Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

LOUPÁNÍ KŮŽE V UŠÍCH

OBSAH

Co způsobuje svědění v uších?

Svědění uší vás může trápit na vnitřní straně zvukovodu, anebo na vnější straně ucha. Zde je několik důvodů, které mohou způsobit svědění v uchu:

  • hromadění nadměrného ušního mazu – nadměrné vylučování mazu může blokovat ušní kanál a způsobit podráždění a svědění v uších;
  • snížení mazu způsobující, že kůže zvukovodu vysychá;
  • plísňová infekce ucha – zejména pokud je uvnitř ucha hodně vlhkosti, začíná se plíseň množit; tyto problémy mají nejčastěji plavci a lidé, jejichž uši jsou často vystaveny vodě;
  • štípnutí hmyzem, ale také lupénka nebo ekzém;
  • náušnice či jiné ozdoby – v tomto případě byste měli kontaktovat alergologa; za problém je často zodpovědný nikl, který používají šperkařství;
  • svrab, neštovice, spalničky, pásový opar;
  • někdy i potravinová alergie;
  • infekce horních cest dýchacích může způsobit svědění v uších, spolu s dalšími příznaky, jako je rýma a slzení očí.

Zdroj: Co znamená svědění v uších

Diskuze

V diskuzi LOUPÁNÍ KŮŽE MEZI OČIMA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena.

Dobrý den,

už dlouho (asi přes půl roku) se mi stává, že se mi loupou malé šupinky z obočí, pod obočím a mezi očima. Mívala jsem lupy, ale těch jsem se zbavila šamponem proti lupům z lékárny. To obočí je ale čím dál tím horší. Nejhorší po ránu, po snídani a kávě. To mě to začne i svědit. Z čeho to může být? Je pravda, že každý den piji kávu, někdy i dvakrát denně a někdy zapomínám na pitný režim. Doma piji samotnou vodu z vodovodu nebo s vymačkaným citrónem nebo pravý čínský jasmínový čaj. Ale při větším příjmu tekutin nepozoruji velkou změnu k dobrému. Co by mi mohlo pomoci?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Tomáš Vávra.

Nepiju kávu a nejez sladké.

Zdroj: diskuze Loupání kůže mezi očima

Fotografie

Jak vypadá loupání varlat u psů se můžete podívat zde.

Zdroj: Loupání varlat u psů

Diskuze

V diskuzi KŮŽE CHODIDLECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana.

Co dělat proti loupání kůže na chodidlech? Díky za radu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Domulenka.

Skus si to patlat mydlem a mastickama az po tom skus si to udelat pilnickem a potom tema mydlema

Zdroj: diskuze Kůže chodidlech

Loupání vajec natvrdo

Technik loupaní vajec natvrdo je celá řada, některé z nich jsou popsány v textu níže. Ovšem někdy se můžete snažit sebevíce, dodržet stanovené postupy, a vejce stejně nejdou loupat. To je pak něco mezi nebem a zemí a my to nezměníme.

Zdroj: Jak oloupat vejce

Diskuze

V diskuzi POTÍŽE PO NARKOZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Maru.

Dobrý den, v pondělí 23.5. jsem prodělala plastickou operaci samozrejmně pod celkovou anestezií , po probuzení jsem měla silné pálení až bolest v krku, což je podle lékaře a sestřiček následek po intubaci a prý tak do dvou dnu přejde, k tomu jsem občas vykašlávala trochu krvavé hleny...to pan doktor spojil s tím, že kouřím..i když velice málo, někdy nekouřím i pár dní, nekdy třeba jen jednu denně. Bohužel dnes je čtvrtrek, krk je sice lepší, ale stále bolí, hlavně při polknutí a hleny vykašlávám také..sice jen občas,ale i tak. Chtěla jsem poradit, zda i to je po anestezii možné..jinak si dělám obklady na krk, piji řepík, kloktám Švédské kapky. Děkuji za odpověd Maru

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel FRantiska.

Dobrý den . Mám dotaz .Po narkóze se mi loupe kuže na chodidlech i dlaních . Kolem nehtu. Děkuji. F.U.

Zdroj: diskuze Potíže po narkoze

Tipy závěrem

Začínejte loupání od nejširšího konce, ne z boku vajíčka.

Neoloupaná vařená vejce můžete skladovat v ledničce až 5 dní. Jakmile je oloupete, měli byste je co nejrychleji spotřebovat.

Než se vejce začnou vařit, nasypte do vody trochu soli. Půjdou pak snadněji loupat a sůl navíc zabrání bílku vytéct do vody, pokud některé vejce praskne. Navíc dodá vajíčkům chuť.

Pozor, ať vejce nepřevaříte. Skořápka pak popraská na tisíce malých kousků a oloupat ji nebude vůbec snadné. Nebo se vnitřek vejce přilepí na skořápku a vy pak při loupání budete se skořápkou trhat i ztuhlý bílek.

Zdroj: Jak oloupat vejce

Co způsobuje loupání kůže a červené fleky

Citlivá pokožka je celoživotní záležitostí, ale náhlé podráždění se může objevit kdykoli. Citlivost pleti ovlivňují externí vlivy (životní prostředí a jiné), kosmetické prostředky, výživa, stres a dědičnost. Negativní změny na pokožce však mohou vyvolat i některé potraviny, léky či oblečení syntetického původu. Podráždění pokožky se může vyskytnout téměř kdekoli na těle.

Zdroj: Svědivé červené loupající se fleky na obličeji

Diskuze

V diskuzi KOLAGENOVÉ INJEKCE NA BOLEST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiří Mlíka.

mám jit na operaci výměny kyčelního kloubu, ale mám velké bolesti a velké loupání v kolenních kloubech. Chůze bez francoutkých holí je prakticky nemožná , ležím li nejsem schopen pravou nohu natáhnou . Bylo by možno s použitím kolagenových injekcí či GUNA MD těmto bolestem ulevit či zbavit . Za odborné posouzení děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Kolagenové injekce na bolest

Zvonění v uších

  • Lékařsky známé jako tinnitus.
  • Existují dva základní typy zvonění – pulsující a nepulsující hučení v uších.
  • Jedná se o symptom, ne o nemoc.
  • Existuje mnoho příčin zvonění v uších.
  • I když moc lidí nezná zvonění v uších, není ničím výjimečným – přibližně jeden z pěti lidí zažívá tyto symptomy.
  • Zvonění v uších se objevuje častěji u starší generace, obvykle ve věku od 55 do 65 let.
  • Zvonění v uších je subjektivní pocit, ale někteří lékaři ho měří pomocí objektivních nástrojů nebo testů.
  • Zvonění v uších je hodnoceno pomocí stupnice, kdy nejnižší stupeň je popisovaný jako mírné zvonění a nejvyšší stupeň hodnocen postiženou osobou jako katastrofální zvonění.

Zdroj: Jak zastavit zvonění v uších?

Diskuze

V diskuzi SVĚDĚNÍ V UŠÍCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Problém svědění v uších řeším už dlouho, nejdřívesama, pposlední dobou s lékaři. Bohužel jejich konstatování, že v uchu nic nemám mne ne uspokojil, nechci slyšet jak strašně jsem nemocná,-nejsem hypochondr pocit svědění a navíc nemožnost dostatečně se podívat mne přivádí k šílenství, Nakonec se mi přidal i tlak v uších, nesnášenlivost zvuku vyšší frekvence a o doktora vždycky řeknou, že jsem v pořádku.
Článek mne uspokojil a nasměroval.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Svědění v uších

Jak na hučení v uších při rýmě

Klasickým příznakem virového onemocnění je hučení v uších. Potíže souvisí s překrvením sliznic při rýmě a související poruše provzdušňování středního ucha při alergické reakci. Při adekvátní místní (kapky do nosu proti alergii, což je přípravek na předpis) a celkové (antihistaminikum) léčbě by se stav měl upravit.

Zdroj: Babské rady na hučení v uších

Diskuze

V diskuzi KOLAGENOVÉ INJEKCE NA BOLEST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiří Mlíka.

Dobrý den,
mám velké problémy s kolenními klouby , velmi praskají, loupou a bolejí. . Již dříve jsem se snažil s ortopédy o tomto mluvit, ale byl jsem odmítnut, že podle RTG je problém v kloubech kyčelních ne kolenních - chce to operaci TEP. Posléze podle zjištění neurologa po magnetické rezonanci jsem byl upozorněn na problémy kolenních kloubů , toto jsem řekl u ortopéda , ale zase jsem byl odmítnut.Operace kyčelních kloubů by byla možná až za tři roky. Ptám se tedy bylo by možno dnes aplikovat kolagenové injekce. Vím, že injekce si platím sám pouze aplikace je placena pojišťovnou. Prosím o radu abych se vyhnul nepříjemnému hlasitému a bolestivému loupání .

S pozdravem Jiří Mlíka Kpt. Poplera 308 56601 Vysoké Mýto tel. 604401607

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Kolagenové injekce na bolest

Co znamená šumění v uchu v rytmu srdce

Pokud máte zvýšený krevní tlak, může to vést k mnoha poruchám v organismu. Jednou z nich je právě časté pískání v uších, kdy dochází k poškození krevního zásobení v uchu. Hukot v uších je ale nezřídka vyvolán také naopak příliš nízkým krevním tlakem. I při cukrovce jsou cévy v uchu hůře prokrvovány, průvodním jevem pak může být právě hukot v uších.

Zdroj: Babské rady na hučení v uších

Diskuze

V diskuzi PAMYCON se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vladka Říčařová.

Kapky jsem si kapala do uší a po aplikaci mi v uších píská

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Pamycon

Léčba

Léčbu by měl zahájit veterinární lékař, který psa vyšetří a stanoví diagnózu. Někdy postačí znemožnit psovi lízání varlat, a to nasazením límce.

Vhodnou léčbou je i mazání šourku vhodnými mastmi. Mazaní by se mělo aplikovat několikrát denně, ale toto vám vždy sdělí veterinární lékař, který stanovil léčbu.

V některých případech postačí léčba preparáty proti parazitům, jsou-li problémy závažnější, je nutné zahájit léčbu antibiotickými preparáty.

V případě značného svrbění veterinární lékař předepíše i přípravky proti svědění, které vašeho psa zklidní.

Zdroj: Loupání varlat u psů

Diskuze

V diskuzi SVĚDĚNÍ V UŠÍCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tana.

Můžu se zeptat, jaké koloidní stříbro!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Josef.

10 - 20 ppm, podle toho co bylo doma. Ne z lékárny ta má snad jen 1 ppm.

Zdroj: diskuze Svědění v uších

Přírodní léčba hučení v uších

Na hučení v uších je možné použít akupresuru. Funguje to, někdy se tinitus jen oslabí, někdy na kratší čas zcela zmizí. Stiskněte nejprve asi na 7 sekund svým ukazováčkem prohlubeň nad horním rtem, přímo pod nosem. Prstem můžete jemně pohybovat do stran nebo kroužit. Potom následuje středně silný tlak na konec kořene nosu vedle obočí, rovněž po dobu 7 sekund a též můžete při současném tlaku prstem jemně pohybovat do stran a nahoru a dolů. Opakujte několikrát denně.

Zdroj: Babské rady na hučení v uších

Poradna

V naší poradně s názvem PŘÍČINA SVĚDĚNÍ V UŠÍCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamča .

Na svědění uší je dobré použít vodičku do ucha, která se jmenuje Otic Solution. Jde koupit volně v lékárně. Tady je vidět její cena: www.zbozi.cz/hledani…
Při použití postupujte podle přiloženého návodu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Alice.

no jo, ale ta rozpouští maz, já mám ucho naprosto čisté bez mazu a svědí to stále

Zdroj: diskuze Příčina svědění v uších

Proč vajíčko nejde oloupat

Jak oloupat čerstvé vajíčko? Pokud použijete čerstvá vejce, tím hůře jdou oloupat. Starší vejce mají na jednom konci větší vzduchovou kapsu, která rozpínání bílku usnadňuje. Pro loupání čerstvého vajíčka platí jediná rada: pokud je to možné, úplně čerstvá vajíčka raději natvrdo nevařte. Sáhněte po 3–5denních starých vejcích. A jak poznat, že se jedná o čerstvé vejce? Čerstvé vejce klesne ve vodě ke dnu. Čím je vajíčko starší, tím více vzduchu se do něho dostane. Zhruba týden stará vejce mívají tendenci vznášet se lehce ve vodě, hodně stará vejce vyloženě plavou, s těmi už opatrně.

Zdroj: Jak oloupat vejce

Pískání v uších po hluku

Pískání v uších vycházející z ucha slyší pouze pacient. Tyto zvuky nemusí mít podobu pouze pískání, ale také šumění, praskání nebo jiných zvuků, které mohou pacienta obtěžovat různě často. Tento stav je charakteristický po hlučných koncertech a po jejich časté návštěvě. Pokud si rockové hvězdy neužijete jinak než těsně pod pódiem, dejte si do uší ucpávky. Hlasitost na walkmanu nebo mp3 přehrávači vždy laďte od nuly a postupně přidávejte. Sluch poškozuje hudba s velkým kolísáním zvuku během skladby. V hlučném metru nepřidávejte na hlasitosti přehrávače, poškodili byste si tak sluch.

Zdroj: Pískání v uších

Co způsobuje svědění v uších?

Svědění uší vás může trápit na vnitřní straně zvukovodu, anebo na vnější straně ucha. Zde je několik důvodů, které mohou způsobit svědění v uchu.

  • Svědění uvnitř ucha může být způsobeno hromaděním nadměrného ušního mazu. Nadměrné vylučování mazu může blokovat ušní kanál a způsobit podráždění a svědění v uších.
  • Pokud dojde ke snížení mazu, kůže zvukovodu vysychá, což může být právě příčinou svědění uší.
  • Plísňová infekce ucha je jednou z běžných příčin svědění uší. Zejména pokud je uvnitř ucha hodně vlhkosti, začíná se plíseň množit. Tyto problémy mají nejčastěji plavci a lidé, jejichž uši jsou často vystaveny vodě.
  • Svědění v uchu může být dále způsobeno nejen štípnutím hmyzem, ale také lupénkou nebo ekzémem.
  • Pokud nosíte náušnice či jiné ozdoby měli byste kontaktovat alergologa. Za problém je často zodpovědný nikl, který používají šperkařství.
  • Svrab, neštovice, spalničky, pásový opar jsou dalšími důvody způsobujícími svědění uší.
  • Někdy i potravinová alergie vede ke svědění uší.
  • Infekce horních cest dýchacích může způsobit svědění v uších spolu s dalšími příznaky, jako je rýma a slzení očí.

Zdroj: Svědění v uších

Co na hučení v uších a motání hlavy

Lékaři specialisté doporučují používat ochranná sluchátka a pomůcky na uši. To se týká hlavně situace, kdy se hlučnému prostředí nelze vyhnout, a to například v zaměstnání, kde pracujete v přítomnosti hlučných přístrojů.

V případě vysokého krevního tlaku je potřeba navštívit lékaře. Ten předepíše léky, které pomohou krevní tlak regulovat. Návštěva ušního lékaře je zcela nezbytná i v případě, že se v uchu vyskytne zánět, případně je pískání v uších vyvoláno jinou nemocí či chorobou.

Důležitý je rovněž přísun vitaminů. Vitamin B12, jehož nedostatek může stát za nepříjemným pískotem v uších, je obsažen v mléčných výrobcích, vejcích a podobně.

Doporučení:

  • vyhnout se hlučnému prostředí
  • používat ochranné pomůcky na uši
  • užívat léky na snížení krevního tlaku
  • léčit zánět
  • dbát na přísun vitaminů (hlavně vitaminu B12)

Zdroj: Babské rady na hučení v uších

Pověry o pískání v uších

Jednou z pověr je škvor v uchu. Odborníci se shodují, že nikdy ve své praxi nezaznamenali v uchu tohoto živočicha. Zato šváb v uchu se občas vyskytl. Švábi totiž, pokud se rozsvítí, hledají tmavé místo, kde by se mohli ukrýt, a občas si k tomu účelu vyberou i lidské ucho. Lékaři radí v případě, že se do ucha dostane nějaký hmyz, použít dětsky olej. Jeho nalitím do ucha zamezíte tomu, aby se hmyz pohyboval, a vy se mezitím můžete dopravit k lékaři, který ucho odborně ošetří.

Pokud vám zvoní v uších, tak o vás někdo mluví. Když píská v levém uchu, tak jde o pomluvu, a když v pravém, tak naopak. To je jedna ze známých pověr vztahujících se k pískání v uších.

Pokud vám zvoní v uchu, je to většinou dobré znamení. Když člověk vedle vás uhodne, v kterém uchu vám zvoní, bude to štěstí dvojnásobné. Ale zvonění v obou uších věští neúspěch. Dá se mu zabránit, když se někoho zeptáte, ve kterém uchu vám zvoní. Když dotyčný uhodne, že v obou, štěstí jistě přijde.

Zdroj: Pískání v uších


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Michal Vinš


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP