší poradně s názvem GTT/GMT – TEST GAMA-GLUTAMYLTRANSFERÁZY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana.

Dobrý den,

prosím o informaci. Mám zvýšené GGT 4,4. Jsem žena, 72 let, neberu žádné léky (v životě jsem téměř nemarodila), nepiji žádný alkohol, mám nadváhu. Byla jsem na SONU, vše v pořádku, markery na slinivku, též v pořádku. Lékař neví čím by to mohlo být. Je ta hodnota vysoká nebo jen zvýšená? Čím je možné hodnoty GGT snížit. Všechny kontrolované hodnoty z krve mám v normě.
Děkuji mnohokrát za odpověď
Vildová H.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Vysoké hodnoty GGT říkají, že se něco děje s vašimi játry. Pokud jsou ostatní ukazatele jaterní činnosti jak píšete v pořádku, tak není třeba panikařit. Váš lékař určitě bude pátrat po příčině a bude vaše jaterní testy častěji sledovat. Sama si můžete pomoci tím, že nebudete nadále pít žádný alkohol, a ve svém stravování zohledníte žlučníkovou dietu. Pokud byste na sobě kdikoliv pozorovala nevolnost, zvracení a žlutou kůži a oči, tak neprodleně volejte rychlou záchrannou pomoc. Z bylinek vám může dobře posloužit ostropestřec mariánský. Jinak samozřejmě spoléhejte a dodržujte doporučení svého lékaře. Ostatním lékařům vždy říkejte, že máte vysoké GGT.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze GTT/GMT – test gama-glutamyltransferázy

Čaj z oddenku puškvorce na podrážděnou slinivku břišní

Výluh z puškvorce působí na celý žaludeční a trávicí trakt, včetně žlučníku, sleziny a také i slinivky břišní. Na výrobu léčivého odvaru z puškvorce se použije jedna zarovnaná čajová lžička pomletého oddenku puškvorce a zalije se večer čtvrt litrem studené vody a nechá se přes noc vyluhovat. Ráno se to ohřeje na 70°C a hned scedí. Před každým použitím se tento čaj z puškvorce přihřeje ve vodní lázni.
 

Zdroj: Čaje a bylinné směsi rostlin na slinivku

Poradna

V naší poradně s názvem DIETA NA SLINIVKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Helena Kopecká.

můžu tvarůžky? nebo i romadúr, děkuji za odpověď Kopecká

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Olomoucké tvarůžky jíst můžete, ale romadůr už ne, protože obsahuje mnoho živočišných tuků. Aby byla vaše slinivka zdravá, zaměřte se na potraviny, které jsou bohaté na bílkoviny, mají nízký obsah živočišných tuků a obsahují antioxidanty. Vyzkoušejte libové maso, fazole a čočku, čiré polévky a náhražky mléka (například lněné mléko a mandlové mléko).

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Dieta na slinivku

Ovesný odvar na slinivku břišní

Při zánětu slinivky se pije během dne po doušcích odvar z ovsa. Na přípravu odvaru z ovsa potřebujeme 100 gramů ovsa a 1,5 litru vody. Do hrnce se dá oves, zalije se potřebným množstvím vody a na mírném ohni se nechá vřít, dokud se neodpaří asi půl litru. Potom se odvar odstaví, scedí se a přelije se do termosky. Celé množství se pak pije vždy teplé v průběhu celého dne. Na každý den se připravuje vždy čerstvý odvar.
 

Zdroj: Čaje a bylinné směsi rostlin na slinivku

Diskuze

V diskuzi DIETA NA SLINIVKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Máslová Věra.

Řekněte mi někdo, jestli používáte čočku, fazole ?
A co teď o vánocích nějaké upečené kousky, vánočku ? Může se to vůbec ?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Dieta na slinivku

Reflexní terapie na podrážděnou slinivku

Při léčbě pankreatu se osvědčila i stimulace reflexních zón na nohou. Pokud máme se slinivkou problémy, najdeme je velmi jednoduše. Reflexní body ovlivňující slinivku jsou asi ve střední části vnitřní části chodidla. Při silnějším hlubokém tlaku můžeme cítit ostrou bolest, znamená to, že jsme zónu trefili. Při zánětu slinivky či sliznic plošky na chodidle zásadně jen masírujeme uklidňujícím hladivým způsobem. Při slabé funkci slinivky břišní, například při problémech s trávením, můžeme její činnost naopak posilovat střídavě slabým a silným tlakem na tyto plošky několikrát denně.

Zdroj: Čaje a bylinné směsi rostlin na slinivku

Poradna

V naší poradně s názvem NEMOCNÁ SLINIVKA U DĚTÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.

chci se zeptat z čeho muže mit pětilety ditě podražděnou slinivku. vyšlo nam to z vysledku krve bolesti břiška každy druhy den po dobu 14dni.nepřejida se ani mastny neji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Příčin pankreatitidy u dětí je mnoho, ale nejčastěji to jsou tupá zranění břicha (abdominální trauma), například při srážce motorových vozidel, zneužití dítěte a domácí násilí, nehoda na kole, kde je břicho stlačeno řídítky a podobně. Mezi další příčiny pak patří různé systémové infekce, vrozené anomálie a pankreatobiliární onemocnění. Ve čtvrtině případů se na příčinu vzniku zánětu slinivky vůbec nepříjde.
Pankreatitida vzniká zablokováním nebo narušením sběrných kanálků a poškozením pankreatických acinárních buněk, což vede k aktivaci a uvolnění trávicích enzymů. Aktivované enzymy pak způsobují zvracení, zánět a potenciálně i nekrózu.
Akutní pankreatitida by se měla vyléčit za dva až sedm dní, přičemž léčba by měla být převážně založena na použití intravenózní hydratace, zmírnění bolesti a zklidnění střev.
I když se většina dětí spontánně vyléčí, mohou zde vzniknout akutní pseudocysty pankreatu. Ty menší s průměrem méně než 5 cm jsou léčeny pozorováním po dobu 4-6 týdnů. Pseudocysty pankreatu větší než 5 cm v průměru mohou vyžadovat chirurgické řešení.
Určitě zůstaňte v kontaktu s ošetřujícím lékařem a pravidelně sledujte slinivkové ukazatele v krvi.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nemocná slinivka u dětí

Čaj na rychlou regeneraci slinivky

Pokud trpíme onemocněním slinivky břišní či jejím zánětem, tak zvanou pankreatitidou, nebo je naše slinivka jen podrážděná, tak můžeme vedle klasické léčby zkusit podpořit hojivé a regenerační procesy i touto bylinnou kúrou. K přípravě odvaru na hojení budeme potřebovat 50 gramů dobromyslu obecného, 30 gramů mateřídoušky, 30 gramů řepíku, 30 gramů řebříčku, 30 gramů třezalky tečkované a 30 gramů máty peprné. Vše v suchém a nasekaném stavu. Hojivý odvar na slinivku se uvaří tak, že se jedna vrchovatá čajová lžička zalije 1/4 litrem vroucí vody a nechá se nejvýše 15 minut louhovat. Čaj se pije vždy čerstvý, jeden ráno a jeden večer. 

Zdroj: Čaje a bylinné směsi rostlin na slinivku

Poradna

V naší poradně s názvem DIETA NA SLINIVKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie zemanová.

Pprosím o dietu,manžel je 14 dnů po odstranění nádoru na slinivce a má stále průjem.děkuji za odpověd M.Z.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Je běžné, že lidé s rakovinou slinivky mají problémy s výživou. Pokud je slinivka odstraněna nebo nefunguje správně, nebo pokud jsou zablokovány žlučové nebo pankreatické vývody, je možné, že nebudou schopni strávit tuk. Blokádu lze řešit umístěním stentu do kanálku, který jej udrží otevřený. Lékař také může předepsat pankreatické enzymy na podporu trávení. Léky, jako jsou steroidy, mohou pomoci zlepšit ztrátu chuti k jídlu.
Při rakovině slinivky, můžou být různé typy průjmu. Někteří lidé mohou mít světlou stolici, pokud mají ucpaný žlučovod. Někteří lidé mohou mít průjem, když slinivka nevytváří dostatek enzymů, které pomáhají střevům trávit potravu a absorbovat živiny.
Provedení některých změn ve stravě může pomoci zmírnit průjem. Jednou z nejdůležitějších věcí při zvládání průjmu je pití dostatečného množství tekutin, abyste pacient zůstal hydratován.
Lékař může předepsat vitamínové doplňky, protože střeva správně nepřijímají živiny a dochází k tzv. malabsorpce - podvýživě. Pacient by se také měl vyhnout tučným, mastným nebo smaženým jídlům, protože bude mít potíže s jejich trávením.
Při průjmu je třeba konzumovat potraviny s vysokým obsahem draslíku, aby se nahradil průjmem ztracený draslík. Mezi tyto potraviny patří:

meruňkový nebo broskvový nektar
banány
pomeranče
bramborová kaše nebo pečené brambory

Pro přípravu běžných jídel používejte potraviny s vysokým obsahem bílkovin a kalorií, ale nízkým obsahem vlákniny. Mezi tyto potraviny patří:

bílý nebo vanilkový jogurt
nudle
snídaňová kaše z pšeničné krupice
konzervované nebo vařené ovoce bez slupek
tvaroh
tavený sýr
kuřecí nebo krůtí (s kůží)
libové mleté ​​hovězí maso

Vyhněte se potravinám s vysokým obsahem vlákniny a těm, které zvyšují činnost střeva a rychlost vytahování tekutiny z tkání do stolice. Káva s kofeinem, čaj a alkohol mohou stimulovat činnost střev. Mezi potraviny s vysokým obsahem vlákniny patří:

celozrnné cereálie a pečivo
hnědá rýže
sušené ovoce, jako jsou sušené švestky a rozinky
popcorn, ořechy a semínka
fazole a luštěniny
syrová zelenina a ovoce

Správná výživa během léčby rakoviny je důležitá, proto se poraďte s lékaři, pokud průjem stále přetrvává.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Dieta na slinivku

Úprava stravy na uzdravení slinivky

  • Pro uzdravení slinivky je třeba omezit ve stravě příjem tuků, zejména živočišné.
  • Chceme-li uzdravit svou slinivku, tak zásadně nesmažíme a vyhýbáme se smaženým a mastným jídlům.
  • Pro uzdravení slinivky ze stravy vyloučíme rafinovaný bílý cukr, sladkosti a alkohol.
  • Při pojídání se snažme stravu velmi důkladně rozžvýkat a smíchat se slinami, čímž ulehčíme slinivce při trávení.
  • Pro uzdravení slinivky je třeba vždy čtvrthodinu před každým hlavním jídlem sníst trochu nějaké kořenové zeleniny, například strouhanou mrkev, červenou řepu, petržel a podobně.
  • K uzdravení slinivky břišní zvýšíme ve stravě příjem vitaminu A a také zinku prostřednictvím potravních doplňků.

Zdroj: Čaje a bylinné směsi rostlin na slinivku

Poradna

V naší poradně s názvem DIETA PRI PODRÁŽDĚNĚ SLINIVCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva Slabenakova.

Dobrý den, manžel je po slabším zánětu slinivky, dieta bez problémů, jen nevím, jak koření, spec. Skořice. Diky

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Skořice se používá jen jako dochucovadlo, takže se jí zkonzumuje jen malé množství. Malé množství skořice nemá na slinivku žádný vliv.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Dieta pri podrážděně slinivce

Čaj z kopřivy na snížení obsahu cukru v krvi

Léčivý odvar z kopřivy snižuje obsah cukru v krvi a tím ulevuje slinivce, která pak nemusí produkovat tolik inzulínu. Na odvar z kopřivy se použije pouze jedna vrchovatá čajová lžička sušené kopřivy, která se přes sítko zalije ¼ litrem horké vody a nechá se jednu minutu koupat ve výluhu.
  

Zdroj: Čaje a bylinné směsi rostlin na slinivku

Diskuze

V diskuzi ŽLUTÁ STOLICE PŘÍČINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martin.

Děkuji za reakci. Minulý týden jsem byl na gastroskopii a nic mi nenašli. Nevím, jestli při tomto zákroku i kontrolují slinivku břišní, ale pan doktor mi pouze sdělil, že mám lehký zánět v žaludku, ale že to není nic závažného. Teď mě ještě čeká kolonoskopie, ale to až za 2 měsíce.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Michal.

Dobrý den,mám stejné problémy.Jak prosím dopadla další šetření?Děkuji M

Zdroj: diskuze Žlutá stolice příčiny

Onemocnění související se slinivkou

Slinivka je velice nenáročná žláza, ale nesnáší zúžení svého vývodu (svých vývodů), stres a zánětlivé procesy v těsném okolí vývodu, hlavně ve dvanáctníku a žlučovodu. Zánět dvanáctníku vždy zúží vývod slinivky a pankreatický sekret v ní městná. To způsobí utlačení aktivních žlázových buněk a snížení jejich látkové výměny, což přímo vede k atrofii slinivky, zvláště její hlavy, a to pak bývá příčinou některých typů cukrovek. Starší lidé dokonce obvykle mají zmenšenou slinivku a od toho pak cukrovku. (U starších je také obvyklý nedostatek receptorů na inzulín na membránách buněk, případně rezistence těchto receptorů na něj.) Situaci komplikuje to, že vývod slinivky je společný se žlučovodem, a žluč, která se kontaktuje s pankreatickým sekretem do té chvíle neškodným, jej aktivuje a jeho enzymy jsou pak schopny rozpustit i slinivku, poškodit střeva a zabít člověka. Děje-li se to jen v nepatrné míře, slinivka atrofuje a zmenšuje se, k stáru pak ale nestačí.

Takže, pokud máte problémy s trávením cukrů a jste mladí, nemusíte mít zatím cukrovku, ale ve skutečnosti peptický vřed na dvanáctníku nebo zacpané žlučovody.

Zdroj: Léčba slinivky břišní

Nemocný pankreas

U onemocnění slinivky břišní (pankreatu) je potřeba si v první řadě uvědomit, že tento orgán má v lidském těle dvě funkce. Slinivka je tvořena dvěma odlišnými částmi. Zaprvé je to žláza s vnitřní sekrecí (její produkty jsou uvolňovány do krve). Tato část je tvořena Langerhansovými ostrůvky (skupiny zvláštních buněk pankreatu), které vytvářejí a produkují hormony (inzulín, glukagon, somatostatin). Hormony jsou pak uvolňovány a dále ovlivňují různé pochody v organismu.

Druhá část buněk tvoří žlázu s vnější sekrecí (její produkt – trávicí šťáva, je uvolňován do tenkého střeva). Tato část produkuje enzymy: trypsin (štěpící bílkoviny na aminokyseliny), amylázu (přeměňující sacharidy) a lipázu (přeměňující bílkoviny). Všechny tyto enzymy jsou produkovány v neaktivních formách (proenzymech), neaktivní formy (proenzymy) jsou aktivovány až pomocí dalších enzymů, které jsou přítomny ve dvanáctníku (duodenu), kam ústí vývod zevně sekretorické části slinivky (té, která produkuje trávicí šťávu). Tento mechanismus aktivace enzymů zajišťuje kontrolu nad tím, aby se enzymy neaktivovaly dříve, než je třeba, a nepoškodily tak slinivku nebo její vývod.

Zdroj: Dieta na slinivku

Jídelníček

Do jídelníčku patří například:

  • libové maso a ryby
  • zakysané mléčné výrobky (ne však mléko sloužící k samotné konzumaci)
  • jogurt či nízkotučné tvarohy
  • sýry do 30 % tuku
  • vejce spojené s dalšími pokrmy (žloutkům se však snažíme vyhnout)
  • jednoduché rostlinné oleje
  • den a více staré pečivo
  • jablka, meruňky, banány, mandarinky, broskve, třešně, višně
  • čerstvá, mražená i sušená zelenina
  • lehké koření
Vzor jídel u diety č. 4:
  • snídaně: bylinkový čaj, rohlíky, sýr žervé
  • dopolední svačina: jablko
  • oběd: polévka krupicová se zeleninou, kuřecí plátek přírodní s broskví, brambory
  • odpolední svačina: bílý jogurt, veka
  • večeře: těstovinový salát se zeleninou

Zdroj: Dieta na slinivku

Olej z máty peprné

Mátový olej, který obsahuje máta perná v malých dávkách, zvyšuje chuť k jídlu, dobře také účinkuje proti zvracení při nevolnosti a odstraňuje spasmy (křeče), zejména při kolikách žaludku a střev nebo žlučových cest. Olej z máty aktivizuje vylučovací funkce jater a slinivky a má také protizánětlivé účinky. Na žlučník působí olez z máty žlučotvorně, žlučopudně a utišuje bolesti žlučníku. Díky těmto vlastnostem je máta dobrým prostředkem na léčbu funkčních onemocnění žaludku, žlučových cest, žlučových kamenů, při chronické pankreatitidě, trávicích obtížích, nevolnostech, zvracení a průjmech.
Zde je recept na domácí výrobu oleje z máty peprné.

 

Zdroj: Čaje a bylinné směsi rostlin na slinivku

Zánět slinivky břišní

Pankreatitida obvykle začíná jako náhlý (akutní) útok. Pokud dojde k zanícení slinivky, její trávicí enzymy napadají tkáně, které je vyrábějí. Jeden z těchto enzymů (trypsin) může způsobit poškození tkáně a krvácení, což může být příčinou toho, že buňky tkání a cév začnou bobtnat. V některých případech se mohou tyto útoky opakovat. Tento stav je znám jako chronická pankreatitida. Při chronické pankreatitidě dochází k ukončení produkce enzymů, které jsou nezbytné pro tělo, zejména pro trávení a vstřebávání živin. Tato porucha se nazývá exokrinní pankreatické selhání. Tuky a proteiny v potravě mohou být špatně stráveny nebo absorbovány, což může mít za následek trvalý průjem nebo hubnutí. Pokud je chronická pankreatitida v pokročilém stadiu, dochází k přerušení tvorby inzulínu, což se nazývá endokrinní poruchou, která může následně vést k rozvoji diabetu mellitu.

Příčin onemocnění tohoto orgánu není mnoho, avšak o to víc jsou nebezpečné:

  • Alkohol. Nejčastějším důvodem všech nemocí slinivky břišní je nadměrné a dlouhodobé požívání alkoholu. Alkohol ničí tkáň slinivky a může způsobit nejen zánět, ale i karcinom (nádor).
  • Špatné stravování. Pokud se do jídelníčku zařazují převážně tučná a přepálená jídla, může to slinivku podráždit a způsobit její zánět.
  • Žlučový kamínek. Pokud je žlučový kamínek malý a rozhodne se cestovat žlučovými cestami, může dojít k ucpání společného vývodu slinivky a žlučníku. Žluč pak poškodí slinivku. I enzymy slinivky, pokud se aktivují přímo v orgánu, mohou slinivku podráždit a vyvolat její zánět.

Příčiny onemocnění se často kombinují a je těžké určit, co za vzniklý problém může nejvíc. Každopádně se k léčbě přistupuje komplexně, aby se zabránilo dalšímu poškození orgánu.

Zdroj: Podrážděná slinivka

SPC

Zde je odkaz na stažení SPC.

Zdroj: Léky na dnu na předpis


Autoři obsahu

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP