Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

LÉKY NA UVOLNĚNÍ SVALOVÉHO NAPĚTÍ

OBSAH

Problémy s krční páteří

Při dlouhodobějším přetěžování svalstva krční páteře dochází k mírným bolestem v oblasti krku či ramen, přičemž se tyto náznaky často přecházejí, ignorují či řeší rychlým protažením bolavé oblasti. Bez dlouhodobějšího funkčního řešení se však nerovnováha svalového napětí postupně stupňuje. Ke změnám napětí dochází i v okolních měkkých tkáních (kůže, podkoží, svalová povázka), které se stahují, zkracují a stávají se méně pružnými, což zpětně prohlubuje bolestivost pro jejich nedostatečnou prokrvenost a okysličenost.

Zdroj: Motání hlavy od krční páteře

Poradna

V naší poradně s názvem SVALOVÉ NAPĚTÍ KŘÍŽOVKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milda.

Já myslím, že svalové napětí na pět je tonus.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Svalové napětí křížovka

Porovnání Xanaxu a Lexaurinu

Přípravek Lexaurin v nízké dávce snižuje duševní napětí a úzkost. Vyšší dávky způsobují svalové uvolnění a psychické zklidnění, což je velmi důležité při léčbě vážných neurotických (duševní poruchy mírného stupně) a psychosomatických onemocnění (duševní a tělesné onemocnění ve vzájemném vztahu).

Lexaurin je indikován:

  • při úzkosti, napětí, podrážděnosti, poruchách spánku;
  • při funkčních poruchách srdce a cévního systému, dýchacího, zažívacího a močopohlavního ústrojí způsobených stresem, úzkostí a napětím;
  • při psychosomatických poruchách, jako jsou bolesti hlavy nebo onemocnění kůže psychického původu;
  • při úzkosti a napětí doprovázejících vleklá organická onemocnění,
  • při abstinenčním syndromu (příznaky po vysazení alkoholu u závislých osob).

Léčivou látkou je bromazepamum. Přípravek je určen pouze pro dospělé.

Rozdíl mezi Xanaxem a Leuxaurinem je v účinné látce a v indikacích. Nejedná se o totožné přípravky.

Zdroj: Xanax

Poradna

V naší poradně s názvem LZE BRÁT MODIN A ANTIDEPRESIVA SOUČASNĚ? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel JANA KOLAŘÍKOVÁ.

Dobrý den,měla bych prosím dotaz zda mohu k lékům Apocital a Xanax brát ještě doplněk stravy Modin? Děkuji za odpověd Jana Kolaříková.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Modin je doplněk stravy založený především na účincích třezalky tečkované. Ta uvolňuje psychické napětí. Vy užíváte Apo-cital a Xanax, což jsou rovněž léky uvolňující napětí, ale jsou mnohem silnější, než Modin, takže při společném užívání nepocítíte žádnou změnu. Pokud máte pochybnosti o své léčbě, tak jediným rádcem vám může být jen váš psychiatr, který nejlépe ví, jaké změny v lécích jsou ve vašem případě možné. Obraťte se proto na svého lékaře psychiatra a nechte si vysvětlit účinky Modinu a svěřte se mu čeho tím chcete dosáhnout.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Lze brát modin a antidepresiva současně?

Jak se zbavit svalového napětí

Svalové napětí lze uvolnit pomocí svalové relaxace spolu s duševní očistou. Jedná se o metodu, která je stará skoro celé století. Nazývá se Jacobsonova progresivní relaxace. Metoda vás naučí, jak uvolnit svaly a jak se uvolnit celkově.

Zdroj: Jak uvolnit svalové napětí

Poradna

V naší poradně s názvem JAK SNÍŽIT CUKR V KRVI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vera.

Dobry den co bys te me poradili mam cukr 17 beru kapky metamizol a gujaran nemam to s toho prosim dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Léky Metamizol a Guajacuran jsou léky proti bolesti a na uvolnění svalstva. Tyto léky nepůsobí na hladinu krevního cukru. Pokud máte takto vysoký obsah glukózy v krvi, musíte se poradit s lékařem diabetologem. Existuje mnoho možností, jak snížit cukr v krvi. Ke zvolení té správné je třeba znát váš zdravotní stav, a ten zná jedině váš lékař.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jake hodnoty ma byt dlouhodoby cukr

Svalové napětí křížovka

Víte, jak se říká svalovému napětí na pět písmen? Pokud ano, tak výsledky pište pod uvedený článek.

Zdroj: Jak uvolnit svalové napětí

Poradna

V naší poradně s názvem ANGÍNA PECTORIS PŘÍZNAKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiřina.

Dobrý den,mám časté bolesti na levé straně hrudi .Někdy i v noci kdy jsem v klidovém stavu.Někdy zvažují jestli si mám zavolat rychlou.
.Léčím se se štítnou žlázou,v současné době mi byla změněna terapie.Lékař mi řekl že by se mohla vyvinout z toho angína pectoris.,TSH mám v současné době 0,14.Užívám euthyrox.
PROŽÍVÁM v této době i stresovou situaci,přišlo k úmrtí 2 blízkých osob,jeden z nich byl vnuk.
Děkuji za případnou odpověď.Jiřina

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Bolest vlevo na hrudi nemusí způsobovat jen srdce, ale i kosterní svalstvo, které může být v napětí ze stresující situace, kterou prožíváte. S jistotou by vám to sdělil lékař internista. Doporučuji zastavit se na kardiologii a tam jim řekněte o své tíživé situaci. Když to nebude od srdce, tak vám lékař předepíše léky na uklidnění a ty vyřeší současné nepohodlí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Angína pectoris příznaky

K čemu se používá lék Muscoril

Muscoril se používá ke zmírnění nebo úplnému odstranění bolesti při bolestivých svalových stavech a křečových stazích kosterního svalstva vyvolaných onemocněním páteře, revmatismem nebo úrazem, při zvýšeném svalovém napětí způsobeném onemocněním CNS, při zánětu sedacího nervu (houser), při bolestivých pohybech krčních svalů, při menstruačních potížích. Muscoril lze také použít k celkovému uvolnění před pohybovou rehabilitací.

Zdroj: Lék na bolavá záda a svaly

Poradna

V naší poradně s názvem ČERNÝ JAZYK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miluse hajkova.

Dobry den .... prosím o radu ... po snědení bramborového salátu a řízku ( Vánoční období) jsem měla napětí a nafouknuti v oblasti podžeberni a rano jsem měla uplne černý povlak jazyka. Napětí a nafouknuti zmizelo ale černý povlak jazyka ne. Je to spojitost s játry a zazivanim?dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Vzala jste si nějaké léky proti průjmu? Bismut subsalicylát způsobuje černý jazyk. Bismut subsalicylát je netoxická látka obsažená ve volně prodejných lécích proti průjmovým onemocněním. Další možná příčina černého jazyka by mohla být barevná strava nebo nápoje, jako například červené víno. Také přemnožená candida může zavinit černý jazyk. Vyčkejte ještě několik dní, a když černý povlak na jazyku nezmizí, tak navštivte lékaře na ORL.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bolesti v pravem podzebri a paleni jater

Účinky

Účinná látka přípravku Solpaflex se řadí mezi nesteroidní protizánětlivé léky. Speciální formulace přípravku Solpaflex umožňuje řízené uvolňování účinné látky. Tak je zajištěn prodloužený účinek trvající až 12 hodin. Tím se Solpaflex liší od ostatních léčiv na bázi ibuprofenu dostupných na našem trhu.

Zdroj: Lék na uvolnění svalů zad bez předpisu

Diskuze

V diskuzi COLAFIT DISKUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra76.

Na uvolnění pokožky používám kostičky colafit www.prozdravi.cz/col… 60 kostiček mám na dva měsíce a pocitově i vzhledově super.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Colafit diskuze

Cviky na uvolnění krční páteře

Zde můžete vidět video s cviky na uvolnění krční páteře.

Zdroj: Cviky na ztuhlou šíji

Poradna

V naší poradně s názvem CHLORELLA S ONEMOCNĚNÍM SRDCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdena Šteflova.

Prosím můžete mi poradit, mohu užívat chlorellu když mám zvápenatělinu na jedné srdeční chlopni? Není to nebetpečné z důvodu uvolnění částic? děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Chlorellu můžete v klidu používat i když máte zvápenatělinu na jedné srdeční chlopni. Chlorella totiž čistí především zažívací trakt. V klidu do toho. Očekávejte na začátku léčby průjem nebo zřídnutí srolice. Je to normální projev detoxikace organismu.

Zdroj: diskuze Chlorella s onemocněním srdce

Srovnání léků Myolastan, Nimesil a Mydocalm

MYOLASTAN obsahuje tetrazepamum 50 mg v 1 potahované tabletě. Tetrazepam patří do skupiny takzvaných benzodiazepinů. Tato látka obsadí určitá vazebná místa v mozkové tkáni i ostatních tkáních těla a způsobí tak uvolnění napětí kosterního svalstva. Tetrazepam se užívá u stavů se zvýšeným svalovým napětím, bolestivých či omezujících pohyblivost (bolestivé stavy související s onemocněním páteře a kloubů; rehabilitace po operacích na kloubech či páteři a po mozkové obrně a cévních mozkových příhodách, po úrazech končetin a páteře; k usnadnění rehabilitace ve sportovním lékařství). Přípravek je určen pro dospělé a mladistvé od 15 let. Děti jej mohou užívat jen zcela výjimečně, na výslovné doporučení lékaře, a to pouze po dovršení 1 roku věku.

Při užívání MYOLASTANU se může vyskytnout ospalost, snížená rychlost reakce, zvýšená představivost či snížení svalového napětí. Někdy se mohou naopak objevit opačné příznaky jako podrážděnost, vzrušivost, útočnost či zmatenost. Tyto nežádoucí účinky se mohou vyskytnout zejména u dětí a starších jedinců. Může se objevit také nevolnost a zvracení, dále vyrážka, svědění kůže či akutní alergická reakce. Vysazování léčby je třeba vždy provádět postupně. Během užívání přípravku nesmíte řídit motorová vozidla a vykonávat činnosti vyžadující zvýšenou pozornost, koordinaci pohybů a rychlé rozhodování.

NIMESIL je nesteroidní antirevmatikum s analgetickými a antipyretickými vlastnostmi působící jako inhibitor cyklooxygenázy, enzymu, který se účastní syntézy prostaglandinů. Je ve formě světle žlutých granulí s pomerančovou vůní pro přípravu bílé až světle žluté suspenze. NIMESIL se podává u léčby akutní bolesti; symptomatické léčby bolestivé osteoartrózy; nebo u primární dysmenorrhoey. NIMESIL by měl být předpisován pouze pro druhotnou léčbu. Rozhodnutí jej předepsat by mělo být založeno na vyhodnocení celkových rizik pro každého pacienta.

MYDOCALM obsahuje tolperisoni hydrochloridum 50 mg nebo 150 mg v 1 potahované tabletě. Používá se při různých neurologických poruchách, které vyvolaly zvýšené napětí až křečovité ztuhnutí kosterního svalstva. Dále se užívá pro zvýšení prokrvení při poruchách cévní inervace, při cévních změnách u cukrovky, při křečích nebo zúžení končetinových cév, při oběhových poruchách po trombózách, při bércovém vředu. Přípravek je určen pro dospělé a mladistvé, MYDOCALM 50 MG i pro děti od 3 let.

Rozdíly mezi výše uvedenými preparáty spočívají v tom, že každý z nich patří do jiné skupiny, že mají rozličné indikace a nežádoucí účinky. Jedná se o léky a ty vždy patří do rukou lékařů.

Zdroj: Mydocalm

Poradna

V naší poradně s názvem ODSTRANIT LEPIDLO PO UVOLNENI NAHRADY Z DÁSNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Pro odstranění lepidla z úst vypláchněte ústa teplou vodou nebo ústní vodou. To pomůže rozpustit Coregu ve vašich ústech. Pak vyčistěte dásně kruhovým pohybem pomocí zubního kartáčku s měkkými štětinami a normální zubní pasty. (Tím se odstraní plak z úst a stimuluje krevní oběh.) Nedoporučujeme vybírat zbytky lepidla z dásní, protože by to mohlo způsobit podráždění. Corega se pomalu rozpustí ve slinách a část produktu se může nakonec spolknout. Studie ukázaly, že adheziva z lepidla procházejí trávicím systémem v podstatě nezměněná jako nestrávený materiál a jsou eliminována bez jakýchkoli detekovatelných následků. Zkuste experimentovat a zjistit, jaké množství produktu je pro vás nejlepší. Naneste adhezivní krém Corega na vaše protézy v malých proužcích nebo v řadě teček, přičemž se ujistěte, že jej neaplikujete příliš blízko k okrajům. Protézy pevně přitlačte na místo a krátce držte. Mnoho nositelů umělého chrupu shledává, že stačí jedno použití denně. Pokud používáte přípravek Corega více než dvakrát denně nebo pokud vám protéza špatně sedí, poraďte se se svým zubním lékařem.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ladislav Halada.

PS, super je namočit zubní kartáček do obyčejného mýdla a vyčistit si opakovaně dáseň,Jde to super odstranit.

Zdroj: diskuze Odstranit lepidlo po uvolneni nahrady z dásní

Tolperison

Mydocalm [mydokalm] je lék, který bývá předepisován při nadměrném napětí kosterních svalů. Účinnou složkou preparátu je sloučenina tolperison. Tolperison snižuje napětí kosterní svaloviny (má centrálně myorelaxační účinek) a navíc lehce rozšiřuje cévy, což zlepšuje prokrvení tkání.

Recenze uvádějí, že se Mydocalm používá u stavů, kdy je potřeba uvolnit kosterní svaly, ve většině případů na bolest zad. Poměrně oblíbený je tento lék u neurologů, kteří ho předepisují například lidem s nadměrným a bolestivým napětím svalstva po mozkových příhodách a u těžších forem roztroušené sklerózy. Uvolnění svalů působí úlevu a přispívá k usnadnění rehabilitace. Mydocalm má efekt i při bolestech zad způsobených nadměrnými stahy páteřních svalů (typicky bolest krční páteře). Pozitivní efekt Mydocalmu na cévy se využívá v léčbě takových stavů, jako je postižení drobných cév při cukrovce, u Raynaudovy nemoci a podobně.

Jak dlouho lze Mydocalm užívat?

Mydocalm by měl být užíván tak dlouho, jak je předepisován lékařem. Obvyklá doba léčby je v délce týdnů. Vyrábí se ve formě tablet a běžná dávka pro dospělého člověka je 3x denně 200 mg.

Mydocalm může vyvolat zhoršení pozornosti a bdělosti, nepříjemné sucho v ústech, zácpu, alergické reakce (svědění kůže, kopřivka) a svalovou slabost. Velmi nebezpečný může být Mydocalm pro pacienty trpící myasthenií gravis.

Tento lék nelze zakoupit online na českém trhu, není volně prodejný, je vázán na předpis.

Zdroj: Lék na uvolnění svalů zad

Poradna

V naší poradně s názvem INFORMACE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Matějka František.

Dobrý den.Chci se zeptat.21.7.2015 jsem prodělal operaci AC prostaty TxNOMO gr.1,GS Někdy se mě stane,že mám problém s vyprazdněním moči.Když si vezmu Algifenové kapky tak to pomuže.Ale musím hlídat unik moči.Škodí když si dám něco pálivého ostrého,česnek atd.Je možné pít pivo a jaké a když je oslava tak i nějakého panáčka.Děkují za radu.
S pozdravem
Matějka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Po operaci prostaty je únik moči běžný a postupem času se postupně ztratí. Ostré, kořeněné a česnekové jídlo budete muset vyzkoušet a zjistit sám, jak na něj budete reagovat. Nemělo by to znamenat žádné problémy v souvislosti s prostatou. U alkoholu je to trochu horší, protože hrozí uvolnění močového svěrače a následný únik moči. Navíc alkohol významně ovlivňuje složení moči, která pak může působit dráždivě. Nemělo by vadit jedno až dvě piva a nebo jeden malý panáček. Berte ohledy na užívané léky. Některé mají zakázanou konzumaci alkoholu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze INFORMACE

Nežádoucí účinky

Přípravek může ve výjimečných případech ovlivnit činnost vyžadující zvýšenou pozornost (řízení vozidla, ovládání strojů).

Zdroj: Lék na uvolnění svalů zad bez předpisu

Poradna

V naší poradně s názvem MRAVENČENÍ JAZYKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Elis.

Dobrý den, v poslední době se mi stává, že mám mravenceni jazyka.. Brnění.. Vůbec nevím z čeho to může být.. Byla jsem na ORL, tam sem dostala b komplex a prý že by to mělo zmizet, ale bohužel problémy trvají.. Nemáte stím nějakou zkušenost?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Mravenčení nebo brnění jazyka nastává také v případě deformace krční páteře. Ta se v poslední době objevuje stále více a na vině je naše zírání do monitoru, když děláme takovou tu želví hlavu. Když už jste se odhodlala k lékaři na ORL, tak v tom setrvejte a zajděte ještě na oddělení ortopedie a prodiskutuje to ještě tam. Nečekejte žádné léky, ale spíš rady co dělat na uvolnění krku a celé páteře, popřípadě doporučení na rehabilitaci. Léčba totiž v těchto případech netrvá týden nebo 14 dní, ale roky a je třeba k tomu navíc změnit životní styl. Výsledkem pak bývá pevné tělo a jazyk bez brnění.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Mravenčení jazyka

Tizadinin

Sirdalud je lék, který bývá dle zkušenosti předepisován při nadměrném napětí kosterních svalů. Účinnou složkou preparátu je sloučenina tizanidini hydrochloridum. Wikipedia neuvádí potřebné informace o tomto léku.

Tizanidin působí na centrální nervový systém a snižuje napětí kosterní svaloviny, což se označuje jako centrálně myorelaxační účinek.

Sirdalud se používá u stavů, kdy je potřeba uvolnit kosterní svaly. Běžnou indikací jsou bolesti zad způsobené nadměrnými stahy páteřních svalů, typicky jde o bolesti krční páteře. Poměrně oblíbený je tento lék u neurologů, kteří ho předepisují například lidem s nadměrným a bolestivým napětím svalstva po mozkových příhodách a u těžších forem roztroušené sklerózy. Uvolnění svalů působí úlevu a přispívá k usnadnění rehabilitace.

Sirdalud by měl být užíván pouze dle doporučení předepisujícího lékaře. Vyrábí se ve formě tablet o síle 2 a 4 miligramy a běžná dávka pro dospělého člověka jsou 1–3 tablety denně. Celková počáteční denní dávka by neměla překročit 6 miligramů.

Sirdalud může vyvolat zhoršení pozornosti a bdělosti, nepříjemné sucho v ústech, zácpu, alergické reakce (svědění kůže, kopřivka) a svalovou slabost. Při užívání Sirdaludu může dojít ke zvýšení jaterních testů a vzácně i k selhání jater. Velmi nebezpečný může být Sirdalud pro pacienty trpící myasthenií gravis (autoimunitní onemocnění postihující nervosvalový přenos). Preparát by v žádném případě neměl být kombinován s alkoholem.

Zdroj: Lék na uvolnění svalů zad

Léčba bez použití léků

Léčba teplem: Teplo je u svalových kontraktur na prvním místě. Zvyšuje prokrvování a uvolňuje svaly. Vazivo se stává elastičtějším a kloubní maz tekutějším. Jako zdroj tepla se dají použít zábaly, teplé koupele (s přísadami, které uvolňují svaly, například jalovec), sauna, infračervené světlo, náplasti nebo masti obsahující látky, které zvyšují prokrvování (k dostání v lékárně).

Chiropraktická opatření: Vykazují dobré výsledky, jsou-li přítomny nějaké blokády páteře nebo chybné držení zad, které jsou příčinou svalového přepětí. Chiropraktické zásahy ovšem musí být – zvláště v oblasti krku a krční páteře – prováděny velice pečlivě řádně vyškoleným chiropraktikem.

Masáže: Masáže uvolňují svalové kontraktury a zvyšují elastičnost vazů. Existuje mnoho různých technik masírování. Masáže se však nehodí při poruchách krevní srážlivosti nebo při čerstvém zranění.

Chladivý sprej: Tato metoda se u svalových kontraktur hodí velice dobře. Chladivý sprej se nastříká přímo na bolestivé partie. Tím se sval stane necitlivým a může být natažen. Nakonec následuje znovuohřátí svalu, aby mohl být dobře uvolněn.

Ultrazvuk: Ultrazvukové vlny proniknou zhruba do hloubky 8 cm pod kůži. Jimi vyvolané vibrace podporují prokrvování a uvolňují i hlubší části svalů. Předpokládá se, že ultrazvuk ovlivňuje také vodivost nervů, které přenášejí signály bolesti.

Transkutánní elektrická nervová stimulace – TENS: Při této metodě jsou elektricky stimulována nervová zakončení buď ve spouštěcích, nebo v akupunkturních bodech. Tím dojde ke zmírnění bolesti. Tato metoda působí na podobném principu jako lokální anestezie.

Cvičení: Cvičení spojuje cviky na uvolnění svalů s cviky k jejich posílení.

Autogenní trénink: Pomocí pravidelného autogenního tréninku se můžete naučit vědomému uvolňování svalů.

Zdroj: Jak uvolnit svalové napětí

Léky uvolňující svalové napětí

Při bolestech způsobených kontrakturami svalů by měly být jen ve výjimečných případech užívány léky, které svalové napětí uvolňují (myorelaxancia). Ty sice křečové napětí svalů odstraní a sníží tím i bolest, ale při jejich delším užívání může dojít k psychické závislosti a k vedlejším účinkům, jako je závrať nebo únava. Kromě toho nejsou všechny bolesti způsobeny pouze svalovým přepětím. Většinou dobře snášenými léky jsou paracetamol a kyselina acetylsalicylová (aspirin).

Při bolestech ze svalového přepětí je často do spouštěcího bodu aplikována injekce s lokálním anestetikem. Tato léčba musí být mnohdy provedena vícekrát, dokud není „začarovaný kruh“ bolest–kontraktura–bolest přerušen. Možným vedlejším účinkem může být alergická reakce. Tato metoda nesmí být používána při akutních zánětech a u pacientů s těžkým srdečním onemocněním.

Dobrým rostlinným prostředkem proti bolestem je olej z máty peprné, který se aplikuje na pokožku. Při bolestech hlavy se nanáší a roztírá v oblasti spánků, čela a týlu. Již po 15–30 minutách je patrné zmírnění bolesti. Tento druh léčby je dobrou alternativou k lékům, kromě toho šetří žaludek a játra.

Dalším přírodním prostředkem k léčbě bolesti je čaj z vrbové kůry. Výtažek z vrby obsahuje látky, které jsou v těle přeměněny na bolest tišící kyselinu acetylsalicylovou. Protože nejprve musí proběhnout proces této přeměny, účinek se dostaví později. Proto se hodí vrbová kůra k léčbě lehce až středně chronických bolestí, méně k léčbě akutních bolestivých stavů. Výhodou je, že nedochází ke snížení srážlivosti krve jako při užívání syntetické kyseliny acetylsalicylové v podobě tablet. (Je ovšem třeba poznamenat, že odporně hořká chuť vrbového extraktu byla před více než sto lety hlavním podnětem k tomu, aby byla účinná látka, kyselina acetylsalicylová, připravena v čisté formě.)

Čertův dráp (Hapargohytum procumbens) byl již dávno v minulosti používán některými národy k léčbě bolesti svalů. Používána je část z kořenů, která se dá dokonce koupit jako již připravený prostředek. Rostlina pochází z Jižní Ameriky. Obsažené látky působí slabě tišícím způsobem. Protože je velmi dobře snášen, hodí se tento prostředek i k léčbě dlouhodobých bolestí zad a hlavy. Přípravek ale není vhodný pro pacienty, kteří trpí žlučovými kaménky, pacienti s žaludečními nebo dvanácterníkovými vředy ho nesmí užívat vůbec.

Zdroj: Jak uvolnit svalové napětí

Elektrická přípojka nízkého napětí

Přípojka elektřiny je zařízení, které každou domácnost připojuje k elektrické distribuční soustavě. Jestliže plánujete stavbu domu, jedná se ve vašem případě zejména o elektrickou přípojku nízkého napětí. Tato přípojka elektřiny má začátek u odbočení od rozvodného zařízení provozovatele distribuční soustavy směrem k odběrateli.

Zdroj: Elektrická přípojka

Baklofen

Baclofen je lék, který bývá předepisován u některých neurologických onemocnění. Léková skupina se označuje jako myorelaxancia. Účinnou složkou preparátu je stejnojmenná sloučenina baklofen (baclofenum). Baclofen působí na centrální nervový systém a pomáhá uvolňovat stahy a napětí kosterního svalstva. Odborně se tento efekt označuje jako myorelaxační. Baclofen má hlavní využití v neurologii při dlouhodobé léčbě příznaků celé řady onemocnění, u kterých se objevuje nadměrná svalová ztuhlost a zvýšené napětí svalů. Může se jednat například o stavy po mozkových příhodách, některé formy roztroušené sklerózy, onemocnění míchy a další.

Baclofen je vyráběn v podobě tobolek o síle 10 a 25 miligramů. O indikaci a přesném dávkování musí rozhodnout lékař, bez jeho vědomí by neměl být lék vůbec užíván. Podrobné informace obsahuje příbalový leták. Běžná úvodní dávka pro dospělého člověka je 5 miligramů přípravku 3x denně a tato dávka se pomalu zvyšuje až na průměrnou denní dávku 60 miligramů. Ze zkušenosti vyplývá, že nasazení příliš vysoké dávky hned na začátku léčby výrazně zvyšuje riziko nežádoucích účinků.

Baclofen může ovlivnit centrální nervový systém, což se projeví celkovou únavou, ospalostí, bolestmi hlavy a snížením pozornosti. Nadměrné uvolnění svaloviny trávicího traktu může zpomalit průchod tráveniny a vyvolat nechutenství, nevolnost a zácpu. U některých uživatelů se objevilo nadměrné pocení, příliš silný pokles krevního tlaku a brnění končetin. Relativně vzácně byly po užití léku popisovány i alergické reakce.

Zdroj: Lék na uvolnění svalů zad

Tetrazepam

Tetrazepam patří mezi benzodiazepiny, je používán jako centrálně působící myorelaxans. V České republice je registrován jediný přípravek s obsahem tetrazepamu, a to Myolastan.

Myolastan je indikován k léčbě stavů se zvýšeným svalovým napětím, stavů bolestivých a omezujících pohyblivost, například spastické stavy a kontraktury kosterního svalstva různého původu, a dále k usnadnění pohybové rehabilitace.

Myorelaxační účinek je založen na posílení inhibice GABAergního presynaptického spojení. Působí na vazebná místa pro benzodiazepiny jak v mozku (centrální účinek), tak v ostatních orgánech (periferní účinek). Způsob účinku při zvýšeném svalovém napětí spočívá v presynaptické inhibici mono- i polysynaptického reflexního oblouku a také v supraspinální inhibiční aktivitě.

Přípravky obsahující tetrazepam jsou registrovány v zemích Evropské unie od 60. let dvacátého století (Rakousko, Belgie, Bulharsko, Česká republika, Francie, Německo, Litva, Lotyšsko, Lucembursko, Polsko, Rumunsko, Slovensko a Španělsko).

Myolastan je preparát, který poměrně často předepisují obvodní lékaři, internisté a neurologové pacientům s nemocnou páteří. Účinnou látkou je sloučenina tetrazepam, která je odvozena od benzodiazepinů (léky na uklidnění). Tetrazepam účinkuje na svalovinu, relaxuje a uvolňuje ji, oproti jiným benzodiazepinům má však jen velmi slabé tlumivé účinky.

Myolastan se většinou předepisuje u bolestí zad od páteře, u zablokované páteře se staženými páteřními svaly a proti svalovým příznakům některých revmatických chorob. Uvolnění svaloviny způsobí úlevu a usnadní případnou rehabilitaci. Slabé tlumivé účinky pomohou snáze usnout, je potlačena úzkost, což prohloubí pozitivní relaxační účinek na páteřní svalstvo.

Dávkování závisí na doporučení předepisujícího lékaře, většinou se podává jedna 50miligramová tableta denně před spaním.

U některých lidí může působit tlumivě a snižovat pozornost, nedoporučuje se těhotným a kojícím ženám. Vzácně byly pozorovány různé (a někdy i závažnější) kožní obtíže při užívání přípravku a z tohoto důvodu se v rámci EU zvažuje jeho další používání.

Zdroj: Lék na uvolnění svalů zad


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP